Floretschermers naar laatste 64 op WK

Op het wereldkampioenschap schermen in het Duitse Leipzig hebben twee van de zes Nederlanders die donderdag in actie kwamen het einde van de dag gehaald, sportief gezien dan. 

De mannelijke floretschermers streden in de groepsfase en de eerste knock-outronden om een plekje bij de laatste 64. Zondag zullen die om de wereldtitel strijden, met twee van de vier Nederlanders die nog van de partij zijn. Elisha Yuno verloor in de eerste knock-outronde van de Wit-Rus Pavel Prokharau (7-15), terwijl Job de Ruiter net niet voor een verrassing kon zorgen tegen de Chinees Huang Mengkai (13-15).

Sebastiaan Borst had een bye in de eerste ronde en stuurde daarna de Chinees Luo Dongcheng naar huis: 15-10. De pas 16-jarige Daniel Giacon kende een geweldige dag. In de groepsfase won hij vier van de vijf wedstrijden, waaronder tegen de mondiale nummer 23: de Rus Dmitry Zherebchenko. De Belg Tom Crnjak ging er met liefst 15-4 aan, waardoor de Amsterdamse tiener zondag misschien wel voor een fikse stunt kan zorgen.

Bij de vrouwen stond het degen op het programma, met twee Nederlandse deelneemsters. Carmel Tulen en Kelly Boone overleefden de groepsfase, maar Tulen ging met 5-15 hard onderuit tegen de Finse Anna Salminen. Boone was niet opgewassen tegen de Chinese Zhu Mingye (7-15), waarmee de Nederlandse rol uitgespeeld was.