GeenPeil hoopt bovenal op hoge opkomst

Actiecomité GeenPeil is "ongelooflijk blij" dat de bevolking zich mag uitspreken over de samenwerkingsovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne en spreekt van een "feestje voor de democratie". Het voornaamste doel is wat woordvoerder Jan Roos betreft nu dat de opkomst zo hoog mogelijk wordt. Hij verwacht niet dat veel kiezers het verdrag zullen lezen, maar ziet daar geen probleem in.

"Ik hoop dat mensen zich erin gaan verdiepen, het lijkt me dat je zorgt dat je weet waar het over gaat als je gaat stemmen. Maar er wordt wel vaker met de onderbuik, vanuit de emotie gestemd", zegt Roos. Critici die stellen dat het verdrag te ingewikkeld is voor een referendum hanteren een dubbele standaard, vindt hij. "Hoeveel mensen lezen een partijprogramma voordat ze hun stem uitbrengen? Daar maken politici nooit een probleem van, dan vinden ze de kiezer kennelijk wel slim genoeg."

Het verdrag draait onder meer om handel. Ook verplicht Oekraïne zich tot het invoeren van EU-normen, bijvoorbeeld op het gebied van de rechtsstaat. GeenPeil ziet het echter vooral als teken van de "uitbreidingsdrift van de EU" en vindt het een slecht idee om toenadering te zoeken tot een land in burgeroorlog. "De burger moet daar inspraak in hebben", aldus Roos.

Campagne
Nu duidelijk is dat het raadgevend referendum er komt gaat Roos, die namens weblog GeenStijl aan het actiecomité verbonden is, campagne voeren voor een hoge opkomst. "De inhoud ligt nu in de politieke arena."

Wat Roos betreft is het best denkbaar dat GeenPeil een vervolg krijgt. "Je moet niet voor iedere poepescheet een referendum gaan aanvragen, dan wordt het instrument een lamme vleugel. Maar ik kan me goed voorstellen dat er meer onderwerpen zijn waarbij er goede redenen voor zijn."

GeenPeil hoopt bovenal op hoge opkomst
GeenPeil hoopt bovenal op hoge opkomst (Foto: ANP)