Eerste zwarte leider Zuid-Afrikaanse oppositiegroep

Redactie

De voornaamste oppositiepartij in Zuid-Afrika, de Democratische Alliantie, heeft zondag op haar congres in Port Elizabeth voor het eerst een zwarte leider gekozen. Mmusi Maimane volgt Hellen Zille op, de blanke premier van West-Kaap, de enige van de negen provincies in Zuid-Afrika waar niet het Afrikaans Nationaal Congres de scepter zwaait.

Maimane zei in een toespraak dat de Zuid-Afrikanen gebukt gaan onder armoede, werkloosheid en economische ongelijkheid. Meer dan twee decennia nadat er een eind kwam aan het blanke minderheidsbewind wordt er nog te weinig gedaan om banen te schepen en kleine bedrijven te stimuleren. "De vrijheid betekent niets zonder kansen", zei hij.

Maimane was fractieleider van de DA in het parlement, waar hij felle kritiek leverde op de buitensporige uitgaven van president Jacob Zuma voor de verbouwing van zijn privé-woning. Ondanks het schandaal leidde Zuma het ANC vorig jaar weer met gemak naar een verkiezingsoverwinning.

De DA is voortgekomen uit de blanke progressieve oppositie tegen de apartheid. Bij veel Zuid-Afrikanen leeft nog altijd het idee dat de partij voornamelijk opkomt voor de belangen van de blanke minderheid. Toch spreekt de partij bredere lagen van de bevolking aan. In 2014 kreeg de DA ruim 22 procent van de stemmen, meer dan vijf procentpunten meer dan in 2009. Een nieuwe partij die de rijkdom meer wil verdelen, de Economische Vrijheidsstrijders, haalde ruim zes procent van de stemmen. Het ANC was nog altijd goed voor meer dan zestig procent van de stemmen.

In Zuid-Afrika worden dit jaar gemeenteraadsverkiezingen gehouden. De DA ziet vooral kansen in de hoofdstad Pretoria en in Johannesburg, de grootste stad van het land.