Commando's VS vinden gestolen kunst bij IS

De Islamitische Staat handelt in oude gestolen kunst en antiquiteiten. Tijdens een geheime operatie in mei in Oost-Syrië kregen Amerikaanse commando's niet de gewenste terroristenleider Abu Sayyaf in handen, maar vonden in diens huis wel een grote hoeveelheid gestolen kunstvoorwerpen.

De Verenigde Staten hebben woensdag meer dan vierhonderd stuks teruggegeven aan het nationaal museum in de Irakese hoofdstad Baghdad, waar de spullen vandaan kwamen. Dat meldt de Amerikaanse krant The Washington Post donderdag. Het blad schrijft dat IS er een speciaal ministerie op nahoudt dat handelt in waardevolle stoffen en spullen: olie, gas én kunst. Wat qua kunstvoorwerp te groot is om te smokkelen of verhandelen, wordt vernietigd. Sayyaf stierf tijdens een vuurgevecht in zijn huis. Toen de Amerikanen op zoek gingen naar laptops met informatie, vonden ze de kunstvoorwerpen.

Er werden onder meer gouden en zilveren munten gevonden, alsmede in het Aramees geschreven religieuze teksten. Aramees was de taal die Jezus sprak. Verder werden antieke zegels uit het Assyrische rijk gevonden en scherven van oude potten. Sommige voorwerpen bleken 4000 jaar oud. Niet allles bleek echt. Zo werd een kopie van het wereldberoemde borstbeeld van de Egyptische koningin Nefertiti aangetroffen. Het origineel staat al een eeuw in een museum in Berlijn.

Commando's VS vinden gestolen kunst bij IS
Commando's VS vinden gestolen kunst bij IS (Foto: ANP)