FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 17 juli 2015

Shenmue 3-Kickstarter breekt opnieuw wereldrecord

Shenmue 3 heeft opnieuw een record verbrijzeld in de categorie fondsenwerving: ten tijde van schrijven staat de game op 5.981.962 dollar en is daarmee het hoogst gefinancierde computerspel in de geschiedenis van Kickstarter.

Eerder vandaag werd het record al verbroken, toen de teller de vijfenhalf miljoen passeerde. Hiermee stootte het de vorige recordhouder, Bloodstained: Ritual of the Night, van de troon. Tevens is Shenmue 3 ook meteen nummer drie in de categorie meeste crowdfunding voor een 'game', wat weer een apart genre is binnen Kickstarter. Daar is momenteel een kaartspel over exploderende kittens de koploper. 

Yu Suzuki heeft met Shenmue 3 echter nog meer doelstellingen. Zodra de 6 miljoen gepasseerd is, en dat gaat niet lang meer duren, zal 11 miljoen de volgende mijlpaal worden. Wanneer dat gehaald wordt, zal het gevechtssysteem van de game uitgebreid worden met 'geavanceerde vrije gevechten', volgens de Kickstarter-pagina.

Het team achter de game liet eerder vandaag weten dat er een nieuwe beloning beschikbaar komt voor geldschieters. Bij een pledge van 39 dollar wordt een set van Shenmue 3-wallpapers uitgereikt, alsmede een vermelding op de Shenmue 3-website. Uiteraard is dit bovenop de gift die je ontvangt bij een pledge van 29 dollar.

Kelderman strandt vlak voor de finish

Wilco Kelderman is er net niet in geslaagd om de dertiende etappe in de Tour de France te winnen. De Nederlander van LottoNL-Jumbo reed lang op kop, maar strandde in de laatste honderden meters voor de finish in Rodez.

Kelderman reed op de laatste klim van de dag weg uit een kopgroep met Thomas de Gendt en Cyril Gautier. In Rodez reed hij voorop, maar werd ingerekend door het aanstormende peloton.

"Jammer, we waren er zo dichtbij. Dit is heel zonde", zei hij achteraf. Met een kopgroep van zes kreeg hij weinig voorsprong, maar in de slotfase in de etappe hielden ze nog lang een voorsprong vast. "Ze kwamen niet dichterbij. De laatste 500 meter ging ik volle bak over De Gendt heen en heb ik niet meer omgekeken. Heel even dacht ik aan de zege, maar op 200 meter kwamen ze er toch overheen."

Kelderman strandt vlak voor de finish
Kelderman strandt vlak voor de finish (Foto: ANP)

Ferry Doedens ontslagen bij GTST

Ferry Doedens is ontslagen bij Goede Tijden Slechte Tijden. Dat meldt RTL Boulevard vrijdag.

Endemol bevestigt dat de samenwerking met de acteur inderdaad is beëindigd. In een statement verklaart de productiemaatschappij dat zij genoodzaakt is hem te ontslaan vanwege 'het herhaaldelijk niet nakomen van productionele afspraken'. Hierdoor kwamen de opnames meermaals in het gedrang.

De immer goedgeklede Ferry, die vanaf 2009 de rol van Lucas Sanders speelde in de populaire RTL4-soap, was niet bereikbaar voor commentaar, aldus Boulevard.

Ferry Doedens ontslagen bij GTST
Ferry Doedens ontslagen bij GTST (Foto: ANP)

Gatlin wint weer 100 meter, toptijd Schippers op 200 meter

Kogelstoter Joe Kovacs heeft tijdens de Diamond League in Monaco enorme indruk gemaakt. De Amerikaan stootte de ruim zeven kilogram zware kogel naar 22,56 meter, een afstand die jaren niet bereikt is door welke kogelstoter dan ook.

De 26-jarige Kovacs kwam vroeg in het seizoen in eigen land al tot 22,35 meter en opende vrijdag in Monaco de wedstrijd met 21,53, direct goed voor de leiding. In de tweede poging was het pas echt raak en met 22,56 meter plaatste hij zich op de zevende plek op de wereldranglijst aller tijden. Sinds zijn landgenoot Randy Barnes in mei 1990 23,12 meter (het wereldrecord) en 23,10 meter stootte kwam alleen Kevin Toth (22,67) in 2003 nog verder dan Kovacs vrijdag in Monaco. 

Kovacs tijdens de Diamond League in Eugene eerder dit jaar (Foto: Getty)

Opvallend is dat alle zes atleten die de kogel ooit verder stootten dan Kovacs op verschillende manieren in verband zijn gebracht met doping. Wereldrecordhouder Barnes werd in 1990 - het jaar van zijn record - en in 1998 betrapt en werd voor het leven geschorst, terwijl Toth in 2003 - het jaar van zijn superworp - eveneens betrapt werd. Ulf Timmerman (de nummer twee aller tijden) en Udo Beyer (nummer zes) maakten zeer waarschijnlijk deel uit van het Oost-Duitse dopingprogramma. Werner Günthor uit Zwitserland, de nummer vier aller tijden, maakte volgens verschillende getuigen deel uit van een dopingprogramma, net als de Italiaan Alessandro Andrei.

Update 20.29 uur

De 1500 meter is in een absolute wereldtijd gewonnen door de Keniaan Asbel Kiprop. Hij nam al vroeg het initiatief in een race met onder meer Mo Farah en was voor niemand meer bij te halen. De tweevoudig regerend wereldkampioen passeerde de finish na 3:26,69 minuten, nog geen seconde boven het wereldrecord. Dat staat met 3:26,00 al sinds 1998 op naam van de Marokkaan Hicham el Guerrouj. Alleen El Guerrouj (drie keer) en de voormalig Keniaan en huidig Amerikaan Bernard Lagat waren ooit sneller dan de tijd die Kiprop vrijdag in Monaco liep. Met 3:28,75 werd Taoufik Makhloufi uit Algerije tweede, vlak voor Abdelaati Iguider (3:28,79). Farah werd met 3:28,93 vierde, wat betekent dat het de eerste race ooit was waar liefst vier atleten onder de 3:29 doken.

Update 21.00 uur

Dafne Schippers heeft op de 200 meter laten zien dat ze een van de grote kanshebbers is op een WK-medaille, volgende maand in Beijing. In Monaco snelde de Nederlandse naar 22,09 seconden, zes honderdsten boven het Nederlands record waar ze vorig jaar de Europese titel mee won. Schippers moest zich alleen gewonnen geven tegen de Amerikaanse Candyce McGrone, die haar vorige maand gelopen persoonlijk record van 22,38 verpulverde en een fractie van een seconde voor Schippers over de streep kwam: 22,08. Jeneba Tarmoh werd in 22,23 derde.

Update 21.58 uur

Justin Gatlin heeft al zijn vijfde overwinning in vijf races op de 100 meter dit seizoen geboekt. De Amerikaanse tweevoudig dopingzondaar snelde naar 9,78 seconden, de vierde tijd wereldwijd van dit jaar. Alleen Gatlin zelf was sneller, hij liep al 9,74 en twee keer 9,75. Tyson Gay pakte met 9,97 de tweede plek, voor Jimmy Vicaut uit Frankrijk (10,03). Toptalent Trayvon Bromell maakte een valse start, waardoor de Amerikaan werd gediskwalificeerd.

Hoosbui jaagt Haase van baan

Een onweersbui heeft Robin Haase vrijdag van de baan gejaagd in het Daviscupduel met Oostenrijk in Kitzbühel. De Haagse tennisser had tegen Andreas Haider-Maurer net een vierde set afgedwongen, na de eerste twee door een vroege break te hebben verloren: 3-6, 4-6 en 7-5.

Haider-Maurer mocht op 5-3 in de derde set voor de wedstrijd gaan serveren, maar vervolgens vier games op rij. In de vierde set stond het op eigen service 40-40 in de eerste game toen de regen spelbreker werd. De partij wordt zaterdag om 12.00 uur hervat.

Eerder op de dag had Thiemo de Bakker het Nederlands tennisteam op een voorsprong van 1-0 gezet. De 26-jarige Westlander versloeg Dominic Thiem, 28e op de wereldranglijst, vrijdag in vijf sets: 6-3, 4-6, 6-7 (5), 6-3 en 6-4. De twee stonden bijna vier uur op het gravel in Kitzbühel.

Hoosbui jaagt Haase van baan
Hoosbui jaagt Haase van baan (Foto: ANP)

Dibaba breekt wereldrecord in historische race, supertijden Koster, Hassan

Genzebe Dibaba heeft tijdens de Diamond League in Monaco op de 1500 meter voor een van de beste atletiekprestaties ooit gezorgd. De Ethiopische snelde naar een tijd van 3:50,07 minuten, waarmee ze het uit 1993 stammende wereldrecord van de Chinese Qu Yunxia verbrak. Die liep destijds in Beijing naar 3:50,46, terwijl ook de rest van de vier snelste tijden ooit in 1993 en 1997 door Chinese dames gelopen werd, waarvan wereldwijd sterk vermoed wordt dat het geen 'schone zaak' is.

Achter Dibaba - die fantastisch gegangmaakt werd door 'haas' Chanelle Price - werd Sifan Hassan tweede in 3:56,05, waarmee ze haar Nederlandse record ruim verbrak. Hassan kon tot een ronde voor het einde mee met Dibaba, maar moest zich toen gewonnen geven voor de zege. Maureen Koster verpulverde haar persoonlijk record en liep in 3:59,79 naar de zesde plek en haar eerste tijd ooit onder de vier minuten. Ook de Amerikaanse dames Shannon Rowbury (Amerikaans record van 3:56,29), Jenny Simpson (3:57,30) en de Britse Laura Muir (3:58,66) doken onder de magische grens van vier minuten. 

De historische race in Monaco (Bron: YouTube)

Marokkaanse rovers gelyncht op markt

Een menigte op een veemarkt in Marokko heeft een tweetal Marokkanen gelyncht. Een Marokkaan, een vijftiger, overleed in het ziekenhuis na een pak slaag. Zijn mattie, een ongeveer 20-jarige Marokkaan, ligt in comateuze conditie in het ziekenhuis. Aanleiding tot het volksgerecht was een vermeend heterdaadje bij een beroving, schrijft AFP.

De website Le360 citeert dat beveiligers hadden beweerd dat het tweetal een veehandelaar onderweg naar de veemarkt hadden beroofd van 2000 dirhams (ongeveer 190 euro). Hierop werden de twee onderhanden genomen door andere veehandelaren die hen bewerkten met knuppels en stenen.

Het Marokkaanse ministerie van justitie heeft gewaarschuwd dat het krachtdadig zal optreden tegen deze vorm van volkse culturele uitspattingen.

Meisje te sexy voor Basic-Fit

Priscilla sport graag. Maar als ze sport dan wel lekker zo bloot mogelijk. Want zegt nou zelf, dat sport toch het lekkerst? Priscilla dacht; als dat meisje op de poster ook half nakend sport, mag ik dat ook wel. Helaas was de medewerker van Basic-Fit hier niet zo van gediend. 

Hij vroeg haar iets anders aan te trekken. Helaas had ze niets anders aan, "Ik voelde me wel een soort misdadiger. Ik heb mijn training snel afgemaakt en maar een handdoek op mijn buik gelegd."

Basic Fit laat weten op hun eigen Facebook: "Wat zie jij er goed uit! Gelukkig ben je niet weggestuurd. Zo te zien kom je vaak bij ons over de vloer. Wellicht was onze collega bang dat onze mannelijke bezoekers niet meer konden focussen op hun oefeningen. Ook in deze outfit zien wij jou graag terug op de club. En wellicht in één van onze toekomstige campagnes?"

Wat vind jij? Gaat Pris te ver? Of moet dit kunnen in de sportschool?

BASIC FIT SEXY

De foto die op Facebook werd geplaatst door Priscilla

'Ferrari vervangt Räikkönen door Bottas'

Het Formule 1-team Ferrari zal coureur Kimi Räikkönen voor volgend seizoen in gaan wisselen voor Valtteri Bottas, zo meldt het Italiaanse Corriere dello Sport. De prestaties van The Iceman vallen tegen, waardoor de deze maand aflopende optie in zijn contract niet gelicht zal worden.

Bottas maakte in 2013 bij Williams zijn racedebuut en heeft ondertussen zeven podiumplaatsen gepakt, waaronder in de Grand Prix van Canada dit jaar. Mocht de Fin overkomen van Williams dan zal Ferrari zijn contract bij het team uit Grove voor twaalf miljoen euro af moeten kopen. Als vervanger voor hem wordt Felipe Nasr genoemd die vorig jaar derde coureur bij Williams was en dit seizoen voor Sauber racet.

Als het contract van Räikkönen niet verlengd wordt, dan zal het niet voor het eerst zijn dat The Iceman bij het team uit Maranello vertrekt. Ferrari trok de Fin in 2007 aan en prompt werd hij wereldkampioen. Na een dramatisch 2009 werd zijn contract afgekocht, maar vorig jaar mocht hij na enkele goede jaren bij Lotus toch weer terugkeren in de scharlakenrode bolide. Nu staat de positie van Räikkönen wederom onder druk.

PSV mist Willems bij competitiestart

PSV heeft een probleem. Zojuist kwam het bericht naar buiten dat Jetro Willems acht tot tien weken buitespel staat. De verdediger van de Eindhovenaren heeft een verrekking aan zijn linkerknieband opgelopen en staat dus aan de zijlijn.

Willems liep de blessure tijdens het trainingskamp in Frankrijk op. Deze kwetsuur zorgt er overigens ook voor dat hij een transfer kan vergeten. De verdediger zou in de zomer graag van club wisselen, maar dat lijkt door zijn knieproblemen niet meer te lukken.

Simon Poulsen zal Willems in de strijd om de Super Cup en de start van de Eredivisie vervangen. Hij is enkele weken geleden aangetrokken als backup voor diezelfde Willems. Mocht hij ook uitvallen, dan moet trainer Phillip Cocu creatief worden.

Real Madrid koopt keeper Casilla

Iker Casillas moest weg bij Real Madrid, doelman Kiko Casilla komt. De Spaanse topclub heeft de 28-jarige Casilla opgepikt bij Espanyol, zo maakte de club uit Catalonië vrijdag bekend. Met de transfer zou 6 miljoen euro zijn gemoeid.

Casilla speelde vier jaar voor Espanyol, dat afgelopen jaar tiende werd in de Primera División. Het product van de jeugdopleiding van Real Madrid kwam echter al in 2007 naar de club.

Keeper Iker Casillas vertrok naar FC Porto na zestien seizoenen onder de lat voor Real Madrid.

Real Madrid haalt Casilla
Real Madrid haalt Casilla (Foto: ANP)

Nabestaande krijgt as in koffiepot

De 56-jarige echtgenoot van een overleden vrouw heeft van het crematorium de as van zijn eega teruggekregen in een gebruikt potje oploskoffie. Dat meldt 1Limburg.

Aangeslagen diende de man een klacht in bij de Belgische begrafenisondernemer. "Ik heb de as van mijn overleden vrouw meegekregen in een gebruikt potje Nescafé", meldde de man. Volgens de Vlaamse Autonome Raad voor het Uitvaartwezen is het incident een 'ernstige beroepsfout'.

De vrouw overleed in april dit jaar, aan de gevolgen van een val van de trap. Tot aan de crematie werd alles goed afgehandeld door de begrafenisondernemer. Pas toen deze nog op de dag van de crematie de as langs kwam brengen, liep het mis. "De nog warme 'urn' met daarin de as van mijn vrouw werd zomaar aan mijn jongste dochter afgegeven. Die was natuurlijk erg aangeslagen. Zoiets kan je toch op een meer serene manier aanpakken?", aldus de man.

Tour 1980: Geel Zoetemelk na rit door Pyreneeën

Dit jaar 35 jaar geleden won er voor het laatst een Nederlander de Tour de France. FOK!sport blikt daarom de komende drie weken elke dag terug op een etappe van de Tour van 1980.

De eerste en ook enige etappe in de Pyreneeën ging van Pau naar Bagnères-de-Luchon over 200 kilometer. Joop Zoetemelk begon aan de rit als leider van het algemeen klassement omdat Bernard Hinault een avond eerder was uitgestapt. Hij besloot daarom om niet in het geel te starten. Op het programma stonden vier cols: De Aubisque, de Tourmalet, Aspin en de Peyresourde.

De Aubisque werd als eerste beklommen daar eindigde de Tour voor vier Nederlanders. Jan Raas, Cees Priem, Hennie Stamsnijder en Hans Langerijs besloten daar af te stappen. Raymond Martin ontsnapte in de spekgladde afdaling van de Aubisque uit de groep der favorieten en ging solo verder.

De Fransman reed solo over de volgende drie cols en won glorieus. Zoetemelk finishte de groep der favorieten maar had geen enkele ploeggenoot bij zich. Dit terwijl zijn oude ploeg Miko-Mercier vandaag de eerste drie plaatsen opeiste.

In het klassement had Zoetmelk nu plots een landgenoot als grootste concurrent, Hennie Kuiper volgde op 1 minuut 10. Martin had al een achterstand van meer dan vier minuten, maar bleek vandaag wel over de sterkste ploeg in het hooggebergte te beschikken.

