Peking probeert te leven met smogalarm

Een deken van vochtige, stilstaande lucht veroorzaakt in Peking zware smog. De Chinese hoofdstad kreeg dinsdag voor het eerst met vervuilingscode rood te maken. Het smogalarm geldt voor zeker drie dagen, maar dinsdag negeerden al veel bewoners de waarschuwingen om zo min mogelijk buitenshuis te zijn.

Honderden mensen, ook peuters, bekeken op het Plein van de Hemelse Vrede de dagelijkse ceremonie van het hijsen van de vlag. De staatsradio meldde dat sommige mensen zich niet hielden aan het rijverbod dat geldt voor voertuigen met kentekens met oneven nummers. Toch was het duidelijk rustiger op de weg.

Alarmcode rood betekent dat 30 procent van de voertuigen van de weg moet en zware voertuigen verboden zijn. De meeste scholen hebben het advies gekregen de lessen te annuleren en bedrijven wordt aangeraden flexibele werktijden in te voeren. Grootschalige buitenactiviteiten moeten worden afgelast. De maatregelen gelden tot donderdagmiddag.

Omzeilen
Minister van Milieu Chen Jining drong maandagavond aan op meer toezicht in Peking en omliggende steden. Het aantal milieu-inspectieteams is opgeschroefd.

De milieuvervuiling is een bron van onrust in het hele land. Ma Jun, directeur van een onafhankelijk milieu-instituut, ziet dat de overheid het probleem in elk geval benoemt. "Vroeger waren ze daarin enigszins terughoudend."

Ondertussen probeerden sommige bewoners dinsdag de richtlijnen te omzeilen. Op de website van de staatsradio stond een foto van een politieagent die een stuk papier van een kentekenplaat haalt waarmee kennelijk was geprobeerd het laatste cijfer te verdoezelen.

Peking probeert te leven met smogalarm
Peking probeert te leven met smogalarm (Foto: ANP)