FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 8 december 2015

Kamer: nieuwe poging verhalen actieschade UvA

De Tweede Kamer wil opnieuw proberen om de bezetters van het Maagdenhuis in Amsterdam te laten betalen voor de schade die ze hebben aangericht. Een motie daartoe van de VVD en het CDA kreeg dinsdag genoeg steun.

De voorstanders willen dat onderwijsminister Jet Bussemaker alles in het werk stelt om de geleden schade maximaal te verhalen, bijvoorbeeld via groepsaansprakelijkheid. Dit middel is vaker toegepast bij studentenacties en juridische deskundigen hebben aangegeven dat dit ook hier mogelijk is.

Bussemaker had al eerder uitgezocht of de schade kon worden verhaald op de actievoerders. Zij had na een gesprek met de Universiteit van Amsterdam, waar het Maagdenhuis onderdeel van is, geconcludeerd dat dit niet kon. De Kamer wil zich daar niet bij neerleggen, ook al is de schade van ruim 6,5 ton al vergoed door de verzekeraar.

Kamer: nieuwe poging verhalen actieschade UvA
Kamer: nieuwe poging verhalen actieschade UvA (Foto: ANP)

Trump: sluit het internet af tegen terreur

Alhoewel het internet steeds voller komt te staan met de belachelijke uitspraken van presidentskandidaat Donald Trump, moet het internet volgens hem afgesloten worden op sommige plekken.

Tijdens zijn campagnetour in South Carolina heeft hij zich uitgelaten over hoe het congres onder zijn hoede voorkomt dat jihadisten van Islamitische Staat Amerikanen kan rekruteren. "We verliezen een hoop mensen vanwege het internet. We moeten Bill Gates vragen en vele andere mensen die echt verstand hebben van wat er speelt. We moeten met ze in gesprek gaan of we, misschien op sommige punten, het internet kunnen sluiten."

Internetdeskundige Donald Trump had echter ook niet veel goeds te zeggen over alle mensen die zeuren over de vrijheid van meningsuiting: "Dan zegt er wel weer iemand 'Oh vrijheid van meningsuiting, vrijheid van meningsuiting'. Dit zijn domme mensen."

Nederland houdt koppositie vast op WK handbal

De Nederlandse handbalsters blijven ongeslagen in poule B van het WK handbal. Na eerder overtuigende overwinningen op China en Angola te hebben behaald, speelde Oranje vanavond verrassend gelijk tegen het op papier sterkere Zweden. Nederland wist halverwege de wedstrijd nog een ruime voorsprong van vijf doelpunten op te bouwen, maar Zweden slaagde er in de eindfase in terug te komen en de eindstand tot 28-28 te brengen.

De Zweedse dames begonnen fel aan de wedstrijd en wisten al snel een kleine voorsprong op te bouwen. Nederland wist bij te blijven en kwam niet verder dan slechts twee doelpunten achterstand. Halverwege de eerste helft begon Nederland sterker te spelen en tegen rust kwam Oranje zelfs op een kleine voorsprong. Nederland ging met een 12-15 aan kop de rust in.

In de tweede helft bleef Nederland de overhand houden en al vroeg in de tweede helft werd de voorsprong verder uitgebouwd tot 14-19. Zweden begon vervolgens sterker te verdedigen, waardoor Nederland moeilijker aan scoren toe kwam. De Nederlandse speelsters konden zich echter herpakken en bouwden opnieuw een ruime voorsprong van vier punten op (22-26). In de laatste tien minuten begon Zweden het gat langzaam te verkleinen en met minder dan vijf minuten te spelen werd de gelijkmaker gescoord. Nederland wist tot twee keer toe weer op voorsprong te komen, maar uiteindelijk bleek het niet genoeg voor een overwinning.

Met nog twee wedstrijden te spelen blijft Nederland eerste in poule B met vijf punten, gevolgd door Zweden met eveneens vijf punten, maar met een lager doelsaldo. Woensdag om 16.15 uur treft Oranje Cuba, dat tot nu toe nog puntloos is gebleven. Het zou op papier weinig problemen op moeten leveren: de wedkantoren verwachten een punt of vijftien verschil in het voordeel van Nederland.

Nederland blijft groepshoofd WK Handbal (ProShots/Bildbyran)
Nederland houdt koppositie vast op WK handbal (ProShots/Bildbyran)

Meldpunt tegen dure concertkaartjes

De SP vraagt hernieuwde aandacht voor een meldpunt om woekerprijzen voor toegangskaartjes te melden. 'Doorverkopers maken zwaar misbruik van het feit dat liefhebbers graag naar een concert toe willen', aldus Tweede Kamerlid Jasper van Dijk.

Hij wijst op kaartjes voor concerten van Adele die voor meer dan 1.000 euro op internet worden aangeboden. Het AD meldt zelfs dat er tickets voor 1.760 euro zijn aangeboden; veertien keer de oorspronkelijke prijs. De SP'er wil vooral de doorverkoop via internet aanpakken. Particulieren en bedrijven verdienen volgens hem op deze manier 'bakken met geld over de rug van bezoekers'.

De Eerste Kamer behandelt in februari Van Dijks Wet doorverkoop tickets. Als deze wet wordt aangenomen mogen kaartjes die doorverkocht worden maximaal 20 procent duurder worden. Als het meer is kunnen kopers het teveel betaalde geld terugvorderen.

Het Kamerlid wil zoveel mogelijk klachten verzamelen bij het meldpunt Kaart te Duur, dat eerder dit jaar werd ingesteld. Die klachten wil hij dan in februari bij de behandeling van zijn wet aanbieden aan de senatoren.

Meldpunt tegen dure concertkaartjes
Meldpunt tegen dure concertkaartjes (Foto: BuzzE)

'Spotify beperkt gratis aanbod'

Spotify gaat sommige artiesten toestaan hun muziek alleen aan te bieden aan luisteraars die betalen voor hun abonnement op de streamingdienst. Luisteraars die gebruikmaken van de gratis variant van Spotify zouden dan verstoken blijven van de betreffende muziek, meldde The Wall Street Journal dinsdag op basis van bronnen.

Tot nu toe wilde Spotify nooit onderscheid maken tussen het gratis aanbod en de muziek die betalende klanten kunnen luisteren. Het verschil voor gebruikers zit hem in de advertenties waar gratis gebruikers naar moeten luisteren en ruimere gebruiksmogelijkheden voor wie betaalt. Het bedrijf wil nu testen welke effecten een kleiner gratis aanbod heeft en de mate waarin gebruikers dan overschakelen op de 'premium'-variant.

Vorig jaar besloot bijvoorbeeld zangeres Taylor Swift nog haar muziek helemaal van Spotify te verwijderen, omdat ze niet wil dat mensen gratis naar haar muziek kunnen luisteren. Spotify zou nog niet hebben besloten welke artiesten nu als eerste hun aanbod kunnen beperken, zonder de streamer helemaal de rug toe te keren.

Spotify heeft wereldwijd ruim 20 miljoen abonnees die betalen voor zijn premium-dienst. De gratis variant bereikt ongeveer 80 miljoen luisteraars.

'Spotify beperkt gratis aanbod'
'Spotify beperkt gratis aanbod' (Foto: ANP)

PSV stunt en overwintert in Champions League

PSV heeft de knockoutfase van de Champions League bereikt. De Eindhovenaren wonnen in het zesde en laatste groepsduel in Groep B in eigen huis met 2-1 van CSKA Moskou en passeerden hiermee concurrent Manchester United dat met 3-2 verloor van groepswinnaar VfL Wolfsburg.

PSV had het in Eindhoven niet makkelijk tegen CSKA, al waren in de eerste helft de aanvallende intenties van de thuisploeg wel duidelijk. Met name Jürgen Locadia kreeg aan de linkerzijde veel ruimte, maar de aanvaller maakte hier onvoldoende gebruik van. De grootste kans in de eerste helft kwam op naam van Luuk de Jong die een voorzet van Hector Moreno recht in de handen van de Russische doelman kopte.

CSKA loerde op de counter en kwam er meermalen gevaarlijk uit. Zo schoot oud-VVV'er Ahmed Musa na een uur spelen maar nipt naast, terwijl Zoran Tosic in de eerste helft PSV-goalie Jeroen Zoet een flinke inspanning liet maken. De doelman was kansloos toen Sergei Ignashevich een makkelijk gegeven strafschop benutte: 0-1. Andrés Guardado had de overtreding op Tosic begaan.

Nog geen twee minuten later zorgde De Jong uit het niets voor de gelijkmaker. Dit was voor PSV niet genoeg, want op dat moment stond het 2-2 in Wolfsburg en zou Manchester United verder zijn geweest. Vijf minuten voor tijd zorgde Davy Pröpper met een fraai schot in de linkerbenedenhoek voor de bevrijdende 2-1 en een vreugde-explosie in Eindhoven. Hierdoor overwintert de ploeg van trainer Philip Cocu voor het eerst sinds negen jaar weer in de Champions League.

Davy Pröpper schiet PSV naar knockoutfase Champions League (Pro Shots/Kay int Veen)
Davy Pröpper schiet PSV naar knockoutfase Champions League (Pro Shots/Kay int Veen)

Irak vraagt NAVO om steun tegen Turkije

Irak heeft de NAVO gevraagd "haar autoriteit" te gebruiken om Turkije zijn troepen te laten terugtrekken uit het noorden van Irak. Dat heeft de Iraakse premier Haider al-Abadi verklaard via zijn website.

Al-Abadi heeft telefonisch overlegd met de secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg. Bagdad wil dat Turkije de troepen onmiddellijk terugtrekt. Irak heeft Turkije een ultimatum gesteld dat inmiddels is verlopen.

Turkije liet vrijdag weten dat het honderden militairen naar de regio Mosul heeft gestuurd die de Koerdische peshmerga-militie trainen.

Ex wilde onbeschermde seks met Sheen

Charlie Sheen en ex Brett Rossi staan lijnrecht tegenover elkaar. De acteur beweert dat Rossi onbeschermde seks met hem wilde, ook al wist ze dat hij hiv heeft. En volgens hem zou ze alleen maar wraak willen nemen omdat hij hun verloving verbrak en haar financieel niet meer steunde. Leugens, zegt de pornoster nu zelf.

"Wilde ik onbeschermde seks met mijn verloofde, de man met wie ik de rest van mijn leven wilde doorbrengen? Ik wilde natuurlijk een normale seksuele relatie", zegt Rossi in een filmpje op entertainmentsite TMZ. "We stemden allebei in met onbeschermde seks, maar hij had me van tevoren niet verteld dat hij hiv heeft."

Rossi zegt in het filmpje dat ze van Sheen wil weten waarom hij met haar wilde trouwen als zij 'zo'n vreselijk persoon was'. Rossi stapte vorige week naar de rechter om Sheen aan te klagen voor het verzwijgen van zijn hiv-besmetting en als gevolg daarvan onder meer het veroorzaken van emotioneel leed.

Sheen heeft de rechter gevraagd de zaak die zijn ex tegen hem aanspande niet in behandeling te nemen, meldde The Hollywood Reporter eerder.

Ex wilde onbeschermde seks met Sheen
Ex wilde onbeschermde seks met Sheen (Foto: BuzzE)

'Weren moslims bedreigt veiligheid VS'

Moslims de toegang tot de Verenigde Staten ontzeggen is een bedreiging voor de nationale veiligheid. Dit zei de Amerikaanse minister van Binnenlandse Veiligheid, Jeh Johnson, dinsdag in een reactie op een suggestie van de omstreden Republikeinse voorman Donald Trump.

Trump stelde maandag dat zijn land voorlopig geen moslims meer toe zou moeten laten in de strijd tegen terrorisme. Johnson zei dat dit "de pogingen belemmert om in contact te komen met de islamitische gemeenschap. Dat zou onverantwoordelijk zijn en indruisen tegen de inspanningen die zijn gericht op de nationale veiligheid", beklemtoonde de bewindsman.

Zijn collega van Buitenlandse Zaken, John Kerry, zei dinsdag op bezoek in Parijs dat Trumps stelling "op de meest diplomatieke manier gezegd: niet opbouwend is".

Weren moslims bedreigt veiligheid VS
Weren moslims bedreigt veiligheid VS (Foto: ANP)

Kim en Kanye nemen Saint mee naar huis

Kim Kardashian en Kanye West hebben hun pasgeboren zoon Saint meegenomen naar huis. Het jongetje werd zaterdag geboren in een ziekenhuis in Los Angeles, waar moeder en zoon sinds die tijd verbleven.

Dat meldt E! News. Kim plaatste vrijdag op Instagram nog een foto van haar hoogzwangere buik met de mededeling dat ze er klaar voor was. Nog geen dag later kwam haar tweede kind ter wereld. Al eerder was bekend dat het koppel een jongetje verwachtte. De twee hebben ook een dochter, North van 2,5 jaar oud.

Volgens E! waren verschillende familieleden tijdens de bevalling in het ziekenhuis. Kims moeder Kris Jenner werd er gesignaleerd, net als Kims zussen Kourtney en Khloé. Kourtneys ex Scott Disick was ook een minuut of twintig aanwezig.

Kanye zelf was net op tijd terug van een awarduitreiking om zijn zoon ter wereld te zien komen. Wanneer grote zus North haar nieuwe broertje voor het eerst zag, is niet duidelijk.

Kim en Kanye nemen Saint mee naar huis
Kim en Kanye nemen Saint mee naar huis (Foto: BuzzE)

Russen beschieten IS vanaf onderzeeër

Rusland heeft voor het eerst vanaf een onderzeeboot in de Middellandse Zee stellingen van Islamitische Staat in Syrië bestookt. Dat maakte de Russische minister van Defensie Sergei Shoigu dinsdag bekend.

Volgens de bewindsman werden een wapenopslagplaats en een fabriek waar mijnen werden gebouwd, getroffen door de Russische raketten. Moskou bracht Israël en de VS van tevoren op de hoogte van de aanvallen.

De Russische luchtmacht heeft de afgelopen drie dagen driehonderd vluchten boven Syrië uitgevoerd. Daarbij werden meer dan zeshonderd doelen bestookt.

Russen beschieten IS vanaf onderzeeër
Russen beschieten IS vanaf onderzeeër (Foto: ANP)

Katy Perry best betaalde artiest

Katy Perry mag zich de best betaalde artiest ter wereld noemen. Dat maakte Forbes dinsdag bekend. Perry verdiende in het afgelopen jaar 135 miljoen dollar (bijna 124 miljoen euro).

De zangeres is na de boksers Floyd Mayweather en Manny Pacquiao, die steenrijk werden door hun gevecht van de eeuw, de best verdienende beroemdheid ter wereld. Perry gaf 126 shows, meer dan elke andere act uit de top-10 in die 12 maanden deed.

Op de plaatsen twee en drie in de top-100 staan respectievelijk One Direction (ruim 119 miljoen euro) en Garth Brooks (ruim 82 miljoen euro).

Katy Perry best betaalde artiest
Katy Perry best betaalde artiest (Foto: BuzzE)

Dames, pijpen blijkt gezond!

Lieve dames, lezen jullie even mee? Pijpen blijkt namelijk erg gezond te zijn voor jou. Zo helpt een regelmatige orale verwenbeurt van de beste vriend van je partner diverse kankersoorten voorkomen.

Daar waar onder anderen Iron Maiden-held Bruce Dickinson en Michael Douglas onlangs anders beweerden, blijkt orale seks zeer gezond te zijn. Overigens gaat deze vlieger niet uitsluitend op voor een pijpsessie. Ook als je met enige regelmaat je kop tussen een stel dampende dijen steekt, word je een stuk gezonder.

Carin Koelman van het Leids Universitair Medisch Centrum wil dan ook een (paarsgepunte) lans breken voor een lekkere blowjob en zelfs het doorslikken van zijn kwakje. "Orale seks en spermaslikken helpen hart- en vaatziekten en depressies voorkomen", aldus de arts.  "Het is dus goed voor je gezondheid."

Volgens een studie van State University of New York is het doorslikken van zaad op nog veel meer vlakken een stuk gezonder. Zo helpt het stress tegengaan en werkt het ook goed als slaapmutsje.

Dickinson en Douglas moeten echter maar weinig hebben van beffen. Zij zeggen respectievelijk tong- en keelkanker te hebben opgelopen van het oraal verwennen van een vrouw. Overigens heeft een befbeurt uw schrijver al eens zijn bril gekost...

'Overheden drukken ondernemers uit de markt'

Ondernemers worden uit de markt gedrukt door oneerlijke concurrentie van overheden. Dat komt doordat de wet die ondernemers zou moeten beschermen, niet werkt. Dat zegt voorzitter Michaël van Straalen van ondernemersorganisatie MKB-Nederland.

Volgens hem biedt de in 2012 ingevoerde Wet markt en overheid, die bedoeld is om ondernemers te beschermen, overheden juist een ontsnappingsroute om zelf marktactiviteiten te verrichten.

"Zodra een gemeente bijvoorbeeld bepaalt dat een marktactiviteit het algemeen belang dient, is de wet niet langer van toepassing en kan ook toezichthouder ACM niets meer doen", zegt Van Straalen. "Ondernemers die hierdoor worden gedupeerd, kunnen in theorie bezwaar maken bij diezelfde gemeente, maar in de praktijk eigenlijk alleen de lange en kostbare gang naar de rechter maken."

