FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 20 juli 2017

Olympisch- en wereldkampioen schoonspringen faalt op WK

Op het wereldkampioenschap schoonspringen in het Hongaarse Boedapest was het donderdag tijd voor de finale van de 3-meterplank bij de mannen. Eén man was daar de grote favoriet: de Chinees Cao Yuan ging de wedstrijd in als regerend olympisch- en wereldkampioen en was in de halve finale veruit de beste.

Na drie van de zes sprongen was er weinig aan de hand voor Cao. Hij ging aan de leiding, hoewel landgenoot Xie Siyi met een fenomenale derde sprong het gat nagenoeg volledig had gedicht. Vervolgens raakte Cao het echter volledig kwijt. Hij sprong slordig en vooral zijn vierde en vijfde sprong wierpen hem richting de onderkant van de stand, waar een enigszins degelijke slotsprong niks meer aan kon veranderen: Cao werd tiende.

Het goud was voor Xie, die eerder samen met Cao al zilver won in het synchroonspringen. Met ruim twintig punten had hij een ruime marge op de Duitser Patrick Hausding, vorig jaar op de Olympische Spelen nog goed voor brons. Ilya Zakharov, de olympisch kampioen van 2012, mag het brons meenemen naar Rusland. 

Nazi zombies zijn eng in Call of Duty: WW2

Zombies zijn 'gewoon' aanwezig in de nieuwe Call of Duty. In een duistere trailer worden de Nazi Zombies onthuld.

Nazi Zombies speelt zich af in het Beierse plaatsje Mittelburg, en zal een stuk meer duister en enger zijn dan we van Call of Duty gewend zijn. "Dit is iets wat we nooit eerder gedaan hebben. In Nazi Zombies nemen we de spelers mee naar onverbiddelijke en duistere locaties. Dit wordt een hels horroravontuur", aldus Glen Schofield, mede-oprichter van ontwikkelaar Sledgehammer Games.

Wat betreft casting is het ook niet mis: onder andere David Tennant (Doctor Who) en Ving Rhames (Dawn of the Dead) zullen zichzelf spelen in Nazi Zombies van Call of Duty: WW2. Door de nieuwe richting van de zombie-mode heeft deze nu vooral iets weg van Zombie Army Trilogy of de recente Wolfenstein-games.

Call of Duty: WW2 komt 3 november naar PlayStation 4, Xbox One en PC.

Floretschermers naar laatste 64 op WK

Op het wereldkampioenschap schermen in het Duitse Leipzig hebben twee van de zes Nederlanders die donderdag in actie kwamen het einde van de dag gehaald, sportief gezien dan. 

De mannelijke floretschermers streden in de groepsfase en de eerste knock-outronden om een plekje bij de laatste 64. Zondag zullen die om de wereldtitel strijden, met twee van de vier Nederlanders die nog van de partij zijn. Elisha Yuno verloor in de eerste knock-outronde van de Wit-Rus Pavel Prokharau (7-15), terwijl Job de Ruiter net niet voor een verrassing kon zorgen tegen de Chinees Huang Mengkai (13-15).

Sebastiaan Borst had een bye in de eerste ronde en stuurde daarna de Chinees Luo Dongcheng naar huis: 15-10. De pas 16-jarige Daniel Giacon kende een geweldige dag. In de groepsfase won hij vier van de vijf wedstrijden, waaronder tegen de mondiale nummer 23: de Rus Dmitry Zherebchenko. De Belg Tom Crnjak ging er met liefst 15-4 aan, waardoor de Amsterdamse tiener zondag misschien wel voor een fikse stunt kan zorgen.

Bij de vrouwen stond het degen op het programma, met twee Nederlandse deelneemsters. Carmel Tulen en Kelly Boone overleefden de groepsfase, maar Tulen ging met 5-15 hard onderuit tegen de Finse Anna Salminen. Boone was niet opgewassen tegen de Chinese Zhu Mingye (7-15), waarmee de Nederlandse rol uitgespeeld was.

Oranje Leeuwinnen verslaan Deense dames

De Oranje Leeuwinnen hebben tegen de Deense dames ook hun tweede groepsduel op de EK gewonnen. De Scandinaviërs werden met 1-0 verslagen.

Op een uitverkocht Kasteel in Rotterdam waren het de Oranje Leeuwinnen die het initiatief grepen in de openingsfase. Dat mocht ook wel, want met een overwinning op Denemarken zou een grote stap worden gezet richting kwartfinales. Plaatsing voor die knock-outfase kon donderdag nog niet worden bewerkstelligd, doordat België eerder op de avond Noorwegen had verslagen.

In de eerste helft stelden de dames uit Denemarken helemaal niets voor. Eén moment was er, voor Pernille Monegaard-Harder. De spits van VfL Wolfsburg schoot, bij een kans die ze normaal gesproken nooit onbenut laat, op de handen van keepster Sari van Veenendaal. Twee minuten daarvoor was Daniëlle van de Donk aan de overkant gretig naar de grond gegaan in een duel met Nanna Christiansen. De arbiter trapte erin en wees naar de stap, waarna Sherida Spitse het buitenkansje benutte: 1-0.

Na rust kreeg Denemarken wat meer grip op Oranje. Sanne Troelsgaard-Nielsen uitte dat op wel heel wilde wijze met een harde tackle van achteren op Lieke Martens. Na even buiten de lijn te zijn geweest, kon de speelster van FC Barcelona de wedstrijd hervatten. Een aantal minuten later kreeg Troelsgaard te maken met karma, want bij een grote schietkans voor haar verdween de bal over het doel.

Troelsgaard kreeg hierna nog twee dikke kansen, maar bij de eerste kwam Van Veenendaal razendsnel uit haar doel en later stond de doelvrouw van Nederland opnieuw goed in de weg. Ook bij een kans van Monegaard-Harder trad Van Veenendaal uitstekend op, terwijl de ingevallen verdedigster Stephanie van der Gragt eveneens een doelpunt van Harder voorkwam. Martens, door die tackle van Troelsgaard niet helemaal meer fit, moest in het slotkwartier alsnog de strijd staken.

Denemarken had zo langzamerhand wel een doelpuntje verdiend, maar Nederland zocht natuurlijk naar de beslissing. Zonde was het dan ook toen Shanice van de Sanden de bal verspeelde na goed doorzette van Vivianne Miedema. Spitse schoot een vrije trap tegen een Deense aan.

Het spel bleef in de slotseconden heen en weer golven, maar Oranje wist alsnog de drie punten uit het vuur te slepen.

Dode man gevonden in park Alkmaar

In het natuurpark Egmonderhout in Alkmaar is een stoffelijk overschot aangetroffen. Het ontzielde lichaam van de man werd aangetroffen op het Cornelis Springerpad aldus de politie op Twiter. 

Het is nog onbekend of de man een natuurlijke dood is gestorven of dat er sprake is van een misdrijf. De politie doet onderzoek. 

Hauer speelt hoofdrol in Observer

Observer is een cyberpunk horrorverhaal dat zich afspeelt in het jaar 2084 in Krakau, Polen. De wereld is een puinhoop en om hierin te overleven hebben mensen implantaten in hun hoofd waardoor ze in een virtuele wereld kunnen leven. Jij speelt als Dan Lazarski, een detective die deze implantaten kan hacken. Lazarski is ingesproken door Rutger Hauer en heeft ook zijn gezicht gekregen.

Lazarski is in dienst van een bedrijf en hackt mensen om informatie te krijgen. Hij krijgt een vreemde boodschap van zijn zoon en gaat op onderzoek uit. Een minpunt: telkens als Lazarski een brein hackt, is hij gedwongen de ergste angsten te ervaren van zijn slachtoffer. Deze game is dan ook niet voor kinderen.

Observer komt 15 augustus uit op PlayStation 4, Xbox One en pc (Windows).

Observer

Observer

Observer

Observer

Nieuwe ambassadeur Suriname niet welkom

De nieuwe Nederlandse ambassadeur voor Suriname is daar niet welkom. De Surinaamse regering heeft haar toestemming ingetrokken.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag bevestigde donderdagavond berichtgeving van het Surinaamse Star Nieuws. Nederland heeft dit inderdaad van de Surinaamse autoriteiten vernomen, aldus een woordvoerster. Volgens haar is er geen enkele reden gegeven. Nederland gaat dit nu eerst verder onderzoeken.

Bij de nieuwe ambassadeur in Paramaribo gaat het om Anne van Leeuwen. Hij moet Ernst Noorman opvolgen, die inmiddels afscheid heeft genomen.

Van Leeuwen was van 1993-1996 diplomaat in Suriname op de Nederlandse ambassade.

Nieuwe ambassadeur Suriname niet welkom
Nieuwe ambassadeur Suriname niet welkom (Foto: ANP)

Resten Salvador DalŪ worden opgegraven

In Figueres in het noordoosten van Spanje zijn donderdagavond de voorbereidingen begonnen om het stoffelijk overschot van Salvador Dalí (1904-1989) op te graven. Van de resten moeten monsters worden genomen voor een DNA-onderzoek. Een 61-jarige vrouw, María Pilar Abel, wil zo aantonen dat zij een dochter is van de legendarische surrealistische kunstenaar.

Bij het Theater-Museum Dalí in Figueres arriveerden kort voor sluitingstijd om 20.00 uur werklieden en technici. Zij moeten de anderhalf ton zware marmeren plaat van het graf van Dalí lichten. Ook wordt de glazen koepel van het gebouw, waaronder het gebalsemde lichaam in een crypte ligt, voor nieuwsgierige blikken afgedekt.

Gerechtelijke artsen moeten monsters van het lichaam nemen, die voor onderzoek naar een laboratorium in Madrid worden gestuurd. De opgravingswerkzaamheden duren waarschijnlijk de hele nacht. De resultaten van het DNA-onderzoek zijn over ongeveer een maand bekend.

Resten Salvador Dalí worden opgegraven
Resten Salvador Dalí worden opgegraven (Foto: ANP)

VS gestopt met laptopverbod op vluchten

Passagiers uit Saudi-Arabië mogen weer laptops en andere elektronische apparatuur meenemen aan boord van vliegtuigen naar de Verenigde Staten. Het laptopverbod voor vluchten uit Riyad naar de VS is na vier maanden opgeheven, meldt The New York Times. Riyad is de tiende luchthaven waarvoor de beperkingen zijn opgeheven.

De Verenigde Staten hadden in maart laptops in de handbagage verboden, uit vrees voor explosieven die terroristen in de apparaten zouden kunnen verstoppen. Het verbod gold voor vluchten uit onder meer Turkije, Egypte, Marokko, Jordanië, de Verenigde Arabische Emiraten, Saudi-Arabië, Koeweit en Qatar. Passagiers uit al deze landen mogen nu weer laptops meenemen tijdens een vliegreis naar Amerika.

Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid heeft de Saudische vluchten vanuit Riyad en Jeddah geïnspecteerd en het verbod opgeheven, bevestigt een woordvoerder van het ministerie aan The New York TImes. Luchtvaartmaatschappij Saudia is de enige maatschappij die rechtstreeks vanuit Saudi-Arabië naar de Verenigde Staten vliegt.

VS gestopt met laptopverbod op vluchten
VS gestopt met laptopverbod op vluchten (Foto: BuzzT)

Luiten begint goed aan Brits Open

Joost Luiten is prima begonnen aan het van het Brits Open. De Nederlandse golfer staat na de eerste dag op een gedeelde twaalfde plaats met een ronde van 68 (-2) slagen. 

In zijn eerste ronde liet Luiten een bogeyloze ronde noteren. Op hole dertien en vijftien maakte de 31-jarige golfer birdies, waardoor hij na de eerste dag op -2 staat. De Amerikanen Jordan Spieth, Brooks Koepka en Matt Kuchar gaan na de eerste dag aan de leiding met een ronde van 65 slagen.

"De eerste negen speelde vandaag erg lastig met een stevige wind. Als je in deze omstandigheden parren maakt dan doe je het gewoon goed. Ik red twee keer goed par uit de bunker en op de tweede negen benut ik de kansen die ik creëer. Dat is eigenlijk het verhaal van vandaag. Achteraf had ik op 12 en op 17 ook birdie kunnen maken, maar ik hole ook een paar goede putts om geen slagen te verliezen, dus die kan je tegen elkaar wegstrepen", aldus Luiten tegenover Golf.nl

Trump heeft wťl vertrouwen in Sessions

De Amerikaanse president Donald Trump heeft wél vertrouwen in minister van Justitie Jeff Sessions, ook al is hij teleurgesteld dat Sessions zijn handen heeft afgetrokken van het FBI-onderzoek naar Russische inmenging in de verkiezingen van 2016. Volgens woordvoerster van het Witte Huis Sarah Sanders is dat wel duidelijk, "anders was hij geen minister van Justitie".

Trump serveerde Sessions af in een interview met de krant the New York Times. Daarin zei Trump dat hij Sessions nooit zou hebben aangesteld als hij had geweten dat die zich niet wenste te bemoeien met het onderzoek naar Russische inmenging in de verkiezingsstrijd.

Sessions besloot in maart zich afzijdig te houden, om elke schijn van partijdigheid te voorkomen. Dat maakte de weg vrij voor de benoeming van Robert Mueller als speciale aanklager.

Trump heeft wél vertrouwen in Sessions
Trump heeft wél vertrouwen in Sessions (Foto: ANP)

Waterpolovrouwen naar herkansingen op WK

De Nederlandse waterpolovrouwen hebben hun laatste groepswedstrijd op het WK verloren. De ploeg van bondscoach Arno Havenga ging met 8-10 onderuit tegen Hongarije. Nederland moet door het verlies, waarmee ze als tweede in de poule eindigde, een tussenronde spelen om alsnog de kwartfinales van het WK te bereiken.

Oranje had eerder met ruime cijfers gewonnen van Frankrijk en Japan. Tegen thuisland Hongarije ging het in het derde kwart mis toen Hongarije van een stand van 3-3 uitliep naar een voorsprong van 7-5. Die voorsprong gaven de Hongaarse vrouwen, die goed verdedigden, in de rest vande wedstrijd niet meer weg.

Nederland moet het nu zaterdag in de tussenronde opnemen tegen Rusland.

Pyre blijft mysterieus

De RPG met kameraden, co-op en PvP genaamd Pyre komt binnenkort uit. Ontwikkelaar Supergiant Games is bekend geworden met Bastion en Transistor, maar Pyre is anders uitgevoerd op wel heel veel punten. Dit is meteen het spel voor Supergiant Games met de grootste verhaalmodus, terwijl er dus ook multiplayer is.

Om meer een idee te geven van Pyre zit er een gameplaystream bij. Je speelt in een groep met uitgestotenen, waarbij jij moet bepalen wie er verbannen blijft en wie terug in de wereld mag komen. In Pyre is er geen mogelijkheid om dood te gaan. Je speelt dus door na iedere fout die je maakt. Pyre komt 25 juli uit op PlayStation 4 en pc (Windows).

Utrecht verder in Europa League

FC Utrecht heeft zich gekwalificeerd voor de derde ronde van de Europa League door FC Valletta uit te schakelen in Waalwijk met 3-1.

Een voorzet van Yassin Ayoub werd door de defensie van de Maltese equipe matig verwerkt. De bal viel vervolgens voor het rechterbeen van Sean Klaiber. Zonder na te denken schoot de in Nieuwegein geboren middenvelder zijn inzet in het doel.

Gedwongen door de achterstand probeerde Valletta de verdedigende stellingen te verlaten. Met de ervaren Michael Mifsud in de punt van de aanval probeerden de eilandbewoners een gaatje te vinden, maar tevergeefs.

Utrecht kreeg steeds meer ruimte om aanvallen op te zetten, en Simon Makienok had op aangeven van Klaiber vlak voor de theepauze de score moeten verdubbelen. Ook product uit de jeugdopleiding, Gyrano Kerk, had de 2-0 op zijn schoen.

