Oranje Zwart wint EHL na bizarre serie shoot-outs

De hockeyers van Oranje Zwart hebben maandag voor het de eerste keer de Euro Hockey League op hun naam weten te schrijven. Na het nemen van shoot-outs was de ploeg van coach Michel van den Heuvel te sterk voor UHC Hamburg. In de reguliere speeltijd werd het 1-1. OZ verloor vorig jaar de finale van dit toernooi op shoot-outs van een andere Hamburgse ploeg, Harvestehuder.

Oranje Zwart kwam vanaf het beginsignaal een stuk degelijker voor de dag dan in de halve finale tegen Bloemendaal. Waar de Eindhovenaren in die wedstrijd in de eerste twee kwarten op de pijnbank werd gelegd, stond er nu de georganiseerde succesploeg die de laatste jaren in de lichtstad is gesmeed.

Dat overwicht leidde na 22 minuten tot de openingsgoal. Bob de Voogd schatte een voorzet van Mink van der Weerden op waarde en prikte de bal langs de Duitse doelman Nicolas Jacobi. Na die goal nam UHC het initiatief over, maar dat veranderde na de lange pauze.

OZ knalde namelijk uit de startblokken in het derde kwart en creëerde binnen no-time meerdere goede kansen. De beste was voor doelpuntenmaker De Voogd, die uit een één-tweetje met Jelle Galema net naast pushte. Die missers kwamen de Brabanders duur te staan in de slotfase. Want daarin sloeg UHC, onder bezielende leiding van Moritz Fürste, toe. Terwijl Sander Baart met een gele kaart aan de kant zat, scoorde Niklas Bruns de gelijkmaker.

Het duel draaide dus uit op shoot-outs. Na vier shoot-outs voor beide teams stond het 2-2. Jonas Furste mocht toen voor de Duitsers proberen om Vanasch te verschalken. Dat lukte, nadat de keeper van OZ de bal twee keer wegtikte. De videoscheidsrechter bepaalde, na lang beraad, dat de Duitser teveel tijd had genomen en keurde zijn poging niet goed. Daarna was het aan Thomas Briels om zijn team net als in de halve finale naar de winst te leiden. Maar via keeper Jacobi en de lat miste ook hij.

Nadat De Voogd en Furste hadden gescoord, misten Baart en Korn. Zo bleef de spanning om te snijden. Rizwan Muhammad bleef cool en zette OZ weer op voorsprong, Doelman Vanasch stopte vervolgens de bal van Rabente. Maar omdat de Duitsers protesteerden, moest er met feesten gewacht worden tot de videoscheidsrechter zijn werk had gedaan. Volgens arbitrage maakte Vanasch een overtreding en werd het een strafbal. Deze werd benut door Moritz Furste.

De serie ging verder Briels en Jonas Furste misten allebei. Reckers en Fuchs scoorden allebei. Daarna miste Moritz Furste en lag de druk bij Bob de Voogd. Hij miste al twee keer, maar nu bleef hij wel rustig en schoot de winnende binnen. Na 22 shoot-outs was OZ winnaar van de EHL.

Robert van der Horst met de beker in handen. (PRO SHOTS/Martijn Buskermolen)
Robert van der Horst met de beker in handen. (PRO SHOTS/Martijn Buskermolen)