Rebellen Jemen nemen bestand over

Redactie

De sjiitische rebellen in Jemen en hun bondgenoten in de versplinterde strijdkrachten nemen het bestand over dat de door Saudi-Arabië geleide coalitie heeft voorgesteld. Dat hebben zij zondag laten weten. Het bestand moet dinsdag ingaan en vijf dagen de tijd geven voor humanitaire hulp aan de burgerbevolking.

Alle partijen waarschuwen dat zij onmiddellijk terug zullen slaan als de wapenstilstand wordt geschonden.

Ondertussen duren de luchtaanvallen door de Arabische coalitie voort. Zo werd zondag een residentie van de vroegere president Ali Abdullah Saleh in Sanaa gebombardeerd. Saleh verscheen daarop zelf op de televisie, staande voor de puinhopen. Hij riep de Jemenieten op standvastig te blijven tegen de Saudische agressie en op hun hoede te zijn voor spionnen. Net als de door Iran gesteunde Houthi-rebellen drong hij aan op hervatting van de dialoog.

Het conflict heeft volgens de Verenigde Naties sinds 19 maart aan meer dan 1400 mensen het leven gekost. Door de luchtbombardementen en een blokkade van de havens is er steeds meer gebrek aan voedsel, brandstof en medicijnen.

Het nationale persbureau van Saudi-Arabië meldde zondag de aankomst van een contingent militairen uit Maleisië, het twaalfde land dat zich bij de coalitie heeft aangesloten. De omvang van het Maleisische contingent werd niet vermeld.