Omdat de beslissende goal in eerste instantie uitbleef, moet Utrecht oppassen. In de slotfase waren het Willem Janssen (kopbal) en Zakaria Labyad (inzet in verre hoek) die Valletta de genadeklap gaven. De zege kwam ondanks de eretreffer van Santiago Malano, niet meer in gevaar.

Bertens eenvoudig naar kwartfinale Gstaad

Tennisster Kiki Bertens heeft zich eenvoudig geplaatst voor de kwartfinale van het WTA-toernooi in Gstaad. Op het Zwitserse gravel hoefde de Nederlandse (WTA-35) slechts zes games af te staan aan de Duitse qualifier Anna Zaja (WTA-250): 6-4 en 6-2.

In de eerste set wist Bertens op de stand van 3-3 de enige break te plaatsen. Zelf kreeg ze twee breakpunten tegen, maar wist deze weg te werken. In het tweede bedrijf plaatste de Nederlandse meteen een break en op de stand van 1-3 nogmaals. Ook nu kreeg ze twee breakpunten tegen die ze wegwerkte.

In de volgende ronde wacht Johanna Larsson. De Zweedse (WTA-48) is de vaste dubbelpartner van Bertens.

OJ Simpson komt vrij

OJ Simpson komt op vrije voeten. De 70-jarige voormalige football-ster wist de reclassering donderdag te overtuigen om hem, vermoedelijk in oktober, in vrijheid te stellen. Dat meldt The Journal.

In 2008 was Simpson tot een celstraf tussen de 9 en 33 jaar veroordeeld voor een gewapende overval op een handel in sportaandenkens, waarbij de handelaar was ontvoerd. Simpson beweerde dat hij slechts zijn eigen gestolen spullen terug wilde hebben, maar dat geloofde de jury niet.

Simpson werd in de jaren 70 beroemd als American football-speler bij de Buffalo Bills. Maar hij werd nog veel beroemder toen hij in 1994 half Amerika aan de buis gekluisterd hield terwijl de politie hem door Los Angeles achtervolgde. Zijn ex-vrouw Nicole Brown Simpson en haar vriend Ron Goldman waren namelijk dood aangetroffen. Voor die misdaad werd Simpson, na een rechtszaak die negen maanden voortsleepte, echter vrijgesproken.

De footballer was ook acteur, en speelde onder meer de rol van de knullige Nordberg in twee Naked Gun-films naast Leslie Nielsen. Naar verluidt werkt regisseur David Zucker aan een nieuwe comedy, dus wie weet heeft OJ naast zijn vrijheid straks ook een baan.

Belgische debutantes stunten tegen Noorwegen op EK voetbal

De Belgische voetbalsters hebben op het Europees kampioenschap in Nederland voor een flinke stunt gezorgd. De debutantes op een groot toernooi rekenden in de tweede speelronde in groep A af met Noorwegen, al jaren een van de betere landen in het vrouwenvoetbal - ook al ontbreken de prijzen in recente tijden.

De Red Flames begonnen sterk tegen Noorwegen, maar Elke van Gorp maakte een vroege kans niet af. Kort voor rust kreeg ook Noorwegen een goede kans, maar Caroline Graham Hansen wist niet tot scoren te komen. 

Na een uur spelen namen de Belgen zelfs de leiding: keepster Ingrid Hjelmseth liet een kopbal van Tessa Wullaert los, waarna Van Gorp vanuit overduidelijke buitenspelpositie de 1-0 binnentikte. Niet veel later kopte Janica Cayman raak en hoewel Noorwegen het nog wel probeerde, bleef het daarbij: 2-0. 

Schoonspringster Jansen naar WK-finale

Schoonspringster Inge Jansen heeft zich op de 3-meterplank voor het eerst in haar loopbaan geplaatst voor de finale op het wereldkampioenschap. In Boedapest deed de Nederlandse het ook in de halve finales weer uitstekend.

Jansen ging zeer knap als zevende door naar de halve eindstrijd, waarin een plek bij de beste twaalf gevraagd werd. Weer een zevende plek zat er niet in voor Jansen, maar vanaf de eerste van vijf sprongen hield ze prima stand in de top-12. Uiteindelijk eindigde ze als tiende met iets minder punten dan in de voorronde, maar wel ruim boven de streep.

De finale staat vrijdag om 18.30 uur op het programma en is, zoals het hele WK, live te zien bij Eurosport. 

Musk claimt fiat ultra-high-speed traject

Ingenieur en ontwerper Elon Musk claimt groen licht te hebben gekregen voor de aanleg van een ondergronds ultra-high-speed treintraject tussen Washington en New York. Deze maakt het mogelijk om de afstand van iets meer dan 350 kilometer binnen het half uur af te leggen.

Musk, die onder andere baas is van autofabrikant Tesla, oprichter van ruimtetransportbedrijf SpaceX en mede-bedenker van betaaldienst PayPal, is een van de mensen achter de hyperloop. Dat is een technologie die in de toekomst razendsnel openbaar vervoer mogelijk moet maken.

Op Twitter zei Musk mondeling akkoord te hebben voor de aanleg van het traject, zonder er verder over uit te weiden wat dit precies inhoudt. Dit wil ook niet zeggen dat het traject snel zal worden gerealiseerd. De kosten voor het project zijn behoorlijk fors. Volgens Musk is alle hulp welkom.

Musk claimt fiat ultra-high-speed traject
Musk claimt fiat ultra-high-speed traject (Foto: BuzzT)

[Tour] 'Strijd' op de Iszozwaar

Atapuma on de finish al zien toen Barguil hem voorbij snelde. De bollentrui was al veilig, maar Barguil had nog honger. Hij ging weg op de plek waar Bardet en Uran ook hadden moeten aanvallen. Vooral Uran viel me tegen. Hij reed later als een speer naar Froome toe toen die zijn belagers een kooltje probeerde te stoven door weg te rijden en dan in een klein afdalinkje van de Izoard bij zijn weggesprongen maatje Landa aan te pikken en dan samen naar de streep te snellen. Dat voorkwam Uran. Maar waarom ging hij niet meteen door?

Drie verdachte wedstrijden op Wimbledon

De Tennis Integrity Unit heeft in de eerste helft van het jaar aanzienlijk minder meldingen van 'verdachte' tenniswedstrijden gekregen dan in het jaar ervoor: 83 nu tegen 121 vorig jaar. 

Vier van de verdachte wedstrijden werden op Grand Slam-toernooien gehouden: twee in het kwalificatietoernooi van Wimbledon, één in het hoofdtoernooi in Londen en één wedstrijd op Roland Garros. De TIU kreeg van wedkantoren meldingen over verdachte inzetpatronen en zal de betreffende partijen onderzoeken. 

Vorig jaar werden zeven tennissers en vier officials geschorst wegens betrokkenheid bij matchfixing. In totaal werden in 2016 292 meldingen gedaan van verdachte wedstrijden. 

Bouwman en Martens verlengen bij LottoNL-Jumbo

Koen Bouwman en Paul Martens staan ook de komende twee jaar onder contract bij LottoNL-Jumbo. Dat maakte de Nederlandse ploeg vandaag bekend via een persbericht. 

"Talentontwikkeling en zelf opleiden zijn onze speerpunten. Dat Koen langer bij ons blijft, is een logische stap en mooi dat hij dat zelf ook graag wilde. In het Criterium du Dauphiné heeft hij zich van zijn beste kant laten zien: aanvallend en met een ritzege", aldus manager Richard Plugge van LottoNL-Jumbo. "En Martens is gewoon een zeer waardevolle kracht in de ploeg. Hij is een renner die de koers heel goed leest en die onze jongeren helpt in hun ontwikkeling."

"Ik ben superblij", geeft Bouwman aan. "Ik wilde graag blijven en ik kijk er naar uit me verder te ontwikkelen. Ik zal soms mijn eigen kans kunnen gaan en anders de kopmannen ondersteunen. Dat is een rol waarin ik me thuis voel". Bouwman was dit jaar succesvol met de bergtrui en een ritzege in de Dauphiné.

Terry Crews is hardcore pc-gamer

Als je de afgelopen jaren niet onder een steen hebt gelegen dan heb je acteur Terry Crews vast wel eens ergens zien opduiken. Naast zijn sportcarrière bij de NFL en zijn Hollywood-repertoire blijkt de reusachtige druktemaker ook niet vies te zijn van een potje gamen, en in een interview doet hij zijn voorliefde voor pc-gaming uit de doeken.

Grote bedrijven huren vaak bekende mensen in om hun producten te promoten. In veel gevallen is de affiniteit die beroemdheden hebben met het product dat ze aanprijzen ver te zoeken, maar bij Terry Crews lijkt dat niet het geval te zijn. Uiteindelijk is Crews natuurlijk ook gewoon een zakenman, die toevalligerwijs de laatste tijd wel erg vaak te zien is in game-gerelateerde media, maar in een interview met PC Gamer lijkt hij toch wel aardig te weten waar hij over praat op het gebied van games.

Crews zegt opgegroeid te zijn met onder andere een Atari 5200, een C64 en een heleboel gespendeerde tijd in arcadehallen. Hij heeft gamen op den duur op een lager pitje gezet, maar met de komst van zijn zoon Isaiah leefde de hobby weer op, te meer omdat ook zoonlief een goesting voor games bleek te hebben. PlayStations en Xboxen waren altijd wel aanwezig in huize Crews, maar het was pas vorig jaar dat hij naar eigen zeggen pc-gaming goed leerde kennen, na een EA-evenement van Battlefield 1. Crews besloot pc als zijn nieuwe go-to-platform te omarmen en zette samen met zijn zoontje zijn eerste eigen game-pc in elkaar. Niet lang daarna werd hij verrast door de populaire YouTuber en pc-hardwarekenner JayzTwoCents met een nog véél krachtigere pc, die onder andere beschikt over twee nieuwe Titan Xp-kaarten aan elkaar geknoopt via SLI. De volledige specificaties van Terry's nieuwe rig kun je hier vinden.

Crews noemt als favoriete games op dit moment onder andere Overwatch en PlayerUnknown's Battleground. Over Terry Crews en Overwatch is trouwens ook het een en ander te doen geweest: er deden geruchten de ronde dat hij de stem zou gaan vertolken van de nieuwe Overwatch-hero Doomfist, een rol waar hij volgens velen voor geknipt zou zijn. Hoewel Crews meermaals in gesprek is geweest met Blizzard en er veel wederzijdse liefde lijkt te zijn is dat uiteindelijk niet doorgegaan. 

Die type-cast van een komische, uit de kluiten gewassen schreeuwlelijk zullen veel mensen trouwens nog wel herkennen uit zijn tijd van de Old Spice-reclames of zijn rol in The Expendables. Ook Microsoft wist Crews te strikken om de hoofdrol in Crackdown 3 op zich te nemen, wederom een personage dat hem op het lijf geschreven lijkt te zijn.

Het hele interview met PC Gamer kun je hier teruglezen. Hieronder nog wat odes aan dit kleurrijke heerschap.

Zanger Linkin Park overleden

Chester Bennington is vandaag overleden. De 41-jarige zanger van Linkin Park heeft zelfmoord gepleegd.

Zijn lichaam is vanmorgen rond 9 uur plaatselijke tijd gevonden in zijn huis in LA. Meer info ontbreekt nog.

Update 20.35 uur:
Chester blijkt zichzelf te hebben opgehangen aldus TMZ. Hij bleek al vele jaren met een alcohol- en drugsverslaving te kampen. Hij laat maar liefst zes kinderen achter, bij twee verschillende vrouwen.

En weer een muzikale held minder

Van Rouwendaal over 'teamgenote' Muller: "Wat een trut is dat wijf"

Tussen openwaterzwemsters Sharon van Rouwendaal en Aurelie Muller lijkt het nooit meer goed te gaan komen. De twee trainen al geruime tijd gezamenlijk bij de Franse coach Philippe Lucas, maar vorig jaar ging het flink fout.

Van Rouwendaal won olympisch goud, Muller pakte zilver, maar werd gediskwalificeerd omdat ze een Italiaanse onder water duwde. De jaloerse Française zou naar verluidt inmiddels al bijna een jaar niks gezegd hebben tegen Van Rouwendaal, ook niet tijdens de gezamenlijke trainingen. 

Op het WK in het Hongaarse Balatonmeer ging het weer mis. Op de 5 kilometer vochten Muller, Van Rouwendaal en de Braziliaanse Ana Marcela Cunha om het zilver en brons - achter de Amerikaanse Ashley Twichell - waarbij Muller volgens de Nederlandse weer het nodige geduw uitdeelde.

Van Rouwendaal diende dan ook protest in na de wedstrijd, waarin Muller zilver won en de Nederlandse bij het aantikken verslagen werd door Cunha. Dat werd niet gehonoreerd, maar Van Rouwendaal's mening over haar teamgenote is vrij duidelijk: "Na vandaag gaat het helemaal nooit meer goedkomen tussen ons. Wat een trut is dat wijf", zegt ze in duidelijke taal.

Overigens lijkt het erop dat Van Rouwendaal ook vertrekt bij coach Lucas. Die had het erover dat zijn hele groep naar Montpellier verhuist, behalve één zwemster, die hij niet bij naam noemde. 

Jouw remix in WipEout

Sony heeft een wedstrijd uitgeschreven voor de beste remix van het nummer Shake It van ADDIKTION. De winnaar komt op de soundtrack van de WipEout Omega Collection terecht. Daarnaast krijg je ook een PlayStation 4 Pro en uiteraard de game. De negen net-niet-winnaars krijgen de game en een T-shirt.

Hierboven hoor je het nummer, maar Sony heeft (behulpzaam als ze zijn) de verschillende onderdelen op hun SoundCloud gezet. Hier kun je de verschillende onderdelen en geluiden van het nummer vinden.

Romeinse bendeleiders jarenlang cel in

Een Italiaanse rechtbank heeft de kopstukken van een maffia-achtige bende uit Rome donderdag veroordeeld tot lange gevangenisstraffen. Massimo Carminati, een voormalige terrorist met rechtse sympathieën en de bijnaam 'Eenoog', moet voor twintig jaar de cel in. Zijn kompaan Salvatore Buzzi kreeg negentien jaar.

Het geruchtmakende proces liep sinds november 2015. In totaal 46 mensen uit de Romeinse onderwereld, de plaatselijke politiek en de zakenwereld stonden terecht. De leden van de zogenoemde Hoofdstadmaffia, een netwerk van corrupte politici, louche ondernemers en zware criminelen, verdeelden jarenlang de openbare aanbestedingen in Rome onder elkaar en plunderden de gemeentekas. Eind 2014 was het lucratieve spel uit.

Romeinse bendeleiders jarenlang cel in
Romeinse bendeleiders jarenlang cel in (Foto: ANP)

Verdachte doden Savannah blijft vastzitten

De zestienjarige jongen uit Den Bosch die wordt verdacht van doodslag op de veertienjarige Savannah uit Bunschoten, blijft vastzitten. De rechtbank Utrecht besloot donderdag zijn voorlopige hechtenis met zestig dagen te verlengen.

De rechtbank vindt dat er voldoende verdenkingen tegen hem zijn om hem langer vast te houden.

Savannah raakte begin juni vermist en haar stoffelijk overschot werd enkele dagen later gevonden in een sloot bij het industrieterrein De Kronkels. De verdachte werd een dag later, op 5 juni, aangehouden.

Justitie heeft de afgelopen dagen de sloot laten droogleggen waar het meisje is gevonden, omdat haar mobieltje en portemonnee nog niet zijn gevonden. Maar daarbij is niets gevonden dat van belang is voor het onderzoek, meldde een woordvoerster van het Openbaar Ministerie donderdag.

De sloot en omgeving waren al eerder onderzocht, met speurhonden en duikers. Ook was er al gedregd.

Verdachte doden Savannah blijft vastzitten
Verdachte doden Savannah blijft vastzitten (Foto: ANP)

Cocu: "Ik kan stappen zetten in mijn manier van werken"

Phillip Cocu, die begint aan zijn vijfde seizoen bij PSV, denkt dat hij nog wel een aantal jaar door kan gaan bij de Eindhovenaren.

