FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 14 oktober 2015

Russische ijsbeer verjaagt migranten uit vrachtwagen

Vier gelukszoekers die in Calais via een vrachtwagen naar Britse bodem wilden sluipen hadden wat minder geluk. Zij zijn de wagen uitgejaagd door de Russische ijsbeer Nissan, die geen zin had in gezelschap, schrijft The Sun.

Een groep gelukszoekers had nabij hun kamp een wegversperring opgericht om vrachtwagens tot stoppen te dwingen. Indien dat lukt hebben de migrant-inbrekers slechts 17 seconden nodig om op transport richting het beloofde Britse land te geraken.

De 22 maanden oude IJsbeer Nissan, die onderweg was van Moskou naar het Britse walhalla, zat echter niet te wachten op ongenode lifters en brulde zijn ongenoegen in het rond. Vervolgens koos één gelukszoeker direct voor een alternatieve route richting het beloofde land. De overige drie wilden hun geluk wat verder op de proef stellen en drongen toch het domein van de Rus binnen.

Deze drie verstopte zich achter de kooi op enkele centimeters afstand van de vlijmscherpe klauwen van de boze beer. Begeleiders die het geheel zagen gebeuren lichtten de Franse politie in die het drietal uit de vrachtwagen haalde.

Belgen maken ons belachelijk om missen EK

Het is al erg genoeg dat we niet naar het EK voetbal in Frankrijk gaan, maar nu gaan de Belgen ons ook nog belachelijk maken. In een reclamespotje Safeonweb, een overheidsdienst die tips geeft over internetveiligheid, vertelt komiek Erhan Demirçi wat een slecht wachtwoord is en wat je wel zou kunnen gebruiken om veilig te zijn op het web. Daarbij moet Oranje het ontgelden ten koste van de eer en glorie van de Rode Duivels. Onze zuiderburen strooien graag zout in de wonden na de Nederlandse afgang gisteravond.

Dit doet pijn (Bron: YouTube/Safeonweb.be)

Afrojack laat wassen beeld zien

Fans van Afrojack kunnen hun idool vanaf woensdag van dichtbij gaan bekijken. In Madame Tussauds is woensdag namelijk een wassen beeld van de wereldberoemde dj onthuld.

Nick van de Wall, zoals de dj eigenlijk heet, is trots op het beeld. Hij plaatste woensdag via Instagram een foto van zichzelf naast het gloednieuwe beeld. "Mijn wassen beeld is onthuld. Dit is de officiele foto! Ziek!"

Afrojack maakte onlangs twee dagen vrij om te poseren voor de creatie. Dat deed hij in Nederland en in de Madame Tussauds' studio's in Londen. In totaal hebben 23 mensen zo'n vijf maanden lang aan het beeld gewerkt om ervoor te zorgen dat ieder klein detail klopt.

Nick van de Wall is overigens niet de enige Nederlandse dj die in de zogenoemde DJ Experience Area staat in Amsterdam. Ook dj Tiesto en Armin van Buuren staan er.

Afrojack laat wassen beeld zien
Afrojack laat wassen beeld zien (Foto: BuzzE)

John Cleese speelt vijf keer in Nederland

John Cleese komt volgend jaar naar Nederland voor vijf shows. Dat is woensdag onthuld in RTL Boulevard.

De Britse komiek is te zien met zijn soloshow The Last Time To See Me Before I Die. Tijdens de show vertelt de 75-jarige Cleese anekdotes uit zijn persoonlijke leven en zijn carrière. Het publiek krijgt daarnaast de kans om vragen te stellen aan John.

Cleese start de Nederlandse tour op 24 april in het Rotterdamse Nieuwe Luxor. Daarna speelt hij in Parkstad Limburg in Heerlen (25 april) en De Oosterpoort in Groningen (1 mei). Cleese sluit daarna af met twee avonden in het Amsterdamse Koninklijk Theater Carré (2 en 3 mei).

John Cleese speelt vijf keer in Nederland
John Cleese speelt vijf keer in Nederland (Foto: BuzzE)

'Rusland valt veertig IS-doelen aan'

Russische militaire vliegtuigen hebben de afgelopen 24 uur veertig doelen van Islamitische Staat (IS) in Syrië aangevallen. Dat gebeurde met 41 aanvalsvluchten, meldde het Russische ministerie van Defensie woensdag.

Bij de bombardementen vernietigde de Russische luchtmacht onder meer werkplaatsen in de buurt van Aleppo, die terroristen gebruikten om explosieven voor zelfmoordaanslagen te maken, zei de woordvoerder van het ministerie.

'Rusland valt veertig IS-doelen aan'
'Rusland valt veertig IS-doelen aan' (Foto: ANP)

Kamer vindt onderhoud Groene Draeck te duur

Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt de onderhoudskosten van de Groene Draeck te hoog. De Groene Draeck is de lemsteraak die prinses Beatrix in 1957 voor haar achttiende verjaardag cadeau kreeg van het Nederlandse volk.

Oppositiepartijen als D66 en SP hadden eerder al aan de bel getrokken over de hoge onderhoudskosten: de komende vijf jaar elk jaar weer 95.000 euro. Volgens verschillende deskundigen kan dat veel goedkoper, mogelijk voor een bedrag van ruim 30.000 euro.

In het Kamerdebat over de begroting van de koning zei woensdag ook de VVD dat de kosten voor onderhoud hoog zijn. De liberalen willen een 'second opinion' over het onderhoud. De PvdA vindt dat de hoge kosten niet passen bij de bezuinigingen die het kabinet in de samenleving heeft doorgevoerd.

Kamer vindt onderhoud Groene Draeck te duur
Kamer vindt onderhoud Groene Draeck te duur (Foto: ANP)

Meerderheid: daders MH17 worden nooit berecht

Een grote meerderheid van 88 procent van de Nederlanders denkt dat de daders van de aanslag op vlucht MH17 nooit zullen worden berecht. Dit is althans de uitkomst van een opiniepeiling van Maurice de Hond in opdracht van omroep WNL. Onder PVV-stemmers is zelfs 93 procent die mening toegedaan. Van de CDA-stemmers is maar 73 procent sceptisch over de vooruitzichten op berechting.

53 procent van de ondervraagden vindt dat Nederland zich te zwak opstelt ten opzichte van Rusland in de MH17-kwestie. Ook bij deze vraag is het percentage onder PVV-stemmers hoger: 63 procent. Van de CDA-stemmers vindt maar 44 procent de houding van Den Haag te slap. De peiling wordt woensdagavond gepresenteerd in het programma WNL Opiniemakers op NPO2.

Battlefield: Hardline beschikbaar in EA Access

Battlefield: Hardline is nu beschikbaar in EA Access. Het is daarmee de veertiende game die beschikbaar komt via de dienst die exclusief is voor Xbox One. 

Voor 3.99 euro per maand zijn er inmiddels dus veertien titels van EA 'gratis' beschikbaar. Naast Battlefield: Hardline gaat het onder andere om Peggle 2FIFA 15 en Battlefield 4. Daarnaast hebben abonnee's eerder toegang tot bepaalde EA-games.

Knokken in Disney Infinity 3.0: Marvel Battlegrounds

We kunnen binnenkort gaan knokken in Disney Infinity 3.0. Marvel komt met een nieuwe play set voor de game: Marvel Battlegrounds. De play set komt in maart 2016 beschikbaar.

De play set brengt ons vierspeler arcade actie met een origineel verhaal. Alle Disney Infinity figuren sinds deel twee zijn te gebruiken in de play set. Een eerste trailer van de uitbreiding kun je hieronder bekijken.

Vrouwen FC Twente stunten in Champions League en schakelen Bayern München uit

Het vrouweneltal van FC Twente heeft woensdagavond voor een daverende verrassing gezorgd in de Champions League door Bayern München uit te schakelen. Na het gelijkspel vorige week in Enschede (1-1) stond er woensdagavond in München weer een remise op het scorebord (2-2), maar op basis van de uitdoelpunten gaan de Nederlandse vrouwen door naar de achtste finale.

International Jill Roord opende de score in Duitsland. Bayern München kwam door een eigen doelpunt van Kristina Erman nog op gelijke hoogte. Maud Roetgering bracht FC Twente weer op voorsprong met een strafschop. Melanie Behringer bracht de spanning terug in de wedstrijd door een penalty te benutten. Bayern München was nog een paar keer dicht bij de overwinning maar keepster Marieke Ubachs voorkwam de derde tegentreffer.

Bayern München miste voor het duel vijf belangrijke speelsters maar de Nederlandse spits Vivianne Miedema was wel fit en speelde de hele wedstrijd mee.

Maandag wordt door loting de volgende tegenstander bepaald voor de ploeg van Arjan Veurink.

Vrouwen Twente schakelen Bayern München uit. (PRO SHOTS/Eric Pasman)
Vrouwen Twente schakelen Bayern München uit. (PRO SHOTS/Eric Pasman)

Blu-ray: The Originals (seizoen 2)

In het derde seizoen van The Vampire Diaries maakten we kennis met de familie Mikaelson, a.k.a. ‘the original vampires’. Na één seizoen vertrok de familie om terug te keren op televisie in hun eigen serie ‘The Orginals’. Vandaag komt het tweede seizoen van de serie uit op dvd en blu-ray. Fok-recensente Lisanne van de Bunt bekeek de box om je te vertellen wat je van dit seizoen kunt verwachten.

Spanje en België groepshoofd op EK

Nu de meeste deelnemers aan het EK duidelijk zijn, heeft de UEFA ook de potindeling voor de loting van de groepsfase bekendgemaakt. Naast gastland Frankrijk, dat groepshoofd is in poule A, was titelverdediger Spanje al zeker van een plek in pot 1. Duitsland, Engeland, Portugal en België komen daar op basis van hun huidige UEFA-coëfficiënt nu bij.

Italië, Rusland, Zwitserland, Oostenrijk en Kroatië zitten in pot 2. Dat geldt ook voor Bosnië-Herzegovina als dat land de play-off wint, anders gaat de plek in pot 2 naar het daarna hoogst gerangschikte land. IJsland, Wales, Albanië en Noord-Ierland weten al dat ze sowieso in pot 4 zitten, de laagste pot bij de loting.

De groepsfase bestaat uit zes groepen van vier. Twintig landen zijn al geplaatst, de overige vier volgen na de play-offs in november. De loting is op 12 december, het EK start op 10 juni.

Spanje en België groepshoofd op EK
Spanje en België groepshoofd op EK (Foto: ANP)

Kashia verlengt tot medio 2020

Guram Kashia is aan zijn zesde seizoen bij Vitesse bezig, maar daar kunnen er nog wel een paar bij. De verdediger van de Arnhemmers heeft zijn contract eerder vandaag verlengd en blijft nu tot 2020 in het Gelredome spelen.

"Ik ben er erg trots op om nog veel langer deel uit te kunnen maken van Vitesse", liet Kashia in een reactie weten. "Ik wil zo lang mogelijk spelen voor Vitesse en ook daarna blijf ik betrokken bij de club. Ik voel me erg goed in Arnhem. Het is een perfecte uitdaging en ik kan mijzelf volop blijven ontwikkelen."

Kashia speelde tot dusver bijna 200 officiële duels voor Vitesse en was dit seizoen goed voor drie goals. Na afloop van het contract heeft de verdediger de mogelijkheid om in de organisatie van Vitesse in te stromen.

Guram Kashia tot 2020 bij Vitesse (Pro Shots/Jasper Ruhe)
Guram Kashia tot 2020 bij Vitesse (Pro Shots/Jasper Ruhe)

Clasie hoopt op snel debuut

Als het aan Jordy Clasie ligt, maakt hij zaterdag eindelijk zijn competitiedebuut voor Southampton. De van Feyenoord overgekomen middenvelder is fit nadat hij eind juli in de Europese ontmoeting tegen Vitesse geblesseerd raakte.

"Het is nu aan trainer Ronald Koeman of hij me minuten gunt", zei de middenvelder in aanloop naar de thuiswedstrijd tegen Leicester City. "Hopelijk zit ik bij de selectie, want ik ben fit en ik kan niet wachten."

De international van Oranje leek eerder al op de weg terug, maar raakte bij een duel van het tweede elftal opnieuw geblesseerd. "Het was mentaal zwaar, want ik ben eigenlijk nooit geblesseerd geweest", zei hij op de website van Southampton. "En dan kom ik hier en dan gebeurt het me ineens twee keer achter elkaar."

Clasie hoopt op snel debuut
Clasie hoopt op snel debuut (Foto: ANP)

WoensdagCulinair #12 Japanse hapjes

WoensdagCulinair banner

Elke woensdag komt hier een selectie te staan van diverse kookvideo's en kooktips van het web. 

Heb je zelf ook een kookvideo of heb je leuke tips? Deponeer ze tussen de reacties.

   

   

Deze week Japanse hapjes, en daar hoort natuurlijk ook sushi bij. Sushi is trouwens niet alleen maar rauwe vis met wasabi, er zijn vele variaties mogelijk. Het kan ook gevuld worden met onder andere groente, japanse radijs, gerookte kip, avocado, omelet, noem maar op.

De basis van sushi is natuurlijk de rijst.


 Sushi rollen.

      

Gyoza's,  gevulde gestoomde hapjes, en dan te vullen met gekruid gehakt, van vis ,gevogelte, vlees of ook alleen maar groenten. Eenvoudig op smaak gebracht met onder andere zout, verse gember, knoflook en rode peper.  Deze worden 10 minuten gestoomd, en dan in een beetje olie aan de onderkant een beetje krokant gebakken. Te serveren met lichte sojasaus.




