FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 6 april 2015

Van der Haar debuteert in Scheldeprijs

Lars van der Haar maakt woensdag tijdens de Scheldeprijs zijn debuut op de weg voor Giant-Alpecin. De coureur had enkele weken vakantie na de beëindiging van het veldritseizoen in februari. Van der Haar reed vorig jaar nog voor de opleidingsploeg.

Met Marcel Kittel won de Duitse formatie met Nederlandse roots de afgelopen drie edities van de Belgische eendagskoers. Die topsprinter is er dit jaar echter niet bij, omdat hij nog niet helemaal fit is na een eerder dit seizoen opgelopen virus. "Onze plannen zijn daardoor iets anders, maar we rekenen nog steeds op een sprint", zei ploegleider Rudi Kemna. Ramon Sinkeldam en de Duitser Nikias Arndt zijn nu de aangewezen kopmannen.

Manchester City verliest zicht op de titel

Manchester City heeft de strijd om de titel opgegeven. Na de 2-1 nederlaag bij Crystal Palace komt zelfs rechtstreeks kwalificatie voor de Champions League in het geding.

Omdat Arsenal en Manchester United hun wedstrijden afgelopen weekend wisten te winnen, zakte Manchester City naar plek vier. Bij een overwinning op Crystal Palace zouden ‘The Citizens’ terugkeren op de nummer twee positie op de ranglijst, achter Chelsea. Aangezien de ploeg van Manuel Pellegrini dit seizoen nog geen enkele keer de volle buit pakte in Londen, leek dat op voorhand een lastige opgave.

Zonder Wilfried Bony (enkelblessure) kreeg Manchester City al na enkele minuten een waarschuwing van de thuisploeg. Een lage voorzet vanaf links van Martin Kelly bereikte Wilfried Zaha bij de tweede paal. De aanvaller kon de bal net niet de juiste richting meegeven. Manchester City herpakte zich en trok het initiatief naar zich toe. Joe Hart lanceerde Sergio Aguero met een verre uittrap. De Argentijn omspeelde doelman Julian Speroni, behield het overzicht en legde af op David Silva. Speroni bleek echter een te groot obstakel.

Even later mikte Aguero van net buiten de zestien op de paal en vond Silva doelman Speroni op zijn weg. De 0-1 leek een kwestie van tijd, maar het doelpunt viel aan de overzijde. Tien minuten voor rust bereikte Scott Dann via het been van Hart zijn ploegmaat Glenn Murray, die bij de tweede paal doel trof. Manchester City protesteerde nog wel vanwege vermeend buitenspel, maar arbiter Michael Oliver keurde de treffer goed. Voor Murray was het alweer zijn vijfde competitiedoelpunt in vijf ontmoetingen.

Crystal Palace kwam kort na de pauze zelfs op een 2-0 voorsprong. Jason Puncheon krulde een vrije trap over de muur en achter Hart in de rechterhoek. Manchester City moest nu echt in de achtervolging, maar kwam nauwelijks tot uitgespeelde kansen. Touré zag een vrije trap net over de lat scheren en Fernandinho mikte op de hand van Murray. The Citizens claimden terecht een penalty, maar Oliver liet doorspelen. Even later haalde James McArthur een bal van de doellijn, na een poging van Fernandinho.

De tijd verstreek op Selhurst Park en de thuisploeg stevende af op de derde competitiezege op rij. Touré bracht ruim tien minuten voor tijd echter de spanning terug door fraai de 2-1 achter Speroni te schieten. Crystal Palace werd ver teruggedrongen in de slotfase, maar hield, soms met kunst en vliegwerk, stand. Het Alan Pardew-effect duurt zo voort.

Manchester City verloor voor het eerst in vier jaar drie uitwedstrijden op een rij en kan de prolongatie van de titel in de Premier League definitief uit het hoofd zetten. Zondag wacht de stadsderby bij nummer drie Manchester United, dat nu een punt meer heeft. Bij verlies komt rechtstreekse kwalificatie voor de Champions League zelfs in gevaar. De druk op trainer Pellegrini zal dan ook alleen nog maar meer toenemen.

Hingis na zeventien jaar terug in Fed Cup

Voor het eerst sinds 1998 maakt Martina Hingis haar opwachting in de Fed Cup. De Zwitserse tennisster, 34 jaar oud inmiddels, heeft zich beschikbaar gesteld voor de confrontatie volgende week met Polen in de play-offs van de wereldgroep. Bij winst keert Zwitserland terug op het hoogste niveau.

Hingis deed zeventien jaar geleden voor het laatst mee aan het landentoernooi voor tennissters. Als nummer één van de wereld kon de toenmalige tiener haar land in de finale niet langs Spanje slaan (2-3). Hingis won in haar carrière vijf keer een grandslamtoernooi in het enkelspel, maar heeft zich de laatste jaren na haar zoveelste rentree volledig toegelegd op het dubbel. De afgelopen weken won ze twee toernooien in het dubbelspel, in Indian Wells en Miami. Het heeft geleid tot een onverwachte terugkeer in het Zwitserse Fed Cupteam.

Van Gerwen wint German Darts Masters en komt boven het miljoen

Michael van Gerwen heeft in München de German Darts Masters op zijn naam geschreven. Het derde toernooi van de Euro Tour in 2015. In de finale was hij met 6-5 te sterk voor John Henderson, die zijn eerste finale bij de PDC speelde. Van Gerwen komt met deze zege boven de één miljoen pond in de Order of Merit (wereldranglijst) van de PDC.

Van Gerwen won zaterdag in de tweede ronde al van Gary Stone. In de derde ronde vanmiddag had Van Gerwen het lastig tegen Jamie Caven, die zelfs een matchdart kreeg. Uiteindelijk won Van Gerwen met 6-5 na een 3-5 achterstand. Hij gooide een gemiddelde van 107,13, waar Caven bleef steken op 97,14. Caven had met 71,43% wel een beter checkoutpercentage dan Mighty Mike (54,55%).

In de kwartfinales trof hij William O'Connor. De onbekende Ier schakelde in de derde ronde Vincent van der Voort uit (6-3). Na een 1-3 achterstand won Van Gerwen met 6-4. In de halve finale had Mighty Mike geen enkele moeite met Peter Wright, het werd 6-1. Van Gerwen had een gemiddelde van 113,63 tegenover 100,25 van Snakebite

Van Gerwen kwam in de finale al snel met 3-0 voor, maar moest de drie legs die volgden aan de 42-jarige Henderson laten. De twee volgende legs gingen naar de Nederlander, maar Henderson gooide vervolgens 126 uit en maakte er met een 12-darter 5-5 van. In de slotfase sloeg Van Gerwen echter toch weer toe en won de partij. De gemiddelden waren 102,30 voor Van Gerwen en 89,59 voor Henderson. 

Van Gerwen pakte met deze zege 25.000 Britse pond. Door deze overwinning slechtte Mighty Mike de magische grens van één miljoen pond. De PDC kent een wereldranglijst en deze is gebasseerd op het gewonnen prijzengeld van de laatste twee jaar. De nummer één van de wereld brak als tweede darter ooit deze grens. De eerste die dat lukte, was de Engelse legende Phil Taylor. De zestienvoudig wereldkampioen staat momenteel tweede op de wereldranglijst en gooide de afgelopen twee jaar zes ton bij elkaar. Wereldkampioen Anderson volgt op plek drie met 590.000 pond. 

Volgende week komen de darters weer bijeen in Barnsley voor drie Player Championships. Het volgende toernooi van de Euro Tour is de Dutch Darts Masters. Van 5 tot en met 7 juni wordt dat toernooi gespeeld in Venray. Van Gerwen zal daar proberen zijn titel te verdedigen. 

Uitslagen - European Tour #3 - German Darts Masters

Ronde Darter Darter Score
Derde ronde James Wade Terry Jenkins 6-3
Derde ronde Adrian Lewis Wes Newton 6-5
Derde ronde Brendan Dolan Simon Whitlock 6-3
Derde ronde John Henderson Andrew Gilding 6-0
Derde ronde Peter Wright Jamie Bain 6-3
Derde ronde Robert Thornton Mensur Suljovic 6-3
Derde ronde William O'Connor Vincent van der Voort 6-3
Derde ronde Michael van Gerwen Jamie Caven 6-5
Kwartfinale James Wade Adrian Lewis 0-6
Kwartfinale Brendan Dolan John Henderson 1-6
Kwartfinale Peter Wright Robert Thornton 6-5
Kwartfinale William O'Connor Michael van Gerwen 4-6
Halve finale Adrian Lewis John Henderson 4-6 
Halve finale Peter Wright Michael van Gerwen 1-6 
Finale John Henderson  Michael van Gerwen  5-6 

Indiase gewichtheffers grootgebruikers van doping

Indiase gewichtheffers blijken grootgebruikers als het gaat om verboden prestatiebevorderende middelen. De nationale federatie IWF heeft besloten ten minste drie afdelingen te schorsen nadat in de afgelopen twaalf maandag liefst 21 atleten positief zijn bevonden bij een dopingtest. De meeste gevallen komen uit Delhi, Punjab en Haryana.

Allen zijn volgens secretaris Chandrahas Rai van de IWF, de wereldgewichthefbond, voorlopig geschorst in afwachting van de contra-expertise. Als die hetzelfde resultaat oplevert, worden de boosdoeners voor vier jaar uitgesloten en hun coaches voor twee jaar. "Niemand wordt gespaard", zei Rai ferm.

De IWF en het Indiaas antidopingbureau voerden de controles uit tijdens vijf nationale toernooien maar ook buiten de competitie om. Regionale trainingscentra met twee of meer positieve gevallen gaan voor twee jaar dicht.

Bioscopen beleven beste Paasdagen ooit

De Nederlandse bioscopen hebben het afgelopen weekeinde een recordaantal bezoekers getrokken. De afgelopen vier dagen kochten bijna 600.000 mensen een kaartje voor een bioscoopfilm. Dat is bijna het dubbele aantal van de jaren die tot nu toe recordhouders waren, 2010 en 2013.

Dat blijkt maandag uit de cijfers van de Nederlandse bioscopen. Marktleider Pathé trok ruim 217.000 bezoekers. Daarmee verpulverde Pathé zijn eigen Paas-record uit 2012, toen de keten tijdens de Paasdagen 168.000 kaartjes verkocht.

De best bezochte film het afgelopen weekeinde was Furious 7, het nieuwe deel in de racereeks met in de hoofdrollen Paul Walker en Vin Diesel. Bijna de helft van alle bioscoopbezoekers kocht een kaartje voor deze blockbuster. Een kwart van de fans zag de film in een zogenoemde IMAX-zaal. Met ruim 300.000 bezoekers had Furious 7 de op een na beste opening ooit in de Nederlandse bioscopen: alleen Bond-film Skyfall trok meer bezoekers in de eerste paar dagen.

