Heilig Jaar Rooms-Katholieke Kerk begonnen

Paus Franciscus heeft dinsdag de zogenoemde Heilige Deur van de Sint-Pietersbasiliek geopend. Daarmee is een bijzonder Heilig Jaar van de Rooms-Katholieke Kerk begonnen, dat tot 20 november 2016 duurt.

Het Heilig Jaar staat in het teken van barmhartigheid en valt op de vijftigste verjaardag van de sluiting van het Tweede Vaticaans Concilie. Dat vormde een keerpunt in de geschiedenis van de hervorming van de Rooms-Katholieke Kerk. Er worden de komende maanden miljoenen pelgrims in Rome verwacht.

Normaal gesproken is een Heilig Jaar er alleen in een jaartal dat door 25 deelbaar is, maar de paus kan van die regel afwijken. De laatste keer dat dat gebeurde was in 1983, toen de kerk herdacht dat Christus 1950 jaar eerder aan het kruis was gestorven.

Paraatheid
De feestelijke ceremonie in de basiliek trok ongeveer 50.000 gelovigen. Onder hen was ook Franciscus' voorganger, paus emeritus Benedictus XVI. Dinsdag is een Maria-feestdag.

Rome verkeert vanwege de speciale kerkelijke activiteiten in de hoogste staat van paraatheid. Veiligheidsmaatregelen zijn versterkt uit vrees voor aanslagen. Uit de matige hotelbezetting in de Italiaanse hoofdstad zou blijken dat veel gelovigen van een reis naar Rome hebben afgezien uit vrees voor aanvallen.

Vanaf zondag openen meer kerken in de wereld hun heilige deuren. De paus wil zo bereiken dat het Heilig Jaar overal kan worden gevierd.

Heilig Jaar Rooms-Katholieke Kerk begonnen
Heilig Jaar Rooms-Katholieke Kerk begonnen (Foto: ANP)