Beta Overwatch begint op 27 oktober

Overwatch, de nieuwe IP van Blizzard in bijna 17 jaar, heeft eindelijk een datum gekregen wanneer de béta van start gaat. 27 oktober kunnen mensen aan de slag met de shooter.

De béta begint in Noord-Amerika, en komt daarna naar respectievelijk Europa en Azië. Net zoals de béta in Heroes of the Storm krijgt alleen een smal groepje spelers direct toegang tot de béta en kunnen deze ten alle tijden uitproberen. Naarmate de béta vordert, zullen er meer spelers worden toegevoegd.

Nieuw is dat Overwatch ook zogenaamde 'béta test weekends' krijgt. Deze zullen voor een grotere groep spelers beschikbaar zijn en zijn bedoeld om te kijken of de servers de druk wel aankunnen. Het eerste weekend zal plaatsvinden na het einde van Blizzcon, dat op 6 en 7 november gehouden wordt. Spelers die uitgenodigd zijn krijgen een mail van blizzard met verdere instructies. Mac-gebruikers moeten we heleaas teleurstellen: de béta is alleen voor windows-gebruikers. 

Overwatch heeft nog geen releasedatum (Soon™), maar komt uit voor pc en mac.

Beta overwatch start 27 oktober

ProRail doet aangifte tegen spoorboomduikers

ProRail heeft voor het eerst aangifte gedaan bij de politie tegen een groep mensen die onder spoorbomen door dook en voor een aankomende trein het spoor overstak. Met de stap wil het railinfrabedrijf een duidelijk signaal afgeven dat dergelijke praktijken echt niet kunnen.

Eén jonge man werd bij dit incident op station Diemen (in de nacht van 19 op 20 september) geschampt door de trein en raakte lichtgewond. ProRail vindt het vreselijk dat het ongeval plaatsvond. "Helaas zien we nog te vaak dat mensen met haast toch nog even onder de gesloten spoorbomen duiken. Niet doen: het is levensgevaarlijk", aldus de organisatie.

Bovendien is het volgens ProRail strafbaar om jezelf en anderen in gevaar te brengen. Of de aangifte in behandeling wordt genomen, is afwachten "maar we hopen het natuurlijk wel", zei een woordvoerder.

ProRail doet aangifte tegen spoorboomduikers
ProRail doet aangifte tegen spoorboomduikers (Foto: ANP)

Wilders zegt opnieuw vertrouwen in kabinet op

PVV-leider Geert Wilders heeft woensdag opnieuw een motie van wantrouwen ingediend tegen het kabinet. Hij deed dat na een langdurige clash met zijn collega's in de Tweede Kamer.

Volgens hem willen miljoenen mensen net als de PVV geen asielzoekers meer opvangen in Nederland. "Dit kabinet en dit parlement maken het land kapot", zei Wilders. Hij baseerde zich op een peiling die hij heeft laten uitvoeren. Daaruit blijkt dat bijna de helft van de mensen vindt dat de grenzen dicht moeten voor vluchtelingen.

De andere partijen zeiden dat Wilders met makkelijke oplossingen lijkt te komen, maar dat die niet realistisch zijn. Bovendien hield CDA-leider Sybrand Buma hem voor dat Wilders destijds voor een wet stemde die grotere opvanglocaties mogelijk maakte. De PVV-leider sprak dat tegen.

De PVV heeft al meermalen het vertrouwen opgezegd in het kabinet of afzonderlijke bewindslieden.

Wilders zegt opnieuw vertrouwen in kabinet op
Wilders zegt opnieuw vertrouwen in kabinet op (Foto: ANP)

VW: ook verdachte software in nieuwe auto's

Volkswagen heeft tegen Amerikaanse autoriteiten toegegeven dat er ook in dieselauto's die volgend jaar op de markt moeten komen software is ingebouwd om de uitslagen van emissietesten positief mee te beïnvloeden. Dat meldde persbureau AP woensdag.

Het gaat om software die ervoor zorgt dat de auto's van Volkswagen milieuvriendelijker lijken dan ze zijn. Eerder gaf Volkswagen toe dat zulke software in de periode van 2009 tot 2015 werd gebruikt. Die bekentenis stortte het grote Duitse bedrijf afgelopen maand in een diepe crisis.

Eerder gaf Volkswagen al aan dat er software in de nieuwe auto's zit die niet is aangegeven bij de Amerikaanse milieudienst. Dat het om de beruchte sjoemelsoftware gaat was toen eigenlijk al wel duidelijk, maar nu geeft de automaker dit ook expliciet toe. 

VW: ook verdachte software in nieuwe auto's
VW: ook verdachte software in nieuwe auto's (Foto: ANP)

Voorwaardelijke schorsing voor Mourinho

Trainer José Mourinho van Chelsea krijgt een voorwaardelijke schorsing en een boete van 50.000 Engelse pond (67.500 euro) voor negatieve uitlatingen in de pers over de arbitrage na de verloren thuiswedstrijd tegen Southampton eerder deze maand. Mourinho heeft zijn fout toegegeven, aldus een verklaring van de Engelse voetbalbond FA op woensdag. De schorsing van één wedstrijd wordt opgelegd als de trainer het komende jaar nog een keer in de fout gaat.

Na het 3-1 verlies tegen de club van de Nederlandse trainer Ronald Koeman zei Mourinho tegen Sky Sports dat scheidsrechters bang zijn om strafschoppen te geven aan Chelsea. De Portugese coach vond dat zijn team twee penalty's had moeten krijgen.

Mourinho staat door de slechte resultaten van Chelsea onder zware druk. De titelverdediger uit Londen heeft na acht wedstrijden nog maar acht punten en staat op de zestiende plaats in de Premier League.

Voorwaardelijke schorsing voor Mourinho
Voorwaardelijke schorsing voor Mourinho (Foto: ANP)

Migratie domineert EU-top

De migratieproblematiek blijft de gemoederen in Brussel bezighouden. Tijdens de top van regeringsleiders en staatshoofden van de Europese Unie donderdag in Brussel is dit het hoofdthema. Ook het mogelijke vertrek van Groot-Brittannië uit de EU (Brexit) komt ter sprake.

Ten eerste zal de Europese Commissie de EU-landen oproepen nu echt de eerder gedane beloftes voor steun en geld na te komen. Ook staan nog weinig landen te dringen om vluchtelingen uit Italië en Griekenland op te nemen en daar moet verandering in komen wil de verspreiding van vluchtelingen over Europa gaan werken.

Een ander belangrijk thema is de relatie met Turkije, dat zelf zucht onder grote aantallen vluchtelingen en een belangrijk doorreisland is voor migranten op weg naar Europa. De EU onderhandelt momenteel met Turkije over een gezamenlijk actieplan en de voortgang daarvan zal ook op de top worden besproken.

Britse wensen
De voorzitter van de top, EU-president Donald Tusk, wil ook van de gelegenheid gebruikmaken het te hebben over bestaande migratieregels in Europa, zonder dat dit direct eindconclusies moet opleveren. Ook de oprichting van een Europese grens- en kustwacht is onderwerp van debat. Daarnaast wordt gepraat over manieren om landen in Afrika en de Balkan waarvandaan ook economische migranten komen ervan te overtuigen hen weer op te nemen als asiel is geweigerd en ze worden teruggestuurd.

Omdat nog steeds niet precies duidelijk is wat de wensen zijn van de Britten, zal de discussie rond de Brexit zich vooral concentreren op de vraag hoe het nu verder moet met de gesprekken. De afgelopen maanden zijn er wel technische besprekingen geweest in achterkamertjes, maar nu het overleg binnenkort verplaatst naar het politieke niveau zijn afspraken nodig. "Zodat alle lidstaten zich betrokken voelen", klinkt het in Brussel.

Oorspronkelijk stonden er twee dagen gepland voor de ontmoeting tussen de regeringsleiders en staatshoofden, maar Tusk hoopt alle onderwerpen in één dag af te tikken.

Migratie domineert EU-top
Migratie domineert EU-top (Foto: ANP)

Machtige raad Iran keurt nucleaire deal goed

Een van de machtigste instellingen in Iran, de Raad van Wachters, heeft woensdag ingestemd met een internationale overeenkomst over het Iraanse nucleaire programma. Hiermee is de overeenkomst die Iran 14 juli met zes grote mogendheden heeft gesloten, als wet verankerd in de Islamitische Republiek.

Sinds de Islamitische Revolutie van 1979 heeft de conservatieve sjiitische geestelijkheid het laatste woord. De machtigste figuur is geestelijk leider Ali Khamenei. Hij heeft de zes geestelijken van de Raad van Wachters benoemd. De overige zes leden, juristen, zijn aangesteld door de conservatieve rechterlijke macht. De raad heeft altijd het laatste woord over wetgeving die het parlement maakt.

Het parlement ging dinsdag akkoord met de deal. Die legt Iran beperkingen op ten aanzien van zijn nucleaire ambities, maar bevrijdt het economisch gestrande land op den duur van de internationale sancties.

Machtige raad Iran keurt nucleaire deal goed
Machtige raad Iran keurt nucleaire deal goed (Foto: ANP)

Toezichthouders KNVB niet snel bijeen

De raad van commissarissen van de KNVB komt voorlopig niet in allerijl bijeen na de dramatische uitschakeling van het Nederlands elftal voor het EK met 24 deelnemers volgend jaar in Frankrijk. De toezichthouders hebben volgende maand weer een vergadering op het programma staan. De bedoeling is dat dan ook de mislukte kwalificatiereeks wordt geëvalueerd.

De raad van commissarissen van de nationale voetbalbond beoordeelt Bert van Oostveen, de directeur betaald voetbal die zwaar onder vuur is komen te liggen na een reeks slecht uitgevallen beslissingen. De directeur van de KNVB ontmoette de toezichthouders vorige maand tijdens een vergadering. Hij vertelde na die bijeenkomst brede steun voor zijn functioneren te voelen. Van Oostveen benadrukte ook dat zijn werk bij de bond zich veel verder uitstrekt dan zaken rond Oranje.

De directeur van de KNVB had de afgelopen jaren geen gelukkige hand in het aanstellen van bondscoaches. De opvolger van Henk Kesler bij de KNVB verlengde het contract van Bert van Marwijk, die hij na een mislukt EK in 2012 ontsloeg. Zijn keuze voor Louis van Gaal pakte wel goed uit. Van Oostveen negeerde vervolgens Ronald Koeman als diens opvolger en koos voor Guus Hiddink, van wie hij afgelopen zomer voortijdig afscheid nam. Ook de promotie van Danny Blind van assistent tot bondscoach is nog niet goed uitgevallen.

Van Oostveen ziet niets in de komst van een krachtige technisch directeur bij de KNVB. Hij herhaalde dinsdag na de afgang van Oranje tegen Tsjechië (2-3) alle vertrouwen in Blind te hebben en denkt zelf niet aan opstappen. "We moeten nu niet weglopen voor onze verantwoordelijkheid. We weten waar we mee bezig zijn. We blijven de ingeslagen weg bewandelen."

Johan de Kock is de technische man van de raad van commissarissen van de KNVB. Simon Kelder vervulde veel bestuurlijke functies in het betaalde voetbal. Commissarissen Johan Lokhorst, voorzitter van de rvc, Henk Kivits en Ger Vermeulen zijn minder bekend bij het grote publiek.

Toezichthouders KNVB niet snel bijeen
Toezichthouders KNVB niet snel bijeen (Foto: ANP)

Wijnaldum: "Klap komt bij EK opnieuw"

De grootste klap voor het uitgeschakelde Nederlands elftal komt volgend jaar pas, voorspelt Georginio Wijnaldum. "Als we in de zomer de televisie aanzetten en zien dat het EK gaat beginnen, zonder ons, dan krijgen we opnieuw een tik", zei de middenvelder na de ontluisterende nederlaag tegen Tsjechië (2-3). "Maar we zijn voetballers, we moeten verder. Al is dat nu even heel moeilijk. Het gaat wel een tijdje duren voordat we deze klap verwerkt hebben."

Terwijl Albanië, Noord-Ierland, Wales, IJsland en nog twintig landen volgend jaar in Frankrijk meedoen aan het EK, zit de nummer drie van het laatste WK thuis. Wijnaldum is geen man van harde woorden, maar ook hij ziet de rampzalige gevolgen daarvan. "Voor het hele Nederlandse voetbal is dat een groot gemis. Vorig seizoen heb je aan Memphis (Depay) en mij kunnen zien wat de ervaring van een WK doet met je ontwikkeling. Dat gaan we nu allemaal missen. Iedereen beseft dat maar al te goed."

Wijnaldum: klap komt bij EK opnieuw
Wijnaldum: klap komt bij EK opnieuw (Foto: ANP)

'Opstand tegen Merkel'

Het ruimhartige beleid van de Duitse bondskanselier Angela Merkel ten aanzien van vluchtelingen uit het Midden-Oosten stuit op steeds meer verzet, vooral in eigen gelederen. Binnen Merkels Christen-Democratische Unie (CDU) circuleert een brandbrief gericht tegen "de politiek van open grenzen", meldde woensdag de krant Bild. Volgens Bild staan er al 126 handtekeningen onder, ook van vooraanstaande CDU'ers. Bild spreekt van een opstand tegen Merkel.

