Sociale media zwichten voor Turkije

Redactie

Turkse internetproviders hebben maandag op last van de autoriteiten enkele uren de toegang tot YouTube en Twitter geblokkeerd. De reden zou zijn dat via de sites foto's waren te zien van een openbare aanklager die vorige week door twee militante marxisten werd gegijzeld in een gerechtsgebouw in Istanbul.

De Turkse regering heeft Turkse media fel bekritiseerd voor het plaatsen van de afbeeldingen, die neer zouden komen op antiregeringspropaganda. Twitter en YouTube werden geblokkeerd, omdat de websites de afbeeldingen van de openbaar aanklager niet direct wilden verwijderen, ondanks een officieel verzoek daartoe.

Turkije besloot uiteindelijk de blokkade op Twitter aan het einde van de middag op te heffen, nadat het bedrijf alsnog had ingestemd met het verwijderen van de afbeeldingen en foto's. In de loop van de avond werd ook YouTube weer bereikbaar gemaakt. Vervolgens werd de zoekmachine Google nog wel gedreigd met een blokkade, tenzij ook daar de afbeeldingen van de openbaar aanklager zouden worden verwijderd uit de zoekresultaten.

De Turkse Persraad zei de zorgen van de autoriteiten te begrijpen, maar zei tegelijkertijd dat de blokkade van sociale media in strijd is met de democratie. "Het is zinloos om sociale platformen, waar een schat aan informatie is te vinden, volledig te blokkeren voor de Turkse bevolking, vanwege ongepaste inhoud", aldus de Persraad.

Vorig jaar blokkeerde Turkije ook al eens de toegang tot YouTube en Twitter, toen vanwege geheime geluidsopnames die waren uitgelekt. De hoogste Turkse rechtbank draaide deze blokkade echter terug, omdat die in strijd met de grondwet zou zijn.