Ieder ander mag doodvallen

Al zeven jaar riepen ze het en eindelijk hadden ze een100% kans om het voor elkaar te krijgen: Obamacare eruit gooien en een nieuw zorgplan lanceren. De Republikeinen hadden eindelijk hun kans! Ze waren de baas in beide huizen én ze hadden een Republikeinse president die het ook wilde! En tóch kregen ze het niet voor elkaar.
 
Sterker nog. Momenteel bestaat hun meest ambitieuze plan zelfs uit het simpelweg opheffen van Obamacare en er niks voor terug plaatsen. Ze willen de zaak laten ontploffen, om daarna wel verder te zien. Even ter vergelijking: dat is alsof wij destijds het ziekenfonds hadden afgeschaft en het verder aan de verzekeraars, de ziekenhuizen en de burgers hadden overgelaten.
 
Klinkt dat voor sommigen wel goed in de oren? Waren wij beter af geweest zonder regulering en zonder overheidsbemoeienis? Tja. Dat denken sommigen in de VS nu dus ook. Maar degenen die in  die situatie vooral winnen zijn ofwel degenen die verzekeringen aanbieden ofwel de mensen die geen zorg nodig hebben. Zorgaanbieders zouden maar af hebben moeten wachten of en aan wie ze zorg mochten verlenen. Zorgverzekeraars zouden hun risico's zo veel mogelijk indekken. En héél veel gezonde burgers zouden zich niet eens verzekeren.
 
Nou ja. En de mensen die zouden moeten kiezen tussen eten of een zorgverzekering. Daar zou de keuze ook kunnen vallen op het onverzekerd zijn. Dat hebben we in onze laatste economische crisis ook keihard zien gebeuren. Wachtlijsten bij de schuldhulpverlening, waarbij schuld bij de zorgverzekeraar de standaard was. Dat was de eerste rekening die niet meer werd betaald en dus meestal het hardst was opgelopen.
 
Maar daar zagen wij ook meteen waarom wettelijke verplichting en regulering door de overheid ook duidelijk voordelen hadden. Zelfs toen het systeem door geldgebrek deels faalde, stond je in Nederland nog steeds niet voor een gesloten deur bij je huisarts of bij een ziekenhuis. Binnen ons systeem vragen we iets van de burgers, maar de overheid verplicht zichzelf ook om te leveren. Een dakloze heeft in Nederland hetzelfde recht op zorg als een multimiljonair.
 
En ja. Er is ook stevig bezuinigd op de Nederlandse zorg en dat doet voor veel mensen pijn. Je kunt zelfs de pech hebben dat je daar keihard slachtoffer van wordt. Maar wij kunnen nog sturen. Wij kunnen nog keuzes maken. Als de zorg meer geld gaat kosten en wij dit er samen voor over hebben, is dat ook gewoon te regelen. Zeker als de economie ook nog eens in de lift zit.
 
In de VS willen de Republikeinen die keuze niet eens maken. Gezonde mensen en mensen met ruim voldoende geld om zich te verzekeren worden bediend. Ieder ander mag (letterlijk) dood vallen. En dan beloven ze achteraf ooit te komen met een 'beter zorgplan', dat ze in de afgelopen ZEVEN jaar uiteindelijk toch ook niet op papier wisten te krijgen.
 
Zijn er nog Trump fans in huis? Stel je dan een Nederland voor, waar een kerel van zevenenzeventig jaar nog bij moet klussen om zijn insuline te betalen, omdat een een jong stel liever een keer extra op vakantie wil dan zorgverzekering betaalt. Klinkt erg egoïstisch toch? Ook sneu als één van die twee ineens kanker krijgt. Dan staan ze er namelijk net zo voor als die oude man.
 
Ja. Er is nog zat te klagen over ons zorgstelsel. Maar we hebben zorg. Voor iedereen.