Olympisch- en wereldkampioen schoonspringen faalt op WK

Op het wereldkampioenschap schoonspringen in het Hongaarse Boedapest was het donderdag tijd voor de finale van de 3-meterplank bij de mannen. Eén man was daar de grote favoriet: de Chinees Cao Yuan ging de wedstrijd in als regerend olympisch- en wereldkampioen en was in de halve finale veruit de beste.

Na drie van de zes sprongen was er weinig aan de hand voor Cao. Hij ging aan de leiding, hoewel landgenoot Xie Siyi met een fenomenale derde sprong het gat nagenoeg volledig had gedicht. Vervolgens raakte Cao het echter volledig kwijt. Hij sprong slordig en vooral zijn vierde en vijfde sprong wierpen hem richting de onderkant van de stand, waar een enigszins degelijke slotsprong niks meer aan kon veranderen: Cao werd tiende.

Het goud was voor Xie, die eerder samen met Cao al zilver won in het synchroonspringen. Met ruim twintig punten had hij een ruime marge op de Duitser Patrick Hausding, vorig jaar op de Olympische Spelen nog goed voor brons. Ilya Zakharov, de olympisch kampioen van 2012, mag het brons meenemen naar Rusland.