Uitslag dertiende etappe

# Naam Ploeg Tijd
1. Raymond Martin (Fra) Miko - Mercier 6:27'32"
2. Sven-Ake Nilsson (Zwe) Miko - Mercier + 03'13"
3. Christian Seznec (Fra) Miko - Mercier + 03'27"
4. Robert Alban (Fra) La Redoute + 03'27"
5. Joop Zoetemelk (Ned) Ti - Raleigh + 03'27"
6. Jostein Wilmann (Noo) Puch - Sem + 03'27"
7. Joaquim Agostinho (Por) Puch - Sem + 03'27"
8. Johan De Muynck (Bel) Splendor - Admiral + 03'27"
9. Jean-René Bernaudeau (Fra) Renault + 03'27"
10. Hennie Kuiper (Ned) Peugeot - Esso + 03'27"

Algemeen klassement na de dertiende etappe

# Naam Ploeg Tijd
1. Joop Zoetemelk (Ned) Ti - Raleigh 64u20'14"
2. Hennie Kuiper (Ned) Peugeot - Esso + 01'10"
3. Raymond Martin (Fra) Miko - Mercier + 04'37"
4. Johan De Muynck (Bel) Splendor - Admiral + 06'53"
5. Pierre Bazzo (Fra) La Redoute + 07'10"
6. Jean-René Bernaudeau (Fra) Renault + 07'57"
7. Henk Lubberding (Ned) Ti - Raleigh + 08'59"
8. Joaquim Agostinho (Por) Puch - Sem + 09'44"
9. Christian Seznec (Fra) Miko - Mercier + 09'52"
10. Sven-Ake Nilsson (Zwe) Miko - Mercier + 09'53"

VVD: vragen over positie agent na incident

Als een agent in zijn werk geweld heeft gebruikt, moet hij daarna zo snel mogelijk weten waar hij aan toe is. Dat zegt Ockje Tellegen van de VVD naar aanleiding van de veroordeling door de rechtbank van een agent tot twee jaar cel wegens doodslag. Het Openbaar Ministerie (Om) had vrijspraak geëist. "Dat verschil roept vragen op", aldus het Tweede Kamerlid, dat erbij aantekent dat ze de inhoud van het vonnis nog niet kent.

De agent schoot als lid van een arrestatieteam op een ramkraker die achter het stuur zat en raakte de bijrijder. "We verwachten allemaal dat een agent ons beschermt in een bedreigende situatie", aldus Tellegen, "maar de samenleving is meteen erg kritisch op hoe hij of zij dat doet. Een incident moet altijd worden beoordeeld op rechtmatigheid, maar er moet geen sfeer ontstaan waarin een agent het eigenlijk nooit meer goed kan doen", vindt het liberale Kamerlid. "Het is immers zijn of haar beroep om op te komen voor de veiligheid van mensen in een bedreigende situatie." Zeker in deze tijd, waarin geweldsituaties complexer en heftiger worden, moeten daarom volgens haar zo min mogelijk onduidelijkheden bestaan.

Op zich zijn de geweldsinstructies glashelder, zegt Tellegen, maar er is te veel ruimte voor verschillen in interpretatie van gebeurtenissen.

VVD: vragen over positie agent na incident
VVD: vragen over positie agent na incident (Foto: ANP)

Transferoverzicht Europese topclubs

De afgelopen periode zijn verschillende voetballers van club verhuisd. In de Europese topcompetities zijn er al vele miljoenen uitgegeven aan spelers. Hieronder een overzicht van de transfers tot nu toe.

Arsenal

Speler Van/Naar Club
Petr Cech Van Chelsea
Ryo Miyaichi Naar FC Sankt Pauli (was verhuurd aan FC Twente)
Semi Ajayi Naar Cardiff City
Lukas Podolski Naar Galatasaray

Chelsea

Speler Van/Naar Club
Nathan Van Atletico Paranaense
Cristian Manea Van FC Viitorul
Radamel Falcao (Huur) Van AS Monaco
Asmir Begovic Van Stoke City
Petr Cech Naar Arsenal
Thorgan Hazard Naar Borussia Monchengladbach
Gaël Kakuta Naar Sevilla
Didier Drogba Naar Onbekend
Lewis Baker Naar Vitesse (huur)
Christian Atsu Naar Bournemouth (huur)
Mario Pasalic (Huur) Naar AS Monaco
Josh McEachran Naar Brentford
Marco van Ginkel (Huur) Naar Stoke City
Nathan (Huur) Naar Vitesse
Isaiah Brown (Huur) Naar Vitesse
Danilo Pantic (Huur) Naar Vitesse

Liverpool

Speler Van/Naar Club
Firmino Van 1899 Hoffenheim
Joe Gomez Van Charlton Athletic
Adam Bogdan Van Bolton
James Milner Van Manchester City
Danny Ings Van Burnley
Nathaniel Clyne Van Southampton
Iago Aspas Naar Celta de Vigo
Steven Gerrard Naar Los Angeles Galaxy
Brad Jones Naar Onbekend
Danny Ward Naar Aberdeen (Huur)
Kevin Stewart Naar Swindon Town
Glen Johnson Naar Stoke City

Manchester City

Speler Van/Naar Club
Enes Ünal Van Bursaspor
Matija Nastasic Naar Schalke 04
Scott Sinclair Naar Aston Villa
Dedryck Boyata Naar Celtic
Micah Richards Naar Aston Villa
James Milner Naar Liverpool
Angeliño Naar New York City FC (Huur)
Jack Byrne Naar sc Cambuur
Alvaro Negredo Naar Valencia
Karim Rekik Naar Olympique Marseille
John Guidetti Naar Celta de Vigo

Manchester United

Speler Van/Naar Club
Memphis Depay Van PSV
Bastian Schweinsteiger Van Bayern Munchen
Morgan Schneiderlin Van Southampton
Matteo Darmian Van Torino
Tom Cleverly Naar Everton
Nani Naar Fenerbahce
Angelo Henriquez Naar Dinamo Zagreb
Robin van Persie Naar Fenerbahce

Tottenham Hotspur

Speler Van/Naar Club
Kevin Winner Van FC Koln
Keiran Trippier Van Burnley
Toby Alderweireld Van Atletico Madrid
Lewis Holtby Naar Hamburger SV (was al verhuurd)
Jonathan Miles Naar Ebbsfleet United
Jordan Archer Naar Millwall
Brad Friedel Naar Gestopt
Paulinho Naar Ghangzou Evergrande
Etienne Capoue Naar Watford

Atletico Madrid

Speler Van/Naar Club
Jackson Martinez Van FC Porto
Luciano Vietto Van Villarreal
Yannick Ferreira Carrasco Van AS Monaco
Rodrigo Caio (Huur) Van Sao Paulo
Mario Mandzukic Naar Juventus
Leo Baptistao Naar Villarreal (Huur)
Miranda (Verhuurd) Naar Internazionale
Arda Turan Naar FC Barcelona
Toby Alderweireld Naar Tottenham Hotspur
Emiliano Insua Naar VfB Stuttgart

FC Barcelona

Speler Van/Naar Club
Aleix Vidal Van Sevilla
Arda Turan Van Atletico Madrid
Gerard Deulofeu Naar Everton
Xavi Naar Al-Sadd
Martin Montoya (Huur) Naar Internazionale

Real Madrid

Speler Van/Naar Club
Danilo Van FC Porto
Marco Asensio Van RCD Mallorca
Lucas Vazquez Van Espanyol
Sami Khedira Naar Juvetus
Iker Casillas Naar FC Porto

Sevilla

Speler Van/Naar Club
Gaël Kakuta Van Chelsea
Michael Krohn-Dehli Van Celta de Vigo
Adil Rami Van AC Milan
Ciro Immobile (Huur) Van Borussia Dortmund
Evgen Konoplyanka Van Dnipro Dnipropetrovsk
Sergio Escudero Van Getafe
Steven N'Zonzi Van Stoke City
Aleix Vidal Naar FC Barcelona
Fernando Navarro Naar Deportivo La Coruña
Stephane Mbia Naar Trabzonspor
Alejandro Arribas Naar Deportivo La Coruña
Carlos Bacca Naar AC Milan
Iago Aspas Naar Celta de Vigo
Bryan Rabello Naar Santos
Diogo Figueiras (Huur) Naar Genoa

Valencia

Speler Van/Naar Club
Rodrigo Van Benfica
André Gomes Van Benfica
Joao Cancelo Van Benfica
Rodrigo Caio Van Sao Paulo
Yoel Rodriguez Van Celta de Vigo
Santi Mina Van Celta de Vigo
Alvaro Negredo Van Manchester City
Zakaria Bakkali Van PSV
Andres Guardado Naar PSV (was al verhuurd)
Vinicius Araugo Naar Cruzeiro (verhuurd)
Victor Ruiz Naar Villarreal
Robert Ibanez (Huur) Naar Granada

AC Milan

Speler Van/Naar Club
Andrea Bertolacci Van AS Roma
Luca Antonelli Van Genoa
Simone Verdi Van Torino
Rodrigo Ely Van Avellino
Jose Mauri Van Parma
Carlos Bacca Van Sevilla
Luiz Adriano Van Shakhtar Donetsk
Ricardo Saponara Naar Empoli
Marco Fossati Naar Cagliari
Michael Essien Naar Panathinaikos
Gianmario Comi Naar Livorno (Huur)
Robinho Naar Onbekend
Philippe Mexes Naar Onbekend
Adil Rami Naar Sevilla
Valter Birsa Naar Hellas Verona
El Sharaawy Naar AS Monaco
Giampaolo Pazzini Naar Hellas Verona

Internazionale

Speler Van/Naar Club
Geoffrey Kondogbia Van Monaco
Xherdan Shaqiri Van Bayern Munchen
Jeison Murillo Van Granada
Davide Santon Van Newcastle United
Francesco Forte Van AC Pisa
Vicenzo Tommasone Van FC Genoa
Miranda (Verhuurd) Van Atletico Madrid
Martin Montoya (Huur) Van FC Barcelona
Ricardo Alvarez Naar Sunderland
Ibrahima Mbaye Naar Bologna
Alfred Duncan Naar Sampdoria
Lukas Spendlhofer Naar Sturm Graz
Riccardo Bocalon Naar Alessandria
Zdravko Kuzmanovic Naar FC Basel
Ruben Botta Naar Pachuca
Matias Silvestre Naar Sampdoria
Isaac Donkor (Huur) Naar FC Bari

Juventus

Speler Van/Naar Club
Paulo Dybala Van US Palermo
Mario Mandzukic Van Atletico Madrid
Roberto Pereyra Van Udinese Calcio
Alberto Brignoli Van Ternana
Francesco Anacoura Van Parma
Sami Khedira Van Real Madrid
Eric Lanini Van US Palermo
Mame Thiam Van Virtus Lanciano
Neto Van Fiorentina
Simone Zaza Van Sassuolo
Domenico Berardi Naar Sassuolo
Carlos Tévez Naar Boca Juniors
Laurentiu Branescu Naar Omonia Nicosia (huur)
Edoardo Ceria Naar Atalanta
Edoardo Goldaniga Naar US Palermo
Alberto Brignoli Naar Sampdoria
Andrea Pirlo Naar New York City FC
Jorge Martinez (Huur) Naar Juventud
Luca Marrone (Huur) Naar Carpi
Angelo Ogbonna Naar West Ham United
Frederik Sorensen Naar FC Koln

Napoli

Speler Van/Naar Club
Mirko Valdifiori Van Empoli
Pepe Reina Van Bayern Munchen
Jacopo Dezi Van Crotone
Raffaele Maiello Naar Crotone

AS Roma

Speler Van/Naar Club
Andrea Bertolacci Van Genoa
Leandro Paredes Van Boca Juniors
Matteo Politano Van Pescara
Daniel de Silva Van Perth Glory
Nemanja Radonjic Van Empoli
Victor Ibarbo (Huur) Van Cagliari
Andrea Bertolacci Naar AC Milan
Jose Cholevas Naar Watford

Bayern Munchen

Speler Van/Naar Club
Joshua Kimmich Van VfB Stuttgart
Sven Ulreich Van VfB Stuttgart
Douglas Costa Van Shakhtar Donetsk
Xherdan Shaqiri Naar Internazionale
Pepe Reina Naar Napoli
Bastian Schweinsteiger Naar Manchester United
Rico Strieder Naar FC Utrecht

Borussia Dortmund

Speler Van/Naar Club
Gonzalo Castro Van Bayer Leverkusen
Roman Bürki Van Freiburg
Julian Weigl Van 1860 Munchen
Mitchell Langerak Naar VfB Stuttgart
Zlatan Alomerovic Naar FC Kaiserslautern
Sebastian Kehl Naar Gestopt
Milos Jojic Naar FC Koln
Ciro Immobile (Huur) Naar Sevilla

Borussia Monchengladbach

Speler Van/Naar Club
Josip Drmic Van Bayer Leverkusen
Thorgan Hazard Van Chelsea
Nico Elvedi Van FC Zurich
Lars Stindl Van Hannover
Tobias Sippel Van FC Kaiserslautern
Max Kruse Naar Wolfsburg
Filip Daems Naar Westerlo
Nico Brandenburger Naar Luzern (Huur)
Janis Blaswich Naar Dynamo Dresden (Huur)

Schalke 04

Speler Van/Naar Club
Johannes Geis Van FSV Mainz 05
Matija Nastasic Van Manchester City
Junior Caicara Van Razgrad PFK
Kyriakos Papadopoulos Naar Bayer Leverkusen
Christian Fuchs Naar Leicester City
Tranquillo Barnetta Naar Onbekend
Timon Wellenreuther Naar RCD Mallorca

Vfl Wolfsburg

Speler Van/Naar Club
Max Kruse Van Borussia Monchengladbach
Stefan Kutschke Naar FC Nurnberg
Vaclav Pilar Naar Vitoria Plzen

FC Porto

Speler Van/Naar Club
Alberto Bueno Van Rayo Vallecano
André André Van Vitoria Guimares
Danilo Pereira Van Maritimo
Giannelli Imbula Van Olympique Marseille
Iker Casillas Van Real Madrid
Jackson Martinez Naar Atletico Madrid
Danilo Naar Real Madrid
Nabil Ghilas (Huur) Naar Levante
Abdoulaye Naar Fenerbahce
Fabiano (Huur) Naar Fenerbahce
Kleber Naar BJ Guoan
Josue (Huur) Naar Bursaspor

Paris Saint-Germain

Speler Van/Naar Club
Serge Aurier Van Toulouse
Kevin Trap Van Eintracht Frankfurt
Alphonse Aréola Naar Villarreal (Huur)
Zoumana Camara Naar Gestopt
Yohan Cabaye Naar Crystal Palace

Zenit St Petersburg

Speler Van/Naar Club
Artem Dzyuba Van Spartak Moskou
Mikhail Kerzhakov Van Anzhi
Artur Yusupov Van Dinamo Moskou
Anatoliy Tymoshchuk Naar Kairat Almaty
Andrey Arshavin Naar FC Krasnodar

Gemeente subsidieert offerfeest

Gezellig met het hele gezin een schaap doodmartelen omdat het offerfeest is? In België zijn er gemeenten te vinden waar de overheid de boel faciliteert en de broodnodige subsidie verstrekt. Het betreft hier de islamitische enclaves in en rond Brussel.

Met belastinggeld willen de gemeenten het evenement omkaderen. Zo zal er voor een slachtvloer gezorgd worden en haalt de gemeentereinigingsdienst na afloop de kadavers op. Tevens neemt de overheid het onthaal voor zijn rekening.

Brussel Net zal de logistiek voor zijn verantwoording nemen. Ook zullen zij zorgen dat omwonenden middels informatiebrochures en affiches op de hoogte gebracht worden. Niet-moslims kunnen deelnemers eventueel een 'prettige massamoord' toewensen.

Het in familieverband de keel van een schaap doorsnijden is een belangrijk feest binnen de islam. Hiermee viert men dat Ibrahim (vrienden noemen hem Abraham) bijna zijn zoon aan God geofferd had. Op het laatste moment verhinderde diezelfde god echter dat dit daadwerkelijk gebeurde. Het was maar een geintje, volgens god.

VWA constateert amper overtredingen met Offerfeest (Novum)Voor het goede doel

Leden CNV tegen cao ambulancezorg

De leden van CNV Zorg en Welzijn staan niet achter het cao-akkoord dat vorige week met Ambulancezorg Nederland (AZN) is afgesloten. Een meerderheid van de leden is tegen, laat de vakbond vrijdag weten.

Het akkoord van vorige week was heel moeizaam en pas na meerdere acties tot stand gekomen. CNV Zorg & Welzijn gaat nu met de leden in ambulancezorg in gesprek over hoe verder. "Het actietraject wordt weer opgepakt om zo betere arbeidsvoorwaarden te realiseren", meldt de vakbond.

Vakbond FNV was al niet akkoord met de cao en blijft actievoeren.

Leden CNV tegen cao ambulancezorg
Leden CNV tegen cao ambulancezorg (Foto: ANP)

Politiebonden teleurgesteld over cao-gesprek

De gezamenlijke politiebonden zijn 'verrast en teleurgesteld' over het standpunt van de overheid om geen extra geld vrij te maken voor een betere beloning van agenten. Dat standpunt neemt minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) in, zo concluderen ACP, NPB, ANPV en VMHP na afloop van een gesprek met de bewindsman.

De bonden zien de loonafspraak voor ruim 600.000 ambtenaren (5,05 procent loonstijging in twee jaar en een eenmalige uitkering van 500 euro) als een vertrekpunt voor verdere onderhandelingen over arbeidsvoorwaarden.

