Irak opent massagraven bij Tikrit

Forensische teams zijn maandag bij de Iraake stad Tikrit, die kortgeleden werd veroverd op de extremistische beweging Islamitische Staat, begonnen met het opgraven van lichamen uit massagraven. Dat hebben de Iraakse autoriteiten laten weten. Naar verluidt liggen er in de massagraven honderden militairen die door IS zijn omgebracht.

Vorig jaar juni werden ongeveer 1700 militairen door IS gevangengenomen. De militairen probeerden een luchtmachtbasis aan de rand van Tikrit te ontvluchten, maar liepen in de armen van IS-strijders. Daarop volgde een grootschalige aanval op Tikrit die het Iraakse leger totaal verraste. IS veroverde vervolgens een groot aantal steden en dorpen in het noorden en westen van Irak.

IS publiceerde foto's waarop te zien zou zijn hoe tientallen militiaren werden geëxectuurd. De regering is nu op acht plekken bezig om naar lichamen te zoeken, aldus het Iraakse ministerie van mensenrechten. Er zijn al zeker twaalf lichamen opgegraven. Van veel nabestaanden is al een dna-monster genomen, om zo snel mogelijk de slachtoffers te kunnen identificeren.