Ongeplaatste Ostapenko schrijft geschiedenis met Roland Garros-winst

Tennisster Jelena Ostapenko heeft zich laten kronen tot winnares van Roland Garros. De net 20-jarige Letse was eerder al de eerste speelster uit haar land die een Grand Slam-finale haalde en is dus uiteraard ook de eerste winnares ooit. In de eindstrijd in Parijs was ze Simona Halep de baas. 

Ostapenko begon bijzonder goed aan het duel, door Halep gelijk met een lovegame - een game zonder één punt weg te geven - te breken. Halep brak met de nodige moeite echter gelijk weer terug, waarna een mooi duel met stevige rally's ontstond. Beide dames braken elkaar nog één keer, maar op 4-5 sloeg Halep op de service van Ostapenko nog eens toe, waarmee ze de eerste set won.

In de tweede set ging de strijd in alle hevigheid door, maar Halep pakte wel degelijk de service af van Ostapenko. De Letse leek er doorheen te zitten en op 1-3 zat de volgende break eraan te komen, maar ze hield knap stand, knokte zich terug en brak zelfs Halep's service twee keer achter elkaar. Een lompe bal zorgde er echter wel voor dat Halep terug kon komen en zo stond de set weer helemaal gelijk: 4-4.

Halep leek flinke moeite te hebben met de druk en leverde wederom een eigen servicegame op 'love' in. Ostapenko maakte op eigen service niet gelijk het eerste setpoint af, maar na een prachtige rally, waarin ze de Roemeense alle kanten op liet rennen, deed ze het alsnog en dus was de beslissende set een feit.

Ostapenko schreeuwt het uit na een van haar vele winners (Pro Shots/Action Images)
Ostapenko schreeuwt het uit na een van haar vele winners (Pro Shots/Action Images)

De allesbeslissende derde set leverde bij beide dames weer de nodige spanning op. Mooie slagen werden afgewisseld met ballen in het net, maar ondanks dat ze als eerste gebroken werd maakte vooral de jonge Ostapenko een mentaal sterke indruk. Ze brak Halep terug en deed dat gelijk daarna nog een keer, zij het met een bal die met het nodige geluk binnen de lijnen viel. 

Het bleek de genadeklap voor Halep, die niet langer opgewassen was tegen de constante mokerslagen van Ostapenko, die het met eerst een mooie return en vervolgens een schitterende winner langs de lijn afmaakte: 4-6, 6-4, 6-3. Ze is daarmee de jongste Grand Slam-winnares sinds een 19-jarige Maria Sharapova de US Open van 2006 op haar naam schreef. Daarnaast is Ostapenko de tweede ongeplaatste speelster ooit die Roland Garros wint, na Margaret Scriven in 1933.

Ostapenko begon het toernooi overigens als nummer 47 van de wereld, maar zal maandag op de twaalfde plek van de wereldranglijst te vinden zijn. Halep stijgt van de vierde naar de tweede stek, alleen bij winst had ze de eerste plaats overgenomen van Angelique Kerber.