FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 11 mei 2015

Thom Yorke op Iraans boek over seksproblemen

Op de omslag van een Iraans boek voor mannen met seks- en huwelijksproblemen prijkt een foto van Radioheadzanger Thom York. Een Iraanse muziekliefhebber, die het boek naar eigen zeggen enkele jaren geleden al in de boekhandel van zijn oom in de Oost-Iraanse stad Mashhad vond, zette maandag een afbeelding van het boek op Twitter, waarna het als een lopend vuurtje via Buzzfeed het internet over ging.

Het is een raadsel waarom de ongeveer tien jaar oude foto van Yorke op het boek staat. Ook naar de identiteit van de mannen op twee andere foto's op de omslag wordt inmiddels gezocht.

Op Twitter is al gesuggereerd dat een van de twee andere mannen auteur John Updike zou kunnen zijn. Het boek, waarvan de titel in vertaling luidt Huwelijks- en seksuele problemen bij mannen wordt ook aangeboden via een Iraanse onlinebookshop.

String van juf leidt examenkandidaat af

Een bijzondere examenklacht kwam maandag uit Maastricht. Een vwo-leerling kon zich namelijk niet op zijn examen Nederlands concentreren, omdat de string van zijn lerares 'te goed zichtbaar' was.

Volgens nieuwssite 1Limburg diende de scholier een klacht over de luchtige kledingstijl van zijn docente in bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS). Door het zichtbare stukje stof kon hij naar eigen zeggen zijn toets niet optimaal maken.

Het LAKS neemt contact op met de betreffende school. Om welke school het gaat, is niet bekendgemaakt. Het risico bestaat dus dat een aantal Maastrichtse scholieren bij de volgende examens niet meer kan genieten van een plezierige afleiding.

Swansea stunt met late zege op Arsenal

Arsenal verloor tien keer op rij niet. Swansea City doorbrak die reeks. Tegen de verhoudingen in wonnen de bezoekers door een goal van invaller Bafétimbi Gomis in de 85e minuut.

In de jacht op een ticket voor de Champions League begon Arsenal voor de vijfde wedstrijd op rij met dezelfde opstelling. De laatste keer dat Arsene Wenger dat deed, was in 1994. Het hielp de Londenaren aanvankelijk niet viel. De thuisploeg had het overwicht en het meeste balbezit, maar had moeite met het defensieve Swansea City.

De bezoekers speelden met Sigurdsson als valse spits, en konden aanvallend niet in de buurt van doelman David Ospina komen. Verdedigen ging de ploeg van Garry Monk wel goed af. De muur die Swansea voor oud-Arsenal doelman Fabianski optrok, was door The Gunners in de eerste helft niet te slechten.

Na rust begon Swansea sterk. De ploeg van Monk zocht wat meer de aanval. Via onder meer Ki werd er gevaar gesticht voor de goal van Ospina. Voor Arsenal, dat slordig bleef, waren Olivier Giroud en Aarson Ramsey dicht bij een goal. Beide Londenaren raakten het zijnet naast Lukasz Fabianski.

In het laatste kwartier voerde Arsenal de druk op. Alexis Sánchez, Santi Cazorla en Mesut Özil kregen de tot dan toe grootste kansen van de wedstrijd. Fabianski onderscheidde zich echter en hield zijn doel schoon. Aan de andere kant maakte invaller Gomis vijf minuten voor tijd uit het niets de enige goal van de wedstrijd. De kopbal van de spits kon door Ospina niet voor de lijn gekeerd worden, 0-1.

Door de nederlaag moet Arsenal zich zorgen maken over de derde plaats. De voorsprong op Manchester United is nog twee punten, met bovendien nog een wedstrijd meer te spelen. Zondag kan de ploeg van Arsene Wenger directe plaatsing voor de Champions League alsnog definitief maken, als de equipe van Louis van Gaal de tegenstander is op Old Trafford.

Adriaan van Dis wint Libris Literatuur Prijs

De Libris Literatuur Prijs 2015 is gewonnen door Adriaan van Dis voor zijn boek 'Ik kom terug'. Dat maakte juryvoorzitter Wim Pijbes maandagavond bekend tijdens een galadiner in het Amstel Hotel in Amsterdam. De bekendmaking werd rechtstreeks uitgezonden door Nieuwsuur.

In 'Ik kom terug' krijgt een schrijver het voorstel van zijn 98-jarige moeder om een deal te sluiten: zij vertelt hem haar levensverhaal en in ruil bezorgt hij haar de pillen die een zachte dood garanderen. Volgens de vakjury is het boek van Van Dis een ,,uitzonderlijk roman, die op tragikomische wijze naar de kern van het menszijn graaft".

Adriaan van Dis (68) ontving behalve een cheque van 50.000 euro, ook een bronzen legpenning.

De andere genomineerden waren Esther Gerritsen, Kees 't Hart, Gustaaf Peek, Peter Terrin en Niña Weijers. Vorig jaar ging de Libris Literatuur Prijs naar Ilja Leonard Pfeijffer voor La Superba.

Adriaan van Dis wint Libris Literatuur Prijs
Adriaan van Dis wint Libris Literatuur Prijs (Foto: ANP)

Herinneringsmedaille voor bestrijden piraterij

De 190 Nederlandse militairen aan boord van het marineschip Johan de Witt hebben maandag een herinneringsmedaille gekregen voor hun deelname aan de antipiraterijmissie in de Golf van Aden. Minister Jeanine Hennis van Defensie reikte de medailles uit. De bemanning van het transportschip maakte de afgelopen vier maanden deel uit van de Euopese missie Atalanta, die al een paar jaar loopt om piraterij uit vooral Somalië tegen te gaan.

Landen die meedoen aan Atalanta hebben onder meer als taak om handelsschepen te beschermen tegen piraten. Ook patrouilleren ze, escorteren ze onder meer VN-voedseltransporten en sporen ze piraten op, aldus het ministerie van Defensie.

VVV op koers voor tweede ronde nacompetitie

VVV-Venlo heeft een flinke stap gezet naar de tweede ronde van de play-offs om promotie naar de eredivisie. De Limburgse formatie won maandag de uitwedstrijd bij FC Oss met 1-2. De return is vrijdag in de eigen Koel.

Randy Wolters zette de gasten na een kwartier al op 0-1. Paul Kok maakte vlak daarna gelijk, maar dankzij een benutte strafschop van Melvin Platje acht minuten voor rust kon VVV met een goed gevoel terug naar Limburg: 1-2. In blessuretijd kreeg Oss-verdediger Kok nog zijn tweede gele kaart.

Als VVV vrijdag standhoudt, treft het in de tweede ronde de nummer zestien van de eredivisie. NAC Breda neemt op dit moment die plaats in. Die duels worden op 22 en 25 mei gespeeld.

Ex-CIA-medewerker krijgt 3,5 jaar voor lekken

Een voormalige officier van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA is maandag tot 3,5 jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens het lekken van details van een geheim plan om de nucleaire ambities van Iran te doorkruisen.

Voormalig CIA-medewerker Jeffrey Sterling had New York Times-journalist James Risen verteld over plannen om via een Russische tussenpersoon nucleaire blauwdrukken aan Iran toe te spelen waarin bewust fouten waren opgenomen. De bedoeling was dat Iran hierdoor onderdelen van apparatuur zou gaan bouwen die nooit goed zouden kunnen werken.

Sterling had volgens federale richtlijnen twintig jaar of langer gevangenisstraf kunnen krijgen. Zijn raadslieden pleitten voor een lichtere straf en verwezen naar de zaak van voormalig CIA-directeur David Petraeus. Die kreeg vorige maand slechts een voorwaardelijke straf voor het delen van geheim materiaal met zijn biografe, die tevens zijn minnares was.

Arrestatieteam pakt eigenaar nepvuurwapens op

Met veel politie-inzet is maandagmiddag in Enschede een negentienjarige inwoner van die stad aangehouden voor het bezit van meerdere imitatievuurwapens. De man is na verhoor weer vrijgelaten.

De politie had 's middags een melding gekregen dat een man in de tuin van een woning rondliep met een mitrailleur. Politieagenten, een arrestatieteam en een politiehelikopter rukten uit naar het adres. Daar trof de politie drie mensen van wie er twee niets met het incident te maken hadden.

De derde verdachte, de negentienjarige, bleek in bezit van een nepmitrailleur en twee nepvuistvuurwapens. Hij overtrad hiermee de Wet Wapens en Munitie. De wapens zijn in beslag genomen, de man werd na overleg met de officier van justitie vrijgelaten.

Edo Haan nieuwe burgemeester Maassluis

Maassluis krijgt een nieuwe burgemeester. Het is Edo Haan (58). De gemeenteraad van Maassluis stemde maandagavond in met het advies van de vertrouwenscommissie, maakte de gemeente bekend. Haan volgt de zeventigjarige Koos Karssen op.

"De eigenschappen, vaardigheden en ervaring van Edo Haan passen precies bij wat we zochten in onze nieuwe burgemeester", zei de voorzitter van de vertrouwenscommissie Sjoerd Kuiper na afloop van de besloten raadsvergadering.

PvdA'er Haan is econoom en werkte onder meer bij het ministerie van Economische Zaken. Tussen 2002 en 2014 was hij wethouder en locoburgemeester in Zoetermeer. Op dit moment werkt Haan bij organisatiebureau Berenschot.

Op de vacature van burgemeester van Maassluis solliciteerden 31 mensen, 24 mannen en zeven vrouwen tussen de 35 en 61 jaar.

Shell krijgt goedkeuring voor boringen Alaska

Shell heeft maandag toestemming gekregen van de Amerikaanse autoriteiten voor proefboringen naar olie en gas in het Arctische gebied nabij Alaska. Het voorstel van het olieconcern voldoet volgens het Bureau of Energy Management aan de eisen die worden gesteld om het milieu te beschermen.

Aan de goedkeuring zijn wel voorwaarden verbonden. Zo moet Shell ook alle benodigde vergunningen krijgen van andere autoriteiten in betrokken staten en op federaal niveau.

Shell meldde eind januari dit jaar terug te willen keren naar Alaska om daar proefboringen te verrichten. Aanvankelijk was het plan om de werkzaamheden al afgelopen zomer te hervatten. Shell liep in 2012 tegen grote problemen aan bij boringen in de regio en heeft de operatie sindsdien opgeschort.

7000 liter drugsafval in truck in Weert

Brandweer en politie hebben maandagavond in een vrachtwagen in Weert 7000 liter aceton gevonden, afkomstig uit een drugslab. De gevaarlijke afvalstof zit in vaten, zei een woordvoerder van de brandweer.

"Dit is een enorm grote hoeveelheid", aldus de woordvoerder. De vrachtwagen staat op een ventweg langs de Roermondseweg. De politie heeft de Roermondseweg gedeeltelijk afgezet. Het verkeer wordt omgeleid.

Eerder maandag vond de brandweer aan de Goodsleiweg in het Zuid-Limburgse dorpje Doenrade zeventien gedumpte vaten met drugsafval. Van deze vaten komt een weeïge geur die tot in het verderop gelegen dorp Bingelrade te ruiken is, aldus de brandweer. De stank is volgens de brandweer niet schadelijk voor de gezondheid. De vaten worden opgeruimd door een gespecialiseerd bedrijf.

Gerommel in bestuur Essalam Moskee Rotterdam

Een bestuurslid van de Stichting Essalam Moskee in Rotterdam heeft bij de Kamer van Koophandel (KvK) geprobeerd het bestuur te ontmantelen. Hij heeft op eigen houtje alle bestuursleden, behalve zichzelf, laten uitschrijven en zelf drie nieuwe leden benoemd. Het bestuurslid Abdelrazak Boutaher is maandagavond uit het bestuur gezet.

Dat meldt advocaat Jules Debije van het rechtmatige stichtingsbestuur. Het rommelt al langer binnen de organisatie van de grootste moskee van Nederland. Boutaher en enkele medestanders zouden bang zijn dat Arabieren de moskee overnemen. Zij vinden dat het gebedshuis in Marokkaanse handen moet blijven.

De Graafschap begint met remise aan play-offs

De Graafschap is de play-offs voor promotie naar de eredivisie maandag begonnen met een gelijkspel. De Superboeren speelden bij Almere City FC met 1-1 gelijk in de eerste ronde van de play-offs. De return in Doetinchem is komende vrijdag.

De Graafschap kwam in de eerste helft na een kwartier op voorsprong. Karim Tarfi zorgde voor de 0-1. De Belg schoot raak uit een vrije trap, waarbij doelman Agil Etemadi niet bepaald vrijuit ging. Almere kwam na rust sterk terug. Topscorer Vincent Janssen zorgde in de vijftigste minuut voor 1-1. De thuisploeg kreeg daarna de nodige kansen op de overwinning, maar zover kwam het niet.

De winnaar van het tweeluik speelt in de tweede ronde van de play-offs tegen de nummer zeventien uit de Eredivisie. Go Ahead Eagles staat momenteel zeventiende, met een punt achterstand op NAC Breda.

Karim Tarfi van De Graafschap in duel met Almere speler Tim Receveur. (PRO SHOTS/Martijn Buskermolen)
Karim Tarfi van De Graafschap in duel met Almere speler Tim Receveur. (PRO SHOTS/Martijn Buskermolen)

Uitslag Feyenoord - Vitesse

Dankzij Vitesse gaat de eredivisie komende zondag nog een interessante 34e en laatste speelronde tegemoet. De Arnhemse ploeg zegevierde maandagavond verdiend bij concurrent Feyenoord (1-4). Daardoor is de strijd om de derde plaats, goed voor Europees voetbal, nog helemaal open.

Achenteh schiet Vitesse naar de 1-3. (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)
Achenteh schiet Vitesse naar de 1-3. (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)

Feyenoord

1 - 4

Vitesse

 38' Toornstra    12' Qazaishvili
 31' v.d.Heijden
 43' Achenteh
 90+1' Labyad
 
 Gele kaart: El Ahmadi, Kongolo, (Feyenoord), Ibarra, Achenteh, Wallace, (Vitesse)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 46500
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Vermeer
Karsdorp
v.Beek
Kongolo
Nelom (Achahbar/68)
El Ahmadi (Vilhena/82)
Immers
Clasie
Toornstra
Kazim-Richards
Boëtius (Manu/63)
  Room
Diks
Kashia
v.d.Heijden
Achenteh
Pröpper
McEachran (Kruiswijk/ 89)
Qazaishvili (Nakamba/76)
Ibarra (Wallace/74)
B.Traoré
Labyad

Nieuwe foto treinplasser: geen flesje

Op sociale media is een nieuwe foto van de 'treinplasser' opgedoken. De foto staat onder meer op Twitter en het FOK!forum. Op de betreffende foto is de zeikerd van achteren te zien, en heeft hij overduidelijk géén flesje water in zijn hand.

Via het twitteraccount @Viezerik1 wordt beweerd dat de treinplasser wel degelijk over de zitting van een stoel in de eersteklascoupé van een intercity heeft geürineerd. "Het was zeker geen flesje water we zaten ernaast," staat er in een tweet te lezen.

De 'treinplasser' zorgde zaterdag voor veel ophef op sociale media. Een foto van de jongeman werd duizenden keren gedeeld en kreeg veel kritiek. De NS meldde aangifte te gaan doen. Dagblad AD berichtte maandag dat de foto van de jongeman in scene gezet zou zijn. Hij beweerde dat hij een flesje water had gebruikt om de foto in scene te zetten.

Eindelijk Witcher 3-gameplay op Xbox One

Nadat Xbox eerder gameplay liet zien die was opgenomen vanaf een pc, heeft CD Projekt RED nu een gameplayvideo met Xbox One-beelden online gezet. De Xbox One heeft in theorie grafisch gezien de slechtste prestaties, namelijk 900p met 30 fps. Er wordt wel gebruik gemaakt van dynamic scaling naar 1080p om het geheel op te leuken. Wat vinden jullie van de kwaliteit? Goed genoeg of toch maar een nieuwe videokaart halen voor je pc?

'Lindsay Lohan maakt taakstraf af in NY'

Lindsay Lohan gaat haar taakstraf in New York afmaken. Lindsay liet maandag al weten dat ze is aangekomen in de stad en volgens NY Daily News gaat de actrice dinsdag gelijk aan de slag.

