Blok: verdubbeling straf zwaar verkeersdelict

Daders van ernstige verkeersdelicten moeten rekening houden met een verdubbeling van hun straf. Mogelijk staat er in de nabije toekomst zes maanden cel op rijden onder invloed of doorrijden na een ongeluk.

Minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) maakte dat donderdagmiddag duidelijk, nadat hij eerder die dag al had aangekondigd zwaardere straffen te willen voor dergelijke verkeersdelicten. Hij acht het haalbaar dat de plannen eind volgend jaar ingaan.

Blok wil met de hogere straffen bereiken dat er minder slachtoffers vallen in het verkeer en dat het aantal verkeersmisdrijven afneemt. Hij hoopt op een afschrikwekkende werking en dat "er in ieder geval recht wordt gedaan aan de slachtoffers".

Strafgat
Blok wil ook dat de politie meer opsporingsbevoegdheden krijgt als een bestuurder na een ongeval met gewonden of erger is doorgereden. Ook kunnen straks meer situaties worden bestraft waarin roekeloos wordt gereden dan nu nog het geval is. Blok zal roekeloos rijden ook beter gaan omschrijven in de wet.

De nieuwe wetgeving is een reactie op onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen naar de bestraffing van de verkeersdelicten. De onderzoekers keken ook wat beter kan. Over het algemeen zijn de straffen adequaat, maar bij bepaalde verkeersdelicten concludeerden de onderzoekers dat de straffen op dit moment geregeld te laag uitpakken.

Bij gevaarlijk rijgedrag (zonder ernstige gevolgen) is de wettelijke maximale straf bijvoorbeeld twee maanden cel. Dat is te laag voor de ernstige zaken waar het soms om gaat. Minister Blok spreekt over een 'strafgat'. Het onderzoek is gedaan in opdracht van onderzoekscentrum WODC van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Blok: verdubbeling straf zwaar verkeersdelict
Blok: verdubbeling straf zwaar verkeersdelict (Foto: ANP)