Ook volle zalen trok de Hazes-film Bloed, Zweet en Tranen, die binnen vier dagen meer dan 100.000 bezoekers trok. Daarnaast deden animatiefilms Home en Shaun het Schaap en tienerfilm Insurgent het goed. Eerder dit jaar verbraken de Nederlandse bioscopen ook al de records voor beste Valentijnsdag ooit en beste Goede Vrijdag ooit.

Wereldtopper Mutai naar halve marathon Zwolle

Geoffrey Mutai verschijnt op 13 juni aan de start bij de vijftiende editie van halve marathon van Zwolle. De tweevoudig winnaar van de marathon van New York is één van de grote blikvangers van het evenement.

De Keniaan moet het in Zwolle onder meer opnemen tegen zijn landgenoot Wilson Kipsang, die vorige maand al zijn deelname toezegde.

Kipsang liep al eens eerder in Zwolle. Hij zette in 2011 het parcoursrecord op 1:00.49 uur. Daarna volgde zijn internationale doorbraak met onder meer zeges in de marathon van Londen, Berlijn en New York. Op de Olympische Spelen van 2012 in Londen veroverde hij brons. Kipsang was tot de marathon van Berlijn in het najaar van vorig jaar wereldrecordhouder op de marathon met 2:03.23.

Omstreden Mackay ook bij Wigan ongewenst

De Schotse trainer Malky Mackay is opnieuw op straat gezet. De 43-jarige Mackay werd maandag ontslagen bij Wigan Athletic, dat voorlaatste staat in het Championship, het tweede niveau in Engeland. De manager moest eind 2013 ook al vertrekken bij Cardiff City en greep vorig jaar vanwege omstreden gedrag naast een baan bij Crystal Palace.

Naar Mackay loopt nog altijd een onderzoek van de Engelse voetbalbond FA, vanwege de racistische, seksistische en homofobe sms'jes die hij in zijn periode als manager bij Cardiff naar collega's had gestuurd. De ophef hierover kostte hem in augustus een contract bij Crystal Palace.

In november besloot Wigan Athletic ondanks luide kritiek Mackay toch aan te stellen, maar een succes werd het niet. De FA Cupwinnaar van 2013 pakte onder de Schot maar negentien punten, waarvan slechts drie voor eigen publiek, en dreigt af te zakken naar het derde niveau.

Vos direct de snelste bij rentree

Marianne Vos heeft haar rentree op de mountainbike direct opgesierd met een zege. De Brabantse wielrenster van Rabo-Liv kwam maandag in Nieuwkuijk als eerste over de meet, door Nederlands kampioene Anne Terpstra in de sprint te verslaan.

Vos sloot het afgelopen veldritseizoen af met een hamstringblessure, waardoor ze bij de WK in Tabor genoegen moest nemen met brons. De wereldkampioene op de weg maakt waarschijnlijk op 19 april bij de Ronde van Gelderland haar rentree op het asfalt. Vos hoopt zich op de mountainbike te plaatsen voor de Olympische Spelen in Rio van volgend jaar.

Cornet stuurt Bertens snel naar huis

Kiki Bertens heeft weinig plezier beleefd aan het WTA-toernooi van Katowice. Alizé Cornet stuurde de Wateringse tennisster maandag meteen naar huis. De Française, in Polen als tweede geplaatst, zegevierde in twee sets: 6-1 6-3. De partij duurde maar iets meer dan een uur.

Dat viel nog mee, want Bertens had aanvankelijk helemaal niets in te brengen. Cornet had voor het succes in de eerste set, door onder meer twee servicebreaks, amper twintig minuten nodig. Daarna verweerde de 23-jarige Westlandse zich beter, met als hoogtepunt de winst in de vierde game met haar Franse opponente aan de opslag. Het was niet de aankondiging van een kentering. Bertens hield nog tot 3-3 gelijke tred, maar leverde haar service vervolgens toch weer in.

Al-Nusra Front laat 300 Syrische Koerden vrij

Strijders van het extremistische al-Nusra Front hebben in het noordwesten van Syrië driehonderd Koerdische Syriërs vrijgelaten, die ze eerder hadden ontvoerd. Dat heeft een woordvoerder van de Koerdische partij PYD maandag gezegd.

De opstandelingen hadden de mannen en jongeren uit Afrin en omgeving, een streek ten noordwesten van de stad Aleppo, zondagavond meegevoerd. Het is niet bekend waarom de opstandelingen de Koerden hebben laten gaan.

Het al-Nusra Front is een jihadistische terreurgroep die tegen het Syrische regime van president Bashar al-Assad strijdt. Ondanks de militaire successen tegen Assad staat het front sinds vorig jaar in de schaduw van de concurrerende terreurgroep Islamitische Staat.

Rebellen laten 300 Syrische Koerden vrij
Rebellen laten 300 Syrische Koerden vrij (Foto: ANP)

Brama staat voor bijzondere halve finale

Wout Brama wacht dinsdagavond een bijzondere wedstrijd als hij met PEC Zwolle op bezoek gaat bij FC Twente voor de halve finale in de KNVB-beker. "Het is erg speciaal, want ik heb zestien jaar lang mijn ziel en zaligheid in FC Twente gestopt", zegt de middenvelder op de website van zijn nieuwe ploeg. "Maar de finale wil je altijd bereiken, of het nu tegen Heracles of FC Twente is."

PEC Zwolle won de beker vorig seizoen door in de finale Ajax te verslaan (5-1). Nu gloort er een finale tegen de winnaar van de andere halve eindstrijd tussen FC Groningen en Excelsior. "Het wordt lastig, maar er liggen zeker kansen", kijkt Brama vooruit op de ontmoeting met FC Twente. "Ze hebben een talentvolle ploeg en zeker thuis gaat het publiek er achter staan bij Twente. Voor hen is het alles of niets, maar voor ons ook. We zullen met een mooi plan komen."

Terpstra vierde op wereldranglijst UCI

Niki Terpstra is naar de vierde plaats gestegen van de wereldranglijst van de internationale wielerunie UCI. De Nederlander eindigde zondag als tweede in de Ronde van Vlaanderen.

Richie Porte voert het klassement nog steeds aan met 303 punten. De Australiër won dit seizoen al Parijs-Nice en de Ronde van Catalonië. Alexander Kristoff, de Noorse winnaar in Vlaanderen, staat tweede met een totaal van 233 punten. Nummer drie is nu de Brit Geraint Thomas met 184 punten.

Vermaelen sluit aan bij training Barcelona

Thomas Vermaelen is maandag voorzichtig aangesloten bij de groepstraining van FC Barcelona. Hij werkte een deel van de oefensessie met zijn ploeggenoten af.

Vermaelen lijkt hersteld van een langdurige hamstringblessure, die hij vorig jaar zomer opliep tijdens het WK in Brazilië. De Belg, overgekomen van Arsenal, speelde nog geen enkele wedstrijd voor zijn nieuwe club. Vermaelen liet zich in december aan zijn gekwetste hamstring opereren.

Club Brugge terug aan kop in België

Club Brugge heeft weer de leiding genomen in de play-offs om de Belgische landstitel. De ploeg van trainer Michel Preud'homme, die in het reguliere seizoen de meeste punten pakte, begon de play-offs maandag met winst op Standard Luik: 2-1. Beide doelpunten werden vanaf elf meter gemaakt door de Israëlische smaakmaker Lior Refaelov. Stefano Denswil en Ruud Vormer speelden de hele wedstrijd bij de Belgische bekerwinnaar.

De bezoekers uit Luik waren al in de tweede minuut op voorsprong gekomen door Adrien Trebel. Refaelov trok de stand vlak voor rust gelijk met een benutte strafschop en bleef in de 67e minuut opnieuw koel vanaf de stip. Club Brugge kwam daardoor op 34 punten, twee meer dan AA Gent dat zondag voor even de leiding nam door winst op KV Kortrijk (2-0).

Twitteraar viert uitbreiding Haags kalifaat naar Overvecht

Waar westerlingen Pasen gebruiken om wederopstanding te vieren, gebruiken moslims het om veroveringsfeesten te vieren. Twitteraar Abe Zakaria viert met halal snacks en onder het slaken van kreten als Qaribaan… Qaribaan, Somalisch voor ontwricht, de uitbreiding van het Haagse Schilderswijkkalifaat naar Utrecht Overvecht.

De wijk in Utrecht staat al langer onder islamitische druk net als het nabijgelegen Kanaleneiland. Van Wijkwethouder Jeroen Kreijkamp (D66) is nog geen commentaar vernomen op het feit dat Overvecht voortaan een Wilayaat van IS is. Ook is onbekend of er nu nog gesproken dient te worden van een Wijkwethouder of een wāli

Blackpool FC degradeert uit Championship

Met nog zes wedstrijden te spelen en de 1-0 zege van Rotherham United op Brighton is Blackpool FC de eerste club die degradeert uit de Championship, het tweede Engelse niveau van de voetbalpiramide. Het is het einde van het vierjarig bestaan van de club op het tweede niveau. In 2011 kwam de ploeg na één seizoen Premier League terug in de Championship en nu zakken ze weg naar League I. 

De club heeft 24 punten uit 40 duels, twee punten onder het laagterecord van de Championship. Slechts vier wedstrijden werden gewonnen. Blackpool kwam begin van het seizoen al in het nieuws doordat ze drie weken voor de start van de competitie slechts acht spelers onder contract hadden staan.

De eerste vijf wedstrijden werden verloren en manager Jose Riga werd ontslagen. Onder de nieuwe manager Lee Clark, voorheen manager van onder andere Birmingam City, ging het niet veel beter. Buiten het veld was er ook een hoop gedoe. Fans hebben geprotesteerd tegen de leiding van de club. De fans zijn niet bij met hoe eigenaar Karl Oyston en voorzitter Karl Oyston omgaan met de FA Cup winnaars uit 1953. Zoon Karl is zelfs door de FA aangeklaagd nadat hij beledigende smsjes had gestuurd naar een fan. Daarvoor heeft hij later zijn excuses voor moeten aanbieden. 

The Tangerines hebben 79 doelpunten tegen gekregen. Met bijna twee goals tegen per wedstrijd is dat het hoogste aantal van alle ploegen in de Engelse Football League, de eerste vier niveau´s van de voetbalpiramide. 

Bovenin de Championship is zeer spannend. Acht ploegen zijn nog in de race voor de twee rechtstreekse promotieplekken naar de Premier League en voor de vier playoffplekken. Bournemouth leidt op één punt voor Norwich City en Watford. Middelsbrough heeft twee punten minder. Er zijn nog vijf wedstrijden te spelen. 