Er staan bijvoorbeeld al 38 handtekeningen van parlementariërs van deelstaatparlementen onder. Het aantal ondertekenaars neemt toe, want de brief is nog steeds niet verstuurd aan het hoofdkwartier van de CDU in Berlijn. De krant Die Welt meldde woensdag dat "Merkel tegen haar eigen fractie in het parlement vecht". Dinsdagavond was de CDU-fractie bijeen en het zou er heftig aan toe zijn gegaan.

'Opstand tegen Merkel'
'Opstand tegen Merkel' (Foto: ANP)

Huntelaar ontwijkt vragen over toekomst

Klaas-Jan Huntelaar beseft maar al te goed dat hij misschien wel zijn laatste kans op deelname aan een groot toernooi heeft verspeeld. De spits liep met het Nederlands elftal het EK van volgend jaar in Frankrijk mis; bij het daaropvolgende WK van 2018 in Rusland is Huntelaar al bijna 35 jaar. Terwijl Wesley Sneijder en Robin van Persie na de afgang tegen Tsjechië (2-3) riepen graag door te willen bij Oranje, ontweek Huntelaar alle vragen over zijn toekomst.

"Ik vind dit niet het moment daarover te praten. Ik concentreer me op elke dag trainen en beter worden, verder zie ik wel", zei de spits. Met Huntelaar, Arjen Robben, Wesley Sneijder en Robin van Persie staat een generatie dertigers voor een moeilijke beslissing: nog eens doorgaan tot het volgende WK of stoppen? "Ach, ik weet niet of dit het einde van een generatie is. Ik denk dat genoeg jongens nog wel kwaliteit hebben."

Toch noemt Huntelaar juist een gebrek aan kwaliteit als oorzaak voor de mislukte EK-kwalificatie. "Vanaf dag één liepen we achter de feiten aan. Het niveau moet omhoog, van iedereen. Iedereen moet aan zichzelf gaan werken. Dan kan de focus op een nieuwe cyclus."

Huntelaar ontwijkt vragen over toekomst
Huntelaar ontwijkt vragen over toekomst (Foto: ANP)

Stevens mist goede opleiding verdedigers

Huub Stevens vreest dat de uitschakeling van Oranje in de EK-kwalificatie het gevolg is van een diepere crisis in het Nederlands voetbal. De 61-jarige trainer zei woensdag in de Stuttgarter Zeitung dat vooral de opleiding van verdedigers in Nederland wordt verwaarloosd.

"Er is geen aandacht voor duelkracht, spelers leren niet om te vechten", zei de oud-trainer van onder meer VfB Stuttgart, Schalke 04 en PSV. "Het gaat alleen maar om balbezit. De manier waarop Oranje dinsdag verdedigde is op dit niveau ongelooflijk. Er was geen organisatie, het was chaos."

De derde plaats op het WK heeft er volgens Stevens ook nog eens voor gezorgd dat kwalificatie voor het EK is onderschat. "We zijn overmoedig en roekeloos geworden. Als we onze structuren niet heroverwegen, bestaat het gevaar dat we internationaal nog verder afglijden."

Stevens mist goede opleiding verdedigers
Stevens mist goede opleiding verdedigers (Foto: ANP)

Geen oude motoren meer voor klantenteams F1

Motorenbouwers in de Formule 1 zijn vanaf volgend seizoen verplicht om aan klantenteams motoren van hetzelfde jaar te leveren als waar het team zelf gebruik van maakt. De bepaling van de FIA, die woensdag is bekrachtigd, geldt vooralsnog voor de seizoenen 2016 tot en met 2020.

Nu mogen teams als Ferrari en Mercedes nog oudere motoren leveren aan andere renstallen. Marussia maakt dit seizoen bijvoorbeeld gebruik van Ferrari-motoren uit 2014.

De deal zal vooral invloed hebben op de motorenkeuze van Red Bull en zusterteam Toro Rosso, waar Max Verstappen voor rijdt. Beide teams hebben voor volgend jaar nog geen motorleverancier. De teamleiding van Toro Rosso liet eerder al weten geen moeite te zullen hebben om volgend jaar met een Ferrari-motor van dit jaar te racen. Door de regelwijziging mag dat niet meer.

Geen oude motoren meer voor klantenteams F1
Geen oude motoren meer voor klantenteams F1 (Foto: ANP)

Dumoulin drie jaar langer bij Giant-Alpecin

Tom Dumoulin heeft zijn contract bij Giant-Alpecin woensdag met twee jaar verlengd. De 24-jarige Limburgse wielrenner ligt daarmee de komende drie jaar vast bij de Nederlands-Duitse ploeg.

Dumoulin baarde vorige maand opzien in de Ronde van Spanje door dagenlang in de leiderstrui te rijden en deze pas in de laatste bergetappe te verspelen. De Nederlands kampioen tijdrijden van 2014 liet daar zien ook als klassementsrenner uit de voeten te kunnen.

Dumoulin rijdt sinds 2012 voor Giant. In die vier seizoenen boekte hij tot dusver acht overwinningen, waaronder twee ritzeges in de afgelopen Vuelta en en twee in de Ronde van Zwitserland waar hij tweede werd in het eindklassement.

Dumoulin drie jaar langer bij Giant-Alpecin
Dumoulin drie jaar langer bij Giant-Alpecin (Foto: ANP)

Politie aan de deur na tweet over Oranje

Publicist Huub Bellemakers uit Nijmegen heeft dinsdagavond de politie op bezoek gekregen na een ironisch bedoeld berichtje op Twitter. Bellemakers, die bijdragen schrijft voor nieuws- en opiniewebsite The Post Online (TPO), had getweet: "Morgen protesteren in Zeist. Bivakmuts op. Wij burgers pikken dit niet meer. #kominverzet."

In Zeist is het hoofdkwartier van de KNVB gevestigd. Bellemakers wilde op een grappige manier een verband leggen tussen het verlies van het Nederlands elftal tegen Tsjechië (2-3) en de onlusten bij de crisisopvang voor asielzoekers in Woerden van vorige week.

De politie dacht bij het lezen van de tweet ook direct aan "de toestanden van de afgelopen tijd, waaronder de bestorming in Woerden", legde een woordvoerder woensdag uit. Maar het element Oranje was niet zo overgekomen. "Het bericht vroeg om nadere interpretatie. Die hebben we gekregen", aldus de zegsman. Met de uitleg van Bellemakers was de kous af.

Politie aan de deur na tweet over Oranje
Politie aan de deur na tweet over Oranje (Foto: ANP)

Schotse ebola-patiënt in kritieke toestand

Een Schotse verpleegkundige die in januari genezen was verklaard van de ziekte ebola, verkeert volgens haar artsen nu in zeer kritieke toestand. Ze wordt sinds vrijdag op een speciale afdeling behandeld, meldde het Royal Free Ziekenhuis in Londen woensdag.

De 39-jarige verpleegkundige was eind vorig jaar geïnfecteerd geraakt tijdens een hulpoperatie in Sierra Leone. Afgelopen vrijdag is ze teruggebracht naar de kliniek vanwege "een ongewoon late complicatie van de ziekte". Over de specifieke symptomen deed het ziekenhuis geen mededelingen.

Het ebolavirus kan zich verstoppen in lichaamsdelen als ogen, borsten en zaadballen, terwijl de patiënt op basis van bloedtesten al genezen is verklaard. Volgens virologen kan er daardoor sprake zijn van een post-ebolasyndroom.

Schotse ebola-patiënt in kritieke toestand
Schotse ebola-patiënt in kritieke toestand (Foto: ANP)

Londen blijft zonder nachtelijke metro

De plannen om in Londen vanaf dit najaar ook 's nachts de metro te laten rijden zijn opgeschort. Woensdag mislukte overleg tussen het vervoersbedrijf en vakbonden over de arbeidsvoorwaarden rond de nachtdiensten.

Het is inmiddels een slepend geschil en de oorspronkelijke datum dat de nachtelijke ondergrondse zou gaan rijden (12 september) is al weer ruim een maand geleden. Vakbonden verwijten de leiding van London Underground geen enkel voorstel serieus in overweging te nemen. Engelse media meldden woensdag dat er zeker tot nieuwjaar in de nachtelijke uren geen ondergrondse rijdt door het arbeidsconflict.

Londen blijft zonder nachtelijke metro
Londen blijft zonder nachtelijke metro (Foto: ANP)

Verwarring over achtergrond aanslag Ankara

Wie achter de bloedige zelfmoordaanslagen van zaterdag in Ankara zaten, is woensdag niet duidelijker geworden met uitspraken van premier Ahmet Davutoglu. De Turkse eerste minister zei dat de daders banden hadden met Islamitische Staat (IS) of met de extremistische PKK (Koerdische Arbeiderspartij). Volgens Davutoglu zijn verdachten in deze zaak maandenlang in Syrië geweest. Hij zei ook dat linkse extremisten en de PKK zelfmoordterroristen opleiden in Noord-Irak om die naar Turkije te sturen.

Aanvankelijk leek het een uitgemaakte zaak met de identificatie van de twee daders. Zij bliezen zichzelf zaterdagmorgen tijdens een betoging op en joegen circa honderd mensen de dood in. Een van de daders werd volgens Turkse media geïdentificeerd als een fanatiek aanhanger van IS. Zijn broer pleegde in juli een zelfmoordaanslag in Suruç, wat ook aan IS werd toegeschreven.

Verwarring over achtergrond aanslag Ankara
Verwarring over achtergrond aanslag Ankara (Foto: ANP)

400 miljoen tekort voor onderhoud waterwegen

Voor het onderhoud van de belangrijkste waterwegen met hun bruggen en sluizen is tot 2020 400 miljoen euro extra nodig. Dat stelt de Algemene Rekenkamer, die de uitgaven van het Rijk controleert, woensdag.

De Rekenkamer waarschuwt dat tekorten kunnen leiden tot achterstallig onderhoud. Daardoor groeit de kans op nog meer kosten en hinder voor het scheepvaartverkeer.

De Rekenkamer verklaart het tekort van 400 miljoen gedeeltelijk doordat Rijkswaterstaat beter inzicht aan het krijgen is in de toestand van de belangrijkste rivieren en kanalen. Desondanks is er nog steeds geen actueel, betrouwbaar en compleet overzicht, klaagt de Rekenkamer.

De instantie wijst erop dat de minister van Infrastructuur gaten wil dichten met geld dat eigenlijk bedoeld is voor later. Hierdoor kunnen in de toekomst opnieuw tekorten ontstaan, aldus de Rekenkamer.

400 miljoen tekort voor onderhoud waterwegen
400 miljoen tekort voor onderhoud waterwegen (Foto: ANP)

'Tientallen VW-managers wisten van schandaal'

De groep schuldigen en medeplichtigen in het dieselschandaal bij automaker Volkswagen breidt zich als een olievlek uit. Volgens de Duitse krant Der Spiegel zijn tientallen managers betrokken geweest bij de manipulatie van de emissietesten. Dat is meer dan de "kleine groep" waar eerder over werd gesproken.

Volgens bronnen kan het aantal "schuldigen" nog verder oplopen. De nieuwe topman van Volkswagen Matthias Müller zal het management donderdag bijpraten over de status van het interne onderzoek, de geplande aanpassingen aan auto's en het mogelijke besparingsprogramma.

Ook werd bekend dat de beoogd topman voor de Noord-Amerikaanse divisie, Winfried Vahland, het bedrijf na 25 dienstjaren verlaat. De voormalige baas van dochter Skoda vertrekt volgens de onderneming op eigen verzoek. Naar verluidt zou hij verbolgen zijn over het feit dat hij is gepasseerd als opvolger van de onlangs vertrokken topman Martin Winterkorn.

'Tientallen VW-managers wisten van schandaal'
'Tientallen VW-managers wisten van schandaal' (Foto: ANP)

Rutte: Oekraïneverdrag goed voor Nederland

Het kabinet gaat de komende maanden uitleggen waarom het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne goed is voor Nederland. Van een campagne wil premier Mark Rutte echter nog niet spreken.

Rutte feliciteerde woensdag de initiatiefnemers van GeenPeil, die hebben bereikt dat er een referendum komt over het verdrag. "Dit is een waanzinnig knappe prestatie. Ik had echt niet verwacht dat ze het zouden halen. Felicitaties", aldus de premier.

Hij benadrukt dat het verdrag niet inhoudt dat Oekraïne lid wordt van de Europese Unie of dat er nieuw Europees geld naar Oekraïne gaat. Wel moet het de handelsbetrekkingen versterken. Dat moet leiden tot meer welvaart en stabiliteit in Oekraïne, "aan de rand van Europa, waar veel instabiliteit is".

Lidmaatschap
Rutte wijst erop dat Europa ook met landen in Midden- en Zuid-Amerika en met Libanon en Israël associatieverdragen heeft. En die landen worden ook echt geen lid van de EU.

Rutte is "zeer gemotiveerd" om het verdrag toe te lichten. Hij noemt de situatie nu heel anders dan in 2005 toen ruim 60 procent van de stemmers de Europese grondwet afwees. Het kabinet is volgens de referendumwet verplicht om na het referendum de Nederlandse instemming met het associatieverdrag te heroverwegen.

Rutte hoopt dat het referendum begin volgend jaar gehouden kan worden. Nederland is de eerste helft van volgend jaar roulerend voorzitter van de Europese Unie. De referendumcommissie bepaalt op een later moment de datum van de volksraadpleging.