"Het akkoord biedt de mogelijkheid voor aanvullende sectorale afspraken, maar de minister wil daarvoor geen geld beschikbaar stellen", stelt voorzitter Gerrit van de Kamp van ACP vast.

Laatste woordDe politiebonden willen onder meer een reorganisatietoeslag, extra geld voor piket en onregelmatige diensten en nieuwe afspraken over een ouderenregeling.

Komende week worden de politiemensen geraadpleegd over het ambtenarenakkoord, maar de reacties zijn volgens Van de Kamp voorlopig afwijzend. "Zij vinden dit loonbod onvoldoende", aldus de ACP-voorzitter. "Het laatste woord is hierover nog niet gezegd."

Na de ledenraadpleging bepalen de politiebonden hun verdere stappen.

Politiebonden teleurgesteld over cao-gesprek
Politiebonden teleurgesteld over cao-gesprek (Foto: ANP)

'Bewuste beschadiging Bandidos door justitie'

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft ten onrechte hoog van de toren geblazen dat er in mei een grote wapenvondst in verband kon worden gebracht met motorclub de Bandidos. Op geen enkele dagvaarding van de toen gearresteerde Bandidos wordt melding gemaakt van deze wapens. Dat zegt advocaat Gitte Stevens van de Bandidos in een reactie op een mededeling van justitie vrijdag.

Justitie liet daarin weten dat de locatie waar veel wapens zijn gevonden, te herleiden zou zijn naar een verdachte die relaties onderhoudt met Bandidos. Volgens Stevens schetst justitie met opzet een verkeerd beeld met het doel bewust mensen te beschadigen.

Stevens zegt dat justitie direct na de vondst de suggestie heeft gedaan alsof de wapenvondst in verband stond met de Bandidos. De daaruit ontstane beeldvorming heeft het OM sindsdien niet weggenomen, aldus de raadsvrouwe. Advocaten konden zich niet weren tegen dit beeld, omdat zij tot vrijdag een spreekverbod hadden.

"Nu heeft het OM een persbericht uitgebracht waarin het een en ander nuanceert", aldus Stevens. Volgens haar omdat de advocaten sinds vrijdag niet langer een spreekverbod over deze zaak hebben. "Dus", concludeert Stevens, "tot het moment dat het niet anders kon liet het OM eenieder in de waan dat de wapenvondst thuishoorde bij de Bandidos, hetgeen niet het geval is."

Het OM onderzoekt naar eigen zeggen nog steeds de relatie van wapens, waaronder raketwerpers, en Bandidos.

Elk jaar herdenking ramp MH17

Er komt elk jaar een herdenkingsplechtigheid voor nabestaanden van de slachtoffers van de ramp met vlucht MH17. Dat zei bestuurslid Evert van Zijtveld van de Stichting Vliegramp MH17 vrijdag. Deze stichting heeft ook de herdenking van vrijdag georganiseerd.

"Het is goed om te herdenken", benadrukte Van Zijtveld. "We vergeten onze dierbaren nooit en mogen deze ramp nooit vergeten."

Van Zijtveld verloor zijn zoon, dochter en schoonouders door de ramp. Hij omschrijft de herdenking van vrijdag als 'een hele mooie, waardige ceremonie met veel emotie'.

Elk jaar herdenking ramp MH17
Elk jaar herdenking ramp MH17 (Foto: ANP)

Vriendin Peter Jan Rens wil afvallen

Virginia van Eck, de vriendin van Peter Jan Rens, wil vanwege hartklachten kilo's afvallen. Aan Bekende Buren vertelt ze dat ze zich drie weken geleden rot schrok toen ze door hartproblemen met spoed naar het ziekenhuis moest.

"Ik was thuis en voelde me plotseling niet goed worden. Ik stond op van mijn stoel en sloeg gelijk tegen de grond. Mijn hart ging enorm te keer en ik voelde het aantal hartkloppingen steeds sneller worden." Peter Jan belde meteen een ambulance, waarna Virginia in het ziekenhuis direct aan de hartapparatuur werd gelegd. "Toen ik op de hartbewaking terechtkwam dacht ik bij mezelf: het is genoeg geweest. Ik ga mijn hele levensstijl veranderen", aldus de 22-jarige Virginia.

Ze dacht aan de gevolgen voor haar twee kinderen en besloot de strijd aan te gaan met de kilo's. Van de 103 kilo moeten er 25 af en Virginia wil dit zonder begeleiding bereiken. "Ik heb genoeg wilskracht en motivatie. Ik drink de hele dag water met citroen en uiteraard eet ik veel groenten. En ik fiets tegenwoordig, want met lichaamsbeweging vliegen de kilo's er harder vanaf." En uiteraard krijgt Virginia ook steun van haar verloofde Peter Jan.

Vriendin Peter Jan Rens wil afvallen
Vriendin Peter Jan Rens wil afvallen (Foto: ANP)

Van Avermaet wint dertiende etappe, sterke rit Kelderman

Greg Van Avermaet heeft de dertiende etappe gewonnen in de Tour de France. De Belg van BMC bleek op het lastige slotklimmetje in Rodez sterker dan Peter Sagan, die weer niet wist te winnen. Wilco Kelderman mocht tot op het klimmetje nog hopen op de zege, maar de Nederlander die de hele dag in de aanval was werd uiteindelijk op een paar honderd meter van de streep gegrepen.

Wilco Kelderman (Lotto-Jumbo), Alexandre Geniez (FDJ), Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), Cyril Gautier (Europcar), Nathan Haas (Cannondale-Garmin) en Pierre-Luc Périchon (Bretagne-Séché Environnement) kregen een voorsprong van maximaal vijf minuten. Even hoopte het groepje dat ze om de zege mochten rijden, maar eerst Giant-Alpcin (Degenkolb) en Tinkoff-Saxo (Sagan) zorgden ervoor dat het groepje niet tever weg kon rijden.

In de lastige finale was de groep echter nog steeds kansrijk en nadat eerst Haas was weggesprongen besloten Kelderman, Gautier en De Gendt er met zijn drieën vandoor te gaan. De andere drie koplopers waren direct gezien en de drie voorop mochten tegen het peloton gaan strijden voor de ritzege. Uiteindelijk werd Kelderman als laatste net op het laatste klimmetje ingelopen.

Dat klimmetje van 600 meter aan tien procent zorgde voor een schifting in het peloton. Greg Van Avermaet was de eerste die ervandoor ging en kreeg alleen Peter Sagan in zijn wiel. De Slowaak bleef in het wiel en leek eindelijk op weg naar een zege. Maar hij wist niet uit het wiel van de Belg te komen, die daarmee BMC een nieuwe ritzege gaf. Op drie seconden werd Jan Bakelandts derde.

In de top van het klassement veranderde niks. Bauke Mollema reed op het einde van de etappe lek, maar kreeg dezelfde tijd als de rest van de toppers.

Uitspraak: Solar Weekend 2015 gaat door

Het festival Solar Weekend in Roermond gaat dit jaar gewoon door. De rechter in Roermond heeft dat beslist, aldus 1Limburg.

Omwonenden hadden de organisatie van het festival voor de rechter gesleept vanwege overlast. Al jaren wordt er geklaagd dat het festival te veel geluid produceert en dat festivalgangers niet op de aangewezen plekken parkeren.

De gemeente is blij met de uitspraak. "Dat betekent dat wij ons werk goed hebben gedaan", meldt zij in een persverklaring. "Wij zullen er op toezien dat de afspraken in de vergunning worden nageleefd om de overlast voor omwonenden zo veel mogelijk te beperken."

Ook voor festivalorganisator Extrema is de uitspraak goed nieuws. Afgelasting van Solar Weekend zou namelijk op een faillissement van die organisatie uitdraaien vanwege openstaande rekeningen die betaald moeten worden van de festivalopbrengst.

Het festival vindt plaats van 30 juli tot en met 2 augustus.

Herdenking ramp vlucht MH17 afgelopen

Zo'n 1500 nabestaanden en andere genodigden hebben vrijdagmiddag in het NBC Congrescentrum in Nieuwegein de slachtoffers van de vliegramp met de MH17 herdacht. Tweehonderd van hen kwamen uit de andere betrokken landen. De ramp gebeurde precies een jaar geleden.

De Stichting Vliegramp MH17 organiseerde de besloten herdenking en de nabestaanden stelden zelf het programma samen. Thema was 'Hoop in verdriet'. De namen van alle slachtoffers werden voorgelezen en daarna werd een minuut stilte gehouden.

Verder zijn er toespraken gehouden, onder meer door de vrouw van de co-piloot. Ze kreeg toen ze klaar was een staande ovatie. Ook was er muziek. Sjors van der Panne (finalist The Voice of Holland) zong het nummer 'Zeg me dat het niet zo is'.

Nabestaanden maakten van knuffels een 'haag van medeleven'. Die staat in de ruimte waar de nabestaanden na afloop van de dienst konden napraten.

Veel nabestaanden hadden bloemen waaronder zonnebloemen bij zich. Een deel van het neergeschoten vliegtuig kwam in een zonnebloemveld terecht.

Behalve nabestaanden uit Nederland waren er ook veel uit andere landen. De volgens de aanwezigen indrukwekkende en emotionele herdenking duurde bijna twee uur.

Premier Mark Rutte sprak de aanwezigen kort toe. Hij concludeerde dat er het afgelopen jaar 'bovenmenselijk veel is gevraagd van het geduld en vertrouwen' van de nabestaanden. Namens het kabinet waren verder de ministers Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie), Bert Koenders (Buitenlandse Zaken), Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) en staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) in Nieuwegein.

Bij de vliegramp kwamen alle inzittenden om het leven. Onder de 298 slachtoffers waren 196 Nederlanders. De vlucht van Malaysia Airlines vertrok vanaf Schiphol en stortte neer boven het oosten van de Oekraïne. In het hele land hangt vrijdag de vlag halfstok.

Herdenking ramp vlucht MH17 afgelopen
Herdenking ramp vlucht MH17 afgelopen (Foto: ANP)

Iglesias haalt Lil' Kleine en Ronnie Flex in

Drank & Drugs van Lil' Kleine en Ronnie Flex is na vier weken op de eerste plaats een plekje gezakt in de Single Top 10. Nicky Jam & Enrique Iglesias staan nu op één met El Perdón. Ze stonden vorige week nog op de derde plek.

Er zijn deze week verder weinig veranderingen in de lijst. Het enige nieuwe nummer in de Top 10 is Ghost Town van Adam Lambert, dat vorige week nog op 14 stond.

Single Top 10 Week 29
(notering, tussen haakjes notering vorige week, artiest, nummer o.b.v. Single Top 100 samengesteld door GfK Dutch Charts)

1. (3) Nicky Jam & Enrique Iglesias - El Perdón
2. (1) Lil' Kleine & Ronnie Flex - Drank & Drugs
3. (2) Felix Jaehn feat. Jasmine Thompson - Ain't Nobody (Loves Me Better)
4. (4) Major Lazer feat. DJ Snake & Mø - Lean On
5. (6) Kygo feat. Parson James - Stole The Show
6. (5) Kenny B - Parijs
7. (8) Avicii - Waiting For Love
8. (7) Eva Simons feat. Konshens - Policeman
9. (14) Adam Lambert - Ghost Town
10. (9) Lost Frequencies - Are You With Me

Iglesias haalt Lil' Kleine en Ronnie Flex in
Iglesias haalt Lil' Kleine en Ronnie Flex in (Foto: ANP)

Snelwegen worden drukker

Het wordt drukker op de Nederlandse snelwegen. Het aantal auto's, vrachtauto's, bussen en motoren op de weg was in 2014 bijna 4 procent hoger dan een jaar ervoor. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

De stijging komt zowel door economisch herstel als door het afronden van wegwerkzaamheden, waardoor verkeer beter kan doorrijden. Het CBS verwacht dat de zogeheten verkeersintensiteit nog wel even blijft toenemen.

De drukste snelweg van Nederland is de A13 tussen Den Haag en Rotterdam. Elk uur rijden daar gemiddeld ruim 5800 auto's. Na de A13 komen de A10 (ring Amsterdam) en de A12 (Den Haag - Utrecht - Arnhem - Duitsland). De rustigste rijksweg is de N33 tussen Assen en de Eemshaven.

Snelwegen worden drukker
Snelwegen worden drukker (Foto: ANP)

Michiel Huisman krijgt bedankje van politie

Michiel Huisman heeft onlangs de Amsterdamse politie geholpen bij een aanhouding. Daarvoor kreeg de Game of Thrones-acteur een bos bloemen.

Huisman plaatste een foto van het boeket op Instagram. Op het kaartje van het politieteam Jordaan/Lijnbaansgracht staat de tekst 'Bedankt voor uw bijdrage aan de aanhouding van een verdachte'.

"Heb deze vandaag gekregen", schrijft Huisman bij de foto. Hij bedankt de politie voor de bloemen. Met de hashtag #onlyinHolland laat hij blijken dat volgens hem alleen Nederlandse agenten zo attent zijn.

Michiel Huisman krijgt bedankje van politie
Michiel Huisman krijgt bedankje van politie (Foto: ANP)

Pensioenfondsen verliezen fors op beleggingen

De grote Nederlandse pensioenfondsen hebben in het tweede kwartaal miljarden verloren met hun beleggingen, doordat het erg onstuimig was op de beurzen. Een combinatie van flinke correcties op de obligatiemarkten, onzekerheid over het rentebeleid en angst voor een 'Grexit' raakte de portefeuilles van de fondsen hard.

Nederlands grootste pensioenfonds ABP behaalde een negatief beleggingsrendement van 4,3 procent. Het ambtenarenfonds verloor meer dan 16 miljard euro. Bij zorgfonds PFZW dook het rendement met 6,6 procent in het rood. Hierdoor daalde het belegd vermogen met 11,5 miljard euro. Metaalfondsen PMT en PME zagen hun beleggingsportefeuilles met respectievelijk 8,3 en 7,2 procent in waarde zakken, bij bpfBouw daalde het vermogen met 9,9 procent.

"De rente stijgt weer een beetje en daar zijn we blij mee, want een stijgende rente betekent lagere verplichtingen", zei PFZW-directeur Peter Borgdorff vrijdag in een toelichting. "De keerzijde van een stijgende rente is een verlies op onze beleggingen in obligaties en de renteafdekking."

De vijf fondsen, die samen het pensioengeld beheren voor meer dan 7 miljoen Nederlanders, stonden er financieel al niet zo goed voor. Daarom moesten ze begin deze maand een herstelplan indienen bij toezichthouder DNB. Afgelopen kwartaal zagen de fondsen hun zogenoemde beleidsdekkingsgraad verder verslechteren. Die graadmeter geeft aan hoeveel geld een fonds heeft om aan alle toekomstige pensioenverplichtingen te voldoen.

Bij ABP daalde de beleidsdekkingsgraad licht naar 101,3 procent. Bij PFZW ging hij iets harder onderuit naar 102 procent. PMT zag zijn dekking teruglopen tot 101,7 procent, PME tot 101,1 procent. Bij bpfBouw daalde de dekkingsgraad ook, maar daar zit deze met 114,1 procent nog op een wat hoger niveau.

De cijfers geven eigenlijk nog een te rooskleurig beeld. De Nederlandsche Bank (DNB) voerde eerder deze week een wijziging door in de methode waarmee de fondsen hun dekkingsgraad moeten berekenen. Dat werkt nog niet door in deze kwartaalcijfers, maar de bijstelling trekt de dekkingsgraad van de fondsen komende tijd op jaarbasis gemiddeld met zo'n 3 procentpunt omlaag. De fondsen zullen hun buffers dus nog verder moeten verhogen, waardoor indexatie (verhoging) van de pensioenen verder uit beeld raakt en de premies mogelijk omhoog moeten.

Pensioenfondsen verliezen fors op beleggingen
Pensioenfondsen verliezen fors op beleggingen (Foto: ANP)

Opnieuw drukte verwacht in vakantielanden

Vakantiegangers op weg naar het zuiden van Europa moeten dit weekeinde opnieuw rekening houden met behoorlijke files en vertragingen. Dat geldt niet alleen voor Frankrijk, maar ook voor Duitsland en de Alpenlanden.

Zo druk als afgelopen weekeinde (630 kilometer file) wordt het niet in Frankrijk, maar de VerkeersInformatieDienst (VID) verwacht wel een sliert auto's met een lengte van 300 tot 500 kilometer. Het meeste oponthoud ontstaat volgens de VID op de oostelijke ring rond Parijs (A86), op de A10 (Parijs-Bordeaux) en op de A7 tussen Lyon en de Middellandse Zee.

Noordelijke regio's in Duitsland krijgen eveneens vakantie. Dat veroorzaakt verkeersdrukte op de wegen richting de Oostzeekust en het zuiden. Net als vorige week stroopt het verkeer zich op bij München (A8/A99). De wachttijden voor de Gotthard- en de Mont Blanctunnel kunnen oplopen tot een uur.

In Nederland begint vrijdag de zomervakantie in de regio zuid en de bouwvakvakantie in de regio noord. De VID verwacht geen grote uittocht, wel files verspreid over de hele dag. Druk wordt het op de A2 bij Maastricht (wegens werkzaamheden) en op de A27 tussen Utrecht en Breda.