# club Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Punten Doelsaldo
1 Bournemouth 41 22 11 8 77 87-43
2 Norwich City 41 22 10 9 76 79-43
3 Watford FC 41 23 7 11 76 82-48
4 Middlesbrough 41 22 9 10 75 60-32
5 Derby County 41 20 11 10 71 73-45
6 Wolverhampton 41 20 11 10 71 62-49
7 Brentford FC 41 21 7 13 70 70-55
8 Ipswich Town 41 19 11 11 68 61-46

Furious 7 verbreekt openingsrecords

Furious 7 heeft dit weekend wereldwijd een recordomzet weten te bewerkstelligen en verbreekt daarmee menig boxoffice-record. Dit meldt BoxOfficeMojo.

De film wist alleen al in de VS bijna 150 miljoen dollar op te halen en daarmee belandt hij op plaatsje 9, wat betreft openingsopbrengsten. Hij mag zich scharen achter onder meer de laatste Harry Potter-film, Iron Man 3 en The Avengers. Wereldwijd was de film goed voor bijna 400 miljoen dollar.

Furious 7 heeft zijn succes te danken aan een aantal factoren: hard of niet, mensen willen graag het laatste optreden van de overleden Paul Walker gaan zien. Ook het succes van Fast & Furious 6 speelt zeker mee, de zevende film is namelijk een directe opvolger daarvan. Een sterke cast, die al een aantal films meegaat is zeker ook iets wat publiek de afgelopen jaren naar de bioscopen heeft weten te trekken. Deze keer werden Jason Statham en Kurt Russel daaraan toegevoegd en er is al een aardige zekerheid dat zij deel zullen gaan uitmaken van de vaste cast. Ook is er een slim marketingstrucje toegepast door Universal: door de tagline One Last Ride te gebruiken lijkt het net alsof deze film de laatste mogelijkheid biedt om een F&F-film in de bioscoop te gaan zien, en de truc blijkt gewerkt te hebben.

Fast & Furious 8 is inmiddels bevestigd, waarin New York het beoogde decor zou zijn. Ook een negende deel staat al vaag op de planning.

Turkse competitie uitgesteld na aanslag op bus

Fenerbahçe hoeft deze week niet in actie te te komen. De Turkse voetbalbond heeft het bekerduel met Mersin en de competitiewedstrijd tegen Bursaspor uitgesteld na de aanslag van zaterdag op de spelersbus van de Turkse titelverdediger.

Bij de aanslag op het voertuig raakte de buschauffeur van Fenerbahçe zwaargewond. Hij werd door een nog onbekende schutter onder vuur genomen. Dirk Kuijt, speler van Fenerbahçe, zat niet in het voertuig omdat hij nog geblesseerd is.

Fenerbahçe wil dat de competitie net zo lang wordt stilgelegd totdat duidelijk is wie achter de aanslag zit. De Turkse voetbalbond heeft echter besloten dat alle andere clubs wel in actie moeten komen.

Update 19.46 uur

De Turkse voetbalbond (TFF) heeft de competitie toch met een week uitgesteld. Men heeft gehoor gegeven aan de oproep van de topclub. Behalve de competitie, worden ook de kwartfinales om de beker uitgesteld.

Inmiddels zijn twee mensen opgepakt die mogelijk betrokken zijn bij de aanslag. Over de toedracht van het incident is nog niets bekend.

PSV viert mogelijk feest zonder schaal

PSV viert komend weekeinde mogelijk het kampioensfeest, zonder dat de schaal daarbij getoond kan worden. Als de ploeg van trainer Phillip Cocu vrijdag in Eindhoven wint van PEC Zwolle en concurrent Ajax een dag later onderuit gaat bij Heracles Almelo, is de titel voor de Brabanders een feit. PSV krijgt de kampioensschaal dan echter pas een week later, bij de thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen op zaterdag 18 april. Dat liet een woordvoerder van de KNVB maandag weten.

PSV gaat dinsdag met alle betrokken partijen om de tafel zitten om de opties voor komend weekeinde te bespreken. Duidelijk is dat de KNVB echter het programma niet gaat omgooien, wat betekent dat PSV sowieso een dag voor Ajax speelt. Het zou dus kunnen dat de Eindhovenaren zonder te spelen kampioen worden, als de Amsterdamse titelverdediger zaterdag in de fout gaat.

Mokotjo wil seizoen FC Twente redden in beker

Hij leidde PEC Zwolle vorig jaar naar winst van de KNVB-beker en nu wil Kamohelo Mokotjo dolgraag ook FC Twente bij de hand nemen. Uitgerekend tegen zijn oude club moet het dinsdag gebeuren voor Mokotjo en de Tukkers. "Het is 'do or die' voor ons", zegt de Zuid-Afrikaanse middenvelder. "De beker kan ons seizoen redden."

Mokotjo spreekt op zachte, bedeesde toon. Veel reden voor uitbundigheid heeft hij ook niet. FC Twente zit niet alleen financieel, maar ook sportief in zwaar weer. Na de dikke nederlaag zaterdag tegen koploper PSV (0-5) dreigt de ploeg van trainer Alfred Schreuder zelfs naast de play-offs om Europees voetbal te grijpen. De beker is de enige reddingsboei voor de zwalkende rode brigade. "We beleven een moeilijk en zwaar seizoen, maar moeten proberen er nog het beste van te maken", aldus de Zuid-Afrikaan. "Het is aan ons om uit deze lastige situatie te komen. We hebben twee doelen: klimmen op de ranglijst én de beker winnen."

Mokotjo praat over een "once-in-a-lifetime experience" als hij over de bekerfinale van vorig jaar tussen PEC en Ajax praat (5-1). Voor de Zuid-Afrikaan kan het echter zomaar het tweede jaar op rij worden dat hij naar Rotterdam gaat voor de strijd om de 'dennenappel'. "De bekerfinale spelen is een unieke ervaring, het maakt een totaal andere energie los bij spelers en fans. De jongens bij Twente hebben al gevraagd naar mijn ervaringen van vorig jaar. We krijgen dinsdag één kans, het is alles of niets. Iedereen snapt het belang van die wedstrijd."

Eén overwinning kan het dramatische seizoen van Twente toch nog een positieve wending geven; één overwinning en Mokotjo keert terug in De Kuip. Als speler van Feyenoord bleef zijn grote doorbraak in de Rotterdamse voetbaltempel uit. Op 20 april vorig jaar behoorde hij in De Kuip echter tot de uitblinkers van de vorige bekerfinale.

"Rotterdam was mijn eerste 'thuis' in Europa, ik ken nog veel mensen daar. Het is geweldig om op dat veld te voetballen", zegt Mokotjo, terwijl zijn ogen beginnen te glimmen. "Als wij met Twente de bekerfinale halen, telt die dag geen enkel excuus. Dan moeten we die prijs pakken ook. Ik leef voor voetbal, ik ben niet voor niets al op twaalfjarige leeftijd het huis uit gegaan. Ik weet wat ik heb moeten doorstaan om zo ver te komen. Nu doe ik er alles voor om deze droom te blijven leven. Een tweede bekerfinale spelen zou een nieuwe droom zijn."

Matthews eerste leider in Ronde van Baskenland

Michael Matthews is de eerste leider in de Ronde van Baskenland. De Australische wielrenner van Orica-GreenEdge won maandag de openingsetappe van de koers uit de UCI WorldTour. Matthews kwam na een rit over bijna 163 kilometer, met start en finish in Bilbao, als eerste over de meet door de sprint van een uitgedund peloton te winnen.

Wereldkampioen Michal Kwiatkowski kwam achter Matthews als tweede over de streep, terwijl de Rus Ilnur Zakarin als derde eindigde. In de achterhoede van de voorste groep ging tijdens de sprint nog een tiental renners onderuit. Kopmannen als Bauke Mollema (Trek), Tom Dumoulin (Giant-Alpecin), Nairo Quintana (Movistar) en Joaquim Rodriguez (Katoesja) waren daar niet bij betrokken.

De Nederlandse renner Brian Bulgac (LottoNL-Jumbo) maakte deel uit van een groepje vluchters van die drie renners. Van hen werd de Spanjaard Omar Fraile als laatste gegrepen. Dat gebeurde ruim voor de meet.

De Ronde van Baskenland gaat dinsdag verder met een rit over ruim 175 kilometer van Bilbao naar Vitoria-Gasteiz. De etappewedstrijd eindigt zaterdag met een tijdrit over 18,3 kilometer.

NS-conducteur krijgt mes op keel

Ondanks alle recente protesten, is opnieuw een NS-medewerker slachtoffer geworden van buitensporig geweld. In de trein van Oisterwijk naar Tilburg was het vanmiddag weer raak: de conducteur kreeg een mes op zijn keel gezet toen hij een passagier om diens vervoersbewijs vroeg, meldt De Telegraaf.

De conducteur bleef ongedeerd. De machinist seinde de politie in. Op het station van Tilburg werd de agressieve reiziger opgewacht en in de boeien geslagen. In zijn borstzak vonden de agenten het mes. De woon- en verblijfplaats van de man worden nog onderzocht, maar hij beschikt over een Duits rijbewijs.

Russen en Chinezen geven attractieparken paasboost.

Opvallend veel Russen en Chinezen hebben de paasdagen dit jaar in Nederland doorgebracht. Dat concludeert NBTC Holland Marketing maandag. 850 duizend buitenlandse toeristen waren de voorbije dagen in Nederland.

De meeste attracties in Nederland zijn met Pasen ongeveer net zo goed bezocht als vorig jaar. Bij een aantal parken en bedrijven was sprake van een stijging in vergelijking met vorig jaar. Dat was vooral te danken aan tweede paasdag. Omdat het weer toen wat tegenviel, kozen veel mensen voor een bezoek aan een attractie. Eerste paasdag, toen het op veel plaatsen zonnig was, gingen veel mensen naar het strand.

De Club van Elf, waar inmiddels de achttien grootste dagattractieparken uit Nederland bij zijn aangesloten, spreekt van een positieve start van het toeristenseizoen. Een van de grote uitschieters was de Heineken Experience. Het museum van de bierbrouwer trok 18 procent meer bezoekers dan vorig jaar tijdens Pasen.

VS: kandidatuur Hillary Clinton op komst

Wordt Hillary Clinton de eerste vrouwelijke president van de Verenigde Staten? De Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn pas eind 2016, maar de kans dat Clinton meedoet is groot. De vraag is niet meer of, maar wanneer ze haar kandidatuur wereldkundig maakt. Op korte termijn wordt een officiële mededeling verwacht.

