Geen verzekering voor joodse kleuterschool

In Brussel weigert een verzekeringsmaatschappij een joodse kleuterschool te verzekeren. De kleuterschool zou namelijk een te grote risicofactor zijn voor de maatschappij.

De weigering heeft alles te maken met de hernieuwde Jodenhaat en antisemitische aanvallen van uit islamitische hoek. In de ogen van de verzekeraar zou een terreuraanval op een kleuterschool binnen de mogelijkheden kunnen liggen.

Rabbijn Menachem Margolin is niet erg te spreken over de laffe en calculerende houding van het bedrijf. "Er wordt er niet genoeg gedaan om Joodse instituten in heel Europa te beveiligen, ondanks herhaaldelijke waarschuwingen en aanvragen vanuit de Joodse gemeenschap. En nu gebruiken de verzekeringsmaatschappijen onze penibele situatie als een excuus om een kleuterschool niet te willen beveiligen. Dit is de bizarre en cynische realiteit waarmee Joodse gemeenschappen in heel Europa te maken hebben", aldus de geestelijke.

Er wonen zo'n 42.000 joden in de Belgische hoofdstad. Op 24 mei 2014 werden vier personen vermoord in het Joods museum door een aanhanger van het geloof van de vrede.