Rutte: Oekraïneverdrag goed voor Nederland
Rutte: Oekraïneverdrag goed voor Nederland (Foto: ANP)

NOS zonder Oranjewatchers naar EK voetbal

De NOS reist volgend jaar met minder verslaggevers af naar het EK voetbal in Frankrijk. Nu het Nederlands elftal niet is gekwalificeerd voor het toernooi laat de omroep de 'Oranjewatchers' achter in Hilversum. De NOS blijft desondanks alle wedstrijden uitzenden.

"Ja we doen het EK en ja we laten alle wedstrijden zien. Het verschil is alleen dat we Oranje niet volgen", zegt hoofdredacteur Maarten Nooter van NOS Sport. "De verslaggevingstak die het Nederlands elftal zou volgen, trekken we terug. Het is even slikken."

Nooter vindt het nog te vroeg voor de vraag welke gevolgen het ontbreken van Oranje heeft voor de NOS-programma's rond het EK voetbal, omdat de omroep de plannen voor talkshows en andere studioprogramma's nog niet rond heeft. Een woordvoerster van RTL kan evenmin zeggen wat de consequenties zijn voor bijvoorbeeld het voetbalprogramma van Wilfred Genee.

NOS zonder Oranjewatchers naar EK voetbal
NOS zonder Oranjewatchers naar EK voetbal (Foto: ANP)

In beroep 22 maanden cel voor hockeygluurder

'Hockeygluurder' Luigi C. heeft in hoger beroep 22 maanden cel gekregen, waarvan twaalf voorwaardelijk. Hij kreeg zijn straf voor het jarenlang stiekem filmen van meisjes in hockeykleedkamers en het bezit van kinderporno. Tegen de 46-jarige man uit Wassenaar was twee weken geleden drie jaar cel geëist, waarvan een jaar voorwaardelijk.

Hoewel het hof de kleedkamerfilms, anders dan de rechtbank in Alkmaar, wel beschouwt als kinderporno, is de effectieve celstraf voor C. dezelfde als die van de rechtbank. Volgens het hof wijken de films te veel af van 'regulier' kinderpornografisch materiaal om daarvoor een hogere straf op te leggen.

Aan de straf voor C., die niet meer terug hoeft in de cel, is een proeftijd van drie jaar gekoppeld. In die periode mag hij niet met minderjarigen werken en zich niet op of in de buurt van hockeyvelden vertonen. Ook moet hij zich laten behandelen voor zijn voyeurisme en zijn seksuele belangstelling voor jonge meisjes.

C. filmde vanuit in de kleedkamers van de Wassenaarse hockeyclub HGC en de Haagse club HDM jarenlang honderden meisjes en vrouwen. De politie kwam hem op het spoor toen een deel van zijn filmmateriaal werd gevonden in een locker in een verzorgingshuis in Voorburg, dat zou worden gesloopt.

In beroep 22 maanden cel voor hockeygluurder
In beroep 22 maanden cel voor hockeygluurder (Foto: ANP)

Brussel wil ethische handelsstrategie

Brussel wil dat het Europese handelsbeleid meer wordt gefundeerd op "kernprincipes" als mensenrechten, duurzame ontwikkeling en transparantie. De Europese Commissie presenteerde hiertoe woensdag een nieuwe handels- en investeringsstrategie.

Handel moet eerlijk en ethisch zijn en daarbij moeten Europese arbeidsstandaarden en anticorruptiemaatregelen worden nageleefd, aldus de commissie. Europeanen willen geen compromissen sluiten over deze principes, zei EU-commissaris Cecilia Malmström.

Zij trekt deze conclusie na het debat over het omstreden handelsverdrag TTIP tussen de EU en de Verenigde Staten. "Dus het handelsbeleid moet meer in lijn komen met onze waarden, in het kort: verantwoordelijker." Malmström beloofde meer documenten van onderhandelingen over handelsverdragen openbaar te maken zodat het publiek weet wat er gebeurt.

Afhankelijker
Europese bedrijven worden steeds afhankelijker van buitenlandse markten om hun producten en diensten te kunnen verkopen. De Europese Commissie wil de 'kernwaarden' onder meer toepassen bij onderhandelingen over nieuwe vrijhandelsverdragen met landen als Australië, Nieuw-Zeeland, De Filipijnen en Indonesië. Maar ook bij onderhandelingen die al gaande zijn met onder meer de VS, Japan en China.

Europarlementariër Marietje Schaake van D66 verwelkomt de voorstellen. "Handelsbeleid moet een integraal onderdeel vormen van het Europees buitenlandbeleid zodat we onze economische positie gebruiken om onze waarden in het buitenland te versterken, zoals respect voor mensenrechten en het milieu en hoge consumentenbescherming."

Brussel wil ethische handelsstrategie
Brussel wil ethische handelsstrategie (Foto: ANP)

Commotie in Kamer om scheldwoorden

Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg heeft woensdag haar collega's in de Tweede Kamer opgeroepen geen scheldwoorden te gebruiken. Ze deed dat tijdens een debat over vluchtelingen waar PVV-leider Geert Wilders opnieuw hard in aanvaring kwam met zijn collega's.

Zo noemde Wilders D66-leider Alexander Pechtol een "dikke nul" en GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver vond Wilders "een nepdemocraat". Klaver wilde dat terugnemen, maar dan zou Wilders ook zijn eerdere uitspraak moeten terugnemen dat de Tweede Kamer een "nepparlement" is. Wilders deed dat niet.

De PVV-leider vindt dat de fractieleiders niet luisteren naar de burgers, die volgens hem massaal tegen de komst van asielzoekers zijn. Wilders pleitte opnieuw voor het sluiten van de grenzen, iets wat volgens de andere partijen helemaal niet kan. Wilders wil later in het debat een motie van wantrouwen indienen.

Commotie in Kamer om scheldwoorden
Commotie in Kamer om scheldwoorden (Foto: ANP)

Friday the 13th: The Game aangekondigd

Op Kickstarter is er een campagne gestart voor Friday the 13th: The Game. De makers hopen in eerste instantie een bedrag van 700.000 dollar bij elkaar te krijgen om te game te kunnen maken. Op moment van schrijver is er al 252.000 dollar opgehaald.

Friday the 13th: The Game wordt een multiplayer-game waarbij één persoon Jason Voorhees zal zijn en zeven andere worden de instructeurs van een zomerkamp. De game begon met de naam Summer Camp, maar toen Sean S. Cunningham, de regisseur en producer van de Friday the 13th film contact met hun opname is het dus van Summer Camp een officiële Friday the 13th game geworden. 

Assassin's Creed Syndicate-trailer met mensen van toen

En weer is er een nieuwe trailer uitgekomen voor Assassin's Creed Syndicate. Dit keer krijgen we een video met alle historische karakters te zien. Zoals Queen Victoria, Alexander Bell, Karl Marx, Charles Darwin en meer.

Assassin's Creed Syndicate komt volgende week vrijdag uit op PlayStation 4 en Xbox One. Het speelt zich dit keer af in 1868, aan het einde van de industriële revolutie in Londen.

Nieuwe veiligheidscategorie voor militairen

Het mag niet zo zijn dat een militair wordt ontslagen omdat de overheid over onvoldoende gegevens over de buitenlandse partner beschikt. Voor bepaalde militairen met vertrouwensfuncties is een nieuwe veiligheidscategorie ingevoerd die iets soepeler is dan het huidige niveau.

Dat meldt minister Jeanine Hennis van Defensie woensdag aan de Tweede Kamer. Zij wijst op de persoonlijke gevolgen voor militairen die geen zogenoemde Verklaring van Geen Bezwaar krijgen, of hem kwijtraken, door onduidelijkheid over de partner. Tientallen medewerkers hadden daar al mee te maken.

De minister heeft nu een afgeschaft veiligheidsniveau opnieuw ingevoerd. "Let wel, zonder dat daarbij concessies worden gedaan aan de staatsveiligheid", aldus Hennis. Tot 1 februari geldt nog een tijdelijke maatregel die problemen van geval tot geval bekijkt.

Nieuwe veiligheidscategorie voor militairen
Nieuwe veiligheidscategorie voor militairen (Foto: ANP)

GeenPeil hoopt bovenal op hoge opkomst

Actiecomité GeenPeil is "ongelooflijk blij" dat de bevolking zich mag uitspreken over de samenwerkingsovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne en spreekt van een "feestje voor de democratie". Het voornaamste doel is wat woordvoerder Jan Roos betreft nu dat de opkomst zo hoog mogelijk wordt. Hij verwacht niet dat veel kiezers het verdrag zullen lezen, maar ziet daar geen probleem in.

"Ik hoop dat mensen zich erin gaan verdiepen, het lijkt me dat je zorgt dat je weet waar het over gaat als je gaat stemmen. Maar er wordt wel vaker met de onderbuik, vanuit de emotie gestemd", zegt Roos. Critici die stellen dat het verdrag te ingewikkeld is voor een referendum hanteren een dubbele standaard, vindt hij. "Hoeveel mensen lezen een partijprogramma voordat ze hun stem uitbrengen? Daar maken politici nooit een probleem van, dan vinden ze de kiezer kennelijk wel slim genoeg."

Het verdrag draait onder meer om handel. Ook verplicht Oekraïne zich tot het invoeren van EU-normen, bijvoorbeeld op het gebied van de rechtsstaat. GeenPeil ziet het echter vooral als teken van de "uitbreidingsdrift van de EU" en vindt het een slecht idee om toenadering te zoeken tot een land in burgeroorlog. "De burger moet daar inspraak in hebben", aldus Roos.

Campagne
Nu duidelijk is dat het raadgevend referendum er komt gaat Roos, die namens weblog GeenStijl aan het actiecomité verbonden is, campagne voeren voor een hoge opkomst. "De inhoud ligt nu in de politieke arena."

Wat Roos betreft is het best denkbaar dat GeenPeil een vervolg krijgt. "Je moet niet voor iedere poepescheet een referendum gaan aanvragen, dan wordt het instrument een lamme vleugel. Maar ik kan me goed voorstellen dat er meer onderwerpen zijn waarbij er goede redenen voor zijn."

GeenPeil hoopt bovenal op hoge opkomst
GeenPeil hoopt bovenal op hoge opkomst (Foto: ANP)

Rutte: bedreigen raadsleden verwerpelijk

Premier Mark Rutte vindt het "bizar, verschrikkelijk en verwerpelijk" dat er vanwege de opvang van asielzoekers dreigbrieven zijn verstuurd naar raadsleden in Rijswijk. De Rijswijkse gemeenteraad ging vorige week akkoord met de komst van een azielzoekerscentrum.

Volgens Rutte mogen mensen van mening verschillen over de opvang van asielzoekers, maar mag "de grens van het dreigen met geweld nooit worden overschreden". Dat is totaal onacceptabel, aldus de premier woensdag tegen de NOS voor het begin van een Kamerdebat over de opvang van vluchtelingen.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) schreef de Tweede Kamer dinsdag dat hij verwacht dat dit jaar 50.000 tot 60.000 mensen asiel aanvragen in Nederland.

Rutte: bedreigen raadsleden verwerpelijk
Rutte: bedreigen raadsleden verwerpelijk (Foto: ANP)

'Asielzoeker vergokt onze centen in casino'

Altijd al willen weten wat een gelukszoeker doet met het vele gratis geld dat ze van ons krijgen? Ze gaan ermee naar het casino! Dat blijkt uit een foto die is genomen in Hoogeveen.

Een vader uit de Drentse plaats zag deze week een Syrisch jongetje op een bankje zitten. Het vierjarige ventje was rond half twaalf 's avonds gespot bij de ingang van het casino in Hoogeveen.

De vader van de kleuter was aan het gokken. Van ons belastinggeld. De man in kwestie heeft uiteraard direct de directie van het casino op de hoogte gesteld.

De Hoogeveense asielzoekers worden opgevangen in de Grittenborgh. Deze voormalige gevangenis ligt op nog geen kwartiertje fietsen van de bewuste gokhal van Kiri.

View post on imgur.com

Half jaar cel geëist tegen Franse komiek

Het parket van Luik heeft woensdag zes maanden celstraf geëist tegen de Franse komiek Dieudonné M'bala M'bala. De Fransman moet zich verantwoorden voor onder meer het aanzetten tot haat en het verspreiden van discriminerende en antisemitische uitlatingen.

Dieudonné staat bekend als een virulente antisemiet en hij is in Frankrijk al meerdere keren veroordeeld. Op 14 maart 2012 trad hij op in La Fabrik in het Belgische Herstal. De lokale politie was aanwezig en maakte geluid- en beeldopnames.

De behandeling van de zaak ging woensdag van start voor de rechtbank in Luik. Dieudonné liet verstek gaan. Behalve een celstraf eiste het parket ook een boete van 5000 euro.

De uitspraak is op 25 november.

Half jaar cel geëist tegen Franse komiek
Half jaar cel geëist tegen Franse komiek (Foto: BuzzE)

Chinese zorgen drukken op beurzen

De Europese aandelenbeurzen stonden woensdagochtend in het rood. Een zwak Chinees inflatiecijfer droeg bij aan de bezorgdheid over de economische situatie in het land. Tegenvallende kwartaalberichten van ASML en Intel zorgden eveneens voor verkoopdruk.

,,Het cijferseizoen is slap begonnen. ASML laat zich niet van zijn beste kant zien, maar dat komt vooral door het cyclische karakter van het bedrijf. Ook was de waardering van het aandeel aardig opgelopen. Verder houdt de onzekerheid rond China de markt in de greep. Donderdag komt Unilever met cijfers en ook daar zal men vooral kijken naar de impact van China op de resultaten", aldus Sijmen Plomp, partner bij Ambassador Investments.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde aan het einde van de ochtend 1,1 procent lager op 433,52 punten. De MidKap zakte 0,8 procent tot 653,13 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt daalden tot 1,1 procent.