De 46-jarige denkt niet dat hij het nog tien seizoenen volhoudt, maar voorlopig nog wel. "Dat is wel heel lang, maar ik geloof best dat een coach een lange periode aan kan blijven bij een club", vertelde Cocu tegen het Eindhovens Dagblad.

"Zolang er maar voldoende veranderingen zijn en je je kunt blijven ontwikkelen. Dat is voor mij een belangrijk ijkpunt. Ik kan stappen zetten in mijn manier van werken en hoef niet in routine te vervallen."

De langst zittende trainer in de Eredivisie wil niet te ver vooruit kijken. "Laten we ons vooral concentreren op komend seizoen en niet te veel over termijnen praten. We moeten ten opzichte van vorig jaar een aantal procenten winnen. Het is namelijk procentenwerk en zal ook dit jaar weer tot het einde toe spannend blijven."

Cocu krijgt nog wel eens het verwijt dat hij jeugd te weinig kans geeft, maar daarvoor heeft hij wel een verklaring. "Als je jonge spelers brengt en het is te vroeg, heb je ook de kans dat ze helemaal wegvallen als er kritiek komt. Daarnaast lijkt het me niet meer dan logisch dat je niet op een rode loper naar het eerste elftal wordt gebracht. Je moet geduld hebben, ambitieus zijn en alles moet in het teken staan van die stap."

Meer actie van Twitter tegen ongepaste tweets

Twitter komt in vergelijking met vorig jaar tien keer zo vaak in actie tegen accounts die met ongepast gedrag misbruik maken van het medium. Twitter kwam donderdag met cijfers en resultaten naar buiten van de maatregelen om Twitter veiliger te maken.

Twitter heeft dankzij nieuwe systemen twee keer zoveel accounts met ongepast gedrag weten op te sporen. Duizenden accounts die bijvoorbeeld anderen treiteren of angst zaaien worden tijdelijk geblokkeerd of verwijderd. Twitter zegt ook zicht te hebben op gebruikers die nadat ze zijn verwijderd weer een nieuw account creëren om door te kunnen gaan met ongepast gedrag.

Del Harvey, hoofd van het veiligheids- en vertrouwensteam van Twitter zegt: "Er zijn sterke ontwikkelingen te zien doordat we Twitter steeds veiliger maken, voor iedereen. Door een combinatie van technologie en een menselijke touch kunnen we consistenter en transparanter onze regels handhaven." Accounts die Twitter-regels overtreden krijgen een sanctie. Zij kunnen bijvoorbeeld minder functies gebruiken in hun account. Volgens Twitter blijft het bij ongeveer 65 procent bij een eenmalige sanctie.

Voor goedwillende gebruikers introduceerde Twitter onder meer een kwaliteitsfilter, waarmee Twitteraars hun eigen feed kunnen aanpassen naar eigen voorkeur en meldingen van (onbekende) accounts niet te zien krijgen. "Er is geen snelle oplossing", zegt Harvey. ''We blijven ons aanpassen en doen ons best om ervoor te zorgen dat Twitter de veiligste plek is om het gesprek van de dag te volgen en verschillende geluiden te horen."

Meer actie van Twitter tegen ongepaste tweets
Meer actie van Twitter tegen ongepaste tweets (Foto: BuzzT)

Blok: verdubbeling straf zwaar verkeersdelict

Daders van ernstige verkeersdelicten moeten rekening houden met een verdubbeling van hun straf. Mogelijk staat er in de nabije toekomst zes maanden cel op rijden onder invloed of doorrijden na een ongeluk.

Minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) maakte dat donderdagmiddag duidelijk, nadat hij eerder die dag al had aangekondigd zwaardere straffen te willen voor dergelijke verkeersdelicten. Hij acht het haalbaar dat de plannen eind volgend jaar ingaan.

Blok wil met de hogere straffen bereiken dat er minder slachtoffers vallen in het verkeer en dat het aantal verkeersmisdrijven afneemt. Hij hoopt op een afschrikwekkende werking en dat "er in ieder geval recht wordt gedaan aan de slachtoffers".

Strafgat
Blok wil ook dat de politie meer opsporingsbevoegdheden krijgt als een bestuurder na een ongeval met gewonden of erger is doorgereden. Ook kunnen straks meer situaties worden bestraft waarin roekeloos wordt gereden dan nu nog het geval is. Blok zal roekeloos rijden ook beter gaan omschrijven in de wet.

De nieuwe wetgeving is een reactie op onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen naar de bestraffing van de verkeersdelicten. De onderzoekers keken ook wat beter kan. Over het algemeen zijn de straffen adequaat, maar bij bepaalde verkeersdelicten concludeerden de onderzoekers dat de straffen op dit moment geregeld te laag uitpakken.

Bij gevaarlijk rijgedrag (zonder ernstige gevolgen) is de wettelijke maximale straf bijvoorbeeld twee maanden cel. Dat is te laag voor de ernstige zaken waar het soms om gaat. Minister Blok spreekt over een 'strafgat'. Het onderzoek is gedaan in opdracht van onderzoekscentrum WODC van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Blok: verdubbeling straf zwaar verkeersdelict
Blok: verdubbeling straf zwaar verkeersdelict (Foto: ANP)

Dronken copiloot vlak voor vertrek gesnapt

Een copiloot van een buitenlandse luchtvaartmaatschappij is donderdagochtend op Schiphol in de kraag gevat met een slok op. De 26-jarige vlieger werd aan boord van zijn toestel vlak voor vertrek aangehouden door de luchtvaartpolitie.

De man blies een alcoholpromillage van 0,73, terwijl maximaal 0,2 is toegestaan voor vliegtuigpersoneel.

De copiloot kreeg een boete van 5000 euro, die hij direct betaalde. Daarna is hij als passagier met een andere vlucht vertrokken.

Dronken copiloot vlak voor vertrek gesnapt
Dronken copiloot vlak voor vertrek gesnapt (Foto: ANP)

Zalm praat koning bij

Informateur Gerrit Zalm heeft koning Willem-Alexander donderdag op de hoogte gebracht van de stand van zaken in de formatiebesprekingen. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst gemeld.

De onderhandelaars Mark Rutte (VVD), Sybrand Buma (CDA), Alexander Pechtold (D66) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) nemen de komende weken vakantie. Het overleg wordt op 9 augustus hervat.

Woensdag toonden ze zich hoopvol over het verloop van de gesprekken, al is er nog geen gezamenlijk plan voor doorrekening naar het Centraal Planbureau gestuurd.

Zalm praat koning bij
Zalm praat koning bij (Foto: ANP)

Weer minder mensen met betalingsachterstand

Het aantal mensen met een betalingsachterstand is het afgelopen jaar gedaald. Bij het Bureau Kredietregistratie (BKR) staan nu 711.000 mensen geregistreerd met een betalingsachterstand, 5 procent minder dan een jaar geleden, zo blijkt uit de Kredietbarometer van het BKR.

In totaal staan er 10,25 miljoen Nederlanders geregistreerd bij het BKR omdat ze een lening of krediet (van meer dan 250 euro) hebben. Voor het overgrote deel, 93 procent, is er geen vuiltje aan de lucht.

Het aantal mensen met een betalingsachterstand daalt al sinds 2015. En dat is voor het BKR reden tot tevredenheid, vooral omdat in december vorig jaar de registratiegrenzen zijn aangepast. ,,Voorheen registreerden kredietverstrekkers alle kredieten van 500 euro tot 175.000 euro. Sinds dit jaar zijn dat alle kredieten vanaf 250 euro. Daardoor zijn er ruim 2 miljoen geregistreerde krediethouders bijgekomen. Dat het aantal betalingsachterstanden desondanks afneemt, is een positieve ontwikkeling", zegt directeur Peter van den Bosch.

Weer minder mensen met betalingsachterstand
Weer minder mensen met betalingsachterstand (Foto: ANP)

'Snapchat groeit sterk onder vrouwen'

Steeds meer vrouwen maken gebruik van de populaire socialemedia-app Snapchat, blijkt uit donderdag verschenen cijfers van marktonderzoeker Telecompaper. Inmiddels heeft 30 procent van de vrouwen de app voor het versturen van tekstjes, foto- en videoberichtjes geïnstalleerd op hun smartphone. Begin 2015 was dit nog 17 procent.

Een kwart van de mannen heeft de app op zijn telefoon staan, vergeleken met eveneens 17 procent ruim twee jaar geleden. Het zijn vooral jongeren die de app hebben geïnstalleerd. Volgens de onderzoekers wordt de berichten-app dagelijks door 2,1 miljoen Nederlanders gebruikt.

Daarmee kan Snapchat niet tippen aan WhatsApp. Zo'n 12,1 miljoen Nederlanders hebben WhatsApp op hun smartphone geïnstalleerd. Ruim driekwart van hen gebruikt de app dagelijks om berichten te sturen.

Facebook
WhatsApp wordt ook vaker gebruikt dan Facebook. Meer dan 7 miljoen Nederlanders gebruiken de app van Facebook minimaal één keer per dag. Dat is ruim driekwart van het totaal van 9,2 miljoen mensen dat de app op hun smartphone heeft.

Telecompaper becijferde ook dat inmiddels 90 procent van alle Nederlanders (twaalf-tachtig jaar) met een mobiele telefoon een smartphone heeft. Dat was 2,5 jaar geleden nog 81 procent.

'Snapchat groeit sterk onder vrouwen'
'Snapchat groeit sterk onder vrouwen' (Foto: ANP)

Hongaarse chauffeurs naar Hoge Raad

Tien Hongaarse chauffeurs stappen samen met vakbond FNV naar de Hoge Raad. De tien vinden dat ze recht hebben op een Nederlands cao-loon op het moment dat ze ritten uitvoeren voor een Nederlands bedrijf en vechten daarom een eerdere beslissing in hun nadeel van het gerechtshof Den Bosch aan bij de hoogste rechter.

De chauffeurs zijn in dienst van transportbedrijf Van den Bosch Hongarije. Daardoor dragen ze premies en belastingen af in Hongarije. Volgens FNV rijden de chauffeurs echter vrijwel al hun ritten in en vanuit Nederland. De rechter in Den Bosch zet met zijn uitspraak de sluis open naar verdere loondumping, meent de vakbond.

Het gerechtshof Den Bosch vernietigde onlangs een uitspraak van de kantonrechter uit januari 2015. Die vond wel dat de chauffeurs volgens Nederlandse maatstaven betaald moesten worden. Naar verwachting doet de Hoge Raad over ongeveer een jaar uitspraak.

Hongaarse chauffeurs naar Hoge Raad
Hongaarse chauffeurs naar Hoge Raad (Foto: ANP)

Barguil pakt zege bovenop de Izoard, Froome blijft leider

Warren Barguil heeft de achttiende etappe in de Ronde van Frankrijk gewonnen. De bolletjestruidrager was de beste bovenop de Izoard voor John Darwin Atapuma, die als laatste was overgebleven van de vluchtersgroep. Romain Bardet werd derde op twintig seconden voor Chris Froome, die leider blijft in het algemeen klassement.

Al snel in de wedstrijd ontstond er een kopgroep van 54 renners met daarbij drie Nederlanders: Bauke Mollema, Maurits Lammertink en Marco Minnaard. De kopgroep zou meer dan zes minuten pakken op het peloton.

Op de Côte de Demoiselles, de eerste klim van de kwam een nieuwe kopgroep tot stand met daarbij zeven renners: Lilian Calmejane (Direct Energie), Thomas de Gendt (Lotto Soudal), Serge Pauwels (Dimension Data), Gianluca Brambilla (Quick-Step Floors), Ben Swift (UAE-Emirates), Angelo Tulik en Sylvain Chavanel (beiden Direct Energie), Simon Clarke (Cannondale-Drapac) en Florian Vachon (Fortuneo-Oscaro).

De zeven konden niet voorop blijven, waarna er een nieuwe kopgroep van 25 renners met daarbij de Nederlanders Lammertink en Minnaard. Op de Col de Vars zou Mollema de overstap maken na de kopgroep. Net onder de top zou een nieuwe kopgroep ontstaan: Romain Sicard (Direct Energie), Alexey Lutsenko (Astana), Darwin Atapuma (UAE Emirates) en Tony Gallopin (Lotto Soudal). In de afdaling zouden ook nog Tsgabu Grmay (Bahrain Merida) Romain Hardy (Fortuneo – Oscaro), Daniel Navarro en Nicolas Edet (Cofidis) aansluiten. Nadat ook Rudy Molard (FDJ) en Diego Ulissi (UAE-Emirates) de oversteek maken.

Ook daarin was geen goede samenwerking en kozen Lutsenko en Edet voor de aanval. Op vijftien kilometer van de meet reed Lutsenko weg bij Edet. In de achtergrond koos Atapuma voor de achtervolging en wist met nog zes kilometer te gaan bij Lutsenko te komen. Al snel kon de Kazach de Colombiaan niet meer volgen, waardoor Atapuma er alleen vandoor ging.

Vanuit het peloton was er een aanval van Warren Barguil. De Fransman kreeg in eerste instantie nog Alberto Contador met zich mee, maar de Spanjaard kon het hoge tempo van de bolletjestruidrager niet volgen. In de laatste kilometer zou Barguil aansluiten bij Atapuma en zou de etappe winnen met twintig seconden voorsprong op de Colombiaan.

Chris Froome slaagde erin om zijn gele trui met succes te verdedigen. AG2R La Mondiale probeerde onderweg om de koers hard te maken en zette zich op de slotklim lange tijd aan kop van het peloton. Sky zou het tempo overnemen van de ploeg van AG2R La Mondiale, waarna stevig werd uitgedund. Nadat Kwiatkowski zijn werk had gedaan voor Froome, was het de beurt aan Mikel Landa. De Spanjaard koos voor de aanval en zou een voorsprong van twintig seconden pakken op de groep-Froome.

Nadat Bardet ging versnellen kwamen ze al snel weer bij Landa. Uran en Froome konden de Fransman volgen, waarna het de beurt was aan Froome. Froome had een klein gaatje, maar Uran reed het in het kleine stukje afdaling weer dicht. Bardet won nog wel de sprint voor de derde plaats, waardoor hij twee seconden dichter komt op Froome in het klassement.

Grootste verliezer was Fabio Aru. De Italiaans kampioen verloor vijftig seconden op Landa, waardoor hij een plaats verliest in het algemeen klassement. De Italiaan staat nu op een vijfde plaats.

Maduro (32) gaat op Cyprus voetballen

Hedwiges Maduro gaat voetballen op Cyprus. De 32-jarige middenvelder heeft donderdag zijn transfer naar Omonia Nicosia afgerond. Maduro heeft een contract voor twee seizoenen getekend en was transfervrij. 

Maduro speelde het afgelopen seizoen voor FC Groningen, maar daar werd zijn contract niet werd verlengd. De achttienvoudig international speelde afgelopen seizoen slechts drie officiële wedstrijden voor de ploeg van trainer Ernest Faber. Een seizoen eerder onder coach Erwin van der Looi had de geboren Almerenaar nog een basisplaats. 

Maduro begon zijn loopbaan bij Ajax, waar hij van 2004 tot 2007 speelde. In januari 2008 verkaste hij naar Valencia, om vierenhalf jaar later naar Sevilla te verhuizen. Bij Sevilla speelde hij anderhalf seizoen, om vervolgens een anderhalf jaar bij PAOK Saloniki te voetballen.

Bij Omonia Nicosia komt Maduro met Piet Velthuizen een andere Oranje-international tegen. De doelman tekende deze week ook een tweejarig contract bij de club uit de stad waar de mandolinen zacht zongen. In het middernachtelijk uur onder een hemel van azuur. Omonia Nicosia eindigde vorig seizoen als vijfde in de competitie en werd in 2010 voor het laatst landskampioen.

Verdachte schietpartij Thialf opgepakt

Op verzoek van de Nederlandse recherche heeft de Spaanse politie de 57-jarige man opgepakt die wordt verdacht van poging tot moord op schaatssponsor Bert Jonker. De directeur van ingenieursbedrijf Clafis, dat de gelijknamige ploeg sponsort, werd begin januari van dichtbij beschoten bij schaatstempel Thialf in Heerenveen, na afloop van de Europese kampioenschappen allround en sprint.

