FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 10 mei 2015

'Agenten vechten mee in Kunduz'

Afghaanse agenten die door Nederlanders zijn opgeleid, vechten mee tegen de Taliban in Kunduz, ondanks afspraken met Den Haag dat zij alleen politietaken zouden uitvoeren. Dit meldde Nieuwsuur zondagavond vanuit de provincie Kunduz en liet beelden van vechtende agenten zien. In een interview bevestigde de woordvoerder van de politie van Kunduz dat agenten samen met het leger vechten tegen ,,opstandelingen''.

De Taliban zijn vorige maand een offensief begonnen in de provincie Kunduz en rukken op naar de gelijknamige hoofdstad. Toen de besluitvorming over de politietrainingsmissie in 2010/2011 moeilijk verliep aan het Binnenhof, drong Nederland er bij de Afghaanse regering op aan toe te zeggen dat door Nederlanders opgeleide agenten niet zouden worden ingezet voor militaire gevechtshandelingen. Op die manier moest het draagvlak voor de missie in de Tweede Kamer worden vergroot.

Politie haalt man uit brandend huis in Tilburg

Afgelopen zaterdagochtend woedde er aan de Koestraat in Tilburg een brand. Dankzij de heldhaftigheid van de politie kon een bewoner snel naar buiten voordat de brand hem bereikt had. Sommige agenten hadden door hun actie wat rook ingeademd en werden door ambulancemedewerkers geholpen. Kort daarna was de brandweer ter plaatse en was de brand snel onder controle. 

De filmer heeft niet op film staan dat de man daadwerkelijk uit het brandende huis wordt gehaald, omdat hij op dat moment zelf ging helpen.

Moslima eet varkensvlees en casht 5000 euro

Een Deense rechtbank heeft verordonneert dat een voormalige student recht heeft op een dikke 5000 euro smartengeld. Naar verluidt heeft een van de leerkrachten de moslima gedwongen om varkensvlees te eten. Discriminatie, oordeelde de rechter.

Tijdens de lessen werden de studenten erop gewezen dat koks (m/v) alles dienen te proeven dat ze klaarmaken. En met 'alles' wordt dus ook voedsel bedoeld dat om een of andere magische wijze door religieuzen als onrein bestempeld wordt. Een uitzondering voor de 24-jarige Libische studente, die sinds haar babytijd in Denemarken woont, kon niet gemaakt worden.

Reden genoeg om keihard 'discriminatie' te gillen en op hoge poten naar het Deense equivalent van Bureau Gelijke Behandeling te gaan om uiteindelijk 50.000 euro schadevergoeding te eisen. Hoe durven die kuffars haar speciale rechten te weigeren!? De rechter ging helemaal mee in die redenatie, maar vond het geëiste bedrag ietwat te gortig. 5000 euro was meer dan genoeg.

De school bracht nog naar voren dat mevrouw er tijdens de opleiding veelvuldig spijbelde en om die reden waarschijnlijk niet zou overgaan, maar dat maakte allemaal niets uit.

Het bewijsmateriaal van de moslima bestond uit een geluidsopname waarop te horen was hoe de schoolleiding haar vertelde dat ze het wel in haar mond moest nemen, maar dat ze niet hoefde te slikken. Het te bereiden voedsel dan.

De studente heeft de school inmiddels verlaten. Naar eigen zeggen vanwege de eis om varkensvlees te moeten proeven. Overigens was het haar bekend dat ze gerechten zou moeten klaarmaken met varkensvlees en wijn. Het idee dat alles voorgeproefd moet worden door de kok in opleiding zou pas recent zijn ingevoerd.

Dood varkentje neergelegd voor Franse moskee (Foto: ANP)
Lief, maar ook lekker.

Chelsea bewijst United goede dienst

Liverpool ontbreekt volgend seizoen zo goed als zeker in de Champions League. De club kwam zondag op bezoek bij de kersverse kampioen Chelsea niet verder dan een gelijkspel (1-1).

Twee speelronden voor het einde van de Premier League heeft Liverpool niet alleen zes punten minder dan Manchester United, dat vierde staat. Die ploeg van trainer Louis van Gaal koestert ook een veel beter doelsaldo. De vierde eindklassering levert een ticket voor de voorronde van de Champions League op.

John Terry bracht Chelsea al na vijf minuten op voorsprong. De club uit Londen deed het vervolgens rustig aan op het eigen Stamford Bridge. Dat gaf Steven Gerrard de mogelijkheid Liverpool op gelijke hoogte te brengen. De ervaren middenvelder maakte zijn 119e treffer in de Premier League.

Queens Park Rangers is gedegradeerd uit de Premier League. Manchester City versloeg de ploeg uit Londen in het Etihad-stadion met 6-0, waardoor degradatie voor 'QPR' een feit is. Voor Leroy Fer betekende dat zijn tweede degradatie op rij. Vorig jaar viel hij met Norwich City uit de Premier League.

Sergio Agüero maakte drie doelpunten, waarvan één uit een strafschop. De Argentijnse topschutter voerde zijn totaal in de Premier League daarmee op naar 25. Aleksandar Kolarov (vrije trap), James Milner en David Silva maakten de andere treffers voor de ploeg van manager Manuel Pellegrini, die voorlopig tweede staat in de Premier League met drie punten meer dan Arsenal, dat echter wel twee wedstrijden minder heeft gespeeld.

'QPR' is na Burnley de tweede degradant in Engeland. Hull City staat ook onder de streep, met nog twee wedstrijden te gaan.

Oranje onder 17 speelt ook gelijk tegen Engeland

Het Nederlands elftal voor spelers onder 17 jaar heeft zondagavond ook hun tweede groepswedstrijd op het EK gelijkgespeeld. In het Bulgaarse Stara Zagora werd het 1-1 tegen Engeland. Het was het tweede gelijkspel na de doelpuntloze remise donderdag tegen Ierland. Het Nederlands team moet woensdag in het laatste pouleduel winnen van Italië om de kwartfinale te bereiken.

Engeland kwam in de eerste helft op voorsprong door een eigen doelpunt van Oranje-aanvoerder Fosu-Mensah. Reda Boultam bracht de stand halverwege de tweede helft weer in evenwicht door een strafschop te benutten. In de slotfase kregen beide teams een kans op de 2-1. Donyell Malen ging alleen op de Engelse doelman af, maar schoot naast. Aan de andere kant probeerde invaller Daniel Wright Justin Bijlow in de korte hoek te verrassen. De Nederlandse doelman redde echter knap. 

Eerder op de dag won Italië met 2-0 van Ierland. Nederland moet daaardoor woensdag winnen om een plek in de kwartfinale af te dwingen. Italië heeft genoeg aan een gelijkspel. Engeland heeft met vier punten uit twee duels de beste papieren voor de groepswinst. Tegelijkertijd spelen zij het laatste groepsduel tegen Ierland.

Rebellen Jemen nemen bestand over

De sjiitische rebellen in Jemen en hun bondgenoten in de versplinterde strijdkrachten nemen het bestand over dat de door Saudi-Arabië geleide coalitie heeft voorgesteld. Dat hebben zij zondag laten weten. Het bestand moet dinsdag ingaan en vijf dagen de tijd geven voor humanitaire hulp aan de burgerbevolking.

Alle partijen waarschuwen dat zij onmiddellijk terug zullen slaan als de wapenstilstand wordt geschonden.

Ondertussen duren de luchtaanvallen door de Arabische coalitie voort. Zo werd zondag een residentie van de vroegere president Ali Abdullah Saleh in Sanaa gebombardeerd. Saleh verscheen daarop zelf op de televisie, staande voor de puinhopen. Hij riep de Jemenieten op standvastig te blijven tegen de Saudische agressie en op hun hoede te zijn voor spionnen. Net als de door Iran gesteunde Houthi-rebellen drong hij aan op hervatting van de dialoog.

Het conflict heeft volgens de Verenigde Naties sinds 19 maart aan meer dan 1400 mensen het leven gekost. Door de luchtbombardementen en een blokkade van de havens is er steeds meer gebrek aan voedsel, brandstof en medicijnen.

Het nationale persbureau van Saudi-Arabië meldde zondag de aankomst van een contingent militairen uit Maleisië, het twaalfde land dat zich bij de coalitie heeft aangesloten. De omvang van het Maleisische contingent werd niet vermeld.

Politie Macedonië in gevecht met gewapende groep

Speciale eenheden van de politie van Macedonië hebben zaterdag en zondag slag geleverd met gewapende etnische Albanezen in de noordelijke stad Kumanovo. Zondagmiddag was de strijd voorbij; acht politiemensen en veertien tegenstanders kwamen om het leven en 37 agenten raakten gewond, zei een woordvoerder van het Macedonische ministerie van binnenlandse zaken.

Premier Nikola Gruevski zei dat de groep het voorzien had op staatsinstellingen, sportevenementen en winkelcentra. Zij telde geharde strijders met gevechtservaring opgedaan in de regio en het Midden-Oosten. "Een van de doelen van de groep was op zijn minst Macedonië te destabiliseren", zei de premier, die de politie omstandig complimenteerde met het uitschakelen van de groep. Hij zei dat de politietroepen, 'met agenten uit alle etnische groepen, een professionele, heroïsche en patriottische operatie hebben volbracht'. Gruevski benadrukte ook dat leden van de etnisch-Albanese minderheid van Macedonië zelf geen steun gaven aan de gewapende groep.

Woordvoerder Ivo Kotevski van het ministerie van binnenlandse zaken zei dat sommige leden van de gewapende groep uniformen droegen met insignes van het UCK of het Bevrijdingsleger van Kosovo. Deze etnisch Albanese groep vocht in 1998-99 tegen de Servische troepen in Kosovo en zou ondertussen ontbonden moeten zijn.

Kotevski zei dat 'een van de gevaarlijkste terroristische groepen in de Balkan nu is geneutraliseerd'. Hij beschuldigde vijf leden van de 44 leden tellende groep, allen ingezetenen van Kosovo, van het opzetten van paramilitaire cellen. De leden van de groep zouden begin mei Macedonië binnen zijn gegaan om aanvallen op staatsinstellingen uit te voeren. De groep vond onderdak in Diva Naselba, een woonwijk in het westen van Kumanovo, waar de politie op een groot arsenaal aan wapens stuitte.

Dertig leden van de groep gaven zich over. Zij zijn aangeklaagd wegens terrorisme en worden later zondag aan een onderzoeksrechter voorgeleid. De Macedonische regering kondigde twee dagen rouw af en president Gjorge Ivanov riep de Nationale Veiligheidsraad bijeen. Vlaggen op overheidsgebouwen werden halfstok gehangen en sportevenementen en politieke bijeenkomsten werden afgelast.

Macedonië maakt momenteel zijn diepste politieke crisis door sinds het land zich in 1991 afscheidde van Joegoslavië. Regering en oppositie beschuldigen elkaar ervan het land te willen destabiliseren, hetzij om de macht te behouden, hetzij om die in handen te krijgen. Sommige analisten vrezen dat leiders in beide kampen etnisch geweld willen uitlokken om dit voor elkaar te krijgen.