LiLo deed vorige week het verzoek bij de rechter om haar taakstraf te voltooien bij de school Duffield Children's Center in Brooklyn. Lindsay, die daar al eerder heeft gewerkt, wil in het centrum graag kinderen helpen.

Lohan kreeg een paar jaar terug een taakstraf opgelegd voor roekeloos rijden. NY Daily News schrijft dat Lindsay pas negen uur en 45 minuten aan haar taakstraf heeft besteed. Voor 28 mei moet ze de overige 125 uur volbrengen. Als dit haar niet lukt, is de kans groot dat ze de gevangenis in moet.

Dijsselbloem: meer steun Grieken politiek onmogelijk

Griekenland heeft maandag zowel een aanmoediging als een aanmaning gekregen van de andere eurolanden. Die zijn voorzichtig positief over de voortgang in de onderhandelingen over hervormingen in ruil voor financiële steun. Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem stelt echter ook dat een vervolgprogramma een 'politiek onbegaanbare weg' is.

Maandag was er overleg tussen de ministers van Financiën van de eurolanden (de eurogroep). Na afloop werd een korte verklaring uitgebracht waarin de eurolanden de stappen van Griekenland verwelkomen in het bespoedigen van het onderhandelingsproces, met als doel om 'tijdig' tot een snelle afronding te komen. Aan de andere kant wijst de eurogroep erop dat ,,meer tijd en inzet noodzakelijk zijn om alle verschillen te overbruggen''.

Voortgang is er volgens Europees Commissaris Pierre Moscovici (Economische en monetaire zaken) geboekt in de onderhandelingen over aanpassing van btw-tarieven. Op het gebied van pensioenen en de arbeidsmarkt moet nog meer worden gedaan.

De onderhandelingen tussen de experts van de geldschieters en Griekenland lagen lange tijd stil, maar sinds enkele weken wordt er daadwerkelijk gesproken. Op de plank ligt nog steeds circa 7 miljard euro aan eerder toegezegde leningen. Zonder akkoord over te nemen hervormingsmaatregelen komt er geen geld, benadrukten de eurolanden nogmaals.

"We merken dat de reorganisatie en stroomlijning van de werkafspraken een versnelling mogelijk hebben gemaakt en hebben bijgedragen aan een meer inhoudelijke discussie", aldus de verklaring. Zo kwam er onder meer aan Griekse zijde een nieuwe hoofdonderhandelaar. Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem sprak in dat verband over 'meer efficiëntie'. "We maken nu sneller vooruitgang."

Over eventuele steun na het huidige programma, dat eind juni afloopt, was Dijsselbloem helder. "We zullen niet gaan praten over een vervolgprogramma in welke vorm dan ook, als het huidige programma niet is afgerond." Hij noemde dat een politiek onbegaanbare weg.

Griekenland hoopt, met de verklaring van goed gedrag van de eurolanden op zak, van de Europese Centrale Bank meer ruimte te krijgen om kortlopende leningen aan te gaan.

Dijsselbloem: meer steun Grieken 'politiek onmogelijk'Dijsselbloem: meer steun Grieken politiek onmogelijk (foto: ANP)

Nederlanders rijden op bermbom in Mali

Nederlandse militairen in Mali zijn maandag tijdens een patrouille op een bermbom gereden. Niemand is daarbij gewond geraakt. Wel raakte het gepantserde voertuig waarin ze zaten, een Bushmaster, beschadigd.

Dat heeft het ministerie van Defensie gemeld. Het incident gebeurde rond 14.30 uur in de omgeving van Kidal in het noordoosten van Mali. De Bushmaster wordt afgevoerd naar het Nederlandse kamp in Gao, waar de meeste van de 450 Nederlandse militairen verblijven.

Gevaarlijke resistente buiktyfus in opmars

Wetenschappers maken zich zorgen over een resistente vorm van buiktyfus die zich de afgelopen jaren heeft verspreid over Azië en Afrika. De ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie die wordt overgedragen door voedsel. Patiënten kunnen last krijgen van misselijkheid, buikpijn, koorts en vlekjes op de borst. Zonder behandeling kan de ziekte dodelijk zijn.

Zo'n 74 medische wetenschappers uit verschillende landen hebben bijgedragen aan een onderzoek naar de "superbacterie", genaamd H58. De onderzoekers spreken van een "epidemie" en een "groeiende bedreiging voor de gezondheid".

Resistentie van bacteriën wordt onder meer veroorzaakt door overmatig gebruik van antibiotica. Niet enkel het gebruik bij geneeskunde maar ook toepassing in de veeteelt kan uiteindelijk tot moeilijk te bestrijden infecties bij de mens leiden.

Per jaar krijgen 30 miljoen mensen wereldwijd buiktyfus. Het deel dat besmet is met de H58-bacterie wordt steeds groter.

Gevaarlijke en resistente buiktyfus rukt op
Gevaarlijke resistente buiktyfus in opmars (foto: ANP)

Weer massale vechtpartij bij Bredase amateurclub Barça

De Bredase amateurclub Barça is wederom in opspraak geraakt door het gedrag van haar 'supporters'. Zondag was het raak na de thuiswedstrijd tegen plaatsgenoot Advendo. De twee clubs streden om de periodetitel in de vierde klasse D, een gevecht dat met 0-1 gewonnen werd door de bezoekers.

Het verlies viel niet goed bij de 'fans' van de zelfbenoemde 'multiculticlub' Barça, die massaal het veld bestormden. "Er kwamen na de wedstrijd zeker honderd zogenaamde supporters van Barça het veld op", aldus Advendo-trainer Piet van Duuren tegenover BN De Stem"Ze openden een ware klopjacht op alles wat met Advendo te maken had en zelfs de scheidsrechter. Ik heb nu een speler met een blauw oog en één met een bult achter zijn oor", zo noemt Van Duuren de gevolgen van de bestorming door de compleet doorgedraaide Barça-'aanhang'.

Het hele incident is echter schromelijk overdreven, zo zegt althans Hassan Lammou, bestuurslid en speler van Barça. "Ik denk dat er zeven mensen bij betrokken waren", waarmee hij te kennen geeft dat hij het incident niet gezien heeft of dat zijn telvaardigheden niet verder komen dan zeven. Op de videobeelden is namelijk te zien dat het om een stuk meer mensen gaat, waarbij de door Advendo-trainer Van Duuren genoemde honderd man realistischer lijkt. 

Beelden van de massale misdragingen na de wedstrijd, waarop duidelijk meer dan zeven mensen te zien zijn (Bron: YouTube)

Barça zegt wel maatregelen te nemen tegen de 'enkele' onruststokers. "Dit jaar hebben we al twee leden buiten de club gezet omdat ze zich niet aan de regels hielden", legt Lammou uit. "We gaan deze zeven mensen ook opzoeken en gaan hen een terreinverbod opleggen." Wat er met de tientallen overige 'supporters' gaat gebeuren is niet bekend, maar daar spreekt Lammou verder niet over. Wel vroeg hij aan Advendo om ook hun supporters te straffen, hoewel niet duidelijk is of die er iets mee te maken hadden.

"Er is niemand van ons het veld opgekomen", zegt Van Duuren. "Er stonden alleen 'supporters' van Barça in die hoek. Beide partijen zeggen dat het gedrag van een van onze spelers de aanleiding was. Hij had eerder in de wedstrijd wat ruzie met de keeper van Barça en direct na het laatste fluitsignaal rende hij op hem af. Hij kwam echter nooit bij de doelman, omdat de 'aanhang' van Barça toen het veld al bestormde."

Het is bepaald niet de eerste keer dat zogenaamde fans van Barça zich niet in kunnen houden en op de vuist gaan met een ieder die hen niet zint. In december liep een uitwedstrijd bij VVR in Rijsbergen nog uit op een massale vechtpartij, waarbij een negentienjarige VVR-speler met de ambulance afgevoerd moest worden. Nog geen maand eerder kreeg een scheidsrechter een fikse trap op zijn knie tijdens een duel tussen SAB en Barça. Dat gebeurde nadat er op het veld een vechtpartij ontstond waar ook de toeschouwers zich in begonnen te mengen.

bAl sinds Barça ruim acht jaar geleden begon zijn ze regelmatig betrokken bij dergelijke incidenten, waarbij al veelvuldig straffen zijn uitgedeeld door de KNVB en onderzoeken zijn ingesteld door de politie en het Bureau Discriminatie. Volgens de spelers en 'supporters' van de club is discriminatie de voornaamste oorzaak van de vele massale vechtpartijen en andere geweldsdelicten rondom wedstrijden van Barça.

Warmte geen spelbreker op eerste examendag

De warmte op de eerste landelijke zomerdag leidde maandag niet tot problemen tijdens de eerste eindexamendag voor scholieren. Dat zei een woordvoerster van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS).

"We hadden geen klachten over benauwdheid of warmte. Het viel reuze mee. De scholen zorgen zeker goed voor hun leerlingen", aldus de woordvoerster.

Evenals voorgaande jaren had LAKS weer een klachtenlijn geopend voor scholieren. Volgens de woordvoerster regende het op de eerste examendag nog geen klachten over te moeilijke examens. Maandag hadden aan het eind van de middag 2200 klagers zich gemeld.

De meeste klachten kwamen van vwo-leerlingen over het examen Nederlands. De examenkandidaten vonden dat de teksten 'lastig of saai' waren. Havo-scholieren vonden het examen Economie 'lastig'.

Warmte geen spelbreker op eerste examendag (Foto: Novum)
Warmte geen spelbreker op eerste examendag (Foto: Novum)

ANWB roept hulp in van automobilisten

Meestal roepen automobilisten met pech de hulp in van de ANWB, maar het omgekeerde gebeurt ook. Op de wegen wordt het steeds drukker met vrachtwagens die op de rechterrijstrook in colonne rijden. Hierdoor is het voor personenauto's soms erg lastig om uit- of in te voegen. De ANWB vraagt daarom op zijn site automobilisten om ideeën om dit probleem op te lossen.

De organisatie gaat vervolgens met de transportbranche bekijken welke oplossingen haalbaar zijn. "Misschien moet er iets in het gedrag van de vrachtwagenchauffeurs veranderen. Dan gaan we dat met hen bespreken. Of misschien moeten de automobilisten hun gedrag aanpassen. Dan zullen we dát laten horen", aldus de ANWB. Het kan ook zijn dat het ontwerp van de weg moet worden aangepast.

ANWB roept hulp in van automobilisten (Foto: Novum)
ANWB roept hulp in van automobilisten (Foto: Novum)

FOK! sportfoto-onderschrift week 20

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) was Luuntje met het volgende onderschrift: "Hoppa Jorge Style!"

De opgave van deze week:

ADO Den Haag-speler Vito Wormgoor wordt op een bijzondere manier verzorgd. Wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (PRO SHOTS/Toin Damen)
ADO Den Haag-speler Vito Wormgoor wordt op een bijzondere manier verzorgd. Wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (PRO SHOTS/Toin Damen)

Nederlandse opgepakt om kontselfie in tempel Cambodja

Een Nederlandse vrouw en twee mannen uit Italië en Argentinië zijn opgepakt, omdat ze foto's van hun blote achterwerken maakten in een Cambodjaanse tempel. Cambodjaanse en Italiaanse media melden dat het drietal maandag voor de rechter moest verschijnen, nadat ze zondag waren gesnapt door een bewaker.

Het komt vaker voor dat buitenlandse toeristen worden betrapt op het maken van ongepaste foto's in met name het tempelcomplex Angkor. Drie mensen uit Frankrijk en twee Amerikaanse zusjes werden eerder dit jaar betrapt. Zij mogen vier jaar het land niet in, kregen een boete van honderden euro's en een halfjaar voorwaardelijke celstraf. Welke straf de Nederlandse en de twee mannen krijgen, is niet duidelijk.

De Cambodjanen zijn ziedend over de blootloperij van de toeristen in hun heiligdommen. De Apsara Authority, dat belast is met de beveiliging, noemt de foto's daden van ontheiliging. In februari schroefde Apsara de beveiliging op en drukte speciale flyers om te voorkomen dat toeristen weer in hun blootje op de foto zouden gaan in de tempels.

Angkor tempelcomplex
Angkor tempelcomplex (CC: B.C. Tørrissen

Campagne moet gedwongen huwelijken voorkomen

Een nieuwe campagne van de rijksoverheid moet voorkomen dat allochtone jongeren tegen hun zin worden uitgehuwelijkt in Marokko, Turkije of een ander land van herkomst. Op de website www.trouwentegenjewil.nl kunnen ze terecht voor informatie, hulp en advies.

Dat kondigde minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) maandag aan in het EO-radioprogramma Dit is de dag. Ook mensen die zich zorgen maken over mogelijke uithuwelijking van een familielid of kennis kunnen via de site in contact komen met hulpinstanties of chatten met hulpverleners.

Onderzoek laat volgens Asscher zien dat vooral jongeren tussen de 16 en 25 jaar kwetsbaar zijn om te worden uitgehuwelijkt. Vaak gebeurt dat in de zomer. Volgens de minister zijn in Nederland elk jaar naar schatting honderden mensen het slachtoffer van een gedwongen huwelijk.

Motorclubs dreigen overheid met rechter

De motorclub Black Sheep geeft politie en justitie tot 1 juni de tijd om te stoppen met het 'ongefundeerd plakken van criminele etiketten op hun organisatie'. Als dat niet gebeurt, stapt Black Sheep naar de rechter, meldt hun advocaat Michael Ruperti maandag aan het ANP.

Motorclub Veterans eist bij het gerechtshof zelfs al dat de politie hierom moet worden vervolgd. Leden van de Veterans zijn (oud-)militairen die allemaal in het buitenland hebben gediend.

Beide clubs willen dat de aantasting van hun imago stopt, licht hij toe. Ze onderstrepen dat zij niet crimineel zijn.

Red Bull: competitieve motor of Audi, anders vertrek uit F1

Red Bull Racing heeft na afloop van de Grand Prix van Spanje wederom gedreigd de Formule 1 te verlaten als het in de nabije toekomst niet de beschikking krijgt over een competitieve motor. Mocht dit niet lukken dan kan alleen de komst van Audi het team uit Milton Keynes in de sport houden.

Red Bull heeft met name via adviseur Helmut Marko de afgelopen maanden veel kritiek geuit op motorenbouwer Renault. De Franse blokken ploften om de haverklap en zijn qua snelheid geen partij voor Ferrari en Mercedes. Afgelopen weekend in Spanje werd Red Bull-coureur Daniel Ricciardo op een ronde zevende, terwijl teamgenoot Daniil Kvyat met plaats tien genoegen moest nemen. Ook Toro Rosso rijdt met Renaults rond. Carlos Sainz werd negende, terwijl Max Verstappen net buiten de punten op plek elf finishte. Al deze vier coureurs hebben aan hun maximaal vier voorgeschreven motoren niet genoeg en gaan later dit jaar tegen straffen aanlopen.

Marko sprak ditmaal met de BBC: "Als we niet snel over een competitieve auto beschikken trekken wij de stekker eruit of Audi moet komen."

In het verleden heeft de Volkswagen Group, waar Audi onder valt, meermalen laten weten niet geïnteresseerd te zijn in de Formule 1, ondanks dat de huidige 1,6 liter V6-turbomotoren er mede op voorspraak van Volkswagen gekomen zijn. Na het recente vertrek van de voorzitter van de Raad van Commissarissen Ferdinand Piëch zingt de naam Volkswagen weer rond in de Formule 1, waarbij Red Bull de beoogd partner zou zijn. Piëch was fel tegenstander van een entree in de F1.

Marko: "Er zijn veel geruchten. Officieel waren er geen verzoeken of hebben er geen gesprekken plaatsgevonden. De VW Group moet eerst zelf de zaken weer op orde krijgen en daarna beslissen wat het wil. Ik heb met mensen gesproken, maar niet degenen die iedereen denkt."

Tegenover Auto Express heeft Audi-topman Rupert Stadler gereageerd op alle geruchten en gezegd dat de Formule 1 zeker geen gesloten boek is. "In het leven moet je alle opties openhouden. Op dit moment zitten we boordevol met succesvolle autosportprojecten. Met de Formule 1 is het afwachten, maar het blijft een optie voor Audi. Niet op dit moment, maar het is een optie."