ASML

ASML zakte 4,6 procent in de AEX. Het kwartaalbericht van het bedrijf komt volgens analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen neer op een ,,winstwaarschuwing". ASML zag de omzet in het derde kwartaal dalen. Ook voor het vierde kwartaal wordt een verdere daling voorzien. Het bedrijf ligt naar eigen zeggen nog wel op koers om over heel 2015 een recordomzet te boeken.

Intel, een belangrijke klant en aandeelhouder van ASML, verlaagde de vooruitzichten voor het lopende kwartaal. Op de Duitse beurs, waar De Amerikaanse chipproducent ook een notering heeft, zakte het aandeel ruim 3 procent.

Docdata

Bij de kleinere bedrijven steeg Docdata 4,8 procent, na bekendmaking zijn e-commercebedrijf te verkopen aan het Amerikaanse Ingram Micro.

In Frankfurt klom Deutsche Wohnen 1,7 procent. Vonovia, de grootste woningverhuurder van Duitsland, wil zijn branchegenoot overnemen. Met de stap wil Vonovia (min 4,1 procent) voorkomen dat de fusie tussen Deutsche Wohnen en het kleinere LEG Immobilien (min 3,4 procent) doorgaat.

De euro was 1,1412 dollar waard, tegen 1,1384 dollar bij het Europese slot op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 46,60 dollar. Brentolie werd 0,4 procent goedkoper en kostte 49,04 dollar per vat.

Chinese zorgen drukken op beurzen
Chinese zorgen drukken op beurzen (Foto: ANP)

Al 8000 krabbels tegen weg A13-A16

Al meer dan 8000 mensen hebben een petitie getekend tegen de aanleg van de verbindingsweg tussen de A13 en de A16 bij Rotterdam, die minister Melanie Schultz (Infrastructuur) wil aanleggen. Dat heeft de initiatiefnemer, het Rotterdamse GroenLinks-raadslid Arno Bonte woensdag gezegd.

De petitie A13A16NoWay ging eind september van start en duurt nog tot begin november. Daarna worden de handtekeningen aan Schultz aangeboden. Bonte hoopt dat het er dan meer dan 10.000 zullen zijn, want 'dat is ook het aantal mensen dat direct last zal hebben van die weg'.

Het besluit over de aanleg van de A13-A16 is al genomen. Ondanks dat leven er veel bezwaren, onder meer in de Rotterdamse gemeenteraad en onder omwonenden. Vervoerderskoepels TLN en EVO dringen juist aan op snelle aanleg van de verbindingsweg, omdat die de fileknelpunten op de A13 bij Overschie en de A20 tussen Kleinpolderplein en Terbregseplein zou ontlasten.

Al 8000 krabbels tegen weg A13-A16
Al 8000 krabbels tegen weg A13-A16 (Foto: ANP)

Drie vluchtelingen vast na vechtpartij opvang

Na een vechtpartij onder vluchtelingen bij de noodopvang in Amsterdam-Zuidoost heeft de politie dinsdagavond drie verdachten aangehouden. Bij de ruzie raakte een 18-jarige vluchteling gewond aan zijn gezicht, zei een politiewoordvoerster woensdag.

De ruzie tussen het viertal in de noodopvang aan de Haaksbergweg ontstond rond 23.30 uur. De mannen die door de politie zijn aangehouden voor verhoor zijn 20, 25 en 27 jaar oud. Ze zaten woensdagochtend nog vast op het politiebureau.

In de noodopvang, in een voormalig kantoorpand, is plaats voor 750 vluchtelingen. De opvanglocatie ging donderdag 24 september open.

Drie vluchtelingen vast na vechtpartij opvang
Drie vluchtelingen vast na vechtpartij opvang (Foto: ANP)

3,2 miljoen mensen zien afgang Oranje

Ruim 3,2 miljoen Nederlanders hebben dinsdagavond gezien hoe Oranje definitief werd uitgeschakeld in de kwalificatie voor het EK voetbal. De wedstrijd voerde de kijkcijferlijst aan van de Stichting Kijkonderzoek.

Het nationale elftal verloor in de ArenA met 2-3 van Tsjechië en ontbreekt volgend jaar zomer voor het eerst sinds 1984 op een EK.

De nabeschouwing van het debacle was nog goed voor een kleine 1,6 miljoen kijkers.

3,2 miljoen mensen zien afgang Oranje
3,2 miljoen mensen zien afgang Oranje (Foto: ANP)

Volledig herstel Yfke kan nog lang duren

Yfke Sturm voelt zich na haar ongeluk met een jetsurfboard goed, maar het kan nog lang duren voordat ze helemaal hersteld is. "Artsen hebben me gezegd dat het maanden kan duren voordat ik weer volledig de oude ben", zegt het topmodel in De Telegraaf. "Veel rust versnelt mijn herstel, maar er is zo veel leuks te doen."

Als Sturm te veel hooi op haar vork neemt, wordt ze direct teruggefloten. "Als ik te veel tegelijk doe, begint mijn hoofd licht te steken. Dan weet ik dat ik gas terug moet nemen."

Tijdens haar vakantie in Italië viel het topmodel van een jetsurfboard, een gemotoriseerde surfboard, waarna het tegen haar hoofd knalde. "Mijn buik was opgezwollen, ik had een snee van acht centimeter boven mijn linkeroor, ik kon niet op woorden komen en kreeg tot twee keer toe een epileptische aanval", somt Sturm op. Na het ongeluk, waar ze zich weinig van kan herinneren, werd ze twee dagen kunstmatig in coma gehouden.

Zes weken later straalt Sturm weer, maar helemaal ongeschonden is ze niet. "Ik heb nu net zo'n geschoren kapsel als Rihanna. Je ziet nog steeds een litteken, maar dat verdwijnt te zijner tijd."

Volledig herstel Yfke kan nog lang duren
Volledig herstel Yfke kan nog lang duren (Foto: BuzzE)

Kiesraad akkoord met referendum GeenPeil

Het actiecomité GeenPeil heeft ruimschoots voldoende handtekeningen verzameld voor een referendum over een omstreden samenwerkingsverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne. Dat oordeelde de Kiesraad woensdag.

De uitkomst van het referendum gaat als advies naar de regering. De initiatiefnemers vergaarden 427.939 geldige handtekeningen om de volksraadpleging af te dwingen, ruim meer dan de vereiste 300.000.

De Kiesraad controleerde de geldigheid van de verzoeken met een steekproef. In totaal waren ruim 472.000 handtekeningen ingediend.

De actievoerders van GeenPeil stellen dat "Brussel en Den Haag met een democratisch tekort kampen". Zij hopen dat met een referendum "een hernieuwd debat zal opbloeien over onze democratie, onze volksvertegenwoordiging en over de uitbreidingsdriften van de Europese Unie."

Kiesraad akkoord met referendum
Kiesraad akkoord met referendum (Foto: ANP)

Geert zou weer meedoen aan Boer zoekt vrouw

Boer Geert kijkt positief terug op zijn deelname aan Boer zoekt vrouw. "Ik zou het zó weer doen", zegt de 65-jarige groente- en fruitteler in De Telegraaf.

Geert vond alle aandacht die hij kreeg als gevolg van de datingshow voor boeren niet altijd fijn. "Nou, ik ben niet snel op de kast te jagen. Maar ik kreeg op een zeker moment zo veel aandacht... Dat vond ik lastig om mee om te gaan, ja. Ik kon geen stap meer zetten zonder te worden aangesproken."

Dat had ook gevolgen voor zijn relatie met Hetty, die Geert leerde kennen dankzij Boer zoekt vrouw. "Toen het met Hetty serieuzer werd, konden we alleen thuis samen zijn. Verder nergens, want dan waren er altijd wel mensen die op ons afkwamen. Op een zeker moment wenste ik wel dat we samen op een eiland zouden zitten, gewoon om alleen te kunnen zijn. Gelukkig is nu de ergste hoos aan aandacht wel voorbij."

Geert en Hetty zijn nog steeds 'heel gelukkig'. "Ze is op het goede moment in mijn leven gekomen, ik ben zo blij met haar. We hebben net wat dingen in huis opgeknapt. Al met al was het een goede beslissing mee te doen aan Boer zoekt vrouw."

Geert zou weer meedoen aan Boer zoekt vrouw
Geert zou weer meedoen aan Boer zoekt vrouw (Foto: BuzzE)

Prins Ali ziet niets in uitstel FIFA-verkiezingen

Als het aan prins Ali bin Al-Hussein ligt worden de verkiezingen voor het voorzitterschap van de FIFA niet uitgesteld. "In dat geval komen de noodzakelijke veranderingen alleen maar later waardoor de instabiliteit blijft voortduren", meldde de Jordaanse voorzitterskandidaat woensdag. "Het zou de wereld vertellen dat we geen lering uit het verleden hebben getrokken, dat dezelfde achterkamertjespolitiek die de FIFA de laatste jaren zo heeft beschadigd, blijft doorgaan."

Prins Ali is de enige kandidaat voor het voorzitterschap van de FIFA die momenteel niet is geschorst. Zijn tegenstrevers Michel Platini (negentig dagen) en Chung Mong-joon (zes jaar) zijn dat wel. De verkiezingen staan vooralsnog gepland voor 26 februari, al gaan er stemmen op die uit te stellen. Waarschijnlijk wordt daar op 20 oktober een definitief besluit over genomen.

Prins Ali ziet niets in uitstel verkiezingen
Prins Ali ziet niets in uitstel verkiezingen (Foto: ANP)

Daley Blind: "Mijn vader breekt niet"

Daley Blind hield zich lang groot, maar toen hij de vraag kreeg of de uitschakeling van Oranje in de EK-kwalificatie extra pijnlijk is omdat juist zijn vader de bondscoach is, brak hij even. "Soms is het heel moeilijk om de 'zoon van' te zijn", zei Blind met tranen in zijn ogen en krakende stem. "Maar ik ben er ook ontzettend trots op. Natuurlijk sta ik achter de bondscoach. Mijn vader is sterk, die breekt niet. Daar vertrouw ik volledig op."

De multifunctionele verdediger van Manchester United vindt dat het Nederlands elftal als team gefaald heeft in de totaal mislukte EK-kwalificatiereeks. "We hebben in te veel wedstrijden niet goed genoeg gepresteerd. Hoe dat komt? Als ik dat wist, had ik het wel opgelost. We hebben genoeg kwaliteit in de groep, maar we misten ook bijna een elftal aan geblesseerden. Dat mag geen excuus zijn, want het begint allemaal bij jezelf. Iedereen moet goed naar zijn eigen prestaties kijken. En daarna moet de knop om. Al zal dat niet zo makkelijk gaan."

Blind junior weet dat de druk op vader Danny groot zal worden nu Oranje ontbreekt op het EK. "Dat is te verwachten, ja. Natuurlijk denk ik nu aan mijn vader, maar zolang het op voetbal gericht is, kunnen de 'Blindjes' wel wat kritiek hebben. Ik merk dat de groep volledig achter hem staat. En ik steun hem zeker. We zullen deze kwalificatiereeks ongetwijfeld nog eens de revue laten passeren. Maar hij is ook de eerste die zegt: knop om, volgende week moet je er weer staan. Dat is belangrijk. We moeten door."

Daley Blind: mijn vader breekt niet
Daley Blind: "Mijn vader breekt niet" (Foto: ANP)

Strijdbare Van Persie: "Het was vreselijk"

Voor Robin van Persie is geen uitdaging te groot. De 32-jarige spits blijft daarom beschikbaar voor het Nederlands elftal, ook al zit de nationale ploeg in een diep dal door het mislopen van het EK. "Ik ben niet iemand die voor moeilijke situaties wegloopt, dat doe ik nu dus ook niet. We zullen bijna een jaar door een heel zure appel moeten bijten. Daar moeten we met z'n allen doorheen: de spelers, de fans, de media, iedereen."

Van Persie zat dinsdagavond na de dramatische nederlaag van Oranje tegen Tsjechië (2-3) helemaal stuk. Pas twee uur nadat het Nederlands elftal de genadeklap had gekregen in de EK-kwalificatie kwam de topschutter aller tijden, die zijn vijftigste interlanddoelpunt maakte, de kleedkamer uit. "Mijn hart huilt als sportman", zei de Rotterdammer, wiens ogen hetzelfde verraadden. "Deze hele kwalificatiereeks verliep volgens een doemscenario, het was vreselijk. Maar ondanks deze heel moeilijke situatie moeten we toch positief blijven. Het wordt een lange, pijnlijke weg omhoog, maar we zullen uit deze situatie moeten klauteren."

Dat moet Oranje doen aan de hand van bondscoach Danny Blind, benadrukte Van Persie. "Danny is een fantastische trainer, het is te makkelijk de schuld in zijn schoenen te schuiven. Hij moet blijven." De aanvaller kwam na zijn 101e interland met een opmerkelijk pleidooi. Kritisch zijn op Oranje mag, benadrukte Van Persie, maar het moet niet doorslaan in negativisme. "We moeten als land één blijven en niet iedereen gaan afzeiken. Iedereen in de selectie heeft zijn best gedaan, ook al was het niet goed genoeg. Ik ben het wel gewend, ik krijg mijn hele carrière kritiek op allerlei 'levels', maar we hebben met nog 30, 35 jongens te maken waarop het wél invloed kan hebben. Het zou zonde zijn als je daardoor jongens kwijt gaat raken. Kritisch zijn mag, maar we moeten ook vooruit kijken."

