Britse tieners op weg naar SyriŽ opgepakt

Turkije heeft drie Britse tieners die vermoedelijk op weg waren om zich aan te sluiten bij extremisten in Syrië onderschept en naar hun land teruggestuurd. Daar zijn ze aangehouden op verdenking van het beramen van terreurdaden.

De drie zitten vast op een politiebureau in Londen. Hun namen zijn niet vrijgegeven. Twee zijn 17 jaar, de derde is 19, zegt de politie.

De drie jonge mannen werden vrijdag aangehouden toen ze met een vlucht uit Barcelona op de luchthaven van Istanbul aankwamen. Over de twee 17-jarigen waren de Turkse autoriteiten getipt door de Britse autoriteiten, de 19-jarige werd op basis van eigen screening eruit gepikt, zei een hooggeplaatste Turkse bron. "Turkije doet alles wat het kan om passage naar Syrië te stoppen, maar er moet samenwerking zijn", zei de Turkse zegsman. "Deze operatie laat zien wat er kan worden bereikt als er wordt samengewerkt."

De Britse politie schat dat zevenhonderd Britten naar Syrië zijn gereisd om zich aan te sluiten bij de extremisten die in delen van Syrië en Irak een kalifaat hebben uitgeroepen. Onder hen zijn opvallend veel jonge vrouwen, die 'jihadbruiden' willen worden.