FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 9 december 2015

Atheïsten IJsland bekeren zich massaal

IJsland kent steeds minder atheïsten. De niet-gelovigen hebben het licht gezien en zijn ineens züisten geworden, schrijft de NOS. Het zuïsme is gebaseerd op een oude godsdienst uit Mesopotamië; een gebied dat lag waar nu Irak en Syrië liggen.

Maak je geen zorgen; de IJslanders hebben zich niet bij IS aangesloten. Hun nieuwe religie heeft bar weinig te maken met spiritualiteit, maar des te meer met geld. IJsland kent namelijk een systeem van kerkbelasting. Iedere IJslander - gelovig of niet-gelovig - betaalt jaarlijks zo'n 73 euro.

IJslanders moeten doorgeven tot welke kerk ze behoren. Een deel van hun inkomstenbelasting gaat dan naar de betreffende kerkgemeenschap. Niet meedoen is geen optie. Mensen die niet registreren als lid van een kerkgemeenschap betalen even veel belasting als anderen.

Tegenstanders van de kerkbelasting hebben daarom het zuïsme in het leven geroepen. Sinds 2013 is deze 'religie' erkend in IJsland en het aantal aanhangers groeit gestaag. Iedereen die zich bekeert tot het zuïsme krijgt zijn kerkbelasting terug, zo beloven de initiatiefnemers.

Inmiddels staan al meer dan 3.100 IJslanders te boek als zuïst; dat is ongeveer één procent van de bevolking. De zuïsten willen bereiken dat de overheid niet langer geld van alle IJslanders gebruikt voor het financieren van geloofsgemeenschappen. Ook moet de overheid stoppen met het registreren van de religie van de inwoners. Als die doelen zijn bereikt, wordt de 'religie' opgedoekt.

IJsland
IJsland.

Blendle krijgt een Amerikaanse versie

De Nederlandse onlinekiosk Blendle lanceert begin volgend jaar zijn Amerikaanse versie. Dat maakte oprichter Alexander Klöpping woensdag in New York bekend tijdens IGNITION, een van de belangrijkste mediacongressen in de Verenigde Staten.

De startup Blendle werd vorig jaar in Nederland opgericht. Op blendle.com kunnen lezers hele kranten en tijdschriften kopen, maar ook alleen een los artikel. Inmiddels hebben al meer dan 500.000 Nederlanders een account op de site, stelt Blendle.

Het bedrijf wist een investering van 3 miljoen euro op te halen bij The New York Times en de Duitse mediareus Axel Springer. Mede door deze investering kon Blendle onlangs in Duitsland uitbreiden en groeide het bedrijf uit tot zeventig werknemers.

Klöpping: "In onze Nederlandse en Duitse versies kun je al een paar Amerikaanse toptitels lezen, zoals The New York Times, The Washington Post en The Wall Street Journal, maar we willen pas echt in een land lanceren als we nog veel meer fantastische kranten en tijdschriften hebben. Die hebben we nu."Amerikanen kunnen zich vanaf woensdag aanmelden.

Blendle krijgt een Amerikaanse versie
Blendle krijgt een Amerikaanse versie (Foto: ANP)

House of Cards grote kanshebber SAG Awards

House of Cards is in januari een van de grote kanshebbers tijdens de uitreiking van de Screen Actors Guild (SAG) Awards. De Netflix-serie sleepte woensdag drie nominaties in de wacht. Ook de film Trumbo werd drie keer genomineerd voor de prijzen van de Amerikaanse acteursvakbond.

De hele cast van House of Cards maakt kans op de SAG Award voor het beste acteerwerk in een dramaserie. Hoofdrolspelers Kevin Spacey en Robin Wright zijn daarnaast genomineerd in de categorieën beste acteur en beste actrice in een dramaserie.

Ook de hele cast van Trumbo is genomineerd. Hoofdrolspeler Bryan Cranston dingt bovendien mee naar de SAG Award voor beste acteur. Helen Mirren maakt kans op het beeldje voor beste bijrol van een actrice in Trumbo. Daanaast is ze ook in de race voor de award voor beste hoofdrol voor haar vertolking in de film Woman in Gold.

De SAG Awards worden op 3 januari voor de 22e keer uitgereikt. Alle leden van de acteursvakbond kiezen de winnaars van de film- en televisieprijzen.

House of Cards grote kanshebber SAG Awards
House of Cards grote kanshebber SAG Awards (Foto: BuzzE)

Kensington krijgt dubbel platina voor Rivals

Kensington heeft woensdagavond dubbel platina gekregen voor het album Rivals. Dat betekent dat er meer dan 80.000 albums over de (digitale) toonbank zijn gegaan. De Utrechtse band werd in De Wereld Draait Door verrast met het eremetaal.

"Dit is mooi en ook wel symbolisch voor ons jaar", reageerde zanger en gitarist Casper Starreveld. "We zijn dit jaar begonnen met een tournee door Europa die we met zeven man deden. We kwamen terug en stonden in de Heineken Music Hall." Ook drummer Niles Vandenberg zag een groot verschil tussen de populariteit van Kensington in Nederland en over de grens. "Vier dagen daarvoor stonden we in Duitsland nog voor vier man."

Kiezen tussen grote optredens of kleine clubshows hoeft Kensington 'gelukkig' niet. "Het mooie is dat we een combi kunnen doen. Hier in Nederland de grote shows, in Duitsland of Polen kleinere shows voor een paar honderd man. We kunnen ook nog festivals doen, dus we hoeven niet te kiezen", zei Casper.

ArenA
Hoe groot de concerten in de Ziggo Dome waren, zag zanger en gitarist Eloi Youssef pas achteraf op televisie. "Toen zag ik voor het eerst wat voor productie we hadden", zei Eloi over de uitverkochte concerten die Kensington vorige maand in de Amsterdamse concerthal gaf. "Je beseft het gewoon niet. Pas toen ik het terugzag, dacht ik: wow."

Toen de band langs de Amsterdam ArenA reed, werd 'wel even' gedroomd ook daar een keer te staan. "Maar we zijn een Utrechtse band, dus dan liever in de Galgewaard", grapte bassist Jan Haker.

Kensington krijgt dubbel platina voor album
Kensington krijgt dubbel platina voor album (Foto: BuzzE)

Financiële situatie ADO nog onduidelijk

De financiële situatie van ADO Den Haag, die in de problemen is gekomen door het uitblijven van de beloofde betalingen door zakenman Hui Wang, is nog onduidelijk. De kwestie is woensdagavond besproken in de commissievergadering van de gemeenteraad van Den Haag, aldus een woordvoerster.

ADO heeft over het afgelopen boekjaar een negatief resultaat van zo'n 700.000 euro. Een liquiditeitstekort van 1,3 miljoen dreigt. De voetbalclub wacht met smart op de beloofde betalingen van 1,9 miljoen euro door grootaandeelhouder United Vansen, het sportmarketingsbedrijf van Hui Wang.

Op 18 december vindt een aandeelhoudersvergadering van ADO plaats. Wethouder Tom de Bruijn beloofde woensdagavond de commissie in te lichten over de uitkomsten hiervan.

Financiële situatie ADO nog onduidelijk
Financiële situatie ADO nog onduidelijk (Foto: ANP)

F1-teams moeten vrijdag bandenkeuze Australië doorgeven

Het Formule 1-seizoen 2015 is nog maar net afgelopen en de auto's voor volgend jaar moeten nog worden gebouwd, maar de teams moeten vrijdag al hun bandenkeuze voor de Grand Prix van Australië door gaan geven. Dit is een gevolg van nieuwe regels die de renstallen vrije keuze voor tien van hun dertien bandensets geven.

Leverancier Pirelli zal twee setjes banden voor de race bepalen en een setje voor de kwalificatie meenemen, maar de teams mogen twee compounds voor de tien andere setjes uitkiezen. Dit geeft hen de mogelijkheid om of te kiezen voor de behoudende hardere compounds of juist voor zacht rubber om een meer aanvallende strategie te hanteren.

De teams moeten bij Europese races acht weken tevoren aangeven welke compounds ze kiezen, bij overzeese wedstrijden is dit veertien weken. De Grand Prix van Australië wordt in het weekend van 18 tot en met 20 maart verreden, wat betekent dat de renstallen komende vrijdag al de keuze moeten doorgeven. Voor Bahrein zal dit op of voor 24 december moeten zijn.

Getest met de 2016-auto's wordt er pas in februari in Barcelona, waardoor de Formule 1-teams hun keuze moeten baseren op de eerste computersimulaties van de nieuwe auto. Voor de rest tasten ze in het duister.

F1-teams moeten vrijdag bandenkeuze Australië doorgeven (Pro Shots / Marca)
F1-teams moeten vrijdag bandenkeuze Australië doorgeven (Pro Shots / Marca)

Oranjedames klaar voor Argentinië na winst op Zuid-Korea

De Nederlandse hockeyvrouwen hebben woensdag ook hun laatste groepswedstrijd van de Hockey World League gewonnen. De ploeg van Alyson Annan kende een moeizaam begin van de wedstrijd, maar was vooral na rust veel te sterk voor Zuid-Korea: het werd 5-2. Donderdag speelt Nederland in de kwartfinale tegen Argentinië.

Na de zware regenval van dinsdag sloegen de Oranjedames om 10.30 uur Argentijnse tijd af. Anne Veenendaal stond op goal, Marloes Keetels droeg de aanvoerdersband en Kitty van Male speelde uit voorzorg niet mee. Ze had last van haar rug nadat ze in het duel tegen Nieuw-Zeeland met een tegenstander in botsing was gekomen. In de kwartfinale is ze vermoedelijk weer inzetbaar.

In de 7e minuut kwam Oranje op voorsprong. Na een actie van Ellen Hoog over de linkerkant tipte Lidewij Welten de bal mooi binnen: 1-0. Daarna was het echter Zuid-Korea dat op zoek ging naar een treffer. Uit een strafcorner waren de Zuid-Koreanen daar al dichtbij, maar vlak voor het einde van het 1e kwart viel de gelijkmaker pas echt. Zuid-Korea zette druk op de verdediging van Oranje en Eun Bi Cheon ging op Anne Veenendaal af, die ze omspeelde: 1-1.

In het 2e kwart ging Oranje meteen op jacht naar de 2-1. Die viel al snel. Oranje kreeg een strafbal nadat Laurien Leurink neer ging over de voet van de Zuid-Koreaanse keepster. Caia van Maasakker faalde niet en zette Oranje weer op voorsprong.

Nog voor rust maakte Ellen Hoog er 3-1 van. Ze profiteerde van een defensieve blunder van een van de Zuid-Koreaanse verdedigers, die de bal liet glippen. Hoog kon meteen op het vijandelijke doel afstormen, omspeelde een verdediger en schoot met een backhand raak. 3 minuten later, op slag van rust, kwam Zuid-Korea wel meteen terug tot 3-2 via een strafcornervariant.

In het 3e kwart trapte Oranje het gaspedaal in. In de 41ste minuut zette Kelly Jonker de 4-2 op het scorebord. Laurien Leurink raakte eerst de paal, waarna Jonker in een scrimmage de beslissende tik gaf uit de rebound. Daarna speelde de Nederlandse ploeg de wedstrijd gecontroleerd uit. De Zuid-Koreanen werden bij lange na niet gevaarlijk meer. Marloes Keetels pikte uiteindelijk in het 4e kwart ook nog een doelpuntje mee, waardoor de wedstrijd in 5-2 eindigde.

Nederland - Zuid-Korea 5-2 (3-2)
7. Lidewij Welten 1-0
14. Eun Bi Cheon 1-1
17. Caia van Maasakker 2-1 (sb)
27. Ellen Hoog 3-1
30. A Seung Park 3-2 (sc)
41. Kelly Jonker 4-2
48. Marloes Keetels 5-2

Slapen met huisdier goed voor nachtrust

De kat of hond bij je in bed laten slapen is prima voor de nachtrust. Dat blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse Mayo Sleep Clinic, zo meldt The Telegraph. Slapen met een huisdier in bed zorgt voor een relaxt, tevreden en veilig gevoel. Dat is dan weer goed voor de nachtrust.

De slaapkliniek ondervroeg 150 mensen, van wie 49 procent eigenaar van een huisdier is. Veel van deze mensen zeggen beter te slapen wanneer hun huisdier vlakbij hen slaapt, bijvoorbeeld in hetzelfde bed of in de slaapkamer.

Een 64-jarige vrouw gaf bijvoorbeeld aan dat ze zichzelf tevredener voelt wanneer haar hondje aan het voeteneind onder de deken ligt te slapen. Een andere vrouw omschrijft haar twee honden als 'bed warmers'. Weer een andere dame noemt het geknor van haar kat rustgevend.

Sommige mensen schaffen bewust een huisdier aan om zelf beter te kunnen ontspannen. Mensen die veel in hun eentje slapen (omdat ze alleenstaand zijn of omdat hun partner 's nachts werkt) vinden het gezellig en ontspannend om 's nachts hun huisdier bij zich te hebben.

Tegenover de voordelen van goede nachtrust staan ook nadelen. Eén op de vijf baasjes heeft er last van wanneer hun hond of kat gaat rondlopen, snurkt of andere geluiden maakt of om aandacht vraagt. Op het FOK!-forum is zelfs een heel topic gewijd aan hoe katten hun baasjes en bazinnetjes wakker maken: Hoe maken jullie katten jullie wakker?

Kat

Toch nog beetje Oranje op EK: hoofdrol Gullit bij EK-loting

Ruud Gullit speelt zaterdag een hoofdrol bij de loting voor het EK-voetbal van 2016 in Frankrijk. De Amsterdammer en de voormalig Frans international Bixente Lizarazu staan lang op het podium tijdens de ceremonie in Parijs.

Gullit veroverde in 1988 met het Nederlands elftal de Europese titel. Lizarazu werd in 2000 Europees kampioen in Rotterdam. Gullit en Lizarazu ontvangen rond de loting oud-spelers als Antonín Panenka, Oliver Bierhoff, Angelos Charisteas en David Trezeguet.

Het Nederlands elftal kwalificeerde zich niet voor de eindronde in Frankrijk en ontbreekt daardoor bij de loting voor maar liefst 24 landenploegen.

Hoofdrol Gullit bij EK-loting
Hoofdrol Gullit bij EK-loting (Foto: ANP)

Poetin dreigt IS met kernoorlog

Als het een beetje meezit, is het binnenkort over en uit voor ISIS/ISIL/IS/Daesh etc. Niemand minder dan Vladimir Poetin dreigt de terreurgroep met een kernoorlog.

De Russische eindbaas reageert hiermee op de eerste succesvolle actie van een Russische onderzeeër. Deze heeft IS een gevoelige slag toegebracht.