Hillary Rodham-Clinton (67) is de vrouw van Bill Clinton, die tussen 1993 en 2001 president van de Verenigde Staten was. In 2008 deed ze zelf een gooi naar het presidentschap. Ze wilde namens de Democratische Partij kandidaat worden, maar ze verloor die strijd van Barack Obama. Tussen 2009-2013 was Clinton minister van Buitenlandse Zaken in de regering van Obama.

Nieuwe poging
Alles wijst erop dat Hillary Clinton acht jaar later een nieuwe poging waagt om president te worden. Amerikaanse media speculeren al volop over de campagne die de voormalige first lady gaat voeren. Volgens CNN is ze druk doende om haar pers- en campagneteam samen te stellen.

Deze week werd ook duidelijk dat Clinton kantoorruimte gaat huren in hartje Brooklyn. Volgens de New York Times wordt dat het hoofdkwartier van haar campagne. Ook basis van verkiezingswetgeving wordt verwacht dat Clinton zich binnen 15 dagen officieel kandidaat stelt. CNN weet al volop nieuwtjes te melden. Zo krijgt Bill Clinton een beperkte rol in de campagne. Ook heeft Hillary de hulp ingeschakeld van een pr-goeroe die eerder het imago van first lady Michelle Obama opvijzelde.

Clinton vs Bush?
Mocht Clinton de Democratische kandidatuur binnenslepen, dan luistert haar Republikeinse opponent mogelijk naar de achternaam Bush. Senator Jeb Bush, broer van oud-president George W. Bush, geldt als kanshebber om namens de Republikeinen de presidentsrace aan te gaan. Maar zover is het nog lang niet, want er zijn veel Republikeinse politici die de nominatie willen binnenslepen. Ook Clinton heeft haar nominatie nog lang niet binnen. Mogelijk krijgt ze concurrentie van de huidige vice-president Joe Biden.

Hockeysters SCHC verslaan Den Bosch na shoot-outs en pakken Europese titel

De hockeysters van SCHC hebben maandag de EuroHockey Club Champions Cup gewonnen. De ploeg uit Bilthoven won na een zinderende shoot-out-serie van Den Bosch, nadat het in de reguliere speeltijd 2-2 was geworden.

Beide ploegen begonnen wervelend aan de finale. Den Bosch was al snel dichtbij de openingstreffer toen Lidewij Welten de cirkel binnen dribbelde, maar haar uithaal ging net naast het doel van Floortje Engels. Een fractie later zag de wereld er opeens heel anders uit voor Den Bosch. SCHC kreeg in de vijfde minuut een strafcorner en Caia van Maasakker sloeg meteen toe: 1-0. De Bilthovenaren drukten daarna door en drie minuten later was het wéér raak: Van Maasakker benutte ook haar tweede corner.

In het tweede kwart deed Den Bosch iets terug. Nadat Maartje Paumen had mogen aanleggen voor een strafcorner maar mistte, was het een minuut later wel raak uit een strafcorner. De variant belandde via Ireen van den Assem bij Maartje Krekelaar, die de bal in het doel werkte: 1-2. Daarna was het aan Paumen te danken dat SCHC niet snel op 1-3 kwam. Tot twee keer toe haalde ze een inzet van Van Maasakker uit een strafcorner met een katachtige redding van de lijn.

Na rust daalde het tempo en was er een fase dat beide ploegen weinig kansen meer creëerden. In het vierde kwart kwam de wedstrijd weer tot leven. Stichtse ging op de zoek naar de 3-1 terwijl Den Bosch de jacht op de 2-2 opende. Het spel ging op en neer, al drong Den Bosch steeds meer aan naarmate de klok doortikte. In de laatste twee minuten kregen Den Bosch drie strafcorners en hield SCHC zijn adem in, maar op een inzet van Paumen had SCHC geen antwoord meer. Eén minuut voor tijd maakte de Bossche speelster er 2-2 van.

In de shoot-outs bleek SCHC uiteindelijk toch de sterkste, met 2-3. In de sudden-death scoorde Maike Stockel, waarna Vera Vorstenbosch miste en het feest in Bilthoven losbarstte.

Santos leidt kampioen N.E.C. langs FC Oss, Sparta vernedert Roda JC

N.E.C. heeft drie dagen na het behalen van het kampioenschap in de Jupiler League opnieuw een feestje kunnen vieren. De ploeg van trainer Ruud Brood pakte maandag op bezoek bij FC Oss in blessuretijd de winst, dankzij Christian Santos: 1-2. De Venezolaanse international kopte de winnende treffer binnen, nadat hij eerder al voor de gelijkmaker had gezorgd. De Brabantse subtopper was vroeg op voorsprong gekomen door een eigen doelpunt van Tom Daemen.

N.E.C. had zich vrijdag met winst op Sparta Rotterdam (1-0) verzekerd van het kampioenschap en een terugkeer naar de eredivisie. De ploeg van Brood werd zaterdag uitgebreid gehuldigd in het centrum van Nijmegen. NEC hoopt dit seizoen nog de grens van honderd punten te kunnen doorbreken. Na de nipte winst in Oss staan de Nijmegenaren op 89 punten, met nog vijf wedstrijden te gaan.

Roda JC heeft maandag een beschamende nederlaag geleden tegen Sparta Rotterdam. De Limburgse degradant verloor op Het Kasteel met 6-0, nadat het bij rust al met 4-0 achterstond. Denis Mahmudov nam liefst drie van de zes doelpunten voor zijn rekening. Johan Voskamp maakte er twee, terwijl de Belg Pieter Nys de andere doelpuntenmaker was.

Roda blijft ondanks de zware verliespartij derde op de ranglijst, terwijl Sparta in de middenmoot blijft staan. Beide ploegen spelen ook geen rol van betekenis in de strijd om de vierde periodetitel.

Uitslagen overige wedstrijden

Achilles '29 0-2 MVV Maastricht
De Graafschap 0-2 FC Volendam
FC Eindhoven 1-0 SC Telstar
Fortuna Sittard 0-0 FC Den Bosch
Helmond Sport 1-0 Almere City FC
Jong Twente 0-1 FC Emmen
RKC Waalwijk 0-0 VVV Venlo

Oranje Zwart wint EHL na bizarre serie shoot-outs

De hockeyers van Oranje Zwart hebben maandag voor het de eerste keer de Euro Hockey League op hun naam weten te schrijven. Na het nemen van shoot-outs was de ploeg van coach Michel van den Heuvel te sterk voor UHC Hamburg. In de reguliere speeltijd werd het 1-1. OZ verloor vorig jaar de finale van dit toernooi op shoot-outs van een andere Hamburgse ploeg, Harvestehuder.

Oranje Zwart kwam vanaf het beginsignaal een stuk degelijker voor de dag dan in de halve finale tegen Bloemendaal. Waar de Eindhovenaren in die wedstrijd in de eerste twee kwarten op de pijnbank werd gelegd, stond er nu de georganiseerde succesploeg die de laatste jaren in de lichtstad is gesmeed.

Dat overwicht leidde na 22 minuten tot de openingsgoal. Bob de Voogd schatte een voorzet van Mink van der Weerden op waarde en prikte de bal langs de Duitse doelman Nicolas Jacobi. Na die goal nam UHC het initiatief over, maar dat veranderde na de lange pauze.

OZ knalde namelijk uit de startblokken in het derde kwart en creëerde binnen no-time meerdere goede kansen. De beste was voor doelpuntenmaker De Voogd, die uit een één-tweetje met Jelle Galema net naast pushte. Die missers kwamen de Brabanders duur te staan in de slotfase. Want daarin sloeg UHC, onder bezielende leiding van Moritz Fürste, toe. Terwijl Sander Baart met een gele kaart aan de kant zat, scoorde Niklas Bruns de gelijkmaker.

Het duel draaide dus uit op shoot-outs. Na vier shoot-outs voor beide teams stond het 2-2. Jonas Furste mocht toen voor de Duitsers proberen om Vanasch te verschalken. Dat lukte, nadat de keeper van OZ de bal twee keer wegtikte. De videoscheidsrechter bepaalde, na lang beraad, dat de Duitser teveel tijd had genomen en keurde zijn poging niet goed. Daarna was het aan Thomas Briels om zijn team net als in de halve finale naar de winst te leiden. Maar via keeper Jacobi en de lat miste ook hij.

Nadat De Voogd en Furste hadden gescoord, misten Baart en Korn. Zo bleef de spanning om te snijden. Rizwan Muhammad bleef cool en zette OZ weer op voorsprong, Doelman Vanasch stopte vervolgens de bal van Rabente. Maar omdat de Duitsers protesteerden, moest er met feesten gewacht worden tot de videoscheidsrechter zijn werk had gedaan. Volgens arbitrage maakte Vanasch een overtreding en werd het een strafbal. Deze werd benut door Moritz Furste.

De serie ging verder Briels en Jonas Furste misten allebei. Reckers en Fuchs scoorden allebei. Daarna miste Moritz Furste en lag de druk bij Bob de Voogd. Hij miste al twee keer, maar nu bleef hij wel rustig en schoot de winnende binnen. Na 22 shoot-outs was OZ winnaar van de EHL.

Robert van der Horst met de beker in handen. (PRO SHOTS/Martijn Buskermolen)
Robert van der Horst met de beker in handen. (PRO SHOTS/Martijn Buskermolen)

'Islam wereldwijd heersend in 2050'

De verwachting is dat over 35 jaar het schrikbeeld van PVV'ers en ander islamofoob volk realiteit wordt. Dit wordt beweerd in een vooruitzicht van het Pew Research Center.

Er wordt geconstateerd dat religieuze profielen globaal een snelle verandering aan het ondergaan zijn. Dit wordt veroorzaakt door verschillen in bevruchtingen onder jeugdigen en hun aantal. Het neuken als konijntjes door moslims, 3.1 kind per moslima, gaat in de komende vier decennia dus zijn vruchten afwerpen voor de islam.

De vooruitziende conclusies zijn dat de christenen die het wat rustiger aandoen in de baarmoeder, met 2.7 kind per vrouw, het uiteindelijk zullen afleggen. Ook het aantal overige -lokale- religies en ongelovigen zal afnemen, moslims zullen dan globaal in aantallen leidend zijn.

Grieken kloppen aan in Moskou

In de naarstige zoektocht naar bondgenoten en kapitaal zal de Griekse premier Alexis Tsipras dinsdag op bezoek gaan in Rusland. Griekenland wil met de Russen onder meer praten over de export van levensmiddelen.

Het bezoek aan Moskou volgt op een gesprek dat de Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis maandag voert met de schatkistbewaarders van de VS en het gesprek dat hij eerder dit weekend in Washington had met IMF-directeur Christine Lagarde.