'Overheden drukken ondernemers uit de markt'
'Overheden drukken ondernemers uit de markt' (Foto: ANP)

Mensen neergestoken in psychiatrische kliniek

Door een steekpartij in psychiatrische kliniek Inforsa in Amsterdam zijn dinsdagavond vijf mensen gewond geraakt. Een persoon is er ernstig aan toe, de overigen raakten lichtgewond. De politie heeft een verdachte aangehouden.

Of deze man of vrouw een patiënt is, kon de politie niet zeggen. De steekpartij had iets na half 6 plaats in de kliniek. Over de aanleiding is nog niets bekend.

De kliniek is gevestigd aan de Duivendrechtsekade. Er worden volwassen patiënten behandeld met complexe meervoudige problemen, meldt de website van Inforsa.

Mensen neergestoken in psychiatrische kliniek
Mensen neergestoken in psychiatrische kliniek (Foto: ANP)

Remake van filmhit Dirty Dancing

De Amerikaanse zender ABC werkt aan een televisieversie van de bioscoophit Dirty Dancing uit 1987. De televisiebewerking duurt drie uur en de hoofdrol wordt vertolkt door actrice Abigail Breslin, aldus Deadline. Of het om een miniserie gaat, is nog niet duidelijk.

De televisiebewerking gaat net als de eerste Dirty Dancing over Baby, een jonge vrouw die in de jaren zestig met haar welgestelde ouders op vakantie is in een resort en verliefd wordt op de dansinstructeur. Aan het nieuwe project werkt onder anderen Eleanor Bergstein mee, die het script voor de originele film destijds schreef.

Al eerder was er een nieuwe versie van de film in de maak, maar die plannen werden in 2012 in de ijskast geschoven. Wanneer de productie wordt uitgezonden, is niet bekendgemaakt.

Remake van filmhit Dirty Dancing
Remake van filmhit Dirty Dancing (Foto: BuzzE)

Alligator verschalkt dief

Een alligator van bijna 3,5 meter lang heeft in de Amerikaanse staat Florida een van diefstal verdachte jongeman voor een deel opgegeten. De politie meldde dinsdag dat het slachtoffer van de kaaiman, de 22-jarige Matthew Riggins uit Palm Bay, vermoedelijk in het donker het water is ingelopen om aan de politie te ontkomen.

Riggins belde op de voor hem noodlottige avond van 13 november zijn vriendin en zei dat hij werd achtervolgd door de politie na inbraken. Hij keerde nooit meer terug. Nadat hij tien dagen vermist was, vond de politie een deel van de stoffelijke resten drijvend in een meer. Een alligator die vlakbij was, is gedood en bleek stoffelijke resten van de man in zijn maag te hebben, volgens het deze week geopenbaarde rapport over de dood van de verdachte Riggins.

Alligator verschalkt dief
Alligator verschalkt dief (Foto: ANP)

Katie koopt cadeau bij jubileum vreemdgaan

Katie Price is blij dat haar man Kieran Hayler en zij een frisse start hebben kunnen maken nadat hij haar had bedrogen. Het Britse glamourmodel zegt in OK! Magazine dat het bijna twee jaar geleden is en ze dat 'jubileum' niet ongemerkt voorbij wil laten gaan. "Ik koop een cadeau voor hem."

"Het is gek om erover te praten, want we hebben het achter ons gelaten", zegt Katie. "Ik vergeef nooit, ik vergeet nooit. Je leert er gewoon mee omgaan."

Katie en Kieran trouwden in 2013. In 2014 bleek dat Kieran al maandenlang een affaire had met de beste vriendin van zijn vrouw. Katie was toen zes maanden zwanger van haar vijfde kind. Ze wilde in eerste instantie scheiden van Kieran, maar later dat jaar koos ze toch voor haar huwelijk.

Het glamourmodel was eerder getrouwd met zanger Peter André en kickbokser Alex Reid.

Katie koopt cadeau bij jubileum vreemdgaan
Katie koopt cadeau bij jubileum vreemdgaan (Foto: BuzzE)

Doctor Who-sidekick krijgt spinoff boekenserie

Het Doctor Who-personage Ashildr zal haar eigen boekenserie krijgen. Op FOK! zie je alvast het eerste beeld. Mogelijke spoilers hieronder voor kijkers die het negende seizoen nog niet (helemaal) gevolgd hebben.

De sidekick, gespeeld door Maisie Williams, was in meerdere afleveringen te zien van het negende seizoen. Vanuit die informatie zal de boekenreeks, uitgegeven door BBC Books, het verhaal gaan vertellen. De slogan luidt "verhalen van de vrouw die overleefde!". In de laatste aflevering kreeg het verhaal van Ashildr, ofwel Me genoemd door het personage zelf, een interessante wending. Het is dan ook de vraag of de BBC ook die informatie zal gebruiken. 

Er zijn al een aantal schrijvers aangetrokken voor de reeks, die aan het einde van deze maand in de verkoop zal gaan.

The Legends of Ashildr - top of flop?The Legends of Ashildr - top of flop?

Serena Williams tennisster van het jaar

Serena Williams is al voor de zevende keer verkozen tot tennisster van het jaar. De Amerikaanse kwam bij een stemming door media en fans als winnares uit de bus. Ze won dit jaar drie Grand Slams en was het hele jaar de nummer één van de wereld.

Daarmee beleefde ze één van haar beste jaren uit haar al lang voortdurende carrière: ze was bijvoorbeeld in 2002 ook al eens speelster van het jaar. "Ik kan erg vrij spelen en geniet echt van het spel. Niet dat ik vroeger niet genoot, maar ik heb nu een andere kijk op het leven. Ik heb meer lol tegenwoordig", verklaart Williams het succesjaar 2015.

Opvallend genoeg dankte ze haar uitverkiezing vooral aan de vertegenwoordigers van de media met 79 procent van de stemmen. De tennisfans hadden een andere favoriet: Agnieszka Radwanska. De Poolse kreeg 52 procent van de stemmen, Williams 37.

Serena Williams tennisster van het jaar
Serena Williams tennisster van het jaar (Foto: ANP)

Feyenoord akkoord met straf Gustafson

Feyenoorder Simon Gustafson komt dit kalenderjaar niet meer in actie. De Zweedse middenvelder en zijn Rotterdamse club zijn dinsdag akkoord gegaan met het schikkingsvoorstel van de aanklager betaald voetbal. Gustafson is voor vier duels geschorst waarvan één duel voorwaardelijk. Hij mist daardoor deze maand de wedstrijden tegen FC Groningen, Willem II (KNVB-beker) en NEC.

Gustafson deelde zondag in de wedstrijd tegen Heracles Almelo een elleboogstoot uit aan tegenstander Mark-Jan Fledderus. Scheidsrechter Bas Nijhuis zag het niet, maar op basis van de tv-beelden besloot de aanklager toch een vooronderzoek in te stellen.

Feyenoord akkoord met straf Gustafson
Feyenoord akkoord met straf Gustafson (Foto: ANP)

'Kerststal met zombies mag niet'

Een man uit Ohio, Amerika, heeft zich de toorn van enkele van zijn religieuze stadsgenoten op de hals gehaald. De ketter heeft namelijk een behoorlijk grote kerststal in zijn voortuin gezet. Hierbij worden Jozef, Maria en Jezus neergezet als zombies.

An sich heeft de eigenaar van een spookhuis wel een punt: op latere leeftijd deed de volwassen Jezus een wederopstandinkje, zodat hij volgens de meeste definities met recht wel een zombie te noemen is. Toch lijkt het neerzetten van een kribbe met een ondode Jezus, omringt door zijn even ondode ouders een brug te ver voor het gemeentebestuur van Sycamore. Men heeft haar eigen reglementen nog eens even goed doorgespit en een stok gevonden om mee te slaan. De gemeente beweert dat voor een uiting die groter is dan 35 procent van je voortuin, een vergunning nodig is.

Nu had meneer Dixon dan ook keurig een aanvraag voor een vergunning gedaan, maar deze werd geweigerd. Zelf denkt hij dat dit komt omdat de kerststal voor veel christenen een doorn in het oog is. Na de weigering heeft hij zelf maar de statuten en reglementen erop nageslagen en ontdekte dat er bij dit soort dingen pas een vergunning vereist is, wanneer de uiting een oppervlakte van meer dan 60 vierkante meter beslaat. De zombies en hun behuizing nemen niet meer dan 20 vierkante meter in beslag.

De sanctie voor Dixon is zo'n 460 euro voor elke dag dat de kerststal nog in zijn tuin te vinden is.

In de eerste instantie wilde Dixon zijn creatie afbreken, maar hij bedacht zich op het laatste moment. Vrijwel niemand in de buurt heeft last van de stal. Zijn buren komen bij tijd en wijle toeterend voorbij, waarbij ze hun duim opsteken. Alleen een aantal relikneuzen in het dorp begrijpen de kerstgedachte niet. Veel van hen nemen de moeite om naar de veelbesproken kerststal te komen en laten -na enig reizen- hun afschuw en afkeer merken. Zij delen voor de tuin pamfletten uit met titels als 'God fronst zijn wenkbrauwen voor deze kerststal', met daaronder de nodige bijbelverzen.

Vorig jaar had Dixon ook al het nodige gejeremieer omtrent zijn zombies. Vandaar dat hij eerder in het jaar al begonnen is met het -via donaties- verzamelen van het nodige geld om te kunnen voldoen aan de boetes, die ongetwijfeld zouden volgen.

Bochum stuurt openhartige doelman met verlof

Het bestuur van de Duitse tweedeklasser VfL Bochum, de club van trainer Gertjan Verbeek, heeft doelman Andreas Luthe vervroegd met kerstvakantie gestuurd. Volgens de clubleiding heeft de 28-jarige keeper even tijd en ruimte nodig om tot bezinning te komen na zijn ontboezemingen op zijn Facebookpagina.

Verbeek zorgde voor nogal wat onvrede bij Luthe door zijn vaste doelman onlangs naar de bank te dirigeren. De gepasseerde keeper besloot daarop een uitgebreide reactie op Facebook te zetten. Zijn openhartige verhaaltje, soms een beetje kritisch en ironisch, werd hem bij de club niet in dank afgenomen.

Verbeek vond het allemaal niet zo schokkend en verwees onder meer naar de vrijheid van meningsuiting. Het leek de clubleiding niettemin een goed idee om Luthe even met verlof te sturen.

Met vijf overwinningen op rij begon Bochum uitstekend aan de nieuwe competitie in de tweede Bundesliga. In de twaalf duels daarna behaalde de ploeg van Verbeek echter nog maar één zege.

Bochum stuurt openhartige doelman met verlof
Bochum stuurt openhartige doelman met verlof (Foto: ANP)

Voetballers leggen Griekse competitie plat

De voetballers in Griekenland leggen vanaf volgende week hun werk neer. Ze zijn boos op de voetbalbond EPO en de organisatie achter de twee hoogste divisies. De voetballers zullen voor onbepaalde tijd niet spelen, meldde spelersvakbond PSAP dinsdag.

De EPO en de leiders van de twee hoogste divisies beloofden twee jaar geleden dat er een speciaal fonds zou komen voor voetballers die ontslagen werden door clubs met financiële problemen. Die spelers kunnen vaak fluiten naar achterstallig loon. Daar is nog weinig van terecht gekomen, aldus de PSAP. "Dit is de enige oplossing om ons voortbestaan op professioneel niveau te garanderen. We willen alleen datgene waar we recht op hebben, verder niets."

Voetballers leggen Griekse competitie plat
Voetballers leggen Griekse competitie plat (Foto: ANP)

Mercedes sleept spionerende werknemer voor rechter

De Formule 1 kan zich opmaken voor een fikse rel. Middelpunt is ditmaal een tot voor kort volledig anonieme Mercedes-werknemer genaamd Benjamin Hoyle. Hoyle was werkzaam als teamleider van de afdeling Performance Engineering, waar de fameuze power-unit van Mercedes bedacht en ontwikkeld werd. Afgelopen voorjaar besloot Hoyle zijn contract, dat tot het einde van het jaar liep, niet te verlengen. Hij deelde dat zijn bazen mede, maar vergat erbij te vermelden waar hij zijn loopbaan wilde voortzetten. Daar kwamen ze bij Mercedes echter razendsnel achter: Hoyle wilde aan de slag gaan bij de concurrenten van Ferrari.

 

Mercedes rook onraad want Hoyle had in zijn leidinggevende functie immers toegang tot gevoelige data. De leiding van Mercedes besloot maatregelen te nemen. Hoyle kreeg een nieuw emailadres, data werd van zijn laptop verwijderd en hij kreeg een andere functie toebedeeld die niets met F1 te maken had. De Brit wist ondanks de maatregelen zijn hand te leggen op een race-rapport van de afgelopen Grand Prix van Hongarije, met daarin onder meer data over de gedragingen en slijtage van de power-unit. Daarbij maakte Hoyle kopieën van codes waarmee racedata gedeblokkeerd kan worden. Tot slot verwijderde de sluwe Hoyle bestanden in een poging om zijn sporen uit te wissen.

 

Ondanks dat kwam Mercedes erachter dat zij een spion in de gelederen had en daarom sleept de Duitse fabrikant Hoyle nu voor de rechter. "Juridische stappen zijn genomen om de intellectuele eigendommen van Mercedes te beschermen," zo laat een woordvoerder van het team in een verklaring weten. "Mr. Hoyle heeft het onderlinge vertrouwen beschaamd en daarmee heeft hij, en mogelijk Ferrari, op oneerlijke wijze een voordeel verkregen." Het team eist zijn data terug en bovendien wil het voorkomen dat Hoyle voor 2017 bij Ferrari of welk ander F1-team dan ook aan de slag gaat.

 

Het doorspelen van technische informatie van het ene team naar het andere is niet nieuw. In 2007 kwam naar boven dat Ferrari-techneut Nigel Stepney een 780 pagina’s tellend dossier van zijn werkgever aan McLaren-engineer Mike Coughlan had overhandigd. De media doopte het breed uitgemeten spionageschandaal om tot Spygate en de rechtszaak die volgde leidde onder meer tot een recordboete van honderd miljoen dollar voor McLaren.   

Kleurtjes in The Witcher 3: Blood and Wine

CD Projekt Red heeft de eerste twee screenshots vrijgegeven van The Witcher 3: Blood and Wine, de tweede uitbreiding voor The Witcher 3. De uitbreiding vindt plaats in Toussaint, waar een gebied bestaat dat niet getroffen is door oorlog. Een vrije sfeer en mooie balmaskers verbergen daar een duister geheim.

De uitbreiding komt met nieuwe gear, personages en vijanden (uiteraard) en belooft ongeveer twintig uur extra speeltijd. The Witcher 3: Blood and Wine moet ergens in de eerste helft van 2016 uitkomen voor pc, PlayStation 4 en Xbox One. Zo, genoeg gepraat. Bekijk maar snel de twee screenshots hieronder.

The Witcher 3: Blood and Wine Kasteel

The Witcher 3: Blood and Wine Outskirt

Witte Huis: Trump kan geen president worden

Het Witte Huis heeft dinsdag in Washington laten weten dat de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump zichzelf buitenspel heeft gezet in de strijd om het presidentschap. De Amerikaanse regering betoogt dat Trumps stelling afgelopen maandag over het niet meer toelaten van moslims hem totaal ongeschikt voor het presidentschap maakt. Andere Republikeinse leiders zouden onmiddellijk duidelijk moeten maken dat ze Trump niet als kandidaat voor het presidentschap steunen, aldus het Witte Huis.

De 69-jarige miljardair Trump wil voor de Republikeinse partij volgend jaar november meedoen aan de presidentsverkiezingen. Hij jaagt vaak mensen tegen zich in het harnas met boude uitspraken. Ook in Republikeinse gelederen is nu veel afkeer van zijn stelling dat in de strijd tegen terrorisme moslims voorlopig niet meer het land in zouden mogen.

Moslims de toegang tot de VS ontzeggen is een bedreiging voor de nationale veiligheid, zei de Amerikaanse minister van Binnenlandse Veiligheid, Jeh Johnson, dinsdag in een reactie. Johnson zei dat dit "de pogingen belemmert om in contact te komen met de islamitische gemeenschap. Dat zou onverantwoordelijk zijn en indruisen tegen de inspanningen die zijn gericht op de nationale veiligheid", beklemtoonde de bewindsman.

Zijn collega van Buitenlandse Zaken, John Kerry, zei dinsdag op bezoek in Parijs dat Trumps stelling "op de meest diplomatieke manier gezegd: niet opbouwend is".

Witte Huis: Trump kan geen president worden
Witte Huis: Trump kan geen president worden (Foto: ANP)

Trine 3 voor de Kerst naar PlayStation 4

Trine 3 komt nog voor de Kerst naar PlayStation 4. Tenminste, dat is de bedoeling. De game zou zelfs al volgende week kunnen lanceren, nadat het voorheen enkel voor pc beschikbaar was. Dit heeft Frozen Byte, de ontwikkelaar van de game, laten weten via het PlayStation Blog.

De game kent dezelfde features als de pc-versie zonder verdere extra's. Het is voor Frozen Byte te hopen dat de game het op PS4 beter doet, want de kritiek op de pc-versie was niet mals. De 3D-engine, gameplay en het korte verhaal werden allemaal hard bekritiseerd op diverse fora. Het liep zelfs zo uit de hand dat de ontwikkelaar een video moest maken waarin gevraagd werd om de medewerkers niet lastig te vallen vanwege de game.