Kumanovo is een etnisch verdeelde stad op veertig kilometer ten noorden van de hoofdstad Skopje, niet ver van de grens met Kosovo en Servië. In 2001 werd er gevochten tussen etnisch Albanese rebellen en regeringsstrijdkrachten. De Albanezen, die ongeveer een kwart uitmaken van de Macedonische bevolking van twee miljoen mensen, namen in 2001 de wapens op om meer rechten te eisen. Een onder westerse bemiddeling tot stand gekomen vredesakkoord maakte na zes maanden een einde aan die strijd.

Europees commissaris voor uitbreidingszaken Johannes Hahn sprak in een verklaring zijn 'diepe zorg' uit over de gebeurtenissen in Kumanovo. "Ik roep alle partijen op tot uiterste terughoudendheid. Iedere verdere escalatie moet vermeden worden, in het belang van de algehele stabiliteit van het land", zei hij.

Ongeveer twee weken geleden viel een groep van ongeveer veertig mannen in UCK-uniformen een wachttoren van de politie aan in Gosince, aan de noordgrens van Macedonië met Kosovo. De aanwezige agenten werden enige tijd gegijzeld. De autoriteiten spraken toentertijd van een 'zeer ernstig' incident en verklaarden dat Macedonië 'doelwit van een terroristische aanval' was.

Regering Burundi verbiedt verdere protesten

De regering van Burundi heeft zondag verdere straatprotesten tegen de kandidatuur van president Pierre Nkurunziza voor een derde ambtstermijn verboden. Bij een botsing met de politie in het stadsdeel Musaga in de hoofdstad Bujumbura werd zondag een betoger doodgeschoten, zeggen ooggetuigen.

Er zijn nu al minstens veertien mensen om het leven gekomen en meer dan 215 gewond geraakt sinds de regerende partij op 25 april Nkurunziza als haar kandidaat voor de verkiezingen in juni naar voren schoof. Volgens de Burundese grondwet mag de president maar twee keer achtereen worden gekozen door het volk. Nkurunziza heeft er al twee termijnen op zitten, maar zijn aanhangers zeggen dat de eerste termijn niet meetelt, omdat hij toen niet gekozen werd, maar werd aangewezen door het parlement. Het Constitutionele Hof van Burundi heeft de kandidatuur van Nkurunziza goedgekeurd, maar de naar Rwanda uitgeweken vicepresident van het hof zegt dat de rechters hiertoe onder druk zijn gezet.

De regering heeft alle ambtenaren en scholen opgedragen maandag weer aan het werk te gaan of hun deuren te openen. De maatregel werd voorgelezen door de minister van defensie, generaal Pontien Gaciyubwenge. Een veeg teken, volgens activist Pacific Nininahazwe, omdat de minister eerder nog verklaarde dat het leger neutraal zou blijven. Volgens de Verenigde Naties zijn uit vrees voor geweld al meer dan vijftigduizend Burundezen naar omliggende landen gevlucht.

Murray verslaat Nadal in finale Masters Madrid

Tennisser Andy Murray heeft zondag in de finale van het graveltoernooi van Madrid voor een stevige verrassing gezorgd. De 27-jarige Schot versloeg de Spaanse gravelspecialist Rafael Nadal in twee snelle sets: 6-3 en 6-2. De als tweede geplaatste Brit, die agressief speelde en weinig fouten maakte, had binnen anderhalf uur zijn tweede titel op rij op gravel binnen.

Afgelopen maandag won Murray in München zijn eerste toernooi op gravel ooit. Hij is nu al tien opeenvolgende partijen op het gemalen baksteen ongeslagen. Murray versloeg Nadal voor de zesde keer in 21 onderlinge duels. Het was zijn eerste zege op de Spanjaard ooit op gravel in zeven onderlinge partijen, goed voor een winstpremie van 800.000 euro.

Het was de tiende titel voor Murray in het prestigieuze Masterscircuit en zijn 33e ATP-titel in zijn loopbaan. Eind deze maand zal de olympisch tenniskampioen op het grandslamtoernooi van Roland Garros in Parijs voor de eerste keer als serieuze kanshebber van start gaan.

Nadal won het toernooi in Madrid vier keer, waarvan de laatste twee jaar op rij. Hij had zijn titel voor eigen publiek moeten prolongeren om vierde te blijven op de wereldranglijst. Nadal zal nu naar de zevende plek zakken op de nieuwe ranglijst, die maandag uitkomt. Het is de eerste keer in tien jaar dat hij buiten de top vijf valt.

600 vluchtelingen gered voor kust Indonesië

Bijna 600 vluchtelingen, waarschijnlijk Rohingya, hebben een tocht over zee ternauwernood overleefd.

De twee houten boten waarin de vluchtelingen voeren liepen vlak voor de kust van de Indonesische provincie Atjeh vast. Alle inzittenden, 424 mannen, 98 vrouwen en 51 kinderen, konden worden gered. Zo'n vijftig vluchtelingen waren er slecht aan toe en zijn naar het ziekenhuis gebracht.

De Rohingya vormen een islamitische minderheid in Myanmar. Ze zijn slachtoffer van etnisch geweld en ontvluchten daarom massaal het land.

Zuidhorn, Korendijk en Kapelle zijn veiligst

De drie veiligste gemeenten van Nederland zijn Zuidhorn in Groningen, Korendijk in Zuid-Holland en Kapelle in Zeeland. Dat hebben Anniko van Santen en Jaap Jongbloed zondag bekendgemaakt in Life 4 You op RTL4.

Jongbloed en Van Santen presenteren dinsdagavond de slotaflevering van de Nationale Misdaadmeter. Het programma van AVROTROS wordt uitgezonden op NPO1. Tijdens de uitzending wordt bekendgemaakt welke van de drie gemeenten het veiligst van heel Nederland is.

De Nationale Misdaadmeter is opgesteld in samenwerking met het AD. De lijst is gebaseerd op cijfers van de politie.

CBR wil opheldering over alcoholslot

Is het alcoholslot wel veilig? Dat wil het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen weten. Een man zei in het NOS Journaal van zondag dat zijn auto midden op de snelweg stilviel toen de accu van zijn alcoholmeter leeg was. "We nemen dit incident serieus. Het alcoholslot moet werken en verkeersveiligheid is ook belangrijk", laat een woordvoerster van het CBR in een reactie weten.

Het CBR heeft 'meteen' contact opgenomen met het bedrijf Draeger, dat het alcoholslot heeft gemaakt, en met de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW), dat de apparaatjes goedkeurt. Het is niet bekend wanneer duidelijk is wat er precies is misgegaan.

Duizenden mensen hebben van het CBR een alcoholslot in hun auto moeten laten inbouwen, nadat ze waren betrapt met drank op. Ze moeten voor vertrek blazen. Als ze te veel hebben gedronken, start de motor niet. De Raad van State zette in maart een streep door het alcoholslot.

CBR wil opheldering over alcoholslot (Foto: Novum)
CBR wil opheldering over alcoholslot (Foto: Novum)

Merkel bij Poetin in Moskou

Rusland moet meer doen om de separatisten in het oosten van Oekraïne te overreden zich te houden aan de afspraken voor een staakt-het-vuren. Dat heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel zondag gezegd tijdens een bezoek aan Moskou.

Het bezoek van Merkel viel samen met de zeventigste verjaardag van de capitulatie van nazi-Duitsland. Rusland viert de overwinning op de nazi's uitbundiger dan ooit, compleet met een militaire parade op zaterdag. Veel westerse leiders hebben die viering aan zich voorbij laten gaan, vanwege spanningen over de rol van Rusland in het conflict in Oekraïne. Merkel ook, maar zij kwam een dag later naar Moskou, om de verhoudingen niet nog slechter te maken dan zij al zijn. Zij legde zondag een krans bij het Graf van de Onbekende Soldaat bij de muur van het Kremlin.

Op een persconferentie met de Russische president Vladimir Poetin zei Merkel dat de vorming van onderhandelingsteams voor een duurzame oplossing van het conflict in Oekraïne een 'sprankje hoop' geeft, maar dat er op andere terreinen nog weinig vooruitgang wordt geboekt. Merkel en Poetin ontmoetten elkaar voor het eerst sinds half februari, toen ze beiden deelnamen aan onderhandelingen die binnen enkele dagen leidden tot een afname van de vijandelijkheden in het oosten van Oekraïne. De separatisten en de Oekraïense regeringsstrijdkrachten zouden hun zware wapens terugtrekken van het front en alle gevangenen uitwisselen, maar daar is nog weinig tot niets van terechtgekomen.

Poetin zei dat Oekraïne nog altijd de grootste verantwoordelijkheid draagt voor het tot stand brengen van een regeling. "Wij zullen alle invloed die wij op de leidingen in Donetsk en Loehansk hebben aanwenden om te verzekeren dat het proces in het vereiste tempo voortgaat en het noodzakelijke niveau bereikt", zei Poetin. Rusland ontkent westerse claims dat het de separatisten in de Russisch sprekende gebieden in het oosten van Oekraïne van grote hoeveelheden wapens en mankracht heeft voorzien.

Vladimir Poetin (Foto: Novum)
Vladimir Poetin (Foto: Novum)

China verlaagt rente om groei aan te jagen

De Chinese centrale bank verlaagt vanaf maandag het belangrijkste rentetarief voor de derde keer sinds november om zo de groei van de afzwakkende Chinese economie aan te jagen. Dat bleek zondag uit een verklaring van de centrale bank.

De rente wordt met 25 basispunten verlaagd tot 5,1 procent. Economen hadden al verwacht dat China met extra maatregelen zou komen om de groei te stimuleren, na een reeks cijfers over de afgelopen tijd die wezen op een verdere afzwakking van de tweede economie van de wereld. Eerder werd al de kredietverstrekking door Chinese banken versoepeld door de centrale bank.

China heeft onder meer te kampen met een zwakte bij de vraag uit binnen- en buitenland. De Chinese economie liet in het eerste kwartaal van dit jaar de traagste groei zien sinds 2009.

Viviani dacht dat Hofland zou winnen

Elia Viviani dacht even dat hij de ritzege in de tweede etappe van de Giro aan Moreno Hofland moest laten. "Hofland had vorige week een rit in Yorkshire gewonnen, dus toen hij ineens voor me zat, dacht ik dat hij zou winnen", zei de Italiaan van Sky, die in de slotmeters in Genua toch nog langs Hofland glipte. "Gelukkig wist ik dat de laatste meters licht op zouden lopen, dus ik wist precies waar ik moest aanzetten.''

Hoewel Sky alles op het klassement van Richie Porte zet, kreeg Viviani in de slotfase veel hulp van zijn ploeggenoten. "Salvatore Puccio, Bernhard Eisel en Vasil Kirijenka hebben Richie en mij perfect bijgestaan. Mede dankzij hen win ik voor het eerst een rit in de Giro.''

