NS maakt reizen in de spits mogelijk duurder

Forenzen moeten mogelijk meer gaan betalen om in de spits met de trein te reizen. De zogenaamde spitsheffing zou ervoor moeten zorgen dat de treinen niet meer uitpuilen.

De NS kwam al eerder met het idee, maar na stevige kritiek werd er door een speciale denktank naar andere oplossingen gezocht. Het plan voor de spitsheffing komt nu dus weer naar voren. De kaartjes zouden met de heffing tussen acht en negen uur in de ochtend duurder worden.

Pas in het najaar weten we echt of het plan daadwerkelijk doorgaat.

Update 09:15 uur
In een reactie laat de NS weten dat de spitsheffing slechts een idee is. "Dat is op dit moment een idee. We gaan niets op voorhand uitsluiten, wat ons betreft ligt alles op tafel. Wij spreken trouwens liever van 'slimme prijsprikkels', omdat het niet alleen gaat over extra betalen in de spits, maar bijvoorbeeld ook over minder betalen in de daluren."

De NS roept reizigers op om mee te denken over hoe de spitsdrukte op het spoor in te dammen. Zelf komt de woordvoerder met het briljante idee om 'meer en vaker treinen te laten rijden' en 'betere afstemming met het overige openbaar vervoer'. Ook het inzetten van light materiaal op het bestaande spoort noemt hij als optie.