'Laat Utrecht-Ajax overspelen na spreekkoren'

De KNVB moet Utrecht-Ajax laten overspelen vanwege de anti-Joodse spreekkoren tijdens de wedstrijd afgelopen zondag. Die oproep doet advocaat en voorzitter van Federatief Joods Nederland (FJN) Herman Loonstein dinsdag. Ook doet hij aangifte tegen de KNVB, FC Utrecht en de daders.

"Als de KNVB een daad wil stellen dan laat de bond de wedstrijd overspelen", aldus Loonstein. Volgens hem zou dat het signaal zijn dat de bond de spreekkoren "ook echt erg vindt".

Supporters in stadion de Galgenwaard zongen zondag: "me vader zat bij de commando's, me moeder zat bij de SS, en samen verbrandden zij Joden, want Joden die branden het best".

Volgens Loonstein is de maat "dusdanig vol" dat actie nodig is. De KNVB is er volgens Loonstein verantwoordelijk voor dat de spreekkoren door konden gaan. "De bond had in moeten grijpen tijdens de wedstrijd, maar heeft dat niet gedaan".

Eerder op dinsdag liet de Stichting Bestrijding Antisemitisme weten aangifte te doen tegen FC Utrecht. De voetbalclub is volgens de advocaat van de stichting medeplichtig aan de antisemitische uitingen, omdat zondag in het stadion van FC Utrecht niets is gedaan om ze te stoppen.

"Wij zijn van mening dat Utrecht de boosdoeners via de speaker tot de orde had moeten roepen en als dat niet zou werken, in overleg met de scheidsrechter de wedstrijd had moeten staken", aldus woordvoerder Hans Knoop van de Stichting Bestrijding Antisemitisme (BAN).

Hij wijst erop dat antisemitisme strafbaar is en dat FC Utrecht zich daar medeschuldig aan heeft gemaakt door daar als gastheer niet tegen op te treden.

De BAN won in 2011 een kort geding tegen ADO Den Haag. Toen bepaalde de rechter dat de Haagse club onmiddellijk moet ingrijpen als er vanaf de tribunes antisemitische spreekkoren klinken.