Opnieuw drukte verwacht in vakantielanden
Opnieuw drukte verwacht in vakantielanden (Foto: ANP)

Voortvluchtige van opsporingslijst gehaald

De voortvluchtige en volgens de politie vuurwapengevaarlijke Ali Benhadi staat niet langer op de Nationale Opsporingslijst. Hij is daar door een administratieve fout op gezet, aldus de politie in Amsterdam.

Wel is zijn foto onder alle agenten verspreid en wordt hij gezocht. De politie heeft inmiddels twintig tips ontvangen over de 23-jarige crimineel, die dinsdagochtend ontsnapte uit een psychiatrische instelling in Den Dolder.

Pas twee dagen na zijn verdwijning verspreidde de politie een opsporingsbericht, waarin werd gesteld dat Benhadi niet zou schromen vuurwapengeweld te gebruiken.

Onduidelijk is echter hoe Benhadi heeft kunnen vluchten. Volgens het opsporingsbericht heeft hij zich 'aan zijn detentie onttrokken'. Volgens zijn raadsman Peter Plasman liep zijn cliënt vermoedelijk gewoon buiten en is hij niet teruggekomen. "Ik kan dat niet rijmen met het opsporingsbericht", zegt Plasman.

Voortvluchtige van opsporingslijst gehaald
Voortvluchtige van opsporingslijst gehaald (Foto: ANP)

Wesley en Yolanthe vieren vijf jaar huwelijk

Wesley Sneijder en Yolanthe Sneijder-Cabau zijn vrijdag vijf jaar getrouwd. Dat vieren ze met een feestje op Ibiza.

Voor het feest heeft Mary Borsato een speciale jurk ontworpen voor de zwangere Yolanthe. "Geen trouwjurk, maar wel iets wat erop lijkt", schreef Yolanthe in haar column in Grazia. "De jurk is wit en heel sexy, met doorschijnend kant aan de zijkant van mijn buik dat doorloopt naar mijn benen, zodat je die er een beetje doorheen ziet." Ze vermeldde verder nog dat de jurk rekbaar is, 'zodat-ie nog een beetje met me mee kan groeien'.

De twee trouwden vijf jaar geleden in Castelnuovo Berardenga, in Toscane. Welke gasten van de partij zijn bij het vijfjarig jubileum, is niet bekend. Wel liet Patty Brard in haar column in Weekend weten dat ze uitgenodigd is. Yolanthes zus Xelly en haar broer Xavier zijn volgens het AD ook al gespot bij de villa op Ibiza die Yolanthe van haar vader erfde. Zus Rebecca is waarschijnlijk niet aanwezig, omdat ze naar verluidt ruzie met Yolanthe heeft.

Wesley en Yolanthe vieren vijf jaar huwelijk
Wesley en Yolanthe vieren vijf jaar huwelijk (Foto: ANP)

Geen bewijs terreurmotief schutter Tennessee

De schietpartij in Chattanooga, Tennessee, donderdag waarbij vier militairen zijn gedood is waarschijnlijk geen terreurdaad. De Amerikaanse recherchedienst FBI heeft geen aanwijzingen gevonden dat de schutter, die na zijn daad werd gedood, banden had met internationale terreurorganisaties. Dat maakte de dienst vrijdag tijdens een persconferentie bekend.

De FBI is nog op zoek naar het motief van de 24-jarige in Koeweit geboren schutter. De krant The New York Times meldde eerder dat de vader van de man een tijd lang in de gaten werd gehouden vanwege mogelijke banden met terreurorganisaties. Hij werd uiteindelijk niet verdacht en verdween van de lijst.

De schietpartij donderdag gebeurde bij twee kantoren van de Amerikaanse marine. Lijkschouwing moet uitwijzen hoe de dader om het leven is gekomen.

Geen bewijs terreurmotief schutter Tennessee
Geen bewijs terreurmotief schutter Tennessee (Foto: ANP)

Meer luchthavens dicht om vulkanen Indonesië

In Indonesië zijn nog eens drie luchthavens gesloten, omdat er twee vulkanen zijn uitgebarsten. De vulkaan Mount Gamalama begon donderdagochtend met het spuwen van as. Mount Raung is al enkele weken aan het rommelen. De aswolk uit de vulkaan heeft al lange tijd gezorgd voor problemen met het vliegverkeer. Daarover berichtte de BBC vrijdag.

De autoriteiten in Indonesië bepaalden donderdagavond dat de luchthavens Surabaya en Malang op Oost-Java en het vliegveld Ternate in de Noord-Molukken de deuren moeten sluiten. Vorige week werd het vliegverkeer van en naar Banyuwangi en Jember al stilgelegd. De luchthaven op het toeristische Bali blijft geopend.

De uitbarsting van Mount Gamalama gebeurt op een ongelukkig tijdstip, omdat vrijdag de islamitische vastentijd Ramadan eindigt. In Indonesië woont een grote meerderheid moslims. Velen van hen reizen naar familie af om het einde van de Ramadan, het Suikerfeest, te vieren met familie en vrienden.

Meer luchthavens dicht om vulkanen Indonesië
Meer luchthavens dicht om vulkanen Indonesië (Foto: ANP)

Acties blijven pakketbezorging verstoren

Het blijft hommeles bij de pakketbezorging van PostNL. Vrijdag zijn er voor de vierde opeenvolgende dag zelfstandige koeriers niet aan het werk gegaan.

De acties verstoren de bedrijfsvoering van zeven van de negentien depots die PostNL in het land heeft. Volgens een woordvoerder van het postbedrijf telt de 'harde kern' van de actievoerders ongeveer honderd bezorgers. In totaal werken er bij PostNL meer dan 1100 ingehuurde pakketbezorgers.

Naar verwachting kan het merendeel van de pakketten (85 procent) wel gewoon worden afgeleverd. Het bedrijf zet extra eigen personeel in om de bezorging zo normaal mogelijk te laten verlopen.

De actievoerders zijn ontevreden over de afspraken die PostNL heeft gemaakt met de vakbonden over de mogelijkheid in dienst te treden bij het postbedrijf of om als zelfstandige meer te gaan verdienen. Ze vinden het aanbod van het postbedrijf te mager.

Acties blijven pakketbezorging verstoren
Acties blijven pakketbezorging verstoren (Foto: ANP)

Anders Breivik studeert

De Noorse extremist Anders Behring Breivik heeft vrijdag in principe een plaats verworven om te studeren aan de universiteit van Oslo. Hij blijft dan weliswaar in eenzame opsluiting in de gevangenis, maar studeren kan.

De moordenaar van 77 overwegend jonge mensen voldoet volgens rector Ole Petter Ottersen aan de toelatingseisen. Maar Ottersen is er niet enthousiast over. "Breivik wilde het systeem verwoesten en wij moeten trouw blijven aan het systeem", lichtte de rector vrijdag toe.

Breivik (36) liet 22 juli 2011 een bom afgaan in het regeringscentrum van Oslo en ging vervolgens naar een sociaaldemocratisch zomerkamp waar hij begon te schieten en 69 mensen vermoordde.

Een derde meer woningen verkocht in juni

Het aantal verkochte woningen in Nederland is in juni met een derde gestegen ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Het Kadaster registreerde vorige maand 15.147 woningverkopen, maakte het vrijdag bekend. Ten opzichte van mei komt dat neer op een toename met ruim 18 procent.

Voor alle woningtypen zag het Kadaster op jaarbasis een stijging van de verkoop. Bij vrijstaande woningen was de toename het sterkst: 40 procent. De verkoop van hoekwoningen nam het minst sterk toe: een kleine 26 procent.

In alle provincies zaten de woningverkopen in juni in de lift. In Groningen trok de markt het sterkst aan met een toename van de verkopen met ruim 44 procent. De laagste groei, 11 procent, deed zich voor in Flevoland.

Een derde meer woningen verkocht in juni
Een derde meer woningen verkocht in juni (Foto: ANP)

Nederlandse bouwsector toont herstel

De bouwproductie in Nederland is in mei veel sterker gegroeid dan in de meeste andere eurolanden. Dat maakte Europees statistiekbureau Eurostat vrijdag bekend.

Nederlandse bouwers produceerden in mei 2,7 procent meer dan een maand eerder. Er werd daardoor ruim 16 procent meer gebouwd dan in mei 2014. In beide gevallen werd alleen in Slowakije een nog sterkere groei gemeten.

In de hele eurozone nam de bouwproductie in mei met 0,3 procent toe, zowel ten opzichte van april dit jaar als mei vorig jaar.

Nederlandse bouwsector toont herstel
Nederlandse bouwsector toont herstel (Foto: ANP)

Bart van U. vervolgd voor moord Els Borst

Verdachte Bart van U. wordt nu ook vervolgd voor de moord op voormalig minister Els Borst. Dat heeft het Openbaar Ministerie Midden-Nederland vrijdag besloten. Eerder werd Van U. (39) aangehouden en vervolgd voor de moord op zijn in Rotterdam woonachtige zus.

De verdachte kwam na een DNA-match in beeld als verdachte van de moord dan wel doodslag op Els Borst op 10 februari 2014.

Van U. staat volgende week dinsdag pro forma voor de Rotterdamse rechtbank voor de moord op zijn zus Loïs, die in januari 2015 ter dood werd gebracht in haar woning aan de Oudedijk in Rotterdam. In de daarop volgende zitting, vermoedelijk in september dit jaar, wordt de verdachte ook gedagvaard voor zijn betrokkenheid bij de dood van Borst. Volgens het OM bestaat daarvoor 'voldoende grond'. De officier van justitie vraagt de Rotterdamse rechtbank dan tevens om een gelijktijdige behandeling van beide zaken, aldus het OM.

Els Borst werd in februari 2014 dood gevonden in de garage bij haar woning in Bilthoven. Van U. kwam pas in januari 2015 in het vizier als verdachte, nadat DNA-materiaal op de plaats delict overeen bleek te stemmen met DNA dat werd gevonden na de moord op de zus van Van U. in haar woning in Rotterdam.

Bart van U. vervolgd voor moord Els Borst
Bart van U. vervolgd voor moord Els Borst (Foto: ANP)

Advies om alle piloten te screenen

Alle piloten zouden een psychologische screening moeten ondergaan voordat ze aan de slag mogen bij een luchtvaartmaatschappij. Bovendien zouden details van medische bezoeken in een Europese database moeten komen te staan.

Dat zijn enkele aanbevelingen van een speciaal team aan de Europese Commissie na het drama met het vliegtuig van Germanwings dat door de copiloot bewust is gecrasht. Vrijdag kwam het rapport in de openbaarheid.

De 'task force' kwam met nog vier andere aanbevelingen. Zo moet het principe van 'twee personen in de cockpit' gehandhaafd worden. Daarnaast zouden de luchtvaartmaatschappijen hun piloten steekproefsgewijs moeten testen op drugs en alcohol en moet er beter toezicht zijn op dokters die de piloten regelmatig checken. Als laatste moet er betere ondersteuning zijn voor piloten.

Neergestort

De copiloot van het bewuste Germanwingstoestel sloot de piloot uit de cockpit en liet het toestel met 150 mensen aan boord neerstorten in de Alpen. De jongeman had psychische problemen.

Brussel zal de adviezen bestuderen.

Advies om alle piloten te screenen
Advies om alle piloten te screenen (Foto: ANP)

Kim Kardashian deelt 'pornografische' foto

Kim Kardashian heeft een foto van zichzelf op Instagram gezet die ze drie jaar geleden nog veel te ver vond gaan. Op de foto ligt de realityster naakt in een bad van zilververf.

De fotoshoot werd in 2011 gehouden voor W Magazine. In de serie Keeping Up With The Kardashians was indertijd te zien dat ze bepaald niet blij was met de foto's. Ze was in tranen, omschreef de fotoshoot als 'pure porno' en verklaarde dat ze nooit meer uit de kleren zou gaan voor een fotograaf. Niet zo lang geleden poseerde ze echter nog naakt voor het blad Paper.

Ze lijkt nu ook geen spijt meer te hebben van de foto uit 2011, die ze met miljoenen volgers op Instagram deelde.

Kim Kardashian deelt 'pornografische' foto
Kim Kardashian deelt 'pornografische' foto (Foto: ANP)

Wenen stemt in met kredietplan Griekenland

Het Oostenrijks parlement is er vrijdag mee akkoord gegaan dat er een onder voorwaarden een nieuw Europees noodkrediet voor Griekenland komt. De regeringspartijen, de sociaal- en de christendemocraten, stemden voor.

Dat was voldoende om namens Wenen de deur naar nieuwe onderhandelingen met Athene open te zetten. De christendemocratische minister van Financiën, Hans Jörg Schelling, zei dat de regering nu een duidelijk mandaat heeft gekregen om die onderhandelingen te voeren.

Schelling beklemtoonde echter dat "we aan het begin van een proces staan, dat nog heel, heel erg moeilijk gaat worden. Maar er is nu voor het eerst duidelijk de wil om de moeilijke tocht samen met Griekenland tot een goed einde te brengen. We zetten Griekenland terug op de weg van succes", aldus Schelling.

De oppositie stemde tegen. Die bestaat uit de Groenen, de rechtse Vrijheidspartij en de nieuwe liberale beweging Nieuw Oostenrijk.

Wenen stemt in met kredietplan Griekenland
Wenen stemt in met kredietplan Griekenland (Foto: ANP)

EU akkoord over Grieks krediet

Griekenland krijgt een overbruggingskrediet. De 28 landen van de Europese Unie zijn het eens geworden om een EU-potje, EFSM genaamd, te gebruiken om het noodlijdende Zuid-Europese land te helpen.

Dat maakte de vicevoorzitter van de Europese Commissie, Valdis Dombrovskis (de Euro) vrijdag bekend. Het geld kan al maandag in Griekenland zijn, zei de vicevoorzitter. Het gaat om een totaalbedrag van 7,16 miljard euro, dat in twee termijnen wordt overgemaakt. "Deze lening voorkomt een onmiddellijk wanbetaling van Griekenland."

Het gebruik van het EFSM was omstreden bij niet-eurolanden, vooral bij het Verenigd Koninkrijk en Tsjechië. Zij stelden dat dit potje met geld van alle EU-landen niet mocht worden gebruikt voor het redden van een euroland. Maar daar is een oplossing voor gevonden.

Mocht Griekenland deze lening met een looptijd van drie maanden niet terugbetalen dan wordt het afgetrokken van toekomstige gelden die het land uit het Europees budget zou krijgen, zei Dombrovskis. Bovendien is er nog een extra garantie ingebouwd voor de niet-eurolanden om hun geld direct terug te krijgen in geval van wanbetaling.

Griekenland heeft dringend geld nodig om aan zijn betalingsverplichtingen te voldoen. Er moet niet alleen een flinke afbetaling worden gedaan aan de Europese Centrale Bank, maar er staat ook nog een rekening open bij het Internationaal Monetair Fonds.

De onderhandelingen over een derde steunpakket voor het noodlijdende land van circa 86 miljard euro zullen na formele instemming van de eurolanden snel beginnen. Dombrovskis hoopt dat er "binnen een aantal weken"een akkoord is bereikt.

EU akkoord over Grieks overbruggingskrediet
EU akkoord over Grieks overbruggingskrediet (Foto: ANP)

Reijners weg als coach vrouwenelftal

Roger Reijners stopt als coach van het Nederlands vrouwenelftal. Zijn contract wordt per 1 augustus beëindigd, meldde de voetbalbond KNVB vrijdag. Tot er een nieuwe bondscoach is gevonden, neemt huidige assistent Sarina Wiegman de honneurs waar.

Volgens de KNVB heeft Reijners zelf laten weten dat hij zijn contract, dat in 2016 afliep, niet wilde verlengen. De KNVB besloot vervolgens het contract nu al te ontbinden, zodat gezocht kan worden naar een nieuwe bondscoach die dan ruim de tijd heeft de selectie voor te bereiden op het EK in 2017.

Reijners was afgelopen zomer met de Oranjevrouwen op het WK in Canada. Nederland haalde daar de achtste finales. Hij was sinds 2010 de bondscoach en kwam met het Nederlands vrouwenelftal ook uit op het EK in 2013.

"We kijken dan ook terug op een goede en vruchtbare periode. Maar met het aanstellen van een nieuwe coach kiezen we voor de lange termijn", zegt Minke Booij, de manager vrouwenvoetbal bij de KNVB. Reijners begrijpt die keuze, al vindt hij het wel jammer dat er nu al een einde komt aan zijn carrière als bondscoach. "Natuurlijk had ik graag de Olympische Spelen in 2016 mee willen maken en daarna afscheid genomen."

Reijners weg als coach vrouwenelftal
Reijners weg als coach vrouwenelftal (Foto: ANP)

Lijesen stopt met zwemmen

Rugcrawlzwemmer Bastiaan Lijesen stopt met zwemmen. De 24-jarige jongere broer van oud-zwemmer Robert Lijesen liep er al een tijdje mee maar heeft de knoop nu definitief doorgehakt. "Bij de Swim Cup in april ging het al niet naar wens en bij de Challenger in Alkmaar was het wel duidelijk, dat mijn doel om in Rio om de medailles te gaan, geen haalbare zaak is," zegt Lijesen tegenover Zwemkroniek. 

"Zoiets is best moeilijk. Het is de dag dat je eigenlijk niet wilt, dat die komt”, zegt de rugslagspecialist met dertien Nederlandse titels op zijn palmares. "Maar ik moest eerlijk en realistisch zijn tegenover mijzelf. Het zit er niet meer in. Zeker omdat ik nu aan mijn maatschappelijke toekomst moet werken.”