Over eventuele andere platforms is nog niets bekendgemaakt.

Trine 3: The Artifacts of Power pics

Assassijnen bereiken begin volgend jaar India en Rusland

Eerder dit jaar verscheen Assassin's Creed Chronicles: China, een uitstapje van de normale 3D-titels. De game speelde meer als een soort Prince of Persia en was dan ook 2D. Begin volgend jaar komen de volgende twee delen uit, die de trilogie vormen.

Assassin's Creed Chronicles: India lanceert op 12 januari. Hierin speel je als Arbaaz Mir in 1841, tijdens een conflict tussen het Sikh Empire en de East India Company. Je hoofddoel wordt het bemachtigen van een mysterieus voorwerp dat door een Templar is meegebracht. Op 9 februari lanceert Assassin's Creed Chronicles: Russia. Hierin speel je als Nikolaï Orelov in 1918. Ook hier moet je een voorwerp claimen, dit keer uit het huis van de Tsar, die op dat moment gevangen is genomen. Je neemt echter niet alleen het voorwerp mee, maar ook de prinses.

Deze games zijn speelbaar op pc, PlayStation 4 en Xbox One. Op 9 februari lanceert er ook een bundel met de gehele trilogie erop. Deze bundel komt op 5 april ook beschikbaar voor PlayStation Vita.

Assassin's Creed India

Assassin's Creed Russia

Guleek i8s - Windows 10 en Android op een accu

Voor steeds lagere bedragen kan je Windows kastjes in huis halen. Zo ook met deze Guleek i8s waarbij er zelfs een accu aanwezig is zodat je een paar uur vooruit kan zonder stopcontact. Los daarvan heb je te maken met een dualboot systeem met Android 4.4. In deze review zullen we ons focussen op de mogelijkheden en beperkingen van een systeem zoals deze. Met dank aan Dealextreme voor het reviewexemplaar. 

'IS verdubbelt aantal buitenlandse strijders'

In de afgelopen achttien maanden heeft de terreurgroep Islamitische Staat (IS) het aantal buitenlandse strijders verdubbeld tot naar schatting 31.000. Het is een nieuwe generatie jihadisten die zich in Syrië bij IS aansluit. Dit heeft een voormalig hoofd van de afdeling terrorismebestrijding van de Britse geheime dienst MI6, Richard Barrett, gezegd.

De chaos van de Syrische burgeroorlog trekt volgens Barrett de nieuwe generatie jihadisten aan. IS heeft veel meer succes dan andere terroristische groeperingen zoals al-Qaeda. Tal van Westerse leiders hebben gezegd dat IS een grotere bedreiging vormt dan al-Qaeda.

Barrett, die bij een particulier adviesbureau over veiligheidsvraagstukken in New York werkt, vindt dat er veel meer gedaan moet worden "tegen de aantrekkingskracht van IS". Dat betekent volgens hem niet meer oorlog, maar iets doen aan de manier waarop er naar de IS wordt gekeken. Veel strijders van IS komen uit het Midden-Oosten zelf, uit Noord-Afrika en de landen van de voormalige Sovjet-Unie. Circa 5000 strijders zijn afkomstig uit de EU.

'IS verdubbelt aantal buitenlandse strijders'
'IS verdubbelt aantal buitenlandse strijders' (Foto: ANP)

'Verplicht deradicaliseren is niet zinvol'

Het is niet zinvol om geradicaliseerde personen of teruggekeerde Syriëgangers te verplichten aan een programma mee te doen dat erop is gericht om ze van hun extreme overtuiging af te brengen. Uit onderzoek blijkt dat deze programma's alleen effectief zijn als de betrokkene openstaat voor verandering.

Dat schrijft minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie dinsdag aan de Tweede Kamer. SP en GroenLinks hadden onlangs gevraagd of zo'n verplichting mogelijk is.

De minister is ook niet positief over preventieve hechtenis. Dit houdt in dat mensen die mogelijk een gevaar vormen voor de maatschappij worden vastgezet, ook als zij nog niets hebben gedaan. Wel is hij bereid te onderzoeken of op geradicaliseerde lieden intensiever toezicht mogelijk is door een elektronische enkelband.

'Gemeente mag geen info doorgeven aan kerk'

VVD en D66 willen dat gemeenten stoppen met het verstrekken van persoonsgegevens aan kerk- en andere religieuze genootschappen. Ze roepen minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken op om hieraan uiterlijk in 2017 een einde te maken.

Volgens de partijen is amper bekend dat kerken persoonlijke gegevens uit de gemeentelijke basisadministratie mogen opvragen, bijvoorbeeld na een verhuizing. Dat gebeurt onder meer via de Stichting Interkerkelijke Ledenadministratie (SILA).

"Deze voorkeursbehandeling moet stoppen", stelt Fatma Koser Kaya (D66). Volgens haar moeten kerken net als andere verenigingen zelf hun ledenbestand bijhouden. VVD'er Ingrid de Caluwe vindt dat nu niet zorgvuldig genoeg met deze belangrijke gegevens wordt omgegaan.

In de basisadministratie staan namen, adressen, burgerlijke staat, kinderen en verblijfsrecht.

'Gemeente mag geen info doorgeven aan kerk'
'Gemeente mag geen info doorgeven aan kerk' (Foto: ANP)

Rederij moet Flinterstar bergen

Rederij Flinter moet het voor de Belgische kust gezonken Nederlandse vrachtschip Flinterstar bergen. Ook de kosten van de berging zijn voor het Nederlandse bedrijf. Dat is dinsdag door de Brugse rechtbank van koophandel besloten.

De rederij en de Belgische overheid waren het niet eens over wie moest opdraaien voor de kosten van de berging. De Flinterstar zonk op 6 oktober voor de Belgische kust bij Zeebrugge na een aanvaring met een gastanker. Alle opvarenden konden worden gered. Maar het schip lekte olie, ruim 300 ton olie kwam in zee terecht.

De rederij kan nog in beroep gaan.

Rederij moet Flinterstar bergen
Rederij moet Flinterstar bergen (Foto: ANP)

Justin Bieber zoekt knappe fan

Justin Bieber heeft de hulp ingeroepen van zijn fans om de naam van een knappe jongedame uit te vinden. Hij deelde op Instagram een foto van het meisje en zette erbij:"OMG, wie is dit?!"

Niet alle fans reageerden even enthousiast, maar een aantal ging aan de slag om de identiteit van de schoonheid te achterhalen. De naam van Instagram-gebruiker Cindy Kimberly dook vervolgens meermaals op in de reacties onder de foto.

Het is niet bekend of de zanger al contact heeft opgenomen met de brunette.

Justin Bieber zoekt knappe fan
Justin Bieber zoekt knappe fan (Foto: BuzzE)

Ferry Doedens gaat samenwonen

Ferry Doedens en zijn vriend Nuno zetten een serieuze stap in hun relatie: de twee gaan samenwonen. Dat vertelt de acteur aan Shownieuws.

Het tweetal is druk bezig de inrichting uit te zoeken en aan te schaffen. Dat is niet de favoriete klus van Doedens. "Shoppen vind ik leuk, maar van die woondingen kopen is echt vreselijk."

De acteur verhuist niet ver; zijn nieuwe woning ligt slechts op 30 meter van zijn oude huis.

Ferry Doedens gaat samenwonen
Ferry Doedens gaat samenwonen (Foto: BuzzE)

ACM stelt splitsingsdata energiebedrijven vast

Energiebedrijf Delta krijgt nog 19 maanden de tijd om zijn netwerk af te splitsen. Branchegenoot Eneco moet het sneller doen en wel binnen 14 maanden. Dat heeft toezichthouder ACM bepaald.

Dat betekent dat voor het Zeeuwse Delta 1 juli 2017 als uiterste datum geldt en dat het Zuid-Hollandse Eneco de afsplitsing vóór 31 januari 2017 moet hebben geregeld.

Als het niet lukt voor de vastgestelde data, dan gaat voor Delta een dwangsom lopen van 1,5 miljoen euro per week met een maximum van 30 miljoen. Voor het grotere Eneco is dat respectievelijk 4,5 miljoen euro en 90 miljoen euro.

Nederlandse energiebedrijven werden in 2006 bij wet verplicht hun netwerkbedrijven los te laten. Ze mogen geen onderdeel zijn van een onderneming die ook energie produceert, levert en verhandelt. Dit om het risico uit te bannen dat consumenten en bedrijven geen stroom of gas meer krijgen als gevolg van risicovolle commerciële activiteiten.

ACM stelt splitsingsdata energiebedrijven vast
ACM stelt splitsingsdata energiebedrijven vast (Foto: ANP)

Zwevende zwaardmeesters in Crouching Tiger, Hidden Dragon-vervolg

Voor het vervolg op het in 2000 verschenen martial arts-drama Crouching Tiger, Hidden Dragon is deze week een trailer verschenen. De film, gebaseerd op het boek Iron Knight, Silver Vase uit de Crane-Iron boekenserie, zal wereldwijd in première gaan bij streamingdienst Netflix.

Iron Knight, Silver Vase is het vijfde boek uit de boekenserie, waar de vorige film was gebaseerd op het vierde boek. Om de relatie met de eerdere film te behouden is echter gekozen de titel herkenbaar te houden, en dus heet de film Crouching Tiger, Hidden Dragon: Sword of Destiny. De film vertelt een episch verhaal over een verloren liefde, jonge verliefdheid, een legendarisch zwaard en één laatste kans op verlossing. Verwacht een film vol actie met opwindende gevechtskunst in een strijd tussen goed en kwaad met als inzet het lot van Martial World.

Sword of Destiny zou oorspronkelijk afgelopen zomer een wereldwijde release op zowel Netflix als in IMAX-schermen in de VS krijgen, maar dit leidde tot bezwaren van bioscoopexploitanten in de VS, die het niet zagen zitten om te moeten concurreren met de home video-markt. Nadat de releasedatum is verzet naar februari volgend jaar, is het onduidelijk hoe het zit met de plannen om de film op dezelfde datum in bioscopen te laten draaien.

Crouching Tiger, Hidden Dragon: Sword of Destiny is geregisseerd door Yuen Wo-Ping, die als actiechoreograaf heeft gewerkt aan de Matrix-trilogie en Kill Bill. Rollen zijn er voor Michelle Yeoh, Donnie Yen en Harry Shum, Jr. De film is vanaf 26 februari te zien bij Netflix.

Milf heeft honderden keren seks met neefje (15)

De politie van de Texaanse stad Pasadena heeft ene Peggy Phillips in de kraag gevat. De 43-jarige brunette heeft naar verluidt honderden malen het bed gedeeld met haar destijds 15-jarige neefje.

Het verhaal neemt ons mee naar 2007. Het ventje lag destijds in het ziekenhuis. Dat weerhield Peggy er niet van om seks met haar neefje te hebben.

Een jaar later verhuisde de jongen vanuit South Carolina om bij tante Peggy en haar man in Pasadena te komen wonen. Sindsdien prikte het neefje 'honderden malen' zijn spermaspeer in de flamoes van zijn botergeile tante.

Nu, jaren later, is het verhaal toch uitgelekt. Phillips is opgepakt wegens kindermisbruik. Haar borgsom is vastgesteld op 30.000 dollar.

 

Eigenaren achtergelaten Boeings gezocht

Op de internationale luchthaven van Kuala Lumpur staan drie grote vliegtuigen geparkeerd waarvan onbekend is van wie ze zijn. Via krantenadvertenties probeert de exploitant van de Maleisische luchthaven nu alsnog te achterhalen wie de eigenaar of eigenaren zijn.

Als de lege toestellen van het type Boeing 747-200F niet binnen veertien dagen worden afgehaald, zal de instantie ze verkopen, valt te lezen in de advertenties.

Het komt in de internationale luchtvaartwereld wel vaker voor dat (oude) vliegtuigen van eigenaar wisselen en een nieuwe eigenaar bijvoorbeeld door financiële problemen met de activiteiten stopt.

Eigenaren achtergelaten Boeings gezocht
Eigenaren achtergelaten Boeings gezocht (Foto: ANP)

Kerel snapt verlengsnoer niet

Zeg collega; rol jij dat snoer even voor me op wil je?

 

Zeg collega; rol jij dat snoer even op wil je?

Posted by FOK! on dinsdag 8 december 2015

De leukste sporttweets van week 49

Elke week verzamelt de sportredactie van FOK! de leukste en meest bijzondere sportweets. Vandaag zetten we die voor jullie op rij in deze rubriek. Veel leesplezier!

De Belgische pornoactrice Hot Marijke zoekt een voetbalploeg voor een diepgaande film:

Bij Telstar hadden ze wel een suggestie:

Maar blijkbaar zoeken ze in Oss toch wat anders:

In het noorden van Engeland hebben ze het slechtste weer in jaren wat resulteerde in enorme overstromingen. Zo kwam ook wederom het stadion van Carlisle United onder water te staan:

De keeper van Carlisle United kan het nog steeds niet geloven:

Robin Haase wrijft het er graag nog even in bij Raemon Sluiter:

Een mooi gesprekje tussen snookerspeler Neil Robertson en de Nederlandse scheidsrechter Jan Verhaas nadat Robertson de maximum break maakte tijdens de finale van de UK Championship:

Het was een gezellige avond in Arnhem bij de wedstrijd Vitesse - PSV:

Femke Heemskerk had plakjesdag in plaats van pakjesavond:

Skeletonster Kimberley Bos zat tijdens pakjesavond in het vliegtuig, gelukkig wel in sinterklaassfeer:

Uitstekend samengevat:

Het was een dolle avond bij Telstar:

Als je wint heb je vrienden...... behalve Ranomi Kromowidjojo:

Ziet er prettig uit zo'n stormbaan:

Belgische rechter woedend op doodrijder

In West-Vlaanderen heeft een politierechter maandag woedend een 22-jarige doodrijder toegesproken, schrijft Het Laatste Nieuws. Onder invloed veroorzaakte de jongen in november 2012 een ongeval, waarbij zijn vriendin om het leven kwam. Sindsdien liep de wegpiraat alweer twaalf veroordelingen op. 'Het is verdorie tijd dat je je verstand gebruikt. Je zult je lesje wel leren in de gevangenis', riep de rechter.

Angelo H. uit Houthulst kroop op 11 november 2012 onder invloed van drank en drugs achter het stuur na een nachtje stappen. Hij reed te snel, raakte van de weg en belandde met zijn auto in een voortuin. Zelf raakte hij lichtgewond, maar zijn 18-jarige vriendin Kimberly, die naast hem zat, was op slag dood.

De brokkenpiloot kreeg één jaar cel (waarvan de helft voorwaardelijk) en een rijverbod van twee jaar opgelegd. Maar in de vijftien maanden daarna verzamelde hij twaalf nieuwe veroordelingen, waaronder drie voor rijden onder invloed en vier voor rijden met een rijverbod. Een rechter legde hem nog eens twee jaar cel, een rijverbod van zestien jaar en een 4.050 euro boete op. Angelo tekende echter beroep aan en die zaak diende maandag in Veurne.

Profiteur
De advocaat bepleitte een milde straf, onder meer omdat zijn cliënt in de media al aan de schandpaal is genageld. Maar de openbaar aanklager en politierechter lieten daar geen spaan van heel. 'Hoeveel van je boetes heb je al betaald?', vroeg openbaar aanklager Filiep Jodts nog rustig. Angelo haalde onverschillig zijn schouders op. 'Niet een, hè? Jij bent echt een dikke vette profiteur. Je rijdt iemand dood en betaalt verdomme je boete nog niet. Ik ben echt kwaad op types als jij. Wat mij betreft mag je je hele leven met de fiets rijden.'

Politierechter Geert Vandaele was ook razend. 'Als je vindt dat je aan de schandpaal bent genageld, is dat omdat de publieke opinie geen medelijden heeft met mensen als jou. Ik heb lang nagedacht over welke straf ik je moet geven. Wat er jou inzicht in het leven brengt, wat geen holle woorden zijn. En ik kom enkel tot de conclusie dat ik jou dezelfde straf geef. Misschien zal je het wel leren in de gevangenis.' Angelo H. kreeg dus opnieuw twee jaar cel en zestien jaar en anderhalve maand rijverbod. Als door een mokerslag getroffen verliet hij de muisstille zaal.

Griepremmers niet voor iedereen

De Gezondheidsraad komt terug van zijn eerdere advies om iedereen die griepverschijnselen krijgt zo snel mogelijk griepremmers te geven. Het is voldoende om alleen risicogroepen te behandelen, bij anderen is het niet zinvol, luidt het advies nu.

Het advies heeft betrekking op de situatie van een pandemie, zoals de Mexicaanse griep in 2009. De ommezwaai in het advies volgt na een evaluatie van de werking van de griepremmers sinds het laatste advies van tien jaar geleden. Daaruit blijkt dat de griepremmers niet opleveren wat ze zouden moeten. Daarnaast kosten ze veel geld. Zo heeft de overheid in de jaren na het vorige advies zo'n 50 miljoen euro gestoken in griepremmers.