Doordat het land de toezichthouders van de EU en het IMF al maanden niet kan overtuigen van zijn wil om de economie verder te hervormen, lijkt een snelle deal met de eurolanden over hervatting van de financiële steun aan Athene niet vanzelfsprekend. Met de bodem van de schatkist in zicht, zien de Grieken zich genoodzaakt ook naar alternatieven op zoek te gaan.

'Adolf' Erdogan bant Facebook, Twitter en YouTube

In Turkije kan niemand meer op Twitter, Facebook of YouTube. De autoriteiten hebben de toegang tot de websites laten afsluiten door internetproviders, omdat op de sociale media een foto circuleert van de openbaar aanklager die vorige week omkwam bij een gijzeling. Dat meldde de Turkse krant Hurriyet maandag.

De rechter besloot na klachten dat in totaal 166 websites moesten worden afgesloten, waaronder de drie grote sociale media en specifieke websites van een aantal kranten. Maandagmiddag konden de meeste Turken niet meer op de pagina's. Binnen afzienbare tijd zouden alle internetproviders het verbod moeten handhaven.

Twee militanten van de verboden, extreemlinkse DHKP-C namen vorige week Mehmet Selim Kiraz in gijzeling. De gijzelnemers en gijzelaar kwamen om. Verschillende media publiceerden een foto van Kiraz in gijzeling, wat hen op een verbanning van een persconferentie en de begrafenis van Kiraz kwam te staan. De foto verscheen vervolgens ook op sociale media.

Kiraz was als procureur betrokken bij een omstreden rechtszaak tegen verantwoordelijken voor de dood van een vijftienjarige jongen, Berkin Elvan, in Istanbul in 2014. De jongen raakte gewond tijdens protesten in 2013 en overleed vorig jaar.

Het is niet voor het eerst dat de regering sociale media afsluit. Vorig jaar werden Twitter en YouTube ook al afgesloten. De videodienst was zelfs twee maanden onbereikbaar, totdat het Constitutioneel Gerechtshof besloot dat de grondwet dat niet toeliet. President Recep Tayyip Erdogan besloot tot de blokkade omdat er op de sociale media afgeluisterde telefoongesprekken waren verspreid die erop wijzen dat de president en mensen uit zijn omgeving corrupt zijn.

Turkije sluit Facebook, Twitter en YouTube
Turkije sluit Facebook, Twitter en YouTube (Foto: ANP)

Heemskerk doorbreekt barrières bij Swim Cup

Femke Heemskerk groeide zondag uit tot de absolute ster van de Swim Cup in Eindhoven. De zwemster ontnam in een rechtstreeks duel Ranomi Kromowidjojo haar Nederlands record op de 100 meter vrije slag. Ze deed dit in een internationale toptijd van 52,69 seconden, een van de snelste tijden ooit, en bleef daarmee 0,06 seconden onder de toptijd van de regerend olympisch kampioene.

De 27-jarige Heemskerk kende in december bij de WK kortebaan in Doha haar doorbraak toen ze op de 100 meter vrij haar eerste individuele titel pakte. Dit succes lijkt haar vleugels te hebben gegeven, want ze blijft zichzelf steeds weer verbeteren. Bij de Swim Cup scherpte ze ook al het record op de 200 meter vrij aan. In de halve finales van het koninginnennummer bleef ze zaterdag voor het eerst in haar loopbaan onder de 53 seconden. Dit mooie optreden zorgde wel voor de nodige spanning bij Heemskerk.

"Ik was voor de finale behoorlijk zenuwachtig", bekende ze na afloop. "Mensen gingen wat van mij verwachten. Maar ik ben heel blij dat ik mijn tijd toch weer heb kunnen verbeteren ondanks de zenuwen. Dat is de grootste winst voor mij. Ik ben hier qua tijd maar ook mentaal door een barrière heen gegaan. Dit kan ik meenemen naar de volgende toernooien." Heemskerk heeft onder leiding van haar coach Marcel Wouda rust gevonden. Ze voelt zich stabiel en sterk. "Ik werk altijd heel hard en doe alles serieus. Alles lijkt nu op zijn plaats te vallen. Ik heb de goede balans gevonden."

Wouda was onder de indruk van van het optreden van zijn pupil. "Met een tijd van 52,69 doe je mee in de wereld. Er zal nu ook zeker anders naar haar gekeken worden. Ze is bij de WK favoriet en daar gaan we haar zo goed mogelijk op voorbereiden."

Kromowidjojo baalde dat ze haar record moest afstaan, maar kon er wel mee leven. "Dit lag toch wel in de lijn van de verwachtingen. Femke is in vorm en dat laat ze zien. Dat is heel knap en het is mooi dat we elkaar sterker maken." De Groningse eindigde in de finale als tweede in 53,88. Ze maakt zich echter geen zorgen over het behoorlijke verschil met de tijd van Heemskerk. "Ik heb er zeker wel vertrouwen in dat ik dit nog goed kan maken. Ik ben op de goede weg naar Rio, want daar wil ik echt pieken."

Heemskerk ziet Kromowidjojo de komende tijd ook zeker weer dichterbij komen. "Ik heb er vertrouwen in dat ze nog stappen gaat maken. Ze is een topzwemster en die moet je nooit uitvlakken."

Bloemendaal derde in EHL na late treffer Boon

Hockeyclub Bloemendaal heeft voor de derde keer in de clubhistorie een podiumplaats behaald op de EHL. De Mussen klopten maandag op eigen veld in de troostfinale het Brusselse Daring met 1-0. Het is de eerste bronzen plak voor Bloemendaal op dit toernooi, dat in 2009 en 2013 door de Noord-Hollanders werd gewonnen.

Bloemendaal moest maandag proberen de teleurstelling weg te spoelen van de verloren halve finale tegen Oranje Zwart. De gastheren konden net als een dag eerder geen beroep doen op Matthew Swann, Diede van Puffelen en Jaap Stockmann. Verdediger Mats de Groot werd wegens een blessure aan die absentielijst toegevoegd.

De gehavende thuisploeg kon voor de lange pauze amper potten breken tegen toernooiverrassing Daring, dat opmerkelijk goed presteert tijdens zijn eerste EHL-deelname. De eerste schotkans voor Bloemendaal was pas na 38 minuten een feit, maar Tom Boon maaide in kansrijke positie naast.

Daring was vooral in de eerste twee kwarten gevaarlijk, maar ook bij de Belgen leek de pijp aardig leeg te zijn. Niet gek: zij speelden de afgelopen dagen al twee duels die uitdraaiden op shoot-outs. Lange tijd zag het er ook naar uit dat shoot-outs scherprechter zouden zijn in deze zouteloze troostfinale. Maar een late treffer van Tom Boon voorkwam dat, waardoor Bloemendaal deze editie van de EHL als derde afsluit.

Om 15.00 uur is de finale tussen Oranje Zwart en het Duitse UHC Hamburg, dat het toernooi al drie keer op zijn naam schreef. 

Nederlander Sjaak Rijke bevrijd in Mali

De Nederlander Sjaak Rijke is bevrijd in Mali. Commando's van het Franse leger hebben de ontvoerde Nederlander gered uit handen van terroristen, zo meldde het Franse ministerie van Defensie maandag.

Afgelopen november dook een video op waarin hij zich beklaagt dat hij niets merkt van inspanningen van de Nederlandse regering om hem vrij te krijgen.

Rijke werd in 2011 samen met een Zweed en een Zuid-Afrikaan uit een restaurant in Timboektoe ontvoerd. Zijn vrouw wist te ontkomen.

Air India schorst vechtende piloten

Twee piloten van de luchtvaartmaatschappij Air India zijn maandag geschorst, omdat ze ruzie kregen in de cockpit. Volgens Indiase media zou het tweetal daadwerkelijk met elkaar op de vuist zijn gegaan, maar de luchtvaartmaatschappij houdt het op een meningsverschil.

Op een binnenlandse vlucht van Jaipur naar New Delhi kreeg het duo het met elkaar aan de stok, toen het toestel nog over de luchthaven reed. The Times of India meldde op basis van "talrijke luchtvaartbronnen" dat de copiloot de gezagvoerder sloeg en mishandelde. Het zou bovendien niet de eerste keer zijn dat de copiloot zijn woede niet in de hand had.

De Indiase luchtvaartautoriteit onderzoekt het voorval echter niet, omdat het vliegtuig de luchthaven nog niet had verlaten. Afgelopen donderdag kreeg diezelfde autoriteit, de DGCA, ook al het verzoek van de pilotenvakbond om de druk op copiloten bij de door incidenten geplaagde maatschappij te onderzoeken. De vaak jonge piloten zouden worden gedwongen veel te veel te werken, en daardoor gestresst raken.

Air India schorst vechtende piloten
Air India schorst vechtende piloten (Foto: ANP)

Alcodebiel bespuugt agent

De politie heeft een 26-jarige bezopen tokkie aangehouden die ladderzat door Lijnden (Noord-Holland) reed, terwijl zijn auto lekke banden had. Hij verzette zich tegen agenten die hem wilden controleren en spuugde er een in het gezicht. Ook vernielde hij een deurstijl en een raam van een politieauto.

De politie had een melding gekregen dat de zuipschuit uit Badhoevedorp een stoeprand had geraakt op de Akerdijk en met lekke banden doorreed. Nadat hij de agenten had gezien, parkeerde hij zijn auto en liep hij onvast ter been en met gestrekte armen op de agenten af. Daarna verzette hij zich tegen de agenten, omdat ze hem in de politieauto wilden laten gaan zitten.

 

Van Gerwen en Van der Voort door in München

Michael van Gerwen en Vincent van der Voort hebben als enige Nederlanders de laatste zestien bereikt van de German Darts Masters in München, een met ruim 155.000 euro gedoteerd toernooi van de Europese Tour.

Van Gerwen, de aanvoerder van de wereldranglijst, die zich voor aanvang van het evenement in het zuiden van Duitsland gewillig in een 'Lederhose' liet hijsen, won zondagavond met 6-2 van de Schot Gary Stone. Dat zijn gemiddelde 'maar' net boven de 100 punten per beurt uitkwam, was te wijten aan wat missers op de dubbels.

Van der Voort werkte tegen de Engelsman Andy Smith een achterstand van 2-3 weg door vier legs op rij te winnen: 6-3. De Noord-Hollander gooide onder meer 158 uit. Benito van de Pas verloor in de tweede ronde kansloos van James Wade: 0-6. Onder anderen Raymond van Barneveld en Phil Taylor doen niet mee in München.