In een gesprek vandaag met Sergey Shoygu, de Russische minister van Defensie, heeft Poetin gezegd dat hij er niet voor terugdeinst de raketten uit te rusten met een kernkop. "Ik hoop alleen niet dat we die echt hoeven te gebruiken, maar als het echt nodig is..."

Het complete gesprek met Poetin. Gelukkig met Engelse ondertiteling...

Handbalsters verslaan Cuba ruim

De Nederlandse handbalsters hebben op het WK in Denemarken hun derde zege geboekt. Dat ging woensdag in Naestved ten koste van Cuba. Oranje, nog ongeslagen, moest tegen deze opponent uit het Caribisch gebied even op gang komen maar leidde bij rust toch al met 20-13. Die voorsprong werd in de tweede helft uitgebouwd naar 45-23.

De ploeg van bondscoach Henk Groener versloeg eerder China en Angola en speelde gelijk tegen Zweden. Polen is de laatste tegenstander in groep B. Nederland is al zeker van een vervolg in het toernooi.

Handbalsters verslaan Cuba ruim
Handbalsters verslaan Cuba ruim (Foto: ANP)

Simon (van Nick) geniet met terugwerkende kracht

Simon Keizer vindt het vaak moeilijk te genieten van het succes van Nick & Simon. De Volendammer geniet vaak pas achteraf, vertelt hij aan RTL Boulevard.

"Ik vind het het allermoeilijkst om op het moment zelf te genieten van dat wat je meemaakt", gaf Simon toe. "Vaak is het dan toch weer terugkijken." Op de reis die hij en Nick Schilder voor het programma The Dream naar de Verenigde Staten maakten bijvoorbeeld. "Dat hebben we een halfjaar geleden opgenomen. Ik heb nu pas wat afleveringen terug gezien en nu zie ik: dat was echt helemaal te gek."

Het afgelopen jaar was voor Nick en Simon 'een bewogen jaar in alle opzichten'. Het duo verloor zijn manager Jaap Buijs, maar zakelijk ging het hen voor de wind. "Op zakelijk gebied hebben wij een bizar druk jaar beleefd", zegt Simon.

Ook 2016 wordt een druk jaar voor de Volendammers, die dan tien jaar in het vak zitten. "We werken aan een jubileumjaar", zegt Nick. Wat de twee in petto hebben, houden ze nog even onder de pet. "Er zullen wat activiteiten aan gekoppeld worden. We gaan het groots vieren."

Simon Keizer geniet met terugwerkende kracht
Simon Keizer geniet met terugwerkende kracht (Foto: BuzzE)

Dochter Trijntje vernoemd naar broers

Het pasgeboren dochtertje van Trijntje Oosterhuis is vernoemd naar haar halfbroers. Dat vertelde zangeres Berget Lewis, tante van het meisje, woensdag in RTL Boulevard.

"Ze hebben drie zoons, we hebben Marijn, Eljah en Jonas. Al die namen bij elkaar gecombineerd komen op Maël Joni", legde Berget uit. De zangeres, tweelingzus van Trijntjes partner Alvin Ronde, is 'vol van geluk en emotie' na de geboorte van Maël. "Ze is zo prachtig. En alles is goed gegaan. Vader en moeder maken het goed. Iedereen is blij."

De geboorte van Maël miste Berget, omdat ze in het vliegtuig zat. "Ik kwam net terug van een aantal concerten in Azië. Ik had een tussenstop in Kuala Lumpur en heel slecht bereik. Maar ik wilde toch wel even weten hoe het zat. Gelukkig mocht ik even uit het vliegtuig om te checken hoe het allemaal ging." Het eerste wat Berget toen zag was 'een prachtige foto van ons lieve nichtje'.

Maël kwam dinsdag ter wereld, Trijntje maakte de komst van haar dochter woensdag bekend via Instagram. De zangeres heeft twee zoons, Marijn en Jonas uit haar huwelijk met jeugdliefde Sander van den Eeden. Dat huwelijk strandde in 2012. Alvin heeft zoon Eljah uit een vorige relatie.

Dochter Trijntje vernoemd naar broers
Dochter Trijntje vernoemd naar broers (Foto: BuzzE)

Rabobank schrapt 9000 arbeidsplaatsen

Rabobank schrapt de komende jaren 9000 voltijdsbanen. Dat maakte het coöperatieve financiële concern woensdag bekend.

De zware ingreep volgt bovenop reorganisaties die vanaf 2013 zijn ingezet, ten koste van 10.000 banen. Daarvan zijn er inmiddels 7000 verdwenen. De overige 3000 staan voor de komende periode op de rol.

Rabobank telt momenteel circa 39.000 voltijdsbanen, waarvan 22.000 bij de lokale filialen, 10.000 bij de centrale organisatie in Utrecht en 7000 internationaal.

Rabobank schrapt 9000 arbeidsplaatsen
Rabobank schrapt 9000 arbeidsplaatsen (Foto: ANP)

'Schikkingsbedrag Cees H. was relatief laag'

Het bedrag waarmee drugshandelaar Cees H. in 2000 een schikking sloot met toenmalig officier van justitie Fred Teeven was met 750.000 gulden "een relatief laag bedrag". Dat zei oud-ombudsman Marten Oosting woensdag in een toelichting op zijn rapport over de Teeven-deal.

"En dan druk ik me voorzichtig uit", voegde Oosting daar aan toe. Hij wees er op dat toenmalig advocaat Piet Doedens zich over de hoogte van het bedrag honend uit had gelaten en ook H.'s latere advocaat Jan-Hein Kuijpers uitte zich volgens Oosting "vergenoegd" over de aantrekkelijkheid van de deal.

Die reacties onderstrepen het oordeel van zijn commissie, zei Oosting. Het bedrag was ook voor de Staat geen "evenwichtige overeenkomst".

'Schikkingsbedrag Cees H. was relatief laag'
'Schikkingsbedrag Cees H. was relatief laag' (Foto: ANP)

Bronzen beeld De aardappeleters onthuld

In de Brabantse stad Nuenen is woensdagavond een bronzen beeld onthuld van De aardappeleters. Het is gebaseerd op het beroemde schilderij dat Vincent van Gogh maakte in 1885.

Het beeld is gemaakt door Peter Nagelkerke en staat in het Park in Nuenen. De plaatsing verliep niet zonder slag of stoot. Een groep tegenstanders probeerde afgelopen zomer met een kort geding de komst van het beeld te voorkomen. Ze vonden het kunstwerk lelijk en vreesden overlast van toeristen. De rechter vond de groep geen belanghebbende en ook de gemeente gaf geen gehoor aan de bezwaarmakers.

In Nuenen maakte Van Gogh (1853-1890) een kwart van zijn totale oeuvre. Hij schilderde er De aardappeleters, dat als zijn eerste meesterwerk wordt beschouwd. Op het donkere schilderij is een boerenfamilie in een benauwde kamer aardappels aan het eten. De gezinsleden vallen op door hun bonkige tronies. Het doek hangt nu in het Van Gogh Museum in Amsterdam.

In Nuenen was een jaar geleden de aftrap van het Van Gogh-jaar, met de opening van een glinsterend fietspad langs plaatsen waar de kunstenaar heeft geleefd. In 2015 stonden in heel Nederland tientallen evenementen, activiteiten en festiviteiten op het programma om stil te staan bij het 125e sterfjaar van de beroemde schilder.

Bronzen beeld De aardappeleters onthuld
Bronzen beeld De aardappeleters onthuld (Foto: ANP)

Aleshin terug in IndyCars, Karam wacht af

Mikhail Aleshin keert komend jaar terug in de IndyCars. De 28-jarige racer zal in 2016 uitkomen voor zijn oude team Schmidt Peterson Motorsports. In 2014 werd Aleshin de eerste Rus ooit die uitkwam in de IndyCars-serie, hij maakte destijds ook een goede induk, maar eindigde het seizoen in kritieke toestand in het ziekenhuis na een zware crash op de Auto Club Speedway in Fontana. De Moskoviet liep een hersenschudding, gebroken ribben, een gebroken sleutelbeen en diverse verwondingen aan de borstkas op.

Afgelopen seizoen reed Aleshin alleen mee tijdens de seizoensafsluiter op de Sonoma Raceway waar hij als tiende finishte. "Het was een geweldige ervaring om in 2014 een jaar lang IndyCars te racen," zegt Aleshin. "Ik kan niet wachten om weer mee te doen aan deze geweldige serie. Ik ben voor honderd procent klaar om te winnen." Aleshin wordt teamgenoot van viervoudig racewinnaar James Hinchcliffe.

Een andere rijder die er één seizoen IndyCars op heeft zitten is Sage Karam. De 20-jarige durfal uit Amerika maakte afgelopen jaar indruk met zijn agressieve rijstijl en zijn brutale persoonlijkheid. Ook Karam wil graag nog wat langer in de IndyCars actief blijven maar is nog altijd niet zeker van een stoeltje voor volgend jaar. Karam is naarstig op zoek naar sponsoren zodat Chip Ganassi Racing hem nog een jaar lang kan laten racen.

"Ganassi wil graag met mij verder maar wil het team niet in de schulden steken om mij te laten rijden," zegt Karam. "Het zal heel moeilijk worden om een stoeltje te krijgen voor komend jaar." Volgens Karam liggen er in de toekomst meer mogelijkheden. "Er moeten er een paar met pensioen gaan," doelt hij op veertigers als Helio Castroneves, Tony Kanaan en Juan-Pablo Montoya. "Maar ik ben 20 jaar oud en wil niet twee of drie jaar wachten, want ik wordt er niet beter van om toe te kijken vanaf de zijlijn."

Tientallen vallende sterren op maandag

Komende maandag zijn in Nederland in de ochtend en avond weer vele tientallen vallende sterren te zien. Dat maakte de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA) woensdag bekend.

Volgens Marc van der Sluys van de afdeling Sterrenkunde van de Radboud Universiteit Nijmegen zijn er bij helder weer met het blote oog zo'n zestig tot zeventig vallende sterren per uur te zien. Onder gunstiger omstandigheden zouden dat er meer dan honderd kunnen zijn, stelt Van der Sluys op zijn website hemel.waarnemen.com.

De vallende sterren, die niets met echte sterren van doen hebben, maar eigenlijk meteoren zijn, horen bij de meteorenzwerm Geminiden. Elk jaar trekt de aarde in december door de baan van de (uitgedoofde) komeet Phaeton. Stukjes gruis en stof die de komeet achterlaat, veroorzaken de lichtflitsen.

Tientallen vallende sterren op maandag
Tientallen vallende sterren op maandag (Foto: ANP)

Geen publiek geld voor Chinese campus van RUG

De plannen die de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft met de opening van een campus in China, moet volledig met privaat geld worden betaald. Het is niet toegestaan om hiervoor publiek geld te gebruiken, ook niet om de boel voor te financieren.

Dat schrijft onderwijsminister Jet Bussemaker woensdag aan de Tweede Kamer in antwoord op vragen van de SP. Eventuele risico's met transnationaal onderwijs moeten worden afgedekt door geld uit het buitenland of privaat geld. Ook allerlei andere kosten zoals die voor uitgeleende medewerkers of gastdocenten die in Yantai in China aan de slag gaan, moeten uit die potjes komen.

De minister vindt het ook belangrijk dat er binnen de RUG breed draagvlak is voor de Chinese campus. Omdat ze internationale samenwerking wel belangrijk vindt, is ze niet van plan om de ambities van de RUG te stoppen. Ze houdt de boel wel in de gaten.

De RUG had al gemeld dat de Chinezen het meeste financieren en dat veel geld wordt gezocht bij het bedrijfsleven.

Geen publiek geld voor Chinese campus van RUG
Geen publiek geld voor Chinese campus van RUG (Foto: ANP)

'Daders San Bernardino al jaren radicalen'

Het echtpaar dat vorige week in de Californische stad San Bernardino veertien mensen doodschoot en 21 anderen verwondde, was al enkele jaren geradicaliseerd. Rizwan (28) en Malik (27) spraken al minstens twee jaar geleden over martelaarschap en jihad. Dat zei James Comey, directeur van de FBI, woensdag.

De FBI ontdekte dat bij het napluizen van gesprekken die de man en vrouw online voerden. In 2013 waren ze nog niet getrouwd. Rizwan werkte vijf jaar voor het regionale bestuur, meest recent als milieumedewerker. Hij kende enkele van de slachtoffers die hij op 2 december maakte. Het stel stierf later tijdens een vuurgevecht met de politie.

'Daders San Bernardino al jaren radicalen'
'Daders San Bernardino al jaren radicalen' (Foto: ANP)

Russen willen bier in de WK-stadions

De aftrap voor het WK voetbal in Rusland is pas over tweeënhalf jaar maar de strijd om het bier is al begonnen. Zelfs president Vladimir Poetin, die er graag een drinkt met de groten der aarde, mengt zich erin. In het vaderland van de wodka is de verkoop van alcohol in sportaccommodaties sinds 2005 verboden. Belangrijke voetbalofficials hebben nu in een bijeenkomst met Poetin benadrukt dat het drankmisbruik door de gemiddelde Rus sindsdien veel minder is geworden.

Reden dus om de drooglegging in de stadions op te schorten, vooral ook omdat er met de heropening van de tap veel geld is te verdienen. "Voetbal is vermaak, te vergelijken met bioscoop of concert, en daar is cognac en champagne te krijgen", zei Alexander Djoekov, de voorzitter van Zenit Sint-Petersburg. "Is dat echt nodig?", reageerde Poetin sceptisch.

De woordvoerder van het Kremlin haastte zich te zeggen dat de president zicht tot dusver niet voor of tegen de afschaffing van het alcoholverbod in de stadions heeft uitgesproken. "Hij wil een uitgebreide analyse van het onderwerp", aldus Dmitri Peskov. De FIFA, met een bierfabrikant als een van de hoofdsponsors, is voorstander.

Russen willen bier in de WK-stadions
Russen willen bier in de WK-stadions (Foto: ANP)

Stonehenge gebouwd met 'tweedehands' stenen

Het 5000 jaar oude Stonehenge is voor een deel gebouwd met stenen die al eens eerder waren gebruikt. Wetenschappers beweren na gedegen onderzoek dat de zogenoemde blauwe stenen, de kleinere van het monument, al eens waren gebruikt voor een monument elders.

In het tijdschrift Antiquity schrijven de onderzoekers dat ze hebben vastgesteld dat de blauwe stenen afkomstig zijn uit twee mijnen in Wales. Maar ze ontdekten tevens dat die stenen op die plekken al lang vóórdat Stonehenge letterlijk werd opgericht, uit de groeven werden verwijderd.

Een van de onderzoekers, professor Mike Parker van het Britse Institute of Archaelogy, meent dat de stenen eerst zijn gebruikt in de buurt van de vindplaatsen, ruim 200 kilometer van Stonehenge verwijderd. De grote stenen van Stonehenge wegen wel 25 ton, de kleinere uit de groeven van Carn Goedog en Craig Rhos-y-felin in Wales 'slechts' 2 ton, ofwel 2000 kilo.