"Het beschikbare onderzoek geeft geen eenduidig beeld van de werkzaamheid van de middelen tegen de complicaties van griep. Daarom adviseert de raad de behandeling met griepremmers te beperken tot risicogroepen", aldus de Gezondheidsraad.

Volgens de raad kunnen griepremmers bij een beginnende pandemie wel een effectief middel zijn om de verspreiding van griep af te remmen.

Het advies is dinsdag aangeboden aan het ministerie van Volksgezondheid.

Griepremmers niet voor iedereen
Griepremmers niet voor iedereen (Foto: ANP)

Rusland en China: geen bespreking Noord-Korea

China en Rusland zijn tegen het plan van de Verenigde Staten om de mensenrechten in Noord-Korea te bespreken in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Volgens China horen besprekingen over mensenrechten niet thuis in het hoogste orgaan van de VN, omdat de raad is bedoeld voor het bespreken van internationale vrede en veiligheid.

Rusland maakt bezwaar tegen het Amerikaanse plan, omdat de VS niets daarover heeft gemeld tijdens het vaststellen van de vergadering van december. Dat meldde persbureau Reuters op basis van diplomaten bij de VN.

De VS willen de mensenrechten tijdens een speciaal daarvoor ingelaste vergadering donderdag bespreken. Aanleiding is een vernietigend rapport van de VN over mensenrechtenschendingen in Noord-Korea. Negen leden van de Veiligheidsraad steunen het plan.

Rusland en China: geen bespreking Noord-Korea
Rusland en China: geen bespreking Noord-Korea (Foto: ANP)

Peking probeert te leven met smogalarm

Een deken van vochtige, stilstaande lucht veroorzaakt in Peking zware smog. De Chinese hoofdstad kreeg dinsdag voor het eerst met vervuilingscode rood te maken. Het smogalarm geldt voor zeker drie dagen, maar dinsdag negeerden al veel bewoners de waarschuwingen om zo min mogelijk buitenshuis te zijn.

Honderden mensen, ook peuters, bekeken op het Plein van de Hemelse Vrede de dagelijkse ceremonie van het hijsen van de vlag. De staatsradio meldde dat sommige mensen zich niet hielden aan het rijverbod dat geldt voor voertuigen met kentekens met oneven nummers. Toch was het duidelijk rustiger op de weg.

Alarmcode rood betekent dat 30 procent van de voertuigen van de weg moet en zware voertuigen verboden zijn. De meeste scholen hebben het advies gekregen de lessen te annuleren en bedrijven wordt aangeraden flexibele werktijden in te voeren. Grootschalige buitenactiviteiten moeten worden afgelast. De maatregelen gelden tot donderdagmiddag.

Omzeilen
Minister van Milieu Chen Jining drong maandagavond aan op meer toezicht in Peking en omliggende steden. Het aantal milieu-inspectieteams is opgeschroefd.

De milieuvervuiling is een bron van onrust in het hele land. Ma Jun, directeur van een onafhankelijk milieu-instituut, ziet dat de overheid het probleem in elk geval benoemt. "Vroeger waren ze daarin enigszins terughoudend."

Ondertussen probeerden sommige bewoners dinsdag de richtlijnen te omzeilen. Op de website van de staatsradio stond een foto van een politieagent die een stuk papier van een kentekenplaat haalt waarmee kennelijk was geprobeerd het laatste cijfer te verdoezelen.

Peking probeert te leven met smogalarm
Peking probeert te leven met smogalarm (Foto: ANP)

Shell investeert in raffinaderij Pernis

Shell investeert de komende jaren flink in de concurrentiepositie van zijn raffinaderij in Pernis bij Rotterdam. Er wordt een nieuwe installatie gebouwd waarmee de productiemogelijkheden worden verbreed, overigens zonder dat de capaciteit groter of kleiner wordt.

Financiële details werden dinsdag niet vermeld maar topman Ben van Beurden had al aangekondigd dat Shell honderden miljoenen gaat investeren in Pernis. Aan de bouw van de nieuwe installatie, die volgend jaar begint en voor eind 2018 moet zijn voltooid, zullen tijdens de piek zo'n duizend mensen werken. Op termijn blijft de werkgelegenheid echter zoals die nu is, zo'n 2100 vaste banen.

Dankzij de nieuwe installatie kan Shell straks meer soorten ruwe olie verwerken. Bovendien verschuift de productie richting lichtere brandstoffen, met name diesel, waarop hogere marges worden verdiend dan op bijvoorbeeld stookolie. Op die manier moeten de investeringen leiden tot een verbeterde winstgevendheid van de grootste olieraffinaderij van Europa.

Dat is nodig omdat de sector nog altijd kampt met overcapaciteit. Momenteel bieden de lagere inkoopprijzen voor ruwe olie steun aan de raffinagemarges, maar daar komt verandering in als de prijzen weer omhooggaan.

Shell investeert in raffinaderij Pernis
Shell investeert in raffinaderij Pernis (Foto: ANP)

Vertrouwen in Oekraïne bij oplossen kunstroof

De autoriteiten in Oekraïne hebben alle medewerking toegezegd om de uit het Westfries Museum in Hoorn geroofde kunstwerken terug te krijgen. "En wij hebben geen reden om daaraan te twijfelen", zei minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking dinsdag. De roofkunst is in handen van een extreemrechtse groep in Oekraïne.

Ze zei dat tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer in antwoord op vragen van SP'er Harry van Bommel. Hij wil weten wat de Nederlandse overheid doet om de werken terug te krijgen van 'deze neonazi's' die het 'gore lef' hadden ze te roven en vervolgens aan te bieden aan de Nederlandse ambassade in Oekraïne.

"Een verdrietige zaak", noemt Ploumen de diefstal van tien jaar geleden. Ze hoopt dat de werken snel terugkomen, maar wanneer en óf dat gaat gebeuren, daar kan ze niets over zeggen.

Maandag werd bekend dat de in 2005 gestolen 24 schilderijen en zeventig stukken zilverwerk in ultrarechtse Oekraïense handen zijn. Pogingen en onderhandelingen om de werken terug te krijgen, tot op het hoogste niveau, zijn tot nu toe gestrand.

Vertrouwen in Oekraïne bij oplossen kunstroof
Vertrouwen in Oekraïne bij oplossen kunstroof (Foto: ANP)

CDA stemt in met aangepast belastingplan

Het CDA kan instemmen met het op verzoek van D66 aangepaste belastingplan. Dat heeft fractieleider Sybrand Buma dinsdag gezegd. Daarmee haalt het plan toch een meerderheid in de Eerste Kamer.

Hij vond het al een goed plan, en de wijzigingen zijn voor hem geen probleem. Voorop staat voor hem de lastenverlaging van 5 miljard euro voor de burger.

D66 kreeg haar zin op de thema's werken moet lonen, versterking van de economie en vergroening. Het kabinet had zich in de Eerste Kamer al verzekerd van de steun van VVD, PvdA en CDA. Die drie partijen hebben samen 33 zetels, nog vijf tekort voor een meerderheid van de 75 senatoren. D66 heeft er tien.

CDA stemt in met aangepast belastingplan
CDA stemt in met aangepast belastingplan (Foto: ANP)

'Onder Mona Lisa schuilt ander portret'

Een portret van een andere vrouw gaat schuil onder het wereldberoemde schilderij de Mona Lisa van Leonardo da Vinci. Dat zegt een Franse wetenschapper, die meer dan tien jaar onderzoek heeft gedaan met speciale lichttechnieken.

Volgens Pascal Cotte is onder het beeld van de beroemdste glimlach ter wereld een vrouw te zien die ernstig naar de zijkant kijkt.

Het Louvre geeft geen commentaar op de ontdekking, omdat het museum in Parijs niet bij het onderzoek was betrokken.

Cotte heeft de lichttechnologie zelf ontwikkeld en kreeg in 2004 toegang tot het schilderij. Daarop projecteerde hij een reeks felle lichten, waarbij een camera metingen verrichtte van de reflecties van dat licht. Op basis daarvan kon Cotte de diepere verflagen analyseren, zei hij tegen de BBC.

'Onder Mona Lisa schuilt ander portret'
'Onder Mona Lisa schuilt ander portret' (Foto: ANP)

Zes jaar cel voor Brits paar om houden slaaf

Een Britse man en vrouw moeten zes jaar de cel in omdat ze 24 jaar lang een Nigeriaan als slaaf hebben gehouden. Het nu veertigjarige slachtoffer moest koken, schoonmaken, de tuin doen en zorgen voor de kinderen van het paar.

Een rechtbank veroordeelde het stel (61 en 58 jaar oud) wegens wreedheid tegen een kind, slavernij en hulp bij illegale immigratie.

De twee brachten de tiener destijds naar Groot-Brittannië en vertelden hem dat ze hem zouden betalen en een opleiding geven. Maar in plaats daarvan moest hij volgens justitie soms wel zeventien uur per dag werken zonder loon. Ook moest hij in zijn eentje eten en op de vloer in de gang slapen.

Het stel dreigde hem met uitzetting als hij probeerde te ontsnappen. Het Openbaar Ministerie stelde dat de Nigeriaan met complete minachting is behandeld.

Zes jaar cel voor Brits paar om houden slaaf
Zes jaar cel voor Brits paar om houden slaaf (Foto: ANP)

Eagles of Death Metal bedanken U2

De Eagles of Death Metal stonden maandagavond voor het eerst sinds de aanslagen in Parijs weer op het podium in de Franse hoofdstad. De mannen voegden zich op het podium bij U2, die zondag en maandag een concert gaven in de stad. Via Facebook bedanken de mannen hun collega's.

"We willen onze oprechte dank en waardering uitspreken voor alles wat de mannen van U2 voor ons hebben gedaan na de aanslagen op 13 november. Ze hebben ons eraan herinnerd dat slechte mensen nooit een dag vrij nemen en dat moeten wij rock-'n-rollers ook niet doen en dat zullen we ook nooit doen", aldus de mannen van Eagles of Death Metal die op 13 november in het onder vuur genomen Bataclan-theater speelde.

"We zijn dankbaar dat we dankzij U2 al zo snel naar Parijs terug konden keren", luidt het statement. "Bedankt aan Bono, The Edge, Larry en Adam. En aan hun geweldige management, aan Frankrijk en aan iedereen in deze wereld die laat zien dat liefde, muziek en vreugde angst en terrorisme kunnen verslaan."

Eagles of Death Metal bedanken U2
Eagles of Death Metal bedanken U2 (Foto: BuzzE)

Geen reden voor verbod borstimplantaten

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft het verzoek om siliconen borstimplantaten te verbieden terecht afgewezen. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam dinsdag bepaald.

Volgens de rechter zijn de gezondheidsrisico's niet ernstig genoeg om de implantaten te verbieden. De Stichting voor vrouwen met Siliconenimplantaties (SvS) eiste in juni vorig jaar dat de behandelingen met siliconen borstimplantaten voorlopig stilgelegd zouden worden totdat bewezen is dat er geen negatieve gezondheidseffecten kleven aan de ingrepen.

Volgens de SvS, die ruim 3000 klachten binnenkreeg van behandelde vrouwen, bestaat er duidelijk een verband tussen de implantaten en aandoeningen en klachten, zoals gewrichtsklachten, auto-immuunziekten en kanker.

Geen reden voor verbod borstimplantaten
Geen reden voor verbod borstimplantaten (Foto: ANP)

Verdubbeling vangst illegaal vuurwerk

De politie heeft sinds 1 oktober 34.371 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen, dat blijkt dinsdag uit de Vuurwerkbarometer die het Openbaar Ministerie wekelijks publiceert. Dat is aanzienlijk meer dan vorig jaar, toen stond rond deze tijd de teller op 18.183 kilo.

Een verklaring voor de hogere vangst kan de politie niet geven. Wel zijn dit jaar meer meldingen binnengekomen bij Meld Misdaad Anoniem over het opslaan, verhandelen of vervoeren van illegaal vuurwerk.

Vorige week onderschepte de politie ongeveer 2500 kilo illegaal vuurwerk. Dat is aanzienlijk minder dan de week ervoor, toen werd iets meer dan 8000 kilo onderschept.

Verdubbeling vangst illegaal vuurwerk
Verdubbeling vangst illegaal vuurwerk (Foto: ANP)

Binnenhof waarschijnlijk toch 5,5 jaar dicht

Als het aan de regeringspartijen in de Tweede Kamer ligt, gaat het Binnenhof 5,5 jaar dicht voor renovatie. De PvdA is dinsdag in de fractievergadering definitief akkoord gegaan, zo bevestigt Kamerlid Agnes Wolbert berichtgeving van de NOS. De VVD is 'in principe' ook voorstander, aldus het liberale Kamerlid Ingrid de Caluwé tegen het ANP.

Het kabinet koos voor een verbouwing van 5,5 jaar voor 475 miljoen euro, maar daar waren in de Tweede en Eerste Kamer zeer veel bezwaren tegen en vragen over. In dit geval moeten alle gebruikers tijdelijk elders onderdak krijgen.

Er was ook een variant waarbij het Binnenhof tijdens de verbouwing in gebruik zou blijven, maar dan zou het wel dertien jaar duren en veel duurder worden.

Binnenhof waarschijnlijk toch 5,5 jaar dicht
Binnenhof waarschijnlijk toch 5,5 jaar dicht (Foto: ANP)

Rapper Ismo vrijgesproken van belediging

De rechtbank in Breda heeft rapper Ismo dinsdag vrijgesproken van het uiten van 'strafbare beledigingen' over Joden en homo's.

Ismo werd beschuldigd van belediging van homo's, door de zin 'flikkers geef ik geen hand' in zijn nummer Eenmans. Hij zei hier zelf over dat hij niet doelde op homo's, maar op mensen die achter je rug om iets doen. De rechtbank, die ook de verdere tekst van de rap heeft bestudeerd, gaat hierin mee.

De zin 'Ik haat die fucking Joden nog meer dan de nazi's' is volgens de rechtbank wel beledigend voor Joodse mensen, maar valt binnen de grenzen van de vrije meningsuiting. De rechtbank neemt mee dat het eigen aan een rap is dat er grove bewoordingen worden gebruikt en dat er sprake is van overdrijving.

De politie had naar aanleiding van deze rap een aantal aangiftes binnengekregen, waaronder van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) en een homoseksuele man die zich beledigd voelde door de teksten.

Rapper Ismo vrijgesproken van belediging
Rapper Ismo vrijgesproken van belediging (Foto: BuzzE)

Finland wil basisinkomen van 800 euro

De Finse regering wil iedere burger een basisinkomen van 800 euro per maand geven. Daar staat tegenover dat alle andere uitkeringen worden geschrapt, zo schrijft Het Laatste Nieuws. Volgens premier Juha Sipilä wordt het systeem van sociale zekerheid hiermee versimpeld.

De werkloosheidsuitkeringen in Finland lopen de spuigaten uit. Nog nooit kende het land zo veel werklozen: 10 procent van de beroepsbevolking. 'Dit basisinkomen voor iedereen zorgt ervoor dat het systeem van sociale zekerheid versimpeld wordt', meent Sipilä, die sinds mei premier is en een centrum-rechtse coalitie leidt.

Het voorstel zou de Finse regering 52 miljard euro per jaar kosten. Voorlopig is het nog niet zover. Pas in november 2016 neemt de regering een besluit over de maandelijkse uitkering van 800 euro belastingvrij. Meer dan tweederde van de bevolking steunt de maatregel, blijkt uit onderzoek.

Nederland
In Nederland zijn er gemeenten die experimenteren met een basisinkomen voor mensen in de bijstand. Tegenstanders van het basisinkomen, onder wie premier Rutte, vrezen dat mensen er lui van worden en dat de herverdeeleffecten te groot zijn. CampusDoc maakte een korte documentaire over het basisinkomen. Ook op het FOK!-forum kun je in discussie over het basisinkomen: Hoe willen voorstanders van een basisinkomen de nadelen overwinnen?

Vluchtelingen Apeldoorn weigeren eten

Vluchtelingen in de Apeldoornse noodopvang hebben dinsdag hun ontbijt en lunch geweigerd, schrijft het AD. Ze protesteren tegen de slechte omstandigheden in het kamp. Dinsdagmiddag volgen waarschijnlijk meer acties.

De Syrische vluchtelingen hebben steeds meer moeite met de opvang in tenten en de steeds verder verslechterende sanitaire voorzieningen. Een afvaardiging van de vluchtelingen heeft dinsdag aan het begin van de middag een afspraak met de politie. Die kwam dinsdagochtend naar het kamp om de gemoederen te bedaren.

Rond deze tijd (14:00 uur) bepalen de vluchtelingen of er later op de dag nog andere acties komen, bijvoorbeeld een demonstratie in de stad. Ze eisen op zo'n kort mogelijke termijn een andere opvangplek.

Vechtpartij
Afgelopen vrijdag was er nog een vechtpartij in de Apeldoornse noodopvang. Die was omvangrijker dan de politie meldde, schrijft De Stentor. Een jonge Eritreeër wilde voordringen in de rij voor het avondeten en een oudere Syrische man zei daar wat van. Het gevolg was een vechtpartij waarbij vluchtelingen de boel kort en klein sloegen.

Een woordvoerder van de vluchtelingen geeft het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) de schuld van dat incident. In een half uur tijd moeten 480 vluchtelingen eten krijgen, dus is er toezicht nodig op de rij met wachtenden. De Eritreeërs die in Apeldoorn zaten, zijn inmiddels verplaatst naar een andere bestemming.