Haase klimt op wereldranglijst

Robin Haase is naar de 88e plaats op de wereldranglijst geklommen. De tennisser steeg tien plaatsen op de mondiale tennisladder vanwege zijn optreden in het toernooi van Miami.

Haase reikte tot de tweede ronde in Florida. Hij overleefde de kwalificaties en rekende in de eerste ronde af met de Brit Kyle Edmund (6-2 en 6-2). Hij verloor in de tweede ronde van Santiago Giraldo, de Colombiaanse nummer 31 van de wereld: 2-6, 6-3 en 0-6.

Haase is de enige Nederlander in de top honderd. Igor Sijsling staat 126e en Thiemo de Bakker is de huidige nummer 131 van de wereld. Kiki Bertens is met een 86e positie de beste geklasseerde Nederlandse tennisster.

AA Gent neemt koppositie in play-offs

AA Gent heeft zondag de koppositie ingenomen in de play-offs om de landstitel in België. De club van trainer Hein Vanhaezebrouck won op eigen veld met 2-0 van Kortrijk. De Serviër Danijel Milicevic maakte na ruim een half uur spelen de openingstreffer. De Nigeriaan Moses Simon bepaalde de eindstand ruim een kwartier voor tijd.

Het duel in Gent was de eerste wedstrijd in de play-offpoule die de landskampioen moet gaan opveren. De zes bovenste ploegen uit het reguliere seizoen strijden daarin, waarbij ze de helft van de punten die ze in de competitie hebben behaald hebben meegenomen.

Gent kwam door de zege, ondanks dat het dus pas één play-offduel heeft gespeeld, op 32 punten. Dat is er één meer dan Club Brugge, dat het reguliere seizoen afsloot als koploper. Club speelt maandag tegen Standard. Anderlecht treft dan Charleroi.

'Rus steekt miljarden in techsector'

De Russische miljardair Michaïl Fridman is van plan miljarden te steken in de telecom- en techsector in de Verenigde Staten en Europa. Dat meldde de Britse zakenkrant Financial Times maandag.

Het in Londen gevestigde LetterOne, het investeringsvehikel van Fridman, is druk doende een fonds op te richten met een omvang van omgerekend 14,6 miljard euro.

L1Technology heeft volgens de krant meerdere 'zwaargewichten' uit de sector als adviseur aangesteld.

Onder meer Brent Hoberman, oprichter van Lastminute.com, de Ierse telecomondernemer Denis O'Brien, voormalig Google-manager Osama Bedier en Julian Horn-Smith, medeoprichter van Vodafone, zouden zijn benoemd in de adviesraad van het fonds.

Indonesië zal gratieweigering niet herzien

Twee Australiërs die met zeker acht andere mensen wacht op executie in Indonesië, krijgen geen nieuw proces. De rechter in Indonesië besloot dat de weigering om hen gratie te verlenen niet zal worden herzien. Daarmee lijkt de hoop definitief vervlogen voor het duo, meldden Australische media.

Een rechter in Indonesië bepaalde maandag of Andrew Chan en Myuran Sukumaren het besluit van president Joko Widodo om hen geen gratie te verlenen mochten aanvechten. De rechter vond van niet en dus zullen beiden worden geëxecuteerd vanwege drugssmokkel. De advocaat van het duo zei direct na de uitspraak volgens persbureau Reuters dat hij nog naar het constitutioneel hof wil stappen om zijn cliënten te redden van het vuurpeloton.

De andere ter dood veroordeelden die samen met de Australiërs voor het vuurpeloton zullen worden gezet, komen uit Frankrijk, Brazilië, de Filipijnen, Ghana, Nigeria en Indonesië. Zij waren al eerder naar gevangeneneiland Nusa Kambangan gebracht.

Widodo staat voor een strengere aanpak van drugshandel. Vandaar dat sinds zijn aantreden vorig jaar het aantal executies fors is opgeschroefd, tot woede van veel andere landen. Ook Australië verzette zich op allerlei manieren tegen het doodschieten van haar staatsburgers.

De Indonesiërs trekken zich weinig aan van protest en druk van andere landen. Ook Nederland protesteerde tevergeefs tegen de in januari uitgevoerde executie van de Nederlandse Ang Kiem Soei die was veroordeeld voor een drugsdelict.

De Nederlander Siegfried Mets is in Indonesië ook ter dood veroordeeld, maar hij wil dat zijn zaak wordt herzien. Mets is veroordeeld voor het smokkelen van honderden xtc-pillen.

Indonesië zal gratieweigering niet herzien
Indonesië zal gratieweigering niet herzien (Foto: ANP)

Ferrari ziet windtunnelverbod niet zitten

Het Formule 1-team Ferrari ziet een verbod op het testen in windtunnels niet zitten. Het idee werd onlangs geopperd door Red Bull-teambaas Christian Horner om de kosten te drukken, maar Ferrari's technisch directeur James Allison vindt dat computational fluid dynamics (CFD) de windtunnel niet afdoende kan vervangen.

De F1-bolides worden tegenwoordig op de computer met een CFD-programma ontworpen en getest, waarna de windtunnel de doorslag voor nieuwe onderdelen moet geven. Allison: "Een verbod op windtunnels zou echt een heel stomme beslissing zijn. CFD is een prachtig stuk gereedschap, maar het werkt alleen in combinatie met een windtunnel. Als je het als enige instrument gebruikt, neem je jezelf in de maling. Je denkt dat je een geweldige auto ontworpen hebt, en als hij dan de baan op gaat blijkt hij heel anders te werken dan je dacht."

Allison is dan ook bang dat sponsoren weg gaan lopen als overgeschakeld wordt op alleen CFD. "We hebben allemaal het geluk financiële steun te mogen ontvangen van onze sponsors. Die willen daar natuurlijk een goede auto voor terugzien. Als ontwerpers moeten wij hun geld zo inzetten dat dat ook gebeurt. Als dat door een windtunnelverbod niet meer lukt, is het dus niet goed voor de sponsors."

LeBron James op schot voor Cavaliers

LeBron James heeft de basketballers van Cleveland Cavaliers zondag (plaatselijke tijd) naar een overwinning op Chicago Bulls geleid. De vedette leverde met 21 punten, 10 rebounds en 12 assists een ruime bijdrage aan de thuiszege van zijn ploeg (99-94). Met de play-offs in aantocht tekende hij voor zijn beste prestatie van het seizoen.

James Harden was op schot voor Houston Rockets in het duel met Oklahoma Thunder (115-112). Hij was goed voor maar liefst 41 punten. Paul George maakte een succesvolle rentree bij Indiana Pacers tegen Miami Heat (112-89). De guard tekende voor dertien punten. Hij stond lange tijd aan de kant met een gebroken been.

LA Lakers is bezig met het slechtste seizoen uit de roemruchtige historie van de club. De formatie leed tegen stadgenoot LA Clippers alweerde 56e nederlaag van het seizoen, tegenover slechts twintig overwinningen. San Antonio Spurs klopte Golden State Warriors (107-92). Tim Duncan maakte 19 punten voor de winnende ploeg.

Overige uitslagen
San Antonio Spurs - Golden State Warriors 107-92
New York Knicks - Philadelphia 76ers 101-91
Sacramento Kings - Utah Jazz 95-101

Hamilton en Rosberg werken weer samen

Vorig jaar waren Lewis Hamilton en Nico Rosberg elkaars grootste rivalen in de Formule 1. De spanning liep zelfs zo hoog op dat er binnen het team Mercedes twee kampen waren. Verrassend is dan ook dat het duo nu weer samenwerkt.

De reden hiervoor is dat Mercedes ruim een week geleden in Maleisië een draai om haar oren heeft gekregen van Ferrari. De renstal uit Brackley leek weer op een dominant seizoen af te stevenen, maar de overwinning van Sebastian Vettel op het circuit van Sepang heeft het Brits/Duitse team wakkergeschud.

Volgens het Duitse Bild am Sonntag waren Hamilton en Rosberg de afgelopen tijd nooit tegelijkertijd in het hoofdkwartier in Brackley. Nu was het anders, aldus niet-uitvoerend directeur Niki Lauda. "Ditmaal waren ze er allebei. We hebben de race in Maleisië met een grote groep geanalyseerd, waardoor we goed voorbereid zijn voor China. We moeten samenwerken om een vuist te kunnen maken tegen Ferrari en Vettel en geen strijd binnen het team hebben."

Carver neemt het op voor Krul

Manager John Carver van Newcastle United heeft het zondag nadrukkelijk opgenomen voor zijn doelman Tim Krul. De Nederlander werd in de beladen derby tegen Suderland in de eerste helft gepasseerd door een fraaie volley van Jermain Defoe. Krul leek de Engelsman in de rust met zijn treffer te feliciteren, maar omdat het doelpunt van Defoe de winnende bleek (1-0) werd dat de keeper na afloop niet in dank afgenomen door de fans van Newcastle.

Carver vond die kritiek onterecht. "Als er iemand iets om deze club geeft, dan is het wel Tim Krul", aldus de manager bij de BBC. "Altijd als er iets bij ons speelt, dan is Tim de jongen die naar voren treedt. Geef mij Tim Krul maar iedere dag van de week. Hij is helemaal Newcastle-gek."

Krul ontkende zelf Defoe te hebben gefeliciteerd. "Ik kan hier niet herhalen wat ik zei, omdat dat niet netjes was", verklaarde hij aan de BBC. "Het was een fantastisch doelpunt, dat kon iedereen zien. Ik heb hem gezegd wat een mazzelaar hij was. Kijk, ik ben hier nu zo'n tien jaar. Ook ik baal enorm van die goal."

Djokovic pakt voor vijde keer titel in Miami

Novak Djokovic heeft zich zondag voor de vijfde keer in zijn carrière gekroond tot winnaar van het masterstoernooi van Miami. De Servische tennisser was in de finale op de zonovergoten baan in Florida te sterk voor Andy Murray. Djokovic versloeg de Schot in drie sets: 7-6 (3), 4-6 en 6-0.

Djokovic en Murray deden geruime tijd weinig voor elkaar onder in het warme Miami. Djokovic was in de tiebreak van de eerste set echter duidelijk beter dan Murray. Ook de tweede set leek uit te monden in een tiebreak, maar de Schot kon dat voorkomen door op 5-4 voor de service van Djokovic te breken. Murray kon die lijn in de derde set echter niet doortrekken. Djokovic, aanvoerder van de wereldranglijst, stond geen game meer af.

Na de zeges in 2007, 2011, 2012 en 2014 boekte Djokovic dus zijn vijfde zege in de Amerikaanse stad.

'Smartphone in klas veel gebruikt'

De smartphone is definitief doorgedrongen tot de schoolklas. Dat concludeert de NOS. Die deed onderzoek op 137 middelbare scholen. Daaruit blijkt dat 85 procent van die scholen de smartphone gebruikt bij het onderwijs.

