Finland wil basisinkomen van 800 euro

De Finse regering wil iedere burger een basisinkomen van 800 euro per maand geven. Daar staat tegenover dat alle andere uitkeringen worden geschrapt, zo schrijft Het Laatste Nieuws. Volgens premier Juha Sipilä wordt het systeem van sociale zekerheid hiermee versimpeld.

De werkloosheidsuitkeringen in Finland lopen de spuigaten uit. Nog nooit kende het land zo veel werklozen: 10 procent van de beroepsbevolking. 'Dit basisinkomen voor iedereen zorgt ervoor dat het systeem van sociale zekerheid versimpeld wordt', meent Sipilä, die sinds mei premier is en een centrum-rechtse coalitie leidt.

Het voorstel zou de Finse regering 52 miljard euro per jaar kosten. Voorlopig is het nog niet zover. Pas in november 2016 neemt de regering een besluit over de maandelijkse uitkering van 800 euro belastingvrij. Meer dan tweederde van de bevolking steunt de maatregel, blijkt uit onderzoek.

Nederland
In Nederland zijn er gemeenten die experimenteren met een basisinkomen voor mensen in de bijstand. Tegenstanders van het basisinkomen, onder wie premier Rutte, vrezen dat mensen er lui van worden en dat de herverdeeleffecten te groot zijn. CampusDoc maakte een korte documentaire over het basisinkomen. Ook op het FOK!-forum kun je in discussie over het basisinkomen: Hoe willen voorstanders van een basisinkomen de nadelen overwinnen?