Stonehenge ligt bij de plaats Amesbury in het graafschap Wiltshire.

Stonehenge gebouwd met 'tweedehands' stenen
Stonehenge gebouwd met 'tweedehands' stenen (Foto: ANP)

Petitie om behoud sneltreinen Alkmaar - Haarlem

Op 13 december gaat de nieuwe dienstregeling in bij de Nederlandse Spoorwegen. Buiten een aantal kleine wijzigingen, gaat er op het traject Alkmaar – Haarlem een heleboel veranderen. Bijna alle sneltreinen op deze lijn worden geschrapt. Alleen in de ochtendspits rijden er twee intercity’s per uur vanuit Alkmaar naar Haarlem, en in de avondspits vanuit Haarlem naar Alkmaar. Deze stopt daarnaast alleen nog maar in Beverwijk. Ondankds eerdere (felle) protesten heeft de NS haar besluit omtrent deze wijziging doorgezet. 

Omdat in 2016 ook de Velsertunnel dicht gaat voor 9 maanden vanwege een grootscheepse renovatie, vinden treinreiziger Ruud Jansen en het Beverwijkse raadslid Jacqeline Makbouli dat de NS het niet kan maken om de sneltreinen te schrappen uit de dienstregeling. Ze zijn van mening dat de NS “minimaal 4 treinen per uur moet laten rijden waaronder twee sneltreinen, zodat de inwoners van de stad Beverwijk voldoende zijn aangesloten op een gedegen openbaar vervoer en de bereikbaarheid ook tijdens de sluiting van de Velsertunnel in 2016 redelijk blijft.” zo valt te lezen in de petitie die ze zijn gestart. 

Twente stuurt KNVB aanvullende informatie

FC Twente heeft aanvullende informatie naar de licentiecommissie van de KNVB gestuurd. Die vroeg om informatie over het contract dat de Enschedese eredivisionist had gesloten met Doyen Sports. "We hebben al het mogelijke gedaan om aan dat verzoek te voldoen", aldus een woordvoerder van de club woensdag.

Eind november publiceerde website Football Leaks een document waaruit blijkt dat investeringsmaatschappij Doyen Sports mogelijk invloed had op het transferbeleid bij de Twentse club. De licentiecommissie besloot de zaak te onderzoeken, omdat dergelijke inmenging tegen de regels zou zijn. "Van dat document wist maar een enkeling dat het kon bestaan. We hebben iedereen die mogelijk iets weet opgeroepen voor informatie. Nu hebben we nadere informatie gestuurd naar de licentiecommissie, die moet kijken of het voldoende is."

FC Twente heeft het bewuste document niet in handen.

Twente stuurt KNVB aanvullende informatie
Twente stuurt KNVB aanvullende informatie (Foto: ANP)

Kleibeuker en Kooiman breken werelduurrecord

Schaatsster Carien Kleibeuker heeft woensdag met groot machtsvertoon het werelduurrecord gebroken. In Inzell reed ze een afstand van 40 kilometer en 612,39 meter, meldde haar ploeg, Team Clafis.

De 37-jarige schaatsster zat meteen in haar ritme en al snel was duidelijk dat ze het oude record van Maria Sterk uit 2005 zou verpulveren. Sterk reed in Heerenveen naar 36 kilometer en 441,26 meter. Kleibeuker pakte in elke ronde meer voorsprong op dat schema en toonde amper tekenen van verval. Ze reed vrijwel elk ronde in de 35 en hield dat tot het einde vol.

Met nog ruim vijf minuten te gaan verbrak de routinier het oude record van Sterk, waarna ze nog een aantal rondes kon doorschaatsen om haar nieuwe record vorm te geven. Aangespoord door speciaal uitgezochte muziek en een handjevol toeschouwers langs de kant, deed ze dat met verve.

Schaatser Erik Jan Kooiman is later deze middag de nieuwe eigenaar van het werelduurrecord bij de mannen geworden. In een zo goed als lege Max Aicher Arena van Inzell verpulverde hij woensdagmiddag de oude beste afstand van landgenoot Douwe de Vries.

Kooiman schaatste ruim 43 kilometer in het uur. Hij begon met rondjes van 33 seconden en wist al snel te versnellen. De Vries reed in maart van dit jaar 42 kilometer en 252 meter in het uur. Kooiman trad in de voetsporen van zijn vader Jan, die in 1983 het werelduurrecord verbrak (38 kilometer en 558 meter). Zijn moeder Ineke schreef een jaar eerder geschiedenis (33 kilometer en 837 meter).

Kleibeuker breekt werelduurrecord
Kleibeuker breekt werelduurrecord (Foto: ANP)

Bewindvoerders TSN Thuiszorg in hoger beroep

De bewindvoerders van TSN Thuiszorg gaan in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter dat de loonsverlaging van de thuiszorgmedewerkers moet worden teruggedraaid. Dat maakten de bewindvoerders woensdag bekend.

TSN Thuiszorg kondigde eerder dit jaar aan de lonen met 20 tot 30 procent te verlagen. De thuiszorgmedewerkers kwamen samen met FNV Zorg & Welzijn in actie, tekenden bezwaar aan en stapten naar de rechter om de loonsverlaging tegen te houden. De rechter bepaalde vorige maand dat de loonsverlaging van 4300 thuiszorgmedewerkers teruggedraaid moest worden.

"De bewindvoerders willen tot een gedegen en zorgvuldig besluit komen om te onderzoeken of er zicht is op perspectief voor TSN Thuiszorg. Het instellen van het hoger beroep geeft de bewindvoerders de tijd hiervoor."

Het grootste thuiszorgbedrijf van Nederland, TSN, kreeg eind vorige maand uitstel van betaling. Daardoor staan 12.000 banen op de tocht. Het bedrijf verkeert al langer in zwaar weer.

Bewindvoerders TSN Thuiszorg in hoger beroep
Bewindvoerders TSN Thuiszorg in hoger beroep (Foto: ANP)

'Consument kan niet kiezen in polisjungle'

Met nog maar enkele weken te gaan hebben consumenten nog altijd onvoldoende betrouwbare informatie om de juiste zorgverzekeraar te kunnen kiezen, waarschuwt de Consumentenbond woensdag.

Volgens de bond zijn zorgverzekeraars er nauwelijks in geslaagd om de zorgcontracten voor de wettelijk verplichte datum van 19 november af te sluiten. Daardoor weten consumenten niet waar ze aan toe zijn. De bond constateert ook dat verzekerden door de bomen het bos niet meer zien in de huidige 'polisjungle'. Ze moeten kiezen uit ruim 1400 polissen, nog afgezien van combinaties met eigen risico.

De consumentenorganisatie stelt ook vast dat verzekeraars de opgebouwde winstreserves van de afgelopen jaren onvoldoende besteden om premiestijgingen tegen te gaan. "Verzekerden betalen onnodig hoge zorgpremies", aldus de bond.

De organisatie heeft woensdag twaalf kritiekpunten op het zorgverzekeringssysteem naar de Tweede Kamer gestuurd.

'Consument kan niet kiezen in polisjungle'
'Consument kan niet kiezen in polisjungle' (Foto: ANP)

Vrouw overlijdt tijdens duivelsuitdrijving

In een hotelkamer in Frankfurt is het lijk gevonden van een vrouw die het slachtoffer is van 'duivelsuitdrijving'. Vijf personen zijn in verband met de zaak gearresteerd, aldus de officier van justitie in de Duitse stad woensdag.

De verdachten zijn een 44-jarige vrouw, haar 21-jarige zoon, een 19-jarige dochter en twee 15-jarige jongens. Ze hebben het 41-jarige slachtoffer vastgebonden op een bed en urenlang geslagen, blijkt uit het eerste onderzoek. De vrouw, die naar verluidt door demonen was bezeten, werd herhaaldelijk op de buik en borstkas geslagen. Om de kreten van de vrouw de onderdrukken kreeg ze in haar mond een handdoek gepropt.

Uiteindelijk is de vrouw door verstikking om het leven gekomen. Haar lichaam was bedekt met blauwe plekken. Of de 'duivelsuitdrijving' op haar eigen verzoek was, is volgens de openbaar aanklager nog niet duidelijk.

Mogelijk tweede slachtoffer
In het onderzoek naar het vermeende exorcisme hebben de autoriteiten nog een mogelijk tweede slachtoffer gevonden. Volgens de openbaar aanklager is in een door de vijf verdachten gehuurd huis in Sulzbach een gewonde vrouw gevonden. Ze was onderkoeld en bijna van dorst omgekomen. De verdachten woonden er slechts af en toe. Verdere details over dit slachtoffer waren niet beschikbaar.

De aangehouden verdachten hadden de onderzoekers op het spoor van het huis gebracht.

Vrouw overlijdt tijdens duivelsuitdrijving
Vrouw overlijdt tijdens duivelsuitdrijving (Foto: ANP)

Zwitserland heeft nieuwe regering

Het Zwitsers parlement heeft woensdag een nieuw kabinet gekozen. De grote winnaar van de verkiezingen, de conservatieve Schweizerische Volkspartei (SVP), verkreeg twee van de zeven ministersposten in de zogenoemde Bondsraad. Dat is er een meer dan tot nu toe.

Bij de parlementsverkiezingen medio oktober kreeg de SVP 29,4 procent van de kiezers achter zich, het beste resultaat uit de geschiedenis van de partij. De populistische partijleider Christoph Blocher krijgt in het kabinet gezelschap van zijn partijgenoot Guy Parmelin. Naar verwachting zal de regering werken aan een verscherping van de asielregels in Zwitserland en ook de immigratie van burgers van de Europese Unie beperken.

De zeven ministers zijn afkomstig uit de vier grootste partijen in het parlement.

Zwitserland heeft nieuwe regering
Zwitserland heeft nieuwe regering (Foto: ANP)

Vakbonden vrezen massa-ontslag bij Rabobank

Vakbonden vrezen dat Rabobank de komende drie jaar duizenden banen gaat schrappen. Volgens FNV-bestuurder Jean Paul Veenhuizen heeft de bank laten weten dat het om "aanzienlijke aantallen" gaat. Hij gaat zelf uit van tussen de 8000 en 10.000 banen die verdwijnen.

Voorzitter Reinier Castelein van vakbond De Unie heeft van de Rabo-top gehoord dat er "forse consequenties komen voor de personele bezetting", zonder dat ze concrete aantallen wilden noemen. "In de wandelgangen gaan aantallen van 8000 tot 12.000 banen rond", zegt hij. Er zou vooral worden ingegrepen bij onderdelen "aan de achterkant van de bank", zoals ondersteunende staven, indirecte ondersteuning op het hoofdkantoor in Utrecht en andere ondersteunende operationele takken.

Vakbonden vrezen massa-ontslag bij Rabobank
Vakbonden vrezen massa-ontslag bij Rabobank (Foto: ANP)

Meevaller voor VW in uitstootschandaal

Een meevaller voor Volkswagen: het aantal auto's waarbij afwijkende CO2-uitstootwaarden zijn vastgesteld, is flink lager dan gevreesd. Het gaat niet om 800.000 maar om hooguit 36.000 voertuigen, meldde het autoconcern woensdag.

Volkswagen had vorige maand gewaarschuwd dat mogelijk geknoei met CO2-waarden het bedrijf tot 2 miljard euro kon gaan kosten. De affaire kwam bovenop een veel groter schandaal rond de manipulatie van gegevens over de uitstoot van stikstofoxiden door dieselmotoren.

Meevaller voor VW in uitstootschandaal
Meevaller voor VW in uitstootschandaal (Foto: ANP)

Oudste neushoorn ter wereld overleden

De oudste neushoorn ter wereld is in een Duitse dierentuin overleden. De zoo Serengeti-Park in Hodenhagen maakte woensdag bekend dat de witte neushoorn Molly op 54-jarige leeftijd is heengegaan.

Molly kwam in 1974 vanuit Namibië naar het safaripark aan de rand van de Lüneburger Heide. Ze is behoorlijk op leeftijd geraakt want witte neushoorns worden gemiddeld zo'n veertig jaar oud. Dat ze oudste ter wereld was, blijkt volgens de dierentuin uit internationale gegevens. Molly kreeg in al die jaren elf nakomelingen.

De kudde neushoorns in het Duitse park telt nu nog tien dieren.

Oudste neushoorn ter wereld overleden
Oudste neushoorn ter wereld overleden (Foto: ANP)

Glimp van de Grote Vriendelijke Reus in eerste teaser

De Grote Vriendelijke Reus is een figuur dat tot de verbeelding van een ieder spreekt. Het wereldberoemde hersenspinsel van Roald Dahl uit 1982 krijgt nu een gezicht in de eerste trailer, die zojuist werd vrijgegeven door Disney.

The BFG, Big Friendly Giant, zoals de film in het Engels zal heten, vertelt het verhaal van een klein meisje dat op een nacht ontvoerd wordt door de GVR naar Reuzenland, aangezien de wereld van de mensen op zijn kop zou staan als ze ontdekten dat reuzen bestonden. Langzaamaan verandert de angst van het meisje Sofie in waardering voor de reus, die helemaal niet zo woest, wild en kwaadaardig is als ze had verwacht.

De regie is handen van Steven Spielberg. De rol van de reus wordt gespeeld door Mark Rylance en ook Bill Hader en Rebecca Hall zullen te zien zijn. Sofie wordt gespeeld door de pas ontdekte Ruby Barnhill. 

De film stampt vanaf 30 juni met reusachtig grote stappen de Nederlandse bioscopen in.

'Goedkoop tanken door lage olieprijs'

Automobilisten zijn in 2016 aanzienlijk goedkoper uit aan de pomp, verwacht het consumentencollectief UnitedConsumers.

De organisatie gaat ervan uit dat de lage olieprijs nog even aanhoudt. "Als dit prijsniveau representatief staat voor heel 2016, zijn automobilisten komend jaar gemiddeld 150 euro voordeliger uit aan de pomp", aldus het consumentencollectief.

De olieprijzen dalen al enige tijd door overproductie. Volgens de berekeningen van UnitedConsumers kost één liter ruwe olie nog maar 25 eurocent. "Dat is goedkoper dan een fles bronwater uit de supermarkt. Zelfs met een belastingdruk van ongeveer 60 procent is de huidige pompprijs per liter gelijkwaardig aan de prijs van een liter cola", aldus de organisatie.

'Goedkoop tanken door lage olieprijs'
'Goedkoop tanken door lage olieprijs' (Foto: ANP)

Back to the nineties met Pepsi

Waar wij in de jaren negentig kortstondig 7up Ice Cola in de schappen hadden liggen, konden de Amerikanen genieten van Crystal Pepsi. Ook deze blanke cola was geen lang leven beschoren, maar nu is de cola voor korte tijd terug!