Crash kost Herlings de overwinning in Spanje

Motorcrosser Jeffrey Herlings heeft zondag een zeldzame nederlaag moeten incasseren in het WK van de MX2. De 20-jarige Brabander eindigde in de Grote Prijs van Spanje als tweede achter Valentin Guillod uit Zwitserland. Herlings won wel de eerste manche, maar kwam door een crash na een mislukte sprong niet verder dan de zevende plek in de tweede race. De tweevoudig wereldkampioen eindigde in het dagklassement op 39 punten, één minder dan Guillod.

De 22-jarige Zwitser eindigde op zijn Yamaha eerst als zesde en profiteerde vervolgens in de tweede manche van de valpartij van Herlings, die zich vanuit de achterhoede nog wel naar de zevende plek knokte. Met de winst greep Guillod ook de dagzege. In het WK-klassement staat Herlings na zes GP's fier aan kop met 261 punten, gevolgd door Dylan Ferrandis uit Frankrijk met 205.

Zwarte dozen gecrasht vliegtuig gevonden

De zwarte dozen van het zaterdag gecrashte militaire vliegtuig in het Spaanse Sevilla zijn veiliggesteld. De dozen, die onder meer duidelijkheid moeten geven over de oorzaak van het ongeluk, zijn overhandigd aan de onderzoekers. Dat heeft de Spaanse regering zondag bekendgemaakt.

Bij de crash met de Airbus A400M kwamen vier van de zes crewleden om het leven. De twee bemanningsleden die gewond raakten zijn er ernstig aan toe. Kort na het opstijgen stortte het vliegtuig, dat een testvlucht maakte, neer bij Sevilla. Het vliegtuig was besteld door het Turkse leger. De inzittenden werkten allemaal voor vliegtuigbouwer Airbus.

Als gevolg van de crash hebben meerdere Europese landen die met het nieuwe toestel testten, besloten dit type Airbus tot nader order aan de grond te houden. Dit geldt in ieder geval voor Duitsland en Groot-Brittannië.

Zwarte dozen gecrasht vliegtuig gevonden
Zwarte dozen gecrasht vliegtuig gevonden (Foto: ANP)

Vliegen met een helikopter door Cities: Skylines

Cities: Skylines staat bekend als een erg toegankelijke game voor modders, en velen maken hier ook dankbaar gebruik van. Sinds vandaag is er een nieuwe mod toegevoegd die maar weer eens bewijst waar de Steam Community toe in staat is: een bruikbare helikopter waarmee je door je stad kan vliegen.

De besturing is even wennen, maar voor je het weet vlieg je door je stad heen (of je knalt er tegenaan). Voor de mensen die de mod ook een keertje willen proberen, hij is hier in de Steam Workshop te downloaden. Voor een voorproefje, bekijk de screenshots hieronder.

Citiesskylines1

Citiesskylines2

Citiesskylines3Vliegen met een helikopter door Cities: Skylines

Man met nepwapen naar politiebureau

Een man is zaterdag met een pistool een politiebureau in Rotterdam binnengelopen. Hij liep naar de balie en zei dat hij een vuurwapen in de band van zijn broek had. Dat bleek te kloppen, maar het vuurwapen was nep, meldde de politie zondag.

De man is opgepakt. Het is nog niet bekend hoe hij aan het wapen kwam en waarom hij naar het politiebureau aan het Zuidplein in Rotterdam was gegaan. Ook over zijn identiteit is nog niets bekend.

Eerste zwarte leider Zuid-Afrikaanse oppositiegroep

De voornaamste oppositiepartij in Zuid-Afrika, de Democratische Alliantie, heeft zondag op haar congres in Port Elizabeth voor het eerst een zwarte leider gekozen. Mmusi Maimane volgt Hellen Zille op, de blanke premier van West-Kaap, de enige van de negen provincies in Zuid-Afrika waar niet het Afrikaans Nationaal Congres de scepter zwaait.

Maimane zei in een toespraak dat de Zuid-Afrikanen gebukt gaan onder armoede, werkloosheid en economische ongelijkheid. Meer dan twee decennia nadat er een eind kwam aan het blanke minderheidsbewind wordt er nog te weinig gedaan om banen te schepen en kleine bedrijven te stimuleren. "De vrijheid betekent niets zonder kansen", zei hij.

Maimane was fractieleider van de DA in het parlement, waar hij felle kritiek leverde op de buitensporige uitgaven van president Jacob Zuma voor de verbouwing van zijn privé-woning. Ondanks het schandaal leidde Zuma het ANC vorig jaar weer met gemak naar een verkiezingsoverwinning.

De DA is voortgekomen uit de blanke progressieve oppositie tegen de apartheid. Bij veel Zuid-Afrikanen leeft nog altijd het idee dat de partij voornamelijk opkomt voor de belangen van de blanke minderheid. Toch spreekt de partij bredere lagen van de bevolking aan. In 2014 kreeg de DA ruim 22 procent van de stemmen, meer dan vijf procentpunten meer dan in 2009. Een nieuwe partij die de rijkdom meer wil verdelen, de Economische Vrijheidsstrijders, haalde ruim zes procent van de stemmen. Het ANC was nog altijd goed voor meer dan zestig procent van de stemmen.

In Zuid-Afrika worden dit jaar gemeenteraadsverkiezingen gehouden. De DA ziet vooral kansen in de hoofdstad Pretoria en in Johannesburg, de grootste stad van het land.

White appreciation day 'vuig racistisch!'

De Rubbin' Buttz BBQ and Country Cafe in Milliken in de Amerikaanse staat Colorado heeft zich de woede van velen op de hals gehaald. Het restaurant van Mexicaanse eigenaren besloot, in navolging van 'Black History Month', 'Hispanic Heritage Month' en 'Native American Heritage Day', een dag te benoemen tot 'White Appreciation Day', omdat blanken net zoveel waardering verdienen als elk ander ras en kreeg prompt dreigementen over zich heen, aldus NBC News.

"Het komt erop neer dat op die dag blanken 10% korting zouden krijgen," aldus een van de eigenaren. "We hebben een hele maand voor Zwarte Geschiedenis maand en Hispanic Heritage maand, dus het minste dat we kunnen doen is één dag instellen voor onze waardering voor de blanke Amerikaan."

Waar de sympathieke Mexicaan geen rekening mee had gehouden was de racismekaart, want trots zijn op of blij zijn met blanken, dat is natuurlijk vuig racistisch.

...Said the racist!


Hofland sprint naar tweede plek in Giro, dagzege Viviani

Moreno Hofland heeft zondag net naast ritwinst in de Ronde van Italië gegrepen. De wielrenner van LottoNL-Jumbo moest in de massasprint van de 177 kilometer lange rit naar Genua alleen de Italiaan Elia Viviani (Sky) voor zich dulden. De Duitser André Greipel werd derde.

De Australiër Michael Matthews is de nieuwe leider in de Giro. Hij neemt de roze trui over van zijn ploeggenoot Simon Gerrans. Beide renners wonnen zaterdag met hun ploeg Orica-GreenEdge de ploegentijdrit.

Bert-Jan Lindeman maakte deel uit van de vlucht van de dag. De renner van LottoNL-Jumbo kwam onderweg als eerste boven op de enige beklimming en mag daardoor maandag in de bergtrui starten.

Grote terugroepactie Mitsubishi in VS

De Japanse autofabrikant Mitsubishi roept in de Verenigde Staten meer dan 130.000 auto's terug naar de garage vanwege verschillende technische mankementen. Dat liet de Amerikaanse verkeersveiligheidsdienst weten.

Het gaat om gebreken bij de koplampen, de verlichting aan de achterkant, de ruitenwissers en het verwarmingssysteem voor de ramen. Door die problemen kan de zichtbaarheid worden verminderd, waardoor de kans op een ongeluk toeneemt. Het gaat om auto's van de types Lancer en Outlander. De betreffende wagens werden gemaakt tussen 2009 en 2011.

Tennisser Haase wint Challenger Aix-en-Provence

Tennisser Robin Haase heeft zondag het challengertoernooi van Aix-en-Provence op zijn naam geschreven. De 28-jarige Hagenaar won de finale op het gravel in twee sets van Paul-Henri Mathieu uit Frankrijk: 7-6 (1) en 6-2.

Mathieu bood Haase in de eerste set nog goed partij. Hij kwam zelfs tweemaal een break voor, maar Haase herstelde dat al snel. De set liep uit op een tiebreak, waarin de Nederlander een klasse beter was dan Mathieu: 7-1. Het verzet van de Fransman was daarna gebroken, waardoor Haase na een uur en drie kwartier spelen mocht juichen voor zijn toernooizege. Gisteren won de Nederlander al in het dubbelspel.

Burger grijpt naast toernooizege Tunis

Tennisster Cindy Burger moet nog even wachten op haar derde toernooizege in het ITF-circuit. De 22-jarige speelster uit Volendam verloor zondag de finale van het toernooi in de Tunesische Tunis. De Argentijnse Maria Irigoyen was Burger in twee sets de baas: 6-2 en 7-5.

Burger kon in de eerste set tot 2-2 bijblijven bij de nummer 199 van de wereld, maar moest daarna toezien hoe Irigoyen afstand nam en zonder een game te verliezen de setwinst naar zich toe trok. In het tweede bedrijf ging het lang gelijk op, maar wist Burger de nederlaag niet af te wenden.

Duitse spoorwegstaking ten einde

De Duitse machinistenvakbond GDL heeft zondag zijn staking beëindigd. "Het land en de treinreizigers hebben nu een pauze verdiend. En de Bahn een denkpauze om te reageren", verwees een woordvoerder tegen de Frankfurter Allgemeinen Zeitung naar de Duitse spoorwegen. De staking was de langste sinds 1994. De machinisten eisen onder meer een hoger loon en een kortere werkweek.

Hoewel de bond geen nieuwe staking gepland heeft, zijn de reizigers nog niet van de overlast door stakingen af. De veel grotere vakbond EVG wil het personenvervoer gaan lamleggen als er geen overeenkomst over de arbeidsvoorwaarden komt.

Zondag is nog een bijzondere dienstregeling van kracht. De Deutsche Bahn hoopt maandag het normale treinverkeer te hervatten.

Duitse spoorwegstaking ten einde
Duitse spoorwegstaking ten einde (Foto: ANP)

Meulenbroek leidt Kampong met twee treffers naar finale

Hockeyclub Kampong heeft zich zondagmiddag op eigen veld geplaatst voor de finale van de play-offs ten koste van Bloemendaal. Na de overwinning van vorige week en de nederlaag van zaterdag waren de domstedelingen dit keer met 3-1 te sterk. Philip Meulenbroek scoorde twee keer.

Na de comeback van Bloemendaal van zaterdag (de Mussen poetsten een 2-0 achterstand weg) was het woord dit keer aan Kampong. In de openingsfase rende Constantijn Jonker alleen op Jaap Stockmann af, maar de aanvaller had te veel tijd nodig en haalde niet verwoestend genoeg uit. Daarna bleef Kampong de gevaarlijkste ploeg, maar grote kansen werden er nauwelijks gecreëerd.

