Ferrari ziet windtunnelverbod niet zitten

Het Formule 1-team Ferrari ziet een verbod op het testen in windtunnels niet zitten. Het idee werd onlangs geopperd door Red Bull-teambaas Christian Horner om de kosten te drukken, maar Ferrari's technisch directeur James Allison vindt dat computational fluid dynamics (CFD) de windtunnel niet afdoende kan vervangen.

De F1-bolides worden tegenwoordig op de computer met een CFD-programma ontworpen en getest, waarna de windtunnel de doorslag voor nieuwe onderdelen moet geven. Allison: "Een verbod op windtunnels zou echt een heel stomme beslissing zijn. CFD is een prachtig stuk gereedschap, maar het werkt alleen in combinatie met een windtunnel. Als je het als enige instrument gebruikt, neem je jezelf in de maling. Je denkt dat je een geweldige auto ontworpen hebt, en als hij dan de baan op gaat blijkt hij heel anders te werken dan je dacht."

Allison is dan ook bang dat sponsoren weg gaan lopen als overgeschakeld wordt op alleen CFD. "We hebben allemaal het geluk financiële steun te mogen ontvangen van onze sponsors. Die willen daar natuurlijk een goede auto voor terugzien. Als ontwerpers moeten wij hun geld zo inzetten dat dat ook gebeurt. Als dat door een windtunnelverbod niet meer lukt, is het dus niet goed voor de sponsors."