En om dit te vieren, neemt Pepsi de kijker mee naar het mooiste decennium van de afgelopen eeuw. Zit achterover en geniet, het filmpje is de hele drie minuten meer dan waard!

Charlie Hebdo meest besproken op Facebook

Het meest besproken onderwerp op Facebook van het afgelopen jaar is wat Nederland betreft de aanslag op de redactie van het Franse magazine Charlie Hebdo. De aanslagen in Parijs op 13 november staan op een tweede plaats en zanger Ali B bekleedt de derde plek in de top tien die Facebook samenstelde.

Facebook, het meest gebruikte sociale medium ter wereld, heeft woensdag een jaaroverzicht gepubliceerd. ,,Hierin kijkt Facebook terug op de momenten in 2015 die ons ontroerden en inspireerden", aldus het Amerikaanse bedrijf.

Wereldwijd zijn de komende presidentsverkiezingen in de VS het meest besproken onderwerp op Facebook, de terreur in Parijs op 13 november is het tweede item en de Syrische burgeroorlog en vluchtelingencrisis staat op de derde plaats. Dat laatste onderwerp staat in het Nederlandse lijstje op de zevende plek. Aan de andere kant bekleedt 'Charlie Hebdo' op het wereldlijstje de achtste plaats.

Keukenhof
Op basis van check-ins op Facebook is de Keukenhof de meest bezochte plek in Nederland. De Efteling en diergaarde Blijdorp staan respectievelijk op plaats twee en drie. Verder checkten FB-gebruikers vaak in bij onder meer de Ziggo Dome, het Rijksmuseum en Safaripark de Beekse Bergen.

Aan de hand van geanalyseerde data maakte Facebook ook lijstjes van meest genoemde films, tv-series, popartiesten en politici. De ranglijsten worden respectievelijk aangevoerd door Star Wars; The Force Awakens, Game of Thrones, Ed Sheeran en Barack Obama.

Charlie Hebdo meest besproken op Facebook
Charlie Hebdo meest besproken op Facebook (Foto: ANP)

Time kiest Merkel tot persoon van het jaar

De Duitse Bondskanselier Angela Merkel is woensdag door het Amerikaanse Time Magazine verkozen tot persoon van het jaar 2015. Het tijdschrift motiveerde haar verkiezing door haar veerkracht en leiderschap in de Syrische vluchtelingencrisis en tijdens de crisis in de eurozone.

Genomineerden waren onder meer de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump, Caitlyn Jenner en de Iraanse president Hassan Rouhani. Hoewel de titel kan worden opgevat als eerbetoon, houdt Time het erop dat het gaat om de persoon die het meest zijn stempel op het afgelopen jaar heeft gedrukt.

Vorig jaar werden niet één persoon, maar een hele groep hulpverleners in de strijd tegen ebola in West-Afrika 'persoon van het jaar'. In 2013 was het paus Franciscus, het jaar daarvoor de Amerikaanse president Barack Obama.

De jaarlijkse verkiezing begon voor het eerst in 1927 toen Charles Lindbergh de eerste 'man van het jaar' werd. In 1999 werd de titel gewijzigd in persoon van het jaar. Franklin D. Roosevelt is de enige die drie keer werd verkozen, in 1932, 1934 en 1941.

De lezers van Time kozen eerder al hun persoon van het jaar. De Democratische presidentskandidaat Bernie Sanders won die verkiezing. Zijn Republikeinse opponent Trump reageerde op Twitter verre van vriendelijk op de verkiezing van Merkel tot persoon van het jaar. Trump omschrijft de bondskanselier als 'de persoon die Duitsland verwoest'.

Time kiest Merkel tot persoon van het jaar
Time kiest Merkel tot persoon van het jaar (Foto: ANP)

Veel meer incidenten asielopvang Duitsland

Het aantal incidenten bij opvangplaatsen voor vluchtelingen in Duitsland is tot nu toe dit jaar al ruim vier keer zo groot als in 2014. Dat heeft de Duitse federale recherche (BKA) bekendgemaakt.

Tot 7 december werden 817 incidenten geregistreerd. Vorig jaar waren er over het hele jaar 199. Volgens de BKA zijn extreemrechtse daders voor zeker 733 aanvallen verantwoordelijk.

Het gaat onder meer om vernielingen, ophitsing of propagandadelicten. Maar ook het aantal ernstige misdrijven nam toe. Het BKA telde 130 gewelddadige misdrijven, waaronder 68 brandstichtingen. In heel 2014 waren dat 28 gewelddaden.

Veel meer incidenten asielopvang Duitsland
Veel meer incidenten asielopvang Duitsland (Foto: ANP)

Rijksmuseum verklaart 'negers' taboe

Het Rijksmuseum schrapt het gebruik van voormalig koloniale woorden als negers en hottentotten in titels en beschrijvingen van kunstwerken in de collectie. Dit geldt ook voor de woorden Eskimo's en indianen. Het museum in Amsterdam vindt het niet meer van deze tijd om bevolkingsgroepen zo aan te duiden.

Het hoofd van de geschiedenisafdeling zegt dat alle kwetsende aanduidingen op de website van het museum worden vervangen door neutrale termen. Ze bevestigt daarmee berichtgeving van Het Parool.

Het museum kwam in 36 beschrijvingen de term Surinaamse bosnegers tegen en in 39 teksten werd gerept over hottentotten. 'Beleid van het museum is om de eurocentrische kijk op de wereld achter ons te laten en met een bredere blik te kijken naar de geschiedenis met onze voormalige koloniën.'


Goddomme...

'Vrijspraak rapper Ismo verontrustend'

Belangenverenigingen noemen het 'verontrustend' dat rapper Ismo na volgens hen grievende uitlatingen over Joden en homo's is vrijgesproken. Het Centrum Informatie en Documentatie Israël en homobelangenvereniging COC hadden aangifte gedaan tegen de man.

De organisaties zeggen woensdag dat de uitspraak een vrijbrief lijkt voor discriminerende uitspraken, als die maar in een rap worden gedaan.

Ismo werd beschuldigd van belediging van homo's, door de zin 'Flikkers geef ik geen hand' in zijn nummer Eenmans. Hij zei hier zelf over dat hij niet doelde op homo's, maar op mensen die achter je rug om iets doen. De rechtbank gelooft dat en sprak hem dinsdag vrij.

De zin 'Ik haat die fucking Joden nog meer dan de nazi's' is volgens de rechtbank wel beledigend voor Joodse mensen, maar valt binnen de grenzen van de vrije meningsuiting. Volgens de rechter is het kenmerkend voor een rap dat er grove bewoordingen worden gebruikt en dat er wordt overdreven.

'Vrijspraak rapper Ismo verontrustend'
'Vrijspraak rapper Ismo verontrustend' (Foto: BuzzE)

Teeven: ik diende publiek belang

'De bestrijding van zware criminaliteit heeft voor mij altijd voorop gestaan. Het publieke belang diende ik destijds, en dat belang blijf ik tot op de dag van vandaag dienen.' Zo reageert VVD-Tweede Kamerlid Fred Teeven op de bevindingen van de onderzoekscommissie die de zogeheten Teeven-deal onderzocht. 

Teeven reageert op de kritiek van de onderzoekscommissie Oosting op een deal die hij in 2000 als officier van justitie sloot met een drugscrimineel. Als gevolg van de affaire trad hij begin maart af als staatssecretaris van Veiligheid en Justitie.

Teeven zegt dat hij de bevindingen van de commissie met interesse heeft gelezen. Hij respecteert 'het werk dat daarvoor is verzet.' Maar Teeven benadrukt ook dat het rapport van de commissie gebeurtenissen behandelt die ruim vijftien tot twintig jaar geleden plaatsvonden.

Nadat minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie de Kamer verkeerd had geïnformeerd over de deal, moest hij aftreden. Toenmalig staatssecretaris Teeven deed hetzelfde. Toen kamerlid Ard van der Steur in maart de nieuwe minister van Veiligheid en Justitie werd, nam Teeven de vrijgekomen kamerzetel in.

Teeven: ik diende publiek belang
Teeven: ik diende publiek belang (Foto: ANP)

'Poepbacterie en salmonella in gourmetpakket'

De kwaliteit van de gourmetpakketten van de Nederlandse supermarkten laat te wensen over, blijkt uit een steekproef van Wakker Dier. In drie van de zeven onderzochte pakketten zat vlees dat al "duidelijk aan het bederven" was. In één van de schotels troffen de onderzoekers zelfs de gevaarlijke salmonellabacterie aan.

Van dit laatste heeft de dierenwelzijnsorganisatie de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de betreffende supermarkt inmiddels op de hoogte gebracht.

De onsmakelijke E.coli bacterie, beter bekend als de 'poepbacterie', werd vijf keer aangetroffen in de gourmetpakketten. Ook werd er een zogeheten listeriabesmetting ontdekt in een van de schotels. Deze bacteriën kunnen leiden tot een voedselinfectie. Vooral bij zwangere vrouwen is dit gevaarlijk omdat het kan leiden tot een miskraam of vroeggeboorte.

Wakker Dier wil geen namen van supermarkten bekendmaken omdat het om een steekproef van slechts zeven vleespakketten gaat.

gourmet

Teeven-deal én nasleep waren foutenfestival

De deal die toenmalig officier van justitie Fred Teeven in 2000 sloot met drugscrimineel Cees H. kan de toets der kritiek niet doorstaan. De afspraak op zich deugde van geen kanten en is ook onjuist tot stand gekomen en afgewikkeld. De wijze waarop minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten met de kwestie is omgegaan toen die in 2014 en 2015 opspeelde, vertoont tekortkomingen.

Dat heeft een onderzoekscommissie onder leiding van oud-ombudsman Martin Oosting vastgesteld. Die was in het leven geroepen om de zaak uit te pluizen die Opstelten en Teeven in maart dit jaar hun baan als minister en staatssecretaris van Veiligheid en Justitie kostte.

Dat gebeurde nadat Opstelten eerst lang had volgehouden dat er met de deal 1,2 miljoen gulden gemoeid was geweest, terwijl het uiteindelijk 4,7 miljoen bleek te zijn die Cees H. mocht houden na het betalen van een boete van 750.000 gulden. Ook hield hij geruime tijd vol dat er geen bonnetje meer van was te vinden, terwijl dat uiteindelijk toch aanwezig bleek te zijn. Had Opstelten met zijn ambtenaren de kwestie beter aangepakt, dan had hij mogelijk niet hoeven af te treden, stelt Oosting.

Eigenlijk mocht de Teeven-deal in de gekozen vorm ook gewoon al niet. Maar het proces van goedkeuring door het college van procureurs-generaal was ook niet goed. Er is ook geen rechtvaardiging te vinden voor het feit dat Teeven de Belastingdienst erbuiten hield. Oosting uitte woensdagmiddag in de persconferentie ook kritiek op de manier waarop documentatie was gearchiveerd. Over de archivering is een afzonderlijk rapport verschenen, met eveneens vernietigende conclusies.

Teeven-deal én nasleep waren foutenfestival
Teeven-deal én nasleep waren foutenfestival (Foto: ANP)

Amsterdam City Swim levert 1,8 miljoen op

De vierde editie van de Amsterdam City Swim heeft 1.833.535 euro opgebracht. Dit definitieve eindbedrag is in totaal door meer dan 50.000 donateurs bijeengebracht, maakte de organisatie woensdag bekend.

Ongeveer 2500 mensen deden op zondag 6 september mee aan de zwemtocht van 2 kilometer door de Amsterdamse grachten. Vorig jaar werd een recordbedrag van 1,9 miljoen euro bijeen gezwommen.

Samen met Stichting ALS Nederland is een keuze gemaakt in de projecten om het geld te besteden. Het wordt verdeeld over vier pijlers, waarmee onder meer onderzoek naar de oorzaak van de ziekte ALS en onderzoek naar de kwaliteit van leven van een ALS-patiënt mee worden gefinancierd.

70% van het opgehaalde bedrag zal worden besteed aan wetenschappelijke onderzoekspojecten en 30% zal gaan naar initiatieven die zich richten op het verbeteren van de kwaliteit van zorg en leven van de patiënt en hun omgeving.

Ook gaat de organisatie zich richten op de verdere internationalisering van de City Swim. De vijfde Amsterdam City Swim is op 4 september 2016.

Amsterdam City Swim levert 1,8 miljoen op
Amsterdam City Swim levert 1,8 miljoen op (Foto: ANP)

Resident Evil Zero HD krijgt een releasedatum

Capcom heeft zojuist bekendgemaakt dat op 22 januari Reisdent Evil Zero HD Remaster te downloaden zal zijn voor zo’n kleine 20 euro. Snelle  kopers krijgen als pre-order bonus verschillende sexy kostuums erbij zoals een Cheerleader pakje voor Rebecca en een Wolf Force tepelhouder voor Billy.

Naast dat de graphics natuurlijk zijn aangepakt zodat het er wat mooier uit ziet, is er ook een nieuwe modus ontwikkeld voor deze release. Daarmee speel je als Wesker, de boze bad guy uit de serie. Resident Evil Zero HD Remaster komt op 22 januari naar de PS4, PS3.

Meer Hunger Games-films in de planning

Hoewel The Hunger Games: Mockingjay Part 2 de laatste film zou worden die gebaseerd is op de bestsellerreeks van Suzanne Collins, is de filmstudio er nog lang niet klaar mee. Lionsgate-vicevoorzitter Michael Burns heeft tegenover Variety bekendgemaakt dat er plannen zijn voor meer films.

Hoewel er niet meer details bekend zijn, is het aannemelijk dat toekomstige films binnen de franchise prequels worden. Burns besprak met Variety de afwezigheid van 'combat arenas' in beide Mockingjay-films, en gaf aan dat 'als we teruggaan in de tijd, er sprake zal zijn van meer arena-actie'.

Dat Lionsgate de wens heeft om door te zetten met de serie was al langer bekend. In februari werd Jon Feltheimer, de studio's topman, al betrapt op uitspraken over de zoektocht naar mogelijkheden voor zowel sequels als prequels binnen het Hunger Games-universum. In juli deed acteur Josh Hutcherson al uit de doeken dat de studio plannen had voor continuering van de franchise.

Mockingjay Part 2 draait sinds vorige maand in de bioscopen. Hoewel de film minder opbracht dan zijn voorgangers, werd er alsnog 523 miljoen dollar mee binnengeharkt. Lees hier de FOK!-review.