Totdat de dertigste minuut aanbrak en Jonker door de verdediging sneed. Zijn doelpoging ging er niet, maar Meulenbroek was er als de kippen bij om de rebound alsnog binnen te werken: 1-0. Kampong wilde die voorsprong vervolgens nog voor rust verdubbelen, maar slaagde daar niet in.

In de tweede helft ging het spel meer op en neer. Bloemendaal was via een strafcorner van Tom Boon dichtbij de gelijkmaker, maar keeper David Harte tikte de bal over. De mannen van Alexander Cox gingen op hun beurt op zoek naar de 2-0. Net als Jonker voor rust ging ook Joost van de Vijfeijken in zijn eentje op Jaap Stockmann af, maar ook hij profiteerde niet.

Uiteindelijk kwam Bloemendaal toch op gelijke hoogte. Het was Simon Gougnard die de 1-1 op zijn naam schreef. Lang konden de Mussen echter niet genieten van die gelijkmaker, want daarna ging het snel. Na drie minuten maakte Meulenbroek zijn tweede van de middag. De fans van Kampong werden steeds luidruchtiger en toen ook Loïck Luypaert vier minuten toesloeg uit een strafcorner, kon het opeens niet meer misgaan voor Kampong. De laatste minuten drong Bloemendaal nog wel aan, maar de verdediging hield stand, waardoor Kampong volgende week in de finale staat.

Hockeyers Oranje Zwart ten koste van Amsterdam naar eindstrijd

Oranje Zwart heeft zondag de finale om de landstitel bereikt. In de derde en beslissende wedstrijd was de Eindhovense formatie met 4-1 te sterk voor Amsterdam.

Wie verwacht had dat OZ na de 4-3 nederlaag van zaterdag vol power en passie aan het duel begon, kwam zondag bedrogen uit. Binnen zes minuten schoot Mirco Pruyser Amsterdam op voorsprong. De spits, die zaterdag de golden goal maakte, haalde weliswaar mooi uit met zijn backhand, maar kreeg daar ook alle ruimte voor van verdediger Rashid Mehmood.

OZ had het aan doelman Vincent Vanasch te danken dat het kort daarop niet 0-2 kwam te staan. Hij redde prachtig op een inzet van Santi Freixa. Naar mate de eerste helft vorderde, kwamen de Brabanders beter in de wedstrijd. Juist toen Amsterdam met een mannetje minder stond wegens een groene kaart van Justin Reid-Ross, maakte Bob de Voogd de gelijkmaker.

De Voogd scoorde drie minuten na rust zijn tweede treffer. De aanvaller ontving een pass van Mehmood en tikte de bal onder Amsterdam-doelman Goedegebuure door het doel in. Amsterdam kreeg vervolgens een strafcorner, maar Reid-Ross zag zijn schot naast het doel belanden. Mink van der Weerden was even later aan de andere kant wel succesvol: 3-1.

Amsterdam probeerde het wel, maar de strafcorners waren niet aan Reid-Ross besteed en schoten van Valentin Verga en Robert Tigges werden door OZ-doelman Vanasch onschadelijk gemaakt. Mehmood maakte een kwartier voor tijd een einde aan alle Amsterdamse illusies: 4-1.

Drankrijder blokkeert weg Groesbeek

Een stomdronken automobilist heeft zaterdag een weg in Groesbeek compleet geblokkeerd. De man lag buiten westen achter het stuur, met brandende lampen en draaiende motor. De auto's erachter konden er niet langs. Eerder waren er al meldingen gekomen dat de man gevaarlijk reed, aldus de politie zondag.

Agenten arresteerden de man, een dertigjarige Groesbeker, maar hij verzette zich flink. Onderweg naar het politiebureau leek hij bewusteloos te raken. Daarom werd hij ter observatie in een ziekenhuis opgenomen. Zijn rijbewijs is in beslag genomen.

'Beveiliging zoekt mooie meisjes uit voor 1D'

De lijfwachten van One Direction doen meer dan alleen het beveiligen van de Britse boyband; ze zoeken hoogstpersoonlijk de knapste meisjes uit voor de bandleden. Tenminste, dat beweert een fan. De 19-jarige Anna vertelt aan Mirror dat ze door de beveiliging van haar favoriete groep werd gevraagd om foto's van meisjes te verzamelen, zodat deze konden worden beoordeeld.

"Ik voel me naïef, want het is me nu duidelijk wat er aan de hand is", zegt ze. Maar tot voor kort had ze niets door. Haar vriendin ontmoette de zangers in 2014 toen de band in Australië was. Ze werd in een club uitgekozen en toen de jongens in februari van dit jaar terugkeerden naar het land vroeg een lijfwacht haar vriendin om foto's van twintig meisjes. "Uiteindelijk gingen we met z'n vieren naar het huis waarin de band verbleef", vertelt Anna. "We werden door de security opgepikt in een hotel en onze telefoons werden ingenomen. Het was heel goed georganiseerd en opzettelijk discreet."

Na afloop van het feestje vroeg een van de lijfwachten Anna om haar nummer. "De volgende dag werd ik gebeld met de vraag of ik twintig meisjes voor een ander feestje wilde regelen. Ze zeiden dat Zayn, Louis en Niall daar zouden zijn. Harry en Liam werden niet genoemd. We konden maar twaalf meisjes vinden en stuurden hun foto's. Daarna kregen we te horen dat er geen feestje was."

Trijntje op weg naar Wenen

Trijntje Oosterhuis en de rest van de Nederlandse Songfestivaldelegatie zijn zondagochtend vertrokken naar Wenen. Op Schiphol werd het gezelschap enthousiast welkom geheten door KLM-personeel. Oosterhuis verontschuldigde zich meteen tegenover de purser voor de enorme berg koffers die ze meeneemt naar Oostenrijk.

Op de luchthaven ontmoette Trijntje ook AVROTROS-coryfeeën Cornald Maas en Daniël Dekker, die meereizen naar Wenen. Het gezelschap trok nogal wat bekijks van nieuwsgierige reizigers.

De zangeres die met het nummer Walk Along de Nederlandse eer verdedigt tijdens het Eurovisiesongfestival is blij dat 'het avontuur nu eindelijk echt begint'. "Ik heb er vooral heel erg veel zin in. Ik voel me fit en ben er helemaal klaar voor." Echt zenuwachtig is ze niet. "Maar dat komt wel als ik morgen de eerste repetitie heb. Dan valt voor het eerst alles samen. De muziek, show, regie. Dan pas voel ik of het allemaal klopt."

Haar kinderen hebben Trijntje zondagochtend vanuit het huis van hun vader telefonisch 'uitgezwaaid'. "Ze hebben me door de telefoon heel dik geknuffeld en een fijne moederdag gewenst. Ze komen volgende week naar Wenen. Daar ben ik heel blij om. Ik kan ze echt niet zo lang missen."

In een van de acht koffers die Oosterhuis meeneemt, zit de outfit die ze op 19 mei tijdens de eerste halve finale op het podium draagt. Maar daarover wil ze nog niets verklappen. Net zo min wil ze iets kwijt over de act waarmee ze punten hoopt te scoren op het Europese liedjesfestijn. "Dat blijft allemaal een verrassing. Dat is wel zo leuk. Maar het wordt geen grote verdwijntruc of spektakelshow, dat kan ik je beloven."

De achtergrondzangeressen gaven vlak voor vertrek nog even een voorproefje van Walk Along, waarop een aantal toevallige passanten spontaan begon mee te zingen. "Kijk, het nummer leeft in elk geval al", aldus Trijntje lachend.

Politie en ME op Stadhuisplein Rotterdam

De politie is zondagmiddag met meerdere eenheden in de Rotterdamse binnenstad aanwezig. Onder meer de Mobiele Eenheid, 'gewone' politie-eenheden en leden van de zogeheten voetbaleenheid zijn op en rond het Stadhuisplein aanwezig 'om de openbare orde en veiligheid' te bewaken.

De aanleiding is een Facebookevenement dat Feyenoordsupporters zijn gestart na het verplaatsen van de wedstrijd Feyenoord-Vitesse van zondagmiddag naar maandagavond als gevolg van een staking door politieagenten.

Op Facebook wordt opgeroepen een borreltje te komen doen in de stad. 1650 mensen hebben het evenement 'geliked'. De politie kan niet zeggen hoeveel mensen er daadwerkelijk zijn komen opdagen.

BMX'er Kimmann laat wereldtop kansloos op Papendal

De Nederlandse BMX'ers zijn uitstekend begonnen aan de Supercross op de baan van Papendal. Twee Nederlandse dames haalden de halve finales, terwijl Oranje bij de heren met drie man vertegenwoordigd is in de halve finales.

Van de twaalf gekwalificeerde mannen wisten zeven zich te plaatsen voor de kwartfinales. In de eerste daarvan moesten Mark Link en Martijn Jaspers hun meerderen erkennen in onder meer wereldtoppers als Connor Fields en Maris Strombergs. Twan van Gendt won vervolgens de tweede heat, terwijl Dave van der Burg en Joris Harmsen zesde en zevende werden in de derde kwartfinale, niet goed genoeg om door te mogen. Wereldkampioen junioren Niek Kimmann liet in de laatste kwartfinale zien dat er richting de Spelen van Rio serious rekening gehouden moet worden met hem. Hij troefde landgenoot Jelle van Gorkom af, de twee plaatsten zich simpel voor de halve finales die later op zondag verreden worden.

Bij de vrouwen plaatste Ruby Huisman zich via de zogenaamde moto's, de series, voor de halve finale, terwijl Merel Smulders het niet haalde. Ook Dana Sprengers kwam net tekort, terwijl Merle van Benthem moeizaam begon. De moto's bestaan uit drie heats en in de eerste ging Van Benthem onderuit. Dankzij een eerste en tweede plek in de andere twee heats wist ze zich toch nog te plaatsen voor de halve eindstrijd, waarin ze het opneemt tegen onder meer Huisman.

Update 16.33 uur

In de halve finales heeft Kimmann opnieuw zijn enorme talent laten zien. Met grote overmacht kwam hij als eerste over de finish, voor erkende toppers als Anthony Dean uit Australië en de Colombiaan Carlos Oquendo. Jelle van Gorkom werd in zijn halve finale tweede achter Sam Willoughby en plaatste zich zo ook voor de finale. Twan van Gendt kwam in de eerste bocht in aanraking met Van Gorkom en ging onderuit.

Bij de vrouwen had de pas zestienjarige Huisman geen schijn van kans om zich voor de finale te plaatsen. Van Benthem slaagde daar dankzij haar vierde plek nog net in en mag het in de finale opnemen tegen onder meer topfavoriete Mariana Pajon uit Colombia.

Update 16.55 uur

Kimmann heeft de stunt compleet gemaakt door de finale van de Supercross in Papendal te winnen. De 18-jarige Nederlander koos ervoor om vanaf 'positie acht' aan het starthek te starten, de buitenkant van de baan. Omdat winnen vanaf die positie doorgaans lastiger is wordt het prijzengeld door de sponsor verdubbeld als het een rijder toch lukt. Kimmann vertrok in de finale razendsnel en kwam al als leider door de eerste bocht. Niemand, inclusief regerend wereldkampioen Sam Willoughby, slaagde er nog in om hem serieus te bedreigen. De Australiër werd twede, een honderdste van een seconde voor Van Gorkom.

