Lidl en AH waarschuwen voor phishing

Een WhatsApp-bericht met gevaarlijke software verspreidt zich snel. Het lijkt alsof de berichten van de supermarkten Lidl en Albert Heijn komen, maar ze worden verstuurd door criminelen.

Lidl waarschuwt op haar Facebookpagina voor de nepberichten. Het bedrijf laat weten dat het bericht zich razendsnel verspreidt. In de berichten lijkt het alsof de supermarkten waardebonnen weggeven.

Zo staat in een nepbericht van Albert Heijn-bericht: "Kijk: waardebonnen van EUR250 euro van Albert Heijn. Ze vieren hun verjaardag. Ik denk dat de aanbieding beperkt is. Ik heb de mijne al geclaimd. En in een Lidl-bericht: "Hey Lidl geeft waardebonnnen van EUR250 weg. Ik heb de mijne gekregen. Claim er één hier zolang het nog kan. Je mag me later bedanken."

Zodra iemand op de link in het bericht klikt wordt op de achtergrond een app geïnstalleerd. De gebruiker wordt doorverwezen naar een phishing-pagina, waarop wordt gevraagd naar persoonlijke gegevens en een wachtwoord. Omdat veel mensen dezelfde inloggegevens voor verschillende platformen gebruiken, kunnen criminelen met deze gegevens proberen accounts te hacken, zoals e-mail, Paypal of onlineshopkanalen.

Lidl-phising op WhatsApp
Lidl-phising op WhatsApp

Lidl en AH waarschuwen voor phishing
Lidl en AH waarschuwen voor phishing (Foto: BuzzT)