In zijn jeugdjaren is Lijesen snel opgekomen als topzwemmer. Het wist zich in 2008 te kwalificeren voor de Europese Jeugd Kampioenschappen in Belgrado en al in 2009 mocht hij aansluiten bij de groep van Jacco Verhaeren. Bij Verhaeren voelde Leijsen zich thuis en dat uitte zich ook in de resultaten. Hij kwalificeerde zich voor het EK langebaan 2010, de WK langebaan 2011 en uiteindelijk ook voor Olympische Spelen in Londen in 2012. Hierna volgden enkele trainerswisselingen. Verhaeren besloot om niet meer langs de badrand te gaan staan en Lijesen kwam ik de groep van Marcel Wouda terecht. 

In het najaar kondigde Ranomi Kromowidjojo niet langer meer te willen trainen bij coach Marcel Wouda. Lijesen was een van de eersten, die op twitter bekend maakte zijn ploeggenote te volgen naar een nieuw op te zetten NTC-groep, geleid door Wouda’s assistent Christian Sloof. "Mijn ervaringen bij hem waren hetzelfde als in de jaren bij Jacco Verhaeren, de vriendschappelijke sfeer waarin we trainden. Dat wil niet zeggen dat de schema’s van Marcel Wouda niet goed waren. Daar lag het niet aan.”

Qua rugslagtijden hield het echter niet over en op weg naar de Swim Cup 2015 in Eindhoven diende zich een nieuwe tegenslag aan, die uiteindelijk het voorspel werd tot zijn besluit om te stoppen. "Na een laat ontdekte kaakontsteking, die energie vrat uit het anaerobe systeem, en een bijbehorende behandeling – zo’n tien uur in de tandartsenstoel in de maanden januari en februari – slaagde ik er niet in op mijn oude niveau terug te komen. De tijden bleven ver van wat ze hadden moeten zijn."

Lijesen stopt met zwemmen (Pro Shots/Insidefoto)
Lijesen stopt met zwemmen (Pro Shots/Insidefoto)

Cricketers verslaan Canada en pakken laatste strohalm

De Nederlandse cricketers hebben hun laatste strohalm gepakt om zich te plaatsen voor het wereldkampioenschap Twenty20 in India. In de voorlaatste groepswedstrijd werd Canada met zes wickets verslagen. Canada zette als eerste 172 runs neer, Nederland wist na 17.4 overs deze score te passeren. 

Nederland won de toss en koos ervoor om eerst te fielden. Canada kwam tot een knappe score van 172 runs tegenover het verlies van acht wickets. De Nederlandse inning wers goed begonnen door het openingspaar Stephan Myburgh (67 runs uit 30 ballen) en Wesley Barresi (33 uit 15). Het duo kwam tot 65 runs voordat Barresi uit ging (over 4.4). Myburgh ging zelf uit op 109 na 8.2 overs; op dat moment scoorde Nederland twee runs per bal.

Michael Swart (not out, 34 runs uit 31 ballen) en Ben Cooper (19 runs uit 21 ballen) waren slagmannen drie en vier. Uiteindelijk was het Roelof van de Merwe die met een vier de wedstrijd beëindigde. Het was de enige bal die hij ontving.

Een zeer nodige overwinning voor Nederland, dat daarmee weer in punten op gelijke hoogte kwam met Schotland.  De Schotten hebben echter een veel hogere net run rate, waardoor ze het voordeel hebben. Nederland zal zaterdag van Kenia moeten winnen om bij de eerste drie in groep B te eindigen.

De groepswinnaar plaatst zich rechtstreeks voor het WK. De nummers twee, drie en vier plaatsen zich voor de play-offs. De nummer twee zal spelen tegen de nummer drie van de andere groep om een WK-ticket. De verliezer van dat duel zal dan aantreden tegen de nummer vier voor nog het laatste ticket. 

Afghanistan, Kenia en Oman hebben na vijf wedstrijden zeven punten. Schotland en Nederland volgen met zes. De Verenigde Arabische Emiraten hebben drie punten en Canada is puntloos. 

Nog vier relschoppers Schilderswijk opgepakt

Enkele weken na de ongeregeldheden in de Haagse Schilderswijk zijn deze week nog eens vier verdachten opgepakt. Het gaat om een negentienjarige en een twintigjarige man uit Den Haag, een 28-jarige man uit Haarlem en een 25-jarige man uit Dordrecht. Zij worden van verschillende strafbare feiten verdacht, waaronder openlijk geweld, opruiing en bedreiging, meldde de politie vrijdag.

Eind juni en begin juli was het vier nachten op een rij onrustig in de Schilderswijk. De onrust begon na een protest tegen de dood van de Arubaan Mitch Henriquez, die overleed na zijn arrestatie op een festival in Den Haag. Meer dan tweehonderd mensen werden opgepakt. De eerste verdachten zijn inmiddels berecht.

Nog vier relschoppers Schilderswijk opgepakt
Nog vier relschoppers Schilderswijk opgepakt (Foto: ANP)

2 jaar celstraf voor schietende agent

Een dertigjarige politieagent uit Kerkrade is vrijdag veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf wegens poging tot doodslag. Op 22 augustus 2013 schoot de agent als lid van een arrestatieteam op iemand die met zijn auto op agenten inreed.

Niet de bestuurder, maar de bijrijder raakte daardoor gewond en moest naar het ziekenhuis gebracht worden. Het Openbaar Ministerie had twee weken geleden gevraagd om de agent vrij te spreken.

Update 14:55 uur
Uit nadere bestudering van het vonnis blijkt dat er zich geen leden van het arrestatieteam in de rijrichting van de auto bevonden. Ook reed de auto met een snelheid van 15 kilometer per uur toen het schot gelost werd. 

2 jaar celstraf voor schietende agent
2 jaar celstraf voor schietende agent (Foto: ANP)

Bekijk hier de Gears of War 4-trailer in 4K

De gameplaytrailer van Gears of War 4 werd al getoond tijdens E3 dit jaar, dus wellicht dat je hem al gezien hebt. Hij is er nu echter ook in 4K-resolutie, dus de moeite waard om nog eens te kijken.

Gears 4 is momenteel in ontwikkeling bij The Coalition, een ontwikkelstudio van Microsoft. Laatstgenoemde kocht de licentie van de Gears-franchise begin vorig jaar van Epic Games. De game komt alleen uit voor Xbox One. Het feit dat de Xbox One-resolutie niet boven Full HD uitstijgt vergeten we maar even, de trailer ziet er in elk geval gelikt uit.

Speel Doom in Doom

Mods zijn leuk en voegen vaak een nieuwe dimensie toe aan een game. Youtuber TheZombieKiller gaat een stapje verder en maakt het spelen van een hele game mogelijk. Zo is het nu mogelijk om Doom in Doom te spelen via een GZDoom Arcade Machine. Ook Wolfenstein 3D is op deze manier speelbaar.

Of je ook Doom kunt spelen terwijl je Doom speelt in Doom is helaas niet duidelijk. Wel is de mod hier te downloaden. 

Bosbranden in Griekenland

Hevige bosbranden woeden in het zuiden van Griekenland. Op het schiereiland Peloponnesos zijn in de streek van Neapoli Voion, circa 150 kilometer ten zuidwesten van Athene, inmiddels vier dorpen ontruimd, meldden Griekse media vrijdag.

De kustwacht is ook ingeschakeld om mensen te evacueren die door de vuurzee op stranden dreigen te worden ingesloten. Zo zouden er circa honderd mensen op de vlucht voor bosbranden aan het water van een baai staan. Blusvliegtuigen en -helikopters staan de circa 120 brandweerlieden en 30 militairen bij. De harde wind wakkert het vuur aan. Ook ten oosten van Athene op de bergketen Hymettus is er brand uitgebroken.

Bosbranden in Griekenland
Bosbranden in Griekenland (Foto: ANP)

Europa League: AZ - Istanbul Basaksehir, Southampton - Vitesse

In het Zwitserse Nyon is geloot voor de derde voorronde van de Europa League. AZ is gekoppeld aan het Turkse Istanbul Basaksehir en Vitesse moet tegen het Southampton van Ronald Koeman. 

AZ start op 30 juli met een thuiswedstrijd. Op 6 augustus staat de return in de grootste stad van Turkije op het programma. Vitesse begint met een uitwedstrijd en ontvangt Southampton een week later thuis. 

De winnaars van de tweekampen in de derde ronde plaatsen zich voor de play-offs van de Europa League. De winnaars van die ronde plaatsen zich voor de groepsfase, waar bekerwinnaar FC Groningen al zeker van is.

Lagarde: Griekse schuldhulp is noodzakelijk

Het financiële reddingsplan voor Griekenland is niet levensvatbaar als de andere eurolanden er geen schuldverlichting tegenover stellen. Dat zei de topvrouw van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), Christine Lagarde, vrijdag tegen het Franse radiostation Europe1.

In welke mate de Griekse schuldenlast omlaag moet worden gebracht, is volgens Lagarde nog niet duidelijk. Het IMF waarschuwde eerder deze week al dat de Griekse staatsschuld de komende jaren veel sterker stijgt dan eerder werd aangenomen. Het fonds dringt er al lange tijd op aan dat de eurolanden meer doen om die schuld te verlichten, zodat hij op termijn weer houdbaar wordt.

De eurolanden zijn bereid de Grieken tegemoet te komen door bijvoorbeeld de looptijd van leningen te verlengen. Een directe afschrijving van de schulden is echter onmogelijk, zei de Franse minister van Financiën Michel Sapin vrijdagochtend. Hij herhaalde daarmee het standpunt dat zijn Duitse collega Wolfgang Schäuble de afgelopen dagen ook meerdere keren uitte.

Lagarde: Griekse schuldhulp is noodzakelijk
Lagarde: Griekse schuldhulp is noodzakelijk (Foto: ANP)

CBS: langdurige werkloosheid stijgt

Hoewel de werkloosheid in Nederland sinds begin dit jaar is gedaald, neemt de langdurige werkloosheid nog steeds toe. Dat bleek vrijdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In het eerste kwartaal van dit jaar waren 289.000 mensen een jaar of langer werkloos. Dat waren er in dezelfde periode een jaar eerder 233.000, aldus het statistiekbureau.

In totaal waren er 340.000 mannen en 323.000 vrouwen werkloos in het eerste kwartaal. Van de werkloze mannen zat 47 procent (160.000), al minimaal een jaar thuis. Een jaar eerder had 35 procent (132.000) van de werkloze mannen al minimaal een jaar geen baan. Ruim de helft van de langdurig werklozen is 45 jaar of ouder.

CBS: langdurige werkloosheid stijgt
CBS: langdurige werkloosheid stijgt (Foto: ANP)

Nederland vindt fors meer valse eurobriefjes

Het aantal valse eurobiljetten dat in Nederland uit de roulatie is gehaald, is in de eerste jaarhelft fors toegenomen. Maar het risico een nagemaakt briefje te treffen blijft laag. Dat meldde De Nederlandsche Bank (DNB) vrijdag.

In het eerste halfjaar werden in ons land 37.000 namaakbriefjes onderschept, tegen 25.000 in de tweede helft van 2014. Wereldwijd was juist sprake van een afname van het aantal ontdekte vervalsingen: 454.000 tegen 507.000 in de tweede helft van vorig jaar.

Het aantal valse eurobiljetten is volgens DNB relatief laag, vergeleken met de 17 miljard echte biljetten die in omloop zijn. Briefjes van 20 en 50 euro worden het vaakst nagemaakt.

Nederland vindt fors meer valse eurobriefjes
Nederland vindt fors meer valse eurobriefjes (Foto: ANP)

Cuba sceptisch over beleid VS

De Verenigde Staten en Cuba mogen dan de diplomatieke banden weer aanhalen, de Cubaanse regering is er nog niet van overtuigd dat de VS daarmee niet aandringen op een 'regime change' in Cuba. Dat heeft Gustavo Machin van het Cubaanse ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag (lokale tijd) gezegd.

De VS hebben jarenlang het idee uitgedragen dat ze uit waren op een wisseling van de wacht in de Cubaanse regering. President Barack Obama van de VS heeft in een toespraak in april ontkend dat het beleid nog steeds van toepassing is. "Je moet de woorden van de president waarderen", zei Machin van het departement Amerikaanse betrekkingen in Cuba. "Maar je moet zien wat er in de praktijk gebeurt. We hebben nog niets gezien."

Daarbij noemde de functionaris de miljoenen dollars die de VS investeren in campagnes die democratie op Cuba moeten bevorderen.

Cuba sceptisch over beleid VS
Cuba sceptisch over beleid VS (Foto: ANP)

Groot alarm na ongeluk tankwagen aan grens

Hulpdiensten zijn vrijdagmiddag massaal uitgerukt voor een ongeluk waarbij een tankwagen betrokken is. De botsing gebeurde bij het industrieterrein Hazeldonk, dichtbij de grens tussen Nederland en België.

Volgens de brandweer is een kop-staartbotsing gebeurd tussen de tankwagen en een andere vrachtwagen. Er is vooralsnog geen sprake van brand, zei een woordvoerster, maar omdat de situatie riskant is zijn veel mensen en materieel uitgerukt. Een van de chauffeurs zit bekneld.

Voor de hulpverlening is onder meer een traumahelikopter opgeroepen.

Meerderheid immigranten binnen tien jaar weg

Van de immigranten die ruim tien jaar geleden naar Nederland kwamen, heeft meer dan de helft het land weer verlaten. Vooral immigranten uit Japan, de Verenigde Staten en Canada blijven meestal maar kort in ons land. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In 2003 kwamen er 107.000 immigranten, 55.000 waren tien jaar later vertrokken. Van de Japanners, Canadezen en Amerikanen woonde zelfs 80 procent niet meer hier, aldus het CBS vrijdag.

Immigranten uit de drie klassieke immigratielanden Turkije, Marokko en Suriname zijn na tien jaar in grote meerderheid nog wel in Nederland. Slechts ongeveer dertig procent van hen is vertrokken.

Uitkering
Van de buitenlanders die tien jaar na hun komst nog steeds in Nederland verblijven, hebben vooral die uit Afghanistan, Somalië, Iran en Irak veelal geen betaald werk. Ze leven van een uitkering of hebben helemaal geen inkomen. Ongeveer een kwart van hen heeft wel betaald werk.

Immigranten uit de Oost-Europese landen Polen, Bulgarije en Roemenië zijn het meest actief op de arbeidsmarkt. Rond de 60 procent van hen heeft betaald werk.

Meerderheid immigranten binnen tien jaar weg
Meerderheid immigranten binnen tien jaar weg (Foto: ANP)

Man gooide lijk ex-vriendin bij afval

Een 23-jarige man in het Duitse Frankfurt heeft bekend dat hij zijn ex-vriendin heeft vermoord en haar lijk in een vuilcontainer heeft gestopt. De politie is nu op zoek naar het lijk dat mogelijk al in de vuilverbranding terecht is gekomen, aldus justitie in Frankfurt vrijdag.

De man zit sinds woensdag vast. De zoektocht naar het lichaam van de 22-jarige vrouw kan volgens justitie nog dagen duren. De man zou zijn ex-vriendin op 8 juli al hebben vermoord. Het elf maanden oude dochtertje van de vrouw verbleef toen al in een opvang van overheid.

Man gooide lijk ex-vriendin bij afval
Man gooide lijk ex-vriendin bij afval (Foto: ANP)

Ajax treft Rapid Wien in voorronde Champions League

Ajax treft in de derde voorronde van de Champions League Rapid Wien, zo bleek uit de loting vrijdag. Ajax zal op 28 of 29 juli eerst afreizen naar Oostenrijk voor de uitwedstrijd. Een week later is de return in de Amsterdam ArenA. 

De loting van de derde ronde kent twee routes Je hebt de kampioenenroute met kampioenen uit de kleinere landen en de niet-kampioenen uit de grotere voetballanden. De winnaars van de derde ronde plaatsen zich voor de play-offs. 

Kampioenenroute

Thuis Uit
FK Sarajevo (Bos)/KKS Lech Poznań (Pol) FC Basel 1893 (Zwi) 
PFC Ludogorets Razgrad (Bul)/FC Milsami Orhei (Mol)  KF Skënderbeu (Alb)/Crusaders FC (N-I)
HJK Helsinki (Fin)/FK Ventspils (Let)  NK Maribor (Slv)/FC Astana (Kaz)
Celtic FC (Sch)/Stjarnan (IJs)  Qarabağ FK (Aze)/FK Rudar Pljevlja (Mon) 
FK AS Trenčín (Slo)/FC Steaua Bucureşti (Roe)  FK Partizan (Ser)/FC Dila Gori (Geo) 
FC Midtjylland (Den)/Lincoln FC (Gib) APOEL FC (Cyp)/FK Vardar (Mac) 
Hibernians FC (Mal)/ Maccabi Tel-Aviv FC (Isr)  FC Viktoria Plzeň (Tsj) 
GNK Dinamo Zagreb (Kro)/CS Fola Esch (Lux) Molde FK (Noo)/FC Pyunik (Arm)
The New Saints FC (Wal)/Videoton FC (Hon) FC BATE Borisov (WRu)/Dundalk FC (N-I) 
FC Salzburg (Oos)  Malmö FF (Zwe)/FK Zalgiris Vilnius (Lit)

Niet-kampioenenroute 

Thuis Uit
Panathinaikos FC (Gri)  Club Brugge KV (Bel)
BSC Young Boys (Zwi)  AS Monaco FC (Fra)
PFC CSKA Moskou (Rus)  AC Sparta Praha (Tsj)
SK Rapid Wien (Oos) AFC Ajax (Ned) 
Fenerbahçe SK (Tur)  FC Shakhtar Donetsk (Oek)

NVWA waarschuwt voor vingerverf Bruynzeel

Nijntje vingerverf van Bruynzeel kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Daarvoor waarschuwt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vrijdag. De vingerverf bevat een te hoge concentratie van de stof NDELA die ook in veel cosmetische producten zit.