Meer Hunger Games-films in de pijplijn (Foto: Reuters)
Meer Hunger Games-films in de pijplijn (Foto: Reuters)

Baanrenners bij Spelen 2020 ver buiten Tokyo

De baanwielrenners zullen bij de Olympische Spelen van 2020 ver buiten Tokyo om de medailles strijden. Om kosten te besparen, een van de speerpunten van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), wordt gebruikgemaakt van het reeds bestaande Japan Cycle Sport Certre in Izu, een stadje op zo'n 120 kilometer van Tokyo. Het IOC meldde woensdag verder dat ook de mountainbikewedstrijden in Izu worden gehouden. Daar wordt gebruikgemaakt van de faciliteiten van de wielerbaan en zal een parcours liggen met op de achtergrond de befaamde berg Fuji.

Volgens het IOC is de keuze ingegeven door "kostenbesparing, duurzaamheid en nalatenschap" en levert het een besparing op van ongeveer 90 miljoen euro. De wegwedstrijden zijn wel gewoon in Tokio, met start en finish bij de bekende paleistuinen. De BMX'ers werken hun olympische wedstrijden af in een tijdelijk stadion in het centrum dat plaats biedt aan 5000 toeschouwers.

De baanrenners en mountainbikers kunnen rond hun competities gebruikmaken van een mini-olympisch dorp in Izu.

Baanrenners bij Spelen 2020 ver buiten Tokio
Baanrenners bij Spelen 2020 ver buiten Tokio (Foto: ANP)

Rick Ross laat postbezorgende fan arresteren

Het leek een rapper in spé een goed idee om zijn demo langs te brengen bij Rick Ross. De beveiliging beschouwde hem echter als een inbreker en liet de bezoeker arresteren, meldt TMZ.

Een tijdje nadat J. Luchiano zijn mixtape had afgeleverd kreeg hij telefoon van de advocaten van Ross. Ze wilden afspreken met Luchiano, die dacht dat dit wel eens zijn grote doorbraak zou kunnen gaan worden. Eenmaal gearriveerd werd hij echter in de boeien geslagen en beschuldigd van het illegaal betreden van privéterrein.

Het politierapport stelt dat hij over een hek zou zijn geklommen, maar Luchiano ontkent dat. Naar verluidt zou het strenge beveiligingsteam van Ross zonder betrokkenheid van de rapper zelf de touwtjes in handen hebben genomen bij de actie tegen de nietsvermoedende hiphop-ster in wording.

Rick Ross laat postbezorgende fan arresteren
Rick Ross laat postbezorgende fan arresteren (Foto: BuzzE)

'Inval bij vermoedelijke bitcoin-bedenker'

De Australische federale politie heeft het huis en kantoor doorzocht van een man die door techmagazine Wired enkele uren eerder was aangewezen als het vermoedelijke brein achter de virtuele munt bitcoin. Dat gebeurde in opdracht van de belastingdienst, meldde persbureau Reuters.

De bitcoin bestaat sinds 2009. De identiteit van de bedenker van de virtuele munt, die schuilgaat achter het pseudoniem Satoshi Nakamoto, was tot dusver onbekend. Maar volgens Wired gaat het waarschijnlijk om de in Sydney woonachtige Craig Steven Wright.

Waarom de belastingdienst Wright uitgerekend nu op de korrel neemt, is onduidelijk. Reuters wijst erop dat Wright mogelijk voor honderden miljoenen aan bitcoins bezit. De Australische politie sprak in een verklaring evenwel tegen dat de inval iets te maken heeft met recente berichten in de media.

'Inval bij vermoedelijke bitcoin-bedenker'
'Inval bij vermoedelijke bitcoin-bedenker' (Foto: ANP)

Trijntje Oosterhuis bevallen

Trijntje Oosterhuis is dinsdag bevallen van een dochter. Dat heeft de zangeres woensdag bekendgemaakt via Instagram.

"Dinsdag 8 december 2015 om 14:03 uur is onze lieve, mooie, prachtige dochter Maël Joni Ronde geboren. Zusje van Jonas, Marijn en Eljah. We voelen ons trots, uitverkoren en gezegend met de komst van dit meisje", schrijft Trijntje bij een foto waarop het handje van het pasgeboren meisje is te zien.

"We genieten elke seconde van haar pure schoonheid en prille liefde. Bless, Alvin&Trijntje", sluit de zangeres af.

Trijntje Oosterhuis bevallen
Trijntje Oosterhuis bevallen (Foto: BuzzE)

Betere bescherming online shopper op komst

Consumenten die aankopen doen bij een webwinkel in een ander EU-land krijgen betere bescherming als het aan de Europese Commissie ligt. Brussel wil hiermee het vertrouwen in buitenlandse winkels verhogen en grensoverschrijdende handel stimuleren.

Als de voorstellen worden aangenomen kan de koper beter zijn recht halen als er iets mis is met het bestelde product of de aangeschafte dienst. De consument hoeft niet meer aan te tonen of er al iets fout was bij levering en kan makkelijker zijn geld terughalen of zijn contract opzeggen.

De garantietermijn bij online aankopen in alle 28 EU-lidstaten moet twee jaar worden, wil Brussel. Vooral het midden- en kleinbedrijf kan profiteren van de vereenvoudigde regels, aldus Brussel woensdag.

Garantietermijnen
Detailhandel Nederland verwelkomt de voorstellen. "Gelijke regels zorgen voor veel duidelijkheid zodat winkeliers met vertrouwen over de grens kunnen."

De organisatie dringt er wel op aan dat dezelfde regels ook gaan gelden voor aankopen in fysieke winkels, mede omdat sommige producten, zoals een vloer, deels in de winkel en deels online worden besteld. "Dan moeten natuurlijk wel dezelfde garantietermijnen gelden, anders wordt er een onwerkbare situatie gecreëerd."

De Consumentenbond en haar Europese zusterorganisaties zijn kritisch. Het voorstel zou huidige consumentenrechten verzwakken en voor verwarring zorgen, vanwege het verschil tussen online en winkelaankopen. ,,Waarom zou de EU een andere garantietermijn geven aan iemand die een paar schoenen online koopt dan aan degene die dat in een winkelstraat doet."

Betere bescherming online shopper op komst
Betere bescherming online shopper op komst (Foto: ANP)

Hoger opgeleid, langer gezond

Hoe hoger het opleidingsniveau, hoe langer mensen zich gezond voelen. Iemand die alleen naar een basisschool is geweest, leeft bijna 53 jaar van zijn of haar leven in goede gezondheid. Voor mensen met hbo of universiteit is dat bijna 72 jaar.

Andersom geldt hetzelfde: hoe lager de opleiding, hoe langer mensen zich ongezond voelen. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.

Er is niet een enkele oorzaak voor het verschil te noemen, zegt Jan Latten, hoofddemograaf van het CBS en hoogleraar Sociale Demografie aan de Universiteit van Amsterdam. "Het kan best zijn dat je wordt geboren met een handicap of ziekte, dat je daardoor niet kunt doorleren en alleen basisonderwijs volgt. Met een lage opleiding krijg je vaak fysiek zwaar ongeschoold werk, dat sloopt ook. Mensen met een goede opleiding en een goed inkomen weten misschien beter wat gezond is en wat niet, en eten dus gezonder. Het is een heel complex verhaal, maar de verschillen zijn duidelijk."

Meer gezonde jaren
Volgens het CBS krijgen hogeropgeleiden pas later te maken met slecht gehoor, oogklachten en problemen met de botten, spieren en gewrichten. Hoogopgeleiden krijgen zulke klachten gemiddeld als ze ongeveer 77 jaar oud zijn, laagopgeleiden als ze in de zestig zijn.

De gemiddelde Nederlander heeft er de afgelopen jaren meer gezonde levensjaren bijgekregen. Maar het aantal ongezonde jaren stijgt ook. Dat komt doordat iedereen - hoog- en laagopgeleid - ouder wordt dan vroeger.

Hoger opgeleid, langer gezond
Hoger opgeleid, langer gezond (Foto: ANP)

HEMA schikt ruzie met franchisenemers

HEMA schikt een slepende ruzie met zijn franchisenemers. Het winkelbedrijf betaalt uitgesmeerd over de komende drie jaar een bedrag van 19 miljoen euro aan de zelfstandige winkeliers die onder het HEMA-merk opereren.

De franchisenemers klaagden de afgelopen jaren veelvuldig over de opstelling van het moederbedrijf. HEMA zou veel te hoge kosten in rekening brengen voor onder meer marketing en voor producten die centraal worden aangeleverd. Er liep een arbitrageprocedure, maar die is nu beëindigd.

Door de schikking is HEMA afgelopen kwartaal wel fors dieper in de rode cijfers gedoken. Onderliggend was echter voor het eerst in drie jaar tijd sprake van een verbetering van het resultaat, blijkt uit de woensdag gepubliceerde kwartaalcijfers.

Brutowinst
Onder de streep kwam HEMA 28,8 miljoen euro tekort, bijna twee keer zoveel als in het derde kwartaal van 2014. De brutowinst voor eenmalige posten daarentegen nam toe van 22 miljoen naar 23,5 miljoen euro.

Het winkelbedrijf behaalde in het derde kwartaal een omzet van 293 miljoen euro, 8 procent meer dan een jaar eerder. Gecorrigeerd voor veranderingen in het winkelbestand en wisselkoerseffecten namen de verkopen met ruim 5 procent toe.

HEMA schikt ruzie met franchisenemers
HEMA schikt ruzie met franchisenemers (Foto: ANP)

Justin Bieber speelt in Nederland

Justin Bieber treedt volgend jaar op in Nederland. De Canadese zanger geeft op zaterdag 8 oktober een concert in de Arnhemse Gelredome, valt te lezen op de website van de concerthal.

Het optreden van Justin staat in het teken van zijn Purpose World Tour, vernoemd naar het nieuwe album van de artiest. Op de website van het Gelredome staat dat Bieber op 5 en 6 oktober ook optreedt in het Sportpaleis in Antwerpen.

De kaartverkoop voor het concert in Arnhem begint op donderdag 17 december.

Justin Bieber speelt in Nederland
Justin Bieber speelt in Nederland (Foto: BuzzE)

VR-bril HTC Vive komt in april op de markt

De VR-headset van HTC en Steam, de HTC Vive, komt in april 2016 in de winkelschappen te liggen. Aanvankelijk was het idee om de headset al in december uit te brengen met beperkte oplage.

Vanaf december worden er al een stuk of zevendzuizend headsets beschikbaar gesteld voor ontwikkelaars, waarna in april de consumentenversie volgt. "In samenwerking met Valve hebben we reeds dev. kits gedistribueerd naar ontwikkelaars en content creators, en werken samen met vele innovatieve bedrijven om content te kunnen ontwikkelen voor doeleinden in de richting van gaming, entertainment, medisch, onderwijs en retail", aldus HTC.

De lanceerdatum in april komt gelijk met óf vlak na de release van Oculus Rift en PlayStation VR, die beide in het eerste kwartaal van 2016 worden verwacht.

Ernstige datalekken voortaan verplicht melden

Een kwijtgeraakte USB-stick met persoonsgegevens, een gestolen laptop of een inbraak in een databestand. Vanaf volgend jaar zijn alle bedrijven en overheden verplicht een melding te doen bij het College bescherming persoonsgegevens (CBP) zodra zij een ernstig datalek hebben.

De privacywaakhond publiceerde woensdag zijn definitieve beleidsregels over de nieuwe meldplicht. "De verwachting is dat beveiliging van persoonsgegevens een veel hogere prioriteit krijgt bij de ontwikkeling van producten en diensten", zegt Jacob Kohnstamm, voorzitter van het CBP.

Onlangs kwamen diverse ernstige datalekken in het nieuws: bij speelgoedfabrikant VTech werden gegevens van meer dan 100.000 Nederlandse kinderen gestolen, bij de hack van de website van de Amerikaanse datingsite Ashley Madison kwamen klantgegevens op straat te liggen en bij het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda werden medische dossiers gelekt.

Boete
Volgens de toezichthouder moet een datalek worden gemeld als dit "leidt tot de aanzienlijke kans op ernstige nadelige gevolgen dan wel ernstige nadelige gevolgen heeft voor de bescherming van persoonsgegevens". In sommige gevallen moeten organisaties het lek ook melden aan de gedupeerden. Zij moeten worden geïnformeerd als een datalek "waarschijnlijk ongunstige gevolgen zal hebben" voor hun persoonlijke levenssfeer.

Organisaties die een datalek ten onrechte niet melden, kunnen een boete krijgen die kan oplopen tot maximaal 820.000 euro.

Ernstige datalekken voortaan verplicht melden
Ernstige datalekken voortaan verplicht melden (Foto: ANP)

Mordheim: City of the damned

Het doet me goed om te zien dat de Warhammer-franchise nu eindelijk een grote inspiratiebron voor games is geworden. Natuurlijk hadden we al Warhammer: 40K en Blood Bowl en binnenkort kunnen we ons gaan vermaken met Total War: Warhammer, maar deze spelen zich af in het huidige Warhammer-tijdperk en deze games zijn geïnspireerd op de meest bekende concepten van Warhammer. Focus Home Interactive blijkt echter ook bereid te zijn om de ondergewaardeerde spelvormen van Warhammer een kans te geven met Mordheim: City of the Damned.

Kritiek op Van Gaal niet mals

Met name enkele oud-spelers van Manchester United waren niet mals in hun commentaren op de uitschakeling van de ploeg van coach Louis van Gaal in de Champions League. "Beschamend", noemde voormalig United-verdediger Rio Ferdinand de vroege aftocht uit het miljoenenbal na de nederlaag (3-2) bij VfL Wolfsburg. "Er zit snelheid noch kracht in de ploeg. De spelers kijken naar elkaar. Niemand straalt iets uit van: ik sleep ons er doorheen."

"Als je denkt aan het geld dat ze besteed hebben aan nieuwe spelers, kan ik me de frustraties van de fans wel voorstellen", zei Ferdinand, die net vertrokken was toen Van Gaal in de zomer van 2014 op Old Trafford arriveerde. "De druk op hem zal nu wel groeien."

Ook collega-tv-analyticus bij BT Sport en oud-spits Michael Owen was hard in zin oordeel. Hij suggereerde dat een ploeg met alle spelers die Van Gaal de afgelopen anderhalf jaar verkocht heeft, dinsdag had gewonnen. Voormalig boegbeeld Paul Scholes, immer kritisch op Van Gaal, noemde de uitschakeling weliswaar een kleine verrassing, maar ook niet meer dan dat: "United heeft een middelmatig team en met een middelmatig team lever je middelmatige prestaties. Je moet concluderen dat ze niet zo goed hebben ingekocht."

Kritiek op Van Gaal niet mals
Kritiek op Van Gaal niet mals (Foto: ANP)

Parijs van Kenny B best bekeken clip YouTube

Het nummer Parijs van zanger Kenny B is dit jaar de best bekeken muziekvideo van Nederland. De video werd meer dan 20 miljoen keer bekeken. In de top 10 staan verder twee videoclips van Ronnie Flex en Lil' Kleine: Drank & Drugs staat op de vierde plaats en Zeg dat niet staat op plaats negen. Dat heeft YouTube woensdag gemeld.

