Heemskerk doorbreekt barrières bij Swim Cup

Femke Heemskerk groeide zondag uit tot de absolute ster van de Swim Cup in Eindhoven. De zwemster ontnam in een rechtstreeks duel Ranomi Kromowidjojo haar Nederlands record op de 100 meter vrije slag. Ze deed dit in een internationale toptijd van 52,69 seconden, een van de snelste tijden ooit, en bleef daarmee 0,06 seconden onder de toptijd van de regerend olympisch kampioene.

De 27-jarige Heemskerk kende in december bij de WK kortebaan in Doha haar doorbraak toen ze op de 100 meter vrij haar eerste individuele titel pakte. Dit succes lijkt haar vleugels te hebben gegeven, want ze blijft zichzelf steeds weer verbeteren. Bij de Swim Cup scherpte ze ook al het record op de 200 meter vrij aan. In de halve finales van het koninginnennummer bleef ze zaterdag voor het eerst in haar loopbaan onder de 53 seconden. Dit mooie optreden zorgde wel voor de nodige spanning bij Heemskerk.

"Ik was voor de finale behoorlijk zenuwachtig", bekende ze na afloop. "Mensen gingen wat van mij verwachten. Maar ik ben heel blij dat ik mijn tijd toch weer heb kunnen verbeteren ondanks de zenuwen. Dat is de grootste winst voor mij. Ik ben hier qua tijd maar ook mentaal door een barrière heen gegaan. Dit kan ik meenemen naar de volgende toernooien." Heemskerk heeft onder leiding van haar coach Marcel Wouda rust gevonden. Ze voelt zich stabiel en sterk. "Ik werk altijd heel hard en doe alles serieus. Alles lijkt nu op zijn plaats te vallen. Ik heb de goede balans gevonden."

Wouda was onder de indruk van van het optreden van zijn pupil. "Met een tijd van 52,69 doe je mee in de wereld. Er zal nu ook zeker anders naar haar gekeken worden. Ze is bij de WK favoriet en daar gaan we haar zo goed mogelijk op voorbereiden."

Kromowidjojo baalde dat ze haar record moest afstaan, maar kon er wel mee leven. "Dit lag toch wel in de lijn van de verwachtingen. Femke is in vorm en dat laat ze zien. Dat is heel knap en het is mooi dat we elkaar sterker maken." De Groningse eindigde in de finale als tweede in 53,88. Ze maakt zich echter geen zorgen over het behoorlijke verschil met de tijd van Heemskerk. "Ik heb er zeker wel vertrouwen in dat ik dit nog goed kan maken. Ik ben op de goede weg naar Rio, want daar wil ik echt pieken."

Heemskerk ziet Kromowidjojo de komende tijd ook zeker weer dichterbij komen. "Ik heb er vertrouwen in dat ze nog stappen gaat maken. Ze is een topzwemster en die moet je nooit uitvlakken."