Mercedes Adolf Hitler te koop

Mocht je ooit gedroomd hebben om in bezit te zijn van een auto die werd gebruikt door een van de grootste teringlijers ooit, dit is je kans: in januari wordt een in 1939 gebouwde Mercedes-Benz 770K Grosser Offener Tourenwagen geveild, die ooit toebehoorde aan niemand minder dan Adolf Hitler.

De auto, met een 157 pk genererende 7,7L-motor met acht cilinders in lijn, was na afloop van de Tweede Wereldoorlog een waardevolle buit voor de Amerikanen. De besnorde tiran was verslagen en het in beslag nemen en naar de VS brengen van zijn auto's was een soort laatste vernedering voor de overleden Führer.

Via via kwam de auto in een collectie van het Imperial Palace Casino terecht - waar anders dan in Las Vegas - om vervolgens in diverse andere privécollecties terecht te komen. De auto met de enorme motorkap is een van slechts vijf overgebleven exemplaren van dit model, waar er ooit 88 van waren. 

Nazikopstukken maakten gretig gebruik van de wagen, die dankzij de prima motor lekker door kon kachelen op de Autobahn, maar waar men ook mooi mee kon paraderen langs duizenden hitlergroetende toeschouwers. Drie centimeter dik glas in de voorruit en bepantsering aan de onderkant moesten er voor zorgen dat Hitler en zijn maten niet al te makkelijk naar het hiernamaals geholpen konden worden.

De achterkant kende ook de nodige bescherming: een pantserplaat kon omhooggeschoven worden om aanvallen van achteren tegen te houden. Tien procent van de opbrengst van de veiling gaat overigens naar een passend goed doel: een fonds dat educatie verzorgt over de gruwelen die de eerste eigenaar van de auto op zijn naam heeft staan. 

Wat de auto op moet brengen heeft men niet bekendgemaakt. In 2009 werd een vergelijkbare auto - of mogelijk dezelfde, dat laat men in het midden - voor naar verluidt tussen de zes en vijftien miljoen euro verkocht aan een Russische miljardair. 

Meer foto's en details over de auto zijn te zien op de website van veilinghuis Worldwide Auctioneers.