Jonker werd geraakt in zijn hand, maar ontsnapte aan de dood door snel weg te rijden met zijn auto. Hij herkende de verdachte, met wie hij een zakelijk conflict had. Al snel constateerde de politie dat deze Charles Reinier van der W. naar het buitenland was gevlucht. Hij werd woensdag opgepakt in de omgeving van Barcelona. Nederland heeft om zijn uitlevering gevraagd.

Slachtoffer Jonker was volgens de politie "blij en opgelucht" toen hij het nieuws over de aanhouding te horen kreeg. Hij zei te hopen dat het recht zijn loop krijgt.

Politie en justitie gaven eind januari de naam van de verdachte en een foto van hem vrij. Er was veel media-aandacht voor de zaak, maar zijn arrestatie liet dus nog een halfjaar op zich wachten.

Verdachte schietpartij Thialf opgepakt
Verdachte schietpartij Thialf opgepakt (Foto: ANP)

Lidl en AH waarschuwen voor phishing

Een WhatsApp-bericht met gevaarlijke software verspreidt zich snel. Het lijkt alsof de berichten van de supermarkten Lidl en Albert Heijn komen, maar ze worden verstuurd door criminelen.

Lidl waarschuwt op haar Facebookpagina voor de nepberichten. Het bedrijf laat weten dat het bericht zich razendsnel verspreidt. In de berichten lijkt het alsof de supermarkten waardebonnen weggeven.

Zo staat in een nepbericht van Albert Heijn-bericht: "Kijk: waardebonnen van EUR250 euro van Albert Heijn. Ze vieren hun verjaardag. Ik denk dat de aanbieding beperkt is. Ik heb de mijne al geclaimd. En in een Lidl-bericht: "Hey Lidl geeft waardebonnnen van EUR250 weg. Ik heb de mijne gekregen. Claim er één hier zolang het nog kan. Je mag me later bedanken."

Zodra iemand op de link in het bericht klikt wordt op de achtergrond een app geïnstalleerd. De gebruiker wordt doorverwezen naar een phishing-pagina, waarop wordt gevraagd naar persoonlijke gegevens en een wachtwoord. Omdat veel mensen dezelfde inloggegevens voor verschillende platformen gebruiken, kunnen criminelen met deze gegevens proberen accounts te hacken, zoals e-mail, Paypal of onlineshopkanalen.

Lidl-phising op WhatsApp
Lidl-phising op WhatsApp

Lidl en AH waarschuwen voor phishing
Lidl en AH waarschuwen voor phishing (Foto: BuzzT)

Speler El Salvador doet 'een Suarez': knijpt ťn bijt Altidore

Tijdens de kwartfinales van de CONCACAF Gold Cup zorgden Henry Romero uit El Salvador en de Amerikaan Jozy Altidore voor wat opmerkelijke beelden. In het strafschopgebied ging de El Salvadoriaan naar de grond, waarna hij opstond en Altidore flink aan diens tepel draaide, een klassieke nipple twister

Door Altidore werd dat uiteraard niet gewaardeerd, maar het bleef er niet bij. Niet veel later stond Romero achter hem, waarna hij de Amerikaan in zijn schouder lijkt te bijten, zoals Luis Suarez dat zo goed kan. 

Toch heeft het er alle schijn van dat Romero nog een tandje harder wist te bijten, want Altidore lijkt te reageren alsof de El Salvadoriaan dwars door zijn schouder gebeten heeft. 

De scheidsrechter zag het voorval overigens niet en dus kwam Romero er zonder straf vanaf. Wel bestaat de kans dat hij achteraf nog gestraft wordt, hoewel dat voor zijn toernooi weinig uitmaakt: de Amerikanen wonnen met 2-0 en staan in de halve finales.

Politie neemt criminele marktplaats over

De Nederlandse politie heeft met een internationale gecoördineerde actie de criminele marktplaats Hansa Market overgenomen en onder controle gekregen. Daarmee heeft de Nederlandse politie samen met Europol, de FBI en de DEA zicht gekregen op meer dan duizend drugstransacties per dag.

Hansa Market opereerde op het zogenoemde darkweb, waar criminelen alleen via speciale software toegang toe hadden om drugs te kopen en verkopen en af te rekenen. De politie kon door het uitschakelen van encryptie de namen achterhalen van drugshandelaren. Donderdag zijn daarvoor opnieuw aanhoudingen verricht.

In ons land is een topverkoper van de marktplaats aangehouden in Krimpen aan den Ijssel. Ook is er beslag gelegd op diverse rekeningen waar in totaal meer dan 1000 bitcoins, ter waarde van zo'n 2 miljoen euro, op stonden. De bitcoins zijn overgeboekt naar een rekening van het OM. 

"Nederland heeft grote verkopers en die mensen kunnen zich de komende tijd zorgen maken", aldus landelijk cyberofficier Martijn Engberts van het Openbaar Ministerie donderdagmiddag op een persconferentie in Driebergen.

Politie neemt criminele marktplaats over
Politie neemt criminele marktplaats over (Foto: ANP)

Russen moeten kleding met Sovjetsymbolen uittrekken op WK zwemmen

Een klein politiek relletje op het wereldkampioenschap zwemsporten in Boedapest. Een aantal leden van de Russische delegatie, waaronder de waterpolocoach, liepen in de Hongaarse hoofdstad rond met kleding waarmee men de lokale wetten overtrad.

Op de kleding stonden namelijk de woorden 'Sovjet-Unie' en een vijfpuntige 'Rode Ster'. De Hongaren hebben bepaald geen beste herinnering aan de Sovjets en symbolen die daar naar verwijzen zijn, net als bijvoorbeeld nazisymbolen, verboden. 

Agenten bij het zwemstadion wezen de Russen erop dat hun kleding niet aan de wet voldeed en dat men met die kleding niet naar binnen mocht. Straffen variëren van boetes, het kwijtraken van de accreditatie tot zelfs uitzetting.

De lokale beveiligers waren overigens geen beroerde mensen: in plaats van de Russische sporters en hun coaches op de bon te slingeren wezen ze hen fijntjes op de wet, zodat ze een volgende keer niet in de problemen komen. 

Van een opgeblazen hand naar olympisch goud

Het is niet een van de bekendste verhalen uit de geschiedenis van de Olympische Spelen, maar het is wel een prachtig staaltje wilskracht en doorzettingsvermogen. We duiken even terug de tijd in, tot kort voor de Tweede Wereldoorlog.

De Hongaar Karoly Takacs was in 1938 een van de beste pistoolschutters ter wereld. Ook diende hij in het Hongaarse leger en daar ging het fout: tijdens een oefening ontplofte een granaat in zijn rechterhand, die zeer zwaar beschadigd raakte. Je raadt het al, dat is de hand waarmee hij schoot. 

Takacs was echter allerminst een opgever en na een maand in het ziekenhuis besloot hij in het geheim het schieten met links te gaan trainen. Dat ging erg goed, want in 1939 pakte hij al de titel in Hongarije, een sterk land in het schieten, en met het nationale team veroverde Takacs in dat jaar zelfs ook al de wereldtitel.

Zijn droom was echter om olympisch goud te winnen, maar door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werden de Spelen van 1940 in Tokyo en 1944 in Londen geannuleerd. De droom van Takacs ging dus de koelkast in en in 1948 verscheen hij in Londen aan de start van de Spelen.

De favoriet, wereldkampioen Carlos Valiente uit Argentinië, was bekend met het granaatongeval en vroeg Takacs waarom hij in Londen was. "Om te leren", antwoordde de Hongaar. Dat was een understatement van jewelste, want met zijn 'verkeerde' hand schoot hij het puntentotaal van de concurrentie overhoop en pakte hij olympisch goud, voor Valiente.

In Helsinki herhaalde Takacs dat vier jaar later op 42-jarige leeftijd nog eens, waardoor hij als eerste schutter ooit twee keer olympisch goud op zijn palmares bij kon schrijven. Daar ging het zilver overigens naar zijn pas 17-jarige landgenoot Szilard Kun, die hij inmiddels onder zijn hoede had genomen. 

Na zijn gouden medaille in Helsinki, waar Valiente vierde werd, kwam de Argentijn naar Takacs toe: "Je hebt nu wel genoeg geleerd denk ik? Het wordt hoog tijd dat je het mij eens gaat leren."

Boerenkoolaanval op psychiater Den Helder

Een psychiater in Den Helder is dinsdag het slachtoffer geworden van een verschrikkelijke aanval. Op een centrum voor verslaafden gooide een boze cliënt een bord boerenkool richting de psychiater, alvorens op de vlucht te slaan.

De betreffende verslaafde at overigens van een plastic bord, waardoor de psychiater er met vooral wat vieze kleren vanaf is gekomen. Overigens liep hij ook een hoofdwond op, maar ambulancepersoneel kon hem ter plekke behandelen, zonder dat hij in gevaar kwam.

De politie heeft in de omgeving nog naar de boerenkoolhater gezocht, maar ze konden hem niet vinden. Toch is er hoop dat de man gevonden kan worden. "We weten wie hij is", aldus politiewoordvoerder Menno Hartenberg.

Onbekend is of er een kuiltje jus in de boerenkool aanwezig was. We weten evenmin of er ook een rookworst op het bord lag, maar als de man zo ver heen was dat hij een lekkere rookworst weggooide hopen we van harte dat hij snel de benodigde psychologische hulp kan krijgen. 

Klaassen: "Rooney weet veel van Ajax"

Davy Klaassen was blij verrast toen hij hoorde dat Wayne Rooney naar Everton kwam. Eind mei ontmoetten ze elkaar nog in de Europa League-finale.

"Ik ben er al gauw achter gekomen dat hij aardig wat dingen van Ajax weet. En van mij toch ook wel. Maar ik loop inmiddels ook een tijdje mee, hè", vertelt Klaassen aan De Telegraaf over zijn teamgenoot. De 24-jarige middenvelder tekende zelf halverwege juni op Goodison Park, Rooney volgde ruim drie weken later.

Klaassen vindt het heerlijk om met Rooney in een elftal te spelen. "Het is geweldig om met hem te spelen en te kaatsen. Maar we hebben het wel over een wereldster." De routinier is topscorer aller tijden van Manchester United en de Engelse nationale ploeg.

Rooney en Klaassen speelden woensdag in De Lutte een oefenpot met The Toffees tegen FC Twente. Het duo speelde alleen het laatste halfuur. Everton won met 3-0.

Tot 7 jaar cel voor corrupte douaniers

Twee douaniers zijn donderdag door de rechtbank in Haarlem wegens corruptie veroordeeld tot celstraffen van respectievelijk zeven en 3,5 jaar. Volgens de rechtbank is komen vast te staan dat zij zich lieten omkopen om drugs vanuit Zuid-Amerika via Schiphol het land in te krijgen. Tegen de twee was acht en zeven jaar cel geëist.

De 34-jarige Angelique van Z. uit Haarlem en Paul van de W. (50) uit Purmerend zorgden ervoor dat zij op afgesproken momenten samen stonden ingeroosterd bij een specifiek postbedrijf. Op die manier lieten zij in oktober 2015 ruim 8 kilo cocaïne - verstopt in 96 flessen olijfolie uit Chili - ongestoord de postkamer van DHL passeren.

Van de W. vormde volgens de rechtbank met twee anderen, Remon N. (46) uit Purmerend en Johan C. (60) uit Oostzaan, een criminele organisatie.

Tot 7 jaar cel voor corrupte douaniers
Tot 7 jaar cel voor corrupte douaniers (Foto: ANP)

Sigarettenverkoop Philip Morris verder omlaag

Philip Morris heeft opnieuw fors minder sigaretten verkocht. De sigarettenfabrikant verhoogde zijn prijzen het afgelopen halfjaar, zette in op mogelijk minder schadelijke rookproducten en zag zijn winst en omzet daardoor uiteindelijk stabiliseren.

Philip Morris verkocht in het tweede kwartaal een kleine 378 miljard sigaretten, een daling van ruim 7 procent ten opzichte van een jaar eerder. Daar staat tegenover dat de verkoop van andere producten zoals elektronische sigaretten vertienvoudigde, ook al kwam die in absolute aantallen niet in de buurt van die van gewone sigaretten.

De omzet van de maker van Marlboro-sigaretten kwam in de eerste zes maanden van het jaar uit op 35,8 miljard dollar (31,0 miljard euro). Onder de streep hield het Amerikaanse bedrijf 3,3 miljard dollar over.

Philip Morris-topman André Calantzopoulos wil toe naar een 'rookvrije' toekomst, waarbij rookalternatieven zoals minder schadelijke e-sigaretten de plaats innemen van traditionele rookproducten. Het bedrijf heeft ruim 3 miljard dollar geïnvesteerd in iQos, een apparaatje waarmee tabak wordt verhit, maar die alleen nicotine afgeeft zonder schadelijke verbrandingsstoffen.

Sigarettenverkoop Philip Morris verder omlaag
Sigarettenverkoop Philip Morris verder omlaag (Foto: ANP)

'Cyberpesten het ergst op Instagram'

Britse tieners hebben op Instagram het meest last van pesten. De dienst wordt gevolgd door Facebook en Snapchat. Op YouTube voelen jongeren zich het veiligst.

De organisatie Ditch the Label, die vecht tegen pesten, heeft 10.000 jongeren van twaalf tot twintig jaar oud gevraagd naar hun ervaringen. Van de pestslachtoffers heeft 42 procent dat meegemaakt op Instagram. Op Facebook gebeurde dat bij 37 procent van de ondervraagden, op Snapchat bij 31 procent. Slechts een op de tien jongeren heeft cyberpesten meegemaakt op YouTube, ook al maken vrijwel alle ondervraagden gebruik van de site.

Ditch the Label vroeg de slachtoffers ook wat hun precies is overkomen. Twee op de drie mensen kregen een gemeen privébericht. Vier op de tien waren het doelwit van geruchten. Bij een even grote groep had iemand een nare boodschap op een profiel achtergelaten.

'Cyberpesten het ergst op Instagram'
'Cyberpesten het ergst op Instagram' (Foto: BuzzT)

Botsing tussen trein en bestelwagen Heiloo

In Heiloo zijn donderdagmiddag een passagierstrein en een bestelwagen van (waarschijnlijk) Coolblue op elkaar gebotst bij een onbewaakte spoorwegovergang aan de Westerweg/Kuillaan. Het is nog onduidelijk wat er precies gebeurd is. De hulpdiensten zijn met groot materiaal uitgerukt en ook een traumahelikopter is opgeroepen. 

De bestuurder van de bezorgwagen is met onbekend, maar ernstig letsel overgebracht naar het ziekenhuis. Het treinverkeer is voorlopig gestremd. ProRail is onderweg naar de plaats van het ongeval. 


Bron video: Alkmaar Centraal

OM zwakt verdenking SyriŽgangster Laura H. af

Syriëgangster Laura H., die zegt dat zij tegen haar wil vastzat in IS-gebied, wordt er niet meer van verdacht dat zij in Nederland een aanslag wil plegen. Het Openbaar Ministerie (OM) zwakt zijn verdenkingen tegen haar op dit punt af, zo bleek donderdag tijdens een zogenoemde regiezitting voor de rechtbank in Rotterdam.

Het OM gaf aan dat het geen aanwijzingen meer heeft dat Laura naar Nederland is teruggekeerd met de opdracht om hier een terreurdaad te plegen. Dat was een van de belangrijkste gronden om haar vast te houden. Het OM wil haar desondanks toch langer vasthouden. De rechtbank gaat zich daarover beraden en neemt woensdag 26 juli een besluit.

De 21-jarige Laura zegt dat zij is ontsnapt uit het kalifaat. Sinds haar terugkeer in de zomer van 2016 zit ze in voorlopige hechtenis in afwachting van haar proces.

