CD: The Agonist - Eye Of Providence

dekatophetspek

Drie jaar na hun plaat Prisoners is de uit Montreal afkomstige band The Agonist terug met een nieuwe zangeres en een nieuwe plaat. Hun vorige frontvrouw Alissa White-Gluz verliet vorig jaar de band om zich te kunnen focussen op haar nieuwe band Arch Enemy en gaf de microfoon over aan de oog- en oorstrelende Griekse Vicky Psarakis, die eerder al als zangeres te horen was op de debuutplaat van de Griekse powermetalband Rage of Romance.

The Agonist - Eye of Providence

Nadat we vorig jaar al een voorproefje kregen in de vorm van de single 'Disconnect Me' staat nu het volledige album bij de betere platenboeren in de rekken. Voor de opname van Eye Of Providence gingen de heren en dame naar de The Grid Studios in hun thuisstad om aldaar een dertiental bruut beukende metaltracks op de gevoelige band vast te leggen, met niemand minder dan Chris Donaldson (Cryptopsy) achter de welbekende knoppen en schuiven. Nu weet deze als geen ander hoe een stevige bak metal moet klinken en dat is dan ook goed te horen op deze verrassend fijne plaat.

Met Eye Of Providence heeft de band een zeer gevarieerd album afgeleverd. Psarakis beschikt over een stem die zo nu en dan wel wat aan die van Ann Wilson van de band Heart doet denken, maar zo schuwt het ook niet om zo nu en dan een behoorlijke gruntstrot open te trekken in een verpletterend stuk ouderwetse death metal, waarbij ze zelfs wel een beetje doet denken aan Lori Bravo van Nuclear Death. Op Eye Of Providence laat de Griekse schone op onomwonden wijze horen dat ze toch wel bij de betere vrouwelijke vocalisten in het hardere genre mag worden gerekend.

The Agonist
The Agonist

Met Eye Of Providence heeft de groep een prima doorstart gemaakt en we kunnen nu al concluderen dat men er met de nieuwe bezetting zeker niet op achteruit is gegaan. Liefhebbers van een bombastische bak melodieuze en progressieve death metal in combinatie met de veelzijdige strot van een sterke frontvrouw mogen dit vierde album van de Canadese band The Agonist eigenlijk niet in hun verzameling laten ontbreken.