Ex: verheerlijk Scott Weiland niet

Mary Forsberg Weiland hoopt dat haar vorige week overleden ex Scott Weiland niet teveel verheerlijkt wordt. Dat schrijft ze in Rolling Stone.

Mary kreeg samen met de Velvet Revolver-zanger twee kinderen, Noah (15) en Lucy (13), maar die hoefden al lang niet meer op hun vader te rekenen, schrijft ze. "De waarheid is dat ze, net als veel andere kinderen, hun vader al jaren geleden verloren hadden. Wat ze op 3 december echt verloren was hoop."

Mary stoort zich eraan dat problemen van rocksterren genegeerd worden omdat ze als ster verheerlijkt worden. "We lezen allemaal slechte reviews, kijken naar video's van vallende artiesten die hun teksten vergeten en dan klikken we op 'bestellen', omdat wat eigenlijk in een ziekenhuis thuishoort wordt beschouwd als kunst."

De zanger kampte door de jaren heen met verslavingen en zag zijn kinderen volgens Mary zelden. Zijn ex vertelt dat de lof om zijn artistieke prestaties terecht is, maar dat het niet terecht is dat hij daarom werd vergeven voor zijn gebrekkige inzet voor zijn gezien. "De kinderen hoopten dat hij een beetje moeite zou doen. Laat dit de eerste keer zijn dat we een leven niet met rock 'n' roll verheerlijken zonder de slechte kant in te zien. Koop dat deprimerende shirt met 1967-2015 erop niet en gebruik het geld om met een kind de deur uit te gaan voor een sportwedstrijd of een ijsje."

Ex: verheerlijk Scott Weiland niet
Ex: verheerlijk Scott Weiland niet (Foto: BuzzE)

System Shock 3 teaser-website online gegaan

System Shock 3 is in de maak, zo lijkt het. De studio die momenteel aan het project werkt is Otherside Entertainment, dezelfde partij die bezig is met een vervolg op Ultima Underworld. Er is een teasersite gelanceerd voor de titel, maar die is weinig onthullend.

Op de website is een flikkerend logo van System Shock 3 te zien. Verder zijn er wat linkjes te bekennen over hoe je jezelf up2date kunt houden ten aanzien van updates aangaande dit project. Gezien de geschiedenis van Otherside is het waarschijnlijk dat het een crowdfunded project gaat worden.

Ruimte-universiteit komt naar Nederland

Meer dan honderd jonge wetenschappers komen in 2018 naar Nederland om meer te leren over de ruimte. Ons land is dan voor het eerst gastheer van het Space Studies Program van de International Space University. Dat is een rondreizende zomercursus voor mensen die meer willen leren over ruimtevaart.

De deelnemers komen van over de hele wereld. Zij krijgen lessen van wetenschappers en astronauten.

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft dinsdag bekendgemaakt dat de cursus naar Nederland komt. Het exacte programma is nog niet bekend. Onder meer de TU Delft, de Universiteit Leiden, satellietentestcentrum ESTEC in Noordwijk en de Nederlandse ruimtevaartorganisatie NSO zijn betrokken bij de organisatie.

Rector van de 'ruimte-universiteit' is Buzz Aldrin. Hij liep als tweede mens ooit op de maan. Het is nog niet duidelijk of hij in 2018 ook naar Nederland komt.

Ruimte-universiteit komt naar Nederland
Ruimte-universiteit komt naar Nederland (Foto: ANP)

Hitz moet lappen voor sabotage stip

Hij mag dan hebben voorkomen dat een penalty werd verzilverd, doelman Marwin Hitz van FC Augsburg komt niet helemaal weg met het vernielen van een strafschopstip in Keulen. De doelman moet 122,92 euro betalen voor zijn opvallende en onsportieve actie in de wedstrijd zaterdag tegen FC Köln, schrijft de Duitse krant Express dinsdag.

Toen Köln een penalty kreeg, greep Hitz gewiekst in. Met zijn noppen draaide hij een paar keer naast de stip, waardoor een gladde kuil ontstond. Penaltynemer Anthony Modeste gleed vervolgens uit en Hitz kon de bal makkelijk stoppen.

De doelman kreeg al een storm van kritiek over zich heen en zei sorry. "Normaal gezien willen de profs altijd een perfect veld", grapt Köln-directeur Hans Rütten dinsdag. "Strikt genomen is dit het moedwillig vernielen van een eigendom van onze club. Het gaat ons niet om het geld, maar een beetje straf kan geen kwaad. Als Hitz betaalt, doneren we het geld aan een kinderkliniek."

Zo bewerkte Hitz het stuk gras naast de stip met het gewenste resultaat (Bron: YouTube)

Hitz moet lappen voor vernielde stip
Hitz moet lappen voor vernielde stip (Foto: ANP)

Cel voor oud-Europarlementariër Van der Stoep

Oud-Europarlementariër Daniël van der Stoep (35) is dinsdag veroordeeld tot vijf maanden cel waarvan drie maanden voorwaardelijk en een taakstraf van 240 uur. Van der Stoep heeft volgens de rechtbank in Den Haag geprobeerd om minderjarige meisjes tot seks te verleiden.

Van der Stoep probeerde het bij drie meisjes in de jaren 2012-2014. Hij stuurde berichten en bood cadeautjes, geld en zelfs een keer cocaïne aan. Onder de meisjes was de tienerdochter van een medewerkster van Van der Stoep. De zaak kwam aan het rollen toen de vader van een van de meisjes de berichten onder ogen kreeg die zij uitwisselde met Van der Stoep.

Geraffineerd
Volgens de rechtbank ging Van der Stoep op 'zeer geraffineerde wijze te werk'. Hij zou keer op keer de grenzen van de beïnvloedbare tienermeisjes hebben opgezocht. Die grenzen probeerde hij volgens de rechter op sluwe en structurele wijze te laten opschuiven.

Hij maakte daarbij volgens de rechter gebruik van het leeftijdsverschil en zijn status als Europarlementariër en het bijbehorende riante inkomen. De meisjes mochten er tegen anderen niets over zeggen.

Van der Stoep zat van juli 2009 tot juli 2014 twee periodes in het Europees Parlement. Eerst voor de PVV, waar hij zijn zetel opgaf nadat hij onder invloed van drank een aanrijding had veroorzaakt, daarna vanaf december 2011 als onafhankelijk lid. Tegenover het AD heeft Van der Stoep laten weten dat hij het vonnis 'belachelijk' vindt.

Cel voor oud-Europarlementariër
Cel voor oud-Europarlementariër (Foto: ANP)

OM eist vier jaar cel voor journaalkaper

Het Openbaar Ministerie wil dat journaalkaper Tarik Z. vier jaar de cel ingaat, waarvan een jaar voorwaardelijk. Dat heeft de aanklager dinsdag gezegd tijdens het hoger beroep bij het gerechtshof in Leeuwarden.

Z. probeerde in januari van dit jaar het NOS journaal over te nemen. Volgens justitie gijzelde hij een bewaker van het NOS-gebouw om vervolgens een speech te kunnen houden op televisie. Hij had een nepwapen bij zich.

De rechtbank veroordeelde Z. eerder tot dertig maanden gevangenisstraf, waarvan vijftien voorwaardelijk. Zowel het Openbaar Ministerie als Z. ging in beroep tegen deze straf. De straf die het OM nu eist, komt overeen met de eis in de eerste rechtszaak.

Charlie Hebdo
In het betoog van het OM werd ingegaan op de periode dat de gijzeling plaatsvond. Enkele weken na de aanslagen bij het satirische weekblad Charlie Hebdo in Parijs mochten medewerkers van de NOS ervan uitgaan dat de actie echt was, zo zei de aanklager. Dat achteraf bleek dat het om een eenmansactie ging, doet niks aan de dreiging af.

Volgens Z. was de bewaker die hij meenam naar de studio nog in staat om zich aan de situatie te onttrekken. Het OM gaat hier niet in mee. 'Denkt u werkelijk dat iemand die met een pistool wordt bedreigd nog in staat is om zelf te bepalen wat hij wil doen?', vroeg de advocaat-generaal (OM) zich af.

Tarik Z
Tarik Z. drong met een nepwapen de NOS-studio binnen.

The Elder Scrolls Online gratis dit weekend voor Xbox Gold-leden

Xbox One-bezitters kunnen komend weekend The Elder Scrolls Online: Tamriel Unlimited voor niets uitproberen. Van donderdag 10 december tot en met zondag 13 december kun je de game proberen en maak je tevens kans op een miljoen dollar.

De actie is uiteraard alleen geldig wanneer je beschikt over een Xbox Live Gold-lidmaatschap. Het is onderdeel van Microsofts 'Free Plays'-promotie. Bethesda zelf houdt ook een actie genaamd 'Million Reasons to Play', waarin een totale prijzenpot van 1 miljoen dollar wordt weggegeven. Om kans te maken op de prijzenpot moet je je redenen beargumenteren waarom je graag tijd spendeert in de wereld van Tamriel (zie linkje voor meer informatie). De Microsoft-actie kruist de Bethesda-actie; de laatstgenoemde loopt namelijk van 3 december 2015 tot en met 10 januari 2016.

Tenslotte belooft Bethesda een korting voor degenen die besluiten om over te gaan op aankoop na het komende testweekend. Om wat voor korting dat gaat is niet bekend.

Heilig Jaar Rooms-Katholieke Kerk begonnen

Paus Franciscus heeft dinsdag de zogenoemde Heilige Deur van de Sint-Pietersbasiliek geopend. Daarmee is een bijzonder Heilig Jaar van de Rooms-Katholieke Kerk begonnen, dat tot 20 november 2016 duurt.

Het Heilig Jaar staat in het teken van barmhartigheid en valt op de vijftigste verjaardag van de sluiting van het Tweede Vaticaans Concilie. Dat vormde een keerpunt in de geschiedenis van de hervorming van de Rooms-Katholieke Kerk. Er worden de komende maanden miljoenen pelgrims in Rome verwacht.

Normaal gesproken is een Heilig Jaar er alleen in een jaartal dat door 25 deelbaar is, maar de paus kan van die regel afwijken. De laatste keer dat dat gebeurde was in 1983, toen de kerk herdacht dat Christus 1950 jaar eerder aan het kruis was gestorven.

Paraatheid
De feestelijke ceremonie in de basiliek trok ongeveer 50.000 gelovigen. Onder hen was ook Franciscus' voorganger, paus emeritus Benedictus XVI. Dinsdag is een Maria-feestdag.

Rome verkeert vanwege de speciale kerkelijke activiteiten in de hoogste staat van paraatheid. Veiligheidsmaatregelen zijn versterkt uit vrees voor aanslagen. Uit de matige hotelbezetting in de Italiaanse hoofdstad zou blijken dat veel gelovigen van een reis naar Rome hebben afgezien uit vrees voor aanvallen.

Vanaf zondag openen meer kerken in de wereld hun heilige deuren. De paus wil zo bereiken dat het Heilig Jaar overal kan worden gevierd.

Heilig Jaar Rooms-Katholieke Kerk begonnen
Heilig Jaar Rooms-Katholieke Kerk begonnen (Foto: ANP)

Steeds minder vaak 'ja ik wil'

Trouwen is minder populair. Dat blijkt uit cijfers die het CBS dinsdag publiceerde. Sinds 2010 daalt het aantal koppels dat elkaar het jawoord geeft. Wel komt het vaker voor dat mensen meerdere keren in hun leven trouwen.

Rond 2000 werden ruim 80.000 huwelijken gesloten. Vorig jaar waren dat er iets meer dan 65.000. De afgelopen vijf jaar zijn geregistreerde partnerschappen rond de 10.000 per jaar blijven steken.

De gemiddelde leeftijd van iemand die trouwt gaat ook omhoog. In tien jaar tijd is de gemiddelde leeftijd met anderhalf jaar gestegen. Mannen trouwen gemiddeld op hun 37e en vrouwen op hun 34e.

Steeds minder vaak 'ja ik wil'
Steeds minder vaak 'ja ik wil' (Foto: ANP)

Dopingrussen willen onschuld bewijzen door comeback

Een handvol Russische snelwandelaars wil met een comeback bewijzen dat ze wel degelijk schoon zijn. Hoe ze dat precies willen bewijzen is niet duidelijk, maar ze zijn volop in training om weer terug te keren aan de wereldtop. Dat zegt Vera Nacharkina, de directrice van het olympisch trainingscentrum in Saransk. 

Het centrum werd gerund door coach Viktor Chegin, van wie letterlijk tientallen snelwandelaars betrapt en geschorst zijn. Nacharkina is zelf overigens een oud-snelwandelaarster die weinig verrassend gecoached werd door Chegin, maar - en dat is wel verrassend - nooit geschorst is geweest. Ze nam de baan als directrice over van Olga Kaniskina - olympisch kampioene - die op haar beurt Viktor Kolesnikov verving nadat hij vanwege een dopingovertreding vier jaar geschorst werd.

"Onze atleten geloven niet in de eerlijkheid en objectiviteit van het Westerse rechtssysteem", aldus Nacharkina. "Nog voordat zaken tegen de atleten in behandeling worden genomen wordt in Westerse media al een oordeel geveld en onze atleten worden daar doodmoe van." Olga Kaniskina, Sergey Kirdyapkin, Elmira Alembekova, Vera Sokolova, Denis Strelkov, Mikhail Ryzhov 'en anderen' zouden hard werken aan een comeback. "Ze hebben besloten om te laten zien dat ze schoon zijn, door na hun schorsing terug te keren op het hoogste niveau. Dat doen ze niet door verboden middelen, maar door keihard te trainen. Ze trainen nu al zelfstandig en ik heb er alle vertrouwen in dat ze terugkomen. Op een dag zal Rusland weer trots zijn op de Mordovische snelwandelaars!", wijzend op de deelrepubliek Mordovië, waar Saransk de hoofdstad van is.

Kirdyapkin en Bakulin volgen de Slowaakse leider Matej Toth tijdens de olympische 50 kilometer in Londen (PRO SHOTS/DPPI)
Kirdyapkin en Bakulin volgen de Slowaakse leider Matej Toth tijdens de olympische 50 kilometer in Londen (PRO SHOTS/DPPI)

Omdat het hele Russische snelwandeldopingschandaal redelijk ingewikkeld is proberen we hieronder een overzicht te geven van de diverse geschorste topatleten en hun huidige status. Voor het overzicht verdelen we de snelwandelaars in twee groepen. Groep 1 werd begin 2015 geschorst vanwege verdachte waarden in het bloedpaspoort. Groep 2 werd in juni 2015 tijdens een out-of-competitioncontrole in Saransk betrapt op EPO, maar de Russen wisten dat tot september geheim te houden. Welke resultaten de snelwandelaars uit groep 2 mogelijk kwijtraken is nog niet bekend.

Olga Kaniskina
Groep 1. Verloor haar wereldtitels op de 20 km van 2009 en 2011, maar mocht olympisch goud van 2012 en zilver van 2008 houden, net als WK-zilver van 2007 en EK-goud van 2010. Werd van oktober 2012 tot en met 15 december 2015 geschorst. Hoewel ze in november 2013 gestopt zou zijn, lijkt ze nu toch terug te willen keren. Saillant detail: één dag voor het WK atletiek in Moskou in 2013 trok ze zich terug, 'want ze was niet fit'.

Sergey Kirdyapkin
Groep 1. Mocht olympisch goud op de 50 km in 2012 en goud op het WK 2005 houden, maar raakte wel zijn wereldtitel van 2009 kwijt. Net als Kaniskina van oktober 2012 tot en met 15 december 2015 geschorst. Liep na de Spelen van 2012 nog een lokale indoorwedstrijd en trok zich daarna vlak voor het WK 2013 in Moskou terug terwijl hij al was ingeschreven, omdat hij na jaren van presteren op topniveau toe zou zijn aan rust. Wilde er 'gewoon' even drie jaar tussenuit om in Rio zijn olympisch goud te verdedigen, wat achteraf wel heel toevallig samen bleek te vallen met zijn schorsing.

Sergei Bakulin
Groep 1. Wereldkampioen 50km in 2011. Van december 2012 geschorst tot en met 24 februari 2016. Zijn resultaten uit drie verschillende perioden werden door de Russische autoriteiten geschrapt, waaronder die tussen 16 juli en 16 augustus 2011....uiteraard geheel toevallig twee weken voor hij de wereldtitel veroverde.

Valery Borchin
Groep 1. In 2005 al een jaar geschorst, vanaf oktober 2012 acht jaar geschorst. Verloor zijn wereldtitels op de 20km van 2009 en 2011, maar olympisch goud van 2008 blijft staan. Zijn resultaat op de Spelen van 2012 wordt ook niet afgenomen: hij zakte kort voor de finish in elkaar. Liep net als Kirdyapkin daarna nog één indoorwedstrijd en trok zich vlak voor het WK 2013 in eigen land terug 'vanwege knieproblemen'. Wilde er ook even drie jaar tussenuit om in Rio weer in actie te komen, maar leek niet op een schorsing van acht jaar gerekend te hebben. 

Vladimir Kanaykin
Groep 1. Zilver op de 20km op het WK van 2011, maar dat heeft hij in moeten leveren. Was in 2008 al twee jaar geschorst en zit vanaf 17 december 2012 een levenslange schorsing uit.