Vrijwel alle scholen die de smartphone gebruiken in het onderwijs, laten leerlingen er informatie mee opzoeken. Een ruime meerderheid zet educatieve apps in en gebruikt het apparaat voor quiz- en toetsdoeleinden, stelt de NOS. Op een derde van de scholen communiceren docenten via de smartphone met leerlingen, op een vijfde wordt de smartphone ingezet om leerlingen te laten samenwerken.

Leerlingen mogen overigens niet overal hun mobieltje voor privé-zaken gebruiken. Op de helft van de scholen mag de smartphone wel mee de klas in, maar mag hij alleen worden gebruikt met toestemming van de leraar.

Een kwart van de scholen laat het gebruik helemaal vrij. Op tien van de 137 scholen moet de smartphone thuis of in de locker blijven.

Wildvreemde schenkt auto aan jongen

Florian uit het Duitse Lörrach sloeg zo ongeveer letterlijk stijl achterover toen een elegant geklede dame hem aansprak: "Mag ik jou mijn auto schenken?" De vrouw wilde van haar VW Polo af en Florian kwam haar op het juiste moment en op de juiste plek tegen.

In de eerste instantie dacht de geluksvogel dat er een addertje onder het gras moet zitten, dus leek het hem verstandig om de polizei er maar eventjes bij te roepen.

De Duitse hermandad was echter van mening dat de 53-jarige juriste bij haar volle verstand was en niet te diep in het glaasje gekeken had. De drie jaar oude auto kon zonder enig bezwaar in ontvangst worden genomen.

De dame in kwestie wilde graag van haar spullen af omdat ze van plan is een nieuw leven het buitenland op te bouwen. Voor Florian kwam de deal precies op tijd, daar zijn oude BMW op sterven na dood is.

Martinez na vier maanden weg bij Almería

Juan Ignacio Martinez is zondag ontslagen als trainer van UD Almería. De Spanjaard werd nog geen vier maanden geleden aangesteld om de kleine club uit Andalusië in de Primera División te houden. Hij heeft Almería echter niet uit de gevarenzone te weten leiden. Met nog negen wedstrijden te gaan staat de club twee-na-laatste, wat aan het einde van het seizoen degradatie betekent.

De nederlaag tegen Levante van zaterdag (1-4) is Martinez noodlottig geworden. Hij volgde begin december Francisco Rodriguez op, die volgens de clubleiding ook niet voldeed aan de verwachtingen. Miguel Rivera, jeugdcoach bij de club, moet er nu voor zorgen dat Almería volgend jaar ook nog op het hoogste niveau speelt. Het gat met de veilige zeventiende plek is slechts één punt.

Terpstra: "Kristoff was gewoon beter"

Niki Terpstra keek nuchter terug op zijn tweede plaats in de Ronde van Vlaanderen. In een sprint werd de Noord-Hollander van Etixx-QuickStep geklopt door de Noor Alexander Kristoff. "Hij was gewoon de beste. Het is wel mijn zoveelste tweede plaats, maar daar moet je je bij neerleggen."

Terpstra had zelf de aanval ingezet en kreeg Kristoff zo'n 35 kilometer voor de streep in Oudenaarde mee. "Dat was achteraf dus de beste man in koers. Dat wist ik op dat moment nog niet, al wist ik natuurlijk wel dat hij de laatste weken goed bezig was. Hij is een renner die wil doorrijden, ik hoopte eigenlijk dat-ie moe genoeg zou zijn. Ik voelde me heel goed om een aanval op de Paterberg te doen, maar daar reed hij eigenlijk al zo hard dat ik moeite had om hem te passeren. Had ik al geprobeerd te demarreren dan had hij waarschijnlijk fluitend in mijn wiel gezeten."

Ikea-dutje in Peking in de ban

Meubelgigant Ikea moedigde vorig jaar haar Chinese klanten nog aan om een dutje te doen in de winkel, maar die tijden zijn in Peking voorbij. In Nederland is het een zeldzame aanblik, maar in China kwamen zoveel mensen naar de winkel om lekker te slapen, dat de keten het beleid drastisch omgooit, aldus Chinese media maandag

Vorig jaar nodigde Ikea de Chinese klanten nog uit om gebruik te maken van de gespreide bedjes en slaapbanken in de winkels. Dat lieten de Chinezen zich geen twee keer zeggen: er is airco in de Ikea en ruimte genoeg. Maar de Ikea-slaapjes werden zo populair, dat de winkel in Peking vol lag met doezelende mensen. Medewerkers zeiden dat het er niet uit zag en dat de winkelwaar bevuild raakte.

De klanten zijn echter weinig onder de indruk van de nieuwe regels en slapen vrolijk door in de Ikea-huiskamers.

Brand tenniscomplex Belfeld onder controle

De brand in het vlakbij Venlo gelegen Belfeld, waar zondagnacht een tenniscomplex in de as werd gelegd, is onder controle. Dat meldde de brandweer.

In mum van tijd brandde tenniscentrum De Poelder, gelegen aan de Beekweg in het Limburgse dorp, tot de grond toe af. Ook het fitnesscentrum dat erin gevestigd was, ging verloren.

Brandweerlieden probeerden te voorkomen dat de brand zou overslaan naar de manege. De beplating ervan is gesmolten, maar verder is de manage gespaard gebleven, aldus de brandweer. Aanvankelijk meldde de woordvoerder dat twintig van de vijftig paarden waren weggehaald. Naar nu blijkt waren ze uit voorzorg in een ander deel van de manege geplaatst, wat verder weg van de brandhaard. Alle dieren kunnen vannacht weer terug naar hun vaste plek.

Bij de brand, die rond 1.15 uur werd ontdekt, kwam veel rook vrij, maar de wind stond gunstig. ,,Het trekt de buitengebieden in, er zijn weinig mensen en weinig woningen die er last van hebben." De rook trok eveneens richting de snelweg, maar het verkeer heeft er volgens de brandweer geen hinder van. Het nablussen gaat naar verwachting tot in de vroege ochtend door.

Het is nog onduidelijk waardoor de brand is ontstaan. Er zijn geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen.

Geen verzekering voor joodse kleuterschool

In Brussel weigert een verzekeringsmaatschappij een joodse kleuterschool te verzekeren. De kleuterschool zou namelijk een te grote risicofactor zijn voor de maatschappij.

De weigering heeft alles te maken met de hernieuwde Jodenhaat en antisemitische aanvallen van uit islamitische hoek. In de ogen van de verzekeraar zou een terreuraanval op een kleuterschool binnen de mogelijkheden kunnen liggen.

Rabbijn Menachem Margolin is niet erg te spreken over de laffe en calculerende houding van het bedrijf. "Er wordt er niet genoeg gedaan om Joodse instituten in heel Europa te beveiligen, ondanks herhaaldelijke waarschuwingen en aanvragen vanuit de Joodse gemeenschap. En nu gebruiken de verzekeringsmaatschappijen onze penibele situatie als een excuus om een kleuterschool niet te willen beveiligen. Dit is de bizarre en cynische realiteit waarmee Joodse gemeenschappen in heel Europa te maken hebben", aldus de geestelijke.

Er wonen zo'n 42.000 joden in de Belgische hoofdstad. Op 24 mei 2014 werden vier personen vermoord in het Joods museum door een aanhanger van het geloof van de vrede.

Barcelona ontsnapt bij Celta de Vigo

Met een minieme zege op Celta de Vigo heeft FC Barcelona zondagavond het verschil met Real Madrid in de Primera División weer op vier punten gebracht. De Catalanen hadden het in Vigo erg lastig met de thuisploeg, maar wonnen wel. Verdediger Jérémy Mathieu maakte ruim een kwartier voor tijd het enige doelpunt van de wedstrijd: 0-1.

In tegenstelling tot veel andere tegenstanders groef Celta zich niet in tegen het sterrenensemble van Barcelona. Celta verdedigde ver voor de eigen goal. Daar had de ploeg van trainer Eduardo Berizzo nog bijna succes mee ook. Zijn ploeg kreeg goede kansen op de 1-0, maar die bleef uit. Barcelona had daardoor aan de treffer van Mathieu, op aangeven van Xavi, genoeg voor de winst. Fabián Orellana kreeg in de slotfase nog rood bij Celta, omdat hij een graspolletje tegen Sergio Busquets aan gooide.

Barça heeft door de zege 71 punten. Real, dat eerder op zondag met 9-1 over Granada heen walste, heeft 67 punten. Celta is middenmoter.

Gignac krijgt rood na laatste fluitsignaal, PSG wint

André-Pierre Gignac heeft zondag na afloop van de topper in de Franse Ligue 1 tegen Paris Saint-Germain nog een rode kaart gekregen wegens commentaar op de leiding. De spits van Marseille scoorde twee keer, maar zag zijn ploeg toch verliezen: 2-3. Marseille kan de titelaspiraties daardoor voorlopig op een laag pitje zetten.

De emoties liepen bij Gignac zo hoog op dat hij na het laatste fluitsignaal verhaal ging halen bij arbiter Ruddy Buquet. Hij was toen al gewisseld. Buquet was daar allerminst van gediend en trakteerde de aanvaller op een directe rode kaart.

Roeiers Skadi winnen Varsity

De roeiers van Skadi hebben zondag op het Amsterdam-Rijnkanaal de 132e editie van de Varsity gewonnen. Het Rotterdamse viertal David Fox, Floris Von Bonninghausen, Jasper Tissen, Reinier Spillenaar Bilgen, met Kimberly Kamp als stuurvrouw, versloeg op het drie kilometer lange traject bij Houten de teams van Njord (Leiden) en Proteus-Eretes (Delft).

Skadi domineerde in de periode 2006-2010 in de Varsity, sinds kort 'immaterieel erfgoed', en werd daarna afgelost door Nereus (Amsterdam). Zondag werd de titel, de negende in het bestaan van de verenging, teruggehaald met een eindtijd van 9.53,08, anderhalve seconde voor de Leidse concurrent. Triton uit Utrecht, vooraf getipt als favoriet, werd in 10.01,74 slechts vierde, net achter Proteus.

Door het relatief goede weer konden de Rotterdamse studenten, hoewel het water aan de erg frisse kant (9 graden) was, de winnende Oude Vier zwemmend gaan feliciteren.

Kristoff blij met beste week uit carrière

Hij won drie ritten in de Driedaagse De Panne-Koksijde en zondag de Ronde van Vlaanderen. "Dit is de beste week uit mijn carrière", zei Alexander Kristoff, de Noor die zondag in de sprint afrekende met medevluchter Niki Terpstra. "Lang voordat ik beroepsrenner werd, keek ik naar deze koers en dacht ik: daar wil ik ooit meedoen. Dat was mijn doel toen. En nu win ik, ongelooflijk."