Bij de vrouwen kende Van Benthem een matige start in de finale, waar ze zich niet meer van wist te herstellen. De Colombiaanse Pajon was opnieuw oppermachtig en won met een enorme voorsprong voor de Amerikaanse Felicia Stancil. Stefany Hernandez uit Venezuela pakte de derde plek.

Uitslagen Eredivisie 10/05/2015 - Overig

Kersvers kampioen PSV heeft in de Eredivisie een 2-0 zege geboekt op Heracles Almelo dat door de nederlaag van NAC Breda ook volgend jaar op het hoogste niveau uit zal gaan komen. Ajax kwam in eigen huis tegen Cambuur pas in de tweede helft tot leven en won met 3-0. FC Twente had geen enkele moeite met het al gedegradeerde FC Dordrecht: 3-0, terwijl Willem II in eigen huis ADO Den Haag met 1-0 klop gaf.

PSV

2 - 0

Heracles Almelo

32' Depay
64' Willems
   
 
Gele kaart: Weghorst, Breukers (Heracles Almelo)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: -
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Pasveer
Tamata (Alberto/90+1)
Bruma
Rekik
Willems
Wijnaldum
Guardado
Maher
Locadia (Bergwijn/79)
De Jong
Depay (Vloet/86)
  Castro
Breukers
Te Wierik
Zomer
Fledderus
Vujicevic
Avdic (Rienstra/87)
Bruns (Bel Hassani/71)
Linssen
Weghorst
Darri (Navratil/58)

AFC Ajax

3 - 0

sc Cambuur Leeuwarden

57' Fischer
62' Fischer
83' Schöne
   
 
Gele kaart: De Ridder, El Makrini, Pereira (sc Cambuur Leeuwarden)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 51.140
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Cillessen
Tete
Veltman
Moisander
Viergever
Bazoer
Serero
Sinkgraven (Schöne/68)
El Ghazi (Andersen/79)
Fischer (Sigthórsson/69)
Kishna
  Nienhuis
Pereira
Reijnen
Bijker (Mac Intosh/46)
Andriuskevicius
Van de Streek
El Makrini (Barto/79)
Steblecki
Rosheuvel
Ogbeche
De Ridder (Bakker/69)

FC Twente

3 - 0

FC Dordrecht

57' Corona
74' Bjelland
87' Corona
   
 
Gele kaart: Touré,(FC Dordrecht)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 27.700
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Marsman
Ter Avest (Koppers/75)
Martina
Bjelland
Schilder
Ebecilio
Ziyech
Gutiérrez
Corona
Castaignos (Eghan/40)
Mokhtar (Miyaichi/81)
  Kurto
Van Wermeskerken
Haddad
Troost-Ekong
Peersman
Fortes (Gosens/63)
Touré
Van Overeem
Korte (Goossens/53)
Biekman (Van Haaren/69)
Pisas

Willem II

1 - 0

ADO Den Haag

62' Armenteros    
 
Gele kaart: Peters (Willem II), Meijers (ADO Den Haag)
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 12.500
Arbiter: Mulder
 
Opstelling:   Opstelling:
Lamprou
Van der Struijk (Cornelisse/86)
D.Wuytens
Peters
Dijks
Pluim
Braber
S.Wuytens
Ondaan (De Jong/68)
Armenteros (Sahar/81)
Andrade
  Zwinkels
Malone
Wormgoor
Zuiverloon
Meijers
Jansen (Eduardo/80)
Kristensen (Iakovenko/74)
Alberg
Bakker
Kramer
Van Duinen (Kastaneer/66)

Uitslagen Eredivisie 10/05/2015 - Europees voetbal en nacompetitie

Speelronde 33 van de Eredivisie. In dit bericht de wedstrijden waar het nog ergens om ging. Zowel voor plaatsing Europees voetbal als de nacompetitie om lijfsbehoud. Excelsior speelde vandaag zich veilig, waardoor NAC Breda en Go Ahead Eagles zich via de nacompetitie veilig moeten spelen. 

Go Ahead Eagles

1 - 1

sc Heerenveen

 90' W.Verhoek    88' Duarte
 
 Gele kaart: Plet (Go Ahead Eagles), v.d. Berg, v.Aken, (sc Heerenveen)
 
Stadion: De Adelaarshorst, Deventer
Toeschouwers: 7861
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Cummins
Lambooij
Vriends
v.d.Linden
Wijnaldum
v.Ooijen
Overgoor (Amevor/86)
Turuc
W.Verhoek
Kolder (Plet/18)
De Sa (Reimerink/72)
  Nordfeldt
Marzo
St.Juste
v.Aken
v.Anholt
De Roon (Bikel/79)
v.d.Berg
Thern
Slagveer
Uth (Veerman/32)
Namli (Duarte/57)

FC Groningen

0 - 1

PEC Zwolle

     74' Necid
 
 Gele kaart: v. Hintum (PEC Zwolle)
 Rode kaart: Lam (89) (PEC Zwolle)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 20214
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
v.d.Vlag
Hateboer
Botteghin
Lindgren
Burnet (v.d.Laan/ 72)
Antonia
Tibbling
Kieftenbeld
Rusnák (v.d.Velden/66)
Chery (Bacuna/ 77)
De Leeuw
  Hahn
v.Polen
v.d.Werff
Lam
v.Hintum
Rienstra
Drost (Saymak/46)
Brama
Lukoki (Becker/46)
Nijland (Necid/72)
Thomas

FC Utrecht

2 - 2

Excelsior

 60' Haller(pen)
 84' Verbeek
   75' v.Weert
 79' v.Weert
 
 Gele kaart: Karami, Badjeck (Excelsior)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: ?
Arbiter: Liesveld
 
Opstelling:   Opstelling:
Ruiter
v.d.Maarel
Kum
Letschert
Cortie
Ramselaar (Verbeek/ 73)
Janssen
Ayoub
Diemers (Peterson/ 83)
Haller
Rubin
  Coutinho
Karami
Fischer
v.Diermen (Botaka/46)
Kuipers
Kruys (Badjeck/67)
Mattheij
Auassar
Stans
v.Weert
Gouriye (v.Mieghem/78)

AZ

3 - 2

NAC Breda

 12' Berghuis
 83' Mühren
 89' A.Jóhannsson
   34' Sarpong
 38' Tighadouini
 
 Gele kaart: Henriksen (AZ)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 15725
Arbiter: Van Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Esteban
Johansson
Gouweleeuw
Hoedt
S.Poulsen
Haye (Hupperts/64)
Henriksen
Ortíz (Mühren/72)
Berghuis
A.Jóhannsson
Dos Santos (Tankovic/46)
  Ten Rouwelaar
Ligeon
Marcellis (Zschusschen/90)
Drost
Amieux
Sarpong
Naah (Suk/75)
De Zeeuw
Matic
Tighadouini
Seuntjens (Fernandez/ 46)

Brokkenpiloot ramt auto's tijdens vlucht

Agenten hebben zondagochtend in Roermond een 44-jarige brokkenpiloot uit die stad opgepakt die vlak daarvoor een ravage had aangericht op zijn vlucht voor de politie.

Volgens de politie ging de vermoedelijk dronken man er rond 04.15 uur vandoor toen een patrouille de auto wilde controleren. Er volgde een wilde achtervolging, waarbij hij onderweg al enkele paaltjes ramde. De wildemansrit eindigde op de Kastanjelaan, waar hij de macht over het stuur verloor. Daar ramde hij zes of zeven geparkeerde auto's alvorens tot stilstand te komen.

De bestuurder ging er te voet vandoor, maar verwondde zich toen hij op zijn vlucht tegen een geparkeerde auto rende. De botsing was zo hevig dat de achterruit van deze auto aan diggelen ging. Daarna kon hij worden overmeesterd. Hij is na behandeling in het ziekenhuis in de cel gezet.

Lindeman pakt bergtrui in Giro d'Italia

De eerste bergtrui in de Giro d'Italia van 2015 is voor een Nederlandse renner. Bert-Jan Lindeman maakt zondag deel uit van de kopgroep en benutte de kans door als eerste boven te komen op het enige klimmetje van de dag.

Na ruim 120 kilometer bereikten Lindeman (LottoNL-Jumbo), Lukasz Owsian (CCC), Eugert Zhupa (Southeast) en Giacomo Berlato (Vini Fantini) het klimmetje naar Pratozanino, van de vierde en laagste categorie. De Nederlander kwam als eerste boven en mag maandag dus vertrekken in de blauwe maglia azzurra.

China grootste importeur ruwe olie

China heeft in april de Verenigde Staten voor het eerst ingehaald als 's werelds grootste importeur van ruwe olie. Dat meldde zakenkrant Financial Times.

Uit cijfers van de Chinese overheid bleek dat in april 7,4 miljoen vaten olie (van 159 liter) per dag werden geïmporteerd. Voor de VS ging het om 7,2 miljoen vaten per dag. Door de opkomst van de schalieproductie is de VS minder afhankelijk geworden van geïmporteerde olie, terwijl de vraag vanuit China verder blijft toenemen, ondanks de afzwakkende economische groei in het land.

China voerde vooral meer olie uit Iran in, maar ook uit andere landen in het Midden-Oosten werd meer olie geïmporteerd door China.

Goud judoka Steenhuis in Baku, Zilver Van 't End en Meyer

Drie Nederlandse judoka's stonden in de finale van de Grand Slam in Baku. Noel van 't End, Guusje Steenhuis en Roy Meyer. Alleen Guusje Steenhuis wist haar finale te winnen. 

Steenhuis bereikte de finale in de klasse tot 78 kilogram door onder andere in de kwartfinales te winnen van Verkerk. Laatstgenoemde kreeg in de partij een hansoku-make voor het grijpen naar het been van de Steenhuis en werd daardoor gediskwalificeerd. Verkerk won de partij in de herkansing en mocht strijden om brons. Steenhuis won in de halve finale van Kerstin Thiele uit Duitsland met ippon en trof in de finale de Japanse Akari Ogata. 

De Japanse kwam een yuko voor, maar uiteindelijk was het Steenhuis die Ogata half op haar rug gooide en daarmee een waza-ari kreeg toegewezen. Dit bleek genoeg voor de overwinning. Het is haar eerste gouden medaille op de IJF-tour. Verkerk moest uiteindelijk genoegen nemen met plek vijf. 

Judoka Steenhuis wint goud in Bakoe
Judoka Steenhuis wint goud in Bakoe (Foto: ANP)

Van 't End drong in de klasse tot 90 kilogram door tot de eindstrijd. Hij won al zijn partijen met ippon. In de finale verloor hij echter door een hele snelle yuko van Mashu Baker uit Japan en moest genoegen nemen met zilver. Guillaume Elmont verloor in deze categorie al in de kwartfinale en ging ook in de herkansing onderuit. Hij moest genoegen nemen met plek zeven. 