Audi richt zich momenteel vooral op het DTM en het World Endurance Championship. Dat weet Marko ook, dus hij wil het in 2016 aflopende contract met Renault uitdienen. Zelf is Red Bull tot 2020 verbonden aan de Formule 1. "Ik hoop dat de betrouwbaarheidsproblemen snel verholpen zijn, want het is frustrerend om te zien hoeveel we op de rechte stukken verliezen." Samen met Renault hoopt Red Bull de problemen te boven te komen.

Dean Saunders bedreigt Albert Verlinde

Dean Saunders heeft presentator Albert Verlinde van RTL Boulevard direct en persoonlijk bedreigd, schrijft RTL Boulevard. 'Kwalbert Verlinde jou moet ik niet tegenkomen in een donker steegje, want ik sloop je', aldus de oudere broer van Ben Saunders.

Dean, die in 2011 de talentenjacht Popstars won, is niet te spreken over hoe Albert Verlinde in RTL Boulevard het nieuws rondom de familie Saunders heeft verteld. Zijn jongere broers Ben en Jamie zaten op Bevrijdingsdag vast nadat ze in Hoorn in een verkeersregelaar tegen de grond hadden gewerkt.

Dean uitte zijn dreigementen tegenover Shownieuws. Dean wil met de mishandelde verkeersregelaar en de burgemeester van Hoorn om tafel om de gebeurtenissen uit te praten. Een woordvoerder van de gemeente geeft aan daar voor open te staan.

Ben en Jamie Saunders hebben een nachtje in de cel geslapen na het geweldsincident. Ben moet zich binnenkort bij de rechter melden. Dean werd in september nog aangehouden op verdenking van brandstichting. In april vorig jaar liep zijn relatie stuk en deed zijn ex aangifte wegens mishandeling.

Update 20.10 uur
Dean Saunders heeft live in de uitzending van RTL Boulevard excuses aangeboden voor zijn opmerkingen. 'Ik was heel erg emotioneel. Mijn moeder was aan het huilen, omdat ze het heel erg vindt dat je ons een Tokkie-familie noemt', aldus Dean. 'Mijn ouders hebben nog nooit iets verkeerds gedaan en als één van ons iets heeft gedaan, wordt iedereen er bij betrokken.' Albert Verlinde heeft de excuses geaccepteerd, maar voegt daar nog wel aan toe: 'Wij monteren nooit iets wat niet klopt. We vatten in een item samen wat er is gebeurd.'

Matthews beleeft Giro in een roes

Michael Matthews beleeft de Giro d'Italia vooralsnog in een roes. De Australiër won zaterdag al met zijn ploeg de openingsploegentijdrit, pakte zondag de roze leiderstrui en sprintte maandag in de derde etappe naar ritwinst. "De Giro is tot nu toe een droom die uitkomt", glunderde de 24-jarige renner.

Het was het tweede jaar op rij dat Matthews in de roze leiderstrui een etappe wist te winnen. "Dat is absoluut erg speciaal", merkte hij op. "We hadden deze etappe vooraf goed verkend, want we wisten dat hier kansen lagen. Dat het ons lukt hier te winnen, is geweldig. Ik ben de laatste klim van de dag vooraan begonnen, zodat ik me een beetje kon laten afzakken om zo energie te sparen."

De leukste sporttweets van week 19

Elke week verzamelt de sportredactie van FOK! de leukste en meest bijzondere sportweets. Vandaag zetten we die voor jullie op rij in deze rubriek. Veel leesplezier!

Erg ging wat op een pijnlijke manier mis bij een pitstop bij het Formule 1-team van Lotus, gelukkig was er ijs om de pijn te verzachten:

De supporters van FC Dordrecht zijn al ingesteld op de Jupiler League:

Ranomi Kromowidjojo heeft per ongeluk de politie geholpen:

We geven Ronald Mulder gelijk, ze lijkt wel erg op Koen Verweij:

Dit is een echte bazentaart:

Een stukje marketing dat inspeelt op de meivakantie:

Dit doelpunt wilden we jullie niet onthouden:

Tennisser Thanasi Kokkinakis strandde op het vliegveld van Rome omdat door een brand alle vluchten gecancled waren:

Giedo van der Garde vindt er niet zoveel meer aan:

Gary Lineker volgt naast het Engelse voetbal ook al de Britse politiek:

Afgelopen weekend ging de Giro d'Italia weer van start en dat levert bijvoorbeeld dit mooie plaatje op:

Ashley Hesjedal nam voor de gelegenheid de trofee die haar man Ryder in 2012 won door de Giro te winnen, mee naar een befaamd wielercafé in Girona:

En daar was hij ook zo weer weg:

Het mag bekend zijn dat wij hier fan zijn van Noa Kodaira, de Japanse schaatster die fanatiek in het Nederlands twittert. Zelfs onderweg in de auto blijft ze onze taal leren:

We sluiten af met de huwelijksreis van Jorrit Bergsma en Heather Richardson:

Spartak verliest ondanks doelpunt Promes

Quincy Promes heeft maandag weer gescoord voor zijn club Spartak Moskou. In het uitduel tegen Terek Grozni zorgde de 23-jarige middenvelder in de 75e minuut voor 2-2, maar hij kon niet voorkomen dat de wedstrijd alsnog verloren ging. De Braziliaan Aílton scoorde in de blessuretijd nog twee keer en bracht de eindstand op 4-2.

Promes staat nog maar een jaar onder contract in Moskou maar hij zou in de belangstelling staan van zowel Juventus als Southampton.

Duitse bekerwinnaar verdient recordbedrag

VfL Wolfsburg en Borussia Dortmund krijgen binnenkort een flinke som geld op hun bankrekening bijgeschreven. De twee clubs staan tegenover elkaar in de finale van het Duitse bekertoernooi en de winnaar van die ontmoeting gaat met liefst 3,5 miljoen euro naar huis. Nooit eerder ontving de winnaar van de DFB Pokal zoveel geld. Voor de verliezer ligt 2,5 miljoen euro klaar.

Van het bedrag voor de winnaar komt 2,15 miljoen euro voort uit de tv-gelden. Ook de inkomsten uit de kaartverkoop zijn doorberekend in het prijzengeld. Het Olympiastadion in Berlijn, waar de finale op 30 mei wordt gespeeld, is uitverkocht.

Vorig jaar streek Bayern München, dat het bekertoernooi toen won, 'slechts' 3,2 miljoen euro op.

PSV bereidt zich op Ibiza voor op ADO

Landskampioen PSV bereidt zich deze week op het Spaanse feesteiland Ibiza voor op de uitwedstrijd tegen ADO Den Haag. Selectie en staf vertrekken maandag voor de korte break en komen donderdag weer terug, meldde een woordvoerder van de club.

Het gaat volgens de club om een ontspannen uitje. Het precieze programma is nog niet bekend. De spelers betalen de reis uit eigen zak. Na terugkeer wordt er vrijdag en zaterdag gewoon getraind, aldus de woordvoerder.

Voor PSV en ADO staat zondag niks meer op het spel. ADO staat stevig op de dertiende plaats.

Schalke zet spelers op non-actief

Schalke 04 heeft maandag maatregelen genomen tegen drie spelers vanwege de dure nederlaag bij FC Köln. In een korte verklaring laat manager Horst Heldt weten dat Kevin-Prince Boateng en Sidney Sam per direct op non-actief zijn gezet en dat Marco Höger deze week niet meetraint en meespeelt met het eerste.

Schalke verloor zondagavond met 2-0 en zakte door de nederlaag naar de zesde plaats. De Nederlander Klaas-Jan Huntelaar deed niet mee wegens een schorsing.

De club uit Gelsenkirchen kan Europees voetbal weliswaar nog op eigen kracht bereiken in de laatste twee speelronden, maar er werd door de leiding furieus gereageerd op het verlies. Er werden consequenties aangekondigd en volgens de verklaring maandag zijn dit pas de eerste maatregelen.

Nigel Farage blijft aan als leider UKIP

Nigel Farage blijft aan als leider van de eurosceptische partij UKIP. De partijleiding heeft zijn aftreden tegengehouden.

De uitkomst van de verkiezingen voor het Britse Lagerhuis donderdag was teleurstellend voor UKIP. Farage kondigde vrijdag aan op te stappen toen bekend werd dat hij in zijn district geen zetel had bemachtigd. Dat besluit heeft hij nu dus teruggedraaid.

Nigel Farage blijft aan als leider UKIP
Nigel Farage blijft aan als leider UKIP (Foto: ANP)

Tapia mist Copa América door knieblessure

Een nieuwe tegenvaller voor FC Twente. Renato Tapia meldt dat hij drie maanden aan de kant staat. En niet acht weken, zoals eerder werd gedacht.

De 19-jarige middenvelder verrekte vrijdag op de training de binnenband van zijn linkerknie. Door de blessure moet de Peruaan het duel met FC Dordrecht (3-0 winst) aan zich voorbij laten gaan. De laatste wedstrijd van het seizoen, komende zondag tegen sc Heerenveen, komt ook veel te vroeg.

"Het nieuws kwam hard aan", laat Tapia maandag weten via sociale media. "Ik zal er drie maanden uit liggen. Voor mij betekent dit het einde van het seizoen. Maar ik weet dat, als ik terugkom, ik sterker dan ooit zal terugkeren. Om te blijven vechten voor mijn dromen. Ik dank jullie allemaal voor de steunende berichten."

Dat Tapia de laatste competitieduels met Twente mist, is geen ramp. Voor de Tukkers staat er toch niets meer op het spel. Door de blessure lijkt de alleskunner echter ook de Copa América aan zich voorbij te moeten laten gaan. Het Zuid-Amerikaanse landentoernooi vindt vanaf 11 juni tot 4 juli plaats in Chili. 

Renato Tapia mist de Copa América en mogelijk ook start Eredivisie volgend seizoen. (PRO SHOTS/Kay Int Veen)
Renato Tapia mist de Copa América en mogelijk ook start Eredivisie volgend seizoen. (PRO SHOTS/Kay Int Veen)

Matthews sprint in roze naar ritzege, opgave Pozzovivo na val

Michael Matthews heeft maandag de derde rit in de Ronde van Italië gewonnen. De rozetruidrager was in de 136 kilometer lange rit van Rapallo naar Sestri Levante de snelste in de sprint van een omvangrijke groep. De Australische wielrenner verstevigt met zijn ritzege zijn leidende positie in het klassement.

Achter Matthews, die ook vorig jaar een rit won als rozetruidrager, eindigde de Italiaan Fabio Felline als tweede. De Belg Philippe Gilbert kwam als derde over de streep.

Domenico Pozzovico kwam tijdens de rit hard ten val in een afdaling. De Italiaanse klimmer werd met hoofdletsel afgevoerd naar een ziekenhuis. Volgens de eerste berichten heeft hij een hersenschudding en een jukbeenbreuk overgehouden aan zijn valpartij. 

Zevenhonderd wietplanten in gemeenteplantsoen

Een wietkweker dacht het slim aan te pakken door in het openbare groen in Berlijn wietplanten te kweken. Een medewerker van de gemeente vond de plantjes in een plantsoen bij een metrostation echter maar verdacht en schakelde de politie in. Die stelde vast dat er zo'n zevenhonderd wietplanten tussen het onkruid stonden.

De politie heeft inmiddels de planten bij het station Kottbusser Tor, in de wijk Kreuzberg, verwijderd en afgevoerd. Ook is een onderzoek gestart naar wie de plantjes heeft gepoot.

'Economisch herstel zet door'

Het economisch herstel in Nederland blijft aanhouden. Volgens economen van de grote banken is de economie in het eerste kwartaal tussen de 0,5 en 0,8 procent groter geworden. Zowel de export als de consumptie presteerde goed, voorspellen zij in aanloop naar de bekendmaking van het economische groeicijfer door het CBS woensdag.

Rabobank denkt dat de economie afgelopen kwartaal even hard groeide als in het voorgaande kwartaal. De bank rekent op een plus van 0,8 procent. ABN AMRO en ING zijn iets terughoudender. Zij gaan uit van respectievelijk 0,7 en 0,5 procent groei, vergeleken met de laatste driemaandsperiode van vorig jaar.

Vooral positief is dat het niet meer alleen de export lijkt te zijn die de kar van het herstel trekt. De Nederlandse consument laat het geld weer wat meer rollen. De consumptiecijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) eerder over januari en februari naar buiten bracht, waren beter dan verwacht, zegt Martijn Badir van Rabobank. Dit hangt volgens hem samen met het toegenomen vertrouwen en een verbeterde koopkracht.

De autobranche maakte vorige maand al bekend dat de autoverkopen afgelopen kwartaal hoger lagen dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook de woningmarkt is het jaar 2015 goed begonnen, liet makelaarsorganisatie NVM weten.

De export is al langer een drijvende kracht achter Nederlands economisch herstel. Bedrijven die uitvoeren naar het buitenland werden afgelopen kwartaal extra geholpen door de gedaalde waarde van de euro, zeggen de economen van Rabobank, ABN AMRO en ING.

De grote banken hebben becijferd dat als de Nederlandse economie het huidige groeitempo doorzet, het groeicijfer over heel 2015 op 2 procent of hoger uit kan komen.

'Economisch herstel zet door'
'Economisch herstel zet door' (foto: ANP)

Politie vindt 1000 kilo koperkabel

De politie heeft maandagochtend bij een controle op de A58 bij Oirschot in een Iers bestelbusje 1000 kilo geknipte koperkabels gevonden. De twee inzittenden (twee Ieren van 42 en 35 jaar) zijn aangehouden.

Agenten hielden het busje aan, omdat het vrij langzaam reed en sterk achterover helde alsof het zwaarbeladen was. De twee Ieren hadden geen aannemelijke verklaring voor de herkomst van hun lading. De politie onderzoekt waar het koper vandaan komt.

IS zoekt nieuwe leider

Hooggeplaatste leden van terreurgroep IS (Islamitische Staat) maken binnenkort bekend wie de dagelijkse leiding krijgt, nu hun leider Abu Bakr al-Baghdadi gewond is. De zelfbenoemde kalief kan door zijn verwondingen niet overal naartoe reizen om militaire beslissingen te nemen, meldde The Daily Beast aan de hand van beweringen van deserteurs van de terreurgroep.

Het online medium meldde maandag dat al-Baghdadi nog altijd wordt behandeld, sinds hij in maart gewond raakte bij een bombardement. Hij liep een verwonding op aan zijn rug in Irak. Bovendien is zijn linkerbeen verlamd. De IS-leider is naar kalifaathoofdstad Raqqa in Syrië gebracht.

De nieuwe, tijdelijke leider zal direct onder al-Baghdadi komen te staan. Er zouden in totaal vier gegadigden zijn voor de positie.

IS zoekt nieuwe leider
IS zoekt nieuwe leider (foto: ANP)

'Politie mag niet speuren bij vermissingen'

De politie heeft te weinig bevoegdheden om goed te kunnen zoeken naar vermiste mensen. Het gebeurt waarschijnlijk enkele honderden keren per jaar dat het voor de politie niet mogelijk is om bijvoorbeeld camerabeelden en telefoongegevens te krijgen, terwijl ze dat wel zou willen. Dit blijkt uit een rapport van onderzoeksbureau Regioplan dat maandag is gepubliceerd.

Als er geen duidelijke aanwijzingen zijn dat een vermist iemand in gevaar is of dat er sprake is van een misdrijf, dan is strafrechtelijk onderzoek niet mogelijk. De politie heeft dan niet veel bevoegdheden.

In het rapport wordt een jonge vrouw als voorbeeld genoemd die in het buitenland verdween tijdens een wandeling in een natuurgebied. Hoewel ze door haar ouders als vermist werd opgeven, kon de politie nauwelijks zoekmiddelen inzetten.

Meer besmettingen met ziekenhuisbacterie

Het aantal mensen dat besmet is geraakt met de resistente ziekenhuisbacterie VRE in het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht is bijna verdubbeld, van vijftien vorige week tot achtentwintig. Dat heeft een woordvoerder van het ziekenhuis, waar de bacterie uitbrak, maandag laten weten.

Het ziekenhuis heeft inmiddels 1200 mensen opgeroepen om zich te testen vanwege de uitbraak van de bacterie. Vorige week bestond deze groep uit zo'n negenhonderd mensen. Het gaat om mensen die in het Albert Schweitzer ziekenhuis hebben gelegen of contact hebben gehad met patiënten daar. De meeste mensen die besmet zijn geraakt met de bacterie werden daar niet ziek van.