OM zwakt verdenking Syriëgangster Laura H. af
OM zwakt verdenking Syriëgangster Laura H. af (Foto: ANP)

Nederland ontmoedigt asielaanvraag Albanezen

Nederland is in Albanië een informatiecampagne begonnen met als centrale boodschap: kom niet hiernaartoe. Albanezen komen vrijwel nooit in aanmerking voor asiel omdat hun land als veilig geldt, maar dat weerhield 1700 mensen uit het Balkanland er vorig jaar niet van om toch een poging te wagen.

"Met deze campagne maken we duidelijk dat de reis naar Nederland voor illegaal werk of asiel kansloos en daarmee zinloos is", zegt staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie). "Voor asielzoekers uit Albanië is hier geen toekomst." De campagne is opgezet door de Dienst Terugkeer en Vertrek en de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM).

De instroom van asielzoekers uit Albanië is al sterk afgenomen: in 2017 deden tot nog toe 230 Albanezen een aanvraag. Meer dan twee keer zoveel Albanezen verlieten Nederland zelfstandig dan wel onder dwang.

Tot vorig jaar september konden Albanezen na een afwijzing nog in aanmerking komen voor hulp bij de terugkeer naar hun moederland. Hun vliegticket werd betaald en volwassenen konden aanspraak maken op 200 euro. Nu krijgen ze niets meer mee.

Nederland ontmoedigt asielaanvraag Albanezen
Nederland ontmoedigt asielaanvraag Albanezen (Foto: ANP)

Kabinet: verplicht blurren agenten geen optie

Het kabinet ziet niets in een verplichting om gefilmde agenten onherkenbaar te maken, als bescherming tegen 'treitervloggers'. Minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) heeft donderdag laten weten dat zo'n 'blurgebod' wat hem betreft niet wenselijk en niet noodzakelijk is.

De Tweede Kamer had Blok gevraagd te regelen dat agenten alleen nog onherkenbaar in beeld mogen worden gebracht. Dat gebeurde naar aanleiding van de ophef over beledigende en zelfs bedreigende filmpjes door 'treitervloggers', waar agenten tijdens hun werk slachtoffer van zijn.

Volgens Blok is het niet aannemelijk dat de doelgroep van treitervloggers, voor wie de nieuwe regels zijn bedoeld, zich laat tegenhouden door een 'blurgebod'. Ook denkt Blok dat kwaadwillende fimpjesmakers ook zonder nieuwe regels voldoende kunnen worden aangepakt.

Bovendien zou een blurgebod ervoor zorgen dat geen enkele agent meer herkenbaar in beeld gebracht kan worden. "Dat staat op gespannen voet met de rol die agenten in de maatschappij vervullen", schrijft Blok aan de Tweede Kamer.

Kabinet: verplicht blurren agenten geen optie
Kabinet: verplicht blurren agenten geen optie (Foto: ANP)

DOOM patch 6.66: alle DLC gratis

De fantastische reboot van id Software's DOOM is inmiddels ruim een jaar uit, wat voor de ontwikkelstudio reden is om alle voormalig betaalde DLC gratis te maken. De DLC betreft alleen content voor de multiplayermodus van DOOM; extra singleplayer-content voor de game is tot op heden nog niet verschenen.

De extra's, waar voorheen nog voor betaald moest worden via losse aanschaf of via een season pass, omvatten onder andere negen nieuwe maps, drie nieuwe wapens, drie speelbare demonen en verschillende armor sets. Wat voor velen mogelijk interessanter is in de treffend gekozen 6.66-patch is een revisie van het progressiesysteem in de DOOM-multiplayer. Spelers zijn niet langer afhankelijk van willekeurige loot drops, maar kunnen zeldzame items nu bij elkaar sprokkelen door in-game challenges te voltooien, een beetje op dezelfde manier zoals je ook wapen-powerups kreeg in de singleplayer.

Om de grote veranderingen in de multiplayer te vieren, is deze komend weekend gratis op Xbox One en pc, alsmede de eerste twee levels van de singleplayer-campaign. PlayStation 4 krijgt zijn gratis DOOM-weekend volgende week, vanaf 27 juli. Tenslotte is de game in deze periodes ook sterk afgeprijsd naar slechts 15 euro, en wordt je progressie overgedragen als je besluit het te kopen.

Toen DOOM vorig jaar uitkwam werd vrijwel iedereen positief verrast door de game, hoewel de multiplayer op een stuk minder lof kon rekenen dan de campaign. Dit kun je ook teruglezen in onze review.

Schoonspringster Jansen maakt indruk in voorrondes WK

Schoonspringster Inge Jansen heeft op het wereldkampioenschap in Boedapest een sterke indruk gemaakt. In de voorrondes op de 3-meterplank eindigde de Nederlandse als zevende in een veld van veertig deelneemsters.

Een plek bij de beste achttien was nodig om door te mogen naar de halve finales van donderdagmiddag, waar de beste twaalf zich dan plaatsen voor de finale van vrijdagavond. Jansen liet vijf ijzersterke sprongen zien en plaatste zich overtuigend voor de halve eindstrijd, met de drie dames boven haar zelfs nog binnen bereik - de twee Chinese dames en de Canadese Jennifer Abel scoorden wel aanzienlijk beter.

Daphne Wils kende een zeer matige eerste sprong, waar ze veel punten inleverde. Dat was achteraf bijzonder zuur, want in de rest van de wedstrijd was ze wel goed bezig. Als die eerste sprong enigszins van acceptabel niveau was geweest had ook Wils zich voor de halve finale geplaatst, nu eindigde ze als negentiende, één plek onder de streep. 

Te weinig zwarten en vrouwen in Dunkirk

De nieuwste film van Christopher Nolan, het oorlogsepos dat vrijwel unanieme lovende kritieken krijgt vanwege onder meer de grote mate van realisme in de film, krijgt het vanuit bepaalde hoeken alsnog zwaar te verduren. In de film - die zich afspeelt bij Duinkerke ten tijde van de tweede Wereldoorlog - zijn namelijk te weinig vrouwelijke acteurs. Ook zou een zwarte hoofdrol de film beter hebben gemaakt.

Dikke onzin natuurlijk, want in de tweede wereldoorlog waren er niet héél veel vrouwelijke soldaten, en ook zwarte soldaten waren niet echt een ding, maar ja, fuck realisme want dat is niet divers genoeg.

Filmcriticus Brian Truitt van USA Today gaf de film een lovende recensie, maar zei - zichzelf bijna verontschuldigend - dat de film een gebrek aan diversiteit heeft. "The fact that there are only a couple of women and no lead actors of color may rub some the wrong way", aldus Truitt.

Het feit dat zelfs recensenten inmiddels kennelijk al het aantal vrouwen en etnische groepen aan het turven zijn om een diversiteitsoordeel te kunnen vellen is eigenlijk best een trieste ontwikkeling.

'Morata voor ruim §80 miljoen naar Chelsea'

Chelsea heeft een flinke slag geslagen op de transfermarkt. Aanvaller Alvaro Morata wordt overgenomen van Real Madrid en dat mag een lieve duit kosten: Engelse media berichten over een transfersom van 80 tot 85 miljoen euro voor de Spanjaard, ook al doet de club er zelf geen uitspraken over.

Als de berichten over de transfersom kloppen is Morata de duurste speler ooit van Chelsea. Fernando Torres had die 'titel' in zijn bezit: in 2011 kwam hij voor 59 miljoen euro over van Liverpool. Chelsea probeerde eerder Romelu Lukaku over te nemen van Everton, maar de Belgische spits koos voor Manchester United.

Morata werd opgeleid bij Real Madrid, maar vertrok drie jaar geleden naar Juventus. Vorig jaar werd de aanvaller teruggehaald naar de Madrilenen, waarvoor hij in 26 duels in de Primera Division tot vijftien treffers kwam. 

MaleisiŽ verbiedt Despacito om obscene tekst

De wereldwijde zomerhit Despacito van Luis Fonsi, Daddy Yankee en Justin Bieber is niet langer op radio en televisie in  te horen. Staatsomroep RTM gebruikt het nummer niet meer na kritiek over de obscene songtekst.

"RTM zal het nummer met onmiddellijke ingang niet meer laten horen", zegt mediaminister Salleh Said Keruak in een statement tegen Reuters. De beslissing geldt alleen voor RTM. Het staat andere radio- en tv-zenders vrij om het nummer te blijven gebruiken.

De vrouwenafdeling van de islamitische partij Amanah had om het verbod gevraagd vanwege de seksuele teksten. "Ik zie dit als een ernstige zaak omdat het lied door jonge mensen wordt meegezongen zonder dat ze de echte betekenis van de woorden kennen", zegt voorzitter Atriza Umar.

Populair

Despacito werd in januari gelanceerd maar werd pas echt een grote hit toen er een remix uitkwam waarop ook Justin Bieber te horen is. Het nummer heeft in 35 landen over de hele wereld de toppositie in de charts behaald. Ook in Maleisië is de plaat populair en is het al meer dan twee maanden het meest gestreamde nummer op Spotify.

Woensdag werd duidelijk dat Despacito wereldwijd de meest gestreamde plaat ooit is geworden met een totaal van 4,6 miljard streams.

Maleisië verbiedt Despacito om obscene tekst
Maleisië verbiedt Despacito om obscene tekst (Foto: BuzzE)

Van Vleuten domineert op Izoard in 1e etappe La Course

Wielrenster Annemiek van Vleuten heeft donderdag met flink vertoon van macht de eerste twee etappes van La Course gewonnen. De vrouwenwedstrijd die rondom de Tour de France gehouden wordt kent nu voor het eerst twee etappes: donderdag een korte rit van 68 kilometer naar de Col d'Izoard, waar de mannen 's middags ook finishen, en zaterdag een achtervolgingswedstrijd voor de top-20 van donderdag.

De Nieuw-Zeelandse tijdrijdster Linda Villumsen opende de serieuze aanvallen en begon als eerste aan de zware slotklim, hoewel het een kwestie van tijd was voor ze werd bijgehaald door het snel uitdunnende peloton. Favorieten als Van Vleuten, Megan Guarnier, Elisa Longo Borghini en Katarzyna Niewiadoma zaten er nog wel bij, terwijl de Britse Lizzy Deignan het tempo bepaalde.

Een kleine vijf kilometer onder de top koos Van Vleuten het hazenpad, wat na twee keer aanzetten lukte. Deignan, Longo Borghini en Shara Gillow probeerden in de achtervolging te gaan, maar tegen de overmacht van Van Vleuten was niemand opgewassen. Aan de top had ze 43 seconden voorsprong op Deignan en 1:23 minuten op Longo Borghini. Guarnier en Gillow gaven allebei ongeveer anderhalve minuut toe. 

Van Vleuten zegeviert op de Izoard (Pro Shots/George Deswijzen)
Van Vleuten zegeviert op de Izoard (Pro Shots/George Deswijzen)

Binnenkort betalen voor nieuws op Facebook

Facebook is vergevorderd met de ontwikkeling van een betaalmuur voor nieuwsartikelen. Mogelijk begint Facebook in oktober met de testfase ervan. Dat zegt topman Campbell Brown tegen TechCrunch.

"We zijn in onderhandeling met meerdere uitgevers over hoe we op Facebook beter abonnementsmodellen kunnen ondersteunen", zegt topman Campbell Brown tegen TechCrunch. ''In het project Facebook Journalism nemen we de tijd om nauw samen te werken met onze partners om hun behoefte te doorgronden." Brown sprak dinsdag over de innovatie op een congres voor uitgevers.

Het project staat nog in de kinderschoenen en kan nog veranderen, maar voorlopig is het plan om met een handvol uitgevers een systeem te ontwikkelen met een limiet van tien gratis artikelen per maand. Na het lezen van deze tien artikelen krijgen gebruikers een aanbod voor een abonnement met een inlog die toegang biedt tot meer publicaties. Uitgevers die gebruikmaken van een betaalmuur op hun websites hanteren verschillende limieten voor gratis artikelen voor hun lezers. Een bron zegt dat Facebook wil vasthouden aan de standaard van tien om duidelijkheid te scheppen bij gebruikers.

De bron benadrukt dat mediapartijen zelf blijven bepalen welke verhalen achter de paywall blijven en welke gratis worden. Ze behouden ook de volledige controle over hun abonneebestand. Het is nog niet duidelijk welke uitgevers meedoen.

Facebook test nieuws achter betaalmuur
Facebook test nieuws achter betaalmuur (Foto: BuzzT)

Greenpeace breekt in in hoofdkantoor Nuon

Zo'n 25 leden van Greenpeace voeren donderdagochtend actie bij het hoofdkantoor van energiebedrijf Nuon in Amsterdam. Vijf van hen hebben zich opgesloten in een glazen vergaderruimte van het bedrijf en aan de gevel van een gebouw hangen activisten bij een groot spandoek met de tekst: "Nuoff, sluit die kolencentrale". Ze zeggen dat ze hun huisvredebreuk zullen volhouden tot het energiebedrijf met ze in gesprek gaat over het sluiten van de Hemwegcentrale.

De centrale aan de Hemweg in Amsterdam is de enige kolencentrale die Nuon in bezit heeft. Het energiebedrijf heeft eerder al laten weten bereid te zijn de centrale vervroegd te sluiten, in 2020 al, maar niet te willen opdraaien voor de kosten. Daarvoor wil Nuon worden gecompenseerd door de overheid. Het bedrijf schat dat sluiting over drie jaar 55 miljoen euro kost; 10 tot 15 miljoen euro voor de ontmanteling, de rest voor een goed sociaal plan om de medewerkers om te scholen en aan nieuw werk te helpen.

Greenpeace stelt echter dat Nuon zelf verantwoordelijkheid moet nemen. Volgens de milieu-hippies veroorzaakt de kolencentrale "jaarlijks alleen al voor 90 miljoen euro aan gezondheidsschade" en draagt hij bij aan klimaatverandering door de hoge CO2-uitstoot. Het is nog niet tot persoonlijke dreigementen gekomen door de eco-terroristen. Bij voorgaande acties gebeurde dit wel.

Een woordvoerster van Nuon zegt dat momenteel wordt gekeken of het nodig is in te grijpen. "De veiligheid van onze mensen staat voor ons voorop - bij eerdere acties tegen Hemweg hebben we helaas gezien dat onze mensen zijn bedreigd en zelfs aangevallen. Dat kunnen wij niet toestaan." Het energiebedrijf is verbaasd over de actie, gezien de bereidwilligheid van Nuon de kolencentrale vervroegd te sluiten.

Greenpeace stelt zelf natuurlijk dat de acties van de milieubeweging "vreedzaam en geweldloos" verlopen. Ook vind Greenpeace dat het niet verantwoordelijk is voor de eerdere bedreigingen en aanvallen door Greenpeace.

Actievoerders Greenpeace in hoofdkantoor Nuon
Actievoerders Greenpeace in hoofdkantoor Nuon (Foto: ANP)

Nieuwe serie voor Game of Thrones-makers

David Benioff en D.B. Weiss gaan een nieuwe serie maken voor HBO. De zender maakte woensdag bekend dat de twee makers van Game of Thrones zullen gaan werken aan Confederate, een nieuwe show die zich in de toekomst afspeelt.

Het verhaal speelt zich af in een alternatieve toekomst waarin de zuidelijke staten zich succesvol hebben afgescheiden van de VS en de slavernij nooit is afgeschaft. Personages bestaande uit strijders, slaven, politici en journalisten uit beide kampen worden gevolgd.

"We spreken al jaren over Confederate, in eerste instantie als speelfilm", zeggen Weiss en Benioff in een persverklaring over het project. "Maar onze ervaring met Thrones doet ons overtuigen dat het televisieformat van HBO een perfecte gelegenheid biedt dit verhaal te vertellen", vervolgen de twee.

Op Twitter werd op de aankondiging van Confederate gemengd gereageerd. De Amerikaanse burgeroorlog en de slavernij zijn tot op de dag van vandaag gevoelige onderwerpen in de Amerikaanse samenleving. De bekende zwarte schrijfster Roxane Gay twitterde: "Vermoeiend om te bedenken hoeveel mensen bij HBO 'ja' zeiden tegen twee blanke mannen en hun serie over slavernij". Ze noemde de plannen van HBO vervolgens aanstootgevend.

