Monte Zoncolan keert terug in Giro d'Italia

De Monte Zoncolan keert definitief terug in de Giro d'Italia. Op 19 mei in de veertiende etappe zullen de wielrenners de klim van 10,1 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 11,9 procent op rijden. Dat heeft de organisatie laten weten via Twitter. De volledige route van de Giro wordt woensdag in Milaan bekendgemaakt.

In de Ronde van Italië werd in 2014 voor het laatst de Monte Zoncolan beklommen. Toen was de Australiër Michael Rogers de sterkste voor de Italianen Franco Pellizotti en Francesco Manuel Bongiorno. Wout Poels was toen de beste Nederlander met een twintigste plaats.

In het verleden wonnen ook de de Italianen Gilberto Simoni (2x), Ivan Basso en de Spanjaard Igor Anton op de Monte Zoncolan.

Ook de Ronde van Italië voor vrouwen zou de Monte Zoncolan beklimmen, dat meldt de Italiaanse krant La Gazzetta dello Sport. Volgens de roze sportkrant beklimt het vrouwenpeloton de Zoncolan op 14 juli. De rensters rijden net zoals de mannen de beklimming op vanuit Ovara.

Ook in het verleden van de Giro Rosa hebben ze klim eerder verreden. In 1997 was Fabiana Luperini de sterkste op de beklimming voor de Zwitserse Barbara Heeb. De Italiaanse won dat jaar ook het algemeen klassement, toen was de naam van de koers nog wel Giro d'Italia Donne.