Elmira Alembekova
Groep 2. Europees kampioene van 2014.

Vera Sokolova
Groep 2. Voormalig houdster van het wereldrecord en winnares van EK-brons in 2010.

Denis Strelkov
Groep 2. EK-brons in 2014 op de 20 kilometer, vijfde op het WK van 2013.

Mikhail Ryzhov
Groep 2. Pakte WK-zilver op de 50 kilometer in 2013 in eigen land.

Ivan Noskov
Groep 2. EK-brons in 2014 op de 50 kilometer.

Stanislav Emelyanov
Groep 2. Goud op het EK van 2010 op de 20 km, maar moest dat vanwege een eerdere schorsing van twee jaar al inleveren. Hangt dus op 25-jarige leeftijd al een levenslange schorsing boven het hoofd. 

Voor atleten in groep 1 bestaat de mogelijkheid dat ze nog meer resultaten kwijt gaan raken. Wereldatletiekbond IAAF heeft bij het internationaal sporttribunaal CAS namelijk een zaak aangespannen tegen het selectieve afnemen van resultaten door de Russen. Hierover wordt in 2016 een uitspraak verwacht.

Kort geding Ajax-fans op donderdag

De supporters van Ajax gaan donderdag naar de rechtbank, om daar af te dwingen dat ze zondag naar de uitwedstrijd tegen FC Utrecht mogen. Het kort geding dat de fans hebben aangespannen tegen het besluit om hen te weren bij de wedstrijd dient donderdagmiddag, meldde de advocaat van de supporters dinsdag.

Een deel van de fans van Utrecht was eigenlijk niet welkom bij het eredivisieduel, omdat ze bij de vorige editie van de wedstrijd kwetsende liederen zongen. De club stelde de supporters echter in staat om kaarten voor andere plekken in het stadion te kopen. Burgemeester Jan van Zanen verbood vervolgens Ajaxfans te komen, omdat hij de veiligheid in het stadion niet kon garanderen.

De supporters zijn het niet eens met dat besluit en stapten naar de rechter. De wedstrijd wordt zondag gespeeld in De Galgenwaard.

Kort geding Ajax-fans op donderdag
Kort geding Ajax-fans op donderdag (Foto: ANP)

Eindigt de recordreeks van Arsenal in Athene?

Vijftien keer op rij overleefde Arsenal de groepsfase van de Champions League, maar nu dreigt die recordreeks te eindigen in de haven van Athene. Alleen een miraculeuze ontsnapping kan er woensdag voor zorgen dat de 'Gunners' voor het zestiende achtereenvolgende jaar overwinteren in het belangrijkste Europese bekertoernooi. Het door blessures geteisterde Arsenal moet winnen van Olympiakos Piraeus en bovendien minimaal twee keer scoren. Alleen in dat geval kan de ploeg van manager Arsène Wenger de Griekse kampioen van de tweede plaats in de groep stoten.

"We weten precies wat we moeten doen", zei de Franse trainer. "Vanaf de aftrap gaan we er vol invliegen." Arsenal moet het in de hoofdstad van Griekenland wel stellen zonder een groot aantal vaste krachten. Wenger mist onder anderen zijn Chileense topschutter Alexis Sánchez en de middenvelders Santi Cazorla, Mikel Arteta, Jack Wilshere en Tomás Rosicky. De huidige nummer twee van de Premier League heeft zichzelf in de Champions League in de problemen gebracht door een rampzalige start, met nederlagen tegen Dinamo Zagreb (2-1) en thuis tegen Olympiakos (2-3).

Arsenal herstelde zich door koploper Bayern München in oktober met 2-0 te verslaan, al werden de Engelsen twee weken later in München helemaal weggespeeld (5-1). Dankzij de winst op Dinamo Zagreb (3-0) heeft de ploeg van Wenger woensdag nog een kansje zijn recordreeks met een jaar te verlengen. Winst van 1-0 of 2-1 is niet genoeg, omdat de onderlinge resultaten dan nog steeds in het voordeel van de Grieken zijn. Alle hogere uitslagen betekenen dat Arsenal voor de zestiende keer op rij verder gaat in de Champions League.

"Persoonlijk betekent het veel voor me om onze recordreeks te verlengen", zei Wenger. "Voor ons vertrouwen was het essentieel dat we zaterdag wonnen van Sunderland."De spelers van Arsenal kunnen beter niet te veel kijken naar de vorige resultaten tegen Olympiakos. Beide clubs kwamen elkaar de laatste jaren vaker tegen in de Champions League. De bezoekjes aan havenstad Piraeus in 2009, 2011 en 2012, allemaal op de laatste speeldag, gingen stuk voor stuk verloren.

Eindigt de recordreeks van Arsenal in Athene?
Eindigt de recordreeks van Arsenal in Athene? (Foto: ANP)

Barcelona tegen de rest op WK in Japan

Terwijl FC Barcelona deze week nog verplichtingen heeft in de Champions League en de Spaanse competitie, begint donderdag in Japan al stilletjes het WK voor clubs. Met Sanfrecce Hiroshima en Auckland City staan de kampioen van Japan en de winnaar van de Champions League in Oceanië tegenover elkaar, de inzet is een plek in de kwartfinales. Het zijn de gebruikelijke inleidende beschietingen voordat de echte strijd pas aan het einde van het toernooi losbarst. Topfavoriet Barcelona stroomt volgende week in tijdens de halve finales. Niemand die eraan twijfelt dat de winnaar van de Champions League de dominantie van Europa in stand gaat houden.

De Catalanen wonnen de wereldbeker al in 2009 en 2011 en kunnen de eerste club worden met drie titels op het WK, dat sinds 2000 in toernooivorm wordt gehouden. De afgelopen acht jaar ging de hoofdprijs zeven keer naar de Europese deelnemer. De Braziliaanse club Corinthians doorbrak in 2012 de hegemonie van Europa door Chelsea in de finale te verslaan. Bayern München en Real Madrid zorgden de afgelopen twee jaar echter weer voor een vertrouwd beeld.

Aan de twaalfde editie van het WK doen zeven clubs mee; de zes continentale kampioenen en Sanfrecce Hiroshima als kampioen van gastland Japan. De enige serieuze uitdager van de Europese titelhouder komt doorgaans uit Zuid-Amerika. De Argentijnse club River Plate debuteert als winnaar van de Copa Libertadores op het WK voor clubs. 'Los Millonarios' (de miljonairs) stromen net als Barcelona pas tijdens de halve finales in en hopen de Catalaanse miljonairs op 20 december in Yokohama te treffen in de eindstrijd.

"Europese ploegen denken vaak dat ze dit toernooi wel even winnen", zegt middenvelder Lucho González, die net als spits Javier Saviola (ex-Barcelona) succesvol was in Europa. "Als ze achterover gaan leunen, kunnen ze het wel eens heel moeilijk krijgen. Voor ons is het juist een voorrecht om op dit toernooi te mogen spelen."Lionel Messi, Luis Suárez, Neymar en alle andere Catalaanse sterren vliegen na de competitiewedstrijd zaterdag tegen Deportivo la Coruña naar Japan. Daar wordt het Barcelona tegen de rest van de wereld.

Barcelona tegen de rest op WK in Japan
Barcelona tegen de rest op WK in Japan (Foto: ANP)

Belgen domste volk van Europa

Nu de Belgen ons op alle vlakken voorbijstreven, hebben we nu eindelijk tóch iets gevonden om onze zuiderburen uit te lachen. De inwoners van het afvallige landsdeel van Dietsland behoren namelijk tot het domste volk van Europa. Dit blijkt uit onderzoek van het Britse bureau IPSOS-Mori.

De wetenschappers hebben hiervoor de inwoners van 33 landen wereldwijd het hemd van het lijf gevraagd over hun algemene kennis. Ze werden met name doorgezaagd over onderwerpen als ongelijkheid, immigratie en zwaarlijvigheid.

En het blijkt maar bar slecht gesteld met de algemene kennis van de Belgen. Zo denken zij dat een kwart van het inwonertal van België van allochtone komaf is. In werkelijkheid is dit minder dan 10 procent.

Ook denken de Belgen dat 37 procent van de inwoners van het land een dikzak is. Dat terwijl maar liefst 54 procent van onze zuiderburen obees is.

Dankzij deze foute antwoorden staat België op plek zeven van domste landen wereldwijd. Het enige andere Europese land is Italië, dat de tiende plek inneemt. Blijkt er toch iets waar te zijn van alle Belgenmoppen...

Hieronder de volledige top 10, met dank aan Het Laatste Nieuws:

1. Mexico
2. India
3. Brazilië
4. Peru
5. Nieuw-Zeeland
6. Colombia
7. België
8. Zuid-Afrika
9. Argentinië
10. Italië


Noot aan de Vlaamse vrouw van de schrijver: ik slaap vannacht wel op de bank, lieverd

Toestel Air France onderbreekt vlucht

Een vliegtuig van Air France uit San Francisco heeft na een anoniem dreigtelefoontje dinsdag een voorzorgslanding gemaakt in de Canadese stad Montreal. Vlucht AF083 was onderweg naar de luchthaven Charles de Gaulle in Parijs, waar hij dinsdagmiddag had moeten aankomen.

Het is volgens de Franse krant Le Figaro nog onduidelijk wat de dreiging precies is. Het toestel, met 231 passagiers en vijftien bemanningsleden aan boord, is veilig in Montreal geland. Vliegtuig, bagage en passagiers worden door de Canadese luchthavenautoriteiten gecontroleerd.

Toestel Air France onderbreekt vlucht
Toestel Air France onderbreekt vlucht (Foto: ANP)

Tarik Z. maakte verklaring van 31 pagina's

Tarik Zahzah, de man die in januari van dit jaar met een wapen het NOS Journaal probeerde te kapen, heeft in hoger beroep een verklaring van 31 pagina's aan het gerechtshof in Leeuwarden gestuurd. Dit blijkt dinsdag tijdens de behandeling van het hoger beroep bij het gerechtshof in Leeuwarden.

In deze verklaring, voorzien van een hoofdstukindeling, vertelt hij zijn versie van de gebeurtenissen en reageert hij op getuigen die anders verklaren. Ook heeft hij in het document de speech toegevoegd die hij de bewuste avond wilde voordragen op televisie.

De rechtbank veroordeelde Z. eerder tot dertig maanden gevangenisstraf, waarvan vijftien voorwaardelijk. Zowel het Openbaar Ministerie als Z. gingen in beroep tegen deze straf.

Vraagtekens

De twintigjarige man schreef het document nadat de rechtbank in zijn zaak uitspraak had gedaan. "Ik dacht dat de rechtbank mij begreep naar aanleiding van de processen-verbaal in het dossier. Na de uitspraak ben ik daaraan gaan twijfelen en heb ik besloten om dit document te schrijven", zegt Z. in een reactie op de verklaring.

Het hof en het OM stelden veel vragen over dit nieuwe document. Vooral de toegevoegde speech zorgde voor vraagtekens. De tekst komt niet volledig overeen met die van de speech die Z. op televisie wilde houden. Volgens de verdachte was het in januari niet veilig om deze informatie met "mogendheden" te delen. Zijn advocaat noemt de speech in het document "geactualiseerd".

Hackerscollectief

Bij het hof kwam ook het 'hackerscollectief' aan de orde waar Z. contact mee zou hebben. Hij schreef hier ook over in zijn dreigbrief die hij bij de NOS overhandigde. Volgens Z. heeft hij geen contact meer met dit collectief. Op zijn computer werden geen aanwijzingen gevonden dat hij contact had met een dergelijke groepering.

Het hof vroeg Z. om terug te kijken op zijn actie, nu tien maanden later. Hij noemde het "niet zo'n slimme actie" waarop de voorzitter van het hof zei dat "dit wel een heel genuanceerd standpunt is".

Tarik Z. maakte verklaring van 31 pagina's
Tarik Z. maakte verklaring van 31 pagina's (Foto: ANP)

Kabinet en D66 eens over Belastingplan

Het kabinet heeft een deal gesloten met D66, waardoor die partij zich toch kan vinden in het Belastingplan. Daardoor kan het voorstel een meerderheid krijgen in de Eerste Kamer.

Een woordvoerder van de partij bevestigde een bericht hierover van RTL Nieuws. D66 kreeg haar zin op de thema's werken moet lonen, versterking van de economie en vergroening, aldus de woordvoerder.

Het kabinet had zich met het (nog niet op de wensen van D66 aangepaste) plan in de Eerste Kamer al verzekerd van de steun van VVD, PvdA en CDA. Die drie partijen hebben samen 33 zetels, nog vijf tekort voor een meerderheid van de 75 senatoren. D66 heeft er tien. Naar verluidt kan het CDA zich ook in het aangepaste plan vinden, maar die partij heeft dat nog niet bekendgemaakt.

Haalt het Belastingplan het op 15 december in de Eerste Kamer, dan gaat ook de beloofde lastenverlichting van 5 miljard euro door.

Kabinet en D66 eens over Belastingplan
Kabinet en D66 eens over Belastingplan (Foto: ANP)

Pistorius in beroep tegen moordoordeel

Oscar Pistorius gaat bij het constitutioneel hof in beroep tegen het oordeel van het gerechtshof in Bloemfontein dat hij zijn vriendin Reeva Steenkamp heeft vermoord. Dat heeft de advocaat van de 29-jarige gehandicapte atleet uit Zuid-Afrika dinsdag meegedeeld. Die zaak dient op 18 april volgend jaar.

Het gerechtshof wijzigde de veroordeling van een gewone rechtbank van doodslag in moord, waardoor Pistorius terug naar de gevangenis zou moeten om een langere celstraf uit te zitten. Doodslag betekende vijf jaar cel, moord minstens vijftien jaar. Het gerechtshof in Pretoria besloot dinsdag dat de 'blade runner' tegen betaling van een borg van omgerekend 633 euro op vrije voeten mag blijven in afwachting van de behandeling van zijn beroep bij het constitutioneel hof. Hij wordt wel onder huisarrest gesteld.

Pistorius schoot Steenkamp door de deur van de badkamer dood. Hij heeft steeds volgehouden dat hij in de veronderstelling verkeerde dat er een inbreker in de badkamer was.

Pistorius in beroep tegen moordoordeel
Pistorius in beroep tegen moordoordeel (Foto: ANP)

Philips verlicht San Jose met slimme palen

Philips gaat ook de Amerikaanse stad San Jose verlichten met slimme lantaarnpalen. Het technologiebedrijf gaat er vijftig zogeheten SmartPoles testen, maakte het dinsdag bekend.

De palen zijn voorzien van energiezuinige ledverlichting en bevatten ook volledig geïntegreerde 4G-technologie van Ericcson. Via een draadloze verbinding kunnen ze op afstand worden bestuurd. Dat maakt het mogelijk om de straatverlichting beter af te stemmen op het verkeer.

De overheid van San Jose, in de staat Californië, zet sterk in op het veiliger maken van het verkeer in de stad. Met zijn 'Vision Zero'-beleid wil de stad het aantal verkeersdoden tot nul terugbrengen.

Het is niet voor het eerst dat Philips een stad met SmartPoles mag verlichten. Eerder dit jaar kondigde het bedrijf al aan dat die primeur aan Los Angeles is. Net als toen maakt Philips ook nu geen financiële details bekend.

Philips verlicht San Jose met slimme palen
Philips verlicht San Jose met slimme palen (Foto: ANP)

'Saint West niet in serie Kardashians'

Saint West, het pasgeboren zoontje van Kim Kardashian en haar man Kanye West, zal voorlopig niet te zien zijn in de realityserie Keeping Up With the Kardashians. Een bron laat aan TMZ weten dat de wereldberoemde ouders hebben besloten dat ze hun kindje in de nabije toekomst niet willen laten zien.

Kim en Kanye hebben volgens de ingewijde afgesproken dat baby Saint als hij wat ouder is misschien wel te zien zal zijn. De twee besloten al eerder dat hun dochter North in het eerste jaar na haar geboorte geen onderdeel zou zijn van het programma. Pas na haar eerste verjaardag was North alleen in een paar speciale afleveringen te zien.

De bron vertelt ook dat de bevalling van Kim niet te zien zal zijn. Er zouden geen cameramensen in het ziekenhuis zijn geweest om de bevalling vast te leggen.

'Saint West niet in serie Kardashians'
'Saint West niet in serie Kardashians' (Foto: BuzzE)

Afgelopen week 1300 nieuwe asielzoekers

Afgelopen week deden ongeveer 1300 mensen een asielaanvraag in ons land. Dat heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie dinsdag laten weten.

De instroom is nog altijd hoog voor de tijd van het jaar, aldus een woordvoerster. In december 2014 schommelde het aantal ingediende asielaanvragen tussen de vierhonderd en zevenhonderd per week.

Toch dalen de aantallen nu wel ten opzichte van recentere cijfers. In de laatste week van november 2015 zijn 1500 nieuwe asielzoekers in Nederland aangekomen. Dat waren er ook al wat minder dan de week daarvoor. Toen klopten ongeveer 1700 mensen aan om asiel te vragen.

De meeste asielzoekers komen uit Syrië en Eritrea.