Op de tweede plaats in het lijstje staat See You Again van Wiz Khalifa, gevolgd door Lean On van Major Lazer & DJ Snake. Hello van Adele staat op de vijfde plaats.

Als de muziekvideo's buiten beschouwing worden gelaten, scoort Parijs nog steeds erg goed: in de lijst van best bekeken YouTubevideo's staan maar liefst twee parodieën op het Kenny B-nummer, een van Ponkers (Praat Amsterdams met me) en een van Sasha Ivantic (Praat Rotterdams met me). Verder doen ook kinder- en tekenfilmpjes het goed, zoals Peppa Big, Zandkasteel aan zee en een filmpje over Teletubbies-speelgoed.

Parijs van Kenny B best bekeken clip YouTube
Parijs van Kenny B best bekeken clip YouTube (Foto: ANP)

Politieagente klust bij als hoer

Een politievrouw uit Adelaide is ontslagen omdat ze een wel heel bijzondere bijbaan had. De dame van in de twintig bleek namelijk bij te klussen als hoer.

Veel wil de korpsleiding van de Australische stad niet over de kwestie kwijt. Het enige dat commissaris Grant Stevens wil vertellen is het volgende: "We hebben een agente geschorst. Over de omstandigheden kan ik geen mededelingen doen."

De dame in kwestie bood zichzelf aan op hoerenwebsite iKandy Girls. Hierop prees ze zichzelf aan als 'lekker wijf met atletisch figuur en een C-cup'. Voor 100 Australische dollar mag je 20 minuutjes met haar stoeien. Wil je een uurtje spelen, dan kost je dat 220 dollar.

Het is nog onbekend of de agente zal worden vervolgd voor haar daden. Prostitutie is namelijk hartstikke illegaal in Australië. Een hoer kan daar voor een halfjaar op water en brood worden gezet.

Federer vervangt Edberg door Ljubicic

Roger Federer en zijn Zweedse trainer Stefan Edberg hebben hun samenwerking beëindigd. De Zwitserse tennisser maakte woensdag op zijn Facebookpagina bekend dat Edberg "na twee succesvolle jaren" zijn begeleidingsteam zal verlaten. De Zweed, zesvoudig grandslamwinnaar, was in 2013 aangesteld naast hoofdcoach Severin Lüthi, aanvankelijk voor één jaar. Edberg wordt vervangen door een andere voormalige topspeler, de 36-jarige Kroaat Ivan Ljubicic.

Met de samenwerking met Edberg was "een droom waarheid geworden", voor Federer die de Zweed als zijn "jeugdidool" bestempelde. "Hij heeft me zo veel bijgebracht en zijn invloed op mijn spel is blijvend." Onder Edberg won hij de afgelopen twee jaar elf ATP-toernooien en in 2014 met zijn land de Daviscup.

"Na een geweldig 2014 besloot ik om nog een jaar door te gaan, maar toen was al duidelijk dat het mijn laatste jaar zou zijn vanwege alle tijd die ik erin moest steken", erkent Edberg. "Ik denk dat Roger nog steeds veel kan bereiken en grote toernooien kan winnen. We zullen goede vrienden blijven en ik hoop dat ik hem in 2016 zal zien spelen."

Federer vervangt Edberg door Ljubicic
Federer vervangt Edberg door Ljubicic (Foto: ANP)

Cavaliers knokken naar winst op Trail Blazers

De basketballers van Cleveland Cavaliers knokten zich dinsdag terug van een achterstand van 18 punten tegen Portland Trail Blazers. Een grote rol daarin was weggelegd voor sterspeler LeBron James die 33 punten maakte, waarvan 12 in het laatste kwart. Tegen de tijd dat de zoemer ging stond het 105-100 in het voordeel van de best presterende ploeg in de Eastern Conference.

James voegde aan zijn puntentotaal nog tien rebounds en drie assists toe, terwijl forward Kevin Love tot 18 punten kwam en guard Matthew Dellavedova tot 17.

Golden State Warriors boekte zege nummer 23 van het seizoen, ditmaal was de momenteel onverslaanbare ploeg te sterk voor Indiana Pacers: 131-123. Inclusief het afgelopen reguliere NBA-seizoen hebben de Warriors nu 27 wedstrijden op rij gewonnen. Daarmee werd de reeks van Miami Heat in het seizoen 2012-13 geëvenaard. Het record komt in zicht: begin jaren zeventig won Los Angeles Lakers 33 competitieduels op rij.

Klay Thompson was de topschutter bij de Warriors met 39 punten waarvan hij er 29 maakte in de eerste helft van de partij. Stephen Curry kwam tot 29 punten, tien assists, zeven rebounds en drie driepunters. Minder goed nieuws was dat Thompson voortijdig naar de kant moest met een pijnlijke enkel.

Alle uitslagen:
Cleveland - Portland 105 - 100
Indiana - Golden State 123 - 131
Brooklyn - Houston 110 - 105
Memphis - Oklahoma 88 - 125
Denver - Orlando 74 - 85
Sacramento - Utah 114 - 106

Cavaliers knokken naar winst op Trail Blazers
Cavaliers knokken naar winst op Trail Blazers (Foto: ANP)

Brenet droomt van FC Barcelona

PSV weet maandag welke Europese club de tegenstander wordt in de achtste finale van de Champions League. De hoop is bij de Eindhovenaren verdeeld tussen een mooi affiche met een echte topclub of een opponent tegen wie wat meer kans bestaat op een goed resultaat. Verdediger Joshua Brenet was dinsdagavond het meest uitgesproken. Hij droomt van FC Barcelona. "Elke club is prachtig maar ik ben fan van FC Barcelona. Het zou mooi zijn om tegen hun te spelen. Of het nou de deze ronde, de volgende ronde of in de finale is: Messi, Suárez en Neymar gaan we opeten", klonk het vol zelfvertrouwen uit de mond van de 21-jarige rechtsback na de overwining op CSKA Moskou.

"Als we tegen FC Barcelona, Real Madrid of Bayern München kunnen loten heb ik misschien liever een club van een ander kaliber. Ik heb niet echt een droomclub of zo, maar dit smaakt naar meer", reageerde middenvelder Jorrit Hendrix.

Aanvoerder Luuk de Jong heeft geen voorkeur, vertelde hij. Omdat PSV tweede is geworden in de poule, wacht de winnaar van een andere groep. De Jong gaat daarom uit van een zware tegenstander. "Mij maakt het niet uit. Je kunt een moeilijke tegenstander treffen en dan is de kans groter dat je wordt uitgeschakeld. Ik wil het liefst weer een ronde verder."

Brenet droomt van FC Barcelona
Brenet droomt van FC Barcelona (Foto: ANP)

Topmodel Miranda Kerr naakt

Miranda Kerr heeft zichzelf van haar beste kant laten zien. Het Australische topmodel is namelijk volledig uit de kleren gegaan.

Miranda staat naakt op de cover van het blad Bazaar. Wel bedekt de 32-jarige milf haar intiemste plekjes, want het moet wel netjes blijven natuurlijk...

Loon thuiszorggraaiers wordt verdubbeld

De toezichthouders op de thuiszorg gaan een wel heel fijne Kerst tegemoet. De graaiers weten nu al dat hun salaris volgend jaar wordt verdubbeld. Met dank aan het kabinet, dat het salarisplafond voor zorggraaiers flink heeft verhoogd.

Het gaat niet geweldig in de thuiszorg. Werknemers worden flink uitgeknepen of krijgen zelfs ontslag. En dankzij bezuinigingen worden hulpbehoevende ouderen nog minder vaak gewassen dan anders.

Om wantoestanden bij thuisorganisaties te voorkomen, heeft het kabinet in al zijn wijsheid besloten toezichthouders in het leven te roepen. Een loodzware baan. En omdat zij het erg moeilijk hebben, heeft minister Plasterk het salarisplafond voor 2016 flink verhoogd.

Hoewel de overkoepelende toezichthoudersorganisatie NVTZ heeft opgeroepen om vooral het salaris voor de top niet te verhogen, zullen maar weinig bestuursleden hier gehoor aan geven. De meeste graaiers zien in januari dan ook een bedrag staan dat tweemaal zo hoog is als dat van deze maand. Vorige week werd nog bekend dat toezichthouders van de Friese thuiszorgorganisatie Patyna zichzelf de maximale salarisverhoging hebben toegewezen.

Van Gaal: "Moeilijk te begrijpen"

De nederlaag bij VfL Wolfsburg en de daarbij behorende uitschakeling in de Champions League was voor Manchester United-coach Louis van Gaal moeilijk te bevatten. Zijn ploeg speelde alleszins acceptabel, scoorde twee keer nadat van de laatste drie duels er twee in 0-0 eindigden, maar het was niet genoeg de nederlaag (3-2) te voorkomen. "Ik ben blij dat we weer hebben gescoord, maar niet blij met het feit dat we beide keren meteen erna een goal weggaven. Ik moet nog analyseren hoe dat heeft kunnen gebeuren. Normaal is dat een aspect dat we goed beheersen", zei Van Gaal na het duel in Duitsland. Wolfsburg plaatste zich samen met PSV, dat thuis CSKA Moskou versloeg, voor de knock-outfase van de Champions League. ManUnited moet verder in de Europa League.

"Dit resultaat is moeilijk te begrijpen", meende Van Gaal, "Het was een 'crazy' wedstrijd. We hadden de kans om te winnen, we hebben ervoor geknokt maar met tien man in de slotfase (door een blessure) konden we niet meer dan we deden. We wisten dat het een groep was waarin alles dicht op elkaar zat. Kijk ook maar naar de resultaten: het is steeds 1-0 of 2-1. En ik herinner me een paar beslissingen van de scheidsrechter in ons uitduel tegen PSV die niet positief waren voor ons. Net als vandaag."

Van Gaal doelde met name op een afgekeurde treffer van Jesse Lingard. Juan Mata zou hinderlijk buitenspel hebben gestaan. "Als je dat als grensrechter kunt zien ben je heel goed. Als je de goal eerst goedkeurt en vervolgens na protesten alsnog afkeurt, is dat volgens mij vreemd", mopperde de voormalig bondscoach die troost vond in nieuwe uitdagingen. "Op de Champions League moeten we een jaar wachten, maar we hebben genoeg om voor te knokken: de FA Cup en de Premier League."

Van Gaal laat zich niet gauw negatief uit over zijn spelers, maar was duidelijk niet tevreden over het spel van zijn Duitse middenvelder Bastian Schweinsteiger. "Ik haal een speler nooit zo maar naar de kant", zei Van Gaal over de wissel in de 69e minuut. "Bastian wil zijn beste niveau halen, zeker in Duitsland." Dat lukte niet, vond Van Gaal. "Ik kan niet zeggen dat ik de Schweinsteiger heb gezien uit mijn tijd als coach van Bayern München."

Van Gaal: "Moeilijk te begrijpen" (Pro Shots / Joep Leenen)
Van Gaal: "Moeilijk te begrijpen" (Pro Shots / Joep Leenen)

Duitse media massaal bij neonazi-proces

Na bijna 250 zittingsdagen in het proces in München over een reeks racistische moorden legt de hoofdverdachte Beate Zschäpe (40) woensdag eindelijk een verklaring af. De Duitse media zijn samengedromd om te vernemen wat de vrouw die behoorde tot de Nationaal-Socialistische Ondergrondse (NSU) te vertellen heeft. De Süddeutsche Zeitung "wacht op haar openbaring".

Zelf neemt ze niet het woord. Haar advocaat Matthias Grasel is woensdagmorgen begonnen met het voorlezen van de omvangrijke verklaring van naar verluidt 57 pagina's. Aan het begin van deze verklaring vroeg Zschäpe aandacht voor haar moeilijke jeugd. Als de rechter vragen wil stellen, houdt ze woensdag haar mond, volgens Grasel. Ze beantwoordt de vragen schriftelijk en op een later tijdstip.

Letterlijk doorbreekt Zschäpe dus niet het stilzwijgen. Maar verwacht wordt dat de verklaring meer licht werpt op de uiterst duistere zaak. Zschäpe zou samen met Uwe Mundlos en Uwe Böhnhardt een terroristisch trio, de NSU, hebben gevormd. Ze zouden tussen 2000 en 2007 met racistische motieven tien mensen hebben vermoord, onder wie negen mensen van buitenlandse komaf. Ze hebben volgens de aanklagers ook bomaanslagen en overvallen gepleegd. Dat ze niet in een vroeg stadium werden gepakt, komt mogelijk door falen van politie en inlichtingendiensten.

Mundlos en Böhnhardt stierven 4 november 2011. Ze werden toen kort nadat ze hadden geprobeerd een bank te overvallen, dood aangetroffen in een uitgebrande camper in Eisenach. Vier dagen later gaf Zschäpe zich aan bij de politie in Jena, 200 kilometer ten zuidwesten van Berlijn. Het proces tegen de NSU, Zschäpe en vier medeplichtigen, begon in mei 2013.

Duitse media massaal bij neonazi-proces
Duitse media massaal bij neonazi-proces (Foto: ANP)

Griekenland haalt vluchtelingen weg bij grens

De Griekse politie is begonnen met het verwijderen van honderden gestrande migranten bij de Grieks-Macedonische grens. Volgens de politie blokkeren zij het treinverkeer daar.

Zo'n 1200 mensen uit Pakistan, Marokko en Iran zitten vast in de buurt van de Noord-Griekse dorp Idomeni. Ze willen de grens over naar Macedonië om verder te reizen naar Noord-Europa, maar het Balkan-land laat ze niet door. Een politiefunctionaris zei dat de migranten nu met bussen naar Athene worden gebracht. Daar komen ze in vluchtelingencentra voordat ze worden teruggestuurd naar hun land van herkomst.

Honderdduizenden mensen stroomden dit jaar naar Europa, meestal via Griekenland, maar de Balkanlanden blokkeren de doorgang sinds vorige maand. Alleen Syriërs, Irakezen en Afghanen worden nog toegelaten als vluchtelingen van oorlogsgebieden.

Griekenland haalt vluchtelingen weg bij grens
Griekenland haalt vluchtelingen weg bij grens (Foto: ANP)

The North Face-oprichter dood na kajakongeval

Zakenman en milieuactivist Douglas Tompkins (72) is in Chili overleden nadat hij tijdens het kajakken was omgeslagen. De Amerikaan stierf in het ziekenhuis aan onderkoeling, meldde de regionale gezondheidsdienst.

Tompkins stond mede aan de basis van kledingbedrijf Esprit en was de oprichter van het bedrijf The North Face. Hij werd later actief als milieuactivist en kocht stukken land in Chili en Argentinië, die hij vervolgens omvormde tot natuurparken.