Zelf haakt Van Persie in ieder geval niet af, al moest ook hij de laatste maanden heel wat klappen incasseren. Eerst raakte hij zijn aanvoerdersband kwijt, daarna ook zijn basisplaats. "Er is veel gebeurd, daar ga ik nu eens rustig over nadenken. Maar zoals ik het nu zie, blijf ik gewoon beschikbaar. Ik vind het nog steeds een hele eer voor Oranje te spelen. In goede, maar ook in slechte tijden. Ik ben niet iemand die in moeilijke situaties wegloopt voor zijn verantwoordelijkheden. Opgeven is geen optie. Al is het natuurlijk wel afhankelijk van of ik word opgeroepen."Juist die woorden echoden nog lang na in de lege Amsterdam ArenA.

Strijdbare Van Persie pleit voor eenheid
Strijdbare Van Persie pleit voor eenheid (Foto: ANP)

'Hoger jeugdloon heeft verstorende werking'

Waar een meerderheid van de Tweede Kamer voor een verhoging is van het minimumjeugdloon, waarschuwt het Centraal Planbureau (CPB) juist voor de negatieve gevolgen. Volgens het planbureau heeft een 'substantieel' hoger minimumloon voor jongeren tot 23 jaar een 'verstorende werking' op de arbeidsmarkt.

Daniël van Vuuren van het CPB benadrukte woensdag tijdens een bijeenkomst in de Tweede Kamer dat de werkloosheid onder jongeren in Nederland in vergelijking met andere rijkere landen laag ligt en dat dat mede komt door het jeugdminimumloon. Bij het afschaffen van het minimumjeugdloon zou de werkgelegenheid kunnen afnemen. Wel gaf Van Vuuren aan dat een beperkte verhoging van het minimumloon niet per definitie negatief hoeft uit te pakken.

Volgens het CPB geeft een laag loon een prikkel aan jongeren om een studie af te ronden, juist omdat de werkloosheid onder laagopgeleide jongeren drie tot vier maal zo hoog ligt in vergelijking met hoger opgeleiden. "Investeer in jeugd dan hoeven we deze discussie niet te voeren", aldus Van Vuuren.

'Hoger jeugdloon heeft verstorende werking'
'Hoger jeugdloon heeft verstorende werking' (Foto: ANP)

Zes van Breda weer veroordeeld voor roofmoord

De Zes van Breda zijn woensdag door het gerechtshof in Den Haag opnieuw veroordeeld voor de roofmoord op 'oma Mok' in Breda in 1993. Het betekent geen eerherstel voor de drie mannen en drie vrouwen, die zeggen onschuldig te zijn en forse gevangenisstraffen hebben uitgezeten.

De roofmoord op de 56-jarige Tim Mui Cheung, beter bekend als 'oma Mok', werd gepleegd in juli 1993. De vrouw werd gedood in de keuken van Chinees restaurant Peacock in Breda, waar haar zoon de eigenaar van was. De gokkast bleek leeggehaald.

Drie mannen, Abdeslam T., Anil B. en Achmed L. (in hoger beroep tien jaar cel) en drie vrouwen (tot twee jaar cel wegens medeplichtigheid) werden veroordeeld. De vrouwen legden bekennende verklaringen af, die cruciaal waren, maar waar ze later op terugkwamen. Ze zouden onder druk hebben bekend. Het gerechtshof vindt de toen afgelegde verklaringen echter voldoende betrouwbaar.

Zes van Breda weer veroordeeld voor roofmoord
Zes van Breda weer veroordeeld voor roofmoord (Foto: ANP)

Dikste tieten in Drenthe en Overijssel

Ook gek op gigantische prammen? Dan zul je naar het noordoosten van Nederland moeten verkassen. Uit een inhoudelijk onderzoek is namelijk gebleken dat in de provincies Drenthe en Overijssel de meeste rondborstige dames wonen.

Erotiekboer Pabo heeft de verkoopcijfers van hun grootste bh's vergeleken met de provincies waar deze worden verkocht. Met opmerkelijke uitkomsten.

Zo blijkt dus dat in Drenthe en Overijssel de cupmaten D, E en F het gretigst aftrek vinden. Pech voor de Zeeuwen, want ook op het gebied van tieten zijn ze zunig. Hier worden dergelijke bustehouders het minst verkocht.

Seksuologe Kaat Bollen weet alles wetenschappelijk te verklaren. "Als jij grote borsten hebt, is de kans groot dat andere vrouwen in jouw familie ook grote borsten hebben", meldt zij aan De Telegraaf. "Familieleden wonen vaak bij elkaar in de buurt, dus je krijgt al snel dat in bepaalde streken bovengemiddeld veel vrouwen met grote of juist kleine borsten wonen."

De seksspeeltjesverkoopwinkel heeft overigens ook even gekeken waar in Nederland men de grootste spermaspeer heeft. In Friesland en Noord-Holland en blijken de meeste condooms met maatje XXL te worden verkocht. "Het kan ook zijn dat die mannen daar vooral een groot ego hebben", aldus Bollen.

Ook is men in Fryslân het kinkiest. Daar worden de meeste zweepjes verkocht. En in Utrecht worden de meeste mensen aan bed geboeid.

Hieronder een paar foto's van Neerlandse dikke tieten. Slechts ter illustratie:

Turkije ontslaat hoge politieofficieren

De Turkse regering heeft het hoofd van de politie in Ankara ontslagen. De chef van de inlichtingendienst van het korps is voorlopig geschorst. Aanleiding zijn de twee bomaanslagen die zaterdag in de Turkse hoofdstad aan 97 mensen het leven kostten.

De maatregelen moeten volgens de regering de weg vrijmaken voor een grondig onderzoek naar de aanslagen. President Erdogan verklaarde dat hij geen gehoor zal geven aan het verzoek van de oppositie om de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken te ontslaan. De oppositie stelde deze twee bewindslieden verantwoordelijk voor het bloedbad. ,,Wij zijn ook maar mensen. Ieder van ons kan fouten maken", verklaarde Erdogan zijn besluit om de twee bewindslieden te handhaven.

Het onderzoek naar het drama wordt door een speciale overheidscommissie verricht.

Turkije ontslaat hoge politieofficieren
Turkije ontslaat hoge politieofficieren (Foto: ANP)

Oranje krijgt niet meer dan 700 asielzoekers

Het aantal vluchtelingen in het Drentse dorpje Oranje wordt zo snel mogelijk teruggebracht naar 700, zoals aanvankelijk de afspraak was. Dat hebben burgemeester Ton Baas van Midden-Drenthe, waaronder Oranje valt, en staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie met elkaar afgesproken.

Vorige week ontstond grote onrust in het 140 mensen tellende dorpje toen bekend werd dat Dijkhoff het aantal asielzoekers in Oranje wilde verdubbelen, van 700 naar 1400. Dijkhoff werd toen ook belaagd door enkele boze inwoners, die zich 'verraden' voelden. Eerder waren er harde afspraken gemaakt dat het aantal vluchtelingen tot 700 beperkt zou blijven.

Op dit moment verblijven er ruim 800 mensen in het vakantiepark bij Oranje. Dat aantal wordt binnen enkele weken teruggebracht naar 700, meldde de gemeente Midden-Drenthe woensdag. Ook is afgesproken dat er geen extra vluchtelingen meer naar het dorpje komen.

Oranje krijgt niet meer dan 700 asielzoekers
Oranje krijgt niet meer dan 700 asielzoekers (Foto: ANP)

Rotterdam krijgt tijdelijk azc

In Rotterdam komt een tijdelijk asielzoekerscentrum aan de Edo Bergsmaweg, naast de tramremise van het openbaarvervoerbedrijf RET. Burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft een stuk grond aan die weg aangeboden aan het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), zo heeft hij woensdag laten weten aan de Rotterdamse gemeenteraad.

Het COA gaat het azc zelf laten bouwen en verwacht het begin volgend jaar in gebruik te kunnen nemen. Het azc blijft er vijf jaar staan en zal plaats bieden aan maximaal zeshonderd mensen.

Bewoners en bedrijven in de buurt worden woensdag per brief geïnformeerd en ze kunnen donderdag terecht op een bewonersbijeenkomst. Bewoners kunnen ook zitting nemen in een commissie, waarin ook het COA, de politie en de gemeente Rotterdam zullen zijn vertegenwoordigd.

Rotterdam krijgt tijdelijk azc
Rotterdam krijgt tijdelijk azc (Foto: ANP)

Jonge sollicitanten melden meer discriminatie

Steeds meer jongeren maken melding van discriminatie bij hun zoektocht naar een baantje of stage. Dat concludeert het College voor de Rechten van de Mens naar aanleiding van twee recente uitspraken. Een scholiere werd geweigerd voor een bijbaantje en een student voor een stageplek. In beide zaken oordeelde het college dat de werkgever discrimineerde. Dit jaar heeft het college al vier keer eerder uitspraak gedaan in soortgelijke zaken.

De scholiere van Iraanse afkomst solliciteerde bij een motel naar een baantje in de bediening, maar werd afgewezen. Omdat de vacature op de website bleef staan besloot zij het ruim drie weken later nog een keer te proberen. Dit keer gebruikte zij een Nederlands klinkende naam en verving zij haar eigen foto door een van een blond meisje. Deze keer nodigde het motel haar wel uit voor een sollicitatiegesprek.

In de tweede zaak solliciteerde een student van Afghaanse afkomst naar een stageplek. Ook hij werd afgewezen. Diezelfde dag besloot de student nog een keer te solliciteren, maar dit keer met een verzonnen Nederlands klinkende naam. Een paar uur later werd hij uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.

Jonge sollicitanten melden meer discriminatie
Jonge sollicitanten melden meer discriminatie (Foto: ANP)

Het sneeuwt in Nederland! *O*

De winter komt extreem vroeg dit jaar. In Limburg is namelijk vanochtend de eerste sneeuw gevallen.

De eerste witte vlokken zijn gevallen op de Vaalserberg. En er gaat nog meer sneeuw vallen in Limbabwe.

Lang zal het echter niet wit blijven. Omdat het toch een klein beetje gaat opwarmen, is de sneeuw namelijk zo weg.

Lieke Veld: over vijf jaar heb ik kinderen

Lieke Veld schat in dat ze over vijf jaar een aantal kinderen heeft. "Als alles goed gaat", zegt de dj van Qmusic in een interview met Viva. Lieke trouwde vorig maand met haar Qmusic-collega Wietze de Jager.

Lieke en Wietze willen een groot gezin. "Wietze komt uit een gezin van acht kinderen, dat lijkt me wat veel. Ik heb zelf een broer en een zus. Vier kinderen lijkt me ook wel leuk. Maar goed, dat zeg ik nu allemaal heel stoer, maar ik heb nog geen bevalling meegemaakt."

Wietze is volgens zijn echtgenote zo leuk omdat hij 'eerlijk en heel direct' is. "Als hij iets of iemand leuk vindt, dan weet je zeker dat hij het ook echt meent. Hij is grappig, ook buiten de radiostudio. En hij is iemand die alles uit een dag wil halen. Hangen op de bank is er niet bij."

Nu ze is getrouwd met een overtuigd christen, denkt Lieke erover toe te treden tot de protestantse kerk. "Dat zie ik wel gebeuren, ja." De 29-jarige dj vindt het geloof 'interessant'. "Ik ga vaak mee als hij naar de protestantse kerk gaat."

Lieke Veld: over vijf jaar heb ik kinderen
Lieke Veld: over vijf jaar heb ik kinderen (Foto: BuzzE)

Israël verscherpt beveiliging op straat

De Israëlische overheid stuurt meer politie de straat op om de geweldsspiraal te keren. Ook worden zo nodig de Arabische wijken van Jeruzalem afgesloten. De afgelopen twee weken waren de Gazastrook, de grensovergangen en de straten van diverse steden het toneel van vooral steekpartijen.

Tientallen doden waren het gevolg van het geweld. Vier Israëliërs en minstens 27 Palestijnen stierven tot nu toe.

De regering heeft besloten ook het leger in te zetten, met name in Jeruzalem, waar het geweld begon nadat de toegang tot de al-Aqsamoskee voor joden werd uitgebreid. De moskee is een heilige plek voor zowel joden als moslims. De bussen in Jeruzalem krijgen voorlopig geüniformeerde beveiligers mee. Verder worden er wegversperringen opgericht om het verkeer te controleren.

Van Palestijnse terroristen wordt al sinds enige tijd systematisch het huis verwoest. Het Israëlische kabinet heeft nu ook bepaald dat op die plek geen nieuw pand mag verrijzen. Verder worden voortaan alle eigendommen van de terroristen in beslag genomen. Tot slot wordt de politie qua mankracht versterkt en posteert het leger extra troepen bij de grensversperringen in de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever.

Israël verscherpt beveiliging op straat
Israël verscherpt beveiliging op straat (Foto: ANP)

Oranjesupporters zeggen lidmaatschap op

Tientallen teleurgestelde voetbalfans hebben direct na de uitschakeling van het Nederlands elftal voor het EK hun lidmaatschap van de Supportersclub Oranje opgezegd. "Logisch, die mensen zijn boos", zegt bestuurslid Theo Pouw woensdagochtend, met zeker dertig opzeggingen in zijn mailbox. "Over een week gaan we ze nog eens opbellen, als de emotie wat is gezakt."

