Belgische rechter woedend op doodrijder

In West-Vlaanderen heeft een politierechter maandag woedend een 22-jarige doodrijder toegesproken, schrijft Het Laatste Nieuws. Onder invloed veroorzaakte de jongen in november 2012 een ongeval, waarbij zijn vriendin om het leven kwam. Sindsdien liep de wegpiraat alweer twaalf veroordelingen op. 'Het is verdorie tijd dat je je verstand gebruikt. Je zult je lesje wel leren in de gevangenis', riep de rechter.

Angelo H. uit Houthulst kroop op 11 november 2012 onder invloed van drank en drugs achter het stuur na een nachtje stappen. Hij reed te snel, raakte van de weg en belandde met zijn auto in een voortuin. Zelf raakte hij lichtgewond, maar zijn 18-jarige vriendin Kimberly, die naast hem zat, was op slag dood.

De brokkenpiloot kreeg één jaar cel (waarvan de helft voorwaardelijk) en een rijverbod van twee jaar opgelegd. Maar in de vijftien maanden daarna verzamelde hij twaalf nieuwe veroordelingen, waaronder drie voor rijden onder invloed en vier voor rijden met een rijverbod. Een rechter legde hem nog eens twee jaar cel, een rijverbod van zestien jaar en een 4.050 euro boete op. Angelo tekende echter beroep aan en die zaak diende maandag in Veurne.

Profiteur
De advocaat bepleitte een milde straf, onder meer omdat zijn cliënt in de media al aan de schandpaal is genageld. Maar de openbaar aanklager en politierechter lieten daar geen spaan van heel. 'Hoeveel van je boetes heb je al betaald?', vroeg openbaar aanklager Filiep Jodts nog rustig. Angelo haalde onverschillig zijn schouders op. 'Niet een, hè? Jij bent echt een dikke vette profiteur. Je rijdt iemand dood en betaalt verdomme je boete nog niet. Ik ben echt kwaad op types als jij. Wat mij betreft mag je je hele leven met de fiets rijden.'

Politierechter Geert Vandaele was ook razend. 'Als je vindt dat je aan de schandpaal bent genageld, is dat omdat de publieke opinie geen medelijden heeft met mensen als jou. Ik heb lang nagedacht over welke straf ik je moet geven. Wat er jou inzicht in het leven brengt, wat geen holle woorden zijn. En ik kom enkel tot de conclusie dat ik jou dezelfde straf geef. Misschien zal je het wel leren in de gevangenis.' Angelo H. kreeg dus opnieuw twee jaar cel en zestien jaar en anderhalve maand rijverbod. Als door een mokerslag getroffen verliet hij de muisstille zaal.