Terpstra was 25 kilometer voor de streep weggereden uit een omvangrijke groep favorieten. "Het was vroeg, maar ik wilde hem niet laten wegrijden", beschreef Kristoff de beslissing in de koers. "Wie zou het gat gaan dichtrijden, daar wilde ik niet van afhankelijk zijn. Een kilometer voor de streep heb ik even ingehouden om wat energie over te houden voor de sprint. Ik was redelijk overtuigd dat ik hem kon kloppen."

Gewonden bij brand seniorenflats Wijchen

Bij een brand in seniorenappartementen in het Gelderse Wijchen zijn maandagmorgen drie mensen gewond geraakt. Het gaat om twee oudere bewoners en een omstander, die de helpende hand toestak. Ze moesten volgens de politie naar het ziekenhuis omdat ze rook hadden ingeademd.

Behalve twee gewonden werden volgens de eerste berichten zeventien senioren geëvacueerd. Ze zijn vlakbij hun woning opgevangen. De brand ontstond iets voor 05.00 uur aan het Europaplein. Ruim een uur later was de brand onder controle. Over de oorzaak is nog niets bekend. De appartementen bevinden zich boven een rij winkels.

Geen luchtalarm, geen ONZ-topics

Slecht nieuws voor alle FOK!'ers die vandaag kort voor twaalven met hun toetsenbord in de aanslag zitten: geen luchtalarm. Het gebruikelijke testen van de waarschuwingssires komt te vervallen, omdat het Tweede Paasdag is. Nog meer slecht nieuws: ook op maandag 4 mei gaan de sirenes niet af, want dan is het Dodenherdenking.

Normaal worden de sirenes elke eerste maandag van de maand getest. In het ONZ-forum van FOK! leidt dat vaak tot alarmerende topics over Russen of Duitsers die het land binnenvallen. Maar op nationale en religieuze feest- en herdenkingsdagen wordt de test overgeslagen. Kortom: geen sirenes vandaag.

Weet wat je moet doen
Het testen van de sirenes is een taak van gemeenten. Als de waarschuwingssirenes op een ander moment klinken dan de eerste maandag klokslag 12.00 uur, is er vermoedelijk wat aan de hand. De sirene waarschuwt dan bijvoorbeeld voor een ongeluk met chemische stoffen in de buurt. Omwonenden krijgen in dat geval het advies binnen te blijven, ramen en deuren te sluiten en voor meer informatie af te stemmen op de regionale radio- en tv-zender.

De gemotiveerde topicstarters in ONZ zijn nog aan het bijkomen van het slechte nieuws van vorige week. Toen werd bekend dat de luchtalarmsirenes definitief verdwijnen, vermoedelijk eind 2017. Het alarm bij rampen wordt vervangen door alarmering via sociale media, NL-alert, radio, websites en sms'jes van de overheid.

Paarden geëvacueerd bij brand Belfeld

In het Limburgse Belfeld is vannacht een zeer grote brand uitgebroken in een tenniscomplex. Uit een naastgelegen manege, die door het vuur werd bedreigd, zijn zo'n twintig paarden weggehaald. De brand is inmiddels onder controle, maar het blussen duurt naar verwachting tot in de vroege ochtend.

De brand brak rond 01.15 uur uit. In een mum van tijd was tenniscentrum De Poelder veranderd in een grote vlammenzee. Het gebouw, waarin ook een fitnesscentrum is gevestigd, moet als verloren worden beschouwd, zegt de brandweer. 'Het is al helemaal ingestort.'

Brandweerlieden probeerden te voorkomen dat de brand zou overslaan naar de manege. Daarin staan ongeveer vijftig paarden. Twintig daarvan liepen gevaar en zijn geëvacueerd. 'De andere dertig dieren zitten aan de veilige kant van de manege', aldus de brandweerwoordvoerder.

Obama: atoomdeal Iran was eenmalige kans

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zich verdedigd voor de voorlopige atoomdeal met Iran. In een interview met The New York Times spreekt hij zondag (lokale tijd) van een "eenmalige kans om zo de verspreiding van kernwapens te beteugelen".

Het voorakkoord komt er op neer dat Iran haar nucleaire programma terugschroeft en intensieve, internationale inspecties toestaat. In ruil daarvoor wordt een deel van de sancties die de economie van het land heeft getroffen opgeheven. Die afspraken maakten zes wereldmachten, waaronder de VS, afgelopen week met Iran.

De deal kwam Obama op felle kritiek te staan vanuit Israël. ,,Een deal gebaseerd op dit raamwerk bedreigt het voortbestaan van Israël. Het alternatief is de rug recht houden en meer druk uitoefenen op Iran tot er een betere deal is", sprak de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

Obama: atoomdeal Iran was eenmalige kans
Obama: atoomdeal Iran was eenmalige kans (Foto: ANP)

Doden en gewonden door storm Bangladesh

De eerste zware storm van deze lente heeft in Bangladesh aan zeker 24 mensen het leven gekost. Meer dan vijftig mensen zijn gewond geraakt. De meeste slachtoffers vielen in het district Bogra in het noorden van het Aziatische land, maar ook in de hoofdstad Dhaka waren er doden en gewonden.

In Bogra zijn volgens Shafiqur Reze Biswas, de hoogste ambtenaar van het districtsbestuur, zeker veertien mensen omgekomen. Verscheidene huizen zijn beschadigd en bomen raakten ontworteld, waardoor de stroomvoorziening uren uitviel. De lente is traditioneel het seizoen waarin Bangladesh vaak door stormen wordt geteisterd.

'Politie treuzelde bij aanslag Kenia'

De politie in Kenia greep donderdag pas na zeven uur in om een einde te maken aan de aanslag op een universiteit in Garissa. Dat schrijft het Keniaanse dagblad Daily Nation zondag. De aanslag kostte aan 148 mensen het leven.

Toen het speciale politieteam eenmaal was gearriveerd bij de universiteit waren de vier schutters binnen een half uur uitgeschakeld, schrijft Daily Nation. De krant vraagt zich in een van de artikelen ook af waarom de minister van binnenlandse zaken en de politiechef eerst naar Garissa werden gevlogen, en het politieteam pas later volgden.

De aanslag was het werk van de Somalische terreurbeweging Al-Shabab. Vooral de christenen op de universiteit moesten het ontgelden.

Abu Dhabi wint vijfde etappe Volvo Ocean Race

De Abu Dhabi is zondag als eerste over de finish gekomen in de vijfde etappe van de Volvo Ocean Race. De boot uit het emiraat, met de Britse schipper Ian Walker, had bijna negentien dagen nodig om vanuit Auckland in Nieuw-Zeeland naar de Braziliaanse havenstad Itajaí te komen. Het Spaanse jacht Mapfre kwam een half uurtje later als tweede over de finish.

Bouwe Bekking, de schipper van het Nederlandse Team Brunel, zeilde net naast het podium. Hij moest, samen met Dirk de Ridder en Gerd-Jan Poortman, het Amerikaans/Turkse jacht Team Alvimedica, dat derde werd, net voor zich dulden. De vrouwenboot van Team SCA, met Carolijn Brouwer aan boord, is nog onderweg.

Pos Team Tijd
1 Abu Dhabi Ocean Racing 018d 23u 30m 10s
2 MAPFRE 019d 00u 02m 56s
3 Team Alvimedica 019d 00u 24m 32s
4 Team Brunel 019d 00u 25m 48s
5 Team SCA nog bezig
5 Dongfeng Race team Opgave

Wielrenner (73) gewond, dure fiets gestolen

Een 73-jarige wielrenner heeft zijn heup gebroken en een hoofdwond opgelopen bij een valpartij. De man werd naar het ziekenhuis afgevoerd. Op de plek van het ongeval, de Zevenheuvelenweg in Groesbeek, werd ondertussen zijn dure, handgemaakte racefiets gestolen.

Jan Verhaaren uit Grave was aan het trainen voor de Alpe d'Huzes, schrijft De Gelderlander. In het Gelderse Groesbeek ging het rond 15:00 uur mis tijdens een afdaling. In een lichte bocht ging de wielrenner onderuit en raakte hij zwaargewond. Politie en ambulance waren snel ter plekke. De wielrenner werd per ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

De politie wilde de racefiets van de man meenemen, maar deze paste niet in de wagen. De fiets werd daarom met een stevige ketting aan een paal vastgezet. Enkele uren later, toen familieleden de fiets kwamen ophalen, troffen ze alleen een doorgeknipt kettingslot aan.

Jim de Groot haalt uit naar Patricia Paay

Jim de Groot, hoofdrolspeler in The Passion, heeft op Facebook behoorlijk uitgehaald naar Patricia Paay, na kritiek van de zangeres op de cast van het muziekspektakel. " Patricia... Wat uit haar mond komt is net zo slap als wat er in gaat", aldus de acteur.

Vorige week bekritiseerde La Paay The Passion. Ze liet middels Facebook weten dat ze gevraagd was voor een kleine rol in The Passion, maar dat ze dat had afgewezen. Ze vond de cast te zwak. "Mijn gevoel was goed, nee, boeide mij niet dit keer, zwak! Verleden jaar was het beter en sterkere cast, sorry."

Dit schoot De Groot klaarblijkelijk in het verkeerde keelgat. Naast De Groot waren hoofdrollen in The Passion weggelegd voor Jon van Eerd (Pontius Pilatus), Jeroen van der Boom (Petrus) en Shirma Rouse (Maria).

Intercity stuit op boomstammen bij Oss

Het treinverkeer tussen Den Bosch en Oss ondervindt flinke vertraging omdat een Intercity tegen een aantal boomstammen is aangereden. Hoe die boomstammen op de rails terecht zijn gekomen, is volgens een woordvoerder van NS onderwerp van politieonderzoek.

De NS bekijkt of het treinstel schade heeft opgelopen en of het verder kan rijden. Er zijn geen gewonden gevallen.

De verstoring van het treinverkeer duurt naar verwachting tot ongeveer 02:00 uur vannacht. Reizigers krijgen het advies om via Utrecht te reizen; dat kost een uur extra reistijd.

Dode man op straat gevonden in Middelburg

In het centrum van Middelburg is zondagavond een dode man op straat aangetroffen. Dat meldt de politie Zeeland.

De man werd gevonden aan de Hooge Geere in Middelburg, aan de rand van het winkelgebied. De politie heeft de omgeving afgezet. Forensisch onderzoekers gaan onderzoek doen naar de toedracht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.