De bacterie is ongevaarlijk voor gezonde mensen, maar bij zieke of ernstig verzwakte mensen kan de VRE-bacterie infecties veroorzaken. Die kunnen in het ergste geval tot de dood leiden.

Nederland traint 34 Chinese museummanagers

Een groep van 34 Chinese museummanagers en curatoren krijgt deze week een Nederlandse training. Vier experts van het Van Gogh Museum, de Reinwardt Academie en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zijn naar Peking afgereisd om de 'museummanagementtraining' te geven, maakten initiatiefnemers DutchCulture en de Nederlandse ambassade in China maandag bekend.

Het is de eerste keer dat de cursus wordt gegeven. De deelnemers zijn afkomstig van vooraanstaande musea in China, zoals het National Art Museum of China, het Nanjing City Museum en het Guangdong Museum of Arts.

In China openen de laatste jaren veel nieuwe musea. "Gemiddeld zo'n honderd per jaar", stelt DutchCulture, het centrum voor internationale samenwerking. Nederland telt wereldwijd de meeste musea per inwoner en de bezoekersaantallen zijn hoog. Daarom is ons land een goed voorbeeld voor anderen, aldus de initiatiefnemers.

Hollande bezoekt als eerste Franse president Cuba

François Hollande is de eerste Franse president die een bezoek heeft gebracht aan Cuba. Hij arriveerde maandag op het eiland.

Hollande wil het eendaagse bezoek gebruiken om diplomatieke en zakelijke betrekkingen aan te knopen. Er staat een ontmoeting met de Cubaanse leider Raul Castro op de planning. Ook opent hij een Frans cultureel centrum. Volgens Hollande wordt Frankrijk een 'trouwe bondgenoot' van Cuba.

In het kielzog van Hollande kwamen ook enkele grote zakenlieden naar Cuba. Onder hen vertegenwoordigers van drankengigant Pernod Ricard, hotelketen Accor, luchtvaartmaatschappij Air France, supermarktketen Carrefour en telecombedrijf Orange.

In december maakten de Verenigde Staten bekend dat de regering na meer dan vijftig jaar de beperkingen die aan Cuba zijn opgelegd wilde versoepelen.

François Hollande (Foto: Novum)
François Hollande (Foto: Novum)

Ganzen landelijk de gaskamer in

Vanaf juni mogen ganzen in heel Nederland worden vergast als zij voor overlast zorgen. Deze methode mocht voorheen alleen worden gebruikt in een straal van 20 kilometer rondom Schiphol.

Dat de ganzen straks overal mogen worden vergast is het gevolg van een wetswijziging door de Europese Commissie. Het gebruik van koolstofdioxide (CO2) is daardoor niet meer verboden als methode om ganzen te doden. Andere methoden zoals onthoofding waren niet verboden. Vergassing wordt als diervriendelijkere en efficiëntere methode gezien.

Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten zullen het vergassen toestaan in de door hun beheerde gebieden. Daarvoor willen ze wel een toezegging vanuit de provincies dat de overwinterende ganzen met rust worden gelaten. Ook landbouwers zullen blij zijn met de uitspraak, ganzen kunnen namelijk erg veel schade aan gewassen toebrengen.

Om ganzen te vergassen worden de dieren eerst gevangen om ze vervolgens in een kooi te stoppen. Deze kooi wordt vervolgens afgedicht waarna het CO2 gas naar binnen wordt gelaten. Door inandeming van het gas zullen de ganzen vrij snel stikken door zuurstofgebrek.

Ganzen (Foto: Novum)
Ganzen (Foto: Novum)

'Grieken voldoen opnieuw rekening bij het IMF'

Griekenland heeft maandag 750 miljoen euro aan rentelasten betaald aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dat meldde persbureau Reuters maandagmiddag op basis van bronnen binnen het Griekse ministerie van Financiën.

Met de betaling voldoet de Griekse overheid een dag te vroeg aan haar verplichting ten opzichte van het IMF. Er werd met spanning uitgekeken naar de betaling van deze week. Doordat Griekenland al maanden geen noodkredieten van de eurolanden en het IMF heeft ontvangen dreigt de Griekse schatkist leeg te raken.

UKIP weigert ontslag partijleider Farage

Nigel Farage blijft partijleider van de UK Independence Party. De partij liet maandag weten dat het ontslag dat Farage had ingediend door het landelijk partijbestuur is afgewezen. Farage wilde opstappen omdat hij bij de Lagerhuisverkiezingen van vorige week donderdag geen zetel wist te bemachtigen.

UKIP behaalde maar één parlementszetel, maar kreeg zo'n dertien procent van de stemmen. De partij wil het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie halen en de immigratie drastisch verminderen.

Nigel Farage (Foto: Novum)
Nigel Farage (Foto: Novum)

Ruim 6000 hennepkwekerijen opgerold

De politie heeft vorig jaar ruim 6000 hennepkwekerijen in Nederland opgerold. Dit blijkt maandag uit cijfers die RTL Nieuws van de politie heeft gekregen.

De meeste kwekerijen, 950, werden in de politieregio Oost-Nederland ontdekt. Daarna volgden de politieregio's Rotterdam (842) en Zeeland-West-Brabant (763).

In totaal werden in 2014 1,8 miljoen hennepplanten en -stekken in beslag genomen. Ook werd 2000 kilo aan henneptoppen onderschept.

Ruim 6000 hennepkwekerijen opgerold (Foto: Novum)
Ruim 6000 hennepkwekerijen opgerold (Foto: Novum)

Portal en meer naar Lego Dimensions

Lego Dimensions maakt net als Disney Infinity en Skylanders gebruik van fysieke figuren die in te scannen zijn in de game. De figuren voor Lego Dimensions zijn gemaakt van Lego en er zullen figuren komen uit veel verschillende franchises.

Lego heeft een pdf geüpload die is bewaard door Brickset. In de pdf zijn instructies te zien hoe de figuren gemonteerd moeten worden. Gek genoeg heeft Lego ervoor gekozen hier franchises in op te nemen die nog niet zijn aangekondigd. Onder andere Portal van Valve, Doctor Who, Scooby-Doo! en Jurassic World krijgen Lego-figuren voor in de game.

Lego Dimensions komt 29 september uit voor PlayStation 3, PlayStation 4, Wii U, Xbox 360 en Xbox One.

Lego Dimensions Portal 2 en Doctor Who

Lego Dimensions Jurassic World en Scooby-Doo!

Erop los knallen in RTS Blitzkrieg 3

Indie-ontwikkelaar Nival heeft Blitzkrieg 3 aangekondigd, die nu via Steam Early Access al te koop is. Mocht je deze vandaag of morgen nog aanschaffen, dan krijg je de eerste twee delen met DLC er voor niets bij.

Blitzkrieg 3 is een realtime strategy game waarin je in de Tweede Wereldoorlog bezig gaat. Multiplayer wordt ondersteund. Nival is bekend van deze serie, maar heeft bijvoorbeeld ook Heroes of Might and Magic V gemaakt.

Er zijn twee edities. De normale editie kost 29,95 euro, terwijl de special edition 49,95 euro gaat kosten. In de speciale editie krijg je enkele bekende generaals, extra tanks en een bonus-singelplayer missie.

Cameron: mandaat voor 'zware' EU-onderhandelingen

De Britse premier David Cameron verwacht "zware" onderhandelingen met de EU-landen over wijziging van de Europese verdragen over bijvoorbeeld de bewegingsvrijheid in de Unie. Maar zijn winst bij de Lagerhuisverkiezingen vorige week hebben hem "een mandaat" gegeven waar de andere lidstaten niet omheen kunnen.

"Het (de onderhandelingen) zal moeilijk worden, dat is duidelijk, maar wij hebben een mandaat gekregen", zei de premier voordat hij voor het eerst sinds de verkiezingen van donderdag de Conservatieve parlementariërs toesprak. Hij kreeg luid applaus.

Cameron heeft beloofd dat hij in 2017 een referendum over het Britse lidmaatschap van de EU zal houden. Hij wil de kiezers dan de resultaten van de onderhandelingen voorleggen. Binnen zijn partij zijn er vele tegenstanders van het EU-lidmaatschap. De partij heeft ook veel last van de anti-EU-partij UKIP, die vorige week ruim 12 procent van de stemmen kreeg, maar door het districtenstelsel slechts één zetel in het Lagerhuis wist te bemachtigen.

Cameron: mandaat'zware' EU-onderhandelingen
Cameron: mandaat'zware' EU-onderhandelingen (Foto: ANP)

Weer 12 vrouwenteams in eredivisie waterpolo

De eredivisie waterpolo bij de vrouwen bestaat volgend seizoen weer uit twaalf ploegen. Vijf teams uit de eerste klasse zijn bereid gevonden om te promoveren, maakte de Waterpolo Federatie Nederland (WFN) maandag bekend.

Na de invoering van het licentiesysteem vorig jaar waren er nog maar zeven ploegen over in de eredivisie. Clubs waren bovendien huiverig om te promoveren vanwege het grote krachtsverschil tussen de eredivisie en de eerste klasse.

Voorzitter Jack Weber van WFN hoopt dat de gepromoveerde clubs op termijn ook aan de licentievoorwaarden gaan voldoen. "Voor volgend seizoen krijgen ze dispensatie. Daarna gaan we kijken welke clubs definitief de stap kunnen zetten. We streven ook voor de toekomst naar twaalf ploegen bij de vrouwen, net als bij de mannen", zei hij.

Naast de zeven clubs die al in de eredivisie waterpoloën (Widex GZC Donk, ZVL-BAM, Het Ravijn, UZSC, De Ham, ZPB H&L Productions en Polar Bears) zullen volgend seizoen ook ZV De Zaan, HBW, PSV, Waterpolo Den Haag en ENC Arnhem op het hoogste niveau uitkomen.

Libië wijst EU-plan mensensmokkelaars af

De Libische regering is tegen het voorstel van de Europese Unie geweld te gebruiken tegen smokkelaars die vluchtelingen naar Europa willen varen. De ambassadeur van het Noord-Afrikaanse land bij de Verenigde Naties spreekt van onduidelijke en "zeer zorgwekkende" plannen, meldde de BBC maandag.

De EU wil een VN-mandaat waarmee in Libische wateren militaire actie kan worden ondernomen om boten van smokkelaars tegen te houden of te vernietigen. Het voorstel maakt deel uit van bredere EU-plannen om de vluchtelingenstroom over de Middellandse Zee in te dammen en te voorkomen dat vluchtelingen verdrinken.

Turks schip beschoten bij Libië: 1 dode

Een Turks vrachtschip is zondag in internationale wateren beschoten toen het de haven van Tobruk in Libië naderde. Een Turks bemanningslid kwam daarbij om het leven en verscheidene anderen raakten gewond, zegt het Turkse ministerie van buitenlandse zaken.

Het onder de vlag van de Cook-eilanden varende schip de Tuna-1 werd eerst op zo'n twintig kilometer van Tobruk bestookt door artillerie. Toen het probeerde weg te komen werd het vanuit de lucht aangevallen. Volgens het Turkse ministerie had het schip bouwmateriaal uit Spanje aan boord.

Het ministerie veroordeelde de aanval en zei dat Turkije zich het recht voorbehoudt om schadevergoeding te eisen.

Libië is door interne strijd na de val van dictator Moammar Gadhaffi in 2011 feitelijk in tweeën gedeeld. De internationaal erkende regering heeft buiten de steden Tobruk en Bayda weinig te vertellen.

Turks schip beschoten bij Libië: 1 dode
Turks schip beschoten bij Libië: 1 dode (foto: ANP)

'Dishonored krijgt Definitive Edition'

Op de ratingboard van Brazilië is er een Dishonored: Definitive Edition opgedoken. Het item geeft geen details over platformen, maar Dishonored heeft al eerder een Game of the Year-editie voor PlayStation 3, Xbox 360 en pc gekregen waarin alle DLC zit. Grote kans dus dat we een PlayStation 4- en Xbox One-remaster zouden kunnen gaan zien.

Dishonored 2 wordt ontwikkeld, maar volgens de altijd draaiende geruchtenmolen gaan we deze niet op de aankomende E3 zien. Een remaster zou het wachten moeten verzachten. Of dit inderdaad een nieuwe versie van de eerste Dishonored is en we op PlayStation 4 en Xbox One ook stealthy kunnen gaan blinken in de schaduwen van de stad gaan we hopelijk dan toch op 14 juni horen, op de E3-persconferentie van Bethesda.

Dishonored

'Gemeente Amsterdam moet betalen voor naam Amsterdam ArenA'

Directeur Henk Markering van de Amsterdam ArenA wil dat onze hoofdstad jaarlijks vier miljoen euro richting de directie van het stadion gaat schuiven. Dit zei hij vanochtend bij BNR. De gemeente verklaart de man indirect voor gek door niet op de oproep in te gaan.

Markerink stelt dat een commerciële naam goud geld op kan leveren. Of de naam daadwerkelijk gaat veranderen van Amsterdam ArenA in *insert sponsor hier* ArenA is onduidelijk.

'Er zijn veel stadions in de wereld met een naamsponsor. Dat brengt geld op dat weer geïnvesteerd kan worden in het stadion.' Markerink noemt onder meer de Allianz Arena van Bayern München en het Emirates Stadion van Arsenal als voorbeelden. Die clubs zouden jaarlijks zo'n 7 miljoen euro vangen van de sponsor.

'We zijn natuurlijk geen München of Londen, dus laten we eens beginnen met de helft. Vier miljoen euro per jaar is serieus geld.'

Wie zie jij wel zitten als sponsor voor de ArenA?

Meer zitplaatsen in Amsterdam ArenA
De Tena Lady ArenA?

Metal Gear Solid V Quiet-figurine heeft kneedbare tetten

Metal Gear Solid-godfather Hideo Kojima heeft vandaag een ietwat bedenkelijke feature van de pre-orderbonus "Quiet"-figurine getoond op Twitter: kneedbare tetten.

Naast een goede bos hout voor de deur is Quiet ook nog voorzien van enkele andere features, zoals een alternatief gecamoufleerd hoofd en een arsenaal aan wapens. Kojima had al eerder te kennen gegeven dat het de bedoeling is om Quiet te portreteren als een sexy femme fatale, zodat fans gemotiveerd worden om te 'cosplayen' en om goede verkopen van het beeldje te verzekeren. Kojima zegt er zelf het volgende over: "Quiet is coming soon. Yoji, a supervisor says some soft materials enables to be pushed & lifted. lol."

Quiet is een vrouwelijk personage in de nieuwste Metal Gear Solid-game, The Phantom Pain. De stem- en motion capture-artiest voor quiet is de Nederlandse Stefanie Joosten. Een filmpje van deze schone deerne, zowel in levende lijve als in-game, kun je onderaan dit artikel vinden. Let wel op dat eventuele dimensies van voorgenoemde features mogelijk niet overeenkomen. 

Fallout 4-trailer gemaakt door Del Toro

Volgens het cv van een 3D-artiest heeft Mirada Studios, de studio van regisseur Guillermo Del Toro, een 'Fallout 4 cinematic trailer' gemaakt. Het LinkedIn-account is natuurlijk ondertussen aangepast.

De artiest heeft eerder gewerkt aan filmpjes voor onder andere The Elder Scrolls Online, Far Cry 4 en Forza Motorsport. Mirada Studios heeft ook voor andere bedrijven en artiesten wat gedaan zoals Nike, IBM, Mazda en Katy Perry.

De aankondiging van Fallout 4 wordt verwacht op de eerste E3-persconferentie van Bethesda. Deze vindt zondag 14 juni plaats in Los Angeles. Het spel wordt niet op de E3-beursvloer verwacht, maar de pers schijnt gameplay te gaan zien achter de beruchte gesloten deuren. De E3 zelf begint 16 juni en eindigt 18 juni. Bethesda, Microsoft, Ubisoft, EA, Sony en andere persconferenties vinden de dagen daarvoor plaats.

Fallout 4 op LinkedIn

Einde loopbaan dreigt voor Capdevila

Een zware knieblessure betekent mogelijk het einde van de imposante loopbaan van de Spaanse voetballer Joan Capdevila. De zestigvoudig international liep de blessure vorige week op bij zijn club Lierse SK. Na bezoek aan een specialist en een MRI-scan werd duidelijk dat de 37-jarige verdediger een half jaar aan de kant staat, laat de Belgische club maandag weten.