Roy Meyer haalde de finale in de klasse +100 kilogram. Hij won in de halve finales met yuko van de Rus Andrei Volkov. In de finale moest hij het opnemen tegen Barna Bor. Na vijf minuten bleef het 0-0 en hadden beide judoka's twee strafjes opgelopen. Na dertig seconden in de golden score maakte Bor een yuko en won de finale. 

Henk Grol ging in de klasse tot honderd kilogram onderuit in de kwartfinale. Hij kwam vervolgens niet meer opdagen bij de herhansingen. Zaterdag was er al zilver voor Kim Polling en brons voor Anicka van Emden. Over twee weken is het volgende grote judotoernooi. De World Masters in Marokko, met de zestien beste judoka's per gewichtsklasse. 

'Courtney Love is psychiater geld schuldig'

Een psychiater die naar eigen zeggen meerdere sessies heeft gehad met Courtney Love beweert dat de rockster hem nog flink wat geld schuldig is. Volgens dokter Edward Ratush moet Love hem nog ruim 48.000 dollar (43.000 euro) betalen.

Ratush omschrijft zichzelf als 'verslavingspsychiater'. Hij is volgens New York Post naar de rechter gestapt, omdat hij wil dat Love hem betaalt voor de gesprekken die hij met haar heeft gevoerd.

Uitslag Grand Prix van Spanje

Nico Rosberg heeft zijn eerste zege in het Formule 1-seizoen 2015 te pakken. De Duitser was in de Grand Prix van Spanje oppermachtig en bleef zijn Mercedes-teamgenoot Lewis Hamilton ruim voor. Sebastian Vettel werd met de Ferrari derde. Max Verstappen kon zijn goede kwalificatiepositie niet waarmaken en moest genoegen nemen met plek elf.

Rosberg kende vanaf poleposition een goede start en sloeg meteen een groot gat met nummer twee Vettel die Hamilton bij de start verschalkt had. Deze volgorde bleef lang zo tot Mercedes Hamilton op een andere strategie zette en hem precies halverwege de race in Barcelona binnenhaalde en hem op een setje harde banden zette. De regerend wereldkampioen drukte zijn gaspedaal nog eens extra in en sloeg uiteindelijk een zodanig gat met Vettel dat hij na zijn laatste stop voor de Duitser de baan op kwam en achter Rosberg plaats twee kon pakken.

Valtteri Bottas reed de gehele race op een vierde plaats. Pas in de slotfase moest de Fin in de spiegels van zijn Williams kijken omdat Ferrari-coureur Kimi Räikkönen hierin opdook. De Fin kon zijn landgenoot echter net niet meer passeren. Felipe Massa werd met zijn Williams ruim hierachter zesde.

Beste van de rijders die op een ronde gezet waren was Red Bull-coureur Daniel Ricciardo die na een ijzersterke eerste stint alleen maar zijn positie vast kon houden. Romain Grosjean zorgde bij zijn tweede en laatste stop in de pits nog voor wat rumoer door enkele van zijn monteurs omver te rijden. Toch werd de Fransman achtste, voor Toro Rosso-rijder Carlos Sainz die in de slotronden nog twee plaatsen won. Het laatste puntje was voor Daniil Kvyat, net voor Max Verstappen. Laatstgenoemde reed in de eerste ronde nog even op plaats vijf, maar zijn Toro Rosso werd hierna snel voorbijgereden door een aantal coureurs. Twee ronden voor het einde waren zijn banden versleten en moest hij na zich verremd te hebben Sainz laten gaan.

Uitslag

# Coureur Team Tijd
1 N. Rosberg Mercedes 1:41:12.555
2 L. Hamilton Mercedes +17.551
3 S. Vettel Ferrari +45.342
4 V. Bottas Williams +59.217
5 K. Räikkönen Ferrari +1:00.002
6 F. Massa Williams +1:21.314
7 D. Ricciardo Red Bull +1 ronde
8 R. Grosjean Lotus +1 ronde
9 C. Sainz Jr. Toro Rosso +1 ronde
10 D. Kvyat Red Bull +1 ronde
11 M. Verstappen Toro Rosso +1 ronde
12 F. Nasr Sauber +1 ronde
13 S. Perez Force India +1 ronde
14 M. Ericsson Sauber +1 ronde
15 N. Hülkenberg Force India +1 ronde
16 J. Button McLaren +1 ronde
17 W. Stevens Manor +3 ronden
18 R. Merhi Manor +4 ronden
DNF P. Maldonado Lotus +21 ronden
DNF F. Alonso McLaren +40 ronden


Coureursstand

# Coureur Team Punten
1 Lewis Hamilton Mercedes 111
2 Nico Rosberg Mercedes 91
3 Sebastian Vettel Ferrari 80
4 Kimi Räikkönen Ferrari 52
5 Valtteri Bottas Williams 42
6 Felipe Massa Williams 39
7 Daniel Ricciardo Red Bull 25
8 Romain Grosjean Lotus 16
9 Felipe Nasr Sauber 14
10 Carlos Sainz Jr. Toro Rosso 8
11 Max Verstappen Toro Rosso 6
12 Nico Hülkenberg Force India 6
13 Sergio Perez Force India 5
14 Marcus Ericsson Sauber 5
15 Daniil Kvyat Red Bull 5
16 Fernando Alonso McLaren 0
17 Jenson Button McLaren 0
18 Roberto Merhi Manor 0
19 Will Stevens Manor 0
20 Pastor Maldonado Lotus 0
21 Kevin Magnussen McLaren 0


Constructeursstand

# Team Punten
1 Mercedes 202
2 Ferrari 132
3 Williams 81
4 Red Bull 30
5 Sauber 19
6 Lotus 16
7 Toro Rosso 14
8 Force India 11
9 McLaren 0
10 Manor 0

Marianne Thieme Groenste Politicus

Natuurmonumenten heeft Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren uitgeroepen tot Groenste Politicus van 2015. Naast Thieme waren ook Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) en Ernest de Groot (Water Natuurlijk) finalekandidaten voor de titel in de verkiezing, die door Natuurmonumenten is georganiseerd.

Via www.groenstepoliticus.nl werden 26 politici voorgedragen op wie kon worden gestemd. De drie kandidaten met de meeste stemmen gingen door naar de finale zondagmorgen, live tijdens de uitzending van Vroege Vogels. In totaal zijn 6887 stemmen uitgebracht, waarvan Thieme er 2598 kreeg.

Volgens directeur Marc van den Tweel van Natuurmonumenten zet Thieme zich met hart en ziel in voor dierenwelzijn, natuurbehoud en het milieu.

Marianne Thieme (Foto: Partij voor de Dieren)
Marianne Thieme (Foto: Partij voor de Dieren)

'Kiezer wil kabinet met VVD, CDA en D66'

Een kabinet met VVD, CDA en D66 zou de voorkeur hebben van kiezers, na de volgende verkiezingen. Dat concludeert peiler Maurice de Hond uit zijn wekelijkse peiling.

Kiezers kregen in zijn enquête tien mogelijke kabinetscombinaties voorgelegd. Vogens De Hond komt de voorkeur voor de combinatie VVD, CDA, D66 doordat de huidige D66-kiezers duidelijk een voorkeur hebben voor een combinatie over rechts, in plaats van over links.

De Hond noemt het wel opmerkelijk dat als tien mogelijke premiers worden voorgelegd, er twee PvdA-politici bovenaan staan. De huidige Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb scoort dan het hoogst met daarachter de huidige minister van Sociale Zaken en vicepremier, Lodewijk Asscher. D66-leider Alexander Pechtold, huidig premier Mark Rutte en CDA-leider Sybrand van Haersma Buma volgen daarachter. Aboutaleb scoort hoog omkomt dat hij bij kiezers van vrijwel alle partijen hoog scoort, concludeert De Hond.

De peiling van Maurice de Hond wordt via internet gehouden onder ten minste 2500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld.

Politie stuit bij toeval op hennepkwekerij

De politie heeft bij toeval een hennepkwekerij ontdekt in een huis in de Allard Piersonlaan in Den Haag.

Agenten kwamen naar de straat omdat daar in een huis een verward persoon zou zijn. Per ongeluk liepen ze het verkeerde huis binnen, omdat daar de voordeur open stond. In die woning werd niet de verwarde persoon, maar drie verbaasde mensen en een hennepkwekerij gevonden.

Twee mannen, een van 26 jaar uit Den Haag en een van 21 jaar uit Almere, en een vrouw (21, uit Den Haag) zijn aangehouden.

De verwarde vrouw bleek een aantal huizen verderop te wonen. Ze wordt geholpen door hulpverleners.

Politie stuit bij toeval op hennepkwekerij (Foto: Novum)
Politie stuit bij toeval op hennepkwekerij (Foto: Novum)

ANWB voorspelt drukke avondspits woensdag

De vrije Hemelvaartsdag zorgt er waarschijnlijk voor dat het de woensdagavond daarvoor extra druk wordt op de wegen. Die voorspelling doet de ANWB zondag, mede gebaseerd op de ervaringen van vorig jaar.

Toen stond er aan de vooravond van Hemelvaart meer dan 400 kilometer file. Omdat veel mensen een lang weekend vrij nemen en er op uit trekken is woensdagmiddag grote kans op files op de wegen naar de Veluwe (A1/A28/A50), rond Arnhem en Nijmegen (A12/A50/A325), naar het zuiden (A2/A27) en op de wegen naar de Friese meren en de kust.

ANWB voorspelt drukke avondspits woensdag (Foto: Novum)
ANWB voorspelt drukke avondspits woensdag (Foto: Novum)

Zwitser schiet schoonfamilie dood

Een 36-jarige Zwitser heeft zaterdagavond in Würenlingen in het noorden van Zwitserland zijn schoonouders, zwager en een buurman doodgeschoten alvorens de hand aan zichzelf te slaan. Dat heeft de politie van het kanton Aargau zondag op een persconferentie meegedeeld.

Omwonenden hoorden rond 23.00 uur schoten. De gealarmeerde politie trof in een huis de ontzielde lichamen van de schoonouders van 58 en 57 jaar en de zwager van 32 jaar aan en voor het huis die van de 46-jarige buurman en de schutter. Allen hadden de Zwitserse nationaliteit.

Politiechef Michael Leupold zei dat de achtergrond van de schietpartij een relationeel of huiselijk conflict was. De vrouw en drie kinderen van de schutter bleven ongedeerd.

Oma Houston: Bobbi boekt geen vooruitgang

"Het blijft hetzelfde, er is helemaal geen vooruitgang". Dat heeft Cissy Houston tegen Entertainment Tonight gezegd over haar kleindochter Bobbi Kristina. "Ze is nog niet heengegaan, maar wat de Heer ook beslist, ik ben er klaar voor", aldus oma Cissy.

