'Kerststal met zombies mag niet'

Een man uit Ohio, Amerika, heeft zich de toorn van enkele van zijn religieuze stadsgenoten op de hals gehaald. De ketter heeft namelijk een behoorlijk grote kerststal in zijn voortuin gezet. Hierbij worden Jozef, Maria en Jezus neergezet als zombies.

An sich heeft de eigenaar van een spookhuis wel een punt: op latere leeftijd deed de volwassen Jezus een wederopstandinkje, zodat hij volgens de meeste definities met recht wel een zombie te noemen is. Toch lijkt het neerzetten van een kribbe met een ondode Jezus, omringt door zijn even ondode ouders een brug te ver voor het gemeentebestuur van Sycamore. Men heeft haar eigen reglementen nog eens even goed doorgespit en een stok gevonden om mee te slaan. De gemeente beweert dat voor een uiting die groter is dan 35 procent van je voortuin, een vergunning nodig is.

Nu had meneer Dixon dan ook keurig een aanvraag voor een vergunning gedaan, maar deze werd geweigerd. Zelf denkt hij dat dit komt omdat de kerststal voor veel christenen een doorn in het oog is. Na de weigering heeft hij zelf maar de statuten en reglementen erop nageslagen en ontdekte dat er bij dit soort dingen pas een vergunning vereist is, wanneer de uiting een oppervlakte van meer dan 60 vierkante meter beslaat. De zombies en hun behuizing nemen niet meer dan 20 vierkante meter in beslag.

De sanctie voor Dixon is zo'n 460 euro voor elke dag dat de kerststal nog in zijn tuin te vinden is.

In de eerste instantie wilde Dixon zijn creatie afbreken, maar hij bedacht zich op het laatste moment. Vrijwel niemand in de buurt heeft last van de stal. Zijn buren komen bij tijd en wijle toeterend voorbij, waarbij ze hun duim opsteken. Alleen een aantal relikneuzen in het dorp begrijpen de kerstgedachte niet. Veel van hen nemen de moeite om naar de veelbesproken kerststal te komen en laten -na enig reizen- hun afschuw en afkeer merken. Zij delen voor de tuin pamfletten uit met titels als 'God fronst zijn wenkbrauwen voor deze kerststal', met daaronder de nodige bijbelverzen.

Vorig jaar had Dixon ook al het nodige gejeremieer omtrent zijn zombies. Vandaar dat hij eerder in het jaar al begonnen is met het -via donaties- verzamelen van het nodige geld om te kunnen voldoen aan de boetes, die ongetwijfeld zouden volgen.