Afgelopen week 1300 nieuwe asielzoekers
Afgelopen week 1300 nieuwe asielzoekers (Foto: ANP)

Politie kan zelf op drugs gaan testen

De politie kan bij het in beslag nemen van verboden middelen zelf de drugs gaan testen. De politie heeft dit dinsdag bevestigd naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf. Hierdoor kunnen strafzaken sneller worden afgehandeld.

Nu neemt het testen nog veel tijd in beslag. De drugs moeten voor onderzoek worden opgestuurd naar het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Dat duurt gemiddeld twee tot drie weken. Met de nieuwe methode kan het NFI al binnen een dag de uitslag geven. Na een test door de politie kan het NFI via een beveiligde verbinding met het politiebureau een eindrapport opstellen. Dit geldt dan als bewijs.

De politie heeft het nieuwe systeem de afgelopen twee jaar samen met het NFI en het OM getest in Den Haag en Noord-Nederland. Na de goede ervaring is besloten het systeem landelijk te gaan gebruiken.

Politie kan zelf op drugs gaan testen
Politie kan zelf op drugs gaan testen (Foto: ANP)

Snel en interactief nieuws op Facebook

Facebookgebruikers kunnen voortaan sneller aan Nederlands nieuws komen. Het sociale netwerk heeft dinsdag zijn dienst Instant Articles gelanceerd in ons land. De eerste media die daarvan gebruikmaken, zijn Metro en RTL Nieuws. Later volgen NOS.nl, Nu.nl en De Telegraaf.

Bij Instant Articles zetten media hun berichten rechtstreeks op de servers van Facebook. De artikelen worden daardoor veel sneller geladen. Bovendien kunnen media wat opties van Facebook toevoegen, zoals interactieve landkaarten, gesproken toelichtingen en het automatisch afspelen van video's.

Instant Articles was al beschikbaar in andere landen. Media als The New York Times. BBC News en BuzzFeed zijn de grootste gebruikers.

Snel en interactief nieuws op Facebook
Snel en interactief nieuws op Facebook (Foto: ANP)

Turok: The Dinosaur Hunter krijgt remaster

Night Dive Studios, een ontwikkelstudio die specialiseert in het 'remasteren' van klassieke pc-games, heeft screenshots gepost op Facebook van hun aanstaande project. Het betreft pc- en Nintendo 64-klassieker Turok: The Dinosaur Hunter.

In augustus werd de Turok-remaster al aangekondigd, alsook een remaster van diens opvolger Turok 2: Seeds of Evil. Beide pc-games zullen geremastered worden 'voor hedendaagse moderne computers met herziene graphics en andere gameplaytechnische verbeteringen'.

Releasedata of prijsdetails zijn nog niet bekendgemaakt, maar beide games zullen aangeboden worden via Steam, de Humble Bundle store, GoG, GamersGate, Green Man Gaming en de website van de ontwikkelaar zelf.

Night Dive Studios heeft vele pc-klassiekers al voorzien van een remaster, zoals bijvoorbeeld System Shock 2, Sid Meier's Colonization en Darklands.

10 jaar cel voor drogeren en bestelen homo's

Een 43-jarige Amsterdammer heeft drie homo's gedrogeerd en bestolen en nog acht andere mannen zónder ze te bedwelmen hun pinpas en code ontfutseld. Maar de rechtbank in Arnhem heeft hem er dinsdag van vrijgesproken dat een Apeldoorner door dat drogeren is overleden.

Volgens de rechtbank is het scenario van de patholoog-anatoom niet 100 procent zeker. In plaats van zestien jaar cel die de officier van justitie eiste, legt de rechtbank in Arnhem daarom tien jaar cel op.

De patholoog-anatoom opperde dat de Apeldoorner door het toegediende middel scopolamine bewusteloos was geraakt. Daardoor reageerde hij niet meer adequaat toen zijn kussen hem de adem afsneed terwijl hij op zijn buik lag. Dat scenario is hoogst waarschijnlijk, maar niet waterdicht.

Listig en doortrapt
De Amsterdammer zocht op een homodatingwebsite steeds mannen die een vriend zochten. Hij sprak meerdere keren af tot hij hun pincode had. Ongemerkt verwisselde hij hun pinpas. Tegen de tijd dat de mannen erachter kwamen, waren steeds bedragen tot tienduizenden euro's verdwenen van (spaar)rekeningen. De rechtbank noemde de Amsterdammer listig en doortrapt.

De dief werd geholpen door een 36-jarige man uit Bussum. Die zorgde in sommige gevallen voor een cameraatje bij een pinautomaat om de code af te kijken. En voor pintransacties terwijl de Amsterdammer nog bij de slachtoffers verbleef. Ook had hij 50.000 xtc-pillen in huis. De rechtbank veroordeelde hem tot drie jaar cel.

10 jaar cel voor drogeren en bestelen homo's
10 jaar cel voor drogeren en bestelen homo's (Foto: ANP)

CONCACAF na arrestaties verder zonder voorzitter

De voetbalfederatie voor Noord- en Midden-Amerika en het Carabisch gebied, de CONCACAF, gaat voorlopig verder zonder voorzitter. Vorige week werd preses Alfredo Hawit uit Honduras in Zürich opgepakt, op verdenking van fraude en omkoping. Hij hield daarmee een slechte traditie in stand. Een halfjaar eerder werd zijn voorganger Jeffrey Webb ook al opgepakt in de Zwitserse stad en met Jack Warner is een andere oud-voorzitter van de CONCACAF eveneens verdachte in de grootschalige omkoopaffaire binnen wereldvoetbalbond FIFA.

Het bestuur van de CONCACAF heeft maandagavond in Miami besloten geen tijdelijke vervanger voor Hawit aan te wijzen. Secretaris-generaal Ted Howard neemt voorlopig de beslissingen, in overleg met de zeven bestuursleden. Een nieuwe voorzitter wordt op 12 mei gekozen tijdens het congres in Mexico-Stad.

"In het licht van de recente ontwikkelingen is het cruciaal dat de volgende voorzitter van de CONCACAF democratisch wordt gekozen door de leden", meldde het bestuur. "Met deze tijdelijke structuur van leidinggeven, zorgt de CONCACAF ervoor dat geïnteresseerde kandidaten voldoende tijd hebben zich voor te bereiden op de verkiezing. De federatie gaat ondertussen verder met het doorvoeren van sterke hervormingen."

Naast de CONCACAF blijkt ook de CONMEBOL, de voetbalfederatie van Zuid-Amerika, doordrenkt te zijn van corruptie. Met Juan Angel Napout uit Paraguay werd vorige week wéér het hoofd van de bond opgepakt. Ook zijn voorgangers Eugenio Figueredo en Nicolás Léoz zijn al aangeklaagd in het omvangrijke corruptieschandaal bij de FIFA.

'Besmette' Concacaf verder zonder voorzitter
'Besmette' CONCACAF verder zonder voorzitter (Foto: ANP)

San Antonio Spurs vernederen Sixers in NBA

De San Antonio Spurs hebben de basketballers van de Philadelphia 76ers in hun eigen sporthal vernederd. De nummer twee van de Western Conference zegevierde maandagavond in Philadelphia met grote cijfers: 68-119. LaMarcus Aldridge was met 26 punten de meest productieve schutter. Ook zonder de 'oudjes' Tim Duncan en Manu Ginobili, die rust kregen, waren de Spurs oppermachtig bij de Sixers die dit basketbaljaar pas één keer wonnen.

De ploeg uit Texas is bezig aan een sterke start van het seizoen, met achttien overwinningen tegenover vier nederlagen. De Spurs worden in de NBA echter overvleugeld door titelverdedigers Golden State Warriors, die de eerste 22 wedstrijden allemaal hebben gewonnen.

Miami Heat moest voor eigen publiek buigen voor de Washington Wizards (103-114). De Duitser Dirk Nowitzki leidde de Dallas Mavericks met 25 punten langs de New York Knicks (104-97), terwijl de afscheid nemende Kobe Bryant met de Los Angeles Lakers weer een nederlaag moest incasseren. De Lakers gingen in Canada onderuit tegen de Toronto Raptors (102-93). De 37-jarige Bryant, die vorige week zijn basketbalpensioen aankondigde, was met 21 punten aardig op dreef. De Amerikaanse veteraan kon zijn ploeggenoten echter niet inspireren. De Lakers staan met slechts drie overwinningen onderaan in het westen. De Chicago Bulls verloren in eigen huis nipt van de Phoenix Suns (101-103).

Alle uitslagen:
Charlotte - Detroit 104 - 84
Philadelphia - San Antonio 68 - 119
Miami - Washington 103 - 114
New York - Dallas 97 - 104
Toronto - LA Lakers 102 - 93
Chicago - Phoenix 101 - 103
Milwaukee - Portland 90 - 88
Minnesota - LA Clippers 106 - 110
New Orleans - Boston 93 - 111

San Antonio Spurs vernedert Sixers
San Antonio Spurs vernedert Sixers (Foto: ANP)

2 Unlimited 'te oud' voor nieuwe nummers

Ray Slijngaard vindt zichzelf 'te oud' om met Anita Doth nieuwe 2 Unlimited-nummers te maken. "Ik voel me te oud om te gaan competen met iemand als Martin Garrix", zegt Ray in een interview met Viva.

"We hebben besloten geen nieuwe platen meer uit te brengen. Anita en ik hebben allebei kids, we leiden een rustiger leven. Zo'n plaat maken vergt veel tijd", legt Ray uit. Dankzij de wereldhit No Limit uit 1993 treedt 2 Unlimited nog steeds zo'n tachtig keer per jaar op. "Mensen vragen weleens of we het niet zat zijn om voor de zoveelste keer No Limit te zingen. Maar tienduizenden mensen los zien gaan op je muziek: dat verveelt nooit."

Mocht het publiek toch ooit genoeg krijgen van No Limit, weet Ray al wat hij gaat doen. De rapper wil achter de schermen verder 'als producent of artiestenbegeleider'. "Mijn zoon van negentien wil doorbreken als rapper, misschien ga ik hem ook wel begeleiden."

Premier Frankrijk: stem tegen Front National

Premier Manuel Valls van Frankrijk heeft kiezers opgeroepen in de tweede ronde van de regionale verkiezingen te stemmen voor de oppositie, om te voorkomen dat de rechtse Front National aan de macht komt. Volgens Valls wil de partij Fransen tegen elkaar ophitsen, meldde de BBC.

Kiezers hebben volgens Valls de keuze tussen twee toekomstbeelden voor Frankrijk. Front National aan de macht zal volgens hem zorgen voor verdeling van het volk.

De socialistische partij (PS) van Valls heeft zich uit twee Franse regio's teruggetrokken en kiezers opgeroepen te stemmen voor de republikeinen. Op die manier probeert de partij het Front National van Marine Le Pen uit het zadel te houden. Die partij won in de eerste ronde van de verkiezingen zondag in zes van de dertien Franse regio's.

Premier Frankrijk: stem tegen Front National
Premier Frankrijk: stem tegen Front National (Foto: ANP)

Eneco mag nieuwe hightechaccu Tesla verkopen

Eneco wordt in de Benelux de eerste officiële leverancier van Tesla's Powerwall. Dat is een batterij waarmee huishoudens stroom die ze met zonnepanelen opwekken, kunnen opslaan.

Het energiebedrijf verwacht dat de opslag van zelf opgewekte energie een belangrijke rol gaat spelen in de overgang naar een duurzamere energievoorziening.

"We zien veel mogelijkheden", zegt Hans Valk, directeur innovatie bij Eneco. "De Powerwall wordt overdag opgeladen, als de zon energie levert maar het energieverbruik doorgaans laag is. De meeste mensen zijn juist van de avond tot de ochtend thuis. Op die momenten kan de opgeslagen energie gebruikt worden om televisie te kijken of de was te doen."

Het nieuwe technische hoogstandje van Tesla, dat ook auto's maakt, is naar verwachting in het eerste kwartaal van volgend jaar in ons land te verkrijgen. Eneco gaat hem in januari eerst nog testen.

Eneco mag nieuwe hightechaccu Tesla verkopen
Eneco mag nieuwe hightechaccu Tesla verkopen (Foto: ANP)

Meer vacatures in midden- en kleinbedrijf

Bij de 1,5 miljoen bedrijven in het midden- en kleinbedrijf (mkb) stonden aan het eind van het derde kwartaal bijna 69.000 vacatures open. Dat is 12 procent meer dan een jaar eerder, zo bleek dinsdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het aantal vacatures in het mkb kende in 2013 met circa 46.000 een dieptepunt. Sindsdien is het aantal openstaande vacatures met 45 procent toegenomen. Ondernemers in het mkb zijn ook betrekkelijk positief over de werkgelegenheid in 2016, aldus het statistiekbureau.

In het kleinbedrijf, met minder dan 50 werkzame personen, stonden aan het einde van het derde kwartaal bijna 47.000 vacatures open, waarvan bijna 25.000 bij de kleinste bedrijven tot 10 werkzame personen. Het middenbedrijf, 50 tot 250 werkzame personen, had 22.000 vacatures open staan.

Bij de ruim 2800 bedrijven in het grootbedrijf, ondernemingen met meer dan 250 werkzame personen, stonden ruim 53.000 vacatures open. Dat is 26 procent meer dan een jaar eerder. Hiermee kwam het totaal aantal openstaande vacatures, exclusief de sectoren overheid en onderwijs, aan het einde van het derde kwartaal uit op 122.000.

Meer vacatures in midden- en kleinbedrijf
Meer vacatures in midden- en kleinbedrijf (Foto: ANP)

Ellie Lust dankzij Rik in Wie is de mol?

Politiewoordvoerster Ellie Lust doet mee aan het nieuwe seizoen van Wie is de mol? Aan het AD vertelt ze dat ze wel even twijfelde toen ze werd gevraagd voor het programma.

"Over het afbreukrisico heb ik goed nagedacht. Als je mij op tv ziet, is dat normaal gesproken nooit leuk. Het gaat altijd over een misdrijf", legt Lust uit. "Mijn functie vraagt om een bepaalde onkreukbaarheid."

Toch besloot Ellie uiteindelijk 'ja' te zeggen en dat heeft alles te maken met nieuwslezer Rik van de Westelaken, die vorig jaar het populaire programma won. "Hij moet als nieuwslezer ook altijd geloofwaardig blijven. Wie is de mol? veranderde daar uiteindelijk niets aan. Het was Rik die me over de streep trok."

Het zestiende seizoen van Wie is de mol? begint op 2 januari.

Ellie Lust dankzij Rik in Wie is de mol?
Ellie Lust dankzij Rik in Wie is de mol? (Foto: BuzzE)

Jandino wil een voorbeeld zijn

Jandino Asporaat hoopt dat hij met zijn doorzettingsvermogen en ambities een voorbeeld kan zijn voor anderen, 'ook als je laagopgeleid en arm bent, kun je iets bereiken, als je er maar volledig voor gaat'.

"Dat ik hier nu sta, is geen geluk geweest. Ik heb er keihard voor gewerkt", legt Jandino uit aan het AD. De presentator was onlangs al op de buis met Dance Dance Dance, Playback je gek en zijn eigen latenightshow Dino. Vanaf donderdag komt daar nog zijn eerste film bij: Bin Bini Holland.

Of hij niet bang is dat mensen hem beu worden? "Ik sta er helemaal niet bij stil of ik misschien te veel op televisie ben. Ik doe wat ik leuk vind", reageert Asporaat. "Ik ben gewoon Dino, een bom aan energie. Dat vind je leuk of dat vind je niet leuk. You love me, or you hate me. Als je mij na één keer nog niet zat bent, dan ben je dat na zes keer ook nog niet."

Jandino wil een voorbeeld zijn
Jandino wil een voorbeeld zijn (Foto: BuzzE)

John Stamos in blote kont in tijdschrift

John Stamos heeft zijn broek uitgetrokken voor een foto in het tijdschrift Paper.

De acteur is te zien met een shirt aan, maar zijn onderkant is van de achterkant bloot te zien. "John Stamos wordt met de jaren alleen maar beter", claimt het blad dat een kort interview afneemt met de acteur die binnenkort in de Full House-reünie Fuller House te zien is. "In mijn blote kont poseren voor Paper", antwoordt hij op de vraag wat het gekste is wat hij dit jaar heeft gedaan.

John kampte dit jaar met een alcoholverslaving, maar de verhalen die in de media over hem verschijnen leest hij niet. "Ik lees zelden over mezelf, vooral omdat ik moe van mezelf ben. Of het nou goede of slechte verhalen zijn, ik blijf er liever gewoon van weg."

John Stamos in blote kont in tijdschrift
John Stamos in blote kont in tijdschrift (Foto: BuzzE)

27.000 handtekeningen tegen dure ov-chipkaart

De actie die de Consumentenbond en reizigersorganisatie Rover vorige week begonnen om de servicekosten van de ov-chipkaart omlaag te krijgen, heeft in een week tijd ruim 27.000 steunbetuigingen opgeleverd. Dat hebben de organisaties dinsdag bekendgemaakt.

De Nederlandse ov-chipkaart is vrijwel de duurste en klantonvriendelijkste van Europa, stellen de organisaties. Nederlandse reizigers moeten na vijf jaar weer voor 7,50 euro een nieuwe kaart aanschaffen. Daarnaast is Nederland volgens hen het enige Europese land waar reizigers moeten betalen voor vervanging van een defecte kaart.

Een ander kritiekpunt van de organisaties is dat de consument aan de balie 2,50 euro moet betalen om het saldo van zijn kaart terug te krijgen.