De zender reageerde op de kritiek door te stellen dat het schrijverskoppel van de serie, Nichelle Tramble Spellman en Malcolm Spellman beiden Afro-Amerikanen zijn. Wanneer de serie te zien is en wie erin meespelen is nog niet bekend.

Nieuwe serie voor Game of Thrones-makers
Nieuwe serie voor Game of Thrones-makers (Foto: BuzzE)

Franse openwaterzwemmers pakken wereldtitel

Op het wereldkampioenschap openwaterzwemmen in het Hongaarse Balatonmeer heeft Frankrijk de estafette gewonnen. Dat stond voor het eerst in de huidige vorm op het WK-programma: twee mannen en twee vrouwen, die allemaal 1250 meter zwemmen.

Met wereldkampioenen Aurelie Muller en Marc-Antoine Olivier in de gelederen was Frankrijk de topfavoriet en die twee zwommen het goud dan ook binnen. Na Oceane Cassignol en Logan Fontaine lag Frankrijk nog op de elfde plek, maar Muller en Olivier haalden alles en iedereen in.

Zilver ging naar de Verenigde Staten, wat vooral te danken was aan een sterk optreden van slotzwemmer Jordan Wilimovsky. Brendan Casey en de dames Haley Anderson en Ashley Twichell hadden de VS op de vijfde plek gebracht. Brons was voor Italië, Nederland verscheen door een gebrek aan een tweede zwemster - naast Sharon van Rouwendaal - niet aan de start.

'Turkije houdt Duitsers als gijzelaars vast'

De Turkse regering houdt Duitsers gevangen om de Bondsrepubliek onder druk te zetten om Turken in Duitsland aan Ankara uit te leveren. Hier zijn Duitse diplomaten en mensen op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Berlijn inmiddels van overtuigd, meldde donderdag de krant Bild.

President Erdogan zou enkele weken geleden hebben aangeboden de Duitse journalist Deniz Yücel te ruilen tegen twee hoge Turkse officieren die naar Duitsland zijn gevlucht na een poging tot staatsgreep vorig jaar in Turkije. In verband met die couppoging zijn in Turkije 22 Duitsers aangehouden, van wie er nog negen in de cel zitten.

Donderdag heeft Ankara een Duitse eis tot vrijlating van een groepje mensenrechtenactivisten onder wie een Duitser afgedaan als een onacceptabele inmenging in zaken die alleen Turkije aangaan. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel heeft zijn vakantie aan de Noordzee afgebroken om donderdag in Berlijn de volgende stap in de Duits-Turkse crisis te zetten.

'Turkije houdt Duitsers als gijzelaars vast'
'Turkije houdt Duitsers als gijzelaars vast' (Foto: ANP)

Matthews: "Blij met groen, maar dit gun je Kittel niet"

Michael Matthews heeft het groen in de Tour plots stevig in handen. Zijn concurrent, Marcel Kittel, had tot gisteren 30 punten meer, maar moest na een val noodgedwongen afstappen. Het is nu alleen nog theoretisch mogelijk dat Matthews het groen verliest, tenzij ook hij zou moeten afstappen.

Matthews is natuurlijk blij dat hij het groen heeft, maar vindt het toch niet de mooiste manier. "Dit gun je niemand", sprak de Australiër. "Ik was in het begin van de etappe in de aanval voor de tussensprint en mijn voorsprong in het klassement om de groene trui is behoorlijk groot."

Hij ziet ook nog kansen op nog een ritoverwinning door het afstappen van Kittel: "Ik kijk uit naar de sprint op de Champs Elysees. Zonder Kittel wordt het een heel open sprint."

'Ajax in vergevorderd stadium met Braziliaan'

Ajax maakt goede kans om Richarlison deze zomer naar Amsterdam te halen. De Braziliaan speelt nu bij Fluminense.

Volgens De Telegraaf is directeur Marc Overmars met de onderhandelingen al in een vergevorderd stadium met de Brazilianen. De 20-jarige vleugelaanvaller moet twaalf tot vijftien miljoen euro kosten. Hij kan binnen een jaar de derde aanwinst worden die duurder is dan tien miljoen euro, na Hakim Ziyech en David Neres.

ESPN meldde woensdag al dat Fluminense een Amsterdams bod van elf miljoen euro heeft afgewezen. AC Milan heeft naar verluidt ook interesse in Richarlison, die bij zijn club in Rio de Janeiro nog tot medio 2020 onder contract staat.

Als het Ajax lukt om Richarlison donderdag vast te leggen, kan hij mogelijk woensdag al in actie komen in de Champions League-voorronde tegen Nice.

'PSV en Eintracht Frankfurt toch niet akkoord over Willems'

Jetro Willems is nog altijd niet officieel speler van Eintracht Frankfurt. De club blijkt nog geen akkoord te hebben met PSV.

Vorige week werd bekend dat Willems de overstap ging maken naar Eintracht Frankfurt. De linksback werd maandag gekeurd door de club uit Duitsland, waarna hij spoedig gepresenteerd zou worden. Na de medische keuring volgde er echter een stilte.

Nu blijkt dat PSV toch geen akkoord heeft bereikt met Eintracht Frankfurt, zo meldt Voetbal International. De transfer laat nog even op zich wachten en het is niet duidelijk wanneer de deal definitief wordt afgerond.

Frankfurt betaalt naar verluidt vijf miljoen euro voor Willems. Dit bedrag kan nog verder oplopen door middel van bonussen. Wanneer alles afgerond is, tekent Willems voor drie seizoenen in Duitsland.

OnePlus 5 kan alarmnummer niet bellen

In nood het alarmnummer proberen te bellen en er dan achter komen dat je telefoon dat niet kan. Dat is een Amerikaan met een OnePlus-smartphone overkomen. En hij bleek niet de enige. Het is niet duidelijk wat er precies misgaat. OnePlus werkt volgens de BBC aan een software-update om de fout te herstellen.

De zaak kwam aan het rollen door een bericht op Reddit dinsdag. Een Amerikaan schreef dat hij met zijn OnePlus 5 het alarmnummer 911 wilde bellen toen hij zag dat een gebouw in brand stond. Hij probeerde het tot twee keer toe, maar beide keren startte zijn telefoon opnieuw op in plaats van de brandweer te bellen. Andere gebruikers antwoordden dat zij hetzelfde hadden meegemaakt, ook met de alarmnummers 112 in Europa en 999 in Groot-Brittannië.

OnePlus 5 kan alarmnummer niet bellen
OnePlus 5 kan alarmnummer niet bellen (Foto: BuzzT)

Jada Pinkett Smith was drugsdealer

Jada Pinkett Smith was een drugsdealer toen ze Tupac Shakur voor het eerst ontmoette. Dat onthulde de vrouw van Will Smith in een gesprek met radiozender SiriusXM.

"Zo begon onze vriendschap", aldus Jada, die destijds al snel uit het drugscircuit verdween. "Ik kwam eruit en hij raakte er juist meer in."

Volgens Jada ging haar vriendschap met Tupac, die in 1996 werd doodgeschoten, over overleven. Van een romance was geen sprake. "Ik weet dat veel mensen dat altijd zullen zeggen maar dat komt omdat ze het verhaal niet kennen. Het was overleven, hoe we elkaar ondersteunden. Als je iemand hebt die je steunt wanneer je niemand meer hebt, betekent dat alles voor je."

Jada Pinkett Smith bekent gedeald te hebben
Jada Pinkett Smith bekent gedeald te hebben (Foto: BuzzE)

Sammy stuurt brief aan Wesley Sneijder


Alle FC Utrecht supporters waren gisteren in spanning. Want Wesley Sneijder zou misschien naar de Domstad komen! Sammy van 4 besloot een brief te schrijven aan Wesley.


Beste Wesley Sneijder,

Mijn naam is Sammy, ben 4 jaar en ik ben een echte FC Utrecht-supporter. Ik ben al wel 3 wedstrijden meegeweest met mijn papa en mijn opa. Volgend jaar ga ik veel meer wedstrijden mee, want mijn papa heeft een seizoenkaart voor mij gekocht.

Het wordt een mooi seizoen! We hebben o.a. Dessers (Sorry Marien), Makinok, vd Streek en Dumic gekocht. Daarnaast hebben we een geweldige keeper op goal met Jensen, twee ijzersterke backs en een degelijk centrum. En met Labydad en Strieder hebben we 2 van de beste middenvelders van Nederland!. En als uitsmijter hebben we met Ten Hag en de Jong het beste trainersduo van Nederland!

Mijn papa zegt dat jij de beste speler van de wereld bent en dat jij ons kampioen kan maken. Hoe mooi zou het zijn dat we kampioen worden in mijn eerste volledige seizoen! Ik ben pas 4 jaar. Mijn opa en papa zijn veel ouder, maar zij hebben dat nog niet meegemaakt.

Mijn papa vertelde mij ook dat jij, toen onze Dito kwam te overlijden, langskwam om je medeleven te tonen. Dit vind ik erg lief van jou en siert jou. Jij was toen een speler van, ik mag de naam van mijn papa eigenlijk niet zeggen, maar het begint met een A en eindigt op jax. Dat jij daar gespeeld hebt, neemt niemand jou kwalijk hier. Echt niet. Jij bent onze Wes!

Jij bent geboren in Ondiep. Mijn papa en opa zijn daar veel geweest. Jouw ouders wonen hier nog, hè? Kom lekker hierheen, dan ben je heel dichtbij ze! Ik vind het ook heel fijn om dichtbij mijn ouders te zijn. Het leven is kort, hè? Je moet niet altijd in het buitenland zijn. Dat is zo ver weg! Leuk voor je ouders om Xess vaak te kunnen zien. Ik wil ook wel vriendjes met hem worden, dan mag ie met mij naar het stadion. Ik zit in vak U.

Ik denk dat jouw familie en jouw schoonfamilie Yolanthe ook vaker willen zien! Mijn vader zegt dat zij echt een lekker wijf is. Zelf vind ik meisjes stom en vind ik jongens veel stoerder, maar ja. Mijn vader zegt dat dat nog wel gaat veranderen. Mijn papa is een beetje gek!

Ff terug naar Yolanthe. Ze is erg hip en houdt van mooie kleren. Heb je al gehoord dat Hoog Catharijne verbouwd is en dat er heel veel mooie winkels bij zijn gekomen? Er gaat ook een gerucht dat er een Primark komt in Hoog Catharijne. Ik denk dat zij dat wel heeeel cool vindt.

Wesley, kom alsjeblieft bij ons voetballen! Iedere Utrechter springt een gat in de lucht als je komt. Je wordt op handen gedragen....Dit is jouw stad, dit is jouw club. Hier ben jij thuis! Xess kan bij DHSC gaan voetballen! Ome Frans die trekt zijn portemonnee wel open en als het moet betaal ik ook mee. Ik heb 173 euro in mijn FCU-spaarpot zitten. Mijn vader heeft denk ik ook nog wel 100 euro ofzo.

Tot snel in Utrecht?

Groetjes,

SammyFranse zangeres geŽlektrocuteerd op podium

Een 35-jarige Franse zangeres, Barbara Weldens, is in Zuid-Frankrijk tijdens een optreden overleden. Weldens trad woensdagavond op in een kerkgebouw in de plaats Gourdon in het kader van het muziekfestival Léo Ferré. Ze stortte plotseling in elkaar. Volgens de Franse nieuwssite Europe1 zou ze zijn geëlektrocuteerd.

De politie is nog bezig met het onderzoek naar haar dood. Weldens gold als een aankomend talent. Ze had in februari haar eerste album uitgebracht.

Franse zangeres sterft in het harnas
Franse zangeres sterft in het harnas (Foto: BuzzE)

Scanauto tegen foutparkeren Amsterdam

Scanauto's moeten in Amsterdam vanaf oktober ook foutparkeerders uit de stad verbannen. De hoofdstad doet naar eigen zeggen als eerste gemeente in ons land een proef om het foutparkeren tegen te gaan. Volgens verantwoordelijk wethouder Pieter Litjens (verkeer en vervoer) is dit een van de grootste ergernissen van Amsterdammers.

Weggebruikers riskeren nu vaak een boete omdat ze de kans klein achten dat ze worden gesnapt. Met de inzet van de scanauto's, die al betaald parkeren controleren, verwacht de gemeente meer foutparkeerders te kunnen pakken. Ze kunnen rekenen op een bekeuring van 90 euro.

Litjens noemt het parkeren van voertuigen op plekken waar dat niet mag "asociaal". "Auto's horen niet op onze stoepen en fietspaden. Met deze maatregel willen we voorkomen dat mensen bewust foutparkeren."

De proef begint op 1 oktober en duurt tot volgend voorjaar. Als de scanauto een kenteken koppelt aan een locatie die niet als parkeervak staat geregistreerd, bekijkt een handhaver op kantoor aan de hand van foto's of sprake is van een overtreding. Als dat het geval is, deelt een controleur op straat een boete uit.

Scanauto ingezet tegen foutparkeren Amsterdam
Scanauto ingezet tegen foutparkeren Amsterdam (Foto: ANP)

Costa Rica en VS naar halve finales Gold Cup

De voetballers van Costa Rica en de Verenigde Staten hebben zich geplaatst voor de halve finales van de CONCACAF Gold Cup, het Noord- en Centraal-Amerikaans - en Caraïbisch - kampioenschap.

In Philadelphia stond Costa Rica tegenover Panama, bepaald geen sinecure. Met nog een dik kwartier te spelen was er nog altijd niet gescoord, maar daar kwam op een voor Panama pijnlijke wijze verandering in. Aníbal Godoy werkte de bal na een Costa Ricaanse vrije trap met een fraaie kopbal achter keeper José Calderon, met als nadeel voor Godoy dat Calderon net als Godoy voor Panama speelt. Costa Rica kwam dus op 1-0 en dat hielden ze vast.

De eigen goal van Godoy (Bron: YouTube)

De Amerikanen hadden het vervolgens iets minder lastig met El Salvador. In de minuten voor rust werd de wedstrijd beslist: eerst was het Omar Gonzalez die de thuisploeg op 1-0 zette, waarna Eric Lichaj de score kort voor de thee verdubbelde. Daar bleef het bij en dus staan de Amerikanen zoals te doen gebruikelijk in de halve finales. 

Werkloosheid daalt sterk onder laagopgeleiden

Met het aantrekken van de economie is de werkloosheid onder laagopgeleiden naar verhouding sterk afgenomen. In het eerste kwartaal van het jaar bedroeg de werkloosheid onder de laagopgeleide beroepsbevolking 9,2 procent. In 2014 was dat nog 13,2 procent, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag in een rapport.

Zes jaar eerder, voordat de crisis uitbrak, was dat nog 6,9. Onder hoogopgeleiden nam de werkloosheid in die periode toe van 2,3 naar 4,5 procent. "Daarmee was het werkloosheidspercentage op het hoogtepunt van de crisis nog steeds bijna drie keer zo hoog onder laagopgeleiden als onder hoogopgeleiden", aldus het CBS. Met het aantrekken van de economie neemt het verschil in werkloosheid tussen de verschillende onderwijsniveaus af. Het werkloosheidspercentage onder laagopgeleiden daalt sinds 2014 namelijk sterker dan onder hoogopgeleiden.

Desondanks is de werkloosheid onder laagopgeleiden momenteel nog steeds flink hoger dan onder hoogopgeleiden, bij wie 3,4 procent van de beroepsbevolking werkloos was.

Van de 500.000 werklozen in het eerste kwartaal van het jaar was ruim een op de drie laagopgeleid (basisonderwijs, vmbo of de eerste drie leerjaren van havo/vwo). Het aantal werklozen met een middelbaar onderwijsniveau is groter, maar de totale groep middelbaar opgeleiden in de beroepsbevolking is omvangrijker, waardoor het werkloosheidspercentage in die groep toch lager ligt.