Pouw noemt het missen van het EK "een ramp" voor het grote en trouwe Oranjelegioen. "Dit heeft zo'n impact op alle supporters. Het gaat helemaal niet om mij of het bestuur, maar om de duizenden fans die Oranje al jarenlang trouw volgen. Die hoopten allemaal op prachtige Oranjepleinen volgend jaar in Frankrijk", aldus het hoofd van de Supportersclub. "We verwachtten dat honderdduizenden Nederlanders naar het EK zouden gaan. Dat voetbalplezier valt ineens weg."

Oranjesupporters zeggen lidmaatschap op
Oranjesupporters zeggen lidmaatschap op (Foto: ANP)

Blind wil blijven en krijgt steun van de KNVB

Het ziet ernaar uit dat Danny Blind bondscoach van Oranje blijft. Hij verbindt zelf na drie nederlagen in vier duels zijn lot niet aan een mislukte EK-kwalificatie. Bert van Oostveen, de directeur betaald voetbal van de KNVB, blijft ook achter de opvolger van Guus Hiddink staan.

"Ik heb met mijn volle verstand een contract tot 2018 getekend", zei Blind dinsdag na de afgang tegen Tsjechië (2-3). "Ik wil door", benadrukte hij. "Natuurlijk is dit heel teleurstellend voor mij, de spelers en het hele land. We willen allemaal naar het EK. Maar nu is het zaak dat we het WK van 2018 in Rusland bereiken. Ik ben overtuigd van me zelf. Maar ik ben niet de persoon die over mezelf moet oordelen."

Van Oostveen schaarde zich volledig achter Blind. "We gaan door met elkaar", benadrukte hij. "Los van de enorme teleurstelling die we nu allemaal hebben in Nederland, lopen we nu niet weg voor onze verantwoordelijkheid. We zijn samen dit proces ingegaan. We zijn met Danny Blind als bondscoach aan het bouwen bij de KNVB. Die ingeslagen weg blijven we bewandelen."

Het is niet verwonderlijk dat Van Oostveen zijn steun voor Blind uitsprak. De directeur betaald voetbal van de KNVB heeft nadrukkelijk zijn nek voor de geboren Zeeuw uitgestoken. Hij negeerde eerst Ronald Koeman als opvolger van de succesvolle Louis van Gaal en koos voor het duo Guus Hiddink en Blind. De bedoeling was dat de ervaren Hiddink pas na het EK van Frankrijk een stapje opzij zou zetten voor Blind. Maar toen de KNVB en Hiddink afgelopen zomer afscheid van elkaar namen, promoveerde Blind eerder dan gepland tot hoogste baas van Oranje.

Als rechterhand van Hiddink was Blind al verantwoordelijk voor de dramatische start van Oranje in de EK-kwalificatie. De vader van international Daley was namelijk meer dan een assistent. Hij deed vaak de wedstrijdbespreking, verzorgde veel trainingen en analyseerde hoe de verschillende internationals presteerde. Als opvolger van Hiddink kon Blind weer niet aantonen dat hij een goede hoofdtrainer was. Die ene keer dat hij eerder eindverantwoordelijk was voor een ploeg was, liep het bij Ajax ook verkeerd af.

Van Oostveen denkt zelf ook niet aan opstappen. De directeur betaald voetbal maakte zich hard voor een langer verblijf van Bert van Marwijk en haalde Hiddink terug bij Oranje. Van beide bondscoaches moest hij voortijdig afscheid nemen. Zijn keuze voor Blind is vooralsnog ook geen succes gebleken. Van Oostveen wordt beoordeeld door de raad van commissarissen van de KNVB.

Blind wil blijven en krijgt steun van de KNVB
Blind wil blijven en krijgt steun van de KNVB (Foto: ANP)

Plasterk kan Big Brother Award winnen

Het kabinet maakt weer kans op een Big Brother Award, een prijs voor mensen en organisaties die volgens de organisatoren de privacy van burgers schenden. Een van de drie kandidaten is namelijk minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken. De prijs ging in 2011, 2013 en 2014 naar Ivo Opstelten, toen minister van Veiligheid en Justitie.

Plasterk "werkt wel aan een afluisterwet, maar weigert te luisteren naar kritiek daarop", zei burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom woensdag. Zijn concurrenten zijn verzekeraar Achmea, die klanten een korting biedt als ze hun persoonsgegevens delen, en Microsoft, dat met het nieuwe besturingssysteem Windows 10 het gedrag van gebruikers opslaat.

De Big Brother Award wordt op 28 oktober uitgereikt in de Stadsschouwburg in Amsterdam. Er is ook een prijs van deskundigen voor de grootste privacyschender en een prijs voor iemand die zich juist inzet voor privacy. Die Winston Award ging vorig jaar naar klokkenluider Edward Snowden.

Eregast bij de ceremonie is de Oostenrijker Max Schrems. Hij won onlangs een historische rechtszaak tegen Facebook. Daardoor mogen persoonlijke gegevens van Europeanen niet zomaar op servers in de Verenigde Staten worden gezet.

Plasterk kan Big Brother Award winnen
Plasterk kan Big Brother Award winnen (Foto: ANP)

Twintig EK-tickets na groepsfase verdeeld

Na de afronding van de groepsfase dinsdagavond in het EK-kwalificatietoernooi zijn twintig deelnemers aan de eindronde in Frankrijk bekend. Kroatië en Turkije voegden zich tijdens de allerlaatste speelronde bij de achttien landen die al zeker waren van het EK-ticket. Kroatië verzekerde zich in groep H van de tweede plaats, Turkije kwalificeerde zich als beste nummer drie van de negen poules voor het eindtoernooi om de Europese titel.

De resterende vier startbewijzen zijn volgende maand te verdienen tijdens de play-offs tussen acht nummers drie van de poules. De loting daarvoor is zondag in Nyon. Aan de barrage doen de volgende landen mee: Bosnië-Herzegovina, Noorwegen, Oekraïne, Ierland, Slovenië, Zweden, Hongarije en Denemarken.

Frankrijk was als gastland automatisch zeker van deelname aan het EK. De landen die zich direct voor het eindtoernooi plaatsten zijn: Albanië, België, Duitsland, Engeland, IJsland, Italië, Noord-Ierland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Spanje, Tsjechië, Wales, Zwitserland, Rusland, Slowakije, Kroatië en Turkije.

De loting voor de eindronde van het EK wordt op zaterdag 12 december in Parijs gehouden.

Twintig EK-tickets na groepsfase verdeeld
Twintig EK-tickets na groepsfase verdeeld (Foto: ANP)

Guatemala staakt zoektocht naar slachtoffers

De zoektocht naar slachtoffers van een grote aardverschuiving in Guatemala is opgeschort. Door de ramp kwamen zeker 280 mensen om het leven. Zeventig personen worden nog altijd vermist, meldde de Nationale Coördinatie Rampenbestrijding (Conred) dinsdag.

De zoektocht naar slachtoffers heeft twaalf dagen geduurd. Een woonwijk in Santa Catarina Pinula raakte bedolven toen modder, water en bomen door zware regenval vanaf een heuvel naar beneden kwamen.

Over het aantal vermisten bestond enige tijd onduidelijkheid. De autoriteiten zeiden vrijdag nog op zoek te zijn naar 374 personen. Inmiddels is informatie ingewonnen bij onder meer buren van vermeende slachtoffers en andere bronnen, waardoor het aantal vermisten fors lager uitvalt.

Guatemala staakt zoektocht naar slachtoffers
Guatemala staakt zoektocht naar slachtoffers (Foto: ANP)

'Nachtmerrie van Oranje is uitgekomen'

Een nachtmerrie, een ramp en een vernedering: buitenlandse media zijn niet zachtzinnig in hun kritiek op het optreden van Oranje. "De leeuw blijft in z'n hempie staan: Oranje niet naar EK!", kopte de Belgische krant Het Laatste Nieuws.

De nederlaag van het Nederlands elftal krijgt in onder meer de Duitse pers veel aandacht. Volgens de Süddeutsche Zeitung is de "nachtmerrie van Oranje" uitgekomen: Nederland doet niet mee aan het EK van 2016. Der Spiegel wijst erop dat de Nederlanders voor het eerst sinds 1984 ontbreken op het Europese Kampioenschap.

Ook de Britse media sparen de ploeg van Danny Blind niet. "De nachtmerrieachtige kwalificatiecampagne voor het EK 2016 eindigde voor Nederland thuis in een ramp", concludeerde de Mirror. Volgens de krant konden de Tsjechen het zich permitteren met tien man te spelen.

Volgens de Daily Mail is het verlies tegen de Tsjechen voor Nederland zelfs een nationaal drama. "Van Alkmaar tot Zeist: een trotse voetbalnatie is in rouw", concludeerde de krant, die overigens weinig compassie toonde. "Waarom zou je op de hulp van de IJslanders rekenen als je je eigen helft van de klus niet kan klaren?"

'Nachtmerrie van Oranje is uitgekomen'
'Nachtmerrie van Oranje is uitgekomen' (Foto: ANP)

'John Lennon was biseksueel'

John Lennon wilde wel seks met mannen, maar omdat hij nogal kieskeurig was kwam dat er nooit van. Dat vertelt Yoko Ono in een interview met The Daily Beast.

"In het begin van het jaar dat hij vermoord werd zei hij tegen me: ik had het kunnen doen, maar ik kan het niet omdat ik nooit iemand gevonden heb die aantrekkelijk was." Ono gaat in het interview dieper in op de aloude verhalen dat Lennon ook op mannen viel. "Het was moeilijk omdat ze niet alleen fysiek maar ook mentaal aantrekkelijk moesten zijn. Maar die zijn niet te vinden."

Ook gaat Ono in op de oude geruchten dat Lennon iets had met Beatles-manager Brian Epstein. "Het verhaal dat ik ken is een duidelijk verhaal en daaruit kan ik niet opmaken dat ze seks hebben gehad. Ik denk dat Brian Epstein wel een move had gemaakt, maar John wilde het niet, denk ik."

Yoko Ono: John Lennon was biseksueel
Yoko Ono: John Lennon was biseksueel (Foto: BuzzE)

'Reclassering tevreden over Justin Bieber'

Justin Bieber levert goed werk af voor de werkstraf waaraan hij eindelijk is begonnen. Dat meldt TMZ.

De popster had dinsdag een gesprek met zijn reclasseringsambtenaar, en dat verliep volgens een insider goed. Op Instagram deelde de zanger enkele video's waarop hij druk aan het schilderen is bij het Youth Gang Intervention Center om een deel van zijn taakstraf af te werken.

Vorig jaar kreeg Justin de taakstraf opgelegd, maar hij bleef die sindsdien uitstellen omdat hij het te druk had. Hij moet vijf dagen aan de slag als onderdeel van de straf die hij opgelegd kreeg voor het gooien van eieren naar het huis van zijn toenmalige buurman. Behalve de werkstraf moest hij ook in therapie om zijn woede te beheersen en zijn slachtoffer een fikse schadevergoeding betalen.

'Reclassering tevreden over Justin Bieber'
'Reclassering tevreden over Justin Bieber' (Foto: BuzzE)

'Oppositie Brazilië wil staatsgreep'

De in opspraak geraakte Braziliaanse president Dilma Rousseff heeft hard uitgehaald naar de oppositie. De politica waarschuwde dinsdag dat haar tegenstanders uit zijn op een staatsgreep. Ze zouden haar vroegtijdig opzij willen zetten.

Rousseff beschuldigde de oppositie tijdens een bijeenkomst van vakbondsleiders ook van het "zaaien van haat en intolerantie". Ze hield haar toehoorders voor dat de regering alle mogelijke middelen gebruikt om een einde te maken aan de recessie in het land.

De president ligt in Brazilië zwaar onder vuur. De Algemene Rekenkamer bepaalde onlangs dat Rousseff heeft gesjoemeld met cijfers om een groter wordend begrotingstekort te verhullen in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2014.

Brazilianen gingen dit jaar al meerdere keren massaal de straat op om het vertrek van Rousseff te eisen. Door stijgende werkloosheid en de vele corruptieschandalen kampt de president met historisch lage populariteitscijfers.

President Brazilië: oppositie wil staatsgreep
President Brazilië: oppositie wil staatsgreep (Foto: ANP)

Meer digitale bedreiging nationale veiligheid

Nederland kreeg het afgelopen jaar veel vaker te maken met digitale spionageaanvallen die de nationale veiligheid en economische belangen bedreigen. Dat meldt het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) woensdag.

Uit onderzoek van de veiligheidsdiensten AIVD en de MIVD blijkt dat Nederlandse overheidsinstellingen in 2014 veelvuldig doelwit waren van geavanceerde digitale spionageaanvallen. Het merendeel van deze aanvallen is uitgevoerd met zogeheten spearphishing-e-mails, doelgerichte phishing-mails die afkomstig lijken te zijn van een bekend bedrijf, en die met malware besmette bijlagen bevatten of links naar websites met malware.

Cybercriminelen zullen ook steeds vaker gebruik gaan maken van gijzelsoftware (ransomware), verwacht het NCSC. De criminelen blokkeren de toegang tot de computer en maken die pas weer vrij als de gebruiker losgeld betaalt.