Het gaat om een bepaalde partij van het product Nijntje (miffy) vingerverf, maar Bruynzeel haalt uit voorzorg alle Nijntje-vingerverfproducten terug.

Wie de tubes vingerverf in huis heeft wordt verzocht de kinderen er geen gebruik van te laten maken en de verf terug te sturen naar Bruynzeel. De aanschafprijs wordt dan vergoed, aldus het bedrijf in een veiligheidswaarschuwing.

NVWA waarschuwt voor vingerverf Bruynzeel
NVWA waarschuwt voor vingerverf Bruynzeel (Foto: ANP)

Doden door instorten mijn Filipijnen

Door het instorten van een open kolenmijn op de Filipijnen zijn zeker drie mensen om het leven gekomen. Zes mensen worden vermist, aldus lokale autoriteiten vrijdag.

De mijn in de provincie Antique stortte in door hevige regenval. De vermisten liggen bedolven onder de modder en voor hun leven wordt gevreesd. Drie anderen konden worden gered en zijn naar een ziekenhuis gebracht.

Doden door instorten mijn Filipijnen
Doden door instorten mijn Filipijnen (Foto: ANP)

Transferoverzicht Eredivisie

In de afgelopen periode zijn er al verschillende spelers van voetbalclub verhuisd. FOK!sport houdt bij welke speler waar naartoe is gegaan. Hieronder een overzicht van alle transfers in de Eredivisie van de eerste helft van juli.

ADO Den Haag

Speler Van/naar Club
Ludcinio Marengo Van FC Volendam
Edouard Duplan Van FC Utrecht
Ricky van Haaren Naar Dinamo Boekarest
Malcolm Esajas Naar FC Den Bosch
Oleksandr Iakovenko Naar Fiorentina (was gehuurd)
Wilson Bruno Naval Eduardo Naar Sporting Lissabon (was gehuurd)
Robin Buwalda Naar VVV Venlo (verhuurd)
Mike van Duinen Naar Fortuna Dusseldorf
Wilfried Kanon Naar LOSC Lille
Michiel Kramer Naar Baniyas SC

Ajax

Speler Van/naar Club
Nemanja Gudelj Van AZ
Arek Milik Van Bayer Leverkusen (was al gehuurd)
Johnny Heitinga Van Hertha BSC
Mitchell Dijks Van Willem II
Peter Leeuwenburgh Naar FC Dordrecht (huur)
Bas Kuipers Naar Excelsior (was al verhuurd)
Niki Zimling Naar FSV Mainz 05 (was gehuurd)
Sheraldo Becker Naar PEC Zwolle (verhuurd)
Niklas Moisander Naar Sampdoria
Lesly De Sa Naar Willem II (verhuurd)
Richairo Zivkovic Naar Willem II (verhuurd)
Ruben Ligeon Naar Willem II (verhuurd)
Kolbeinn Sigthorsson Naar FC Nantes

AZ Alkmaar

Speler Van/naar Club
Joris van Overeem Van FC Dordrecht (was verhuurd)
Jop van der Linden Van Go Ahead Eagles
Gino Coutinho Van Excelsior
Vincent Janssen Van Almere City FC
Levi Garcia Van Central FC
Nemanja Gudelj Naar Ajax
Wesley Hoedt Naar Lazio Roma
Simon Poulsen Naar PSV
Yves de Winter Naar Sint Truidense
Jonas Heymans Naar Royal Antwerp

sc Cambuur

Speler Van/naar Club
Jergé Hoefdraad Van Almere City FC
Marvin Peersman Van FC Dordrecht
Kai Heerings Van FC Utrecht
Sjoerd Overgoor Van Go Ahead Eagles
Dominik Masek Van Hamburger SV
Jack Byrne Van Manchester City
Vadim Berisha Van AS Roma
Wout Droste Naar Heracles Almelo
Mart Dijkstra Naar Sparta
Bob Schepers Naar ONS Sneek
Lucas Bijker Naar sc Heerenveen
Mohamed El Makrini Naar Odense BK
Donovan Slijngard Naar Zalgiris

Excelsior

Speler Van/naar Club
Bas Kuipers Van Ajax (was al gehuurd)
Filip Kurto Van FC Dordrecht
Brandley Kuwas Van FC Volendam
Daan Blij Naar Excelsior Maassluis
Jordy Deckers Naar VVV Venlo
Gino Coutinho Naar AZ Alkmaar

Feyenoord

Speler Van/naar Club
Colin Kazim-Richards Van Bursaspor (was gehuurd)
Joey Sleegers Van FC Eindhoven (was verhuurd)
Dirk Kuyt Van Fenerbahce
Warner Hahn Van PEC Zwolle (was verhuurd)
Marko Vejinovic Van Vitesse
Erwin Mulder Naar Nog niet bekend
Khalid Boulahrouz Naar Nog niet bekend
Konstantinos Lamprou Naar Willem II (was al verhuurd)
Ronald Graafland Naar Gestopt
Erwin Mulder Naar sc Heerenveen

De Graafschap

Speler Van/naar Club
Erik Quekel Van FC Den Bosch
Alexander Bannink Van FC Emmen
Tim Linthorst Van Vitesse
Bryan Smeets Van MVV
Thijs Bouma Van Almere City FC
Jerry van Ewijk Naar Go Ahead Eagles
Vlatko Lazic Naar Nog niet bekend
Edwin Linssen Naar Gestopt
Jordy van de Kracht Naar De Treffers
Milan Massop Naar FC Eindhoven
Caner Cavlan Naar sc Heerenveen

FC Groningen

Speler Van/naar Club
Abel Tamata Van PSV
Bryan Linssen Van Heracles Almelo
Paco van Moorsel Naar Sparta
Nick van der Velden Naar Onbekend

sc Heerenveen

Speler Van/naar Club
Lukas Bijker Van SC Cambuur
Caner Cavlan Van De Graafschap
Branco van der Boomen Van FC Eindhoven
Erwin Mulder Van Feyenoord
Szabolcs Varga Naar MTK Boedapest (verhuurd)
Michael Chacón Naar FC Dordrecht
Bo Kristoffer Nordfeldt Naar Swansea City
Jario Bikel Naar NEC Nijmegen
Mark Uth Naar Eintracht Frankfurt
Marten de Roon Naar Atalanta Bergamo

Heracles Almelo

Speler Van/naar Club
Tim Breukers Van FC Twente
Peter van Ooijen Van Go Ahead Eagles
Wout Droste Van SC Cambuur
Paul Gladon Van Sparta Rotterdam
Robin Gosens Van Vitesse
Gino Bosz Van Vitesse
Daan Rienstra Naar RKC Waalwijk
Mark Engberink Naar RKC Waalwijk
Michael Brouwer Naar Spakenburg
Jeroen Veldmate Naar Viborg FF
Bart Schenkeveld Naar Onbekend
Simon Cziommer Naar Onbekend
Milano Koenders Naar Onbekend
Bryan Linssen Naar FC Groningen

NEC Nijmegen

Speler Van/naar Club
Wojciech Golla Van Pogoń Szczecin
Jario Bikel Van sc Heerenveen
Marco van Duin Van Almere City FC
Bart Buysse Van Cercle Brugge
Mohamed Rahyi Van PSV
Hannes Haldorsson Van Sandnes Ulf
Lasse Nielsen Naar AA Gent (was verhuurd)
Kenny Elders Naar Achilles '29
Jasper Waalkens Naar Almere City FC
Daan Disveld Naar FC Den Bosch
Patrick Joosten Naar FC Utrecht
Tobias Haitz Naar FC Viktoria Köln 1904
Stan Bijl Naar Magreb '90
Kevin Conboy Naar Nog niet bekend
Mike vanhamel Naar Royal White Stars Brussels
Paco van Moorsel Naar Sparta (was gehuurd van FC Groningen)

PEC Zwolle

Speler Van/naar Club
Josef Kvída Van 1.FK Príbram
Sheraldo Becker Van Ajax (gehuurd)
Lars Veldwijk Van Nottingham Forest (gehuurd)
Warner Hahn Naar Feyenoord (was gehuurd)
Joost Broerse Naar Gestopt
Maikel van der Werff Naar Vitesse
Denis Mahmudov Naar Levski Sofia
Dimitrios Ferfelis Naar PAS Giannina
Aleksandar Bjelica Naar Helmond Sport
Jody Lukoki Naar PFK Ludogorets
Tomas Necid Naar Bursaspor

PSV

Speler Van/naar Club
Simon Poulsen Van AZ
Nikolai Laursen Van Brøndby IF
Luuk Koopmans Van FC Oss
Andrès Guardado Van Valencia (was al gehuurd)
Maxime Lestienne (Huur) Van Al-Arabi
Davy Propper Van Vitesse
Nicolas Isimat-Mirin Van AS Monaco
Memphis Depay Naar Manchester United
Przemyslaw Tyton Naar VfB Stuttgart
Abel Tamata Naar FC Groningen
Mohamed Rahyi Naar NEC Nijmegen
Zakaria Bakkali Naar Valencia
Oscar Hiljemark Naar Palermo
Georginho Wijnaldum Naar Newcastle

Roda JC

Speler Van/naar Club
Santiago Palacios Macedo Van De Treffers
Jens van Son Van FC Eindhoven
Gibril Sankoh Van Henan Jianye
Timo Letschert Naar FC Utrecht (was al verhuurd)
Johan Plat Naar Katwijk
Kai-David Bösing Naar SC Fortuna Köln

FC Twente

Speler Van/naar Club
Bruno Uvini (Huur) Van Napoli
Georgios Katsikas Van PAOK Saloniki
Derre Kwee Naar FC Emmen
Kasper Kusk Naar FC Kopenhagen
Bilal Ould-Chikh Naar Benfica
Tim Breukers Naar Heracles Almelo (was al verhuurd)
Orlando Engelaar Naar Onbekend
Dico Koppers Naar Willem II
Darryl Lachman Naar Sheffield Wednesday
Luc Castaignos Naar Eintracht Frankfurt
Andreas Bjelland Naar Brentford
Filip Bednarek Naar FC Utrecht
Cuco Martina Naar Southampton

FC Utrecht

Speler Van/naar Club
Sébastien Haller Van AJ Auxerre (was gehuurd)
Patrick Joosten Van NEC
Timo Letschert Van Roda JC (was gehuurd)
Rico Strieder Van Bayern Munchen
Filip Bednarek Van FC Twente
Louis Nganioni (Huur) Van Olympique Lyon
Andreas Ludwig Van VfR Aalen
Kai Heerings Naar SC Cambuur
Tommy Oar Naar Onbekend
Kenny Teijsse Naar Go Ahead Eagles
Gyliano van Velzen Naar FC Volendam
Edouard Duplan Naar ADO Den Haag

Vitesse

Speler Van/naar Club
Maikel van der Werff Van PEC Zwolle
Milot Rashica Van KF Llamkos Kosova Vushtrri
Lewis Baker Van Chelsea (Huur)
Nathan Van Chelsea
Isaiah Brown Van Chelsea
Danilo Pantic (Huur) Van Chelsea
Zhang Yuning Van Ghangzhou Greentown
Bertrand Traoré Naar Chelsea (was gehuurd)
Josh McEachran Naar Chelsea (was gehuurd)
Wallace Oliveira dos Santos Naar Chelsea (was gehuurd)
Zakaria Labyad Naar Sporting (was gehuurd)
Gino Bosz Naar Heracles Almelo
Marko Vejinovic Naar Feyenoord
Davy Propper Naar PSV

Willem II

Speler Van/naar Club
Lesly De Sa Van Ajax (gehuurd)
Richairo Zivkovic Van Ajax (gehuurd)
Ruben Ligeon Van Ajax (gehuurd)
Funso Ojo Van FC Dordrecht
Kostas Lamprou Van Feyenoord (was gehuurd)
Guus Joppen Van VVV Venlo
Dico Koppers Van FC Twente
Erik Falkenburg Van NAC Breda
Mitchell Dijks Naar Ajax
Ali Messaoud Naar FC Vaduz
Tim Cornelisse Naar Gestopt
Charlton Vicento Naar Helmond Sport
Kevin Brands Naar NAC Breda (was verhuurd aan FC Volendam)
Ryan Sanusi Naar Sparta Rotterdam
Mattijs Branderhorst (Huur) Naar MVV
Norair Aslanan-Mamedov Naar Almere City FC
Ben Sahar Naar Hapoel Beer-Sheva

Alle regio's hebben vakantie

Heel Nederland heeft vakantie. Vrijdag gaan de schoolvakanties in de laatste regio in, het zuiden heeft nu ook vrij. 30 augustus worden de leerlingen weer op school verwacht. Vorige week kreeg het midden van Nederland al vrij, de week daarvoor het noorden. Half augustus is de vakantie daar afgelopen.

Nu alle regio's vakantie hebben, wordt er ook flinke drukte op de Europese wegen verwacht. De ANWB voorziet dat het vrijdag druk en zaterdag zelfs zeer druk wordt in onder meer Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland.

Alle regio's hebben vakantie
Alle regio's hebben vakantie (Foto: ANP)

Jonge hbo'ers zijn potentiële junks

De 'gemiddelde' drugsgebruiker is een man, hij woont in de stad, is hogeropgeleid en een twintiger. Dat blijkt uit het vrijdag gepubliceerde onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Trimbos-instituut, op basis van cijfers uit 2014. Zesduizend mensen hebben meegewerkt aan het onderzoek.

Een kwart van de Nederlandse bevolking tussen de 15 en 64 jaar heeft ooit cannabis gebruikt. Daarmee is het veruit de meest gebruikte illegale drug. Op de tweede plaats staat xtc met 7,6 procent. Ongeveer een op de twintig mensen in deze leeftijdscategorie heeft wel eens cocaïne gebruikt.

Mensen uit grote steden gebruiken anderhalf tot tweeënhalf keer vaker drugs dan mensen uit kleinere steden of dorpen. Het gebruik onder hoger opgeleiden ligt beduidend hoger dan mensen met een middelbare of lagere opleiding. Bij cannabisgebruik ligt het gebruik onder hoger opgeleiden twee keer zo hoog. Frequent gebruik komt echter vaker voor onder laag opgeleiden.

Europees gezien ligt het drugsgebruik in Nederland vrij hoog. Voor xtc en amfetamine zelfs het hoogst van de EU-landen. Maar, tekenen het Trimbos en CBS aan, verschillen in peiljaar, meetmethode en steekproeven bemoeilijken een directe vergelijking.

Jonge hbo'er is 'typische' drugsgebruiker
Jonge hbo'er is 'typische' drugsgebruiker (Foto: ANP)

Opwarming zeewater is onomkeerbaar proces

De opwarming van het water van oceanen en zeeën is niet te stoppen. Zelfs het bevriezen van de uitstoot van koolstof en broeikasgas vanaf dit moment, zou geen effect op dit proces hebben. Dat staat in het State of the Climate 2014, het jaarlijkse rapport van Amerikaanse wetenschappers. Aan de rapportage leveren ruim vierhonderd wetenschappers uit 58 landen een bijdrage.

Volgens de oceanograaf Greg Johnson van de National Centers For Environmental Information, het instituut dat het rapport opstelt, zou het water op aarde nog eeuwenlang, misschien zelfs millennia, opwarmen, met alle voorspelde gevolgen van dien.

De planeet stevent volgens de wetenschappers af op steeds hogere temperaturen, zwaardere stormen en een onvermijdelijke stijging van de zeespiegel doordat van het drijfijs en ijs aan de polen steeds meer smelt.

Opwarming zeewater is onomkeerbaar proces
Opwarming zeewater is onomkeerbaar proces (Foto: ANP)

Mager kansje op afvallen bij obesitas

Terugkeren op het normale gewicht met obesitas lijkt een nagenoeg onmogelijke missie. Mannen hebben het daarbij moeilijker dan vrouwen. Slechts één op de 210 mannen en één op de 124 vrouwen slaagt erin het oude gewicht van voor de ziekte te hervinden. Dat blijkt uit onderzoek van het King's College, een universiteit in Londen.

De wetenschappers stellen nuchter vast dat de strategieën die momenteel voorhanden zijn om obesitaspatiënten te helpen met afvallen, voor het merendeel niet werken, zo meldt de BBC vrijdag. De huidige instrumenten daartoe zijn vooral minder calorieën eten en meer bewegen. Maar de onderzoekers constateren dat die niet helpen.

Het onderzoek van de universiteit controleerde het gewicht van 278.982 mannen en vrouwen in de periode 2004-2014. Gedurende dat tijdsbestek herwonnen slechts 1283 mannen en 2245 vrouwen hun oorspronkelijke gewicht.

Obesitas is een medische aandoening waarbij zich in het lichaam vet ophoopt. De hoeveelheid vet kan ernstige schade aan de gezondheid toebrengen.

