Barcelona tegen de rest op WK in Japan

Terwijl FC Barcelona deze week nog verplichtingen heeft in de Champions League en de Spaanse competitie, begint donderdag in Japan al stilletjes het WK voor clubs. Met Sanfrecce Hiroshima en Auckland City staan de kampioen van Japan en de winnaar van de Champions League in Oceanië tegenover elkaar, de inzet is een plek in de kwartfinales. Het zijn de gebruikelijke inleidende beschietingen voordat de echte strijd pas aan het einde van het toernooi losbarst. Topfavoriet Barcelona stroomt volgende week in tijdens de halve finales. Niemand die eraan twijfelt dat de winnaar van de Champions League de dominantie van Europa in stand gaat houden.

De Catalanen wonnen de wereldbeker al in 2009 en 2011 en kunnen de eerste club worden met drie titels op het WK, dat sinds 2000 in toernooivorm wordt gehouden. De afgelopen acht jaar ging de hoofdprijs zeven keer naar de Europese deelnemer. De Braziliaanse club Corinthians doorbrak in 2012 de hegemonie van Europa door Chelsea in de finale te verslaan. Bayern München en Real Madrid zorgden de afgelopen twee jaar echter weer voor een vertrouwd beeld.

Aan de twaalfde editie van het WK doen zeven clubs mee; de zes continentale kampioenen en Sanfrecce Hiroshima als kampioen van gastland Japan. De enige serieuze uitdager van de Europese titelhouder komt doorgaans uit Zuid-Amerika. De Argentijnse club River Plate debuteert als winnaar van de Copa Libertadores op het WK voor clubs. 'Los Millonarios' (de miljonairs) stromen net als Barcelona pas tijdens de halve finales in en hopen de Catalaanse miljonairs op 20 december in Yokohama te treffen in de eindstrijd.

"Europese ploegen denken vaak dat ze dit toernooi wel even winnen", zegt middenvelder Lucho González, die net als spits Javier Saviola (ex-Barcelona) succesvol was in Europa. "Als ze achterover gaan leunen, kunnen ze het wel eens heel moeilijk krijgen. Voor ons is het juist een voorrecht om op dit toernooi te mogen spelen."Lionel Messi, Luis Suárez, Neymar en alle andere Catalaanse sterren vliegen na de competitiewedstrijd zaterdag tegen Deportivo la Coruña naar Japan. Daar wordt het Barcelona tegen de rest van de wereld.

Barcelona tegen de rest op WK in Japan
Barcelona tegen de rest op WK in Japan (Foto: ANP)