Houston, die in 2012 al haar dochter Whitney verloor, vindt troost in haar geloof nu haar kleindochter al sinds eind januari in het ziekenhuis ligt nadat ze bewusteloos in bad was aangetroffen. "Het is Zijn taak. Zijn gebied. Het ligt allemaal in Zijn handen. We weten niets van Zijn plan."

Oma Cissy vindt het fijn dat Bobbi Kristina's vader Bobby Brown en tante Pat Houston zijn aangesteld als wettelijk vertegenwoordigers, waardoor zij gezamenlijk medische beslissingen over de 22-jarige Bobbi kunnen nemen. "Het is goed. We zijn familie en we willen allemaal het beste. We gaan elke dag naar het ziekenhuis en we bidden. Ik praat tegen Krissi, want dat kan ze horen en ik streel haar hand. Mijn schoondochter, mijn zoon en ik... we doen wat we kunnen."

FIA pakt brandstoftruc Formule 1-teams aan

Autosportfederatie FIA heeft een door Formule 1-teams toegepaste truc om te variëren met de stroomsnelheid van de brandstof verboden. Door slimme motorinstellingen konden de Mercedes- en Ferrari-teams de stroomsnelheid van de brandstof tijdelijk verhogen zonder dat dit op viel te merken. Er werden dan ook geen regels geschonden.

Sinds de introductie van de 1,6 liter V6-turbomotor is de stroomsnelheid van de brandstof aan een maximum van 100 kilogram per uur gebonden en wordt dit gemeten door een sensor. Door met name in de kwalificatie slim gebruik van te maken van een wisselende druk in de diverse druksystemen was er een prestatiewinst te behalen doordat een motor korte tijd meer vermogen kon leveren.

FIA-directeur Charlie Whiting heeft in een brief aan de teams laten weten dat de brandstofdruk in zowel de hoge als lagedruksystemen zodanig moet zijn dat een constante stroomsnelheid van minimaal 90 kilogram per uur gegenereerd wordt. De FIA wil het begrip 'constant' niet omschrijven, maar gaat in gesprek met de teams die het betreffen. De FIA zal dan ook bij ieder team het brandstofsysteem apart gaan controleren op naleving van de regels.

Voetbalsters met één debutante naar WK

Bondscoach Roger Reijners van de Nederlandse voetbalsters heeft zondag zijn selectie bekendgemaakt voor het WK in Canada. Tussen de 23 geselecteerde namen zit één voetbalster die nog geen enkele interland voor Oranje speelde: Maran van Erp (PSV/Eindhoven). Zij werd wel al eerder opgeroepen, maar maakte nog geen minuten.

Claudia van den Heiligenberg behoort ook tot de selectie, maar het is nog de vraag of de speelster van Ajax tijdig fit is. "Claudia heeft een blessure aan haar linkerknie. De komende dagen kijken we hoe haar herstel verloopt en of zij fit genoeg is om mee te gaan naar Canada", aldus Reijners.

Oranje begint maandag in Ermelo met de voorbereiding op het WK. De ploeg speelt op 6 juni in Edmonton de eerste groepswedstrijd tegen Nieuw-Zeeland. Ook China en gastland Canada zijn tegenstanders in Groep A. Op 20 mei spelen de Leeuwinnen op Het Kasteel van Sparta nog een oefenwedstrijd tegen Letland, dat duel begint om 19.00 uur.

Definitieve selectie

Doel: Loes Geurts (Kopparberg/Göteborg FC), Sari van Veenendaal (FC Twente) en Angela Christ (PSV/FC Eindhoven).

Verdediging: Mandy van den Berg (LSK Kvinner FK), Dyanne Bito (Telstar), Merel van Dongen (Ajax), Stefanie van der Gragt (Telstar), Petra Hogewoning (Ajax), Anouk Hoogendijk (Ajax), Dominique Janssen (SGS Essen) en Desiree van Lunteren (Ajax).

Middenveld: Anouk Dekker (FC Twente), Daniëlle van de Donk (PSV/FC Eindhoven), Maran van Erp (PSV/FC Eindhoven), Tessel Middag (Ajax), Sherida Spitse (LSK Kvinner FK) en Jill Roord (FC Twente).

Aanval: Claudia van den Heiligenberg (Ajax), Vanity Lewerissa (Standard de Liège), Lieke Martens (Kopparbergs/Göteborg FC), Manon Melis (Kopparbergs/Göteborg FC), Vivianne Miedema (Bayern München) en Kirsten van de Ven (FC Rosengård).

Van der Mark crasht in tweede race Superbikes

Michael van der Mark heeft het World Superbike-weekeinde in Imola niet succesvol af kunnen sluiten. De Nederlandse rijder leek in de tweede race op weg naar een uitstekend resultaat, maar ging halverwege hard onderuit en zag zijn kansen verdwijnen.

In tegenstelling tot race één was de start van Van der Mark dit keer wel redelijk, met een plek winst als gevolg voor de als negende gestarte Nederlander. Niet veel later passeerde hij de Italiaan Ayrton Badovini, terwijl Leon Haslam er in de zesde ronde ook aan moest geloven. Het was echter de Brit die Van der Mark uiteindelijk de kop zou kosten, want na een stevige actie van Haslam ging de Nederlandse debutant hard onderuit en was zijn race, net als die van Haslam, voorbij.

De winnaar van race één was ook nu weer oppermachtig. Johnathan Rea duldde geen enkele tegenstand van teamgenoot Tom Sykes, die vooral in het tweede deel van de race af moest haken. Jordi Torres werd derde, wat het uitvallen van Van der Mark zuurder maakte: De Nederlander was in gevecht met Torres, en zag later onder meer de op dat moment voor Torres rijdende Davide Giugliano en Chaz Davies wegvallen.

In het WK blijft Rea aan de leiding met een enorme voorsprong van meer dan 100 punten op Sykes, waar één race maximaal 25 punten oplevert.

Golfer Luiten zakt vier plaatsen in Florida

Golfer Joost Luiten heeft na de derde ronde van The Players Championship vier plaatsen moeten toegeven. De Bleiswijker liep zaterdag in Florida een ronde van 71 slagen en zakte van de 27e naar de gedeelde 31e plaats. Luiten kwam daarmee op een totaal van 212 slagen, 4 onder par.

De Amerikaan Chris Kirk nam de leiding over van zijn landgenoten Kevin Na en Jerry Kelly. Kirk was in de derde ronde goed voor 68 slagen en heeft een totaal van 206 slagen.

'Ze hebben mijn moeder in de brand gestoken'

Durban in Zuid Afrika is vandaag het toneel van een wel heel opmerkelijke rechtszaak. Drie jaar geleden werd namelijk een dame in de hens gezet, want: heks. Haar zoontje werd gedwongen toe te kijken tijdens de sadistische moordpartij.

"Eerst vielen ze haar aan, daarna hield een van hen haar vast, terwijl een ander mijn moeder dwong om vijf liter rode of groene vloeistof naar binnen te werken. ", zo vertelt de nu 15-jarige zoon. Waarschijnlijk betrof het hier benzine. Vervolgens hebben de twee mannen haar in de brand gestoken, dit tot groot genoegen van de aanwezige mensenmassa, waarmee de mannen stonden te dansen en te zingen. "Ngubane moet dood! Ngubane moet dood!", was de ijzersterke songtekst.

Het 59-jarige slachtoffer had eerder van de gemeenschap te verstaan gekregen dat ze haar biezen moest pakken, omdat ze een gevaar voor de omgeving was. Naar verluid had ze een wenkbrauw van een kind van een van de moordenaars afgeschoren. Kortom: voldoende grond om haar van hekserij te beschuldigen. Een beschuldiging die altijd wel effectief is in wat minder goed gelukte culturen.

Vreemd genoeg staat er maar een beest terecht in de rechtszaal. De andere aanvaller werd niet herkend door de getraumatiseerde zoon.

'Zuid-Afrikaanse wilde aidswezen vergiftigen' (Foto: ANP)

Mannen opgepakt voor koperdiefstal

De Koninklijke Marechaussee heeft twee mannen aangehouden op verdenking van koperdiefstal.

Het busje van de mannen viel marechaussees zaterdag op op de A74 bij Venlo omdat het achterover hing, vermoedelijk door een te zware belading. Toen de marechaussees het busje wilden controleren, ging de chauffeur er vandoor. Hij maakte een aantal verkeersovertredingen en reed door een slagboom bij het ziekenhuis in Venlo.

Na een korte achtervolging kon de bus tot stilstand gedwongen worden; die bleek vol te zitten met koper. De Roemeense bestuurder (31 jaar) en zijn landgenoot (19) zijn aangehouden voor vernieling, maar ook als verdachte van heling en/of diefstal.

NS doet aangifte tegen 'treinplasser'

De NS doet aangifte tegen een man die over treinstoelen heeft geplast. 'Het is schandalig. Dit kan gewoon echt niet', laat de NS zondagochtend weten. De NS doet aangifte van vernieling en vandalisme.

De 'treinplasser' zorgde zaterdag voor veel ophef op sociale media. Op Facebook werd een foto van hem geplaatst waarop te zien is dat hij in een stiltecoupé over stoelen plast. De foto werd meer dan 19.000 keer gedeeld en de kritiek die mensen hadden was niet van de lucht.

Het is onduidelijk wanneer de foto is genomen en op welk traject de man over de stoelen heeft geplast. Facebook heeft de foto verwijderd omdat de foto aanstootgevend zou zijn, maar niet lang daarna hadden mensen de foto alweer online gezet.

Moeder pakt wapen af en sluit zich op in wc

Een moeder uit Breda heeft zich dit weekeinde thuis opgesloten in de wc nadat ze een pistool van haar 16-jarige zoon had afgepakt.

De stiefvader van de jongen belde zaterdagavond de politie omdat hij erachter was gekomen dat zijn stiefzoon een vuurwapen bij zich had. Ze kregen daarna ruzie en de moeder voelde zich zo in het nauw gedreven dat ze het wapen afpakte en zich verschanste op het toilet.

Agenten deden een inval in het huis. Ze droegen voor de zekerheid kogelvrije vesten. De tiener is opgepakt en de het wapen is in beslag genomen. De politie onderzoekt of het misschien is gebruikt bij misdrijven

Van der Mark naar negende plek in Superbikes Imola

Motorcoureur Michael van der Mark heeft op het circuit van Imola de negende plek gepakt in de eerste race van het World Superbike-weekeinde. De Nederlander kende vooral een zeer moeizaam begin, wat het nagenoeg onmogelijk maakte om voorin te eindigen.

Van der Mark mocht de race vanaf plek negen starten, maar lag na enkele bochten al op de zeventiende positie. Hij wist zich vervolgens wel langzaam weer naar voren te vechten, maar de strijd om de hoogste posities was veel tever weg. Na negen ronden, precies halverwege, werd de race met een rode vlag gestaakt na een zware val van David Salom. De Spanjaard hield er uiteindelijk blessures aan zijn pols en elleboog aan over.

