Strijdbare Van Persie: "Het was vreselijk"

Voor Robin van Persie is geen uitdaging te groot. De 32-jarige spits blijft daarom beschikbaar voor het Nederlands elftal, ook al zit de nationale ploeg in een diep dal door het mislopen van het EK. "Ik ben niet iemand die voor moeilijke situaties wegloopt, dat doe ik nu dus ook niet. We zullen bijna een jaar door een heel zure appel moeten bijten. Daar moeten we met z'n allen doorheen: de spelers, de fans, de media, iedereen."

Van Persie zat dinsdagavond na de dramatische nederlaag van Oranje tegen Tsjechië (2-3) helemaal stuk. Pas twee uur nadat het Nederlands elftal de genadeklap had gekregen in de EK-kwalificatie kwam de topschutter aller tijden, die zijn vijftigste interlanddoelpunt maakte, de kleedkamer uit. "Mijn hart huilt als sportman", zei de Rotterdammer, wiens ogen hetzelfde verraadden. "Deze hele kwalificatiereeks verliep volgens een doemscenario, het was vreselijk. Maar ondanks deze heel moeilijke situatie moeten we toch positief blijven. Het wordt een lange, pijnlijke weg omhoog, maar we zullen uit deze situatie moeten klauteren."

Dat moet Oranje doen aan de hand van bondscoach Danny Blind, benadrukte Van Persie. "Danny is een fantastische trainer, het is te makkelijk de schuld in zijn schoenen te schuiven. Hij moet blijven." De aanvaller kwam na zijn 101e interland met een opmerkelijk pleidooi. Kritisch zijn op Oranje mag, benadrukte Van Persie, maar het moet niet doorslaan in negativisme. "We moeten als land één blijven en niet iedereen gaan afzeiken. Iedereen in de selectie heeft zijn best gedaan, ook al was het niet goed genoeg. Ik ben het wel gewend, ik krijg mijn hele carrière kritiek op allerlei 'levels', maar we hebben met nog 30, 35 jongens te maken waarop het wél invloed kan hebben. Het zou zonde zijn als je daardoor jongens kwijt gaat raken. Kritisch zijn mag, maar we moeten ook vooruit kijken."

Zelf haakt Van Persie in ieder geval niet af, al moest ook hij de laatste maanden heel wat klappen incasseren. Eerst raakte hij zijn aanvoerdersband kwijt, daarna ook zijn basisplaats. "Er is veel gebeurd, daar ga ik nu eens rustig over nadenken. Maar zoals ik het nu zie, blijf ik gewoon beschikbaar. Ik vind het nog steeds een hele eer voor Oranje te spelen. In goede, maar ook in slechte tijden. Ik ben niet iemand die in moeilijke situaties wegloopt voor zijn verantwoordelijkheden. Opgeven is geen optie. Al is het natuurlijk wel afhankelijk van of ik word opgeroepen."Juist die woorden echoden nog lang na in de lege Amsterdam ArenA.

Strijdbare Van Persie pleit voor eenheid
Strijdbare Van Persie pleit voor eenheid (Foto: ANP)