De activist stierf in het harnas. Hij belandde in het ijskoude water terwijl hij met vijf andere mensen aan het kajakken was. Nadat Tompkins uit het water was gehaald, bedroeg zijn lichaamstemperatuur volgens de gezondheidsdienst nog maar 19 graden Celsius. Hij overleed enkele uren later.

The North Face-oprichter dood na kajakongeval
The North Face-oprichter dood na kajakongeval (Foto: ANP)

Opheldering over mysteries in 'Teeven-deal'

Wat is er nou precies afgesproken in de zogenoemde 'Teeven-deal': de afspraak over miljoenen (toen nog) guldens die destijds officier van justitie Fred Teeven maakte met drugscrimineel Cees H. Woensdag verschijnt het rapport van de commissie-Oosting over deze kwestie uit 2000 met het veelbesproken zoekgeraakte bonnetje.

Zowel minister Ivo Opstelten als staatssecretaris Fred Teeven moest begin dit jaar opstappen toen bleek dat de deal die Cees H. met - toen nog officier van justitie - Teeven had gesloten niet over 1,25 miljoen gulden ging maar over maar liefst 4,7 miljoen gulden. Er bleven echter veel vragen onbeantwoord, bijvoorbeeld waarom dacht Opstelten dat het om 1,25 miljoen ging. Waarom corrigeerde Teeven hem niet? Hij had tenslotte de deal gesloten in zijn vorige functie.

Hoe kon het gebeuren dat het bonnetje - waarop stond dat er bijna vier keer zoveel was overgemaakt aan de crimineel - eerst niet kon worden gevonden en toen ineens toch wel? En waarom moest het ruim veertien jaar duren voordat deze omstreden deal groot nieuws werd, iedere keer al dan niet toevallig tijdens verkiezingscampagnes?

Oud-ombudsman Marten Oosting heeft de afgelopen maanden geprobeerd hier antwoord op te vinden, woensdag zal duidelijk zijn of dat gelukt is.

Opheldering over mysteries in 'Teeven-deal'
Opheldering over mysteries in 'Teeven-deal' (Foto: ANP)

Bouterse: geen Nederlandse steun bij coup

Nederland was niet betrokken bij de staatsgreep die Desi Bouterse in 1980 heeft gepleegd. Hardnekkige geruchten dat de Nederlandse kolonel Hans Valk Bouterse zou hebben ondersteund bij de machtsovername door het leger zijn niet waar, zei Bouterse tijdens een gesprek dat op de Surinaamse televisie is uitgezonden.

Wetenschapper en columnist Sandew Hira heeft eind november ongeveer acht uur met Bouterse, nu president van Suriname, gesproken over de gewelddadige gebeurtenissen in Suriname in de jaren tachtig. Bouterse had als legerleider toen een cruciale rol en is hoofdverdachte van de moord op vijftien politieke tegenstanders op 8 december 1982.

In het VPRO-programma Andere Tijden uit 2009 (herhaald in 2014) zeggen verschillende bronnen, onder wie de toenmalige Nederlandse ambassadeur, dat Valk een belangrijke adviseur was van Bouterse. Niet waar, zegt Bouterse nu. "Nederland heeft geen enkele rol gespeeld. Het verhaal van Valk klopt niet. Hij had er niks mee te maken."

Bouterse: geen Nederlandse steun bij coup
Bouterse: geen Nederlandse steun bij coup (Foto: ANP)

Modehuis McGregor raakt bankschuld kwijt

Modehuis McGregor, waar ook het merk Gaastra onder valt, is voor het eerst sinds jaren weer schuldenvrij. De aandeelhouders van de verkoper van luxe kleding hebben de resterende banklening afgelost. De keten wil zijn verbeterde financiële positie gebruiken om verder te kunnen groeien.

Topman Jeroen Schothorst zei woensdag dat het bedrijf nu "eindelijk" geen rente- en aflossingsverplichtingen meer heeft. De laatste jaren droeg de onderneming een grote schuldenlast met zich mee, die was begin vorig jaar nog zo'n 30 miljoen euro.

McGregor telt 1200 medewerkers en heeft 150 eigen winkels, waarvan ongeveer 80 in de Benelux. Het bedrijf zet nu vooral in op internetverkopen. Schothorst wil in het buitenland tevens nieuwe winkels openen. Komend jaar komen er naar verwachting 10 nieuwe filialen bij, voornamelijk in Duitsland en Spanje.

Geen nieuwe winkels

In Nederland zijn geen nieuwe winkels voorzien met McGregor of Gaastra op de gevel. Schothorst denkt dat het winkelbestand hier op termijn juist terug zal lopen. Het bedrijf is volgens hem eigenlijk te sterk vertegenwoordigd in veel kleinere steden, nu klanten meer online shoppen. "In de regio Brabant hebben we acht winkels. Dat zal teruggaan naar vier of vijf", schatte de topman.

De onderneming rekent dit jaar op een omzet van 235 miljoen euro, bij een bedrijfswinst van 10 miljoen. Dat komt volgens Schothorst neer op een stabilisatie ten opzichte van vorig jaar.

De McGregor Fashion Group bestaat sinds 1993, maar de merken die het bedrijf verkoopt zijn veel ouder. Het hoofdkantoor van het concern dat ook een aantal jaar beursgenoteerd was, staat in Amsterdam.

Modehuis McGregor raakt bankschuld kwijt
Modehuis McGregor raakt bankschuld kwijt (Foto: ANP)

Virginia van Eck: ik heb niets meer

Virginia van Eck trok vorige week de stekker uit haar relatie met Peter Jan Rens. Aan De Telegraaf vertelt ze nu dat haar leven verwoest is.

Van Eck en Rens waren vier jaar samen en hebben een dochter genaamd Djelisa. "Dat ik uiteindelijk verliefd op hem geworden ben, heeft te maken met het feit dat hij daar een heel andere man was dan de Peter die ik later zou leren kennen", vertelt Viriginia over hun ontmoeting op Tenerife.

Als ze destijds niet op Peter Jan was gevallen had dat haar naar eigen zeggen een hoop ellende gescheeld. "Met Peter heb ik vier jaar lang bijna als een zigeuner moeten leven, omdat we weer uit een huis werden gezet of om een andere reden verkasten."Van Eck vertelt de krant dat ze zich geen leven zonder haar dochter kan voorstellen, 'maar aan de andere kant is mijn leven helemaal verwoest. Ik heb niets meer'.

Virginia van Eck: ik heb niets meer
Virginia van Eck: ik heb niets meer (Foto: BuzzE)

Goedgevulde truitjes in Valkyrie Drive: Bhikkhuni

Uit gelekte trophies lijkt het dat Valkyrie Drive: Bhikkhuni naar het Westen komt. De trophies voor deze Japanse PlayStation Vita-game zijn namelijk naar het Engels vertaald. Uitgever Marvelous is er nog stil over.

Valkyrie Drive: Bhikkhuni is gemaakt door Kenichiro Takaki, die eerder de Senran Kagura-reeks heeft bedacht. Hij staat bekend om niet vies te zijn van wat perverse tieners in een game te stoppen en dat zien we ook in onderstaande trailer. Het spel speelt zich af op het eiland Bhikkhuni, een van vijf kunstmatig aangelegde eilanden. Op dit eiland krijgen tienermeiden een mysterieus virus, waardoor ze wapens aan zich krijgen door een bepaalde trigger. De meiden in de game zijn zogenaamde 'Rebreakers', zij kunnen op elk moment hun wapens tevoorschijn toveren.

Japan kan vanaf 10 december met Valkyrie Drive: Bhikkhuni aan de gang. Een Westerse release is nog niet aangekondigd, maar lijkt dus eraan te zitten komen.

Oproep om beelden Dascha levert niks op

Een oproep van Peter R. de Vries om in de zaak-Dascha Graafsma beeldmateriaal van beveiligingscamera's te bekijken, heeft nog niks opgeleverd.

Het zestienjarige meisje had vlak voor haar dood nog een tijd door Hilversum gedwaald, bleek uit onderzoek met een speurhond van de Signi Zoekhonden. De Vries deed maandag in RTL Boulevard een oproep aan mensen die langs de door Dascha gelopen route wonen of werken om beelden van beveiligingscamera's te bekijken omdat ze er mogelijk op staat.

"We hebben wel meldingen gekregen over camera's langs de route, maar concrete beelden zijn er nog niet. Er blijken ook nepcamera's tegen inbrekers bij te zijn", aldus De Vries, die woordvoerder van de familie is.

Zelfmoord
Het meisje uit Hollandsche Rading kwam eind vorige maand 's nachts in Hilversum om bij een aanrijding met een trein. De politie ging uit van zelfmoord, maar haar nabestaanden geloven dat niet.

Patholoog Frank van de Goot, die het lichaam op verzoek van de familie onderzocht, stelde vorige week dat het meisje was gedrogeerd en dat ook alcohol in haar bloed is gevonden. De Vries vindt de kwalificatie 'stomdronken' in verschillende media woensdag veel te ver gaan. "Ze had meer gedronken dan is toegestaan wanneer je moet rijden, maar dat wil nog niet zeggen dat ze stomdronken was."

Oproep om beelden Dascha levert niks op
Oproep om beelden Dascha levert niks op (Foto: ANP)

Derde zelfmoordterrorist Bataclan bekend

De identiteit van de derde zelfmoordterrorist van het Parijse theater Bataclan is bekend. Het gaat om een Fransman uit Straatsburg, meldden Franse media woensdag op basis van een politiebron.

Volgens de Franse krant Le Parisien gaat het om de 23-jarige Foued Mohamed-Aggad. Hij zou deel hebben uitgemaakt van een groep jongeren die eind 2013 in Syrië is geweest. Zijn identiteit werd volgens de krant eind vorige week vastgesteld na een lang en zorgvuldig onderzoek door de forensische politie.

Zijn oudere broer Karim (25) wordt momenteel vastgehouden na zijn reis naar Syrië. Mohamed was de tot nu onbekend gebleven derde zelfmoordterrorist die het Bataclan bestormde op de avond van 13 november met twee medeplichtigen, Samy Amimour en Ismaël Omar Mostefaï. Ze schoten 89 bezoekers dood bij een optreden van de Eagles of Death Metal.

Derde zelfmoordterrorist Bataclan bekend
Derde zelfmoordterrorist Bataclan bekend (Foto: ANP)

Fallout 4-patch deze week naar consoles

De patch voor Fallout 4 die al eerder uitkwam op pc, is nu uit op PlayStation 4. Dit brengt het spel naar versie 1.2. Volgens Bethesda komt de Xbox One-versie later deze week beschikbaar.

De aanpassingen zijn volgens de patch notes:

  • General memory and stability improvements
  • Performance improvements inside the Corvega Assembly Plant
  • Optimizations to skinned decal rendering
  • Fixed issue with player becoming stuck in terminals
  • Fixed issue where equipped weapons become locked after completing Reunions
  • Fixed issue with 'When Freedom Calls' where the quest would not complete
  • During 'Confidence Man' fixed issue where player’s health would continuously regenerate
  • Fixed crash related to jumping into water and reloading saved games

Fallout 4 is uit op PlayStation 4, Xbox One en pc.

Fallout 4

Zege levert PSV ook financiële meevaller op

PSV heeft met de winst op CSKA Moskou dinsdagavond (2-1) en het bereiken van de achtste finales van de Champions League ook financieel een flinke slag geslagen. De club rekende vooraf op 20 miljoen euro inkomsten uit de Champions League maar de teller komt daar nu al ruim boven uit.

PSV kan door het startgeld (12 miljoen euro), de drie thuiszeges (à 1,5 miljoen euro), het gelijkspel bij Manchester United (0,5 miljoen euro) en plaatsing voor de volgende ronde (5,5 miljoen euro) nu al zeker 22,5 miljoen euro bijschrijven. Nog niet meegerekend is een substantieel bedrag voor de televisierechten en de kaartverkoop.

Zege levert PSV ook financiële meevaller op
Zege levert PSV ook financiële meevaller op (Foto: ANP)

Vrouwelijke Link is misschien een blijvertje

In een interview met Zelda-producer Eiji Aonuma gaf hij aan dat het nieuwe personage Linkle niet perse een eendagsvlieg. Ze wordt nu geintroduceerd in Hyrule Warriors Legends, maar de producer gaf aan dat hij haar in zijn achterhoofd houdt voor nieuwe avonturen.

Volgens Aonuma voelt Linkle niet raar in The Legend of Zelda-universum. Linkle is al eerder gespot in promotiemateriaal voor het originele Hyrule Warriors, maar kwam niet door de strenge keuring van de Zelda-producer. Koei Tecmo wilde haar de zus van Link maken en dat was uit den boze. Alleen Aryll is bekend als zus van de goedgemutste held in The Legend of Zelda: The Wind Maker en daar kon geen familie meer bij.

Voor de 3DS-versie probeerde Koei Tecmo het weer met Linkle, maar dan als wannabee heldin, iets waarin Nintendo wel heil zag, zeker in combinatie met de reacties van de fans. Ze is geen standaard Link met vrouwelijke kleren aan zoals je ziet in onderstaande video, maar een fervent gebruikster van dual-wielding kruisbogen.

Hyrule Warriors Legends komt in maart uit voor 3DS. De nieuwe personages zullen dan ook op de originele Wii U-versie verschijnen.

De Sims 4-trailer gaat de musicaltour op

Het kleine beetje haar dat ik op mijn hoofd heb gaan recht overeind staan bij het zien van deze launchtrailer van de uitbreiding De Sims 4 Beleef het Samen, maar schijnbaar vond iemand het bij The Sims Studios of Electronic Arts niet tenenkrommend genoeg om niet online te zetten.

In De Sims 4 Beleef het Samen heb je de beschikking tot clubs met elk hun eigen voor- en afkeuren. Je kunt een feestje bouwen met je nieuwe vriendenclub in disco's, bars en ook een spontaan openluchtfeest op het strand. Het nieuwe Europees uitziende Windenburg komt er als locatie bij.

De uitbreiding voor De Sims 4 is in Europa morgen uit voor pc en Mac.

FOK! Wat een weer: zonnig en droog

Het was gisteren tot een uur of twee prachtig weer. Toen trok de lucht dicht en verdween op buienradar heel Nederland onder een deken van regen. Afgelopen nacht is de regen weggetrokken naar het oosten, wat erin heeft geresulteerd dat we vandaag droog beginnen. De temperatuur ligt vandaag rond de 10 graden Celcius. De zon schijnt regelmatig en met een matige (aan zee vrij krachtige) zuidwestenwind kunnen we het hebben over een prachtige najaarsdag. 

Qltel maakte gisterenochtend een wandeling in het Reichswald en had prachtig weer. 

