Moslima eet varkensvlees en casht 5000 euro

Een Deense rechtbank heeft verordonneert dat een voormalige student recht heeft op een dikke 5000 euro smartengeld. Naar verluidt heeft een van de leerkrachten de moslima gedwongen om varkensvlees te eten. Discriminatie, oordeelde de rechter.

Tijdens de lessen werden de studenten erop gewezen dat koks (m/v) alles dienen te proeven dat ze klaarmaken. En met 'alles' wordt dus ook voedsel bedoeld dat om een of andere magische wijze door religieuzen als onrein bestempeld wordt. Een uitzondering voor de 24-jarige Libische studente, die sinds haar babytijd in Denemarken woont, kon niet gemaakt worden.

Reden genoeg om keihard 'discriminatie' te gillen en op hoge poten naar het Deense equivalent van Bureau Gelijke Behandeling te gaan om uiteindelijk 50.000 euro schadevergoeding te eisen. Hoe durven die kuffars haar speciale rechten te weigeren!? De rechter ging helemaal mee in die redenatie, maar vond het geëiste bedrag ietwat te gortig. 5000 euro was meer dan genoeg.

De school bracht nog naar voren dat mevrouw er tijdens de opleiding veelvuldig spijbelde en om die reden waarschijnlijk niet zou overgaan, maar dat maakte allemaal niets uit.

Het bewijsmateriaal van de moslima bestond uit een geluidsopname waarop te horen was hoe de schoolleiding haar vertelde dat ze het wel in haar mond moest nemen, maar dat ze niet hoefde te slikken. Het te bereiden voedsel dan.

De studente heeft de school inmiddels verlaten. Naar eigen zeggen vanwege de eis om varkensvlees te moeten proeven. Overigens was het haar bekend dat ze gerechten zou moeten klaarmaken met varkensvlees en wijn. Het idee dat alles voorgeproefd moet worden door de kok in opleiding zou pas recent zijn ingevoerd.

Dood varkentje neergelegd voor Franse moskee (Foto: ANP)
Lief, maar ook lekker.