Gratis
De consumentenorganisaties willen dat reizigers voortaan gratis en eenvoudig hun saldo kunnen terugvragen en na vijf jaar gratis een nieuwe ov-chipkaart krijgen. "27.000 ondertekenaars is een fors aantal, maar tevens slechts het topje van de ijsberg. Hiermee kunnen we echt een vuist maken richting de vervoerders. We gaan er dan ook van uit dat zij al deze klanten serieus nemen", stelt directeur Bart Combée van de Consumentenbond.

Op de website van de Consumentenbond konden mensen de petitie ondertekenen. Ook dinsdag kunnen reizigers nog hun handtekening zetten.

27.000 handtekeningen tegen dure ov-chipkaart
27.000 handtekeningen tegen dure ov-chipkaart (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: neem je paraplu mee

Oké, gisteren zat ik er in de ochtend flink naast. Het was niet droog, Mijn excusues! Als het goed is, starten we vandaag wel met wat zon, maar treken er later op de dag wat regenvelden over het land heen. De wind draait uit het zuiden naar het zuidwesten en neemt aan zee toe tot windkracht zes. De temperatuur ligt nog steeds rond de 12 graden. 

Hoewel het gisterenochtend dus nat en grijs was, trok het in de middag flink open. Dat leverde me een fraai uitzicht vanuit mijn woonkamer op. Helaas kreeg ik het niet zo mooi op de foto, maar dat mag de pret niet drukken. 

Uitzicht vanuit mijn woonkamer  (Foto: DJMO)
Uitzicht vanuit mijn woonkamer (Foto: DJMO)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag:
* In 1980 werd poplegende John Lennon voor zijn huis doodgeschoten door Mark David Chapman. 

* In 1976 brachten The Eagles Hotel California uit. Het is een van hun best verkochte albums aller tijden. 

* In 1991 werd de eerste voetbalmoord gepleegd. De 21-jarige Erik Lassche werd door een Feyenoordhooligan met een messteek om het leven gebracht. 

* In 1889 werd op initiatief van Pim Mullier de Nederlandse Atletiek en Voetbalbond opgericht. Het is de voorloper van de huidige KNVB


Hotel California

Hoger beroep 'journaalkaper' Tarik Zahzah

Het gerechtshof in Leeuwarden behandelt dinsdag het hoger beroep van de zaak van 'journaalkaper' Tarik Z. Hij werd begin juli veroordeeld tot dertig maanden cel, waarvan vijftien maanden voorwaardelijk. Zowel Z. als het Openbaar Ministerie (OM) ging in beroep.

Z. drong op 29 januari netjes gekleed de studio van het NOS Journaal binnen, gewapend met een gasalarmpistool, en eiste zendtijd. Het NOS Achtuurjournaal ging daardoor niet door. De twintigjarige student vond dat de NOS het nieuws manipuleerde, en daarmee de publieke opinie. Tijdens het proces noemde hij de omroep "de spreekstoel waar veel leugens worden verkondigd".

De rechtbank in Lelystad bevond Z. schuldig aan gijzeling, bedreiging en verboden wapenbezit.

Hoger beroep 'journaalkaper'
Hoger beroep 'journaalkaper' (Foto: ANP)

Peru rolt bende kindersekstoerisme op

De autoriteiten in Peru hebben een Amerikaanse man en vijf anderen opgepakt op verdenking van het aanbieden van kinderen aan sekstoeristen. Er zijn elf slachtoffers van tussen de 4 en 17 jaar bevrijd, meldde de politie maandag.

De 64-jarige Amerikaan Joshua Brown zou de leider zijn van het kinderprostitutienetwerk in Lima. Brown zou op internet toeristen seks met de kinderen hebben aangeboden voor 500 dollar. De politie heeft bij huiszoekingen ook kinderporno gevonden en 25 volwassen slachtoffers van mensensmokkel bevrijd.

De bende heeft volgens de politie jonge vrouwen ingezet om kinderen uit arme regio's in Peru te lokken, om ze vervolgens in te kunnen zetten voor het sekstoerisme. De politie doet daarnaast onderzoek naar de moord op twee kinderen, mogelijk gepleegd door de bende.

Peru rolt bende kindersekstoerisme op
Peru rolt bende kindersekstoerisme op (Foto: ANP)

Koken met vluchtelingen afgelast om internetreacties

In Nijmegen is een gepland kookavondje met een groep Syrische vrouwen uit de noodopvang Heumensoord afgelast. De avond zou plaatsvinden in woonzorgcentrum Boszicht, maar de locatiemanager voelde zich na kritiek op internet onder druk gezet en bedreigd. Dat schrijft De Gelderlander.

Locatiemanager Grete Visser, tevens D66-gemeenteraadslid in Nijmegen, zag het idee om te gaan koken met vluchtelingen wel zitten. Ook de cliëntenraad van het tehuis was voorstander. Een zoon van een bewoner kwam echter in verzet. Ook de Gelderse PVV-leider Marjolein Faber sprak zich tegen het plan uit.

Faber uitte haar bezorgdheid op internet. Ze toonde zich bezorgd over de veiligheid van de ouderen, want vanuit het restaurant kunnen vluchtelingen zo de afdelingen op. 'Daarbij komt nog dat het merendeel van de vluchtelingen man is', zo schreef Faber. Ze speelde haar tekst door aan GeenStijl, dat een artikel aan de kwestie wijdde.

De reacties onder dat artikel zijn van dusdanige aard dat de locatiemanager zich bedreigd voelt. Er is inmiddels zelfs overleg geweest met een advocaat. Vanwege het 'gedoe' heeft de Raad van Bestuur besloten om de avond af te blazen. 'Niet dat alle bewoners tegen zijn, helemaal niet, maar de discussie geeft onrust en het zijn kwetsbare mensen. Er zijn zelfs anonieme posters tegen het initiatief opgehangen in het huis', zegt een woordvoerder.

Update 02:30 uur:
PVV'er Faber is tevreden met de uitkomst, zo liet ze onder meer via Twitter weten. Dit viel niet bij iedereen in goede aarde. Tweede Kamerlid Paul Ulenbelt (SP) liet zich gaan op Twitter en noemde Faber een 'trieste treiter trut'...

De Haan geeft hoop: "Zou kunnen blijven"

Foppe de Haan maakt mogelijk het seizoen af als trainer van sc Heerenveen. De 72-jarige coach weegt de voor- en nadelen tegen elkaar op.

Heerenveen liep dit weekend tegen een pijnlijke nederlaag aan in het duel met Ajax. De 5-2 nederlaag tegen de Amsterdammers doet echter niets af aan de positieve sfeer die heerst in Friesland na de comeback van De Haan als interim-trainer.

"Deze week zit ik eerst met de beoogde nieuwe directeur (Luuc Eisenga) om de tafel", vertelt De Haan aan Voetbal International.

"Als dat gesprek me aanstaat en privé is het ook te doen, dan zou ik tot het eind van het seizoen kunnen blijven. Ik zal me ook niet bemoeien met de zoektocht naar mijn opvolger. Alleen als er een voordracht komt en ze stellen prijs op mijn mening dan zal ik die geven."

De Haan vond het niet nodig om na afloop van de wedstrijd tegen Ajax kritisch te zijn op zijn ploeg. "Na AZ deed ik het wél omdat ik vind dat wij niet slechter zijn dan hen. Tegen Ajax was dat anders. We moeten deze wedstrijd niet vergeten, maar we hebben wat meer tijd nodig om te werken aan de dingen die in Amsterdam fout gingen."

De Haan geeft hoop: "Zou kunnen blijven" (Pro Shots / Jasper Ruhe)
De Haan geeft hoop: "Zou kunnen blijven" (Pro Shots / Jasper Ruhe)

Nike strikt LeBron James voor het leven

Nike heeft basketballer LeBron James maandag een contract voor het leven gegeven. De basketballer van Cleveland Cavaliers is de eerste sporter met een levenslange verbintenis van het sportmerk.

Nike wil nog niets zeggen over de omvang van het contract. Volgens verschillende Amerikaanse media ontvangt LeBron James veel meer dan basketballer Kevin Durant, die door Nike voor zo'n 277 miljoen euro voor tien jaar werd vastgelegd.

De dertigjarige LeBron James basketbalt al twaalf jaar op schoenen van Nike. Hij is de laatste jaren uitgegroeid tot de grote superster van de NBA.

Nike strikt LeBron James voor leven
Nike strikt LeBron James voor leven (Foto: ANP)

Lukaku jubileert met treffer voor Everton

Romelu Lukaku heeft Everton maandagavond een punt bezorgd in de thuiswedstrijd tegen Crystal Palace. De spits uit België tekende voor de gelijkmaker van de thuisclub uit Liverpool (1-1).

Lukaku vierde zijn honderdste wedstrijd met zijn vijftigste doelpunt voor Everton. Het was alweer zijn elfde treffer in de vijftien competitiewedstrijden dit seizoen.

Everton was voor eigen publiek op Goodison Park de betere ploeg maar kwam wel op achterstand. Centrumverdediger Scott Dann, geboren in Liverpool, kopte in de 76e minuut raak voor Crystal Palace. Hij deed dat na een hoekschop van Jason Puncheon. Het antwoord van Lukaku volgde vier minuten later.

Crystal Palace klom naar de zesde plaats op de ranglijst van de Premier League. Everton is de nieuwe nummer negen van de ranglijst.

Lukaku jubileert met treffer voor Everton
Lukaku jubileert met treffer voor Everton (Foto: ANP)

Miljardair Hopp gelooft heilig in Stevens

Trainer Huub Stevens krijgt voorlopig alle vertrouwen van Dietmar Hopp, de steenrijke beschermheer van TSG 1899 Hoffenheim. "Ik geloof in de trainer en zijn spelers. Mijn vertrouwen is grenzeloos", zei hij.

Hopp voelde zich maandag geroepen de Nederlandse coach en zijn spelersgroep te steunen. Stevens wacht na vijf duels nog steeds op de eerste zege met zijn nieuwe club uit Duitsland. Hoffenheim is inmiddels afgezakt naar de laatste positie van de Bundesliga. "Maar iedereen die Huub Stevens heeft leren kennen, is onder de indruk van zijn persoonlijkheid en ervaring", zei Hopp. "Hij zal ons ook in de Bundesliga houden."

Miljardair Hopp stak de laatste twintig jaar al ruim 350 miljoen euro in zijn favoriete voetbalclub.

Miljardair Hopp gelooft heilig in Stevens
Miljardair Hopp gelooft heilig in Stevens (Foto: ANP)

Wilders: 'Hopelijk wordt Trump president'

PVV-leider Geert Wilders heeft maandagavond op Twitter zijn steun betuigd aan de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump. Wilders hoopt dat de Republikein Trump president van de Verenigde Staten wordt.

Trump veroorzaakte maandag de nodige opschudding door een algeheel inreisverbod voor moslims te bepleiten. De rijke zakenmagnaat, die de peilingen bij de Republikeinse kandidaten ruimschoots aanvoert, wil eerst beter begrijpen waar de 'haat' van moslims richting de Verenigde Staten vandaan komt.

In een tweet reageerde Geert Wilders maandagavond enthousiast op de voorstellen van Trump. 'Ik hoop dat Donald Trump de volgende president van de VS wordt. Goed voor Amerika, goed voor Europa. We hebben dappere leiders nodig', aldus Wilders, die met zijn partij op 39 zetels in de peilingen staat.

Geert Wilders
Geert Wilders hoopt dat Donald Trump president wordt.

Krankzinnigheid troef, hebzucht troef

Krankzinnigheid troef, hebzucht troef. Wander Blaauw, bestuursvoorzitter Zorgpartners Friesland, is blind en doof als het over zijn salaris gaat. Hij verdient - of is krijgen beter? - € 392.928,= per jaar. Laat ik hier even bij aantekenen dat 65.000 mensen in 2015 hun baan verloren in de zorg. Vaak konden ze weer aan de slag als zzp’er maar dat betekende dat ze van 12 euro 50 per uur naar 10 euro per uur gingen.

Donald Trump: geen moslims meer het land in

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump wil 'een totale en complete stop' op het binnenlaten van moslims in de Verenigde Staten. In een verklaring die hij maandag uitdeelde aan de media zei Trump dat opiniepeilingen een 'haat' tonen van moslims in de richting van Amerikanen die kunnen leiden tot meer aanslagen.

'Zonder te kijken naar de verschillende data van de peilingen, is het duidelijk voor iedereen dat deze haat onbegrijpelijk is. Waar deze haat vandaan komt en waarom is iets dat we moeten bepalen', zegt Trump: 'Totdat we in staat zijn dit probleem te begrijpen en de gevaarlijke dreiging die het inhoudt, mag ons land geen slachtoffer zijn van verschrikkelijke aanslagen door mensen die in de jihad geloven en die geen gevoel voor rede en respect hebben voor menselijk leven.'

Islamitische Staat
Trumps opmerkingen komen nadat vorige week een man en een vrouw in het Californische San Bernardino veertien mensen hadden doodschoten. Een van de daders had zich voor de aanslag als een aanhanger van de terroristische organisatie Islamitische Staat bekendgemaakt. De twee daders waren moslims.

In reactie op de uitlatingen van Trump zei een functionaris van de Raad voor Amerikaans-Islamitische Betrekkingen: 'We zijn nu aangekomen in de wereld van het fascisme'.

Amerikaanse waarden
Het Witte Huis liet weten dat de verklaring van Trump over moslims in strijd is met de Amerikaanse waarden en nationale veiligheidsbelangen. De Republikeinse senator Lindsey Graham, die ook presidentskandidaat is, zei op Twitter dat Trump in plaats van het maken van 'absurde opmerkingen', nu ook 'regelrecht gevaarlijk wordt met zijn bombastische retoriek'.

Ook Trumps tegenstander Ben Carson reageerde fel op het plan. 'Iedereen die ons land bezoekt moet worden geregistreerd en gescreend tijdens hun verblijf. Het is niet de bedoeling dat we dat op basis van geloof doen', aldus een woordvoerder van de politicus.

Donald Trump: geen moslims meer het land in
Donald Trump: geen moslims meer het land in (Foto: ANP)

Coureurs Lotus blijven ondanks overname

Pastor Maldonado en Jolyon Palmer hoeven zich geen zorgen te maken over hun stoeltje in de Formule 1. De overname van hun Lotus-team door Renault heeft volgens teamchef Matthew Carter geen invloed op de positie van de twee coureurs.

"De contracten zijn goedgekeurd door Renault", zei Carter maandag. Die waren al getekend en de Franse autofabrikant zag klaarblijkelijk geen problemen. "Er is alleen nog geen besluit genomen over een derde coureur, dus ik weet niet of ze misschien een Fransman in gedachten hebben."

Maldonado reed dit jaar ook al voor Lotus en eindigde als veertiende in de strijd om de wereldtitel. Palmer vervangt Romain Grosjean. De Fransman vertrok al voor de overname door Renault bekend werd gemaakt naar het nieuwe Formule 1-team van de Amerikaan Gene Haas.

Coureurs Lotus blijven ondanks overname
Coureurs Lotus blijven ondanks overname (Foto: ANP)

Blatter wist 'niets' van smeergeld ISL

Sepp Blatter heeft 'nooit gemerkt' dat marketingbureau ISL in de jaren negentig smeergeld heeft betaald in ruil voor tv- en marketingdeals met de FIFA. "Want dan had ik gezegd dat ze er mee op moesten houden", vertelde hij maandag aan de Duitse radiozender Südwestrundfunk. "Daarbij ben ik boos dat ik overal verantwoordelijk voor word gehouden. Ik blijf strijden voor vrijspraak."

Blatter is op dit moment geschorst als voorzitter van de FIFA, wegens zijn rol in vermeende corruptieschandalen. Volgens de BBC heeft Blatter geweten dat ISL in het verleden 90 tot 100 miljoen dollar smeergeld heeft betaald. De Engelse omroep baseert zich op een brief van oud-voorzitter Joao Havelange van de wereldvoetbalbond , die schrijft dat zijn opvolger van alles op de hoogte was. De FBI zou de rol van Blatter in deze zaak inmiddels onderzoeken.

Blatter wist niets van smeergeld ISL
Blatter wist niets van smeergeld ISL (Foto: ANP)

NAC Breda klimt naar derde positie

Joey Suk, Mats Seuntjes en Kevin Brands hebben NAC Breda maandagavond naar de derde plaats van de Jupiler League geholpen. Ze tekenden voor de treffers van hun ploeg in het gewonnen uitduel met Jong PSV (3-0).

Suk trof in de 52e minuut doel, nadat Sjoerd Ars nog op de paal had gekopt. Twintig minuten later besliste Seuntjes het duel met een tweede treffer. Brands benutte in de slotfase nog een strafschop.

NAC heeft nu evenveel punten maar een beter doelsaldo dan FC Volendam en Eindhoven. Het verschil met nummer twee VVV-Venlo bedraagt een punt. Koploper Sparta Rotterdam heeft zes punten meer dan het vorig seizoen uit de eredivisie gedegradeerde NAC, dat zich onder de nieuwe trainer Marinus Dijkhuizen langzaam herstelt van een beroerde start in de eerste divisie.

NAC Breda klimt naar derde positie
NAC Breda klimt naar derde positie (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.