Sjinkie Knegt wereldkampioen shorttrack

heywoodu

Sjinkie Knegt is in Moskou gekroond tot wereldkampioen shorttrack. De 25-jarige Nederlander schreef de superfinale over 3000 meter op zijn naam en verzekerde zich daarmee van de wereldtitel. Het is pas de tweede Nederlandse wereldtitel in de geschiedenis, nadat Peter van de Velde in 1988 het goud pakte in St Louis.

In de superfinale moest Knegt afrekenen met de Zuid-Koreaan Park Se-Yeong, de leider in de tussenstand na drie afstanden. Naarmate de race vorderde werd duidelijk dat het daadwerkelijk een duel tussen de twee zou worden, waarna Knegt in een zinderend slot de snelste was. Hij gooide zijn schaats een fractie van een seconde voor die van Park over de streep: Met slechts 0,023 seconden won Knegt de superfinale en dus de wereldtitel. 

Tijdens het toernooi pakte de Nederlander al zilver op de 1500 meter en een vierde plek op de 500 meter. Zondag werd hij op de 1000 meter uitgeschakeld in de halve finales, waardoor zijn WK-kansen ernstig aangetast leken. Doordat veel andere toppers ook niet konden domineren had Knegt toch nog een kans. In de eindstand kwam Knegt net als Park, die de 1000 meter won, op 63 punten uit, maar de uitslag van de superfinale bezorgde Knegt het goud. Brons ging naar de Chinees Wu Dajing.

Sjinkie Knegt is de nieuwe wereldkampioen shorttrack (PROSHOTS/Erwin Spek)
Sjinkie Knegt is de nieuwe wereldkampioen shorttrack (PROSHOTS/Erwin Spek)