Joan Capdevila maakte deel uit van het Spaanse team dat in 2008 Europees kampioen en in 2010 wereldkampioen werd door in de finale van Nederland te winnen. Hij speelde eerder voor Villarreal, Deportivo La Coruña, Benfica en Atlético Madrid.

Lierse SK strijdt in de Belgische competitie nog tegen degradatie. De club is met twee overwinningen in twee wedstrijden goed op weg.

Vooral nieuwkomers op rampplek Enschede

Vijftien jaar na de vuurwerkramp in de Enschedese wijk Roombeek-Roomveldje op 13 mei 2000 wordt de buurt nu vooral bewoond door mensen die er daarvoor niet woonden. Dat stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in een rapport dat maandag verscheen.

Bij de ramp vielen 23 doden en raakten bijna duizend mensen gewond. Ongeveer tweehonderd huizen werden vernield.

Vier op de vijf huidige bewoners zijn er pas na de vuurwerkramp komen wonen. Na de ramp verliet ruim 40 procent van de bewoners, al dan niet gedwongen wegens vernielde huizen, de buurt. Het grootste deel daarvan woont nu elders in Enschede.

Vooral de leeftijdsgroep 45-65 jaar bleef er na de ramp wonen of keerde terug. Bijna 60 procent van die leeftijdsgroep woonde in 2014 weer in de buurt. Van de toentertijd verhuisde jongeren keerde 7 procent terug.

Vuurwerkramp Enschede
Vuurwerkramp Enschede

Eerste landelijke zomerse dag in Nederland

Het is maandag de eerste officiële landelijke zomerse dag van 2015 in Nederland. In De Bilt steeg de temperatuur om 13.10 uur naar 25,0 graden. De verwachting is dat de temperatuur maandag nog verder stijgt naar waarden rond de 26 graden. Dat melden weerbureaus weeronline.nl en weerplaza.nl maandag.

Eindhoven was rond 12.30 uur de eerste plaats in Nederland waar 25 graden werd gemeten.

Vorig jaar was de eerste officiële zomerse dag op 20 mei. In 2013 gebeurde het pas op 6 juni. De vroegste zomerse dag was in 2007, toen het op 14 april al meer dan 25 graden in De Bilt was.

Guardiola: "Geen overstap naar Manchester City"

Bayern München-coach Pep Guardiola heeft maandag geruchten ontkracht over een overstap naar Manchester City volgend seizoen. De Spanjaard wil zijn contract bij Bayern gewoon uitdienen. "Ik heb al 200 miljoen keer gezegd dat mijn contract hier nog een jaar doorloopt. Volgend seizoen zit ik bij Bayern, en daarmee uit", zei Guardiola bij de persconferentie in aanloop naar het tweede halvefinaleduel in de Champions League tussen zijn ploeg en FC Barcelona van dinsdag.

Guardiola's Bayern verloor de afgelopen weken voor het eerst sinds 1991 vier wedstrijden op rij. De ploeg ging vorige week op bezoek bij Barcelona met 3-0 onderuit en staat dus voor een lastige opgave als het de finale wil bereiken.

Weer Belgische voetballer (23) dood door hartfalen

Voor de tweede keer in korte tijd is een Belgische voetballer overleden door hartproblemen. De 23-jarige Tim Nicot van Beerschot-Wilrijk werd zaterdag getroffen door een hartstilstand tijdens een toernooi met vrienden en overleed maandag in het ziekenhuis, melden zijn familie en club. Beerschot-Wilrijk veroverde onlangs de titel in de vierde klasse.

Vorige week werd Grégory Mertens begraven. Hij zakte in elkaar tijdens een duel met de beloftenploeg van Lokeren en werd slechts 24 jaar oud.

Rosberg: "Eindelijk valt alles goed"

De Duitse Formule 1-coureur Nico Rosberg kroop zondag op het Circuit de Catalunya eindelijk eens uit de schaduw van zijn Engelse teamgenoot Lewis Hamilton. De coureur van Mercedes startte bij de Grand Prix van Spanje vanaf poleposition en reed soeverein naar zijn eerste overwinning van dit seizoen. "Eindelijk had ik weer eens een goede start en dat heeft even geduurd", aldus de 29-jarige zoon van oud-wereldkampioen Keke Rosberg. Rosberg moest dit seizoen steevast Hamilton voor zich dulden, maar maakte in Barcelona een einde aan diens hegemonie.

De Duitser zei echter niets veranderd te hebben aan zijn rijstijl en voorbereiding. "Maar eindelijk is alles eens op zijn plaats gevallen. Het is fantastisch om met dit resultaat naar Monaco te gaan. Ik ben een groot liefhebber van dat stratencircuit."

Rosberg kon het toch niet laten een kleine sneer uit te delen naar Hamilton, met wie hij een haat-liefdeverhouding heeft. "Ik ben maar zeven punten ingelopen op Lewis in het WK-klassement. In de race hoopte ik dat Sebastian Vettel Lewis nog achter zich kon houden. Dat was misschien niet goed voor het team geweest, maar beter voor mij. Al is het natuurlijk nu wel een uitstekend teamresultaat."

Trijntje gaat voor naveldiep decolleté

Trijntje Oosterhuis gaat voor gewaagd op het Eurovisiesongfestival. De zangeres onthulde haar outfit - een zwarte jurk met naveldiep decolleté - maandag tijdens de eerste repetities in Wenen. AVROTROS verspreidde een foto van de jurk via sociale media.

Trijntje repeteerde Walk Along voor het eerst op het podium van het muziekevenement. De zangeres deed dat in vol ornaat. Intussen zijn ook de eerste beelden van de repetitie online te vinden.

De tweede repetitie staat voor vrijdag gepland en maandag 18 mei mag ze nogmaals oefenen voor de grote show. Trijntje neemt met Walk Along deel aan de eerste halve finale op 19 mei. Als ze doorgaat naar de finale, moet ze op 23 mei nogmaals optreden.

Steekpartij Uden in opsporingsprogramma's

Met oproepen in het tv-programma Opsporing Verzocht en het regionale Bureau Brabant hoopt de politie meer informatie te vergaren en getuigen te vinden van de dodelijke steekpartij in Uden van afgelopen weekend. In de nacht van zaterdag op zondag kwam een 27-jarige man uit Oss daar om het leven.

Het slachtoffer werd 's nachts zwaargewond gevonden op de Markt, in het uitgaanscentrum van de Brabantse plaats. Hij overleed in het ziekenhuis. Nog niemand is opgepakt en de recherche onderzoekt onder meer de beelden van bewakingscamera's uit het gebied.

Op Omroep Brabant is maandagavond de eerste oproep, een dag later wordt die herhaald in het landelijke programma. Over de aanleiding van het fatale geweld is nog niets bekend. Op de plaats van de steekpartij hebben veel mensen inmiddels bloemen gelegd.

'Fusie doet zowel Ahold als Delhaize goed'

Een fusie tussen supermarktketens Ahold, moederbedrijf van Albert Heijn, en het Belgische Delhaize zou beide bedrijven goed doen. Dat concluderen meerdere marktanalisten maandag op basis van geruchten die dit weekend opdoken over gesprekken tussen de twee supermarktbedrijven.

De bedrijven zouden elkaar onder meer in de Verenigde Staten versterken. Zowel Delhaize als Ahold is actief aan de Oostkust van het land, maar hebben slechts in een paar staten overlap. Daarnaast zou Ahold Delhaize kunnen helpen marktleider te worden in België. Vooral op het gebied van onlineverkopen zouden de Belgen kunnen leren van de Nederlanders, zo valt in de rapporten te lezen.

Het is niet voor het eerst dat Delhaize en Ahold met elkaar om de tafel zitten. In 2006 waren de bedrijven naar verluidt in vergaande onderhandelingen over een samengaan. Het veel grotere Ahold kon zich destijds niet vinden in een fusie van gelijken.

Weer omstreden prediker naar moskee Helmond

Opnieuw is een omstreden islamitische geestelijke uitgenodigd om te komen preken in een Nederlandse moskee. Sjeik Sa'ad Ateeq al-Ateeq riep eind januari volgens een Engelse vertaling van een van zijn preken Allah op tot 'vernietiging' van Joden, christenen, sjiieten en alawieten. De Helmondse moskee al-Fadjr heeft hem gevraagd om aanstaande vrijdag voor te gaan in gebed.

"Zorg ervoor dat je erbij bent", schrijft de Helmondse moskeevereniging op Facebook. Al-Fadjr was maandag onbereikbaar voor een toelichting. Daardoor is niet duidelijk of de moskee op de hoogte is van het bestaan van de preek waarin de Arabische geestelijke zijn uitspraken tegen aanhangers van andere religies dan de soennitische islam doet.

Onlangs ontstond in buurstad Eindhoven ophef omdat de omstreden sjeik Aaidh al-Qarni zou komen. Dat ging uiteindelijk niet door: zowel zijn visum als zijn uitnodiging werd ingetrokken.

Eerder dit jaar besloot de Helmondse moskee nog een andere prediker te weren toen bleek dat hij opriep tot geweld.

Financieel directeur Wyatt weg bij TomTom

TomTom moet op zoek naar een nieuwe financieel directeur. De huidige, Marina Wyatt, stapt eind juli op bij het navigatiebedrijf. Zij gaat de kas beheren bij het Britse evenementen- en communicatiebureau UBM. Dat maakte TomTom maandag bekend.

In de tien jaar dat TomTom beursgenoteerd is, heeft het nog geen andere financiële bestuurder gehad dan Wyatt. Topman Harold Goddijn dicht haar dan ook een 'cruciale' rol toe in het succes van het bedrijf. Over haar opvolging werden geen mededelingen gedaan.

'Overname ABN AMRO had anders gemoeten'

De overname en opsplitsing van ABN AMRO in 2007 had op een aantal punten anders gemoeten. Dat erkent de Italiaanse zakenbankier Andrea Orcel, een van de voornaamste architecten achter de deal, in een maandag gepubliceerd interview met de Britse krant Financial Times (FT).

Royal Bank of Scotland (RBS), Fortis en Banco Santander legden destijds 72 miljard euro op tafel om ABN van de beurs te halen en onderling te verdelen. Na de overname waren hun kapitaalbuffers zo verzwakt, dat zij door de daaropvolgende financiële crisis in moeilijkheden kwamen.

Orcel, die het bankentrio adviseerde bij de deal, kijkt met een zekere spijt terug op de gang van zaken en zijn eigen rol daarin. "Als je iets met overtuiging doet, en de uitkomst niet is wat je ervan had verwacht, dan heb je spijt dat het niet op die manier gegaan is", zegt hij tegen FT.

'Overname ABN AMRO had anders gemoeten' (Foto: Novum)
'Overname ABN AMRO had anders gemoeten' (Foto: Novum)

Cel geëist om online drugs- en wapenhandel

Het Openbaar Ministerie heeft in hoger beroep tot zeven jaar celstraf geëist tegen drie mannen die worden verdacht van internationale drugs- en wapenhandel op internet. De aanklager deed dat maandag voor het gerechtshof in Arnhem.

De verdachten zijn een 31-jarige man uit Enschede, een 47-jarige man uit Woerden en een 22-jarige man uit Duitsland. De drie behoorden tot een groep van in totaal zes verdachten. Deze drie gingen na hun veroordeling door de rechtbank (straffen tot zes jaar) in hoger beroep.

In februari 2013 startte onder de naam Commodore een strafrechtelijk onderzoek naar drugshandel op internet. Dat gebeurde onder meer via marktplaatsen als Blackmarket Reloaded (BMR) en Silk Road. Uit het onderzoek bleek dat er op professionele wijze een grote verscheidenheid aan verdovende middelen en andere verboden goederen, zoals vuurwapens, werd aangeboden door verschillende verkopers.

Eerste repetities voor Trijntje

Trijntje Oosterhuis staat maandag voor het eerst op het podium van het Eurovisiesongfestival in Wenen. De zangeres repeteert in de middag haar nummer Walk Along.

Tot nu toe is niet bekend welke outfit Trijntje draagt en hoe de act van de zangeres er precies uit komt te zien. Haar regisseur is Hans Pannecoucke, die vorig jaar ook de regie deed van The Common Linnets.

De tweede repetitie staat voor vrijdag gepland en maandag 18 mei mag ze nogmaals oefenen voor de grote show. Trijntje neemt met Walk Along deel aan de eerste halve finale op 19 mei. Als ze doorgaat naar de finale, moet ze op 23 mei nogmaals optreden.

Bremen: SPD verliest, burgemeester weg

Bij parlementsverkiezingen in de Duitse deelstaat Bremen is de sociaal-democratische SPD zondag de grootste partij gebleven. De partij verloor wel terrein, maar behaalt een kleine 33 procent van de stemmen, blijkt uit exit-polls. De huidige coalitie van burgemeester Jens Böhrnsen met de Groenen zou een krappe meerderheid behouden.

De SPD haalde vier jaar geleden nog ruim 38 procent van de stemmen, maar zakt nu naar 32,9 procent. Coalitiegenoot De Groenen verliezen ruim 7 procent en zijn met 15,3 procent de derde partij van Bremen. De CDU van bondskanselier Angela Merkel boekt 2,2 procent winst en komt op 22,6 procent. Oppositiepartij Die Linke boekte eveneens winst en komt op 9,2 procent. De liberale FDP haalt 6,5 procent van de stemmen en keert daarmee na 4 jaar afwezigheid terug in het deelstaatparlement.

Krappe meerderheid
Ook de partij Alternative für Deutschland heeft de kiesdrempel van 5 procent gehaald. De anti-EU- en anti-immigratiepartij komt op 5,5 procent en krijgt 4 zetels in het deelstaatparlement. SPD (30) en de Groenen (14) hebben samen 44 van de 83 zetels. De CDU komt op 20. De verkiezingen kenden een opkomst van slechts 50 procent: de laagste score ooit in een West-Duitse deelstaat.

De stadstaat Bremen, die bestaat uit Bremen en Bremerhaven, is de kleinste deelstaat van Duitsland. De Hanzestad staat er financieel niet al te best voor en het werkloosheidscijfer is er 11,1 procent; het hoogste van alle Duitse deelstaten. Böhrnsen is sinds 8 november 2005 burgemeester en senaatspresident van de Vrije Hanzestad Bremen.

Update 14:10 uur:
Burgemeester Jens Böhrnsen heeft zijn aftreden aangekondigd, meldt Der Spiegel. Hij neemt zijn verantwoordelijkheid vanwege het slechte verkiezingsresultaat van de SPD. De partij boekte de slechtste uitslag sinds 1946. Het opstappen van Böhrnsen komt als een verrassing. Wie hem opvolgt, is onduidelijk.  Volgens Radio Bremen zou het vertrek van Böhrnsen de kans op een coalitie van SPD en CDU vergroten.

Aangifte NS ondanks 'watergrap' treinplasser

De NS doet maandag aangifte tegen de 'treinplasser' ondanks het verhaal dat de man niet zou hebben geplast maar een flesje water zou hebben gebruikt. "Het is verder aan de politie om dat uit te zoeken", reageerde een woordvoerster van het spoorbedrijf maandag op een artikel in het AD.

De krant meldt te hebben gesproken met de jongeman. De achttienjarige inwoner van Ederveen (Gelderland) zegt dat de foto die op sociale media voor veel ophef zorgde, in scene is gezet. Hij zou niet echt op een bankje in de trein hebben geürineerd.

"We kwamen terug van Koningsdag in Arnhem. Ik had natuurlijk wel een biertje gedronken. We wilden een grap uithalen. Ik had een flesje Extran met zo'n tuitje gevuld met water en dat kneep ik leeg alsof ik stond te plassen. Hartstikke stom van me en dat had ik nooit mogen doen, want er moeten natuurlijk mensen kunnen zitten", aldus zijn verhaal.

Componist Tour de France-tunes overleden

Muzikant en componist Rein van den Broek is zondag op 69-jarige leeftijd overleden. Dat meldt RTV NH. De Hilversummer speelde in de rockgroep Ekseption, maar de trompettist is bij het grote publiek nog bekender van zijn tunes voor Radio Tour de France.

