Pac-Man Championship Edition 2 Plus

Pac-Man Championship Edition 2 is een arcadegame die is uitgebracht op PlayStation 4, Xbox One en Windows in 2016. Deze week heeft uitgever Bandai Namco een Plus-versie van de game aangekondigd voor Nintendo Switch. Wij mochten al aan de gang met de game. Eens kijken of de Plus-versie inderdaad meerwaarde heeft.

Pac-Man Championship Edition 2 (Plus) is een snellere versie dan de Pac-Man die ik ooit als klein jongetje op een arcadekast in een bowlingcentrum speelde wanneer mijn vader ondertussen strikes probeerde te gooien. Natuurlijk speel je de gele happer die weer hongerig gele balletjes, pellets genaamd, eet in doolhoven. Blinky, Pinky, Inky en Clyde, kortom, de beroemde kleurige spookjes hebben ondertussen heel wat broertjes gekregen en die zoeken je in datzelfde doolhof. Als je genoeg pellets opgegeten hebt, verschijnt er een stuk fruit of een Power Pellet. Door het stuk fruit te eten krijg je extra punten en ga je door naar het volgende level. De Power Pellet geeft je tijdelijk de mogelijkheid de spookjes te eten.

Pac-Man Championship Edition 2 Plus - Maze (Foto: Bandai Namco)

Iedereen die Pac-Man wel eens gespeeld heeft zal dit bekend in de oren klinken. In de Championship Editions kun je de spookjes drie keer raken voordat ze boos worden en echt op je gaan jagen. Daarna kost een aanraking met een spook je een leven. Ga je langs een slapend spookje, dan zal dit zich achteraan het rijtje spookjes voegen, zodat je een spooktrein achter je aan krijgt. Dat levert misschien wat meer risico op, maar ook veel meer punten als je een Power Pellet te pakken krijgt. De spookjes draaien zich dan om, dus moet je ze in de val lokken en opeten. Erachteraan racen heeft weinig nut, je kunt ze beter verrassen door juist de andere kant op te gaan. Er zijn ook jump pads om over een muur van een doolhof te komen en bommen om weer bij de start van het doolhof te komen. Deze zijn heel nuttig als je ingesloten bent.

Pac-Man Championship Edition 2 Plus heeft de twee hoofdmodi van het origineel. De eerste is Score Attack, waarin je zoveel mogelijk punten moet behalen in een bepaalde tijd. De tweede is Adventure, waarin je bepaalde doelen in een doolhof moet halen, maar ook tegen grote bazen moet vechten.

Pac-Man Championship Edition 2 Plus - Co-op (Foto: Bandai Namco)

Maar waar staat nu dan die Plus voor? De Switch-versie heeft co-op multiplayer. Dat heb ik mogen spelen en ik moet zeggen, het is erg leuk. Ieder pakt een van de Joy-Cons of je pakt Pro-controllers en je gaat samen proberen enkele doolhoven uit te spelen. Op het einde van de reeks staat of zweeft er een gigantische baas rond die je met z'n tweeën moet verslaan. Als je in een doolhof genoeg pellets hebt verzameld dan verschijnen er twee stukken fruit, die de twee pac-mans bij elkaar moeten brengen om een level verder te gaan. Wordt een van de pac-mans gepakt door een spook, dan heeft de ander nog een klein beetje tijd om de ander te reviven. Dat doe je door snel naar de gewonde pac-man te racen en er een paar keer tegenaan te stoten.

Mocht je Pac-Man Championship Edition 2 al hebben voor een ander platform, dan is er misschien minder reden om uit te kijken naar de Plus-versie. Toch is de co-op verrassend leuk en al snel ben je elkaar aan het aanmoedigen/helpen/uitschelden omdat je dat doolhof wil schoonvegen. Met elkaar een spook-polonaise opruimen na een Power Pellet te eten is zoveel leuker dan in je eentje. Of het vluchten van spookjes die boos zijn geworden, maar dan zo dat de andere pac-man er geen of amper last van heeft. Dat gaat uiteindelijk nooit goed, dus doolhoven worden al snel prettige chaos. Pac-Man Championship Edition 2 Plus komt 22 februari uit voor Nintendo Switch via de eShop.