Bij de herstart mocht Van der Mark van de zevende plek vertrekken, maar weer kende hij een matig begin. Dit keer kon hij weinig potten meer breken en moest hij genoegen nemen met de negende plek aan de finish. Voorin ging de strijd vooral tussen de Kawasaki-teamgenoten Johnathan Rea en Tom Sykes en de van een blessure teruggekeerde Italiaan Davide Giugliano. Laatstgenoemde moest in de korte race na de herstart - zes ronden - afhaken, terwijl Rea zich de snelste van de Kawasaki's toonde.

V&D richt zich voortaan op dikkerds en moslims

Bij de V&D hebben ze een briljant plan bedacht om uit de financiële misère te komen: men gaat het assortiment aanpassen aan de klandizie. Per filiaal gaat gekeken worden wie de klanten zijn en waar behoefte aan is.

Voorbeeldje: de ramadan komt er weer aan in juni. Dus wat doet het noodlijdende concern? Die gooien sjaals en hoofddoekjes in de schappen. Want hongerige moslims zullen waarschijnlijk daar wel behoefte aan hebben. Tijdens het Suikerfeest zal La Place, de horecatak, ervoor zorgen dat er zoete hapjes te koop zijn.

Directeur Inkoop Lilian Vos legt uit: "We weten dat er veel allochtonen in de V&D in Den Haag komen, maar zij kopen nog weinig producten."

Ook aan de roomblanke Nederlanders is gedacht. Volgens de V&D wordt 'de Nederlander' dikker en dikker, reden voor het als ouderwets en saai bekend staande bedrijf om daar de kledinglijn op aan te passen. Grote mensen kopen nu eenmaal geen kindermaten voor zichzelf. Ontzettend slim van de V&D.

"We zien dat mensen steeds groter en zwaarder worden, daar hebben we tot nu toe niet goed op ingespeeld", aldus Vos.

Eerder al werd bekend dat het filiaal in Almere zich meer gaat richten op vrouwen van 35+. Die schijnen namelijk gek te zijn op eten en kleding. Dus wat doet het geniale concern? Die spelen daarop in. We kunnen concluderen dat het helemaal goed gaat komen met de V&D.

V&D kort salaris met terugwerkende kracht (Foto: ANP)

Powell snelt naar toptijd op 100 meter

Asafa Powell heeft zaterdag bij atletiekwedstrijden in Kingston de snelste tijd van dit jaar gelopen op de 100 meter. De Jamaicaanse sprinter kwam tot een tijd van 9,84, de voormalig wereldrecordhouder was in vijf jaar niet zo snel geweest. Powell hield de Amerikaan Ryan Bailey (9,93) en de Jamaicaan Nesta Carter (9,98) achter zich. Het was voor het eerst dit jaar dat atleten de grens van 10 seconden slechtten.

De wedstrijd leverde nog vier andere beste prestaties van 2015 op. De Amerikaanse olympisch kampioene Sanya Richards-Ross kwam tot 49,95 op de 400 meter. Shaunae Miller, afkomstig van de Bahamas, liep de 200 meter in 22,14. De Amerikaanse Jasmin Stowers, eerder al goed voor de beste tijd van het jaar op de 100 meter horden, klokte nu 12,39 en haar landgenoot Aleec Harris behield zijn ongeslagen status op de 110 meter horden: 13,16.

Atlanta Hawks onder druk in play-offs

De basketballers van de Atlanta Hawks staan onder druk in de play-offs van de Amerikaanse profcompetitite NBA. De Washington Wizards versloegen de beste ploeg van het reguliere seizoen in de Eastern Conference zaterdag met 103-101 en leidt nu de best-of-seven met 2-1. Maandag treffen beide ploegen elkaar voor de vierde keer, opnieuw in Washington.

De winnende treffer viel 0,8 seconde voor het verstrijken van de speeltijd en voorkwam een verlenging. Paul Pierce voltrok het vonnis. Otto Porter, Bradley Beal en Nene waren met ieder zeventien punten de topschutters bij de Wizards dat All Star-guard John Wall wegens een blessure miste. De ploeg gaf in het laatste kwart een voorsprong van 21 punten weg, maar Pierce was net op tijd met zijn beslissende worp.

Ook de Memphis Grizzlies pakten een 2-1 voorsprong in de play-offs. De ploeg won in eigen huis met 99-89 van de Golden State Warriors. Zach Randolph werd met 22 punten topscorer voor Memphis, terwijl Paul Gasol met vijftien rebounds ook een stevig aandeel in de zege had. Maandag staan de ploegen wederom in Memphis tegenover elkaar.

Pelé ontslagen uit ziekenhuis

De Braziliaanse voetballegende Pelé heeft zaterdag het ziekenhuis in São Paulo verlaten. Dat maakte het Albert Einstein-ziekenhuis bekend. De 74-jarige was opgenomen met prostaatklachten en was donderdag onder het mes gegaan.

Bij de operatie werd het binnenste deel van de prostaatklier verwijderd. De vrees voor een tumor bleek ongegrond. Het was de tweede keer in een half jaar tijd dat Edson Arantes do Nascimento, de echte naam van Pelé, werd opgenomen.

Pelé heeft in Brazilië een heldenstatus. Zo is hij de topschutter aller tijden van de Seleção met 77 doelpunten. Hij veroverde met Brazilië in 1958, 1962 en 1970 de wereldtitel. Hij wordt in eigen land onder meer O Rei (De Koning) genoemd.

Trainer Ancelotti houdt hoop

Trainer Carlo Ancelotti van Real Madrid geeft de strijd om de Spaanse titel nog niet op. "Alles is nog mogelijk", zei hij na het gelijke spel van zijn ploeg tegen Valencia (2-2).

Twee speelronden voor het einde van de competitie zag Real de achterstand op koploper Barcelona groeien tot vier punten. "Wij moeten nu gewoon twee keer winnen", zei Ancelotti. "Dan zien we wel wat Barcelona doet."

Barcelona is kampioen als het de volgende wedstrijd bij Atlético Madrid wint. Lukt dat niet, dan krijgt het elftal van trainer Luis Enrique nog voor eigen publiek een herkansing tegen laagvlieger Deportivo La Coruña. "Ik kan mijn elftal weinig verwijten", zei Ancelotti. "We hebben vooral in de tweede helft goed gespeeld. Dat geeft hoop voor woensdag."

Ancelotti doelde op de return van de halve finale van de Champions League tegen Juventus. Real verloor afgelopen dinsdag het eerste duel in Turijn met 2-1. De winnaar van de dubbele ontmoeting stuit waarschijnlijk in de finale op Barcelona, dat het eerste duel van Bayern München met 3-0 won.

Yes! Maandag begint de zomer!

Mensen die dinsdag vrij hadden genomen om eens lekker te genieten van het verwachte mooie weer moeten die maar snel verzetten naar maandag. Het voor dinsdag verwachte mooie weer is er namelijk al een dag eerder. Mogelijk wordt het dan een landelijke zomerse dag. Van een officiële zomerse dag is sprake als de temperatuur in De Bilt op 25 graden of meer uitkomt.

Weeronline zegt dat het maandag 22 graden op de Wadden kan worden tot 27 graden in het zuidoosten. Of het, voor de eerste keer dit jaar, in De Bilt 25 graden of meer wordt is nog wel spannend; de kans is ongeveer 60 procent, aldus het weebureau.

De warmte is overigens van korte duur: dinsdag wordt het 16 (in het noorden) tot 21 graden (in het zuiden), verwacht Weeronline.nl. In het oosten en noorden is dan kans op een bui, maar verder verloopt de dag droog met redelijk wat zon.

Vorig jaar was de eerste zomerse dag op 20 mei. In 2013 was het pas op 6 juni. In 2007 viel de zomerse dag al op 14 april.

Zomer! (ANP)
Zomer! (ANP)

Man ernstig gewond door steekincident in Uden

Een jongeman is in de nacht van zaterdag op zondag ernstig gewond geraakt in het centrum van Uden. Dat meldde de politie. Het slachtoffer is vermoedelijk neergestoken.

"Ambulancepersoneel heeft op de Markt een persoon aangetroffen die ernstig gewond is", zei een politiewoordvoerder. Het is nog onduidelijk wat de aanleiding was voor het steekincident. Er is nog geen verdachte in beeld.

Meerdere doden door schietpartij Zwitserland

Door een schietpartij in de Zwitserse plaats Würenlingen zijn zaterdagavond meerdere mensen om het leven gekomen. Volgens de politie in het kanton Aargau gaat het om volwassenen.

Aan het eind van de avond hoorden bewoners van de woonwijk schoten en alarmeerden ze de politie, meldden Zwitserse media zondag. Die trof zowel in een woning als buiten meerdere lijken aan. Het is nog onduidelijk wie de slachtoffers zijn en wat de toedracht van het incident was.

Meerdere doden door schietpartij Zwitserland
Meerdere doden door schietpartij Zwitserland (Foto: ANP)

Paraguay: verkrachter van stiefdochter (10) vast

In Paraguay is de verdachte gearresteerd die zijn 10-jarige stiefdochter zou hebben verkracht. Dat meldt de Paraguayaanse politie. Het meisje is zwanger en de regering wil geen abortus toestaan.

De stiefvader was sinds twee weken voortvluchtig, maar is nu aangehouden in de stad Caazapa, 200 kilometer zuidoostelijk van Asunción, de hoofdstad van het Zuid-Amerikaanse land. De autoriteiten denken dat hij zijn 10-jarige stiefdochter heeft verkracht, maar volgens lokale media ontkent de man dat.

De verkrachtingszaak is wereldnieuws omdat het zwangere meisje geen abortus mag ondergaan. Abortus is illegaal in het streng-katholieke land. De moeder van het slachtoffer had om een uitzondering gevraagd, maar haar verzoek is eind april afgewezen. Mensenrechtenorganisaties zijn woest, omdat de gezondheid van het meisje op het spel staat. De zwangerschap zou haar zelfs fataal kunnen worden.

'Speech Wilders in VS afgezegd om veiligheid'

Een bijeenkomst in Florida waar Geert Wilders een toespraak zou houden, is afgelast uit veiligheidsoverwegingen. Dat schrijft het Algemeen Dagblad.

De bijeenkomst zou op 15 augustus plaatsvinden in een privéclub in Palm Beach. De lokale afdeling van de Republikeinse partij had Wilders uitgenodigd voor een speech over de terreur van radicale moslims.

De privéclub besloot om het evenement te schrappen vanwege de schietpartij in de Texaanse stad Garland, vorige week. Wilders had die bijeenkomst net verlaten toen twee moslim-terroristen een aanslag probeerden te plegen. De voorzitter van de club zegt tegen de Palm Beach Post: 'Gezien de veiligheidsrisico's die een optreden van meneer Wilders met zich meebrengt, hebben we ervoor gekozen om de reservering te schrappen.'

Laatste reviews en specials
special
Fun met Funda #168 - Wanstaltigheid ten top
review
Rain of Reflections
review
The Alliance Alive HD Remastered
special
Activiteiten tijdens DreamHack Rotterdam
special
Martin Scorsese over The Irishman: ‘cinema is een gemeenschappelijke ervaring’
special
Globale uitleg van CSGO
©FOK.nl e.a.