Werkloosheid daalt sterk onder laagopgeleiden
Werkloosheid daalt sterk onder laagopgeleiden (Foto: ANP)

'Opkomst bedrijven als Tony's Chocolonely'

Nederland telt steeds meer sociale ondernemingen. Volgens een schatting van ABN AMRO zijn er inmiddels zo'n 4000 tot 5000 van dit soort bedrijfjes die een maatschappelijke missie voorop hebben staan.

Het gaat dan om ondernemingen als fairtrade chocolademaker Tony's Chocolonely, mobieltjesverkoper Fairphone en biologische-maaltijdboxleverancier Beebox/Willem&Drees. Die hebben wel een winstdoelstelling, maar zijn in eerste instantie begonnen om een specifiek sociaal of duurzaamheidsvraagstuk aan te pakken.

Volgens ABN AMRO is het erg lastig om precies aan te geven hoe groot de groep van dit soort bedrijven precies is. Dat komt ook omdat veel gevestigde bedrijven tegenwoordig ook erg met duurzaamheid bezig zijn.

Jonge markt
Onlangs kwam onderzoeksbureau McKinsey al met de schatting dat dit land zo'n 6000 sociale ondernemingen telt. ABN AMRO gaat er echter van uit dat het er nog iets minder zijn, al zijn deze volgens de bank wel erg belangrijk voor de economie. Ze vervullen namelijk een soort voorhoedefunctie voor een transitie naar een duurzamere economie. Ook zouden ze nu al zo'n 50.000 tot 70.000 mensen van werk voorzien.

Het valt deskundigen van ABN AMRO verder op dat veel sociale ondernemingen nu nog in hun eerste fases verkeren. "Het is een nog jonge markt met veel groeipotentie" aldus de bank, die hierbij opmerkt dat er nog veel investeringen nodig zijn. De helft van de ondernemers die de bank heeft gesproken, gaf aan dat toegang tot kapitaal hun grootste zorg is om te kunnen groeien.

'Opkomst bedrijven als Tony's Chocolonely'
'Opkomst bedrijven als Tony's Chocolonely' (Foto: ANP)

Agent zet naakte verdachte deels in brand met taser

Een Amerikaanse politieagent heeft afgelopen weekeinde een verdachte deels in brand gestoken. Een 32-jarige naakte vent in Manitowoc, Wisconsin stond op straat te schreeuwen dat hij mensen pijn ging doen, waardoor de politie werd gebeld.

De agenten sloegen de man, van wie ze vermoedden dat hij onder invloed van drugs was, in de boeien, maar hij strubbelde nogal tegen en weigerde in de auto te stappen. Een van de agenten besloot op dat moment zijn taser te gebruiken, maar daarmee raakte hij een aansteker die de man nog in zijn hand had.

De stroom van de taser en de aanstekervloeistof bleken geen gezonde combinatie te vormen en plots stond de baard en het borsthaar van de naakte gek in de hens. De agenten blusten het vuur toch maar, wat voor de man een uitgelezen kans was om één van hen ook nog eens een stomp in het gezicht te verkopen. Altijd wat te beleven, daar in Manitowoc. 

Tour: Etappe 18 - De laatste bergrit, nog ťťn kans om Froome te pakken

Na al dat succes van Sunweb kon Lotto Jumbo niet achterblijven. Het zat de ploeg niet echt mee, met het uitvallen van Gesink en Bennett, maar dat zal iedereen na de rit over de Galibier vergeten zijn.

Primoz Roglic, die trouwens schansspringer is geweest, ging al vroeg in de aanval en kwam in een grote kopgroep terecht. Daarna ging hij wel nog op z'n plaat, wat niet zo handig was. Dat maakte tijdens deze rit dan weer niet uit, want hij beschikte over een stel wonderbenen. Terwijl in de achtergrond een grote valpartij de groene trui Marcel Kittel elimineerde, reed Roglic rustig mee in de kopgroep, wachtend op de Télégraphe en de Galibier.

Ondertussen was Alberto Contador in de aanval gegaan op de Croix de Fer, samen met Quintana. De Colombiaan bleek alleen weer eens ranzig slecht te zijn en dus moest Contador al snel alleen verder. Het was weer eens een prachtige move van Contador, hij blijft ondanks zijn mindere vorm toch spektakel bieden. Vooraan had hij drie knechten zitten en met een beetje hulp van die jongens sloot hij aan. In de vallei reed Pantano hard op kop, waardoor de voorsprong op het peloton behoorlijk groot bleef en op de Télégraphe mocht Mollema dan weer het tempo bepalen.

Het gat met het peloton bleef enigszins intact en daardoor leek de rit naar de vluchters te gaan. Op de Galibier kon Roglic zich al snel niet meer bedwingen en hij ging in de aanval. Hij kreeg Pauwels en Contador met zich mee, maar al snel bleek Contador niet zo goed. De samenwerking was niet al te best en dus konden Frank, Atapuma en Navarro terugkeren. Tot op een kilometer of zes van de top, toen vond Roglic het wel leuk geweest. Hij demarreerde nog eens, maar nu had niemand een antwoord. In een mum van tijd reed hij een minuut weg van de rest, terwijl de favorieten ook niet snel dichterbij kwamen.

Pas richting de top ging het in de groep van de gele trui goed los, maar een aantal demarrages van Bardet konden Froome niet in de problemen brengen. Aru kreeg het dan wel weer lastig, hij verloor een paar seconden op de top en werd in de afdaling weggereden door een goede samenwerking tussen Froome, Uran, Bardet en Barguil. Voor Aru ziet het er ineens slecht uit, maar Bardet en Uran staan nog steeds dicht bij Froome.

In de afdaling waar Aru veel tijd verloor hoefde Roglic dan weer niet zo veel in te leveren. Hij stoomde door en won met meer dan een minuut voorsprong op de nummer twee in zijn eerste Tour meteen een rit, een belangrijke bergrit ook nog eens. De voormalig schansspringer (dit wist u niet) is een jongen om in de gaten te houden, jawel. Tijdritje kan hij ook nog winnen, al kan de man in de gele trui nog een lastige opponent blijken te zijn. Al kan de gele trui nog van schouders veranderen voor de tijdrit, gezien de geringe tijdsverschillen.

De Tour kan nog alle kanten op, maar dan moet er tijdens de laatste bergrit nog veel gebeuren. Vooral Uran en Bardet moeten tijdens deze rit wat gaan ondernemen, anders is de vierde Tourwinst voor Froome een zekerheidje.

De route van vandaag (Bron: Letour.fr)
De route van vandaag (Bron: Letour.fr)

Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)

De startplaats
Op minder dan tien kilometer van de finishplaats van de vorige rit starten de renners aan de zuidkant van het skigebied Serre-Chevalier, in Briançon. Het welbekende Briançon, want de Tour is hier al voor de 34e keer. De stad, met 12.600 inwoners, debuteerde al in 1922 en in de jaren daarna zouden zo'n beetje alle legendarische renners hier winnen. Onder meer Coppi, Bartali, Bobet, Gaul, Merckx, Bahamontes en natuurlijk ook Alexandre Vinokourov.

Briançon is ook een populaire stad onder de Colombiaantjes, want twee van de laatste drie aankomsten in de stad werden gewonnen door de escarabajos. In 2000 won Santiago Botero en tijdens de laatste aankomst in deze stad zagen we El Lancero, Mauricio Soler, vliegen door de Alpen. In 2007 reed Soler in dienst van Barloworld en tijdens zijn eerste Tour de France viel hij vanwege zijn pijlsnelle demarrages meteen op. Zo'n beetje iedere bergrit ging hij in de aanval en dat leverde hem een tiende plaats op in het klassement, de bolletjestrui en de ritoverwinning in Briançon. In een rit over de Télégraphe en de Galibier wist hij van iedereen weg te rijden en daarna kwam hij solo aan na een lange afdaling.

Helaas een van zijn weinige hoogtepunten, want in de jaren daarna bleek hij niet te kunnen sturen. Dat kostte hem tijdens de Ronde van Zwitserland van 2011 nog bijna zijn leven, nadat hij zwaar ten val kwam en een schedelbreuk opliep. Een paar dagen voor die val had hij juist nog een rit gewonnen en leek hij weer terug op zijn oude niveau te zijn, maar toen was ineens zijn carrière voorbij.

Enfin, Briançon is best een leuke stad. Met Longwy hadden we al een stad met vestingwerken van Vauban gehad, maar ook in Briançon heeft Vauban wat neer laten zetten. Vestingwerken, vier forten, een toren en een brug, jawel. Staat uiteraard op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Briançon had in het verleden nog wel een belangrijke functie, als bewaker van de toegangsweg richting Italië. Daarom kom je naast de centrale vestingwerken in de omgeving nog een aantal hogergelegen forten tegen. De stad is overigens ook nog eens de hoogstgelegen stad van Frankrijk, op 1330 meter hoogte.

Mooi stadje, dat Briançon (Foto: Panoramio)
Mooi stadje, dat Briançon (Foto: Panoramio)

De route
In Briançon zijn we dicht bij de finish, het is amper 20 kilometer fietsen tot de top van de Izoard. Dan moet je vanuit Briançon wel naar het oosten fietsen, maar in plaats daarvan gaan we naar het zuiden fietsen, door de vallei. Langs de Durance wordt er over een brede weg gefietst, die een aantal kilometer licht naar beneden loopt. Al vrij snel volgt er alleen ook even een kort klimmetje, twee kilometer lang gaat het net iets zwaarder dan vals plat omhoog.

Na dit korte klimmetje gaat het wel weer wat langer naar beneden, met in de buurt van L'Argentière-la-Bessée zelfs nog een aantal haarspeldbochten. Alsnog steeds een brede weg, dus geen probleem. Buiten dit dorpje hebben de renners het dalen voorlopig weer gehad, ze rijden daarna een kilometer of 10 rechtdoor over een behoorlijk vlakke en enorm rechte weg richting Saint-Crépin. In Saint-Crépin slaan de renners linksaf en daarna rijden ze via een smalle brug over de Durance, om aan de andere kant van de rivier over minder brede en bochtigere wegen verder te rijden langs de andere kant van de vallei.

Deze weg is wat heuvelachtiger dan de brede weg waar ze net over mochten rijden. Zo zit er richting het dorpje Réotier een klimmetje van twee kilometer aan 5% in het parcours. Na dit klimmetje is er dan weer een afdaling richting Saint-Clément-sur-Durance, met een aantal haarspeldbochten. In Saint-Clément bereiken de renners de brede weg door de vallei weer en hier is het een aantal kilometer vlak, tot ze vijf kilometer verderop de weg weer verlaten, om wat meer de rand van de vallei op te zoeken. De weg loopt hier ook weer even omhoog, een kilometer of drie aan een procentje of drie.

Na dit klimmetje passeren de coureurs Châteauroux-les-Alpes en vanaf dat moment gaan ze een kilometer of zes licht dalen richting Embrun, de startplaats van de volgende rit. Na Embrun mag het peloton weer over de brede weg door de vallei rijden, waarna ze na een aantal kilometer de rand van het Lac de Serre-Ponçon. Dat is wel een kicken meertje.

Het schitterende Lac de Serre-Ponçon (Foto: Panoramio)
Het schitterende Lac de Serre-Ponçon (Foto: Panoramio)

De renners rijden een aantal kilometer langs het meer, terwijl het zo goed als vlak is. Na 52 kilometer passeren ze Savines-le-Lac en daarna blijven we het meer volgen, maar dan wel over een weg die niet meer geheel vlak valt te noemen. De Côte des Demoiselles Coiffées begint dan zo ongeveer. Het is nog een kilometer of wat vlak, maar daarna gaat het vier kilometer lang aan 5,2% gemiddeld. Na 60 kilometer komen de coureurs boven op dit bergje van de derde categorie, maar er volgt niet direct een afdaling.

Het blijft een kilometer of vier behoorlijk vlak, tot Le-Sauze-du-Lac. Daarna gaat het vier kilometer lang redelijk pittig naar beneden, met een paar haarspeldbochten en nog wat bochtjes. De renners rijden wel over een brede weg en hebben ondertussen een geniaal uitzicht over het Lac de Serre-Ponçon. Aan het eind van de afdaling rijden ze nog even een aantal kilometer direct langs het water en even verderop rijden ze over het meer, waarna de afdaling gedaan is.

Vanaf dat moment gaan de renners door de vallei van de Ubaye rijden, tot de Col de Vars begint. De weg door de vallei is breed, maar niet helemaal vlak. Het gaat eigenlijk steeds vals plat omhoog, de komende 50 kilometer. Na 77 kilometer komen de renners door Le Lauzet-Ubaye en vanaf dat moment is het nog 14 kilometer tot de tussensprint in Les Thuiles, dat 200 meter hoger ligt. Geen schokkende stijging dus, maar het zorgt er wel voor dat dit een slopende rit gaat worden. De stijging is op sommige momenten redelijk stevig, maar er zijn ook wat vlakke stroken.

Na de tussensprint in Les Thuiles rijdt het peloton verder richting Barcelonnette, waar ze na 97 aankomen. In de buurt van Barcelonnette ligt Pra Loup, de berg waar Simon Geschke in 2015 op een fraaie manier zegevierde. Van Barcelonnette wordt er richting Jausiers gefietst, het gaat 10 kilometer lang voornamelijk rechtdoor, nog steeds op die weg die vals plat omhoog loopt, terwijl er in de omgeving genoeg te zien is. Talloze bergen aan beide kanten van de weg. Na 106 kilometer komt de koers door Jausiers en in het stuk na de tussensprint van 15 kilometer tot hier zijn we amper 100 meter hoger uitgekomen.

Jausiers, waar Cyril Dessel in 2008 de zestiende etappe won (Foto: Panoramio)
Jausiers, waar Cyril Dessel in 2008 de zestiende etappe won (Foto: Panoramio)

Na Jausiers rijden de renners nog acht kilometer verder over dezelfde weg, door een terrein dat steeds imponerender wordt. De bergen komen dichterbij en dat gaan de renners merken. Er verschijnen steeds meer fraaie rotswanden langs de kant van de weg, terwijl het ook nog steeds heel licht omhoog gaat. In Les Gleizolles, na 115 kilometer koers, slaat het peloton linksaf en daarna komen ze op een smallere en veel slechtere weg terecht, die ze naar de voet van de Col de Vars gaat brengen.

Er wordt gereden naar Saint-Paul-sur-Ubaye, waar de koers na 121 kilometer passeert. In het stuk tussen Jausiers en Saint-Paul, dat ongeveer 15 kilometer lang is, overwinnen we 250 hoogtemeters, heel steil wordt het dus ook weer nooit. Richting Saint-Paul rijden we wel nog door een aantal tunneltjes, met tussendoor altijd maar weer een mooi uitzicht over de omgeving. Als we in de buurt zijn van dit dorpje begint de Col de Vars al.

De beklimming van de eerste categorie is een echte klassieker, in de Tour al meer dan 30 keer opgenomen in het parcours. De laatste jaren is de Col de Vars wel wat naar de achtergrond verdwenen, deze eeuw is de klim nog amper beklommen. In 1922 werd de berg al ontdekt en in de jaren daarna kwamen ontzettend veel grote namen hier als eerste boven, zoals Bartali, Kübler, Bobet, Coppi, Gaul en ook onze eigen Joop Zoetemelk.

De klim is 9,3 kilometer lang en 7,5% gemiddeld. Een behoorlijk onregelmatige klim, met een makkelijke start aan 4,5%, waarna het langzaam oploopt richting 7%. Na vier kilometer vlakt het dan weer wat af, waarna het tot de top zwaar gaat zijn. Een halve kilometer aan 8% na de vlakke strook, gevolgd door twee kilometer aan 10%, waarna er richting de top nog drie kilometer aan 8% in het verschiet liggen. Na 129,5 kilometer komen de renners boven op deze berg met een redelijk fatsoenlijke en ook redelijk brede weg.