Mager kansje op afvallen bij obesitas
Mager kansje op afvallen bij obesitas (Foto: ANP)

Assassin's Creed Syndicate

Met het nieuwste deel in de Assassin's Creed-Franchise, Assassin's Creed: Syndicate, wil Ubisoft laten zien dat ze nog steeds weten hoe ze een waardig deel in de serie kunnen maken. Assassin’s Creed: Unity nam de spelers spelers mee naar de Franse Revolutie, een mijlpaal in de menselijke geschiedenis. Helaas kende deze game een groot aantal problemen en vraagstukken bij de lancering. Daarnaast werd de game niet zo goed ontvangen als de vorige delen in de franchise. Ubisoft zal deze keer met Assassin’s Creed: Syndicate alle zeilen bij moeten zetten om al hun beloftes na te komen.

Supertalent (15) breekt jeugdrecord Usain Bolt

Atleet Christopher Taylor heeft op het WK voor jeugd het Jamaicaanse jeugdrecord op de 400 meter verbroken, dat op naam stond van niemand minder dan sprintlegende Usain Bolt. In het Colombiaanse Cali liep de pas 15-jarige Taylor in de halve finales naar een tijd van 45,30 seconden.

Bolt liep op 5 april 2003 als zestienjarige een tijd van 45,35 tijdens de fameuze Champs in Kingston, het Jamaicaans kampioenschap voor scholieren, waar veel topsprinters hun doorbraak kennen. Taylor, die over ruim twee maanden pas zijn zestiende verjaardag viert, maakte dit jaar al indruk met 45,55 en 45,69. Hij won dit jaar op de Champs al goud op de 200 en 400 meter en won goud op de 400 meter tijdens de CARIFTA Games. Dat Caribisch jeugd- en juniorenkampioenschap staat bekend om de grote talenten die er doorbreken, zoals in het verleden onder meer Bolt, maar ook Yohan Blake, Veronica Campbell-Brown en Churandy Martina. 

Voor Taylor zit het er overigens nog niet op in Cali. Hij heeft de finale op de 400 meter nog te gaan en krijgt dus nog een kans om het kampioenschapsrecord van olympisch kampioen Kirani James (45,24) te verbreken. De Jamaicaan is verder ook niet het enige megatalent op de 400 meter momenteel. De in Soedan geboren Qatari Abdelalelah Haroun, waarvan niet zeker is of hij 17 of 18 jaar is, liep deze maand al naar een sensationele tijd van 44,27 seconden, zijn zevende tijd onder de 45 seconden dit jaar.

De halve finale tijdens het WK voor jeugd, waar Taylor ogenschijnlijk simpel zijn 45,30 noteert (Bron: Vimeo)

Mad Max Special Edition komt met kentekenplaat

De game van Mad Max komt 4 september naar PlayStation 4, Windows en Xbox One. Uiteraard gaat de game gepaard met een special edition, waar meer details van bekend zijn gemaakt.

De game komt uiteraard in een unieke verpakking met de game en extra DLC. Daarnaast zit er een blu-ray in van de film en ook een Mad Max-kentekenplaat. Of het de moeite waard is of niet, dat is aan jou. De special edition is in ieder geval hieronder te bekijken.

Mad Max Special Edtion

Japan herziet plannen duur Olympisch Stadion

Japan gaat de plannen voor het nieuwe stadion in Tokio voor de Olympische Spelen in 2020 aanpassen naar aanleiding van ophef over de gigantische kosten (2 miljard euro). "We hebben geluisterd naar de verschillende meningen, we zullen stappen nemen om mensen hier niet mee te belasten", zei een kabinetswoordvoerder vrijdag.

De kosten voor het stadion waren geraamd op 1 miljard euro, maar architect Zaha Hadid leverde een ontwerp in voor een reusachtig, futuristisch bouwwerk, waarvan de prijs twee keer hoger lag. Japanners zijn boos over de hoge kosten omdat de Japanse premier Shinzo Abe tegelijk probeert onpopulaire bezuinigingen door te voeren.

De oplevering van de immense sporttempel met 80.000 zitplaatsen was gepland in mei 2019, om ook het WK rugby in het stadion te kunnen laten plaatsvinden. Volgens mediaberichten zorgen de gewijzigde plannen voor een latere opleverdatum en wordt het WK rugby in een bestaand stadion gehouden.

Japan herziet plannen duur Olympisch Stadion
Japan herziet plannen duur Olympisch Stadion (Foto: ANP)

Touretappe van vandaag: ruimte voor de aanvallers

Na drie zware Pyreneeënetappes wacht de renners in de Tour de France een echte overgangsetappe. De 198,5 kilometer lange dertiende rit tussen Muret en Rodez is geen meter vlak en daardoor een uitgelezen mogelijkheid voor de aanvallers.

Muret
Het is voor het eerst dat de Tour het 24.000 inwoners tellende Muret aan zal doen. Het stadje ligt iets ten zuiden van Toulouse en is bekend van haar oud-inwoner Clément Ader. Hij was een van de luchtvaartpioniers en bouwde een mechanische reuzenvleermuis met stoommotor: de Eole. Hiermee kwam hij in 1890 zelfs enkele centimeters los van de grond, maar het vliegtuig crashte. Een later model noemde hij Avion, het woord dat tegenwoordig in het Frans voor vliegtuig gebruikt wordt.

Muret was ook de woonplaats van de Nederlandse wielrenners Antoon en Albert van Schendel. Beide broers maakten in 1936 deel uit van de eerste Nederlandse nationale ploeg die uitgenodigd was voor de Tour de France. Antoon won in zowel 1938 als 1939 een etappezege, terwijl Albert in 1936 en 1939 vijftiende werd in het eindklassement. Ze zijn de rest van hun leven in de Franse stad blijven wonen en overleden daar kort na elkaar in 1990.

Rodez
Rodez is al vaker opgenomen geweest in de Tour. Zo was deze plaats in 2010 startplaats van een etappe, maar aan de etappe van 1984 zullen nog gedenkwaardige herinneringen zijn. Het was de enige zege van Pierre-Henri Menthéour, een teamgenoot van de latere Tourwinnaar Laurent Fignon. Later werd hij cameraman, maar overleed vorig jaar aan de gevolgen van kanker.

In de algemene geschiedenis van de 28.000 inwoners tellende plaats speelt de Kathedraal van Rodez een belangrijke rol. Liefhebbers van moderne kunst kunnen hun hart ophalen in het nieuwe Musée Soulages.

Etappebeschrijving
De 198,5 kilometer lange etappe tussen Muret en Rodez kent een klim van de derde en twee van de vierde categorie. De aanloop naar de tussensprint is voor de sprinters nog te verteren, maar het tweede deel is zodanig lastig dat aanvallers een kans hebben op de dagzege. Richting de finish ligt een afdaling, maar in de laatste meters gaat het nog even gevoelig omhoog, waardoor de renners niet te vroeg de sprint aan moeten gaan.

Profiel van de dertiende etappe (Bron: LeTour.fr)
Profiel van de dertiende etappe (Bron: LeTour.fr)

Algemeen klassement na de twaalfde etappe

# Renner Nat Ploeg Tijd
1. Chris Froome GBr Team Sky 46h 50' 32''
2. Tejay Van Garderen VS BMC + 02' 52''
3. Nairo Quintana Col Movistar + 03' 09''
4. Alejandro Valverde Spa Movistar + 03' 58''
5. Geraint Thomas GBr Team Sky + 04' 03''
6. Alberto Contador Spa Tinkoff-Saxo + 04' 04''
7. Robert Gesink NED LottoNL-Jumbo + 05' 32''
8. Tony Gallopin Fra Lotto-Soudal + 07' 32''
9. Vincenzo Nibali Ita Astana + 07' 47''
10. Bauke Mollema NED Trek + 08' 02''
11. Warren Barguil Fra Giant-Alpecin + 09' 43''
12. Mathias Frank Zwi IAM Cycling + 12' 25''
13. Samuel Sanchez Spa BMC + 12' 53''
14. Jakob Fuglsang Den Astana + 13' 33''
15. Joaquim Rodriguez Spa Katusha + 13' 45''
16. Pierre Rolland Fra Europcar + 13' 57''
17. Romain Bardet Fra AG2r + 17' 05''
18. Andrew Talansky VS Cannondale-Garmin + 19' 32''
19. Gorka Izagirre Spa Movistar + 26' 57''
20. Eduardo Sepúlveda Arg Bretagne-Séché Environnement + 28' 19''

FOK!sport favorieten voor de etappe
 
Zeker na drie zware bergritten zou er vandaag gekeken moeten worden naar aanvallers als favorieten. De lijst daarvoor is eindeloos en dus lastig in te schatten. Ook is het vrij onduidelijk of sprinters vandaag hun ploegen aan kop zullen zetten, met name de machtssprinters die ook nog bergjes kunnen verteren. De belangen zijn tegenwoordig zo groot dat het niet heel verrassend zou zijn als het alsnog op een sprint van een uitgedunde groep komt.

***** Zdenek Stybar
**** Simon Geksche
*** Peter Sagan, John Degenkolb
** Alexis Vuillermoz, Paul Martens
* Dylan van Baarle, Julien Simon

Biosbezoek 14 procent omhoog ondanks piraterij

De Nederlandse bioscoopsector heeft een geweldige eerste helft van het jaar achter de rug. In de eerste zes maanden van 2015 trokken de theaters 14 procent meer bezoekers dan in dezelfde periode over 2014. Dat heeft de Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs (NVF) vrijdag bekendgemaakt.

De eerste zes maanden kenden opvallend veel grote bioscoophits, zoals Fast & Furious 7, Jurassic World, Gooische Vrouwen 2, Fifty Shades of Grey en Michiel de Ruyter. De komst van een aantal nieuwe, moderne bioscoopcomplexen heeft de verdere groei van het aantal bezoekers ook mogelijk gemaakt, stelt de NVF.

De verwachting is dat het aantal bezoekers in de tweede helft van het jaar nog verder gaat toenemen, dankzij gegarandeerde hits als de nieuwe Pixar-film Inside Out, The Hunger Games: Mockingjay - Part 2, het nieuwe 007-deel Spectre en de zevende Star Wars-film The Force Awakens. Qua Nederlandse titels lijkt Natuur in de Delta, het vervolg op megahit De Nieuwe Wildernis de beste kaarten te hebben om zich ook als publieksmagneet te ontpoppen.

In 2014 verkochten de Nederlandse bioscopen in totaal 30,8 miljoen kaartjes, bijna hetzelfde aantal als het jaar daarvoor.

Deze cijfers ondersteunen de diverse onafhankelijke onderzoeken naar piraterij en illegaal downloaden, waaruit blijkt dat piraterij niet van invloed is op de bezoekersaantallen en omzetten, of daar zelfs een positief effect op heeft.

Bios heeft topjaar met 14 procent meer bezoek
Bios heeft topjaar met 14 procent meer bezoek (Foto: ANP)

Voor de 445e keer Tilburgse Kermis

Kermisliefhebbers kunnen vanaf vrijdag weer een week lang terecht in Tilburg. De grootste kermis van de Benelux vindt voor de 445e keer plaats in de binnenstad.

Over een lengte van drie kilometer staan 230 attracties uit binnen- en buitenland verspreid. Dit jaar zijn er ook nieuwe attracties, zoals de 'Free Fall Tower' waar mensen in een stoeltje een vrije val van 80 meter kunnen maken.

Om 19.00 uur wordt de kermis geopend door de Tilburgse zanger Kenny B. (bekend van zijn hit 'Parijs') en kermiswethouder Erik de Ridder. De organisatie verwacht zo'n anderhalf miljoen bezoekers.

De Tilburgse kermis is bekend om haar themadagen. Vooral de Roze Maandag, die dit jaar voor de 25e keer plaatsvindt, wordt altijd druk bezocht. Ook zijn er speciale dagen voor gehandicapten en senioren. Op Blauwe Zondag passen kermisexploitanten het geluid en de lichteffecten van hun attracties aan, speciaal voor bezoekers met autisme en anderen die minder goed tegen veel prikkels kunnen.

Het evenement duurt tot en met zondag 26 juli.

Uruguayaanse voetballegende Ghiggia overleden

Precies 65 jaar na zijn beroemde, winnende doelpunt in de finale van het WK in 1950 is donderdag de Uruguayaanse voetballer Alcides Ghiggia (88) overleden.

De zege in de finale op thuisland Brazilië (2-1) geldt nog steeds als één van de opvallendste uitslagen uit de geschiedenis van het internationale voetbal. Met zijn goal elf minuten voor het eindsignaal kreeg de destijds 23-jarige Ghiggia 175.000 Brazilianen in Estadio do Maracana doodstil.

Ghiggia was de enige nog levende speler uit de kampioensploeg. De voetballegende stierf door een hartaanval, vertelde zijn zoon.

'Kylie Jenner heeft moeite met Caitlyn'

Terwijl bijna het hele gezin van Caitlyn Jenner diens geslachtsverandering heeft omarmd, blijft Kylie Jenner moeite hebben met de nieuwe gedaante van haar vader. Dat meldt RadarOnline.

Terwijl haar zussen in het publiek te zien waren met een traan en een lach tijdens de speech van Caitlyn Jenner op de ESPY Awards woensdag, oogde Kylie minder gelukkig. "Ze heeft er nog veel moeite mee. Terwijl het gezin tranen van geluk huilde, waren haar tranen van verdriet", meldt een insider.

Vlak voordat Bruce Jenner transformeerde tot Caitlyn Jenner scheidde hij van Kris Jenner en die veranderingen komen hard aan bij jongste dochter Kylie. "Ze voelt zich enorm eenzaam en kan het allemaal moeilijk verkroppen", vertelt de bron die erop wijst dat Caitlyns nieuwe en drukke leven anders is als dat van gezinsman Bruce. "Ze was altijd gek op haar vader, maar nu heeft Caitlyn niet meer de tijd die Bruce ooit wel voor haar had."

'Kylie Jenner heeft moeite met Caitlyn'
'Kylie Jenner heeft moeite met Caitlyn' (Foto: ANP)

MH17: De propagandaoorlog

De aanslag op MH17 veroorzaakte veel beroering en werd vrijwel direct politiek uitgebuit. De westerse politieke propagandamachine wees onmiddellijk naar de Russen en de Russen wezen weer terug naar Oekraïne. Het verwerd tot een drama over een drama voor de nabestaanden en de lokale bewoners van de omliggende Oekraïense dorpen.

Het westen
Elke mogelijkheid werd aangegrepen om bewoners en separatisten neer te zetten als stelende rovende ploerten. Ook de Nederlandse mainstream media zetten hun beste beentje voor door suggestieve foto's te onderschrijven met aannames en beeldmateriaal suggestief te monteren. Zelfs de toenmalige Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Frans Timmermans, schuwde een dramatisch verhaal gebaseerd op een suggestieve foto niet en ontving daarvoor een staande ovatie van de VN-leden waar hij zijn 'thugs' show 'emotioneel' opvoerde. Het verhaal van de trouwring stelende separatist werd echter al snel weerlegd dankzij het internet. Tot op heden vindt Timmermans het nog steeds niet nodig zijn excuses te maken voor zijn foute weergave van de feiten. Tevens is hij voor zijn show beloond met een topjob binnen de EU.

Maar niet alleen de separatisten werden weggezet als 'thugs'. Ook de lokale bevolking rond de crashsite kreeg een veeg uit de westerse propagandapan. Het waren die zelfde bewoners bij wie het letterlijk lijken regende en de dode passagiers van MH17 soms letterlijk door het dak binnen kwamen vallen. Mede dankzij de inzet van deze bewoners, die als een van de eersten begonnen met het bergen van lijken die lagen te rotten onder temperaturen van 35 graden, konden de eerste stoffelijke overschotten redelijk snel naar Nederland worden teruggebracht. Zo ook met de bagage van de MH17-slachtoffers.

De Russen
De propagandastroom uit Rusland werd eerst gekenmerkt door het ontkennen dat een BUK-raket de MH17 noodlottig is geworden. De Russen beweerden dat MH17 was neergehaald door een gevechtsvliegtuig van Oekraïne. Over de motivatie voor het neerhalen doen verschillende verhalen de ronde. Zo zou Oekraïne gedacht hebben dat het een Russisch toestel met Poetin aan boord zou zijn of dat de MH17 werd aangezien voor een Russisch gevechtsvliegtuig.

Later werd de mogelijkheid van een BUK-raket wel meegenomen in de propagandastroom, maar werd de mogelijkheid dat pro-Russische rebellen of separatisten die hadden afgevuurd verworpen. Als onderbouwing werd gesteld dat die daar technisch niet toe in staat zouden zijn geweest of eenvoudigweg niet de beschikking hadden over een BUK-systeem. Oekraïne had wel de beschikking over de BUK-systemen en het getrainde personeel om die te bedienen. Tevens zouden zowel Rusland als de separatisten geen motief en belang hebben bij het neerhalen van een lijnvlucht omdat dit de reputatie van de separatisten als vrijheidsstrijders zou schaden. Volgens Rusland zou dat voor Oekraïne juist weer wel een motief kunnen zijn om steun te krijgen van westerse internationale strijdkrachten en wapeninzet, iets waar Oekraïne regelmatig om vraagt aan Europa en de VS sinds zij aansluiting zoeken bij de EU en NAVO en de voormalige regering, die steun van Rusland zocht, is verdreven.

