Wereldatletiekbond bevestigt 'geheime schorsing' snelwandelkampioen

Het Russische snelwandelschandaal rondom een wedstrijd in Saransk vorige maand lijkt zich verder uit te breiden. Met dank aan onder meer Italiaanse media en de Canadese snelwandelaar Evan Dunfee kwam eerder al naar buiten dat de vanwege doping geschorste wereld- en olympisch kampioene Elena Lashmanova mee heeft gedaan aan de wedstrijd. Nu blijkt dat zij niet de enige dopingzondaar is die aan de start verscheen.

Volgens reglementen van wereldantidopingautoriteit WADA mogen geschorste atleten absoluut niet deelnemen aan officiële wedstrijden. Van de betreffende wedstrijd, de Mordovia Winter Walking Cup op 30 december, verschenen echter foto's online met onder meer Lashmanova. Later werd gezegd dat de foto's in 2012 gemaakt zijn, iets wat - zo laat Dunfee in zijn blog zien - nagenoeg onmogelijk is.

Na enkele dagen van ontkennen lijkt de Russische atletiekbaas Valentin Balakhnichev nu voor een andere koers gekozen te hebben. Tegenover Reuters zegt hij niet verantwoordelijk te zijn voor het deelnemen van geschorste atleten aan officiële wedstrijden, waarna hij echter ook zegt dat de wedstrijd in Saransk geen officiele, door de Russische atletiekbond VFLA georganiseerde wedstrijd was.

Daar komen de WADA-reglementen nogmaals om de hoek kijken, want daarin staat dat geschorste atleten ook niet mee mogen doen aan wedstrijden die georganiseerd zijn door aan de nationale bonden gelieerde partijen. Omdat de wedstrijd georganiseerd werd door het nationale trainingscentrum voor snelwandelaars in Saransk - waarvan inmiddels zo'n twintig atleten op doping betrapt zijn - mogen geschorste atleten ook daar niet aan deelnemen. Buiten dat valt de stelling van Balakhnichev over het al dan niet organiseren door VFLA in twijfel te trekken, omdat in lokale media in de Republiek Mordovië werd gemeld dat de Winter Walking Cup een officiële kwalificatiewedstrijd was voor het nationaal kampioenschap.

De meest opvallende uitspraak van Balaknichev zou echter wel eens over de atleten kunnen gaan die meededen terwijl dat niet mocht. Lashmanova was namelijk niet de enige, zegt hij. "Naast Lashmanova deden nog twee sporters mee die daar geen recht toe hadden, Yekaterina Medvedeva en Sergei Bakulin. We hebben aan alle drie een officiële brief gestuurd, net als aan de organisatie van de wedstrijd, en we wachten nu op de antwoorden daarop."

Medvedeva is de wereldkampioene junioren van 2012 en zit nog tot 12 juni 2015 een tweejarige schorsing uit vanwege het gebruik van EPO. De naam van Bakulin is echter vooral zeer opvallend. Hij werd in 2011 wereldkampioen op de 50 kilometer, waarna hij een jaar later in Londen zesde werd op de Olympische Spelen. Daarna kwam hij echter nooit meer in actie, ook niet op het WK van 2013 voor eigen publiek in Moskou, waar hij automatisch voor geplaatst was.

Bakulin op weg naar de 6e plek op de Spelen van Londen, waarna hij om onbekende redenen nergens meer aan de start verscheen. De Russische atletiekbaas Balakhnichev zegt nu dat Bakulin op het moment nergens mag starten en dus geschorst is, wat officieel niet bekend is bij de internationale atletiekbond IAAF (Foto: Getty)

Op basis van het mogelijk sjoemelen met foto's van de wedstrijd van 30 december in Saransk - zoals te lezen valt in de blog van Dunfee - trok de Canadese snelwandelaar al de conclusie dat er ook rondom Bakulin mogelijk iets gaande was. Atletiekbaas Balakhnichev lijkt nu bevestigd te hebben dat Bakulin, officieel nooit betrapt door WADA, een zogenaamde 'silent ban' of 'geheime schorsing' uitzit, wat gelijk verklaart waarom hij al meer dan twee jaar niet meer in actie is gekomen.

Ondertussen zegt Balakhnichev volledig mee te werken met het onderzoek dat wereldatletiekbond IAAF inmiddels gestart is. "De IAAF heeft al contact met ons opgenomen en heeft ons gevraagd om maandag officiële documenten en fotografisch bewijs te sturen. Wij gaan uiteraard mee in dit verzoek", zegt de Rus, die verder duidelijk maakt dat de VFLA volgens hem niks met de hele zaak te maken heeft. "Dit incident is verbonden met individuele sporters, niet met de hele bond. Ik kan niet iedereen achter zijn of haar kont aanzitten en zorgen dat er geen regels gebroken worden."

Update 00.36 uur

Wereldatletiekbond IAAF heeft inmiddels bevestigd dat Bakulin inderdaad geschorst is. Dat heeft IAAF-woordvoerder Chris Turner tegenover AP gezegd. Het gaat om een voorlopige schorsing op basis van het biomedisch paspoort van de Rus. Opvallend is wel dat Bakulin volgens Turner al sinds december 2012 'voorlopig geschorst' is. De wedstrijd waar het verhaal mee begon, de Mordovia Winter Walking Cup op 30 december 2014, was niet de eerste keer dat Bakulin in actie kwam na het begin van zijn voorlopige schorsing. Hij deed op 23 februari 2013 namelijk nog mee aan een lokaal kampioenschap over 35 kilometer in het Russische Sochi.

Het is niet bekend of hij op dat moment al geschorst was of dat de voorlopige schorsing met terugwerkende kracht is ingesteld. Waarom de IAAF, wereldantidopingautoriteit WADA, de Russische antidopingautoriteit RUSADA en de Russische atletiekbond VFLA geen van allen naar buiten zijn gekomen met de - voorlopige - schorsing van Bakulin is niet verduidelijkt door Turner.