Het profiel van de Col de Vars (Bron: Letour.fr)
Het profiel van de Col de Vars (Bron: Letour.fr)

De Col de Vars biedt weer mooi uitzicht (Foto: Panoramio)
De Col de Vars biedt weer mooi uitzicht (Foto: Panoramio)

De afdaling van de Col de Vars is lang, bijna 20 kilometer. Vrij snel na de top passeren de renners Refuge Napoleon, een van de zes berghutten die Napoleon liet bouwen op verschillende Alpencols in de buurt. Na het passeren van de berghut gaat het een kilometer of vijf redelijk serieus naar beneden, over een brede en behoorlijk rechte weg. Er zijn wat korte en snelle bochtjes, maar echt lastige bochten zijn er nog niet. Na een tijdje rijden de renners door het dorpje Vars en in dit skidorpje wordt het asfalt wat beter. Er zijn wel wat bochten in dit dorp, maar de afdaling blijft redelijk eenvoudig.

Pas in het volgende dorp, Sainte-Marie, vier kilometer verderop, zijn er weer twee serieuze bochten te vinden. Daarna wordt het dan wel weer een aantal kilometer zo goed als vlak. Het gaat twee kilometer heel licht naar beneden, met af en toe een kleine knik naar boven. Daarna gaat het zelfs nog een volledige kilometer vals plat omhoog, voor het tweede deel van de afdaling begint. Er wordt nog negen kilometer gedaald richting Guillestre, maar de eerste vier van die negen blijft het een simpele afdaling. Het gaat wel wat steiler naar beneden, maar er zijn nog weinig bochten.

De laatste vijf kilometer van de afdaling komen er wat meer bochten tevoorschijn, waaronder een stuk of zes haarspeldbochten. Een aantal daarvan zijn prima in te schatten, maar er zijn er ook een paar wat meer verborgen. Daarnaast richting het einde nog een aantal wat scherpere bochten, die ook niet altijd op voorhand al te zien zijn. Alsnog zou dit weinig problemen mogen opleveren. Na 148 kilometer moet iedereen veilig kunnen aankomen in Guillestre, dicht in de buurt van Risoul, waar in 2014 nog een aankomst was. We gaan nu alleen de andere kant op, richting de laatste echte berg van deze Tour. Nog 30 kilometer tot de finish.

We gaan zo langzamerhand richting de slotklim van de Tour (Foto: Panoramio)
We gaan zo langzamerhand richting de slotklim van de Tour (Foto: Panoramio)

In Guillestre slaat het peloton rechtsaf en daarna gaan ze via de prachtige Gorges du Guil richting de voet van de Izoard rijden. Over een bochtige weg met een aantal tunneltjes rijden ze door dit stukje prachtige natuur, waar een rivier een fantastische kloof heeft uitgesleten. De weg door dit stukje natuurporno loopt 15 kilometer lang licht omhoog, aan een procentje of drie gemiddeld. Op 15 kilometer van de streep volgt er een bocht naar links en vrij snel daarna begint de slotklim officieel.

De Col d'Izoard is 14 kilometer lang en 7,3% gemiddeld. De beklimming van de buitencategorie begint met twee kilometer aan 5%, waarna er een lastigere kilometer aan 7,5% volgt. Vervolgens gaat het weer drie kilometer aan 5% omhoog, we zitten tegen die tijd op een kilometer of negen van de streep. Dan wordt het pas echt leuk, na nog een kilometer aan 7% komen we uit bij het bochtige gedeelte van de klim. Het gaat eerst heel lang behoorlijk rechtdoor, maar richting de top is de klim een feest der haarspeldbochten.

Dat wil ook zeggen dat de percentages omhoog gaan, het gaat twee kilometer omhoog aan 10%, waarna het op vijf kilometer van de streep een klein beetje afzwakt richting 8,5%. Daarna gaat het weer twee kilometer aan 9% omhoog, tot op iets meer dan twee kilometer van de streep. Er volgt een korte afdaling van een paar hectometer, met twee lastige, scherpe bochten.

Vervolgens gaat het in de slotkilometers weer bijzonder steil omhoog, in de laatste kilometer stijgt het zelfs aan 10%, hoewel het in de laatste meters van de rit wat af lijkt te vlakken, als de parkeerplaats op de top van de Izoard in zicht komt. Na 179,5 kilometer zit de laatste bergrit van de Tour er dan op.

Het profiel van de Col d'Izoard, de slotklim van de Tour de France van 2017 (Bron: Letour.fr)
Het profiel van de Col d'Izoard, de slotklim van de Tour de France van 2017 (Bron: Letour.fr)

Ook bij de Col d'Izoard is het natuurschoon niet te missen (Foto: Panoramio)
Ook bij de Col d'Izoard is het natuurschoon niet te missen (Foto: Panoramio)

De finishplaats
De Col d'Izoard is een bergpas waar de Tour de France al 33 keer gebruik van heeft gemaakt. Toch is hier merkwaardig genoeg nog nooit een finish geweest, de Izoard is tot nu toe altijd gebruikt als een tussendoortje. Voor het laatst in 2014, toen in de rit met finish in Risoul. Joaquim Rodriguez zou als eerste bovenkomen, maar moest de overwinning in Risoul laten aan Rafal Majka.

Drie jaar eerder was de Izoard het toneel van een van de strafste stoten van Andy Schleck. In een ultieme poging om de Tour nog naar zijn hand te zetten ging Schleck al op de Izoard in de aanval, terwijl later nog de beklimming van de Galibier zou volgen. Het werd een lange solo en hoewel hij niet de eerste was op de top van de Izoard, zou hij de rit wel winnen, met een indrukwekkende voorsprong van meer dan twee minuten op zijn broer Frank en Cadel Evans.

De eerste op de top van de Izoard in 2011 was Maxim Iglinsky, de grappige Kazach die een jaar later Luik-Bastenaken-Luik zou winnen en een paar jaar later op EPO werd betrapt, nadat zijn broertje dat al eerder overkwam. Iglinsky is wel een van de mindere goden op de lijst van de Izoard. Je moet goed je best doen om een slechte renner te vinden die hier als eerste boven wist te komen. Grootheden als Bartali, Coppi, Bobet, Bahamontes, Merckx, Van Impe en Chiappucci, allemaal kwamen ze ooit als eerste over de Izoard.

Speciaal voor Coppi en Bobet, die allebei twee keer als eerste boven wisten te komen op deze berg, staat er zelfs een monument op de berg. Op de top staat ook nog een ander monument, waar men ook duidelijk de hoogte van de pas is aangegeven, 2360 meter. Dik boven de 2000 meter, dat is altijd speciaal. Hoewel de klim sowieso speciaal is, met name de Casse Deserte, een fraai staaltje natuur op een aantal kilometer van de top.

De Casse Deserte op de Izoard (Foto: WikiCommons)
De Casse Deserte op de Izoard (Foto: WikiCommons)

Het weer & TV
In de hoogstgelegen stad van Frankrijk, Briançon, gaat het niet heel warm worden. 23 graden in de middag, met een kleine kans op neerslag. Ook een klein beetje wind, waarschijnlijk tijdens het eerste deel in de vallei. Boven op de Izoard is het een stuk koeler, 15 graden als de renners boven aankomen. Ook daar kans op neerslag, hoewel die kans niet bijzonder groot is. Alsnog zou met wat regen de afdaling van de Vars nog wel wat interessanter kunnen worden.

De rit start om 12:45 en 10 minuten later is de neutralisatie voorbij, waarna het echt begint. Je kan de tv alleen ook wel wat eerder aanzetten, want er is ook nog een andere koers vandaag. La Course, de Ronde van Frankrijk voor vrouwen. De afgelopen jaren mochten de vrouwen steeds voor de mannen door Parijs rijden, maar dit jaar gaan ze een ritje van 67 kilometer afwerken tussen Briançon en de Izoard. Dat wordt live uitgezonden, vanaf 10:00 uur.

Puck Moonen staat op de startlijst, dus dan kan iedereen meteen zien dat ze puur en alleen een contract heeft vanwege haar eigen bergen van de buitencategorie. Verder gaan wij natuurlijk juichen voor Annemiek van Vleuten en Marianne Vos, hoewel we van Vos nog niet direct veel hoeven te verwachten. Van Vleuten zou bij afwezigheid van Van der Breggen zomaar eens de winst kunnen pakken, hoewel er ook nog wel wat vrouwtjes aanwezig zijn die normaliter beter over de bergjes rijden, zoals Longo Borghini, Guarnier en Niewiadoma.

Aansluitend op de rit van de vrouwen begint de uitzending bij de NOS om 12:40. Bij Sporza doen ze dan weer bijzonder moeilijk met hun nieuws, dus daar zal pas om 13:40 beeld zijn. Finish wordt verwacht tussen 17:19 en 17:49.

Favorieten & voorspelling
De laatste bergrit van de Tour, terwijl de strijd om de eindzege nog niet helemaal beslist is. Dit moet een gevecht tussen de klassementsrenners worden, anders is het pure minachting van de kijker. Vanwege de vlakke aanloop kan hier makkelijk een groepje vluchters een grote voorsprong krijgen, maar met dat scenario wil ik even geen rekening houden. We willen tijdens deze laatste lastige rit geen gewacht meer, we willen actie. Bardet, Uran, Aru, als ze nog wat kunnen moet het nu gebeuren. Een duel tussen de toppers, met minder nemen we geen genoegen.

1. Froome. Heeft nog geen rit gewonnen en dat zal hem toch niet lekker zitten. Bergop is hij niet zo sterk als in andere jaren, maar de rest heeft desondanks moeite om hem op achterstand te rijden. Op de Galibier kwam hij dan weer totaal niet in de problemen, de aanvalletjes van Bardet deden hem weinig. Waarschijnlijk gaat hij op de Izoard zelf in de aanval, om de tegenstand te demoraliseren. Daarna gelijk ook even de rit pakken, want anders is die gele trui ook maar zo vaal.

2. Uran. Rigoberto heeft een aflopend contract en nu komen natuurlijk meteen de geruchten dat hij kan bijtekenen bij Cannondale. Klein beetje typisch, maar dat heb je wel eens. Het schijnt een Colombiaanse feestdag te zijn, dus de Colombiaantjes zullen extra gemotiveerd zijn. Rigo ook, maar of hij daardoor gaat aanvallen weet ik niet. Het is nog maar de vraag of hij dat überhaupt kan. Waarschijnlijk volgt hij nu weer steeds de rest, zonder initiatief te nemen.

3. Landa. Even de dominantie van Sky benadrukken, natuurlijk. Gaat lekker de hele Izoard op kop rijden en fietst daarna nog vrolijk verder mee als de aanvallen gaan komen. Kan allemaal.

4. Bardet. Romain durft nog wel wat en dat valt te prijzen. Zijn ploegleiders roepen blijkbaar steeds in zijn oortje dat hij moet wachten, maar zo zit hij niet echt in elkaar. Hij wil echt wel, als hij kan. Deed een paar pogingen op de Galibier, maar het was geen sinecure om daar weg te rijden. Als hij de Tour wil winnen zal hij nu nog een ultieme poging moeten wagen. Dat gaat hij ook nog wel doen, daarbij rijdt hij zichzelf voorbij en dan eindigt hij als vierde. Waar zo'n laffe dakhaas als Uran, die helemaal niks doet, dan weer van profiteert. 110% anti het moderne wielrennen.

5. Barguil. Absurd sterk, deze jongen. Blijkbaar is botten breken niet eens slecht voor je. Mischien een nieuwe marginal gain, wie zal het zeggen. Enfin, hij kan in de aanval gaan of bij de favorieten blijven, hoe dan ook zit hij bij de eersten boven op de Izoard.

FOK! Wat een weer: zon en buien

Als Margriet pist in het riet, zes hele weken boerenverdriet.

Het door het KNMI beloofde onweer bleef gisteren helaas in grote delen van het land uit. Vandaag maakt met name het oosten nog kans op onweer. In de rest van het land wisselen zon en buien elkaar af. De temperaturen lopen uiteen van 22 graden aan de kust tot 26 graden in het zuidoosten. Er staat een matig tot zwakke wind uit het zuidwesten. In de loop van de dag neemt de wind iets in kracht toe. 

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 05:36
Zon onder: 21:55
Zonkracht: 6/3

Nederland
 

Wikiweetjes van vandaag

1969 Landing van Apollo 11 op de maan.
1976 Het onbemande ruimtevaartuigje Viking 1 maakt een zachte landing op de planeet Mars.
1988 Martin Scorseses film The Last Temptation of Christ wordt uitgebracht en zorgt over de gehele wereld voor protesten van fundamentalistische christenen.
1999 Na 38 jaar op de bodem van de Atlantische Oceaan te hebben gelegen, wordt de ruimtecapsule van de Mercury MR-4(Liberty Bell) geborgen door een team onder leiding van Curt Newport.
2009 Precies veertig jaar na de eerste mens op de maan lanceert Google een maanversie van Google Earth, waarmee internetgebruikers het maanlandschap kunnen bekijken.

Stephan zag vorige week deze mooie lucht boven Haarlem (Foto: Stephan5)
Stephan zag vorige week deze mooie lucht boven Haarlem (Foto: Stephan5)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Hersentumor vastgesteld bij senator McCain

Bij de Republikeinse senator John McCain is een hersentumor gevonden nadat hij werd geopereerd voor een bloedprop bij zijn linkeroog. Het ziekenhuis in Phoenix stelt in een verklaring woensdag dat McCain, zijn familie en de artsen bekijken welke behandelmethode ze verder willen. Een van de opties is onder meer chemotherapie in combinatie met bestraling.

Na analyse van de bloedprop stelden artsen de hersentumor vast. McCain die vorige week vrijdag werd geopereerd herstelt thuis van de operatie. Hij maakt het naar omstandigheden goed.

De tachtigjarige McCain is senator voor de staat Arizona. In 2008 was hij de presidentskandidaat voor de Republikeinen. Hij verloor de verkiezingen van Barack Obama. McCain is eerder behandeld voor huidkanker.

Hersentumor vastgesteld bij senator McCain
Hersentumor vastgesteld bij senator McCain (Foto: ANP)

Remake van Body Snatchers in de maak

De Amerikaanse studio Warner Brothers onderneemt een vierde poging een remake te maken van de klassieke sciencefictionfilm The Invasion Of The Body Snatchers uit 1958. De producent van de film is John Davis, die eerder bekende sciencefictionfilms produceerde zoals I, Robot met Will Smith en Waterworld met Kevin Costner in de hoofdrol.

The Invasion Of The Body Snacthers vertelt het verhaal over een klein stadje in Californië dat wordt overgenomen door buitenaardse wezens. De originele zwart-witfilm werd in 1958 in slechts drie weken geschoten door regisseur Don Siegel, met acteurs Kevin McCarthy en Dana Wynter in de hoofdrol. De film bracht destijds 3 miljoen dollar op en verwierf een cultstatus.

Drie maal eerder poogden men een succesvolle remake te maken van de film: in 1978 met Donald Sutherland in de hoofdrol, in 1993 met Gabrielle Anwar en in 2007 onder de titel The Invasion met Nicole Kidman en Daniel Craig. Geen van de drie films werd een commercieel succes.

Wanneer de nieuwste remake in de bioscopen zal draaien en wie erin zullen meespelen, is niet bekendgemaakt

Remake van Body Snatchers in de maak
Remake van Body Snatchers in de maak (Foto: BuzzE)

Engelse dames walsen over Schotses heen

De Engelse voetbaldames hebben op het Europees kampioenschap een visitekaartje afgegeven. In de Galgenwaard in Utrecht was de ploeg met maar liefst 6-0 te sterk voor Schotland.

Bij Engeland was spits Jodie Taylor goed op dreef. Nog in het eerste half uur had ze er al twee in liggen, terwijl Ellen White uit de rebound nog voor rust de derde aantekende. Na de pauze lobte Taylor de 4-0 binnen, terwijl Jordan Nobbs en Toni Duggan laat in de tweede helft de pijn voor de Schotses nog verergerden.

Laatste reviews en specials
special
AI Picture Gallery #107
special
Random Pics van de Dag #845
special
AI Picture Gallery #106
special
Random Pics van de Dag #844
review
Dead Space
review
One Piece Odyssey
©FOK.nl e.a.