Wielrenners klappen op paaltjes in Baskenland

Wielrennen kan af en toe een behoorlijk gevaarlijke sport zijn. Afgelopen zondag werden twee coureurs in de Ronde van Vlaanderen door volgauto's van hun fiets gereden en ook statische objecten kunnen voor veel leed zorgen. In de eerste etappe van de Ronde van het Baskenland eisten twee paaltjes vier slachtoffers.

De twee groene paaltjes waren gemarkeerd met pilonnen, maar in de aanloop naar de sprint in Bilbao werden ze door het peloton over het hoofd gezien. Peter Stetina liep bij de valpartij een gebroken knieschijf op, Adam Yates een gebroken vinger, Nicolas Edet een sleutelbeenbreuk en Sergio Pardilla moet vanwege onder meer een hersenschudding 48 uur in het ziekenhuis blijven.

Stetinas ploegleider van BMC, Yvon Ledanois, spuide harde kritiek op de organisatie in het Baskenland. "Die paaltjes stonden aan het einde van een afdaling, er werd toen 80 kilometer per uur gereden. Er liggen jongens in het ziekenhuis. Waarop wachten de organisatoren? Totdat er doden vallen? Is het daarop wachten voordat de reglementen worden veranderd? Wanneer wordt de gezondheid van de renners vooropgesteld?"


De beelden van de crash op de paaltjes (Bron: YouTube)