Zijn nummer Tarantuella is al tientallen jaren de finish-tune die op NPO Radio 1 is te horen als de wielrenners de eindstreep naderen. Zijn nummer Trumpet Cross is de begin- en eindtune van Radio Tour de France. Diverse generaties radioluisteraars zijn opgegroeid met de tunes van de geboren Haarlemmer.

Met de symfonische rockband Ekseption scoorde Van den Broek ook diverse hits in de jaren 60 en 70. Hij behoorde tot de oprichters van die band. De singles The 5th en Air, allebei uit 1969 en geïnspireerd door klassieke muziek, staan sinds jaar en dag in de Top 2000 van Radio 2. Rein van den Broek is de vader van zangeres en tv-presentatrice Marlayne Sahupala.

Ambulancemedewerkers voeren stiptheidsacties

Ambulancemedewerkers voeren vanaf deze week stiptheidsacties in verschillende regio's van het land. Vakbonden willen op deze manier druk zetten op Ambulancezorg Nederland (AZN) wegens de vastgelopen cao-onderhandelingen. Dat liet Fred Seifert, bestuurder bij FNV Zorg & Welzijn, maandag weten.

In Amsterdam, Rotterdam en Utrecht voerden maandag al zo'n 220 medewerkers acties. Zo voeren ze geen overwerk meer uit, werken geen extra diensten meer en dwingen hun pauzes af. De stiptheidsacties worden de komende weken uitgebreid naar verschillende regio's, waaronder Den Haag, Flevoland, Gelderland en Zeeland.

Behalve een structurele loonsverhoging van 2,5 procent eisen de bonden dat de werkomstandigheden snel worden verbeterd.

Nieuwe namen Lowlands, Mark Ronson zegt af

De organisatie van Lowlands heeft een reeks nieuwe namen bekendgemaakt. Helaas is er ook een afzegging: producer/muzikant Mark Ronson zou een dj-set doen in Biddinghuizen, maar moet verstek laten gaan. De Brit heeft meerdere Europese shows afgezegd vanwege 'onvoorziene mediaverplichtingen in de VS'.

De organisatie van het driedaagse festival heeft echter ook goed nieuws, want er zijn nieuwe namen toegevoegd aan de line-up. Hot Chip, Rico & Sticks #OpgezwolleTotNu, AWOLNATION, Christine and the Queens, Ben Khan, Low Roar, Tourist, Whilk & Misky, Rondé, PAUW, The Indien, WAND, Dolomite Minor, Formation, Gallowstreet, Ot Vinta, Kasba en The Mysterons komen naar Lowlands.

Eerder werd al bekendgemaakt dat onder anderen Ben Howard, The Chemical Brothers, Limp Bizkit, Kendrick Lamar, Interpol en James Bay optreden op het festival. De 23e editie van Lowlands vindt plaats van 21 tot en met 23 augustus.

Hallo, met mij!

De hele coupé kan meegenieten van het gesprek. Maar ach, we zitten hier niet in een stiltecoupé. Of je nu met iemand tegenover je praat of met je vriendje thuis, dat maakt dan weinig verschil. De man schuin tegenover mij denkt daar toch anders over en maakt dat kenbaar middels heftig snuivende geluiden. Hij kán natuurlijk ook gewoon vragen of het iets zachter kan of een andere plek opzoeken.

Boris Johnson mag kabinetszittingen bijwonen

Burgemeester Boris Johnson van Londen mag de vergaderingen van het politieke kabinet van premier David Cameron bijwonen. Johnson, die vorige week in het Britse Lagerhuis werd gekozen, wordt geen minister. De benoeming van Johnson duidt op zijn prominente positie binnen de Conservatieve Partij.

In het politieke kabinet zitten alle kabinetsleden plus enkele andere politici van de Conservatieve Partij. Er worden uitsluitend partijpolitieke zaken besproken. Johnson (50) blijft tot mei volgend jaar burgemeester van Londen. Daarna komt hij mogelijk in aanmerking voor een kabinetspost. Velen verwachten dat hij de opvolger van Cameron wordt als politiek leider van de partij.

Johnson is populair door zijn humor, gevatheid en excentriek gedrag. Hij heeft het vermogen om blunders en andere fouten zo voor te stellen dat ze als bewijs van zijn authenticiteit worden beschouwd.

Johnson mag kabinetszittingen bijwonen
Johnson mag kabinetszittingen bijwonen (Foto: ANP)

Clippers dicht bij volgende ronde in NBA

De Los Angeles Clippers zijn door de derde zege op de Houston Rockets dicht bij finale van de Western Conference in de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA. De Clippers wonnen zondag (plaatselijke tijd) in eigen huis het vierde duel met de Rockets (128-95). De stand in de play-off is nu 3-1.

Center DeAndre Jordan had met 26 punten en zeventien rebounds, en ondanks twintig gemiste vrije worpen, een groot aandeel in de zege van de Clippers.

LeBron James redde zijn Cleveland Cavaliers in de laatste seconde van de vierde wedstrijd tegen de Chicago Bulls. Zijn score bracht de eindstand in het uitduel in Chicago op 84-86. De sterspeler maakte in totaal 25 punten, pakte veertien rebounds en gaf acht assists. De tussenstand in het duel voor een plaats in de finale van de Eastern Conference is nu 2-2.

Boete en huis uit na onderverhuur via Airbnb

Een huurder van een woning in Amsterdam staat op straat omdat hij zijn huis heeft onderverhuurd via Airbnb. Ook moet hij een boete van 7500 euro betalen en de door Rappange Makelaardij gemaakte onderzoekskosten van 10.000 euro. Dat heeft de kantonrechter in de hoofdstad bepaald.

Rappange spande de zaak aan omdat onderverhuur van de sociale huurwoning niet is toegestaan. Bovendien klaagden omwonenden over overlast die de Airbnb-gasten veroorzaakten. Volgens advocaat Floris Havelaar van Van Diepen Van der Kroef Advocaten wees onderzoek uit dat de woning zeker 130 dagen is onderverhuurd. Dit kon onder meer worden aangetoond aan de hand van beoordelingen die gasten achterlieten op de website van Airbnb, waar particulieren hun woning tijdelijk te huur aanbieden.

Frankrijk wil nieuwe vluchtelingen evenredig verdelen over Europa

Frankrijk steunt een voorstel om asielzoekers die in Zuid-Europa aankomen over Europa te verdelen op basis van quota. Dat heeft minister van binnenlandse zaken Bernard Cazeneuve maandag gezegd. Volgens Cazeneuve komen de lasten van immigratie in het huidige systeem ten onrechte op enkele landen terecht.

Het plan komt uit de koker van de Europese Commissie en wordt woensdag officieel gepresenteerd. Veel landen verzetten zich er echter nu al tegen. Naast Frankrijk behoren Zweden en Duitsland tot het kleine groepje landen dat wel vluchtelingen opneemt. De meeste vluchtelingen belanden echter in de Zuid-Europese landen waar ze aankomen - zoals Griekenland en Italië - of daar in de buurt.

Druk op Griekse banken om IMF-betaling

Met nog één dag te gaan voordat Griekenland 750 miljoen euro moet overmaken aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF), staan vooral banken op de beurs in Athene onder druk. Ook de Griekse aandelenmarkt als geheel deed maandag in de ochtendhandel een flinke stap terug.

De belangrijkste graadmeter in Athene verloor 3,3 procent. Piraeus Bank verloor 9 procent, terwijl Alpha Bank zijn beurswaarde met 8,8 procent zag verminderen. Door alle onzekerheid zien Griekse banken veel geld wegstromen, waardoor zij steeds verder in de problemen komen.

Nog altijd is onduidelijk of de Grieken aan hun betalingsverplichting kunnen voldoen, omdat er nog geen akkoord is over verdere steun van de eurolanden en het IMF voor het noodlijdende land. Geen van de eurolanden is bereid leningen te geven zonder akkoord over hervormingsmaatregelen. Maandag komen de ministers van Financiën van de eurolanden opnieuw bijeen om de kwestie te bespreken.

Hakenkruis op deur Kabinet van de Koning

Op de deur van het Kabinet van de Koning in Den Haag is een hakenkruis geschilderd. Dat is vermoedelijk zondagnacht gebeurd. Toen het hakenkruis maandagochtend werd ontdekt, is de deur afgeplakt met zwart zeil. Het is nog onduidelijk wie het hakenkruis op de deur heeft aangebracht.

Het Kabinet van de Koning is een kleine rijksorganisatie die de koning ondersteunt in de uitoefening van zijn constitutionele werkzaamheden. Het gaat onder meer over de contacten tussen de koning en de overige leden van de regering. Verder bereidt het Kabinet van de Koning jaarlijks honderden bezoeken, ontvangsten, gesprekken en beëdigingen door de koning voor. Ook verwerkt en archiveert het Kabinet van de Koning per jaar ongeveer 3000 wetten, algemene maatregelen van bestuur (amvb's) en Koninklijke Besluiten.

Nederland en Marokko leiden aanpak terrorisme

Nederland en Marokko gaan binnenkort samen een internationaal netwerk tegen terrorisme leiden. Het gaat om het Global Counter Terrorism Forum (GCTF) waarin 29 landen en de Europese Unie met elkaar samenwerken om de aanpak van terrorisme te versterken en te stroomlijnen.

De dertig leden van het forum hebben dat in Qatar besloten, laat het ministerie van Buitenlandse Zaken maandag weten. Nederland en Marokko leiden al langer samen een werkgroep binnen het GCTF. Binnen het netwerk werken westerse en islamitische landen samen. Nederland zit er op eigen titel in.

Nederland neemt in oktober het stokje over van de Verenigde Staten en Marokko doet dat in 2016 van Turkije. Die twee landen waren de voorzitters van het forum sinds de oprichting in 2011.

Meisje overleden na ongeval A28 bij Wezep

Het ongeval van zondagavond op de A28, Zwolle richting Amersfoort, heeft een elfjarig meisje het leven gekost. Ze zat met haar familie in een auto die bij Wezep in een slip raakte en tegen een boom tot stilstand kwam.

Het slachtoffertje bezweek maandag aan haar verwondingen. Haar broer van dertien raakte ernstig gewond maar is buiten levensgevaar, meldde de politie maandag. De auto telde in totaal vijf inzittenden, allen afkomstig uit een Haagse familie. De 42-jarige vader die achter het stuur zat, de 38-jarige moeder en een zoontje van vier raakten lichtgewond. Bij het ongeval waren geen andere voertuigen betrokken.

Fowler wint Players Championship, Luiten 51e

De Amerikaanse golfer Rickie Fowler heeft zondag (lokale tijd) na een play-off de lucratieve Players Championship in Florida gewonnen. De 26-jarige Fowler versloeg na vier extra holes voormalig winnaar Sergio Garcia uit Spanje en Kevin Kisner, eveneens uit de Verenigde Staten.

Het trio stond na vier ronden gelijk op 276 slagen (12 onder par). Met een birdie in de sudden death op de zeventiende hole tegen Kisner haalde Fowler de winst binnen. De zege leverde hem 1,8 miljoen dollar op (ruim 1,6 miljoen euro).

De Nederlandse golfer Joost Luiten sloot het toernooi af op een 51e plaats met een eindtotaal van 287 slagen. Hij liep de laatste ronde in 75 slagen (+3).

Haase maakt sprong op wereldranglijst

Door zijn zege op het challengertoernooi van Aix-en-Provence heeft tennisser Robin Haase een grote sprong gemaakt op de wereldranglijst. De toernooizege leverde hem honderd punten op. Hij steeg twaalf plaatsen en staat nu 78e op de ATP-lijst.

Igor Sijsling zakte 21 plaatsen naar plek 148. Thiemo de Bakker bleef staan op plaats 158. De Serviër Novak Djokovic staat nog altijd boven aan de wereldranglijst met ruime voorsprong op nummer twee Roger Federer.

Bij de vrouwen zakte Kiki Bertens verder weg. Ze daalde op de WTA-wereldranglijst twee plaatsen naar plek 94. Serena Williams voert de lijst nog steeds aan.

Cavendish sprint naar zege in Californië

De Brit Mark Cavendish is zondag (plaatselijke tijd) naar winst gesprint in de eerste etappe van de Ronde van Californië. De sprint werd uitstekend aangetrokken door zijn Australische ploeggenoot Mark Renshaw. Cavendish bleef in Sacramento de Slowaak Peter Sagan en de Luxemburger Jean-Pierre Drucker voor. De renner van Etixx-QuickStep mocht bovendien de leiderstrui aantrekken.

De beste Nederlander was Wouter Wippert. Hij finishte als zevende. Ook Koen de Kort, Danny van Poppel en Martijn Verschoor eindigden voorin (repsectievelijk negende, tiende en twaalfde).

Voor Cavendish was het de tiende zege dit seizoen. In de Ronde van Californië behaalde hij tot dusver zes ritzeges.

De Amerikaanse favoriet Andrew Talansky moest in eerste rit snel afstappen wegens ziekte. Hij had last van een infectie van de luchtwegen en een allergie, aldus de verklaring van zijn team Cannondale-Garmin.

President Polen belooft referendum over kieswet en belastingen

De Poolse president Bronislaw Komoworski heeft maandag beloofd dat als hij wordt herkozen, er een referendum komt over de kieswet en over belastingen. Komorowski verloor zondag verrassend de eerste ronde van de presidentsverkiezingen.

Komorowski deed de toezegging, maar zei er niet bij wanneer hij de volksraadpleging wil houden.

Komorowski haalde 33,1 procent van de stemmen, de nationalistische oppositiekandidaat Andrzej Duda kwam als winnaar uit de bus met 34,5 procent, bleek uit de exitpolls. De officiële uitslag wordt later maandag verwacht.

Mannen stelen bloemen van kerkhof

Twee mannen zijn aangehouden voor het stelen van bloemen op een begraafplaats in Diepenveen (Overijssel) . Een getuige zag ze zondagavond lopen met bloemstukken en belde de politie. Hij had het kenteken van hun auto genoteerd.

Na een zoektocht vonden agenten de wagen met de bloemen in Deventer. De dieven vluchtten een huis in. Daar werden ze aangehouden. Het gaat om mannen van 50 en 51 jaar. Behalve de bloemen had het tweetal ook nog een lantaarn meegenomen van het kerkhof.

Arrestatiebevel Assange blijft van kracht

Het arrestatiebevel tegen WikiLeaksoprichter Julian Assange blijft in Zweden van kracht. Dat heeft het hooggerechtshof in Stockholm maandag bepaald.

Zweden wil Assange oppakken, omdat hij van verkrachting wordt verdacht. De Australiër zit sinds 2012 in de ambassade van Ecuador in Londen. Zo wil hij voorkomen dat Groot-Brittannië hem aan Zweden uitlevert. Assange vreest dat Zweden hem aan de Verenigde Staten zal uitleveren. De Amerikanen willen hem berechten voor het lekken van informatie via WikiLeaks. Op dat platform werd de afgelopen jaren een immense hoeveelheid geheime data gepubliceerd.

Assange wil af van het arrestatiebevel en vocht dat aan tot aan de hoogste Zweedse rechtbank. Die heeft evenwel besloten dat het bevel van kracht kan blijven, omdat het niet buitenproportioneel is. Het voordeel van hechtenis van de aangeklaagde staat in verhouding tot het belang dat gemoeid is met opheldering van de zaak. Er is volgens het hooggerechtshof "een groot algemeen belang" dat de waarheid aan het licht komt.

Wel stelt het hof vast dat het arrestatiebevel al "zeer lange tijd" uitstaat maar ook dat de Zweedse aanklagers nu een verhoor proberen te regelen op de ambassade van Ecuador in Londen met Assange. De Wikileaksoprichter heeft naar eigen zeggen het OM in het verleden herhaaldelijk aangeboden om verhoord te worden in de ambassade. De Zweedse aanklagers gingen daar toen niet op in. Ze waren bang dat een dergelijk verhoor kwalitatief onvoldoende zou zijn.

Jonge meiden houden verkrachting te lang stil

Tienermeisjes die zijn verkracht zoeken vaak te laat hulp. Dat concludeert het Landelijk Psychotraumacentrum UMC Utrecht in een maandag gepubliceerd onderzoek.