Meer digitale bedreiging nationale veiligheid
Meer digitale bedreiging nationale veiligheid (Foto: ANP)

Basketballer Odom bewusteloos in bordeel

Voormalig NBA-ster Lamar Odom is dinsdag met spoed overgebracht naar het ziekenhuis. De 35-jarige basketballer was volgens de politie bewusteloos aangetroffen in een bordeel in de Amerikaanse staat Nevada.

Het vervoer van Odom bleek de nodige voeten in de aarde te hebben. Een poging hem per helikopter te verplaatsen mislukte door zijn postuur. De sporter is meer dan 2 meter lang. De lokale politie wilde verder alleen kwijt dat sprake was van een "medisch noodgeval" bij de Love Ranch in de plaats Crystal.

Odom speelde veertien seizoenen in de NBA, de belangrijkste basketbalcompetitie van de Verenigde Staten. Hij is de ex-man van televisiepersoonlijkheid Khloé Kardashian.

Basketballer Odom bewusteloos in bordeel
Basketballer Odom bewusteloos in bordeel (Foto: ANP)

Amsterdam centrum van de dancewereld

De komende vijf dagen is Amsterdam weer het middelpunt van de dancewereld. Professionals, artiesten en liefhebbers zoeken elkaar op voor de twintigste editie van het Amsterdam Dance Event (ADE). Behalve het conferentieprogramma zijn er meer dan driehonderd evenementen met zo'n 2200 optredens. De organisatie verwacht 365.000 bezoekers uit binnen- en buitenland.

ADE is inmiddels uitgegroeid tot het grootste club- en conferentiefestival ter wereld. Tijdens deze editie is er meer aandacht voor cultuur. Op 45 locaties in de stad zijn programma's over kunst, technologie, film, discussies en muzikaal experiment te vinden. Fans kunnen bovendien interviews bijwonen met wereldsterren als Afrojack, Martin Garrix, Armin van Buuren en Jeff Mills, die allemaal in de hoofdstad zijn te vinden.

Na het overlijden van drie bezoekers tijdens de vorige editie, wordt dit keer vol ingezet op voorlichting over de gevaren van drank- en drugsgebruik. Zo kunnen mensen drugs laten testen bij Jellinek, die voor de gelegenheid in de binnenstad een locatie heeft geopend.

Amsterdam centrum van de dancewereld
Amsterdam centrum van de dancewereld (Foto: BuzzE)

Meer vertrouwen in EU dan in Tweede Kamer

Nederlanders hebben iets meer vertrouwen in de Europese Unie dan in de Tweede Kamer. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Bijna twee derde van de Nederlandse bevolking heeft geen of weinig vertrouwen in de Tweede Kamer. Zo'n 36 procent van de Nederlanders heeft wel een goed gevoel bij de Europese Unie.

Het vertrouwen is laag in vergelijking met het vertrouwen in andere instituties. Ook is het verschil de provincies is groot. Het vertrouwen in de regio Groot-Amsterdam, de Gooi en Vechtstreek en de regio 'overig Groningen' is met ongeveer 45 procent het grootst. Met minder dan 30 procent hebben de inwoners van Oost-Groningen/Delfzijl, Midden-Limburg, Zuid-Drenthe en de Kop van Noord-Holland het minste vertrouwen in de EU. Oost-Groningen, Zuid-Limburg, Zuid-Drenthe en Kop Noord-Holland hebben het minste vertrouwen in de Tweede Kamer.

Meer vertrouwen in EU dan in Tweede Kamer
Meer vertrouwen in EU dan in Tweede Kamer (Foto: ANP)

Kasper van Kooten speelt rol in serie Bluf

Cabaretier Kasper van Kooten speelt een rol in de komende afleveringen van de hitserie Bluf. Dat heeft RTL5 woensdag bekendgemaakt.

Van Kooten zal te zien zijn als de baas van Mark (Jan Kooijman). De acteur was eerder al te zien in series als Divorce en De Co-Assistent en films als All Stars en Ventoux.

Bluf vertelt over vier vrienden die zich begeven in de wereld van het pokeren wanneer één van hen een enorme geldprijs heeft gewonnen. De hoofdrollen in Bluf worden gespeeld door Achmed Akkabi, Kooijman, Teun Kuilboer en Fatima Moreiro de Melo. RTL5 zendt de tweede reeks de komende weken uit op donderdagavond.

De serie trekt gemiddeld tegen de miljoen kijkers.

Kasper van Kooten speelt rol in serie Bluf
Kasper van Kooten speelt rol in serie Bluf (Foto: BuzzE)

Miley Cyrus en Flaming Lips naakt podium op

Miley Cyrus gaat samen met The Flaming Lips helemaal naakt het podium op. Dat meldt Flaming Lips-frontman Wayne Coyne op Instagram.

"Oh fuck! Miley Cyrus komt met een show waarin zij, wij en het publiek allemaal HELEMAAL naakt zijn terwijl er melk (of ja, wit spul dat op melk lijkt) alle kanten uit wordt gespoten.", schrijft Coyne, wiens band net als Miley bekend staat om extraverte shows met veel glitter en glamour. Het tafereel wordt opgevoerd voor de opnames van een nieuwe video: "Het is voor een videoclip voor het Miley Cyrus and Her Dead Petz-nummer The Milky Milky Milk."

De 22-jarige popster werkte al vaker met The Flaming Lips, ook onthulde ze eerder deze maand dat ze samen met de beroemde rockband op tour gaat. Miley vertelde eerder dat ze erg close is met de 54-jarige frontman. "Hij betekent de hele wereld voor me, het is niet eens definieerbaar", vertelde ze in augustus aan de New York Times. "Ik ben 100 procent verliefd op Wayne en Wayne is verliefd op mij, maar het is niks seksueels. Dat zou echt heel vies zijn."

Miley Cyrus en Flaming Lips naakt podium op
Miley Cyrus en Flaming Lips naakt podium op (Foto: BuzzE)

QBuzz in verweer tegen staking OV Utrecht

Met een gang naar de rechter probeert Qbuzz woensdag een staking van het stadsvervoer in Utrecht te voorkomen. Om 13.30 uur dient het kort geding dat de vervoerder heeft aangespannen.

Vakbond FNV kondigde maandag aan dat het stadsvervoer in Amsterdam en Utrecht donderdagochtend plat gaat. Vanaf het begin van de dienstregeling rond 05.00 uur tot 08.30 uur rijden er in beide steden geen bussen, trams en metro's. De actie is een protest tegen de loonafspraak die het kabinet heeft gemaakt met drie kleinere bonden voor overheidspersoneel.

Qbuzz betreurt de werkonderbreking zeer. Niet alleen omdat het geen partij is in deze kwestie, maar vooral omdat de actie meer dan 125.000 reizigers en vele scholen en bedrijven in en rond Utrecht raakt, aldus de vervoerder.

De Amsterdamse stadsvervoerder GVB liet na het inwinnen van juridisch advies weten dat het in dit geval het recht op collectieve actie van de vakbonden heeft te respecteren. Wel zullen de veerponten over het IJ gewoon varen.

QBuzz in verweer tegen staking OV Utrecht
QBuzz in verweer tegen staking OV Utrecht (Foto: ANP)

Senaat dreigt Rutte met bloedneus

De Eerste Kamer eist van het kabinet extra geld voor de begroting van Veiligheid en Justitie. Premier Mark Rutte doet er goed aan daarmee niet te lang te wachten, want anders loopt hij in december "een bloedneus" op als de Senaat de begroting van minister Ard van der Steur afstemt.

Die waarschuwing uitte een ruime meerderheid van de Eerste Kamer dinsdag aan het einde van de Algemene Politieke Beschouwingen. De Senaat steunde een motie van het CDA en de SP, die om meer geld vraagt voor de rechtspraak, de politie, het Openbaar Ministerie, de reclassering, voor de toegang tot de rechter en voor het NFI. Ondanks een negatief advies van premier Rutte stemden alle oppositiepartijen voor. Alleen de coalitiepartijen VVD en PvdA stemden tegen.

Het kabinet heeft steun van meerdere oppositiepartijen nodig om zijn plannen en begrotingen door de Senaat te krijgen. VVD en PvdA hebben daar met slechts 21 zetels bij lange na geen meerderheid.

Dreigende woorden
Vervelender voor Rutte waren misschien wel de dreigende woorden van vooral Elco Brinkman (CDA) en Tiny Kox (SP). "Dit is echt ter voorkoming van een bloedneus voor u. Dit gaat om een essentieel onderdeel van het functioneren van de rechtsorde. Ik geef u op een briefje dat als u niet luistert, dit vlak voor de kerst tot grote problemen gaat leiden", zei Brinkman.

"Wij zijn geen stemvee", waarschuwde Brinkman nog. Binnenkort spreekt de Senaat ook nog over de splitsing van energiebedrijven Eneco en Delta, waarvoor vooralsnog evenmin een meerderheid is in de Senaat.

Wensen goed verstaan
Rutte had in het debat gezegd dat hij de wensen en eisen van de senatoren over de justitiebegroting zeer goed verstaan had. Maar hij bleef vasthouden aan het kabinetsplan om de risico's op de justitie begroting eerst te analyseren en dan met mogelijke oplossingen te komen. Dat kan alleen wel nog wel even duren, mogelijk tot half november.

De Senaat wil eerder duidelijkheid. De Eerste Kamer is onder meer tegen de bezuinigingen op de rechtsbijstand en tegen de verhoging van de griffierechten. De oppositie in de Tweede Kamer had zich eerder al tegen de justitiebegroting gekeerd.

Senaat dreigt Rutte met bloedneus
Senaat dreigt Rutte met bloedneus (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: koude noordoostenwind

Afgelopen nacht is de bewolking toegenomen, en de temperatuur gedaald naar gemiddeld twee graden. Vandaag starten we de dag met veel bewolking, en door het hele land kans op (lichte) neerslag. Tezamen met de matige noordoostenwind, maakt dat de gevoelstemperatuur niet boven de 3 graden uitkomt. In werkelijkheid zal de temperatuur rond de 6 á 7 graden liggen. In de avond neemt de kans op neerslag weer af, maar blijft het bewolkt. Daar waar het opklaart, ontstaat er kans op mist.

Deze foto kreeg ik een paar dagen geleden al doorgestuurd van een goede vriend. Hij woont in de buurt waar ik ben opgegroeid, en ik denk met weemoed terug aan de tijd dat ik in deze omgeving met m'n vrienden voor hangjongere speelde.

Zonsondergang in de Rhoonse Grienden
Zonsondergang in de Rhoonse Grienden

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag:
* In 1943 komen de gevangenen in vernietigingskamp Sobibor in opstand. In 1987 kwam er een film uit: "Escape from Sobibor" met Rutger Hauer in de hoofdrol. De film is gebaseerd op deze opstand in 1943.

* In 1947 breekt de Amerikaanse Chuck Yeager als eerste de geluidsbarrière in een Bell X-1.

* In 2012 weet Felix Baumgartner als eerste mens in een vrije val vanaf bijna 39 kilmometer hoogte, diezelfde geluidsbarrière te doorbreken.

* In 2010 werd het eerste Kabinet Rutte geïnstalleerd.

Kiesraad beslist over referendum

De Kiesraad bepaalt woensdag of Nederland binnenkort naar de stembus mag voor een raadgevend referendum over het associatieverdrag tussen Oekraïne en de Europese Unie.

Het comité GeenPeil haalde onlangs 450.000 handtekeningen op om een dergelijk referendum af te dwingen. Voor de volksraadpleging zijn 300.000 geldige handtekeningen nodig. De Kiesraad maakt woensdag bekend of dat gelukt is. Als dat het geval is, gaat de eerder al opgerichte referendumcommissie in samenspraak met het ministerie van Binnenlandse Zaken een datum prikken voor het referendum. Die zal naar verwachting in de eerste helft van volgend jaar zijn.

De referendumcommissie zal zich ook buigen over de exacte formulering die de kiezer bij het referendum wordt voorgelegd. Als de opkomst 30 procent is, is de uitkomst van het referendum geldig. Vervolgens is het aan het kabinet om te beslissen of het de uitspraak van de kiezer overneemt of naast zich neerlegt.

Kiesraad beslist over referendum
Kiesraad beslist over referendum (Foto: ANP)

Weer mist nummer drie van WK het EK

Het Nederlands elftal werd vorig jaar derde op het WK, maar zit volgende zomer thuis als 24 landen in Frankrijk om de Europese titel strijden. Opvallend genoeg houdt Oranje daarmee een slechte gewoonte in stand. In de jaren tachtig en negentig ontbrak het land dat derde werd op het WK steeds twee jaar later op het EK. Duitsland brak de laatste jaren met die 'vloek' op het brons bij het mondiale kampioenschap, door zich wel 'gewoon' te kwalificeren voor de EK's van 2008 en 2012.

Turkije was het laatste land dat als nummer drie van het WK faalde in de kwalificatie voor het daaropvolgende EK. De Turken veroverden in 2002 brons. Twee jaar later waren ze echter niet van de partij op het EK in Portugal. Dat overkwam daarvoor ook Polen (derde op WK 1982), Frankrijk (1986), Italië (1990), Zweden (1994) en Kroatië (1998). Duitsland voldeed na de WK's van 2006 en 2010 wél aan de verwachtingen door zich te kwalificeren voor het EK. Oranje kon die lijn echter niet doortrekken. Extra pijnlijk is dat aan het komende EK een recordaantal van 24 landen meedoet.

Weer mist nummer drie van WK het EK
Weer mist nummer drie van WK het EK (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.