Toezichthouders KNVB niet snel bijeen

heywoodu

De raad van commissarissen van de KNVB komt voorlopig niet in allerijl bijeen na de dramatische uitschakeling van het Nederlands elftal voor het EK met 24 deelnemers volgend jaar in Frankrijk. De toezichthouders hebben volgende maand weer een vergadering op het programma staan. De bedoeling is dat dan ook de mislukte kwalificatiereeks wordt geëvalueerd.

De raad van commissarissen van de nationale voetbalbond beoordeelt Bert van Oostveen, de directeur betaald voetbal die zwaar onder vuur is komen te liggen na een reeks slecht uitgevallen beslissingen. De directeur van de KNVB ontmoette de toezichthouders vorige maand tijdens een vergadering. Hij vertelde na die bijeenkomst brede steun voor zijn functioneren te voelen. Van Oostveen benadrukte ook dat zijn werk bij de bond zich veel verder uitstrekt dan zaken rond Oranje.

De directeur van de KNVB had de afgelopen jaren geen gelukkige hand in het aanstellen van bondscoaches. De opvolger van Henk Kesler bij de KNVB verlengde het contract van Bert van Marwijk, die hij na een mislukt EK in 2012 ontsloeg. Zijn keuze voor Louis van Gaal pakte wel goed uit. Van Oostveen negeerde vervolgens Ronald Koeman als diens opvolger en koos voor Guus Hiddink, van wie hij afgelopen zomer voortijdig afscheid nam. Ook de promotie van Danny Blind van assistent tot bondscoach is nog niet goed uitgevallen.

Van Oostveen ziet niets in de komst van een krachtige technisch directeur bij de KNVB. Hij herhaalde dinsdag na de afgang van Oranje tegen Tsjechië (2-3) alle vertrouwen in Blind te hebben en denkt zelf niet aan opstappen. "We moeten nu niet weglopen voor onze verantwoordelijkheid. We weten waar we mee bezig zijn. We blijven de ingeslagen weg bewandelen."

Johan de Kock is de technische man van de raad van commissarissen van de KNVB. Simon Kelder vervulde veel bestuurlijke functies in het betaalde voetbal. Commissarissen Johan Lokhorst, voorzitter van de rvc, Henk Kivits en Ger Vermeulen zijn minder bekend bij het grote publiek.

Toezichthouders KNVB niet snel bijeen
Toezichthouders KNVB niet snel bijeen (Foto: ANP)