Het te laat melden heeft niet alleen gevolgen voor het tijdig krijgen van medische hulp (zoals de behandeling van verwondingen, de preventie van soa's, hiv en ongewenste zwangerschap), maar hindert ook forensisch onderzoek, en daarmee de opsporing van de verkrachter. Slachtoffers zouden volgens de onderzoekers bij voorkeur binnen een week hulp moeten krijgen. Maar uit angst wachten slachtoffers hier in de praktijk vaak weken mee.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 323 vrouwelijke slachtoffers in de leeftijd van twaalf tot vijftien jaar. In Nederland heeft een op de acht vrouwen en een op de dertig mannen ooit een verkrachting meegemaakt.

Labiele BOA's gaan door het lint

In Amsterdam is een vermeende zwartrijder door een labiele Melkert-BOA, ook bekend als 'Handhaver van het Veiligheidsteam Openbaar Vervoer' mishandeld met een knuppel. Op een video is te zien hoe een van de wannabe-agenten als een malle met getrokken wapenstok instructies schreeuwt naar omstanders en er vervolgens op los mept.

Een passant filmde het voorval. De nepagent in kwestie eiste nog dat ze zou stoppen met filmen, maar ze is blij dat ze dit - waarschijnlijk geschreeuwde - bevel heeft genegeerd. Toen zij zich met de video meldde bij de politie zou deze gezegd hebben dat zij de video vooral niet moest verspreiden. De video stond korte tijd later op haar facebook account.

De gemeente Amsterdam neemt het voorval serieus en laat in een reactie weten eens goed naar de beelden te kijken. Daarna kunnen ze hun schouders ophalen, de BOA's voorzien van zwaardere wapens en terug naar de bitterballen.

Update:

Het bericht is aangepast. Er werd een vergelijk gemaakt met sociale werkplaatsen die geheel onterecht was. Een vergelijk met BOA's is voor die groep - en ieder ander - natuurlijk een grove belediging, waarvoor excuus.

Stamoudste gedood in Pakistan

Een aanslag met een bermbom in het noordwesten van Pakistan heeft maandag aan zes mensen het leven gekost. Doelwit van de aanslag was een stamoudste die zich verzette tegen de Taliban. Hij en vijf anderen kwamen om, zeiden de autoriteiten.

De aanslag vond plaats in de buurt van de grens met Afghanistan. De stamoudste, Malik Mohammad Jan, voerde in het gebied de strijd tegen de Taliban aan. Jans aanhangers in het gebied proberen de Taliban te verjagen. Als dat lukt worden hun huizen met de grond gelijk gemaakt.

Dieven gooien balken en bouten uit auto

In een poging de politie af te schudden hebben drie verdachten uit Friesland houten balken en grote metalen bouten uit de gestolen auto gegooid waarin ze zaten. Bij de achtervolging in de nacht van zondag op maandag schoot de politie op de banden van de wagen. Niemand is gewond geraakt.

Agenten wilden de auto controleren. De wagen bleek eerder in Heerenveen te zijn gestolen. Maar de bestuurder negeerde een stopteken en ging er met hoge snelheid vandoor. Op de A32 gooide het drietal balken en metalen bouten naar de politieauto's van agenten die te hulp waren geschoten.

Voorbij de afslag Heerenveen-West stapten agenten uit hun wagen, waarna de bestuurder achteruit op hen inreed. Een agent schoot daarna op de banden. Een eind verder vloog de wagen uit de bocht en botste op een lantaarnpaal. De drie verdachten, twee mannen van 29 en 33 uit Heerenveen en een 29-jarige vrouw uit De Friese Meren zijn aangehouden.

Inbrekers verpesten moederdagbarbecue

In Waalwijk heeft inbrekerstuig een moederdagbarbecue grondig verziekt, meldt Omroep Brabant. Het tuinhuisje waar de oma in kwestie wilde eten met kinderen en kleinkinderen was compleet overhoop gehaald.

Het inbrekerstuig had niet alleen al het vlees opgemaakt, maar ook een oud erfstuk, een klok, kapotgesmeten.

"Al maanden zijn wij het doelwit van inbraken en vernielingen", vertelt het slachtoffer tegenover Omroep Brabant. "Mijn tuinhuisje was netjes en nu is alles vernield. Mijn moederdag begint erg slecht."

China wil Russische troepen voor parade

Bezoekers van de grote parade in Peking zien daar in september mogelijk ook Russische militairen voorbijmarcheren. China heeft de Russen uitgenodigd deel te nemen aan de optocht, waarmee het einde van de Tweede Wereldoorlog wordt herdacht.

Het Chinese ministerie van Defensie maakte maandag bekend dat "Russische topmilitairen en legerformaties van harte welkom zijn" op het evenement. Vorige week was de Chinese leider Xi Jinping te gast bij de grote militaire parade in Moskou, waar hij naast president Vladimir Poetin zat.

Poetin is op zijn beurt waarschijnlijk ook te gast bij de parade in Peking. De aanwezigheid van de Russische leider kan volgens diplomaten gevolgen hebben voor de rest van de gastenlijst, omdat westerse regeringen vermoedelijk niet blij zijn met de aanwezigheid van Poetin.

China wil Russische troepen voor parade
China wil Russische troepen voor parade (Foto: ANP)

Proces-verbaal voor illegale palingfuiken

In een binnenmeer in Zeeuws-Vlaanderen zijn tijdens een controle zestien illegale palingfuiken in beslag genomen. Tegen een verdachte, een voormalige beroepsvisser, is proces-verbaal opgemaakt omdat hij viste zonder vergunning en met netten die niet aan de wettelijke eisen voldoen. Dat meldde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) maandag.

In de aalfuiken bevonden zich behalve palingen ook dode vissen en vogels. Veertien fuiken waren van de verdachte. De politie en de NVWA onderzoeken nog van wie de andere twee fuiken zijn. Aal is een beschermde diersoort. Daarom mogen alleen beroepsvissers met een vergunning vissen met aalfuiken.

Bootvluchtelingen aangekomen in Maleisië

Meer dan duizend bootvluchtelingen zijn zondagavond aangekomen op een eiland in het noorden van Maleisië. Het gaat om Rohingya's, een bevolkingsgroep uit Myanmar, en Bengalezen, zei de politie maandag. Eerder zondag kwamen zeshonderd bootvluchtelingen aan op het Indonesische eiland Atjeh.

De politie kreeg een tip van een visser dat drie boten met vluchtelingen op weg naar het eiland waren. Alle 1018 vluchtelingen zijn aangehouden.

De Rohingya's zijn een islamitische bevolkingsgroep die oorspronkelijk uit Bangladesh komt. Velen van hen wonen tegenwoordig in Myanmar. In dat land worden ze echter door de autoriteiten beschouwd als illegale migranten uit Bangladesh en ontzegt de overheid hen het staatsburgerschap, waardoor ze niet dezelfde rechten hebben als de rest van de bevolking. Daar komt nog eens bij dat de Rohingya's de afgelopen drie jaar met enige regelmaat zijn aangevallen door de boeddhistische meerderheid in Myanmar. Het geweld heeft tot een exodus van Rohingya's naar andere landen in de regio geleid.

Wanhopige vluchtelingen zoals de Rohingya's zijn overgeleverd aan de grillen van mensensmokkelaars. Volgens het Arakan Project, dat de migratie van Rohingya's de afgelopen tien jaar in kaart heeft gebracht, worden er zo'n zeven- tot achtduizend vluchtelingen vastgehouden in schepen in de Straat van Malakka en in internationale wateren. Familieleden moeten betalen voordat de smokkelaars deze mensen laten gaan, maar door harder optreden van de autoriteiten wordt het steeds lastiger om vluchtelingen aan land te zetten in Thailand en Maleisië. En sommige vluchtelingen worden vastgehouden ongeacht of de familie betaalt, zei Chris Lewa van het Arakan Project.

De reden dat de autoriteiten in sommige landen mensensmokkelaars harder aanpakken lijkt te zijn om een wit voetje in het Westen te halen. De Verenigde Staten komen volgende maand met hun jaarlijkse rapport over mensensmokkel. Thailand kreeg vorig jaar de slechtst mogelijke beoordeling, waarmee het in dezelfde categorie terechtkwam als Noord-Korea en Syrië.

Tot voor kort was Thailand de eerste stop voor mensensmokkelaars. De vluchtelingen worden er vastgehouden in kampen in de jungle tot familieleden of vrienden over de brug kwamen met duizenden euro's aan 'losgeld'. Mensen voor wie wordt betaald reisden door, naar bijvoorbeeld Maleisië. Diegenen die geen losgeld kunnen opbrengen worden soms mishandeld of vermoord. Sinds 1 mei heeft de politie tientallen lichamen uit ondiepe graven gehaald in het zuiden van Thailand, vermoedelijke slachtoffers van mensensmokkelaars.

Baby's Mexico dood na toediening vaccin

Twee baby's in Mexico zijn overleden nadat ze een vaccin tegen tuberculose, rotavirus en hepatitis B hadden gekregen, 29 andere baby's werden ziek. De verspreiding van de vaccins is voorlopig gestaakt.

De vaccins werden vorige week toegediend in een arm gedeelte van Zuid-Mexico. Volgens Marcelo Perez, een lokale priester, werden de baby's vrijdag enkele uren na de toediening van het vaccin ziek. Waarom het vaccin complicaties veroorzaakte is nog onduidelijk.

De zieke kinderen worden opgevangen in een ziekenhuis in Simojovel, maar het ziekenhuis in de extreem arme wijk is eigenlijk niet in staat voor ze te zorgen. Maar liefst 93 procent van de bevolking in Simojovel leeft onder de armoedegrens, 63 procent verkeert in extreme armoede.

Het ziekenhuis "heeft niet genoeg personeel of apparatuur", zei Perez. "Het echte problemen zijn de verschrikkelijke omstandigheden hier (...) waardoor een baby aankomt met stuiptrekkingen en het ziekenhuis dood verlaat."

In 2025 voor het eerst vrouwelijk personeel op duikboot

Was de aanwezigheid van vrouwen op onderzeeërs tot nu toe altijd taboe, bij de Onderzeedienst van de Koninklijke Marine zijn ze over een aantal jaren van harte welkom. Defensie laat een nieuw type duikboot bouwen waardoor vanaf 2025 met een gemengde bemanning kan worden gevaren.

"Geen discussie meer, het gaat gewoon gebeuren", zegt groepsoudste (hoofd van de Onderzeedienst -red.) Hugo Ammerlaan. Nederland is volgens hem 'ongeveer het laatste moderne land' dat dit gaat doen. Gevreesd werd voor ongewenste intimiteiten in de kleine ruimtes aan boord, zoals douches. "We kunnen slimmer met de ruimtes omgaan, zodat er toch privacy voor iedereen is", aldus Ammerlaan maandag in het AD.

Al ruim tien jaar geleden wilde toenmalig staatssecretaris Cees van der Knaap vrouwen aanstellen bij de Onderzeedienst van de Koninklijke Marine. Hij vreesde dat er een tekort aan personeel zou ontstaan als alleen mannen op onderzeeërs worden toegelaten. Het plan stuitte op kritiek in de Tweede Kamer.

Nationalist wint in eerste ronde Polen

De eerste ronde van de Poolse presidentsverkiezingen zijn zondag verrassend gewonnen door de nationalistische oppositiekandidaat Andrzej Duda. Een absolute meerderheid haalde hij echter niet, wat betekent dat 24 mei een tweede ronde volgt tussen Duda en zittend president Bronislaw Komorowski.

De eurosceptische Duda kreeg 34,5 van de stemmen, Komorowski bleef steken op iets meer dan 33 procent, bleek uit de exitpolls. Als verder teken van de toenemende impopulariteit van de regeringspartij Burgerplatform, waar Komorowski lid van was voordat hij president werd, kreeg punkrocker Pawel Kukiz 20,5 procent van de kiezers achter zich.

De uitslag is een teken dat Komorowski 'enorm in de problemen zit en voor zijn politieke leven moet vechten', zei analist Antoni Dudek. "Het feit dat Komorowski van Burgerplatform komt, al hun beslissingen verdedigde en zich nooit ergens tegen verzette heeft tegen hem gewerkt. "Daarnaast had hij een slecht begin van zijn campagne en onderschatte hij zijn tegenstander."

Komorowski gaf aan dat het signaal van de kiezers duidelijk bij hem is aangekomen. "De uitslag van de exitpoll is een serieuze waarschuwing aan alle machthebbers", zei de president. "We moeten naar de kiezers luisteren."

A1 bij De Lutte komende uren afgesloten

Op de A1 bij De Lutte (Overijssel) richting Duitsland is maandagmorgen een ongeluk met een vrachtwagen vol houtsnippers gebeurd. De truck ligt dwars op de weg. De ANWB zegt dat de versperring tot ongeveer 12.00 duurt. Eerst moet alles worden opgeruimd.

Brand treft loods in Valkenswaard

Een loods van het bedrijf VDL in Valkenswaard is in de nacht van zondag op maandag getroffen door een grote brand. De brandweer laat het gebouw van ongeveer 25 bij 40 meter gecontroleerd uitbranden, stelde een woordvoerder van de veiligheidsregio.

Bij de brand raakte niemand gewond. Ook zijn voor zover bekend geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen. "Het is een vrij moderne loods", aldus de woordvoerder. De brand zou zich niet meer uitbreiden.

De oorzaak van de brand is nog onbekend. VDL produceert volgens de website van het bedrijf "luxe touringcars, VIP-bussen en streekbussen".

Nederlander zit al 11,5 jaar onschuldig vast

De Nederlander Romano van der Dussen heeft 11,5 jaar onschuldig in een Spaanse gevangenis vastgezeten. Hij is tot 15,5 jaar cel veroordeeld voor de verkrachting van drie vrouwen in Fuengirola, in de buurt van Málaga, in augustus 2003. Uit DNA-onderzoek in Groot-Brittannië is gebleken dat een Brit zich aan die misdaad schuldig heeft gemaakt, meldde de Spaanse krant El Pais.

Volgens de krant weet de Spaanse politie al sinds 2007 dat Van der Dussen, nu 42 jaar, ten onrechte vastzit. DNA-onderzoek in het Verenigd Koninkrijk verwijst nu naar de Brit. Die heeft bekend dat hij zich aan de vrouwen heeft vergrepen en de Spaanse justitie zijn medewerking toegezegd.

Van der Dussen zit echter nog altijd vast in de gevangenis van Palma de Mallorca. Dat is de zevende gevangenis waarin hij sinds zijn aanhouding heeft gezeten. De zaak van de Nederlander ligt nu bij het Spaanse hooggerechtshof, het Tribunal Supremo.

Sherlock wint Bafta Television-publieksprijs

Sherlock heeft zondagavond in Londen de publieksprijs gewonnen tijdens de Bafta Television Awards. De serie rondom detective Sherlock Holmes in het hedendaagse Londen versloeg in die categorie series als Game Of Thrones en The Missing, meldt de BBC.

Benedict Cumberbatch kon zijn nominatie voor Beste Acteur voor de hoofdrol in de serie niet verzilveren. Deze prijs ging naar Jason Watkins, die de hoofdrol speelt in The Lost Honour Of Christopher Jefferies. De beste Amerikaanse serie volgens de Britten is True Detective. Andere genomineerde series waren The Good Wife, House Of Cards en Orange Is The New Black.

Benedict was niet aanwezig tijdens de awardshow, waar verder ook Britse soapseries, comedyshows en nieuwsprogramma's werden geëerd. De acteur bleef thuis bij zijn zwangere vrouw, Sophie Hunter.

Kendall vindt Kylies lippen te dik

Kendall Jenner vindt de lippen van haar jongere zus Kylie te dik, nu Kylie ze heeft laten opvullen. "Niemand heeft iets nodig, iedereen is mooi", zei Kendall, die als model werkt, tegen Kylie en hun oudere zus Kim Kardashian.

Kim complimenteerde Kylie met haar lippen, zo was zondagavond op E! te zien in de realityserie rondom de familie. "Kendall zei gisteren dat ze ze te dik vindt", zei Kylie, waarop Kendall zei: "Ik snap niet dat jullie het hier over hebben." Maar Kim verdedigde haar jongste zus: "Als iets je onzeker maakt en je je altijd al zo hebt gevoeld... wie wil er nu niet fantastisch uitzien?" Ze adviseerde Kylie: "Doe wat je gelukkig maakt, en geef het gewoon toe."

