'Ze hebben mijn moeder in de brand gestoken'

MarcusViridis

Durban in Zuid Afrika is vandaag het toneel van een wel heel opmerkelijke rechtszaak. Drie jaar geleden werd namelijk een dame in de hens gezet, want: heks. Haar zoontje werd gedwongen toe te kijken tijdens de sadistische moordpartij.

"Eerst vielen ze haar aan, daarna hield een van hen haar vast, terwijl een ander mijn moeder dwong om vijf liter rode of groene vloeistof naar binnen te werken. ", zo vertelt de nu 15-jarige zoon. Waarschijnlijk betrof het hier benzine. Vervolgens hebben de twee mannen haar in de brand gestoken, dit tot groot genoegen van de aanwezige mensenmassa, waarmee de mannen stonden te dansen en te zingen. "Ngubane moet dood! Ngubane moet dood!", was de ijzersterke songtekst.

Het 59-jarige slachtoffer had eerder van de gemeenschap te verstaan gekregen dat ze haar biezen moest pakken, omdat ze een gevaar voor de omgeving was. Naar verluid had ze een wenkbrauw van een kind van een van de moordenaars afgeschoren. Kortom: voldoende grond om haar van hekserij te beschuldigen. Een beschuldiging die altijd wel effectief is in wat minder goed gelukte culturen.

Vreemd genoeg staat er maar een beest terecht in de rechtszaal. De andere aanvaller werd niet herkend door de getraumatiseerde zoon.

'Zuid-Afrikaanse wilde aidswezen vergiftigen' (Foto: ANP)