Ochtendwandeling in het Reichswald (Foto: qltel)
Ochtendwandeling in het Reichswald (Foto: qltel)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht! Binnenkort jarig? Stuur me een pm! 

Wikiweetjes van vandaag:
* In 1961 werd Adolf Eichmann in Israel veroordeeld wegens oorlogsmisdaden jegens Joden in de Tweede Wereldoorlog. 

* In 2012 moest de Beneluxtrein tussen Amsterdam en Brussel plaatsmaken voor de Fyra. Later zou de Fyra een groot fiasco blijken. 

* In 1900 ontving koningin Wilhelmina president Paul Kruger van de boerenrepubliek Transvaal.  

* In 1992 werd de scheiding tussen Prins Charles en 'Lady Di' aangekondigd. Diana zou op 31 augustus 1997 het leven laten bij een auto-ongeluk in Parijs. Bij dit ongeluk kwamen ook de chauffeur en haar vriend Dodi Al-Fayed om het leven. 

Nieuw hoofdstuk in plagiaatzaak Blurred Lines

Robin Thicke, Pharrell Williams en T.I. leggen zich niet neer bij de verloren plagiaatzaak van de nazaten van Marvin Gaye. Volgens The Wrap hebben ze hoger beroep bij de rechter ingediend.

In maart werd door de rechter bepaald dat het drietal voor hun hit Blurred Lines stukken had gekopieerd uit Marvin Gaye's Got To Give It Up. Daarna verzochten ze al bij de rechter de zaak opnieuw te doen omdat het jureren volgens hen oneerlijk ging, maar de rechter vond dat de procedure naar behoren was verlopen.

Het nieuwe beroep volgt een week op de definitieve vaststelling van bedragen die de makers van Blurred Lines moeten overmaken naar de nabestaanden van de in 1984 vermoorde soullegende. De rekensom kwam uit op 3.188.527,50 dollar plus nog eens 1.768.191,88 dollar van Thicke en 357.630,96 dollar van Williams.

Nieuw hoofdstuk in plagiaatzaak Blurred Lines
Nieuw hoofdstuk in plagiaatzaak Blurred Lines (Foto: BuzzE)

'Schutters VS sloten lening af voor aanval'

Het echtpaar dat veertien mensen doodschoot in het Californische San Bernardino, zou kort voor de aanval ruim 28.000 dollar (bijna 26.000 euro) hebben geleend via internet. Het geld werd volgens een bron ongeveer twee weken voor het bloedbad gestort op de rekening van het stel.

Syed Rizwan Farook en zijn vrouw Tasheen Malik lijken daarmee in de voetsporen te zijn getreden van eerdere aanslagplegers. Het is volgens een overheidsbron niet ongebruikelijk dat mensen voor een zelfmoordmissie hun bankrekeningen plunderen en een zo groot mogelijk bedrag lenen.

Het echtpaar zou het geld hebben geleend via een online leenbedrijf dat in San Francisco is gevestigd. Volgens Fox News heeft Farook mogelijk een deel van het geld overgemaakt naar zijn moeder. Ook zou hij 10.000 dollar hebben opgenomen bij een bank in San Bernardino.

'Schutters VS sloten lening af voor aanval'
'Schutters VS sloten lening af voor aanval' (Foto: ANP)

Huis VS: leg visumvrij reizen aan banden

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft dinsdag met grote meerderheid ingestemd met een voorstel om het visumvrije reizen naar de Verenigde Staten deels aan banden te leggen. Buitenlanders die de afgelopen jaren een bezoek hebben gebracht aan landen als Syrië of Irak, moeten volgens het plan toch weer een visum aanvragen.

Het voorstel is bedoeld om de veiligheid in het land te verbeteren. Momenteel kunnen inwoners van 38 landen, waaronder Nederland, zonder een visum naar de VS reizen. Jaarlijks maken zo'n 20 miljoen mensen gebruik van het programma. Alleen wie langer dan negentig dagen wil blijven of in het land wil gaan werken, moet tot dusver over een visum beschikken.

Deelnemende landen worden volgens het voorstel verplicht om informatie over mogelijke terroristen te delen met de Amerikaanse autoriteiten. Ook moeten alle 38 landen biometrische paspoorten gaan uitgeven. Dat moet voorkomen dat de reisdocumenten worden vervalst.

Huis VS: leg visumvrij reizen aan banden
Huis VS: leg visumvrij reizen aan banden (Foto: ANP)

Bokser Fury is net veroverde wereldtitel al kwijt

De Britse bokser Tyson Fury is zijn wereldtitel in het zwaargewicht van boksbond IBF al kwijt, nog geen twee weken nadat hij de titel won. Op 28 november versloeg Fury de Oekraïner Wladimir Klitschko, die voor het eerst in vele jaren verloor. De zege leverde Fury de wereldtitels in het zwaargewicht van de bonden IBF, IBO, WBA en WBO op, maar die eerste is hij door een contract met Klitschko weer kwijt.

Het contract over het gevecht tussen Fury en Klitschko bevatte een clausule voor een rematch en de geslagen kampioen heeft besloten om daar gebruik van te maken. Dat betekent dat Fury het niet op zal gaan nemen tegen de 'verplichte' uitdager die door de IBF naar voren geschoven werd: Vyacheslav Glazkov, een Oekraïner die 21 van zijn 22 professionele gevechten gewonnen heeft. 

"Het klopt dat Fury zijn IBF-titel kwijt is", aldus Lindsey Tucker, voorzitter van de commissie die over de IBF-titels gaat. "Onze uitdager was Glazkov, maar Fury heeft dat genegeerd en tekende een clausule voor een rematch met Klitschko." Wanneer de rematch tussen de twee plaats zal vinden is nog niet bekend. Grazkov zal het voor de nu vacante wereldtitel in de IBF op een nader te bepalen datum op gaan nemen tegen de ongeslagen Amerikaan Charles Martin, die 22 van zijn 23 gevechten won. 

Bijna helft artsen huilt wel eens op het werk

Bijna de helft van de artsen in Nederland zegt wel eens te huilen op de werkvloer. En een kwart heeft dat wel eens gedaan in het bijzijn van een patiënt. Dat blijkt uit een enquête onder 776 Nederlandse artsen, gedaan door de afdeling Medische en Klinische Psychologie van de Universiteit van Tilburg. Het onderzoek is woensdag te lezen in vakblad Medisch Contact.

De meeste artsen zeggen dat het niet erg is om te huilen als er een patiënt bij is, al vinden ze een andere empathische reactie beter. Redenen voor tranen zijn vooral het ontroerende verhaal en lijden van de patiënt, of dat de situatie van de patiënt aan een eigen ervaring doet denken. Het komt ook wel eens voor dat een arts moet huilen vanwege privéomstandigheden of door werkdruk. De artsen die meededen aan het onderzoek geven aan die laatste twee redenen minder gepast te vinden.

De vragen zijn ook voorgelegd aan patiënten. De helft van hen gaf aan het ongepast te vinden als een dokter huilt. 41 procent vindt het juist getuigen van empathie en medeleven.

Bij co-assistenten is huilen een groter taboe dan bij de artsen zelf. De helft van de 181 ondervraagden denkt dat een arts niet geschikt is voor zijn werk als hij huilt in het bijzijn van zijn patiënt. Van de artsen vindt 90 procent dat in de opleiding meer aandacht nodig is voor eigen emoties.

Bijna helft artsen huilt wel eens op het werk
Bijna helft artsen huilt wel eens op het werk (Foto: ANP)

Trump verdedigt weren moslims uit VS

De Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump blijft vasthouden aan zijn omstreden plan om moslims te weren uit de Verenigde Staten. Hij verdedigde het voorstel in Amerikaanse media door zichzelf te vergelijken met oorlogspresident Franklin D. Roosevelt.

"Wat ik doe is niet anders dan wat FDR deed", zei de vastgoedmagnaat in een ochtendprogramma van ABC. Roosevelt liet tijdens de Tweede Wereldoorlog vele duizenden Amerikanen van Japanse afkomst interneren in kampen. Dat gebeurde na de Japanse aanval op Pearl Harbor.

De 69-jarige miljardair Trump kreeg maandag een storm van kritiek over zich heen toen hij stelde geen moslims meer te willen toelaten tot de VS. Volgens het Witte Huis maakte die opmerking hem totaal ongeschikt voor het presidentschap.

Trump denkt daar zelf duidelijk anders over. "We hebben geen andere keus", zei de Republikein. "Er zijn mensen die onze gebouwen en steden willen opblazen. We moeten uitzoeken wat er aan de hand is."

Trump verdedigt weren moslims uit VS
Trump verdedigt weren moslims uit VS (Foto: ANP)

CL: Sevilla via Juventus naar Europa League

Voor Borussia Mönchengladbach zit het Europese avontuur er dit seizoen op. De Duitse ploeg eindigde als vierde en laatste in groep D van de Champions League. Borussia verloor dinsdag in Engeland met 4-2 van het geplaatste Manchester City. De thuisploeg kwam in de slotfase drie keer tot scoren. Raheem Sterling (twee) en Wilfried Bony brachten de laatste drie treffers op hun naam. Roel Brouwers bleef op de bank bij de bezoekers.

Sevilla profiteerde van de nederlaag van BMG met een thuiszege op het geplaatste Juventus (1-0). Fernando Llorente maakte na ruim een uur het doelpunt. Daardoor eindigde Sevilla als derde, achter groepswinnaar Manchester City en nummer twee Juventus. Sevilla won de Europa League de afgelopen twee jaar.

Sevilla via Juventus naar Europa League
Sevilla via Juventus naar Europa League (Foto: ANP)

CL: Sneijder met Galatasaray naar EL

Wesley Sneijder heeft zich dinsdag met Galatasaray geplaatst voor de volgende ronde in de Europa League. De Turkse ploeg hield in de laatste groepswedstrijd van de Champions League rivaal Astana op 1-1. Dat was voldoende om als derde te eindigen in poule C.

Patrick Twumasi leek Astana na ruim een uur aan het ticket voor de Europa League te helpen. Kort daarna bracht Selcuk Inan de kostbare gelijkmaker op zijn naam. Sneijder speelde bij de thuisploeg de gehele wedstrijd.

In het duel tussen de geplaatste teams Benfica en Atlético Madrid in Lissabon (1-2) opende de Spaanse ploeg de score na ruim een half uur via een treffer van Saul Niguez. Luciano Vietto zorgde voor 0-2 namens Atlético, dat in de slotfase alleen een treffer van Kostantinos Mitroglou toestond. Door de afsluitende zege pakte Atlético de poulezege in groep C.

Sneijder met Galatasaray naar EL
Sneijder met Galatasaray naar EL (Foto: ANP)

CL: Recordscore Real tegen Malmö: 8-0

Real Madrid heeft dinsdag een recordscore geboekt in de Champions League. De zege van 8-0 op het Zweedse Malmö was een evenaring van het record uit 2007, toen Liverpool met dezelfde cijfers won van Besiktas.

Ronaldo maakte in Bernabeu vier treffers en hij bracht zijn totale score in de groepsfase van het miljoenenbal op elf doelpunten. Ook dat is een record. In totaal heeft de Portugese vedette 88 doelpunten gemaakt in de Champions League. Karim Benzema was eveneens op schot met drie doelpunten. Mateo Kovacic tekende voor één goal.

Ronaldo scoorde zijn eerste van het kwartet in de 39e minuut. Hij vervolgde met een hattrick in de tweede helft. Real was vóór het duel met de Zweedse ploeg al zeker van de achtste finales en eindigde met zestien punten uit zes wedsrijden bovenaan in de groep.

Paris Saint-Germain was eveneens al geplaatst voor de volgende ronde. De Parijzenaren wonnen met 2-0 van Shakhtar Donetsk dat zich nog wel voor de Europa League kwalificeerde.

Recordscore Real tegen Malmö: 8-0
Recordscore Real tegen Malmö: 8-0 (Foto: ANP)

CL: Primeur voor VfL Wolfsburg, afgang ManUnited

Louis van Gaal gaat bij Manchester United loodzware tijden tegemoet. De 64-jarige coach slaagde er dinsdag in Duitsland niet in om de Engelse grootmacht naar de laatste zestien in de Champions League te leiden. Het laatste groepsduel met concurrent VfL Wolfsburg eindigde in 3-2 na een spectaculaire slotfase.

Door de zege van PSV tegen CSKA Moskou (2-1) moet ManUnited verder in de inferieure Europa League. Na de smadelijke uitschakeling in de Champions League zal de toch al niet malse kritiek op Van Gaal, die met zijn peperdure selectie vooralsnog vierde staat in de Premier League, nog meer aanzwellen in Engeland. Zeker ook in de genadeloze Britse tabloids.

Wolfsburg, dat zich voor de eerste keer plaatste voor de achtste finales, kreeg al in de derde minuut een dot van een kans. Na een inschattingsfoutje bij Guillermo Varela kon André Schürrle ongehinderd aanleggen. De ex-aanvaller van Chelsea schoot gehaast en ongecontroleerd over. Door de basisplaats van Schürrle moest Bas Dost bij de thuisploeg op de bank beginnen.

Openingstreffer

In de enerverende beginfase opende Anthony Martial voor de Mancunians, met Daley Blind en Memphis Depay in de gelederen, koelbloedig de score na een prachtig pass van Juan Mata (0-1). Binnen drie minuten was het weer gelijk (1-1). Na een overtreding van Daley Blind tikte Naldo subtiel raak uit een vrije trap van Ricardo Rodriguez, die kort daarna moest worden vervangen.

Manchester United nam halverwege de eerste helft het initiatief, maar verzuimde in het Duitse strafschopgebied toe te slaan. Wolfsburg had minder kansen nodig om opnieuw tot scoren te komen. Uit een schitterend uitgespeelde aanval tikte de Portugees Vieirinha de bal simpel in het Engelse doel, 2-1.

Buitenspel

Vlak voor de rust leek Jesse Lingard met een draaibal de gelijkmaker te produceren, maar de arbitrage keurde de treffer af wegens buitenspel van ploeggenoot Mata, die met een schijnbeweging doelman Diego Benaglio op het verkeerde been zette.

Na de rust was het eerste kwartier voor ManUnited. Depay en Mata faalden evenwel in de afronding. Na ruim een uur kwam Wolfsburg terug in de wedstrijd. Een eigen treffer van Josuha Guilavogui (2-2) leek ManUnited even naar de achtste finales te helpen, maar opnieuw Naldo voltrok in de 84e minuut met een rake kopbal alsnog het vonnis: 3-2.

Primeur voor VfL Wolfsburg, afgang ManUnited
Primeur voor VfL Wolfsburg, afgang ManUnited (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
special
Random Pics van de Dag #1246
special
Random Pics van de Dag #1245
©FOK.nl e.a.