Manchester City verliest zicht op de titel

Manchester City heeft de strijd om de titel opgegeven. Na de 2-1 nederlaag bij Crystal Palace komt zelfs rechtstreeks kwalificatie voor de Champions League in het geding.

Omdat Arsenal en Manchester United hun wedstrijden afgelopen weekend wisten te winnen, zakte Manchester City naar plek vier. Bij een overwinning op Crystal Palace zouden ‘The Citizens’ terugkeren op de nummer twee positie op de ranglijst, achter Chelsea. Aangezien de ploeg van Manuel Pellegrini dit seizoen nog geen enkele keer de volle buit pakte in Londen, leek dat op voorhand een lastige opgave.

Zonder Wilfried Bony (enkelblessure) kreeg Manchester City al na enkele minuten een waarschuwing van de thuisploeg. Een lage voorzet vanaf links van Martin Kelly bereikte Wilfried Zaha bij de tweede paal. De aanvaller kon de bal net niet de juiste richting meegeven. Manchester City herpakte zich en trok het initiatief naar zich toe. Joe Hart lanceerde Sergio Aguero met een verre uittrap. De Argentijn omspeelde doelman Julian Speroni, behield het overzicht en legde af op David Silva. Speroni bleek echter een te groot obstakel.

Even later mikte Aguero van net buiten de zestien op de paal en vond Silva doelman Speroni op zijn weg. De 0-1 leek een kwestie van tijd, maar het doelpunt viel aan de overzijde. Tien minuten voor rust bereikte Scott Dann via het been van Hart zijn ploegmaat Glenn Murray, die bij de tweede paal doel trof. Manchester City protesteerde nog wel vanwege vermeend buitenspel, maar arbiter Michael Oliver keurde de treffer goed. Voor Murray was het alweer zijn vijfde competitiedoelpunt in vijf ontmoetingen.

Crystal Palace kwam kort na de pauze zelfs op een 2-0 voorsprong. Jason Puncheon krulde een vrije trap over de muur en achter Hart in de rechterhoek. Manchester City moest nu echt in de achtervolging, maar kwam nauwelijks tot uitgespeelde kansen. Touré zag een vrije trap net over de lat scheren en Fernandinho mikte op de hand van Murray. The Citizens claimden terecht een penalty, maar Oliver liet doorspelen. Even later haalde James McArthur een bal van de doellijn, na een poging van Fernandinho.

De tijd verstreek op Selhurst Park en de thuisploeg stevende af op de derde competitiezege op rij. Touré bracht ruim tien minuten voor tijd echter de spanning terug door fraai de 2-1 achter Speroni te schieten. Crystal Palace werd ver teruggedrongen in de slotfase, maar hield, soms met kunst en vliegwerk, stand. Het Alan Pardew-effect duurt zo voort.

Manchester City verloor voor het eerst in vier jaar drie uitwedstrijden op een rij en kan de prolongatie van de titel in de Premier League definitief uit het hoofd zetten. Zondag wacht de stadsderby bij nummer drie Manchester United, dat nu een punt meer heeft. Bij verlies komt rechtstreekse kwalificatie voor de Champions League zelfs in gevaar. De druk op trainer Pellegrini zal dan ook alleen nog maar meer toenemen.