BMX'er Kimmann laat wereldtop kansloos op Papendal

heywoodu

De Nederlandse BMX'ers zijn uitstekend begonnen aan de Supercross op de baan van Papendal. Twee Nederlandse dames haalden de halve finales, terwijl Oranje bij de heren met drie man vertegenwoordigd is in de halve finales.

Van de twaalf gekwalificeerde mannen wisten zeven zich te plaatsen voor de kwartfinales. In de eerste daarvan moesten Mark Link en Martijn Jaspers hun meerderen erkennen in onder meer wereldtoppers als Connor Fields en Maris Strombergs. Twan van Gendt won vervolgens de tweede heat, terwijl Dave van der Burg en Joris Harmsen zesde en zevende werden in de derde kwartfinale, niet goed genoeg om door te mogen. Wereldkampioen junioren Niek Kimmann liet in de laatste kwartfinale zien dat er richting de Spelen van Rio serious rekening gehouden moet worden met hem. Hij troefde landgenoot Jelle van Gorkom af, de twee plaatsten zich simpel voor de halve finales die later op zondag verreden worden.

Bij de vrouwen plaatste Ruby Huisman zich via de zogenaamde moto's, de series, voor de halve finale, terwijl Merel Smulders het niet haalde. Ook Dana Sprengers kwam net tekort, terwijl Merle van Benthem moeizaam begon. De moto's bestaan uit drie heats en in de eerste ging Van Benthem onderuit. Dankzij een eerste en tweede plek in de andere twee heats wist ze zich toch nog te plaatsen voor de halve eindstrijd, waarin ze het opneemt tegen onder meer Huisman.

Update 16.33 uur

In de halve finales heeft Kimmann opnieuw zijn enorme talent laten zien. Met grote overmacht kwam hij als eerste over de finish, voor erkende toppers als Anthony Dean uit Australië en de Colombiaan Carlos Oquendo. Jelle van Gorkom werd in zijn halve finale tweede achter Sam Willoughby en plaatste zich zo ook voor de finale. Twan van Gendt kwam in de eerste bocht in aanraking met Van Gorkom en ging onderuit.

Bij de vrouwen had de pas zestienjarige Huisman geen schijn van kans om zich voor de finale te plaatsen. Van Benthem slaagde daar dankzij haar vierde plek nog net in en mag het in de finale opnemen tegen onder meer topfavoriete Mariana Pajon uit Colombia.

Update 16.55 uur

Kimmann heeft de stunt compleet gemaakt door de finale van de Supercross in Papendal te winnen. De 18-jarige Nederlander koos ervoor om vanaf 'positie acht' aan het starthek te starten, de buitenkant van de baan. Omdat winnen vanaf die positie doorgaans lastiger is wordt het prijzengeld door de sponsor verdubbeld als het een rijder toch lukt. Kimmann vertrok in de finale razendsnel en kwam al als leider door de eerste bocht. Niemand, inclusief regerend wereldkampioen Sam Willoughby, slaagde er nog in om hem serieus te bedreigen. De Australiër werd twede, een honderdste van een seconde voor Van Gorkom.

Bij de vrouwen kende Van Benthem een matige start in de finale, waar ze zich niet meer van wist te herstellen. De Colombiaanse Pajon was opnieuw oppermachtig en won met een enorme voorsprong voor de Amerikaanse Felicia Stancil. Stefany Hernandez uit Venezuela pakte de derde plek.