Blind wil blijven en krijgt steun van de KNVB

Het ziet ernaar uit dat Danny Blind bondscoach van Oranje blijft. Hij verbindt zelf na drie nederlagen in vier duels zijn lot niet aan een mislukte EK-kwalificatie. Bert van Oostveen, de directeur betaald voetbal van de KNVB, blijft ook achter de opvolger van Guus Hiddink staan.

"Ik heb met mijn volle verstand een contract tot 2018 getekend", zei Blind dinsdag na de afgang tegen Tsjechië (2-3). "Ik wil door", benadrukte hij. "Natuurlijk is dit heel teleurstellend voor mij, de spelers en het hele land. We willen allemaal naar het EK. Maar nu is het zaak dat we het WK van 2018 in Rusland bereiken. Ik ben overtuigd van me zelf. Maar ik ben niet de persoon die over mezelf moet oordelen."

Van Oostveen schaarde zich volledig achter Blind. "We gaan door met elkaar", benadrukte hij. "Los van de enorme teleurstelling die we nu allemaal hebben in Nederland, lopen we nu niet weg voor onze verantwoordelijkheid. We zijn samen dit proces ingegaan. We zijn met Danny Blind als bondscoach aan het bouwen bij de KNVB. Die ingeslagen weg blijven we bewandelen."

Het is niet verwonderlijk dat Van Oostveen zijn steun voor Blind uitsprak. De directeur betaald voetbal van de KNVB heeft nadrukkelijk zijn nek voor de geboren Zeeuw uitgestoken. Hij negeerde eerst Ronald Koeman als opvolger van de succesvolle Louis van Gaal en koos voor het duo Guus Hiddink en Blind. De bedoeling was dat de ervaren Hiddink pas na het EK van Frankrijk een stapje opzij zou zetten voor Blind. Maar toen de KNVB en Hiddink afgelopen zomer afscheid van elkaar namen, promoveerde Blind eerder dan gepland tot hoogste baas van Oranje.

Als rechterhand van Hiddink was Blind al verantwoordelijk voor de dramatische start van Oranje in de EK-kwalificatie. De vader van international Daley was namelijk meer dan een assistent. Hij deed vaak de wedstrijdbespreking, verzorgde veel trainingen en analyseerde hoe de verschillende internationals presteerde. Als opvolger van Hiddink kon Blind weer niet aantonen dat hij een goede hoofdtrainer was. Die ene keer dat hij eerder eindverantwoordelijk was voor een ploeg was, liep het bij Ajax ook verkeerd af.

Van Oostveen denkt zelf ook niet aan opstappen. De directeur betaald voetbal maakte zich hard voor een langer verblijf van Bert van Marwijk en haalde Hiddink terug bij Oranje. Van beide bondscoaches moest hij voortijdig afscheid nemen. Zijn keuze voor Blind is vooralsnog ook geen succes gebleken. Van Oostveen wordt beoordeeld door de raad van commissarissen van de KNVB.

Blind wil blijven en krijgt steun van de KNVB
Blind wil blijven en krijgt steun van de KNVB (Foto: ANP)