Regering Burundi verbiedt verdere protesten

Redactie

De regering van Burundi heeft zondag verdere straatprotesten tegen de kandidatuur van president Pierre Nkurunziza voor een derde ambtstermijn verboden. Bij een botsing met de politie in het stadsdeel Musaga in de hoofdstad Bujumbura werd zondag een betoger doodgeschoten, zeggen ooggetuigen.

Er zijn nu al minstens veertien mensen om het leven gekomen en meer dan 215 gewond geraakt sinds de regerende partij op 25 april Nkurunziza als haar kandidaat voor de verkiezingen in juni naar voren schoof. Volgens de Burundese grondwet mag de president maar twee keer achtereen worden gekozen door het volk. Nkurunziza heeft er al twee termijnen op zitten, maar zijn aanhangers zeggen dat de eerste termijn niet meetelt, omdat hij toen niet gekozen werd, maar werd aangewezen door het parlement. Het Constitutionele Hof van Burundi heeft de kandidatuur van Nkurunziza goedgekeurd, maar de naar Rwanda uitgeweken vicepresident van het hof zegt dat de rechters hiertoe onder druk zijn gezet.

De regering heeft alle ambtenaren en scholen opgedragen maandag weer aan het werk te gaan of hun deuren te openen. De maatregel werd voorgelezen door de minister van defensie, generaal Pontien Gaciyubwenge. Een veeg teken, volgens activist Pacific Nininahazwe, omdat de minister eerder nog verklaarde dat het leger neutraal zou blijven. Volgens de Verenigde Naties zijn uit vrees voor geweld al meer dan vijftigduizend Burundezen naar omliggende landen gevlucht.