Kim gaf toe dat ze zelf onzeker is over haar gewicht, en de laatste tijd nooit naar buiten gaat zonder corrigerend ondergoed. Maar ook dit vond Kendall maar gezeur: "Je weet heus wel dat je een van de mooiste vrouwen op aarde bent."

Cameron: geen nieuw Schots referendum

De Britse premier David Cameron sluit uit dat er opnieuw een referendum wordt gehouden over de onafhankelijkheid van Schotland. "We hebben al een referendum gehad. De Schotten kozen er overtuigend voor om in het Verenigd Koninkrijk te blijven", zei Cameron tegen Channel 4 News.

De Schotse Nationale Partij (SNP) boekte bij de verkiezingen vorige week een enorme overwinning, maar volgens de premier is dat geen reden voor een nieuwe volksraadpleging. Volgens Cameron dringt de SNP sowieso niet aan op een nieuwe stemming over onafhankelijkheid.

De premier is wel van plan in 2017 een referendum te houden over het lidmaatschap van Groot-Brittannië van de Europese Unie. Hij wil eerst dat de Europese verdragen over bijvoorbeeld de bewegingsvrijheid in de EU worden aangepast.

"We gaan eerst de heronderhandelingen op gang brengen", zei Cameron. "Ik heb al gebeld met Europese leiders." De premier zei er vertrouwen in te hebben dat hij tot het "juiste resultaat"zal komen.

Cameron: geen nieuw Schots referendum
Cameron: geen nieuw Schots referendum (Foto: ANP)

Korpschef politie vertrekt 'als iemand het beter kan'

De baas van de Nationale Politie Gerard Bouman vindt dat hij nog steeds goed weet wat er leeft onder zijn personeel en dat hij voldoende contact heeft met de werkvloer. "Je kunt me niet verwijten dat ik het contact met mijn mensen ben verloren", zegt hij in een interview maandag in het AD. Het functioneren van Bouman staat ter discussie vanwege de reorganisatie bij de politie en het uitblijven van een nieuwe cao.

"Ik zit hier niet voor mezelf, ik ziet hier voor de politie. Ik stap op als er iemand is die dit werk beter kan. Zo simpel is het", aldus de 62-jarige korpschef. Kritiek op zijn persoon mag van hem "maar er wordt veel onzin geschreven en gezegd."

In het vraaggesprek gaat hij niet in op de slepende cao-onderhandelingen. "Die zijn de verantwoordelijkheid van de minister." Wel zal de politietop volgens Bouman kijken naar het tempo waarin de cao-onderhandelingen plaatsvinden.

Korpschef politie (Foto: ANP)
Korpschef politie (Foto: ANP)

Gevechtstoestel Arabische Coalitie verdwenen

Een F-16 van de Arabische coalitie onder leiding van Saudi-Arabië is sinds zondag vermist. Het gaat om een Marokkaans toestel, meldde het Marokkaanse persbureau MAP.

Het is nog onduidelijk onder welke omstandigheden het gevechtstoestel verdween. Ook het lot van de piloot is niet bekend. De piloot van een ander gevechtstoestel in het squadron heeft niet gezien of zijn collega de schietstoel heeft gebruikt.

De coalitie voert bombardementen in Jemen uit op Houthi-rebellen en hun bondgenoten. Daarbij stortte eerder ook al een toestel uit Saudi-Arabië neer, vermoedelijk door technische problemen. De vliegers konden zichzelf toen met de schietstoel in veiligheid brengen.

Groningen opgeschrikt door explosief in flat

De vondst van een explosief in een flatcomplex in Groningen heeft in de nacht van zondag op maandag tot flinke overlast geleid. De bewoners van het gebouw aan de Paramaribostraat moesten uit voorzorg urenlang hun huis uit.

Het explosief werd ontdekt in een appartement in het gebouw. De politie nam daar poolshoogte, nadat de bewoner was aangehouden. Hij had op straat geschoten met een luchtbuks. Omwonenden werden na de ontdekking van het explosief opgevangen op het politiebureau.

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) ontfermde zich over het explosief, dat niet op scherp bleek te staan. Het is nog onduidelijk om wat voor voorwerp het gaat. "De man is verzamelaar van objecten uit de Tweede Wereldoorlog, daar moet je aan denken", aldus de woordvoerder.

Uit voorzorg werd het appartement ook doorzocht op de aanwezigheid van andere gevaarlijke spullen. Toen die niet aanwezig bleken te zijn, werd de afzetting bij het complex weggehaald en konden de bewoners weer naar huis.

Doden op Filipijnen door tyfoon

De tropische storm Noul heeft in het noordoosten van de Filipijnen grote schade aangericht. Door de harde wind en zware regenval werden huizen in de kuststreken met de grond gelijk gemaakt. Zeker twee mensen kwamen om het leven, meldden de autoriteiten maandag.

Noul is inmiddels afgezwakt, maar kent nog steeds windsnelheden van 160 kilometer per uur in het centrum van de tyfoon. De windstoten kunnen een snelheid van 195 kilometer per uur bereiken. De storm bevindt zich inmiddels zo'n 185 kilometer ten noorden van de kustplaats Aparri.

De eerste mensen zouden inmiddels alweer terugkeren naar hun woningen. "De tyfoon is weggetrokken, maar ons probleem is het repareren van alles wat is vernietigd", zei de burgemeester van het noordelijke Santa Ana. "De kleine huizen van onze arme plaatsgenoten aan de kust zijn zwaar getroffen."

'Intimiteit homo's in open ruimte ligt gevoelig'

Nederlanders staan over het algemeen positief tegenover lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders (LHBT), maar intimiteit in de openbare ruimte ligt soms gevoelig. Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Zo worden twee mannen die in het openbaar zoenen door 35 procent van de bevolking als 'aanstootgevend' beschouwd. Dat staat in het rapport 'Wel trouwen, niet zoenen', dat maandag uitkomt. '28 procent heeft er meer moeite mee als zij hand-in-hand lopen, dan wanneer dit een man en een vrouw zijn', stelt het rapport.

Toch staan de meeste Nederlanders volgens het rapport in het algemeen niet negatief tegenover LHBT's. 'Gelijke rechten worden ondersteund en vriendschappen met LHBT's of homoseksuele docenten zijn geen probleem.'

Nederlander (23) dood gevonden in Malta

Een 23-jarige Nederlander is dood gevonden bij een strand in Malta. Zijn lichaam was zaterdag aangetroffen bij een strandhuis van een uitwisselingsprogramma. Het is niet bekend waaraan de man is overleden, meldden Maltese media.

Het stoffelijk overschot lag op de rotsen van St. George's Bay, aan de noordkant van de hoofdstad Valletta. Dan man had zijn kleren aan. De politie doet onderzoek naar wat er precies is gebeurd.

Ongeluk A28: vijf gewonden, één kind kritiek

Bij een eenzijdig verkeersongeval op de A28 zijn zondagavond vijf inzittenden van een auto gewond geraakt; allemaal leden van één gezin. Eén kind verkeert in kritieke toestand, een ander kind raakte zwaargewond, meldt de politie.

Het ongeluk gebeurde op de A28 van Zwolle richting Amersfoort, tussen Wezep en 't Harde. Volgens de politie is de auto door een stuurcorrectie rechts van de weg geraakt. Er waren geen andere voertuigen bij het ongeval betrokken. Alle leden van het gezin zijn met een traumahelikopter naar het ziekenhuis in Zwolle gebracht, meldt RTV Oost.

Door het ongeval ontstond zondagavond een file van 10 kilometer. De vertraging voor het verkeer liep op tot anderhalf uur. Het wegvak werd afgesloten en er werd een omleiding ingesteld. Een deel van het verkeer kon echter geen kant op. Deze automobilisten waren ingesloten tussen de voorgaande afrit en de plek van het ongeluk. Rond 21.00 uur werd één rijstrook geopend en kwam het verkeer weer op gang.

Boze Bjelland: wij tegen zij bij FC Twente

Aanvoerder Andreas Bjelland van FC Twente heeft zondag na de winst op FC Dordrecht (3-0) in harde bewoordingen uitgehaald naar de clubleiding. De Deense international is vooral kwaad op Gerald van den Belt, de nieuwe directeur in Enschede. "Er is teveel 'shit' hier aan de gang in het stadion", brieste Bjelland bij FOX Sports. "Als spelers voelen we ons gepasseerd door de directie. Het is een beetje wij tegen zij."

FC Twente verkeert in een diepe financiële crisis, die de club al zes strafpunten opleverde. De clubleiding besloot om financiële redenen af te zien van het mogelijke Europese ticket dat Twente kan verdienen via het Fair Play-klassement. "Wij moeten alles in de pers lezen, niemand vertelt ons iets. Er is een nieuwe man ingehuurd die geld moet besparen, Van den Belt of zo, maar hij laat zich niet zien binnen de club", zei de opvallend openhartige Bjelland. "Hij praat achter onze rug om allemaal 'shit'. Normaal is FC Twente altijd een warme club, maar er zijn veel mensen ontslagen en we zitten in een zware periode. Als speler voel je je een product, dat is niet fijn."

Red Bull schrijft seizoen nu al af

De directie van de Formule 1-renstal van Red Bull heeft weinig tot geen verwachtingen meer van het huidige seizoen in de koningsklasse van de autosport. De aanhoudende problemen met de motoren van Renault veroorzaken een min of meer structurele mineurstemming in het voormalige topteam, dat tot vorig seizoen vier wereldtitels op rij veroverde. "Dit seizoen heb ik al zo'n beetje afgeschreven om eerlijk te zijn", liet teambaas Christian Horner zondag in Barcelona weten na de Grote Prijs van Spanje.

"Ik denk dat het positief is dat we met vier auto's aan de finish zijn gekomen zonder dat er rook was te zien", vervolgde hij. "De betrouwbaarheid van de motor is kennelijk wat toegenomen. Het is daarom nu de hoogste tijd dat we weer op snelheid en prestaties gaan inzetten. Al moeten we twintig motoren gebruiken, we zullen alles uit de kast moeten halen om nog iets van dit seizoen te maken."

Sevilla stagneert op vijfde plaats

In de strijd om de vierde plaats, in Spanje goed voor deelname aan de voorronde van de Champions League, heeft Sevilla zondagavond niet kunnen winnen. De nummer vijf bleef bij middenmoter Celta de Vigo steken op 1-1. Door een treffer van Kevin Gameiro kwam Sevilla snel op voorsprong. Uit een strafschop maakte Santi Mina in de 58e minuut gelijk.

Nummer vier Valencia hield zaterdag Real Madrid op 2-2. De voorsprong op Sevilla bleef drie punten, met nog twee duels te spelen.

Atlético Madrid heeft bij Levante met 2-2 gelijkgespeeld. De ingevallen spits Fernando Torres redde een punt voor de Madrilenen met een treffer in de 80e minuut.

Levante had twee keer de leiding genomen. Eerst door David Barral, later via de Nigeriaan Kalu Uche. De eerste keer dat Atlético weer op gelijke hoogte kwam was Guilherme Siqueira de maker van het doelpunt. Omdat Valencia zaterdag al gelijkspeelde tegen Real Madrid bleef het verschil tussen beide teams die strijden om rechtstreekse plaatsing voor de Champions League vier punten.

Schalke 04 struikelt in Keulen

Schalke 04 heeft zondagavond in de strijd om Europees voetbal dure punten laten liggen. De ploeg van coach Roberto di Matteo ging bij middenmoter FC Köln met 2-0 onderuit. De treffers kwamen op naam van Marcel Risse en Yannick Gerhardt. Bij de bezoekers ontbrak Klaas-Jan Huntelaar wegens een schorsing.

Schalke zakte door de nederlaag naar de zesde plaats, met een marge van nog maar twee punten op de concurrenten Borussia Dortmund en Werder Bremen.

Bas Dost heeft weer van zich laten horen bij VfL Wolfsburg. De spits maakte in de gewonnen uitwedstrijd bij SC Paderborn twee van de drie doelpunten (3-1). Door die zege heeft Wolfsburg de tweede plaats in de Bundesliga weer te pakken. De ploeg passeerde Borussia Mönchengladbach op de ranglijst.

Dost maakte in de 25e minuut het tweede doelpunt en zorgde in de slotfase ook nog voor de 3-0. Verdediger Timm Klose had Wolfsburg na ruim een kwartier op 1-0 gezet. In blessuretijd redde Lukas Rupp de eer voor Paderborn.

Voor Paderborn wordt het steeds moeilijker om degradatie te ontlopen. De promovendus staat voorlaatste, met evenveel punten als nummer vijftien Freiburg en nummer zestien Hannover 96. Het doelsaldo is echter veel minder. VfB Stuttgart, gecoacht door Huub Stevens, heeft een punt minder dan Paderborn.

Lazio laat tweede plaats liggen in Serie A

Lazio Roma heeft zondagavond verzuimd de tweede plaats in de Serie A, goed voor een ticket voor de Champions League, over te nemen van stadgenoot AS Roma. De nummer drie verloor op eigen veld met 1-2 van subtopper Internazionale.

Lazio, nog zonder de geblesseerde Stefan de Vrij, maakte het zichzelf heel moeilijk. Al na 24 minuten werd de Braziliaanse verdediger Mauricio bij de thuisploeg uit het veld gestuurd na een overtreding op een doorgebroken speler. Kort daarna mocht Edson Braafheid bij Lazio invallen. De stand was op dat moment al 1-1. Antonio Candreva zorgde voor 1-0, Hernanes bracht de gelijkmaker namens Inter op zijn naam.

Na ruim een uur moest bij Lazio ook doelman Federico Marchetti van het veld na een charge. Reservekeeper Etrit Berisha keerde nog wel de strafschop van Mauro Icardo, maar moest nadien wel de tweede treffer van Hernanes incasseren.

Napoli heeft bij de al gedegradeerde hekkensluiter Parma twee punten verspeeld. Het duel eindigde in 2-2. De ploeg van trainer Rafa Benítez kwam twee keer op achterstand. Manolo Gabbiadini en Dries Mertens brachten de gelijkmakers op hun naam. Napoli staat als nummer vier drie punten achter op nummer drie Lazio.

Napoli beleefde afgelopen donderdag op eigen veld ook al een deceptie. Het eerste duel met Dnjepr Dnjepropetrovsk in de halve finales van de Europa League eindigde ondanks een groot overwicht in 1-1. Komende donderdag is de return in Oekraïne.

Fiorentina herstelde zich bij Empoli van de zware nederlaag afgelopen donderdag in en tegen Sevilla (3-0) eveneens in de halve eindstrijd van de Europa League. De club uit Florence zegevierde met 3-2 en handhaafde zich daardoor op de vijfde plaats. De Sloveen Josip Ilicic scoorde twee keer voor de bezoekers.

Sampdoria blijft in de race voor deelname komend seizoen aan de Europa League. De ploeg van aanvaller Samuel Eto'o won met 4-1 bij middenmoter Udinese. Roberto Soriano had met twee treffers een groot aandeel in de overwinning. De andere goals kwamen op naam van Afriyie Acquah en Alfred Duncan. In de slotfase benutte Antonio Di Natale namens de thuisploeg een strafschop.

In de onderste regionen verzekerde Sassuolo zich van behoud op het hoogste niveau met een uitzege van 2-3 bij Cesena, dat degradeerde naar de Serie B. Atalanta Bergamo zegevierde met 3-2 bij Palermo en is daardoor vrijwel veilig. Urby Emanuelson bleef bij de winnende ploeg op de bank.

Het duel tussen de stadgenoten Chievo en Hellas heeft geen winnaar opgeleverd. De tweede derby van dit seizoen tussen de ploegen uit Verona eindigde in 2-2. Daardoor mag Chievo zich dit seizoen 'koning' van de stad noemen, na winst van de eerste derby van dit voetbaljaar (0-1).

De doelpunten vielen allemaal in de eerste helft. Alberto Paloschi zette thuisploeg Chievo na negen minuten op voorsprong. Ruim een kwartier later stond het 1-2 door doelpunten van Juan Ignacio Gomez en Luca Toni. Vijf minuten voor rust tekende Sergio Pellissier vanaf elf meter voor de eindstand.

Scheidsrechter Nicola Rizzoli, woensdag nog arbiter in de Champions League bij FC Barcelona - Bayern München, deelde acht keer geel uit. Zes van die kaarten vielen binnen het eerste half uur.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.