Uitslag Grand Prix van Australië

Frank (franklop)

Wereldkampioen Lewis Hamilton heeft de eerste Grand Prix van het seizoen gewonnen. De Mercedes-coureur bleef in Australië zijn teamgenoot Nico Rosberg voor. Op gepaste afstand werd Sebastian Vettel in zijn Ferrari derde. Max Verstappen kende een teleurstellend debuut. De jongste Formule 1-coureur ooit leek op weg naar zijn eerste punten in de Toro Rosso, maar moest in ronde 34 opgeven met een kapotte motor.

Nog voordat de race begonnen was waren er al drie uitvallers te melden. Valtteri Bottas moest zich afmelden vanwege een tijdens de kwalificaties opgelopen rugblessure en Kevin Magnussen en Daniil Kvyat waren onderweg naar de startopstelling met technische problemen stilgevallen. Bij de Deen begaf de Honda-motor het, terwijl bij de voor Red Bull uitkomende Rus iets mis was met de versnellingsbak.

Met vijftien man op de grid kende de Braziliaan Felipe Nasr de beste start en steeg naar plaats vijf, daarbij raakte hij in de tweede bocht wel Pastor Maldonado, die daardoor in de bandenstapels verdween en een safety-car situatie veroorzaakte. Zijn Lotus-teamgenoot Romain Grosjean kwam in die periode de pits in en moest ook als uitvaller worden genoteerd.

Max Verstappen was de eerste rondes goed doorgekomen en reed, met als een van de weinige op de hardere van de twee banden, op plaats negen vlak achter teamgenoot Carlos Sainz jr. Dit was wel ver achter de Mercedes-koplopers Lewis Hamilton en Nico Rosberg, die al snel aan de horizon verdwenen voor de overige coureurs.

Achterin het veld moest Sergio Perez zich helemaal naar de laatste plaats terugzakken na een inhaalactie onder geel. In zijn gevecht weer naar voren te komen kwam de Mexicaan van Force India Jenson Button tegen. De McLaren-coureur leverde een harde strijd om plaats twaalf, waarbij ze elkaar ook nog raakten en Perez zijn bodemplaat beschadigde.

De eerstvolgende opwinding was te melden bij twee pitstops. Bij zowel Kimi Raikkonen als Sainz waren er problemen met het loskrijgen van de linkerachterband en verloren daarmee tijd. Bij Sainz was duurde het erg lang voordat de band los was en daardoor ging zijn teamgenoot Verstappen hem voorbij. Verstappen zelf kon lang doorrijden op zijn hardere band en lag na enkele pitstops voor hem inmiddels op plaats zes halverwege de race.

Lewis Hamilton wint eenvoudig de Grand Prix van Australië (Pro Shots/Zuma Sports Wire)
Lewis Hamilton wint eenvoudig de Grand Prix van Australië (Pro Shots/Zuma Sports Wire)

Helemaal vooraan consolideerde Hamilton zijn voorsprong op Rosberg, terwijl twaalf seconden daarachter Sebastian Vettel door de pitstops was opgeklommen naar plek drie ten koste van Felipe Massa. In ronde 34 ging Verstappen van plek zes naar binnen voor zijn enige pitstop. In tegenstelling tot bij zijn teamgenoot ging er niks mis bij de pitstop, maar bij het uitkomen van de pitstraat begon er rook uit zijn motor te komen. Aan het eind van de ronde moest de jonge Nederlander zijn wagen aan de kant zetten en finishte zijn eerste race dus niet.

Raikkonen moest nauwelijks tien ronden later hetzelfde ook zijn wagen aan de kant zetten. De Fin van Ferrari was net gestopt voor zijn tweede stop, toen hij vanwege een probleem aan de linkerachterband moest stoppen. Hij bleek te vroeg te zijn weggestuurd en zijn wiel was daardoor nog niet goed bevestigd. Door het uitvallen van de voormalig wereldkampioen waren er nog maar elf coureurs in de race. De enige die buiten de punten reed was Button, die problemen had met schakelen en ver achter de rest van het veld reed.

Sainz vocht ondertussen een duel uit met Marcus Ericsson om plek acht. De Zweed van Sauber was onderweg op de snellere banden, maar had door enkele foutjes drie rondes nodig om de Spaanse teamgenoot van Verstappen te passeren. Bij de koplopers was het nog steeds status quo. Hamilton liet Rosberg tot maximaal anderhalve seconde terugkomen, om vervolgens zelf weer een tandje bij te schakelen. Hamilton reed daardoor naar de eerste zege van het seizoen, voor Rosberg en Vettel, die Massa gemakkelijk achter zich wist te houden.

Plaats vijf ging verrassend naar Sauber-coureur Nasr, die de Red Bull van Daniel Ricciardo voorbleef. De overige punten gingen naar Nico Hülkenberg, Ericsson, Sainz en Perez. Button finishte als elfde en laatste en was daarmee de enige gefinishte coureur zonder punten.

Uitslag Grand Prix van Australië

Pos.  Rijder Team Tijd
1.   L. Hamilton Mercedes 1:31:54.067
2.   N. Rosberg Mercedes +7.640
3.   S. Vettel Ferrari +25.523
4.   F. Massa Williams +29.196
5.   F. Nasr Sauber +1:26.149
6.   D. Ricciardo Red Bull +1 ronde
7.   N. Hulkenberg Force India +1 ronde
8.   M. Ericsson Sauber +1 ronde
9.   C. Sainz Jr. Toro Rosso +1 ronde
10.   S. Perez Force India +1 ronde
11.   J. Button McLaren +2 ronden
12.   K. Raikkonen Ferrari +15 ronden
13.   M. Verstappen Toro Rosso +26 ronden
14.   R. Grosjean Lotus +58 ronden
15.   P. Maldonado Lotus +58 ronden