Merkel bij Poetin in Moskou

Rusland moet meer doen om de separatisten in het oosten van Oekraïne te overreden zich te houden aan de afspraken voor een staakt-het-vuren. Dat heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel zondag gezegd tijdens een bezoek aan Moskou.

Het bezoek van Merkel viel samen met de zeventigste verjaardag van de capitulatie van nazi-Duitsland. Rusland viert de overwinning op de nazi's uitbundiger dan ooit, compleet met een militaire parade op zaterdag. Veel westerse leiders hebben die viering aan zich voorbij laten gaan, vanwege spanningen over de rol van Rusland in het conflict in Oekraïne. Merkel ook, maar zij kwam een dag later naar Moskou, om de verhoudingen niet nog slechter te maken dan zij al zijn. Zij legde zondag een krans bij het Graf van de Onbekende Soldaat bij de muur van het Kremlin.

Op een persconferentie met de Russische president Vladimir Poetin zei Merkel dat de vorming van onderhandelingsteams voor een duurzame oplossing van het conflict in Oekraïne een 'sprankje hoop' geeft, maar dat er op andere terreinen nog weinig vooruitgang wordt geboekt. Merkel en Poetin ontmoetten elkaar voor het eerst sinds half februari, toen ze beiden deelnamen aan onderhandelingen die binnen enkele dagen leidden tot een afname van de vijandelijkheden in het oosten van Oekraïne. De separatisten en de Oekraïense regeringsstrijdkrachten zouden hun zware wapens terugtrekken van het front en alle gevangenen uitwisselen, maar daar is nog weinig tot niets van terechtgekomen.

Poetin zei dat Oekraïne nog altijd de grootste verantwoordelijkheid draagt voor het tot stand brengen van een regeling. "Wij zullen alle invloed die wij op de leidingen in Donetsk en Loehansk hebben aanwenden om te verzekeren dat het proces in het vereiste tempo voortgaat en het noodzakelijke niveau bereikt", zei Poetin. Rusland ontkent westerse claims dat het de separatisten in de Russisch sprekende gebieden in het oosten van Oekraïne van grote hoeveelheden wapens en mankracht heeft voorzien.

Vladimir Poetin (Foto: Novum)
Vladimir Poetin (Foto: Novum)