Oekraïne
De Oekraïnse propaganda bestaat vooral uit het veelvuldig beschuldigen van Rusland als agressor. Volgens Kiev zou Poetin zelf deze raket eigenhandig naar de MH17 hebben gestuurd. Verder bericht Oekraïne veelvuldig over de aanwezigheid van Russische legereenheden die zij aan zij zouden vechten met de separatisten tegen het Oekraïnse leger. Oekraïne vraagt dan ook regelmatig bij de nieuwe bondgenoten om sancties tegen Rusland op economisch en militair gebied.

Herdenking jaar na de ramp met vlucht MH17

Ongeveer 1600 nabestaanden bezoeken vrijdag de herdenkingsbijeenkomst in Nieuwegein voor de vliegramp met vlucht MH17. Het is dan precies een jaar geleden dat het vliegtuig van Malaysia Airlines dat vanaf Schiphol vertrok, boven het oosten van Oekraïne werd neergeschoten en neerstortte. Alle 298 inzittenden, onder wie 196 Nederlanders, kwamen om het leven.

Familie, vrienden en bekenden van de slachtoffers van de vliegramp gaan dan praten, maar ook muziek maken en dansen. Tijdens de plechtigheid worden ook de namen van alle slachtoffers opgelezen. De herdenking in het NBC Congrescentrum duurt van 14.00 tot 15.45 uur en is besloten.

De Stichting Vliegramp MH17 heeft de herdenking georganiseerd. Nabestaanden hebben het programma zelf samengesteld. Behalve nabestaanden uit Nederland komen er ook enkelen uit andere landen. Verder is premier Mark Rutte te gast.

Ook in het rampgebied wordt vrijdag herdacht. In Grabovo en omgeving begint het programma om 08.00 uur lokale tijd. Eerst wordt er een kerkdienst gehouden, gevolgd door een korte processie naar de rampplek.

Op Schiphol kunnen mensen vrijdag stilstaan bij de ramp, buiten voor vertrekhal 3, waar vorig jaar ook de bloemenzee lag.

Herdenking jaar na de ramp met vlucht MH17
Herdenking jaar na de ramp met vlucht MH17 (Foto: ANP)

Kranten in teken van rampvlucht MH17

De grote Nederlandse kranten openen vrijdag met verhalen in het kader van rampvlucht MH17 een jaar geleden. De Telegraaf heeft op de voorpagina twee foto's van de rampplek. Eentje vlak na de ramp met de vliegtuigdelen in het landschap, en eentje van kortgeleden: een veld waarop het gras weer groeit. In de kop een citaat van toenmalig minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken: "Tot ik sterf, zal ik het niet begrijpen."

Het AD opent met een persoonlijk verhaal van Paul van der Leij en Tineke Kiezebrink. Zij verloren hun 31-jarige dochter Jennifer en 12-jarige kleinzoon Rowen die in het vliegtuig op weg waren naar Kuala Lumpur. Binnenin de krant staat een fotocollage van gedenktekens voor de slachtoffers in Nederland.

De Volkskrant richt de aandacht op de bewoners van het rampgebied in Oekraïne, die ook zijn geraakt door de ramp. Op de voorpagina een rouwende vrouw, met de veelzeggende tekst: Ineens kwam er iemand door het dak. In de krant is een lange reportage te lezen over de bewoners van de plaatsen rondom het rampgebied.

Trouw
Een gedicht van Elly de Waard over de terugkomst van de eerste kisten met resten uit Oekraïne is te lezen op de voorpagina van dagblad Trouw. De krant heeft verhalen over de rampplek en de nabestaanden in Nederland. Er wordt bijzondere aandacht besteed aan het feit dat er belangrijke mensen zijn omgekomen die zich hebben ingezet voor de strijd tegen aids. 'Vliegramp was een klap voor aidsbestrijding', kopt de krant.

Dagblad Metro heeft op de voorpagina een pagina vullende foto van een van de rebellen op de resten van het vliegtuig. Onderaan de pagina de kop: 17-07-2014.

Kranten in teken van rampvlucht MH17
Kranten in teken van rampvlucht MH17 (Foto: ANP)

Nederland rouwt om MH17

De vlaggen hangen vandaag in het hele land halfstok. Het is precies een jaar geleden dat MH17 neerstortte. Bij de ramp kwamen 298 mensen, onder wie 196 Nederlanders, om het leven.

Minister-president Mark Rutte heeft een vlaginstructie ingesteld. De hoofdgebouwen van de Rijksoverheid zullen de vlag allemaal halfstok hangen. Ook gemeenten, provincies en diplomatieke vertegenwoordigingen worden verzocht hieraan mee te doen.

In Nieuwegein zal in de middag een herdenkingsbijeenkomst plaatsvinden met nabestaanden van de slachtoffers. De plechtigheid is besloten.

Het toestel van Malaysia Airlines vertrok op 17 juli 2014 van Schiphol en stortte neer boven het oosten van Oekraine. Het toestel is zeer waarschijnlijk neergeschoten met een BUK-raket. 

DiCaprio, Affleck sponsoren campagne Clinton

De presidentscampagne van Hillary Clinton in de Verenigde Staten heeft steun gekregen van een schare Hollywoodsterren. Onder anderen Leonardo DiCaprio, Ben Affleck, Steven Spielberg, Reese Witherspoon en Quincy Jones hebben geld gedoneerd aan de Democrate, meldt Politico.

Clinton heeft in totaal zo'n 75.000 dollar (69.000 euro) opgehaald in Hollywood in het tweede kwartaal van dit jaar. Dat blijkt uit documentatie van de Federal Election Commission. De genoemde sterren gaven allemaal 2700 dollar (2500 euro), de maximaal toegestane bijdrage.

De voormalig Minister van Buitenlandse Zaken is momenteel druk bezig om verkozen te worden tot presidentskandidate voor de Democratische Partij. In totaal haalde ze afgelopen kwartaal 47,5 miljoen dollar (43,6 miljoen euro) op om een totaal te maken van 377 miljoen dollar (346 miljoen euro).

Hoewel Clinton de gedoodverfde kandidaat is voor de Democraten, zijn er ook beroemdheden die Bernie Saunders steunen. De senator kon rekenen op 1000 dollar (900 euro) van Susan Sarandon en 825 dollar (758 euro) van Mark Ruffalo. Danny DeVito gelooft in de minder bekende Democraat Martin O'Malley. Republikeinse kandidaten konden een stuk beperkter rekenen op steun van bekende gezichten dit kwartaal: Chuck Norris doneerde het maximale bedrag aan Mike Huckabee en Pawn Stars-ster Rick Harrison opende zijn portemonnee voor Marco Rubio.

Clinton wordt al sinds het begin van haar campagne gesteund door beroemde Amerikanen. Beyoncé en Lady Gaga verschenen eerder al op campagne-evenementen van Clinton en pas kondigde Justin Bieber aan ook op te gaan treden op een campagnedag van de Democrate.

DiCaprio, Affleck sponsoren campagne Clinton
DiCaprio, Affleck sponsoren campagne Clinton (Foto: ANP)

Tidal aangeklaagd om album Lil Wayne

Cash Money Records klaagt streamingdienst Tidal aan wegens het onrechtmatig uitbrengen van Lil Waynes nieuwe album. Dat meldt TMZ. Het platenlabel eist 50 miljoen dollar (46 miljoen euro).

Lil Wayne bracht eerder deze maand zijn nieuwe Free Weezy Album exclusief uit op Tidal. Hij deed dat na een langlopend conflict met zijn voormalige mentor Birdman (Bryan Williams) en zijn label Cash Money Records. Wayne was gefrustreerd toen het label de release van een album telkens maar uitstelde.

Uiteindelijk sloot hij een deal met Jay Z's streamingdienst Tidal voor het lanceren van nieuw werk. Daarin krijgt de rapper een aandeel in Jay Z's bedrijf in ruil voor het exclusief streamen van zijn album.

Volgens een boze Birdman kan dat niet zomaar. Hij omschrijft de deal bovendien als 'een wanhopige en illegale poging de noodlijdende streamingdienst te redden'. In de rechtszaak die hij nu aanspant, claimt hij dat hij de exclusieve rechten heeft over de muziek van de rapper. Zijn contract zou niet toestaan dat Wayne op eigen houtje zijn muziek ergens anders uitbrengt.

In januari klaagde Lil Wayne zijn label nog aan voor 51 miljoen dollar (zo'n 47 miljoen euro), omdat Birdman zich niet aan het contract hield wat betreft het financieren en uitbrengen van zijn album. De aanhoudende ruzie is tegelijkertijd een persoonlijke vete: Cash Money-oprichter Birdman is niet alleen Waynes labelbaas, maar ook zijn adoptievader.

Tidal aangeklaagd om album Lil Wayne
Tidal aangeklaagd om album Lil Wayne (Foto: ANP)

Nieuwe beelden crashsite MH17 opgedoken

Precies een jaar na het drama van vlucht MH17 zijn er nieuwe beelden opgedoken van de ramp in Oost-Oekraïne. In een video zijn de eerste momenten te zien waarop de rebellen het rampgebied betreden. Er zijn smeulende resten en vliegtuigdelen te zien. De rebellen doorzoeken onder meer bagage van de passagiers. Beelden van lichamen van slachtoffers zijn onherkenbaar gemaakt door de Australische nieuwssite News Corp die de video donderdag heeft gepubliceerd.

Uit de beelden valt op te maken dat de rebellen op zoek waren naar een gevechtsvliegtuig, maar erachter komen dat het een passagiersvliegtuig betreft. Een leidinggevende draagt via de telefoon zijn mannen op de omgeving af te zetten en op zoek te gaan naar de zwarte doos van het toestel. Bewoners van het gebied worden weggestuurd van de rampplek.

Een van de aanwezigen stelt de vraag: "van wie hebben ze toestemming gekregen hier te vliegen?" De filmer zegt in de beelden dat het vliegtuig is neergeschoten. Een ingekorte video die door News Corp naar buiten is gebracht duurt zo'n vier minuten. De volledige video is volgens het Australische nieuwsbedrijf 17 minuten lang.

Transcript
News Corp heeft een transcript vrijgegeven van wat er op de lange video wordt gezegd. De rebellen zijn daarin op zoek naar een Sukhoi, een gevechtsvliegtuig dat door het Oekraïense leger wordt gebruikt. Volgens News Corp zijn de mannen op beelden van een rebelleneenheid uit Donetsk. Het is onduidelijk hoe de beelden zijn verkregen.

Politici in Australië hebben geschokt gereageerd op de beelden. Premier Tony Abbott noemt het "een gruweldaad" wat in de video te zien is. Minister Julie Bishop van Buitenlandse Zaken vindt het "ziekmakend om te zien".

Klik door naar de ingekorte video en het transcript.

Nieuwe beelden crashsite MH17 opgedoken
Nieuwe beelden crashsite MH17 opgedoken (Foto: ANP)

Jury: bioscoopschutter VS schuldig aan moord

De 27-jarige James Holmes, die in 2012 in een bioscoop twaalf mensen doodschoot, is schuldig aan meervoudige moord. Dat heeft een rechtbankjury in de Amerikaanse staat Colorado donderdag (lokale tijd) bepaald.

Holmes schoot in 2012 in een bioscoop in de stad Aurora op mensen die een bezoek brachten aan de première van een Batman-film. Twaalf mensen kwamen om het leven. Zeventig anderen raakten gewond. Holmes werd kort na zijn daad ingerekend.

Holmes zei zelf onschuldig te zijn, omdat hij psychische problemen zou hebben. Hij leed volgens zijn advocaten aan schizofrenie en hoorde stemmen in zijn hoofd die hem opdroegen mensen te doden. Holmes zou daardoor geen controle meer over zichzelf hebben gehad. De jury dacht daar anders over. De aanklager heeft eerder al twee psychiaters naar Holmes laten kijken en die kwamen beiden tot de conclusie dat de man niet gestoord was.

In drie maanden tijd heeft de jury duizenden bewijsstukken te zien en honderden getuigenverklaringen te horen gekregen. De twaalf juryleden waren het erover eens dat Holmes geen psychische problemen had. In een volgend deel van de rechtszaak moet worden bepaald of Holmes de doodstraf of een levenslange gevangenisstraf krijgt.

Jury: bioscoopschutter VS schuldig aan moord
Jury: bioscoopschutter VS schuldig aan moord (Foto: ANP)

Denswil en Vormer grijpen naast Belgische Supercup

AA Gent is het nieuwe voetbalseizoen uitstekend begonnen. De regerend landskampioen legde donderdagavond voor eigen publiek beslag op de Belgische Supercup door bekerwinnaar Club Brugge met 1-0 te verslaan.

Laurent Depoitre was de gevierde man aan de zijde van Gent. Hij scoorde in de 87e minuut het enige doelpunt van de wedstrijd. Bij Club Brugge, dat al dertien keer de Supercup veroverde, speelden onze landgenoten Ruud Vormer en Stefano Denswil de gehele wedstrijd mee.

Voor AA Gent was het de eerste keer dat ze de Supercup wisten te winnen. Afgelopen seizoen pakten ze tevens voor het eerst in de clubhistorie de Belgische landstitel.

City brengt Naah opnieuw onder bij NAC Breda

NAC Breda kan in de strijd voor promotie naar de Eredivisie in elk geval rekenen op Divine Naah. De middenvelder, die vorig seizoen ook al op huurbasis uitkwam voor de Brabantse ploeg, wordt ook komend seizoen door Manchester City verhuurd aan de ploeg uit Breda.

Afgelopen januari kwam Naah naar NAC en de huurling speelde een aardige tweede seizoenshelft in de Eredivisie. De middenvelder was goed voor één doelpunt in dertien wedstrijden. Deze treffer scoorde hij na een fantastische solo in het play-off duel tegen VVV-Venlo. Naah kon er echter niet voor zorgen dat NAC uiteindelijk via diezelfde play-offs degradeerde uit de Eredivisie.

Ondanks dat NAC komend seizoen actief is in de Jupiler League, blijft Naah toch actief in Breda: "Naah is een uitstekende voetballer en een belangrijke schakel op het middenveld. Het spreekt voor zich dat ik er zeer blij mee ben dat hij ook komend seizoen deel uitmaakt van onze selectie", aldus trainer Robert Maaskant via de clubsite van NAC.

MH17

Het is vandaag precies een jaar geleden dat de Boeing 777-200ER van Malaysia Airlines neerstortte boven Hrabove in Oost-Oekraine. Het vliegtuig was onderweg naar Kualu Lumpur. De nabestaanden komen vandaag bij elkaar in Nieuwegein en de vlaggen op overheidsgebouwen hangen halfstok.

Het is een dag die waarschijnlijk in het geheugen van veel Nederlanders gegrift staat. Om half één Nederlandse tijd vertrok de Boeing met vluchtnummer MH17 van Schiphol. Aan boord bevonden zich 298 mensen: 283 passagiers en 15 bemanningsleden. Onder de inzittenden bevonden zich 196 Nederlanders. 

14.10 uur
Anderhalf uur later meldden de piloten van MH17 dat zij zich in het Oekraïense luchtruim bevonden. Het was een keuze om boven Oekraine te vliegen. In Oost-Oekraïne was op dat moment een pro-Russische opstand gaande. Luchtvaartmaatschappijen zoals British Airways en Air France mijdden het gebied en vlogen over Turkije.

15.21 uur
Om 15.21 uur maakte het vliegtuig voor het laatst contact met de grond. Het is nog steeds niet duidelijk wat er op dat moment gebeurde, maar het vliegtuig vloog toen op tien kilometer hoogte. Het is zeer waarschijnlijk dat het vliegtuig werd neergeschoten door een BUK-raket.

Plunderen
De brokstukken van het toestel lagen verspreid over een oppervlakte van maar liefst 35 vierkante kilometer. De crashsite werd geplunderd en bewijsmateriaal kon worden gemanipuleerd door het ontbreken van beveiliging. Het onderzoek naar de oorzaak van de ramp en het bergen van slachtoffers en persoonlijke bezittingen, liep hierdoor moeizaam.

Schuldvraag
De betrokkenen bij het gewapende conflict in Oost-Oekraine, ontkenden betrokkenheid bij de ramp. Zowel Oekraïne als Rusland beschikte over de mogelijkheid om het vliegtuig neer te halen. Zij waren beide in het bezit van een BUK-raket.

Aanslag
Het wordt niet uitgesloten dat het om een vergissing gaat. Uit onderzoek blijkt dat het vliegtuig is neergeschoten en dat het niet om een technisch mankement of falen van de bemanningsleden gaat. Het Nederlandse Openbaar Ministerie heeft de leiding over het internationale onderzoek. Op 28 oktober stelde het dat er nog maar twee opties worden onderzocht: een aanslag vanaf de grond dan wel een aanslag vanuit de lucht.

Dag van nationale rouw
Na de crash werd steeds meer bekend over de inzittenden van het toestel en het was meteen duidelijk dat niemand dit kon overleven. Nederland was in diepe rouw en er werd een crisisteam gevormd. Op woensdag 23 juli arriveerden de eerste kisten met slachtoffers van de ramp op vliegbasis Eindhoven. Deze dag werd uitgeroepen tot een dag van nationale rouw.

De programmering van alle televisie- en radiozenders werd aangepast en alle kerkklokken luidden van 15.55 tot 16.00 uur. Tijdens de minuut stilte landden er geen vliegtuigen op Schiphol, reden er geen NS-treinen en ook bij evenementen werd stilgestaan bij de slachtoffers van de ramp. Evenementen zoals de Nijmeegse Vierdaagse en de Tilburgse Kermis werden versoberd.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.